Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post Reply
vatrogasac

#601 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by vatrogasac »

Kareem Abdul wrote:
jeza u ledja wrote:Zanima me ima li ijedan od ovih silnih prijatelja Palestine da nam kaze ta predlaze da se uradi? Mozda kakvo konacno rjesenje? :oops:
Kad smo već kod toga, postoji li podatak koliko je uopće Bošnjaka-muslimana izvršilo svoju vjersku dužnost i šehidilo na Allahovom putu braneći Quds od kjafira?

Kad čitam o ovoj temi na forumu, rekao bih da su Bošnjaci-muslimani veliki prijatelji palestinskih Arapa. Kad u praksi - šipak!

Ima li ijedan da podatak da se neki Bošnjak-musliman borio na strani Arapa protiv Izraela?
Mehmedalija Hujić i Hajrudin Dupovac: Zajedno se borili u Palestini, a poginuli u Bosni

https://akos.ba/mehmedalija-hujic-i-haj ... i-u-bosni/
sinuhe

#602 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sinuhe »

Bez vecih reakcija je proslo ovo u svijetu. Valjda se i muslimani zasitili ratova. Tajming mu je odlican. I zaista dodje narandzasti covjek na Zemlju... :mrgreen:

Image
Last edited by sinuhe on 11/12/2017 10:43, edited 1 time in total.
Opetja033

#603 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

Vizionar 1985 wrote:Kisindzer jer rekao Izrael ende do 2025. Po demografiji ne kontam kako misle u Izraelu da rade ovo kada ce biti isti broj i jevreja i Palestinaca, a svi skupa okruzeni sa skoro milijardu Arapa i semitskih naroda.
Kissinger i pokojni Brzezinski su bili mišljenja da je strateski dugorocni interes SAD-a savez sa arapsko-muslimanskim svijetom i da zbog te cinjenice SAD treba preispitati saveznistvo sa Izraelom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#604 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by pici »

Image

napeto je
Opetja033

#605 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:Mozda jeste od Hasimovica, ali nije od Kurejsevica, a i da jeste - pa i Ebu Leheb je bio. :D Uglavnom, garantovano nije od Ehli-Bejta a.s. .
A od Ehli Bejta a.s. su samo oni koji pripadaju danasnjem dzaferijskom mezhebu (iako je Dzafer as Sadik a.s. cist od onoga sto mu se pripisuje) ?

Naravno da je kraljevska porodica u Jordanu hashemitska, tj. da se radi o direktnim potomcima Poslanika a.s. Ako je i za koga to porijeklo dokumentovano, onda je za njih. To im ne osporava niko.
cyprus

#606 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Covjece dragi ti si citirao prvi mene, moje pitanje koje nisam tebi direktno postavio. Na sta sam se ja dalje nadovezao, na sta si ti napisao "kad me vec citiras....". Ti si MENE citirao, ne ja tebe. Citirao si moje pitanje koje nije upuceno licno tebi, na koje nisi dao odgovor, vec si poceo sa nekim sarkazmom. Nisi dao odgovor, vec si samo okrenuo pitanje postavljajuci meni isto. Jel se pravis lud il sta?

Pitanje dakle nije bilo upuceno direktno tebi, ali si se ti javio, i nisi dao odgovor. I sad kazes sta kao, ocekivao sam odgovor treba sve pobit od tebe? Nisam covjece tebe pitao samo, vec sviju koji dizu glas kao nesto, a nemaju odgovor - ili im je odgovor pobit, zaklat (sustinski). Nisam znaci od tebe ocekivao XY odgovor, jer nisam tebe ni pitao, po stoti put. Ako ti hoces da se stavljas u isti kos sa vehabijama i ostalim, to je do tebe, nije do mene.

Govorim ti vrlo jasno - situacija je takva, stvari su poslozene tako, kukanje i trazenje pravde je jedno, ali stvarna rjesenja su nesto sasvim drugo. Akcenat je na rjesenjima, ne na kukanju, jer to kukanje se cesto prevodi u proteste, nasilne ispade i pobune, jer mnogi ljudi ne znaju drukcije. Sto onda opet proizvodi novi val nasilja i nove poraze tih koji kukaju. NARAVNO da je cijela historija Izraela prozeta nasiljem, etnickim ciscenjem, zlocinima i nelegalnim otimanjem zemlje od Palestinaca. Sta ti treba, crtati(?) da svaki normalan covjek to zna? Isto tako, ni Palestincima i cijelom arapskom i bliskoistocnom svijetu nije mane, i mnogo glupih poteza su napravili, kao i nasilnih pokusaja oduzimanja prava Izraelu da postoji, i istom takvom mrznjom, zeljom za etnickim ciscenjem, a onda i progonima jevrejske populacije iz svojih drzava. Zar i to treba crtati? Nije mi jasno fakat? I naravno da je svesrdnu pomoc Izraelu pruzala SAD uz pomoc cionistickih lobija. I naravno da su palestinske organizacije pod uticajem Irana, Saudije, Egipta i ko zna jos kakvih igraca i kao takve imale uzasno negativan uticaj na kolektivno stanje cijelog palestinskog drustva.
I dan danas je sve to tako. I to nikom normalnom ne treba crtati. No naravno, umjesto da se traze konkretna rjesenja za izlaze iz krize, lakse je upirati prstom i po stoti put ponavljati iste otrcane fraze o ispiranju mozgova, cionistickim medijima, itd itd.

Svijet je pun raznih nepravdi, a historija ispunjena krvlju, zlocinima i genocidima. Neke su starije pa o njima ni ne razmisljamo, neke su novije pa se oko njih jos koprcamo. Nazalost, ili na srecu, vrijeme brise i zaboravlja takve stvari i nove generacije rade najbolje sto mogu da se snadju u novoj situaciji. Kada imas jednu, pa drugu, pa trecu generaciju ljudi odraslih u takvoj situaciji, onda je vrijeme za ispravljanje tih nepravdi u punom smislu - proslo. Jer ti ljudi koji danas tu zive ne mogu i nije na njima da u punom obliku vracaju dugove njihovih predaka.
Pravljenje Izraela je nepravda za mnoge koji su tu zivjeli vjekovima. Fakat. Od toga je proslo 2-3 generacije. Nazad se ne moze. Naprijed se mora. A samo debil pokusava jedno te isto bez ikakvog rezultata. To je ono sto rade mnogi akteri u muslimanskom svijetu danas, a u vezi Palestine. Vecini njih samo odgovara taj narativ, babaroga Izraela i nepravda na svetoj zemlji. Njih licno se sustinski to ne dotice (Iran, Saudiju, Tursku, Egipat itd itd). Dotice se samo Palestinaca, koji su razjebani pod uticajem tih drzava. Ovdje se prica o nekim marionetama, a sustinski, Hamas, Fatah i Hezbolah su marionete vecih igraca u susjedstvu. Zasto se lazemo jebote kad je jasno da je to tako? Zasto se lazemo kad je jasno da to svima odgovara, ukljucujuci i Izrael i Iran i Saudiju i Hezbolah....svima, osim Palestinaca? I zasto se lazemo kada to odgovara i svim licemjernim "borcima za pravdu" po internet bespucima slobodarskih trolova, koji i ovdje operisu?

