Ne idem nigdje iz BiH
-
Seyfo
#601 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ima ljudi pa pisu ovdje na forumu samo ne bi li odratili koga da ode da smanje konkurenciju.
-
mali jomu
#602 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Seyfo wrote: Ima ljudi pa pisu ovdje na forumu samo ne bi li odratili koga da ode da smanje konkurenciju.
Ima ljudi pa pisu na forumu da im je vani dobro i super i navlace raju da najebu kao i oni, jer nece da budu sami koji su se zajebali.
-
moonca
#603 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Najgori su ovi sto nista ne pisu? sto li ??mali jomu wrote:Seyfo wrote: Ima ljudi pa pisu ovdje na forumu samo ne bi li odratili koga da ode da smanje konkurenciju.
Ima ljudi pa pisu na forumu da im je vani dobro i super i navlace raju da najebu kao i oni, jer nece da budu sami koji su se zajebali.
-
DearJohn
#604 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mislim da nema konkurencije na zapadu da čistiš ili peres guzice njemačkim bakicama, to se vjerovatno uvjek moze naćiSeyfo wrote:Ima ljudi pa pisu ovdje na forumu samo ne bi li odratili koga da ode da smanje konkurenciju.
-
meteorit135531
#605 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Vidis koliko si zlonamjeran samo po svom komentaru?DearJohn wrote:Mislim da nema konkurencije na zapadu da čistiš ili peres guzice njemačkim bakicama, to se vjerovatno uvjek moze naćiSeyfo wrote:Ima ljudi pa pisu ovdje na forumu samo ne bi li odratili koga da ode da smanje konkurenciju.
Ja evo jos nisam docekao da neko iznese pozitivne strane zivota vani , samo se fokus stavlja na negativnosti koje se jos preuvelicavaju.
-
DearJohn
#606 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kakav zlonamjeran, pa cjeli život pomažem ljudima samo ne dam da im ublehe ko ti valjaju patke...meteorit135531 wrote:Vidis koliko si zlonamjeran samo po svom komentaru?DearJohn wrote:Mislim da nema konkurencije na zapadu da čistiš ili peres guzice njemačkim bakicama, to se vjerovatno uvjek moze naćiSeyfo wrote:Ima ljudi pa pisu ovdje na forumu samo ne bi li odratili koga da ode da smanje konkurenciju.
Ja evo jos nisam docekao da neko iznese pozitivne strane zivota vani , samo se fokus stavlja na negativnosti koje se jos preuvelicavaju.
-
Seyfo
#607 Re: Ne idem nigdje iz BiH
U ljubavi i ratu sve je moguce i sve je dozvoljeno. Ovdje se radi o ratu protiv konkurencije.
-
kiligonzales
#608 Re: Ne idem nigdje iz BiH
To ti zbog BMW.madner wrote:Minhen je svakako velegrad.
Samo je i grad za vecinu Njemackih gradova.
Ne hvalis Stutgart jer je tamo Mercedes.
-
kiligonzales
#609 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sarajevo je prelijepo, medjutim raji bez dinara i Pariz bi bio katastrofom, a ne Sarajevo. Kao i svaki grad ima svoje vrline i mane, ali definitivno je grad koji ima sta ponuditi za vidjeti mnogim turistima. Ima dusu, historiju, pricu. Steta sto kod nas nema vizionara koji bi od ovoga grada napravili jos veci boom, pa im ponuditi i vise zabave u njemu.mousstapha wrote:Sarajevo je tu negdje sa Melbourneom.
