nadam se da je Muhammed a.s. kad je kupovao te kese, bar platio ekološku taksu na njih.karanana wrote:Zasto je po islamu zabranjena svinjetina? Jel zbog tog sto je navodno nastala od pretvaranja jednog ljudskog plemena u te zivotinje? Kad skontas, svinjski organi valjda i jesu slicni ljudskim.
Inace, jedan ne bas veliki ljubitelj muslimana mi je pricao, ne znajuci nista o meni, kaze znas li zasto je zabranjena svinjetina. Kao muhamed htio pokazati svoje moci i zakopo neke kese vode u pijesak u pustinji i htjeo stapom udariti u pijesak i da ljudi kao vide da voda izlazi. Ali kao svinje mu pokvarile plan. Dosle tu noc i izrovale taj pijesak i probile te kese s vodom koje su kao bile tu namjestene.
Jedete li svinjetinu?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#601 Re: Jedete li svinjetinu?
-
Naslovnica
#602 Re: Jedete li svinjetinu?
Jedem je kad god imam priliku.

- dječak sa šibicama
#603 Re: Jedete li svinjetinu?
Upravo za veceru

livanjski sir, domaca slanina mesna, pikova sunka, suhi vrat i na kraju njegovo velicanstvo kraski prsut
u pola ciabatte

livanjski sir, domaca slanina mesna, pikova sunka, suhi vrat i na kraju njegovo velicanstvo kraski prsut
u pola ciabatte
- aCme
#604 Re: Jedete li svinjetinu?
Gluho bilo. Evo ti odgovorkaranana wrote:Zasto je po islamu zabranjena svinjetina? Jel zbog tog sto je navodno nastala od pretvaranja jednog ljudskog plemena u te zivotinje? Kad skontas, svinjski organi valjda i jesu slicni ljudskim.
Inace, jedan ne bas veliki ljubitelj muslimana mi je pricao, ne znajuci nista o meni, kaze znas li zasto je zabranjena svinjetina. Kao muhamed htio pokazati svoje moci i zakopo neke kese vode u pijesak u pustinji i htjeo stapom udariti u pijesak i da ljudi kao vide da voda izlazi. Ali kao svinje mu pokvarile plan. Dosle tu noc i izrovale taj pijesak i probile te kese s vodom koje su kao bile tu namjestene.
- karanana
#605 Re: Jedete li svinjetinu?
Uh nije fer prema nama postacima da slikas hranu i dodatno nam otvaras apetit prije iftara.dječak sa šibicama wrote:Upravo za veceru
u pola ciabatte
A majoneza? Suho mi nesto.
- dječak sa šibicama
#606 Re: Jedete li svinjetinu?
I to je tacno, i zabranjeno je po Mojsijevom zakoniku, zabranjeno Jevrejima.klixoris wrote:ja sam cuo pricu da je zabranjena ne zato sto jede sta stigne (jede i kokos pa nije zabranjena) nego zato sto je svinja podloznija raznim parazitima i bolescurama koje se prenose konzumacijom zarazenog svinjskog mesa, a i pustinjske vrucine Bliskog Istoka su doprinosile da se meso brzo kvari i "baje" u njemu razmnozavaju...karanana wrote:Zasto je po islamu zabranjena svinjetina? Jel zbog tog sto je navodno nastala od pretvaranja jednog ljudskog plemena u te zivotinje? Kad skontas, svinjski organi valjda i jesu slicni ljudskim.
Svinjsko meso se u pustinjskim uvjetima brzo kvari, zato je zabranjeno. Jevreji to i danas postuju kao vjersko pravilo, islam je to pravilo uzeo od njih.
Kao i jos neke obicaje, obrezivanje djece, prinosenje zrtve u vidu kurbana. Ne kazem da su to ekskluzivno jevrejski obicaji, nego su prvi poceli sa tim. Kurban je nista drugo nego prica o Abrahamu/Ibrahimu i njegovoj spremnosti da zrtvuje sina Bogu, pa mu je ovaj sa neba spustio crnog ovna. Abraham/Ibrahim je trebao zrtvovati sina Ismaila, kojeg je dobio sa robinjom jer njegova zena Sara nije mogla roditi (kasnije je cudom dobila Izaka).
Ismail se smatra praocem Arapa cak se smatra da je njegovi direktni potomak Muhamed, a iz Izakove loze rodit ce se Marija, majka Isusova. Eto, malo interesantnih stvari, koje "veliki vjernici" vjerovatno ne znaju, ma nemaju pojma o tome.
- dječak sa šibicama
#607 Re: Jedete li svinjetinu?
Izvinjavam se, nego steta mi bi da ne uslikam.karanana wrote:
Uh nije fer prema nama postacima da slikas hranu i dodatno nam otvaras apetit prije iftara.
A majoneza? Suho mi nesto.
Isla je majoneza, naravno, nego da ne kvarim sliku.
- medvjed23
#608 Re: Jedete li svinjetinu?
je l ono labud reče da su neke životinje samo stavke u serijskoj proizvodnji, dok neke druge imaju karakter, manje ili više ugodan?
sljedstveno, ako jedem meso krave ili ovce, jedem nešto bezlično, proizvedeno upravo u svrhu ishrane i to je ok..
s druge strane, ako okusim svinjetinu, pod rizikom sam učešća u ubistvu praščića bejba