Tebi smjesno kao vidi sto se prave Ameri pametni, lafo pragmaticni, kao mir mir niko nije kriv. Mislis mi glupi, slijepi, medijima zaglupljeni pa ne znamo, jel? Kao lafo vidi sto su stoka, ne vide patnju, ne vide zlocine. Ne, covjece, vidimo mi vrlo dobro. Isto tako vidimo i ibretimo se svoj toj gluposti i licemjerju koja ne proizvodi nista osim medijskih poena za bliskoistocne diktature, i daljoj patnji palestinskog naroda. Vidimo UBLEHU na kilometar. Smrdi, danfa. Ti si taj koji treba da se osvjesti, ne ja, Fudo ili koji drugi novokomponavani Amerikanac koji pere haustore americkim Sandzaklijama. Jebote 20 godina citam istu suplju, kao ne znate vi, znamo mi, evo vidis (onda neki link, gugl, wikipedija, video uraci, slike). Ono kao ne znamo mi da postoji AIPAC, ne znamo da postoji izraelski lobi. Nece blento da skonta da je sve do para. Das pare - i klatis. Evo za ovo danas, oko cega se vodi tema, za to je neko da pare (Sheldon Adelson, na primjer, ili braca Koch). Neko je znaci izdvajao pare, zivce i lobiranje da bi Trump ovo priznao. Nije palo s neba. Na pitanje zasto neko drugi ne daje pare za suprotno - e na to nema odgovora. Jebiga, lakse je dat pare nekom korumpiranom Fatahovcu, Hamasu ili Hezbolahu i trpati dole kacuse, raketice, bombice i tako reketirati taj narod nego se guzeljati sa bjelosvjetskim lobijima. A para ima. Ima ih ko salate. I trose se na Palestinu. Ali ne na nacin koji donosi rjesenje (POD RJESENJE CITAJ - BOLJI ZIVOT ZA PALESTINCE), vec na nacin da donosi samo podgrijavanje netrpeljivosti i stanja kakvo jeste, jer to upravo odgovara tim koji takvo stanje podrzavaju (i Iran i Saudija i svi ostali dole igraci).

I sad ti fino...ako ti predstavlja satisfakciju da meni spocitavas neki lazni americki ublehizam, licemjerje zbog zmirenja na zlocine, neku lafo sljepocu na ocite stvari, uticaj lobija, perfidnu politiku Izraela, itd, mozes slobodno nastaviti dalje u tom tonu. Tebi i hiljadama takvih ljudi. Ako vam predstavlja to satisfakciju da nama spustate, bujrum. Meni, jel tako, ni iz dzepa ni u dzep, kao ni tebi, osim sto ces lec u krevet, valjda, s nekim osjecajem moralne satisfakcije. No ako imas imalo mozga, a imas, i ako ti je ego manji nego sto ga predstavljas, kad ukljucis taj mozak znaces da nam se misljenja sustinski ne razlikuju. Bez toga, ti si samo sredstvo sirenja propagande onima koji stvarno zele zlo dole, a takvih je puna ova tema, i svijet generalno. I tako uopste i funkcionisu modusi sirenja mrznje, netrpeljivosti i straha koje upravo ti zelis nominalno svojim upisima da se suprostavis.

Imas sve napisano. Sad ti procitaj kreveljenje nekog djeteta u stilu "ta ti znas" na ovo i ako ti odgovara i ti fino napisi isto. Kao sto rekoh meni nista ni iz dzepa ni u dzep. Ovo pisem iskreno jer me nervira sto se o ovom uopste mora pricati i po stoti put raspravljati. Mnogi pametniji od mene su vec davno digli ruke. Tako i vecina pametnog svijeta. A problem Palestine tako ostaje u rukama ublehasa i zlocinaca.
Suština pogođena. :thumbup: :thumbup:
Last edited by cyprus on 11/12/2017 10:54, edited 2 times in total.
sunceKOtepsija

#607 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sunceKOtepsija »

Teska vremena cekaju djecoubice
Image
"Jerusalim necemo prepustiti djecoubicama. Covjek koji je spasio Jerusalim iz kanđi krvozednih krstaskih barbara je Salahudin Ejubi-nas covjek. Sultan Selim je pripojio Jerusalem Osmanskom carstvu i vojnik koji je do samog kraja cuvao Jerusalim je nas Hasan Onbas. S Allahovom dozvolom opet cemo mi spasiti Jerusalim"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#608 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Truba »

mučio se do al baba :lol:
black

#609 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by black »

Med i mlijeko aparthejda
Nakon mučnog iskustva na aerodromu u Tel Avivu, pomislio sam kako je Palestincima živjeti s poniženjima svaki dan i na svakom mjestu.

Piše: Mirnes Kovač

"Gospodine, u koliko sati je vaš let?", upitala me mlada supervizorica na aerodromu Ben Gurion.

"U 6.15, TK 0793, Turkish Airlines za Istanbul", pročitah joj podatke sa svoje isprintane elektronske karte.

"Sada je skoro pet sati. Ako budete uredno odgovarali na naša pitanja možda ćete i stići na avion. U protivnom, zaista vam ništa ne mogu garantirati. Mi imamo i druge metode!", uzvratila mi je, ozbiljnog pogleda.

Ovako je tekla moja korespondencija sa supervizoricom sigurnosti na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, 16. decembra, 2010. godine u veoma ranim jutarnjim satima na povratku iz jednosedmične posjete Svetoj zemlji.

Prethodno ju je njena kolegica pozvala, jer sam u trećem ili četvrtom krugu ispitivanja, ne sjećam se više, odbio nastaviti odgovarati na jednateista pitanja.