-
kiligonzales
#610 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kod mene sva rodbina na kreditima, otplacuju kuce i stanove, rijetki su na kirijama, ali to je opet do necijih ambicija, zeleli gore ostati ili ne. Neki su i zavrsili te procese. Sad pomalo grade i vamo. Ovi koji gore nisu zeljeli mnogo, rade i grade vamo. Oni koji se ne vracaju vamo ne vide sistem koji im obecava zivot jednak onome gore. Mnogi su zanatlije, pa bi pobrali novac i ovamo, ali dzaba nece. Jednostavno ovo ovdje nije to, zbog mora nesigurnosti.Melbourne_Australia wrote:Ja cu samo reci ovoCesto sam po Njemackoj i imam bruku raje gore i vecinom su dugo gore ali bas..Uglavnom niko od njih nema svoj stan, samo se renta, niko od njih ne zivi nista puno bolje od nekoga ko ima ovde u kuci 2 i milje i vise....Auta vozaju bolja jer im je leasing toliko povoljan da za 200 eura mozes da vozis makinu....Vecini nasih ljudi gore je restoran neki kvalitetniji misao imenica...Naravno da ima do navike, jer ko je navikao da zivi on zivi tako ma gdje god da je...Obuceni su mnogo losije nego recimo raja u Sarajevu.....Ne bi gore zivio ni da mi plati covjek....Ali ja imam extra zivot u Sarajevu i pola zivota sam proveo u Australiji i normalno da ne bi nigdje drugo zivio...Jednostavno nije ta vrsta zivota za sve ljude...Dobra je samo za one koji tesko zive ovde u BIH..Ali takvim bi bilo dobro i da mu das platu i posao i u Keniji...Gore jeste hrana jeftinija po trgovinama vecim, ali im je socijalni zivot puno skuplji.....Uglavnom ljudi ne kontaju da vecina nasih ljudi gore radi za recimo milju i 1600 eura i to je pickin dim.....Bolje u Sarajevu imati milju i jos ako imas svoj stan onda si hadjo za ljude gore
...Ali svako ide tamo gdje mu je bolje tako da ja to razumijem skroz...PS....Ne gleda isto na Njemacku onaj koji zivi u Sarajevu ili onaj koji zivi u Varesuili u Grahovu na primjer...To ljudi ne kontaju nikako na ovom forumu....Meni je Njemacka kurac a onom iz Varesa wow ...
Mi smo vamo se navikli na taj zivot da danas radis, a sutra vec mozes biti nezaposlen, na rad na crno, na nesigurnost na ulicama, na svu tu neku dinamiku oko nas pozitivnu i negativnu, pa vala i patetiku.
A to stoji da neko iz Varesa ne gleda isto na Njemacku, kao neki Sarajlija. Daleko je Njemacka od kurca realno.
-
kiligonzales
#611 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ne sporim to da vrleti ne mogu biti lijepe, svako mjesto je lijepo na svoj nacin, kada govorim o vrletima i dobroti njihovoj, ne govorim o ljepoti mjesta, vec o kvaliteti zivota i mogucnostima za zivot. Prije par godina sam dva puta po pola godine proveo na selu u drugoj drzavi, malo dalje od svoga rodnog grada i BiH jer su me neke nepravde otjerali iz rodnog grada, tada sam dosao u fazu kada covjeku postane svejedno sta ce uciniti, pa sam izabrao ipak da odmorim psihu nego da napravim kakvu glupost.moonca wrote:kiligonzales wrote:Nek se ne uvrijedi raja koja nije rodjena u Sarajevu, a zivi u Sarajevu, da su im njihove vrleti bile dobre, nebi im danas Sarajevo vidjelo traga. Ne mogu se iz Sa istjerat.moonca wrote:
Apsolutno . Ko god je odrastao u Sarajevu, a sada je vani , bar jednom godisnje ima zelju prosetati Sarajevom .
Da, lijepo je vani ,sve je dostupno i stosta mozes priustiti ali ..... fali osjecaj kada si bio mali, kada si uzivao....mirisi. Imam jedan parfem koji sam koristila dok sam bila na godisnjem u Sarajevu- vise ga ne koristim ali ako neko prodje pored mene sa tim mirisom -- Sarajevo je pred mojim ocima. E, to su momenti koji nam cine zivot.
Ipak je mala razlika izmedju vrleti -koji mogu biti jako lijepi i Sarajeva.
npr, Sandaklije - njima je zapad i svi su se cini mi se 'snasli'.
A sto se tice Sandzaklija, pa nije da im nije lijep Novi Pazar, ali ocito im nije dovoljan
Salu na stranu nama Sarajlijama, fali malo vise sloge, mi ko da smo jedno drugom dusmani zivimo od tih malih nasih pakosti, podbadanja, zajebancija, pa i ljubomore, pomocicemo bezuslovno, ali vala i poturiti nogu kad treba nekome. Sandzaklije su dosta drugacije. Malo ih je ali se drze skupa gdje god da su.
- animals
#612 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Najbolje mi je kad neki Bosanac prica o teskom zivotu u Njemackoj...ili zapadu..
te to je patnja zivot na zapadu, posao kuca...
nema zabave ko u Bosni, manje da se radi a bolje da se zivi..
sta ce oni na zapadu, znaju samo rintati, a nista nemaju, sve kredit..
mozda i jeste, ali i to je tisucu godina ispred Bosne..
i nikada Bosna nec biti zapad..bas zbog djabalebaroskog mentaliteta..
