TLR wrote:fortaleza wrote:
Ljudske organizacije će uvijek težiti hijerarhijskim odnosima.
Nope.
Postojale su i dan-danas postoje ljudske zajednice koje ne preferiraju jaku hijerarhijsku strukturu.
Hijerarhijski odnosi nisu vladali u rodovskom društvu, a u modernom društvu među ljudima vlada mrežni model.
Hijerarhija i klasne razlike se pojavljuju prvi put sa pojavom poljoprivrednih društava. Zanimljivo da je to trenutak i pojave monoteističkih religija, koja opet zanimljivo insistiraju na hijerarhiji. (Bog, Mesija, njegovi jarani, pa svi ostali)
To je i vrijeme kada se patrijarhat podiže kao jedini "normalni" društveni okvir, kako u porodici, tako i u širem društvu.
Proizvodnja danas je rezultat matrice u kojoj sarađuju različita preduzeća, pojedinici, interesne grupe, potrošači i bez čije intenzivnog preplitanja nema ni proizvoda...
Zanimljivo je također kako npr. u Švedskoj danas postoje primjeri vrlo uspješnih preduzeća, a koja funkcioništu bez formalnog managementa (=samoupravljanje).
Ja sam 100% siguran da nas u bliskoj budućnosti čeka revolucionarna i radikalna transformacija društvenih struktura/relacija (pa i onoga što danas zovemo država).
Ne znam šta mi bi da se ovoliko zakačim za tvoju tvrdnju... Smatrao sam to bitnim, jer si iz te premise izvlačio neke druge zaključke.
Meni se čini da je islam, kao organizovana religija, ponajmanje hijerarhijski organizovana religija... Svako za se travu pase (vjeruje) i mislim da je to prednost islama, spram nekih drugih religijskih organizacija.
Naravno, postoje i te neke grupe u islamu koje baš ne misle tako i koje bi sve druge (silom ili milom) u suru natjerale.
Ne znam istina za budizam, šinto religiju i neke druge primjere.
Oprosti(te) na digresiji.
Oprosti(te) na mom brzom tipkanju pa dolazi do konkretnih konstrukata koje je lagano opovrgnuti. Ipak je dobro rasiriti pricu. Poznate su mi price o rodovskim drustvima gdje je zajednica brojala do maksimalno 200 ljudi te je vladao pricip kruga, odnosno bez hijerarhijske ustrojenosti zajednice te "manje" hijerarhije ako je postojala. I danas postoji kod nekih plemena gdje se majke recimo, brinu za svu djecu kao i svoju vlastitu u manjim zajednicama. Hunter gatherer, ili lovacko skupljacka drustva.
Geometrija to objasnjava trokutom i krugom te te simbole nalazimo diljem svijeta, piramide predstavljaju hijerarhiju, piramidalni ustroj, odnosno trokut, dok recimo Stonehenge predstavlja nehijerarhijsku zajednicu, odnosno krug. Za vjerovati je da je Stonehenge ostavstina starije kulture od egipatske, pred poljoprivednih civilizacija.
Tako i hinduisticki vedski tekstovi spominju cetiri razlicita doba, odnosno kali vremena gdje u svakom od tih vremena, (izmedju ostalog) u grubo receno zajednice i svijet funkcioniraju na razlicite nacine, odnosno drugacije ustrojstvo, a imena istih se navode se i u povijesnim knjigama (zeljezno doba).
S islamom sam se do sad najmanje susretao, osim nekih koncepata sufizma kroz Gurdjijeva ucenja.
Strukture koje se javljaju u društvenim odnosima su slika ekonomskih odnosa i odnosa u proizvodnji.
Da, pa sve do slike svijeta kojeg (subjektivan) covjek projicira te tako kreira ekonomske pa drustvene odnose prema hijerarhijskoj domeni.
Sto jace ja, to jaca hijerarhija, a polazi od covjeka pri kreiranju ljudskih drustvenih struktura.
Sto je vise znanja rasporedjeno medjuse, to manje hijerarhije, vrijedi za sve.
U modernom covjeku vrijedi princip hijerarhije i na to sam se referirao kad sam pisao gore navedeni konstrukt.