Podsjetilo me na ovo moje traumatično iskustvo uvođenje posebne autobuske linije za Arape koji u Izrael putuju iz Zapadne Obale. A to je bio izravni susret sa aparthejdom, oči u oči, nakon jednog od najljepših putovanja u mom životu.

Sofisticirani aparthejd

Taj sofisticirani aparthejd je vidljiv i očit na svakom mjestu i njegova glavna odrednica podjele je u suštini Židov – nežidov, dakle, na religijskoj osnovi.

U mom slučaju ni boja kože i očiju, ni bijela put i svijetla boja kose, ni činjenica da u imenu i prezimenu ne nosim ništa izrazito "islamsko", nisu mi pomogli da izbjegnem četvorosatnu gnjavažu. Moje ime nije tradicionalno islamskog, odnosno arapskog porijekla. Moje prezime još manje!

Ipak, odalo me je učešće na Prvoj međunarodnoj konferenciji za zaštitu Jerusalema i svetih mjesta koju je tih dana u Betlehemu organizirala Islamsko-kršćanska komisija u saradnji sa Svjetskim vijećem religija za mir iz New Yorka (WCRP). Kratkotrajni boravak u Svetoj zemlji iskoristio sam da pored Betlehema posjetim i Jerusalem i Hebron.

Na kraju mog boravka, domaćini su mi savjetovali da na aerodromu Ben Gurion moram biti najmanje četiri sata prije planiranog polijetanja aviona. Tako sam iz hotela Jacir Palace Intercontinental u Betlehemu morao krenuti odmah iza ponoći.

Već na samom izlazu iz Betlehema i ulazu u Jerusalem na izraelskom check-pointu grozna slika: ogromna zatvorena željezna vrata. Noću su zatvorena i otvaraju se po potrebi da propuste one koji imaju propusnice za izlazak iz palestinskog geta. Iako uspavani, stražari ipak pregledaju i dokumente i vozilo, pitaju za našu destinaciju.
Iz Zapadne Obale vas mogu voziti jedino ljudi koji imaju izraelske dokumente, dakle izraelski Arapi, u automobilima sa izraelskim registarskim oznakama. Helem, na putu do Tel Aviva nije bilo nimalo gužve, kao da je sav svijet zaspao.

Negdje na polovici puta šutljivi vozač taksija, Palestinac Hamdi progovori i pokaza na obližnje osvijetljene brežuljke, naselje sa modernim apartmanima: "Ono gore je nekada bilo naše selo. Odatle smo protjerani!"

Kao i milioni drugih Palestinaca sada živi i radi u Izraelu. Posla ima i može se zaraditi za skroman život, ali njegova politička prava i sloboda su samo misaone imenice. On je građanin drugog reda u svakom smislu.

Zaustavljamo se nekoliko kilometara prije aerodroma Ben Gurion gdje svi automobili prolaze kroz detaljan "tehnički" pregled i kontrolu putnika. Sačekali smo nekih petnaestak minuta da uniformisani vojnici pregledaju automobil, a uniformisana žena vojnik sa baterijom u ruci pregledala je moju putnu ispravu. Na aerodrom sam stigao oko dva sata ujutro i ulazeći u njegovu modernu zgradu pitao sam se kako ću provesti naredne sate do polaska aviona.

Ali, tek što sam se zaputio prema check-in deskovima prišla mi je policajka i pregledala dokumente, upitala me za destinaciju i nakon kratkog ispitivanja gdje sam bio i gdje putujem uputila me da prethodno moram proći skeniranje kofera.

Imajući u vidu da je ispred mene bilo svega nekoliko putnika, ponadao sam se da će sva ta procedura za tili čas biti gotova. Koferi su brzo provučeni kroz ogromne skenere i na svaki je prilijepljen barcode. Što su ovi efikasni i brzi, pomislio sam, ali to je bio samo početak procedure.

Brojna pitanja

Odmah nakon preuzimanja kodiranih kofera prišla mi je druga mlada policajka, zamolivši me da odgovorim na neka njena pitanja. "Ko sam, šta sam, odakle sam, zašto sam došao" – upitala me. Ljubazno sam odgovorio, a ona je potom nastavila. "Kako se zovu vaši djedovi i nane s očeve i s majčine strane?" – upitala me.

"A zašto to pitate?" - dodao sam uz odgovore. "Imaju li kakve veze sa ovim prostorima?" izravno pita službenica.

"Mislite, jesu li Arapi?" - dodao sam. "A zašto ste vi učili arapski?" – pređe na drugo pitanje. "Pa, eto studirao sam i trebao mi je za studij." – odgovorio sam opušteno. "A šta ste studirali? Jeste li musliman?" – nastavila je.

"Aha, to je znači pitanje!" pomislio sam. "Da musliman sam, je li to problem?" upitao sam je. "Ne, naravno da nije. Koliko imate braće i sestara?" – upitala me je, a nakon što sam odgovorio da imam samo jednu sestru službenica je zapitala: "Šta je ona studirala i šta radi, je li udata i za koga?"

Već sam počeo polusmrknuto gledati u svoju sugovornicu! "Hellooo!" – što bi kazali Amerikanci. Ipak, obećao sam sebi da neću dozvoliti da me se isprovocira. "Novinar ste? A zašto ste došli ovdje?" – nastavlja britka službenica pitajući o kakvoj se konferenciji radi, šta se raspravljalo, šta sam ja u toj raspravi imao da kažem.

"O tome možete pročitati u medijima," odgovorio sam na što mi je uzvratila: "Da, ali mi hoćemo da nam vi kažete vaše impresije!"

Pitanja službenika su polahko stvarala neki čudan neki osjećaj između bijesa i sažaljenja. Je li ovo zaista stvarnost!?

U međuvremenu sam, dok mi je skoro identična pitanja ponavljao kolega prethodne policajke, uočio da nakon skeniranja kofera slijedi detaljna pretraga na nekim velikim stolovima, nalik kuhinjskim u američkom stilu, samo što ovi na svojim ćoškovima imaju velike kompjuterske touch-screen displeje, a umjesto pećnica i frižidera su neke specijalne mašine i visokosofisticirani testeri za eventualne tragove eksploziva.