-
kiligonzales
#614 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ta prica o mentalitetu je truba, mi dzabalebarosi, a radimo po svojim firmama u BiH, ne onih 8-9 sati dnevno sto je predvidjeno, vec nerijetko od zore do aksama, pa kako te zapadne i opet nakon svega nas covjek je spreman otici na pice sa svojom rajom negdje vani, a nas covjek gore se zabije u kucu, cast izuzecima, jer ne moze gledati svapske, svedske, norveske i ko zna cije face. Ovdje ljudi rade za najmanju platu od par njemackih dnevnica cijeli mjesec, oni sa malo vise srece rade za njih vise. Zato je nekome danas postalo draze prati guzice po starackim domovima tamo, nego ovdje biti u kancelariji za par stotina maraka. Gradjevinac odavdje tamo zaradi za mjesec dva, sto neki ovdje po manjim sredinama ne zarade za godinu.animals wrote:Najbolje mi je kad neki Bosanac prica o teskom zivotu u Njemackoj...ili zapadu..
I jesu od nas svjetlosnim godinama daleko, ali dzaba nasem narodu gore njihov vid zabave nije jednak nasem, pa ce radije slusati Kemu Malovcica nego Ramstajn, Gregorijan, Ksavijer Naidoo, Bushida ili koga vec drugog, a interesantan je Svabama recimo kad im stigne u grad.
Mladja raja se uklopi nekako, ali stari nikako.
-
Hendrix
#615 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ovde svi govore o tim strasnim kreditima na zapadu za stan a niko ne spominje da ovde vecinom i ne mozes dobiti stambeni kredit ukoliko nemas hipoteku da zalozis ili mozda radis kao uhljeb. Ispade svi u Sarajevu imaju stanove naslijedjene ili su kupili keshom, niko u kreditu nije, sta je to ustediti stotinjak milja maraka danas, to se da lako jelde?
Ljudi traze shtele jebene i placaju ljudima da bi dobili kredit sa astronomskom kamatom i to ono mozda da dobijes ako se poklope planete i bude suncan dan kad se kreditni odbor sastane. Kolegu su mi tako otjerali iz BiH, godinu dana je pokusavao da dobije taj kredit, plata i firma super, prijavljen regularno...ma nema sanse, i na kraju covjeku pukne i ode u EU gdje je lakse dobio kredit nego u svojoj drzavi.
I najjaci su mi ovi koji su se vratili sa shtekom i pokupovali stanove po Sarajevu i sad je sve ravno do mora, na zapadu kredit moras imat ovo ono...a vidi kod nas ljepota, samo dodjes sa ustedjevinom i kupis.
Ljudi traze shtele jebene i placaju ljudima da bi dobili kredit sa astronomskom kamatom i to ono mozda da dobijes ako se poklope planete i bude suncan dan kad se kreditni odbor sastane. Kolegu su mi tako otjerali iz BiH, godinu dana je pokusavao da dobije taj kredit, plata i firma super, prijavljen regularno...ma nema sanse, i na kraju covjeku pukne i ode u EU gdje je lakse dobio kredit nego u svojoj drzavi.
I najjaci su mi ovi koji su se vratili sa shtekom i pokupovali stanove po Sarajevu i sad je sve ravno do mora, na zapadu kredit moras imat ovo ono...a vidi kod nas ljepota, samo dodjes sa ustedjevinom i kupis.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#616 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Dzimi Hendriks nikad mi ne odgovori na pitanje 
- apsidejzi
#617 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ima tu jednostavno objasnjenje a to su pokidane veze na zapadu. Ja imam komsiju, naseg covjeka koji me zna po imenu i prezimenu, kao i ja njega, zivimo na istom spratu, iste zgrade, imamo parking jedan do drugog i nikada jos nismo progovorili na nasem jeziku. Ja sam pokusavao, on pravi distancu. Ne samo on, nego mnogi i to nije do mene, nego je generalno tako. U teskim vremenima, kada je dosta izbjeglica doslo na zapad i svi bili jednaki bilo je zajednistvo a onda se jedno po jedno pocelo zaposljavati, grupa se pocela razbijati i ti danas imas mnogo malih grupica. Neki ne zele da komuniciraju s nasima, neki zele da postanu "njemci, svedi, austrijanci, ameri".animals wrote:Najbolje mi je kad neki Bosanac prica o teskom zivotu u Njemackoj...ili zapadu..
Tako dobijes dijasporce koji imaju pare a nemaju drustvo s kim bi te pare trosili. Zato i dolazi prica da se u BiH manje zaradjuje a bolje zivi i ja bih se u jednu ruku slozio s time jer dijasporci su u mnogo slucajeva prodali drustvo za pare. Sad su dobili pare ali nemaju drustva. Jbg, sve ima svoju cijenu pa tako i drustvo.
