Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#601 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Irsar »

hp_user wrote:A što nas stavlja u kušnju/test ako nas je stvorio i zna šta ćemo uradit za života unaprijed (zapisano je) ?
Pa da budeš učesnik testa, naravno. :mrgreen:

Šta je određeno da učiniš ne mijenja činjenicu da ćeš ti biti taj koji će to učiniti.

Također ne mijenja činjenicu da ćeš to učiniti sa manje ili više dragosti ili žaljenja, što i jeste najvažnija stvar.

To što ti je određeno da ćeš učiniti neki grijeh nije tvoj problem, ali tvoj problem će biti kako se postaviš prema tom grijehu (tj. je li ti bilo drago da ga činiš). Ono, u Islamu je bitan nijjet (namjera), pa kakva namjera - takav ishod (na ahiretu). A namjera i (ne)dragovoljnost činjenja nekog djela su tvoje stvari, pripadaju tebi i ti si odgovoran za njih.
Last edited by Irsar on 21/10/2017 18:54, edited 1 time in total.
Baran

#602 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Plavo-bijeli wrote: Običnog mrava koji je vama nebitan, jer ste vi ipak stvaralac, na dosta, dosta većem nivou od tog mrava.
Ovaj dio ti je pravo labav.
Towelie

#603 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Baran wrote:
Plavo-bijeli wrote: Običnog mrava koji je vama nebitan, jer ste vi ipak stvaralac, na dosta, dosta većem nivou od tog mrava.
Ovaj dio ti je pravo labav.
Jeste mozda sa sufi stanovista gde je mrav refleksija svog gospodara. ubermrava. Sa stanovista zvanicnog Islama, mi nismo Bogu nista vise nego farma mrava.
Baran

#604 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Towelie wrote: Jeste mozda sa sufi stanovista gde je mrav refleksija svog gospodara. ubermrava. Sa stanovista zvanicnog Islama, mi nismo Bogu nista vise nego farma mrava.
To mi nije poznato, al' helem nejse. Hajmo sa stanovišta/pozicije/odnosa majka - dijete.
(Bit ću dovoljno slobodna, jer je i prvi post odnos čovjek - mrav, što će reći da se paralele mogu povući uvijek i svugdje ukoliko se mogu prepoznati)
S jedne strane imamo majku, koja u odnosu na dijete ima podobro iskustvo što se tiče svijeta oko sebe. Dijete je rođeno sa urođenim drugim zakonom termodinamike u sebi.
(Jednostavnije rečeno, drugi zakon termodinamike objašnjava kako sve nama poznato, iz složenog stanja ima tendenciju da se pretvara u jednostavno, znači laik sam totalni, al' mislim da bi to značilo da se u vremenu u kojem svemir postoji, on sam od sebe uništava, a to se zove entropija)
Dakle ljudi u sebi nose teret entropije - težnju za samouništenjem, a koliko sam shvatila, možda i samo za nenapredovanjem. Ne poznam materiju.
Eh sad, dijete je također rođeno radoznalo i odjednom nešto užasno žarko želi, i pokazuje to na sve moguće načine i koristi sve sile koje je dosad uvidjelo da posjeduje.
Ali, mama kaže Ne može.
"Ali mama, kme kme!!!"
Ne može i Bog.
Zašto mama brani svome djetetu ono što je u njegovoj prirodi? Kako ona može znat jel' nešto dobro za njega ili ne? Tako što postoji nešto što se zove evolucija. To je njen nagon da održi ono što ona jeste i ono što je ona rodila da bi se dalje pravilno razvijalo.
(Ne sviđa mi se da upotrijebim riječ stvorila, ali s obzirom na prvi post, to je ta neka paralela)
Mentalno zdrava majka instinktivno brine o njemu jer podučena iskustvom zna šta ga čeka ako dobije to što toliko pretjerano želi.
Ima djece koja su poslušne naravi i ne treba im se dvaput govorit, ima i onih koji hoće sami pa sami. Pa i mame svim silama pokušavaju da ih odvrate od sigurne neugodnosti, sklone dijete, galame, pa i udare, uzimaju igračke, zatvaraju u sobe, zvocaju satima... sve ne bi li se ovi dohavizali.
(Pratiš li me?)
Pa djeca onda pate... A kako odrastaju i doživljavaju brojna iskustva, te patnje su manje i ono uviđa da je mama ipak bolje znala neke stvari.