Opušten, naravno, prilazim i pitam službenicu koliko će trajati pretraga. Vidim da sam već potrošio skoro jedan sat. Ona me uputi da sjednem i sačekam dok moje stvari budu "forenzički" pregledane. U tom mi prilazi još jedna mlađa službenica i počinje skoro isti set pitanja: odakle sam, ko sam, šta sam, gdje sam bio, zašto sam bio, kako se zove organizacija koja me je pozvala, šta joj je cilj, gdje se održala konferencija, gdje radim, šta radim, o čemu pišu novine u kojim radim, imaju li verziju na engleskom jeziku, koja je web adresa. Još uvijek sam ljubazan i odgovaram na postavljena pitanja rutinski. Službenica pravi zabilješke.

Nakon što je ona završila, dolazi još jedna službenica. Ljubazno se unaprijed izvinjava ukoliko se neka pitanja ponove. I tako, uz sva gore navedena pitanja nastavlja: gdje sam bio smješten, gdje sam pakovao kofere, dali sam ih sam pakovao i je li mi neko pomagao, da li sam nekog posjetio, kada i gdje, jesam li zalazio u kakve restorane i gdje, imam li račune? Da li sam šta kupovao, šta i gdje, imam li račune?

'Standardna procedura'

Kazaljka na satu iznad check-in deskova već je prekucala četiri sata ujutro. Uz to, vidio sam neke ljude kako bukvalno prolaze bez ikakvog zadržavanja. Zašto njih uopće ne gnjave? Prilično iznerviran zatražio sam objašnjenje svrhe svog tog ispitivanja, a službenica je kratko odgovorila da je to standardna procedura radi "moje sigurnosti"!? "Radi moje sigurnosti, kažete?"

Onda je počela ona moja provokativna nit. "Koliko imate godina," upitao sam. "Dvadeset i dvije," odgovorila je zbunjeno. "Jeste li vi igdje putovali van Izraela?" upitao sam je. Odbila je odgovoriti, držeći se službeno uz objašnjenje:"Razumijem vas, ali, znate, mi ovdje imamo ljude koji dođu s bombom i raznesu se!"

Nastavio sam: "A jeste li se ikada upitali, ovo vas samo onako iskreno pitam, zašto to oni rade?" To moje kontra-pitanje je bukvalno zaledilo pogled ove mlade aerodromske službenice. "Moraćete sačekati još malo. Dužnost mi je da pozovem moju supervizoricu!" – odbrusila je.

U međuvremenu moji koferi su bili otvoreni na prostranim stolovima za pregled. Shvatio sam za što služi onaj barcode. Nakon što skener pređe preko koda, moja torba je na ekranima ispred službenika. Sada detaljno pregledaju moju odjeću i poneki suvenir. Druga službenica nekim plastičnim pipkom koji na vrhu ima prikačen komadić pamučne tkanine, prethodno umočenu u neki rastvor, detaljno prebrisava moje torbe iznutra i s vana.

Potom to odnosi do mašine koja se oglašava nekim čudnim zvučnim signalima. Vrhunac je bio kada sam ugledao kako otvara moju zubnu pastu i provjerava njen sadržaj… Bože, je li ja ovo sanjam?

Kada je supervizorica stigla, ja sam se već iznervirao. Rekao sam kako više ne želim odgovarati na tako besmislene stvari, bez obzira kakve to poslijedice po mene prouzrokovalo. Supervizorica me je hladno, zajedno sa svojim starijim kolegom, ponovno počela pitati ista pitanja prije toga se uljudno izvinivši što će mi neka pitanja biti ponovljena.

" Gospodine, u koliko sati je vaš let?" – upitala me.
"U 6.15, TK 0793, Turkish Airlines za Istanbul" – pročitah joj podatke sa svoje isprintane elektronske karte.
"Sada je skoro 5 sati. Ako budete uredno odgovarali na naša pitanja možda ćete i stići na avion. U protivnom, zaista vam ništa ne mogu garantirati. Mi imamo i druge metode!" – uzvratila mi je ozbiljnog pogleda nastavivši me ispitivati još neko vrijeme nakon čega mi je vratila pasoš.

"Prošao sam!" u sebi sam poviknuo, radostan što ću napokon napustiti ovaj pakao.

Neprijatno iskustvo

I, dok sam svoje stvari vraćao nazad u torbe primjetila je kako u svoju ručnu prtljagu stavljam jednu knjigu koja joj je privukla pažnju. Bilo je to Buybookovo izdanje romana "Čuvari knjige", australske autorice Geraldine Brooks. Na naslovnici su bila hebrejska slova. "O čemu je ta knjiga," upitala me.

"Ovo je bestseller australske spisateljice, dobitnice Pulitzera. Hoćete li zapisati u taj vaš notes: Geraldine Brooks "People of the Book". Možete je naručiti na Amazonu", uzvratio sam srdačno, kazavši kako upravo završavam njeno čitanje. "A o čemu govori roman?" upitala je, zapisujući naslov.

"Roman je baziran na istinitoj priči o tome kako je jedan dobri čovjek iz moje domovine spasio vašu čuvenu molitvenu knjigu Hagadu kada su je nacisti došli konfiskovati tokom Drugog svjetskog rata. Sakrio ju je među džamijske knjige, rizikujući pritom svoj vlastiti život. Također, govori i o njenoj sudbini tokom opsade Sarajeva 1992. godine i granatiranja. Jeste li čuli za Sarajevsku Hagadu?" – upitao sam je i ponovio svoju preporuku da pročita ovu novelu.

Kada sam konačno preuzeo svoje stvari koje su bile detaljno ispreturane, registrirao svoj let i predao putnu torbu, uvidio sam da je ukrcavanje u avion Turkish Airlinesa za Istanbul već otpočelo i da do polaska imam još svega dvadesetak minuta.

Iako je iskustvo koje sam prošao bilo krajnje neprijatno i mučno, s jedne strane mi je bilo drago da sam imao priliku proživjeti jedan mali djelić onog čemu su svakodnevno izloženi Palestinci na nebrojenim izraelskim check-pointima i kontrolama.

Naposlijetku, nakon iskustva na aerodromu u Tel Avivu, nisam žalio sebe. Ako sam ja kao neki sasvim obični gost neke sasvim obične međunarodne konferencije i inicijative za podizanje glasa o ugrožavanju svetih mjesta kršćana i muslimana u Svetoj zemlji, zbog svoje vjerske pripadnosti imao toliko komplikacija, ostalo mi je pitanje kako onda izdrže živjeti obični Palestinci. Kako je živjeti sa takvim poniženjima svaki dan i na svakom mjestu.