-
Hendrix
#618 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Prenijelo me jbg, zaboravio._BataZiv_0809 wrote:Dzimi Hendriks nikad mi ne odgovori na pitanje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#619 Re: Ne idem nigdje iz BiH
i ja čekam 15 dana da mi komšije daju ključ za katanac od parkinga dogovorile se lole i promijenile katanacapsidejzi wrote:Ima tu jednostavno objasnjenje a to su pokidane veze na zapadu. Ja imam komsiju, naseg covjeka koji me zna po imenu i prezimenu, kao i ja njega, zivimo na istom spratu, iste zgrade, imamo parking jedan do drugog i nikada jos nismo progovorili na nasem jeziku. Ja sam pokusavao, on pravi distancu. Ne samo on, nego mnogi i to nije do mene, nego je generalno tako. U teskim vremenima, kada je dosta izbjeglica doslo na zapad i svi bili jednaki bilo je zajednistvo a onda se jedno po jedno pocelo zaposljavati, grupa se pocela razbijati i ti danas imas mnogo malih grupica. Neki ne zele da komuniciraju s nasima, neki zele da postanu "njemci, svedi, austrijanci, ameri".animals wrote:Najbolje mi je kad neki Bosanac prica o teskom zivotu u Njemackoj...ili zapadu..
Tako dobijes dijasporce koji imaju pare a nemaju drustvo s kim bi te pare trosili. Zato i dolazi prica da se u BiH manje zaradjuje a bolje zivi i ja bih se u jednu ruku slozio s time jer dijasporci su u mnogo slucajeva prodali drustvo za pare. Sad su dobili pare ali nemaju drustva. Jbg, sve ima svoju cijenu pa tako i drustvo.
tako je ovaj stan 1985. izgubio garažu
neke se stvari nikad ne mijenjaju
-
The BEN10
#620 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ma ja ba.Hendrix wrote:I najjaci su mi ovi koji su se vratili sa shtekom i pokupovali stanove po Sarajevu i sad je sve ravno do mora, na zapadu kredit moras imat ovo ono...a vidi kod nas ljepota, samo dodjes sa ustedjevinom i kupis.
- O'zone
- Globalni moderator
#621 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Banned user for reason “kršenje pravila foruma- Vrijeđanje”
» Altair_SA
» Melbourne_Australia
15 dana
» Altair_SA
» Melbourne_Australia
15 dana
- roki
#622 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Imam dva rodaka i Njemačkoj, i koliko vidim imaju para, ocu kupili auto i sredili fasadu na vikendici. Al da rade rade, inženjeri su elektrotehnike. Znam im i plate, oko 45k bruto godišnje KM. Međutim, ponavljam, baš rade i znam da su se žalili na kiriju koja im je oko 1300KM.
Svugdje se ljudi moji radi samo sto u uređenoj zemlji imaš i tu neku sigurnost, kod nas sve u raspadu totalnom.
Svugdje se ljudi moji radi samo sto u uređenoj zemlji imaš i tu neku sigurnost, kod nas sve u raspadu totalnom.
Last edited by roki on 15/01/2018 09:20, edited 1 time in total.
-
colt
#623 Re: Ne idem nigdje iz BiH
. .imam primanja koja su skoro 3 x veća od prosječne (nisam na budžetu
), a otišao bi odavde za pristojna primanja u inostranstvu koja nisu iznad prosjeka u to zemlji (znači nisu primanja ono na što se čovjek odlučuje na ostanak). Jednostavno ne mogu gledati ovo društvo gdje većina pati i gdje jednostavno nisi sretan zbog tog , ne mogu gledati onu trojnu aždahu (i njihove poslušnike) koja se godinama vrti . . i na prvom mjestu ovdje za moju djecu nema budućnosti . .
- golfiista
#624 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ubo si u sriducolt wrote:. .imam primanja koja su skoro 3 x veća od prosječne (nisam na budžetu), a otišao bi odavde za pristojna primanja u inostranstvu koja nisu iznad prosjeka u to zemlji (znači nisu primanja ono na što se čovjek odlučuje na ostanak). Jednostavno ne mogu gledati ovo društvo gdje većina pati i gdje jednostavno nisi sretan zbog tog , ne mogu gledati onu trojnu aždahu (i njihove poslušnike) koja se godinama vrti . . i na prvom mjestu ovdje za moju djecu nema budućnosti . .
- stakasa
#625 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa ima li iko da napise rijec dvije o temi - zasto ne ici nigdje iz BiH? Ovo o manama i vrlinama zivota na Zapadu se je izvrtilo sto puta dosad