(Kol'ko je lakše sa mama - dijete nego sa čovjek - mrav)

Sukob entropije i evolucije je prekrasan fenomen u čovjekovoj prirodi koji ga pati dok ne umre. Ono što olakšava stazu duhovne evolucije jeste njegovo povjerenje u sve što može doprinijeti razvoju duha. Pa će čovjek u kojem proces evolucije nadvlada proces entropije ostati uvijek i u svakom trenutku života otvorenog uma i duha.
(Mrav će poslušati tog drugog mrava što nešto pametuje, pa će sam i iz vlastitog iskustva vidjeti da li to njemu odgovara ili ne. Ako mrav ne pokazuje želju za novom promjenom koja će mu, po riječima ovog mrava što mu je čovjek reko to i to, donijet neko dobro, pojes' će ga entropija. Mrava će nervirat sve što mu se dešava jer neće tome znati razlog nego je donio jedan zaključak i tako će bit dok ne umre. Mrava neće uništiti zločesti čovjek koji sipa vodu u njegovu kuću i trese mu avliju, nego mrav sam sebe)
Towelie

#605 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Baran wrote:
Towelie wrote: Jeste mozda sa sufi stanovista gde je mrav refleksija svog gospodara. ubermrava. Sa stanovista zvanicnog Islama, mi nismo Bogu nista vise nego farma mrava.
To mi nije poznato, al' helem nejse. Hajmo sa stanovišta/pozicije/odnosa majka - dijete.
(Bit ću dovoljno slobodna, jer je i prvi post odnos čovjek - mrav, što će reći da se paralele mogu povući uvijek i svugdje ukoliko se mogu prepoznati)
S jedne strane imamo majku, koja u odnosu na dijete ima podobro iskustvo što se tiče svijeta oko sebe. Dijete je rođeno sa urođenim drugim zakonom termodinamike u sebi.
(Jednostavnije rečeno, drugi zakon termodinamike objašnjava kako sve nama poznato, iz složenog stanja ima tendenciju da se pretvara u jednostavno, znači laik sam totalni, al' mislim da bi to značilo da se u vremenu u kojem svemir postoji, on sam od sebe uništava, a to se zove entropija)
Dakle ljudi u sebi nose teret entropije - težnju za samouništenjem, a koliko sam shvatila, možda i samo za nenapredovanjem. Ne poznam materiju.
Eh sad, dijete je također rođeno radoznalo i odjednom nešto užasno žarko želi, i pokazuje to na sve moguće načine i koristi sve sile koje je dosad uvidjelo da posjeduje.
Ali, mama kaže Ne može.
"Ali mama, kme kme!!!"
Ne može i Bog.
Zašto mama brani svome djetetu ono što je u njegovoj prirodi? Kako ona može znat jel' nešto dobro za njega ili ne? Tako što postoji nešto što se zove evolucija. To je njen nagon da održi ono što ona jeste i ono što je ona rodila da bi se dalje pravilno razvijalo.
(Ne sviđa mi se da upotrijebim riječ stvorila, ali s obzirom na prvi post, to je ta neka paralela)
Mentalno zdrava majka instinktivno brine o njemu jer podučena iskustvom zna šta ga čeka ako dobije to što toliko pretjerano želi.
Ima djece koja su poslušne naravi i ne treba im se dvaput govorit, ima i onih koji hoće sami pa sami. Pa i mame svim silama pokušavaju da ih odvrate od sigurne neugodnosti, sklone dijete, galame, pa i udare, uzimaju igračke, zatvaraju u sobe, zvocaju satima... sve ne bi li se ovi dohavizali.
(Pratiš li me?)
Pa djeca onda pate... A kako odrastaju i doživljavaju brojna iskustva, te patnje su manje i ono uviđa da je mama ipak bolje znala neke stvari.