Stoga me i posljednji slučaj uvođenja zasebnih autobuskih linija za Židove i Arape nije nimalo iznenadio. Biće to još samo jedna od potvrda da u Svetoj zemlji ne teku med i mlijeko, kako ovu zemlju opisuje Stari Zavjet, već je u njoj na djelu najsofisticiraniji oblik aparthejda kojeg poznaje ljudski rod.
Kaligrafija

#610 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Kaligrafija »

black wrote:
Med i mlijeko aparthejda
Nakon mučnog iskustva na aerodromu u Tel Avivu, pomislio sam kako je Palestincima živjeti s poniženjima svaki dan i na svakom mjestu.

Piše: Mirnes Kovač

"Gospodine, u koliko sati je vaš let?", upitala me mlada supervizorica na aerodromu Ben Gurion.

"U 6.15, TK 0793, Turkish Airlines za Istanbul", pročitah joj podatke sa svoje isprintane elektronske karte.

"Sada je skoro pet sati. Ako budete uredno odgovarali na naša pitanja možda ćete i stići na avion. U protivnom, zaista vam ništa ne mogu garantirati. Mi imamo i druge metode!", uzvratila mi je, ozbiljnog pogleda.

Ovako je tekla moja korespondencija sa supervizoricom sigurnosti na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, 16. decembra, 2010. godine u veoma ranim jutarnjim satima na povratku iz jednosedmične posjete Svetoj zemlji.

Prethodno ju je njena kolegica pozvala, jer sam u trećem ili četvrtom krugu ispitivanja, ne sjećam se više, odbio nastaviti odgovarati na jednateista pitanja.

Podsjetilo me na ovo moje traumatično iskustvo uvođenje posebne autobuske linije za Arape koji u Izrael putuju iz Zapadne Obale. A to je bio izravni susret sa aparthejdom, oči u oči, nakon jednog od najljepših putovanja u mom životu.

Sofisticirani aparthejd

Taj sofisticirani aparthejd je vidljiv i očit na svakom mjestu i njegova glavna odrednica podjele je u suštini Židov – nežidov, dakle, na religijskoj osnovi.

U mom slučaju ni boja kože i očiju, ni bijela put i svijetla boja kose, ni činjenica da u imenu i prezimenu ne nosim ništa izrazito "islamsko", nisu mi pomogli da izbjegnem četvorosatnu gnjavažu. Moje ime nije tradicionalno islamskog, odnosno arapskog porijekla. Moje prezime još manje!

Ipak, odalo me je učešće na Prvoj međunarodnoj konferenciji za zaštitu Jerusalema i svetih mjesta koju je tih dana u Betlehemu organizirala Islamsko-kršćanska komisija u saradnji sa Svjetskim vijećem religija za mir iz New Yorka (WCRP). Kratkotrajni boravak u Svetoj zemlji iskoristio sam da pored Betlehema posjetim i Jerusalem i Hebron.

Na kraju mog boravka, domaćini su mi savjetovali da na aerodromu Ben Gurion moram biti najmanje četiri sata prije planiranog polijetanja aviona. Tako sam iz hotela Jacir Palace Intercontinental u Betlehemu morao krenuti odmah iza ponoći.

Već na samom izlazu iz Betlehema i ulazu u Jerusalem na izraelskom check-pointu grozna slika: ogromna zatvorena željezna vrata. Noću su zatvorena i otvaraju se po potrebi da propuste one koji imaju propusnice za izlazak iz palestinskog geta. Iako uspavani, stražari ipak pregledaju i dokumente i vozilo, pitaju za našu destinaciju.
Iz Zapadne Obale vas mogu voziti jedino ljudi koji imaju izraelske dokumente, dakle izraelski Arapi, u automobilima sa izraelskim registarskim oznakama. Helem, na putu do Tel Aviva nije bilo nimalo gužve, kao da je sav svijet zaspao.

Negdje na polovici puta šutljivi vozač taksija, Palestinac Hamdi progovori i pokaza na obližnje osvijetljene brežuljke, naselje sa modernim apartmanima: "Ono gore je nekada bilo naše selo. Odatle smo protjerani!"

Kao i milioni drugih Palestinaca sada živi i radi u Izraelu. Posla ima i može se zaraditi za skroman život, ali njegova politička prava i sloboda su samo misaone imenice. On je građanin drugog reda u svakom smislu.

Zaustavljamo se nekoliko kilometara prije aerodroma Ben Gurion gdje svi automobili prolaze kroz detaljan "tehnički" pregled i kontrolu putnika. Sačekali smo nekih petnaestak minuta da uniformisani vojnici pregledaju automobil, a uniformisana žena vojnik sa baterijom u ruci pregledala je moju putnu ispravu. Na aerodrom sam stigao oko dva sata ujutro i ulazeći u njegovu modernu zgradu pitao sam se kako ću provesti naredne sate do polaska aviona.

Ali, tek što sam se zaputio prema check-in deskovima prišla mi je policajka i pregledala dokumente, upitala me za destinaciju i nakon kratkog ispitivanja gdje sam bio i gdje putujem uputila me da prethodno moram proći skeniranje kofera.

Imajući u vidu da je ispred mene bilo svega nekoliko putnika, ponadao sam se da će sva ta procedura za tili čas biti gotova. Koferi su brzo provučeni kroz ogromne skenere i na svaki je prilijepljen barcode. Što su ovi efikasni i brzi, pomislio sam, ali to je bio samo početak procedure.

Brojna pitanja

Odmah nakon preuzimanja kodiranih kofera prišla mi je druga mlada policajka, zamolivši me da odgovorim na neka njena pitanja. "Ko sam, šta sam, odakle sam, zašto sam došao" – upitala me. Ljubazno sam odgovorio, a ona je potom nastavila. "Kako se zovu vaši djedovi i nane s očeve i s majčine strane?" – upitala me.

"A zašto to pitate?" - dodao sam uz odgovore. "Imaju li kakve veze sa ovim prostorima?" izravno pita službenica.

"Mislite, jesu li Arapi?" - dodao sam. "A zašto ste vi učili arapski?" – pređe na drugo pitanje. "Pa, eto studirao sam i trebao mi je za studij." – odgovorio sam opušteno. "A šta ste studirali? Jeste li musliman?" – nastavila je.

"Aha, to je znači pitanje!" pomislio sam. "Da musliman sam, je li to problem?" upitao sam je. "Ne, naravno da nije. Koliko imate braće i sestara?" – upitala me je, a nakon što sam odgovorio da imam samo jednu sestru službenica je zapitala: "Šta je ona studirala i šta radi, je li udata i za koga?"

Već sam počeo polusmrknuto gledati u svoju sugovornicu! "Hellooo!" – što bi kazali Amerikanci. Ipak, obećao sam sebi da neću dozvoliti da me se isprovocira. "Novinar ste? A zašto ste došli ovdje?" – nastavlja britka službenica pitajući o kakvoj se konferenciji radi, šta se raspravljalo, šta sam ja u toj raspravi imao da kažem.

"O tome možete pročitati u medijima," odgovorio sam na što mi je uzvratila: "Da, ali mi hoćemo da nam vi kažete vaše impresije!"

Pitanja službenika su polahko stvarala neki čudan neki osjećaj između bijesa i sažaljenja. Je li ovo zaista stvarnost!?

U međuvremenu sam, dok mi je skoro identična pitanja ponavljao kolega prethodne policajke, uočio da nakon skeniranja kofera slijedi detaljna pretraga na nekim velikim stolovima, nalik kuhinjskim u američkom stilu, samo što ovi na svojim ćoškovima imaju velike kompjuterske touch-screen displeje, a umjesto pećnica i frižidera su neke specijalne mašine i visokosofisticirani testeri za eventualne tragove eksploziva.

Opušten, naravno, prilazim i pitam službenicu koliko će trajati pretraga. Vidim da sam već potrošio skoro jedan sat. Ona me uputi da sjednem i sačekam dok moje stvari budu "forenzički" pregledane. U tom mi prilazi još jedna mlađa službenica i počinje skoro isti set pitanja: odakle sam, ko sam, šta sam, gdje sam bio, zašto sam bio, kako se zove organizacija koja me je pozvala, šta joj je cilj, gdje se održala konferencija, gdje radim, šta radim, o čemu pišu novine u kojim radim, imaju li verziju na engleskom jeziku, koja je web adresa. Još uvijek sam ljubazan i odgovaram na postavljena pitanja rutinski. Službenica pravi zabilješke.

Nakon što je ona završila, dolazi još jedna službenica. Ljubazno se unaprijed izvinjava ukoliko se neka pitanja ponove. I tako, uz sva gore navedena pitanja nastavlja: gdje sam bio smješten, gdje sam pakovao kofere, dali sam ih sam pakovao i je li mi neko pomagao, da li sam nekog posjetio, kada i gdje, jesam li zalazio u kakve restorane i gdje, imam li račune? Da li sam šta kupovao, šta i gdje, imam li račune?

'Standardna procedura'

Kazaljka na satu iznad check-in deskova već je prekucala četiri sata ujutro. Uz to, vidio sam neke ljude kako bukvalno prolaze bez ikakvog zadržavanja. Zašto njih uopće ne gnjave? Prilično iznerviran zatražio sam objašnjenje svrhe svog tog ispitivanja, a službenica je kratko odgovorila da je to standardna procedura radi "moje sigurnosti"!? "Radi moje sigurnosti, kažete?"

Onda je počela ona moja provokativna nit. "Koliko imate godina," upitao sam. "Dvadeset i dvije," odgovorila je zbunjeno. "Jeste li vi igdje putovali van Izraela?" upitao sam je. Odbila je odgovoriti, držeći se službeno uz objašnjenje:"Razumijem vas, ali, znate, mi ovdje imamo ljude koji dođu s bombom i raznesu se!"

Nastavio sam: "A jeste li se ikada upitali, ovo vas samo onako iskreno pitam, zašto to oni rade?" To moje kontra-pitanje je bukvalno zaledilo pogled ove mlade aerodromske službenice. "Moraćete sačekati još malo. Dužnost mi je da pozovem moju supervizoricu!" – odbrusila je.

U međuvremenu moji koferi su bili otvoreni na prostranim stolovima za pregled. Shvatio sam za što služi onaj barcode. Nakon što skener pređe preko koda, moja torba je na ekranima ispred službenika. Sada detaljno pregledaju moju odjeću i poneki suvenir. Druga službenica nekim plastičnim pipkom koji na vrhu ima prikačen komadić pamučne tkanine, prethodno umočenu u neki rastvor, detaljno prebrisava moje torbe iznutra i s vana.

Potom to odnosi do mašine koja se oglašava nekim čudnim zvučnim signalima. Vrhunac je bio kada sam ugledao kako otvara moju zubnu pastu i provjerava njen sadržaj… Bože, je li ja ovo sanjam?

Kada je supervizorica stigla, ja sam se već iznervirao. Rekao sam kako više ne želim odgovarati na tako besmislene stvari, bez obzira kakve to poslijedice po mene prouzrokovalo. Supervizorica me je hladno, zajedno sa svojim starijim kolegom, ponovno počela pitati ista pitanja prije toga se uljudno izvinivši što će mi neka pitanja biti ponovljena.

" Gospodine, u koliko sati je vaš let?" – upitala me.
"U 6.15, TK 0793, Turkish Airlines za Istanbul" – pročitah joj podatke sa svoje isprintane elektronske karte.
"Sada je skoro 5 sati. Ako budete uredno odgovarali na naša pitanja možda ćete i stići na avion. U protivnom, zaista vam ništa ne mogu garantirati. Mi imamo i druge metode!" – uzvratila mi je ozbiljnog pogleda nastavivši me ispitivati još neko vrijeme nakon čega mi je vratila pasoš.

"Prošao sam!" u sebi sam poviknuo, radostan što ću napokon napustiti ovaj pakao.

Neprijatno iskustvo

I, dok sam svoje stvari vraćao nazad u torbe primjetila je kako u svoju ručnu prtljagu stavljam jednu knjigu koja joj je privukla pažnju. Bilo je to Buybookovo izdanje romana "Čuvari knjige", australske autorice Geraldine Brooks. Na naslovnici su bila hebrejska slova. "O čemu je ta knjiga," upitala me.

"Ovo je bestseller australske spisateljice, dobitnice Pulitzera. Hoćete li zapisati u taj vaš notes: Geraldine Brooks "People of the Book". Možete je naručiti na Amazonu", uzvratio sam srdačno, kazavši kako upravo završavam njeno čitanje. "A o čemu govori roman?" upitala je, zapisujući naslov.