(Kol'ko je lakše sa mama - dijete nego sa čovjek - mrav)

Sukob entropije i evolucije je prekrasan fenomen u čovjekovoj prirodi koji ga pati dok ne umre. Ono što olakšava stazu duhovne evolucije jeste njegovo povjerenje u sve što može doprinijeti razvoju duha. Pa će čovjek u kojem proces evolucije nadvlada proces entropije ostati uvijek i u svakom trenutku života otvorenog uma i duha.
(Mrav će poslušati tog drugog mrava što nešto pametuje, pa će sam i iz vlastitog iskustva vidjeti da li to njemu odgovara ili ne. Ako mrav ne pokazuje želju za novom promjenom koja će mu, po riječima ovog mrava što mu je čovjek reko to i to, donijet neko dobro, pojes' će ga entropija. Mrava će nervirat sve što mu se dešava jer neće tome znati razlog nego je donio jedan zaključak i tako će bit dok ne umre. Mrava neće uništiti zločesti čovjek koji sipa vodu u njegovu kuću i trese mu avliju, nego mrav sam sebe)
Priznajem, bolja je analogija majka-dete nego covek-mrav sa aspekta same duhovnosti. Allah je Ar Rahman, a rahm je materica, pa i sa tog aspekta stoji.

No ostaje problem ljudi i dece koji budu ubijeni u genocidima, umru od gladi, stradaju u raznim drugim katastrofama..itd.

Kakva bi to brizna majka na taj nacin patila svoje voljeno cedo? Nije to nikakva lekcija za bolje sutra, milioni ljudi su umrli u najgorim mukama i ocaju. Ja znam da mene moja mati ne bi nikad bacila na vecni rostilj, a Allah je valjda jos milostiviji od majke detetu.
Zejnep

#606 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

Pa nista se ne moze shvatiti ako se ne vjeruje u ahiret.
Samo kazem :eh:
shbc

#607 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by shbc »

Zejnep wrote:Pa nista se ne moze shvatiti ako se ne vjeruje u ahiret.
To vjerovanje nije shvatanje vec trazenje utjehe, nade i opravdanja.
Baran

#608 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Ovi nevjernici redom sve neki psihoanalitičari.
Zejnep

#609 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

shbc wrote:
Zejnep wrote:Pa nista se ne moze shvatiti ako se ne vjeruje u ahiret.
To vjerovanje nije shvatanje vec trazenje utjehe, nade i opravdanja.
Ispravka, ništa se ne mođe shvatiti ako se ne vjeruje u Boga. :mrgreen:
Towelie

#610 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.

Moras se ocistiti od verovanja i znati. Sa znanjem dolazi i razumevanje.
Baran

#611 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.

Pa ti vjeruješ u znanje? :o
Towelie

#612 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Baran wrote:
Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.

Pa ti vjeruješ u znanje? :o
Ne moze se verovati u znanje. Nesto znas ili ne znas. Nemas potrebe verovati. Ti kad popijes casu soka znas kakvog je on ukusa, ne treba ti verovanje u tudje price o tome.
Baran

#613 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Towelie wrote: Ne moze se verovati u znanje. Nesto znas ili ne znas. Nemas potrebe verovati. Ti kad popijes casu soka znas kakvog je on ukusa, ne treba ti verovanje u tudje price o tome.
Vjeruješ li u svoje priče o tome? Imaš li povjerenja u svoje znanje?
Mora da imaš, čim si tako siguran.
Zejnep

#614 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

Otkrit cu ti jednu tajnu...može se i vjerovati i znati, samo shhhhh, mojne nikom govoriti. :mrgreen:
L u c i f e r

#615 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by L u c i f e r »

Testira patnjom.
Kažnjava mučenjem.
Nagrađuje prijemom u svoj fan klub.
Dobričina. :thumbup:
Towelie

#616 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Baran wrote:
Towelie wrote: Ne moze se verovati u znanje. Nesto znas ili ne znas. Nemas potrebe verovati. Ti kad popijes casu soka znas kakvog je on ukusa, ne treba ti verovanje u tudje price o tome.
Vjeruješ li u svoje priče o tome? Imaš li povjerenja u svoje znanje?
Mora da imaš, čim si tako siguran.
Ja za mene znam. Ali mi ti niposto ne veruj na reč. :-D

Pij vode, ionako je Allah spusta s merom da natopi zemlju.
Baran

#617 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Zejnep wrote: Otkrit cu ti jednu tajnu...može se i vjerovati i znati, samo shhhhh, mojne nikom govoriti. :mrgreen:
:o :o :o

Image
Baran

#618 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Towelie wrote: Ja za mene znam. Ali mi ti niposto ne veruj na reč. :-D

Pij vode, ionako je Allah spusta s merom da natopi zemlju.
Ne smijem, zbog Konakovića i nestašica nije više zdrava.

Znam iz iskustva.

Radije prokuham i čaj napravim.

Ah, Bože, što li si nam dao Konakovića, pa da umjesto vode, matičnjak moram piti?
Zejnep

#619 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

:lol: :D
Baran

#620 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Towelie wrote: No ostaje problem ljudi i dece koji budu ubijeni u genocidima, umru od gladi, stradaju u raznim drugim katastrofama..itd.

Kakva bi to brizna majka na taj nacin patila svoje voljeno cedo? Nije to nikakva lekcija za bolje sutra, milioni ljudi su umrli u najgorim mukama i ocaju. Ja znam da mene moja mati ne bi nikad bacila na vecni rostilj, a Allah je valjda jos milostiviji od majke detetu.
Kontaš? Kad vjeruješ ba, boli te đon. Ti sad dumaš što li ovi vjeruju kad im je taj u koga vjeruju baš nakav nikakav? Glupi brate.
A njima beton, oni kontaju: "Super, što nam je sad gore, to će nam poslije bit bolje, a mi ćemo činit dobra djela i bit ispunjeni duhovnim mirom."
Bolje ba njima, pa jel' realno?
Ma milost ba.
Towelie

#621 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Baran wrote:
Towelie wrote: No ostaje problem ljudi i dece koji budu ubijeni u genocidima, umru od gladi, stradaju u raznim drugim katastrofama..itd.

Kontaš? Kad vjeruješ ba, boli te đon. Ti sad dumaš što li ovi vjeruju kad im je taj u koga vjeruju baš nakav nikakav? Glupi brate.
A njima beton, oni kontaju: "Super, što nam je sad gore, to će nam poslije bit bolje, a mi ćemo činit dobra djela i bit ispunjeni duhovnim mirom."
Ma milost ba.
Ne znam koliko si pratila ranije ovaj forum, ja znam sto vi verujete veoma dobro. Bio sam do u toj ulozi do pre nekog vremena. Razumem i psiholoske mehanizme iza toga. Nekom je tako prijatnija stvarnost, i ja nemam nista protiv. :)
Zejnep

#622 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

Jes, vjernici su uvijek na dobitku. Možda to smeta onima koji ne vjeruju? :hm:
Zejnep

#623 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

Towelie wrote:
Baran wrote:

Ma milost ba.
Ne znam koliko si pratila ranije ovaj forum, ja znam sto vi verujete veoma dobro. Bio sam do u toj ulozi do pre nekog vremena. Razumem i psiholoske mehanizme iza toga. Nekom je tako prijatnija stvarnost, i ja nemam nista protiv. :)
Jok :mrgreen:
Baran

#624 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Baran »

Zejnep wrote:Jes, vjernici su uvijek na dobitku. Možda to smeta onima koji ne vjeruju? :hm:
Nemoj draga razmišljat, to je poso za nevjernike.
Zejnep

#625 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Zejnep »

Baran wrote:
Zejnep wrote:Jes, vjernici su uvijek na dobitku. Možda to smeta onima koji ne vjeruju? :hm:
Nemoj draga razmišljat, to je poso za nevjernike.
Ja ba, još će me glava zaboljeti :lol: :D
Post Reply