"Roman je baziran na istinitoj priči o tome kako je jedan dobri čovjek iz moje domovine spasio vašu čuvenu molitvenu knjigu Hagadu kada su je nacisti došli konfiskovati tokom Drugog svjetskog rata. Sakrio ju je među džamijske knjige, rizikujući pritom svoj vlastiti život. Također, govori i o njenoj sudbini tokom opsade Sarajeva 1992. godine i granatiranja. Jeste li čuli za Sarajevsku Hagadu?" – upitao sam je i ponovio svoju preporuku da pročita ovu novelu.

Kada sam konačno preuzeo svoje stvari koje su bile detaljno ispreturane, registrirao svoj let i predao putnu torbu, uvidio sam da je ukrcavanje u avion Turkish Airlinesa za Istanbul već otpočelo i da do polaska imam još svega dvadesetak minuta.

Iako je iskustvo koje sam prošao bilo krajnje neprijatno i mučno, s jedne strane mi je bilo drago da sam imao priliku proživjeti jedan mali djelić onog čemu su svakodnevno izloženi Palestinci na nebrojenim izraelskim check-pointima i kontrolama.

Naposlijetku, nakon iskustva na aerodromu u Tel Avivu, nisam žalio sebe. Ako sam ja kao neki sasvim obični gost neke sasvim obične međunarodne konferencije i inicijative za podizanje glasa o ugrožavanju svetih mjesta kršćana i muslimana u Svetoj zemlji, zbog svoje vjerske pripadnosti imao toliko komplikacija, ostalo mi je pitanje kako onda izdrže živjeti obični Palestinci. Kako je živjeti sa takvim poniženjima svaki dan i na svakom mjestu.

Stoga me i posljednji slučaj uvođenja zasebnih autobuskih linija za Židove i Arape nije nimalo iznenadio. Biće to još samo jedna od potvrda da u Svetoj zemlji ne teku med i mlijeko, kako ovu zemlju opisuje Stari Zavjet, već je u njoj na djelu najsofisticiraniji oblik aparthejda kojeg poznaje ljudski rod.
I sta vise reci...sramota ljudskog roda...apartheid i genocid...Grozota od strane cionista, ali i sramota citavog svijeta, jer se sve to nijemo gleda i dopusta preko 70 godina...Gaza je najveci koncentracioni logor, a Palestinci pod Izraelskom kontrolom jedan od najugnjetavanijih naroda ikad, u povijesti covjecanstva...Hoce li se sta promijeniti, tesko...Cionisti su nuklearna sila, taman i da ih Amerika odbaci, nista se promijenilo nebi...Njih jedino mogu promijeniti sankcije cijelog svijeta, blokada finansijskih racuna, blokada finansijske pomoci od strane Amerike, a to se isto nikad nece desiti...Jer cijeli bankarski sektor je u njihovim rukama...Jedino cudo da se desi, pa da arapi udju u totalni rat sa Izraelom, gdje bi napravili neku osrednju stetu njima, a ko zna koliku sebi, pa da se i velike sile umijesaju, pa da se sklapa neko pravednije primirje pod patronatom MZ...A Bgm kako se lizu u zadnje vrijeme, bojim se da su Palestinci pusteni niz vodu...! Mislim da ce Palestinci na kraju napustiti teritoriju Palestine i da ce time Izrael zavrsiti plan etnickog ciscenja i monstrum drzava ce ostati...
sheilak

#611 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

NIti jedna drzava koja je nastala na dobru i koja je sigurna u svoje postojanje i legitimitet, ne bi se trebala ovoliko bojati niti provoditi ovoliku silu.

Izrael je fasisticka zemlja, vecina ljudi na svijetu to zna i osjeca. I sramno je njegovo postojanje, pogotovo na nacin i na koji je nastao i na nacin na koji opstaje. Pitanje je koliko ce Izrael moci uzivati u podrsci USA i ostalih, svijet se mijenja. A ponasanje tzv islamskih zemalja je sramno. Bitno je da se Palestincima daju odrijesene ruke i onda je to rijesena stvar.

Ovaj Trumpov potez je glup i zloban, nama to tako izgleda, ali barem ce posluziti kao katalizator nekih desavanja, ma koliko to okrutno zvucalo.
salik79

#612 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:Mozda jeste od Hasimovica, ali nije od Kurejsevica, a i da jeste - pa i Ebu Leheb je bio. :D Uglavnom, garantovano nije od Ehli-Bejta a.s. .
A od Ehli Bejta a.s. su samo oni koji pripadaju danasnjem dzaferijskom mezhebu (iako je Dzafer as Sadik a.s. cist od onoga sto mu se pripisuje) ?

Naravno da je kraljevska porodica u Jordanu hashemitska, tj. da se radi o direktnim potomcima Poslanika a.s. Ako je i za koga to porijeklo dokumentovano, onda je za njih. To im ne osporava niko.
De, bas da cujem/procitam od cega je to cist i sta mu se to pripisuje? I ne, od Ehli Bejta a.s. su oni koji su od potomstva hazreti Alije i hazreti Fatime ez Zehre i njihova dva sina hazreti Hasana i Husejna, alejhi selam. Njih ima u svim mezhebima.

Znas li tu lozu nabrojati, od koga je kralj Abdullah potomak? Recimo, Imam Homeini k.s. je potomak Imama Muse Kazima a.s., sina Imama Sadika a.s....Ozbiljno pitam.
Fudo387

#613 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote:

De, bas da cujem/procitam od cega je to cist i sta mu se to pripisuje? I ne, od Ehli Bejta a.s. su oni koji su od potomstva hazreti Alije i hazreti Fatime ez Zehre i njihova dva sina hazreti Hasana i Husejna, alejhi selam. Njih ima u svim mezhebima.

Znas li tu lozu nabrojati, od koga je kralj Abdullah potomak? Recimo, Imam Homeini k.s. je potomak Imama Muse Kazima a.s., sina Imama Sadika a.s....Ozbiljno pitam.
I tako,
Tu negdje i zavrsi briga muslimanskog svijeta za palestinski problem. Al ovaj, Al onaj, okreni sedzdu tamo, okreni je ‘vamo...posalji brod rize i hurmi, ko osta osta.
sheilak

#614 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

mozda da se sve te strane prestanu pozivati na pravo po svetim knjigama nego da pocnu gledati sta je moralno i humano, mozda bi zavladao mir u svijetu. :D

ovo je smijesna prepiska izmedju opetja33 i salika, o cemu vi, ljudi dragi, pisete i cime se bavite :-) a upire se prstom u zhidove zbog navodne legitimnosti izraela zapisane u nekoj od svetih knjiga. de se povratite u 21. stoljece.
Opetja033

#615 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote:

Cist je od dzaferijskog mezheba kao danasnje fikhsko-akaidske skole u Islamu. Evo dobrog odgovara šejha Jifrija po tom pitanju: https://www.youtube.com/watch?v=xP91riZ0lUc
Preporucujem da pogledas.

Evo loze kralja Abdullaha:
Image

Fakat ne znam sto ti ovo treba. Cuj "garantovano nije od Ehlul Bejta a.s". Od 3 islamske dinastije, apsolutni niko ozbiljan ne dovodi u pitanje pripadnost Ehlul Bejtu a.s. za dvije: Hashemitima (Hijaz, Irak, Sirija i Jordan) te Rassidima - bivsoj vladajucoj zejdijskoj dinastiji u Sjevernom Jemenu. Treca dinastija su marokanski Alaouiti ali njihovo porijeklo je itekako sporno.
Hashemiti su bili upravitelji Mekke duze od hiljadu godina upravo zbog cinjenice da su šerifi, tj potomci Poslanika a.s. preko Imama Hasana a.s. Zasigurno imaju bolje dokumentovano porijeklo i lanac do Poslanika a.s. nego Homeini. Ne kazem da nije potomak, nisam upoznat, ali zasigurno o Hashemitima ima vise dokumenata kroz historiju nego o porodici Homeinija. Ako nista drugo, zbog funkcije koju su obavljali.
Last edited by Opetja033 on 11/12/2017 13:16, edited 1 time in total.
Acid25

#616 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Acid25 »

sheilak wrote:ovo je smijesna prepiska izmedju opetja33 i salika, o cemu vi, ljudi dragi, pisete i cime se bavite :-) a upire se prstom u zhidove zbog navodne legitimnosti izraela zapisane u nekoj od svetih knjiga. de se povratite u 21. stoljece.
Pusti ljude da dominiraju.
Kejn

#617 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Kejn »

Šta na ovo kaže Islamska Kraljevina Bosna?

Đe su protesti pred Američkom ambasadom?
sheilak

#618 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

Acid25 wrote:
sheilak wrote:ovo je smijesna prepiska izmedju opetja33 i salika, o cemu vi, ljudi dragi, pisete i cime se bavite :-) a upire se prstom u zhidove zbog navodne legitimnosti izraela zapisane u nekoj od svetih knjiga. de se povratite u 21. stoljece.
:D

ali sve religije se fakat trebaju i moraju zabraniti, a ljudi koji im pripadaju poslati na lijecenje kao sto se radi sa pripadnicima kulta. inace nema mira.

ovo je apsurdno sta oni pisu, ko se normalan bavi takvim stvarima, cistotom tom nekom porijekla. da je pravi musliman i da su svi oni pravi muslimani kako se nazivaju, podigli bi guze i isli braniti ljude u nevolji, konkretno palestince ili se barem angazirali na humanitarnoj pomoci. ali ne! to ce se radije prepirati izmedju sebe i gadjati se pojmovima iz te neke islamske teorije. em zatucano em neefektivno.
Acid25

#619 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Acid25 »

sheilak wrote:
Acid25 wrote:
:D

ali sve religije se fakat trebaju i moraju zabraniti, a ljudi koji im pripadaju poslati na lijecenje kao sto se radi sa pripadnicima kulta. inace nema mira.

ovo je apsurdno sta oni pisu, ko se normalan bavi takvim stvarima, cistotom tom nekom porijekla. da je pravi musliman i da su svi oni pravi muslimani kako se nazivaju, podigli bi guze i isli braniti ljude u nevolji, konkretno palestince ili se barem angazirali na humanitarnoj pomoci. ali ne! to ce se radije prepirati izmedju sebe i gadjati se pojmovima iz te neke islamske teorije. em zatucano em neefektivno.
Pa nije religija za to kriva. Nego ljudi. Vlastito tumačenje religije, prolagođeno trenutnim potrebama; bilo da se radi o islamu, kršćanstvu...
Prosto rečeno, digne se ajatolahu, papi ili onom ISIlovcu da pravi sranja, i čas posla se pročita neki ajet, hadis ili se otkrije novi komad Biblije; nađe se neko tumačenje koje nema veze sa mozgom... i ajmooo, kolji, bombarduj, ubijaj...
Ljude treba zabraniti. :mrgreen:
Konkretno za islam, imaš nekih 124124 tumačenja kako i šta. Dok se oni između sebe dogovore koja sekta je dostojna predstavljati islam i osloboditi Jerusalem od okupatora...
Iskreno, prije će se pobiti nego dogovoriti, ali opet ponavljam religija kao takva nije kriva što je stanje teško sranje.
sumirprimus

#620 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sumirprimus »

Oni se samo istorijom bave.
A realno bolje da su sposobni dolazili na vlast negoli krvno podobni kako ih vec zovete.
sunceKOtepsija

#621 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sunceKOtepsija »

vratimo se temi, molim vas
Image
ako je ko branio i stitio prava Palestinaca i Palestine, i cini to i dan danas, onda je to Jordan na celu sa casnom kraljevskom porodicom-vecina stanovnistva Jordana su ispaceni palestinci, Jordan je ucestvovao u svim ratovima protiv Izraela, desetine hiljada sehida, hiljade invalida su podsjetnik na to...Jordan upravlja al-Aksom i na castan nacin izvrsava emanet koji im je ostavljen Neka je selam i mir na Kralja Abdullaha i Njegovu casnu porodicu. Hvala mu za sve u ime svih nas. Kralj Jordana r.a. u Srijedu dolazi u Istanbul na kongres OICa :wink:
amko761

#622 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by amko761 »

Kejn wrote:Šta na ovo kaže Islamska Kraljevina Bosna?

Đe su protesti pred Američkom ambasadom?
Ja to isto pitah ali nikakvog odgovora :?

Samo virtuelna podrška po forumima po internetima i tastature na gotovs. Kakvo iznenađenje :)
sumirprimus

#623 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sumirprimus »

Tepsija je gulenovac.nema drugog logicnog objasnjenja opsesije turcima
rajv0sa

#624 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by rajv0sa »

Čisto poređenja radi, vidim neki imaju potpuno pogrešnu geografsko-površinsku predstavu :mrgreen:
Image
Challenger__

#625 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Challenger__ »

sumirprimus wrote:Tepsija je gulenovac.nema drugog logicnog objasnjenja opsesije turcima
Tefsija je turkolog. S papirima. Da,da. Sa talentom za satiru.
Post Reply