sljedstveno, ako jedem meso krave ili ovce, jedem nešto bezlično, proizvedeno upravo u svrhu ishrane i to je ok..
s druge strane, ako okusim svinjetinu, pod rizikom sam učešća u ubistvu praščića bejba

- dječak sa šibicama
#609 Re: Jedete li svinjetinu?
Legenda kaze da su prascicu Bejbu, nakon svrsetka snimanja filma, filmska ekipa zavrnuli vrat i ispekli ga sa krompirom uz dosta moche.
- irac300
#610 Re: Jedete li svinjetinu?
Je l' se još smatr'o odojkom nakon snimanja?dječak sa šibicama wrote:Legenda kaze da su prascicu Bejbu, nakon svrsetka snimanja filma, filmska ekipa zavrnuli vrat i ispekli ga sa krompirom uz dosta moche.
- Spear
#611 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja stvarno većinu ljudi ovdje nerazumijem.
Ove što su se uvrijedili pitanjem, ove što pričaju o jedenju svinjetine iz protesta nakon što su postali ateisti. Kakav crni protest neko probao svinjetinu svidjela mu se i skontao "sto ja ne bi jeo" i eto. to neko ovdje ozbiljno misli sad da je neko kontao "ja cu jesti svinjetinu kao moj prkos i moje otuđenje islamu?" kakvi su ovo filozofi ovdje
Nekog zanimalo, ja odgovorio, ne jedem i eto, sta me ima uvrijediti u pitanju? Pretpostavka je majka svih zajeba, sad je eto trebalo pretpostaviti da je to uvrijedljivo pitanje jer se podrazumijeva da se ne jede? Ne kontam?
Poenta čtiave priče jeste da svako ima različite interese i želje, i da to treba poštovati i gotova priča. Nekom se svinjetina gadi neko je voli, neko voli motore, nekom su notorna gluposti, neko trči maraton drugi će reći da je idiot. Jednostavno treba shvatiti da smo svi različiti i imamo različite interese i dok vama to DIREKTNO ne škodi nema nikakvog razloga za uzbuđivanjem. Nek svako radi šta hoće.
Ove što su se uvrijedili pitanjem, ove što pričaju o jedenju svinjetine iz protesta nakon što su postali ateisti. Kakav crni protest neko probao svinjetinu svidjela mu se i skontao "sto ja ne bi jeo" i eto. to neko ovdje ozbiljno misli sad da je neko kontao "ja cu jesti svinjetinu kao moj prkos i moje otuđenje islamu?" kakvi su ovo filozofi ovdje
Nekog zanimalo, ja odgovorio, ne jedem i eto, sta me ima uvrijediti u pitanju? Pretpostavka je majka svih zajeba, sad je eto trebalo pretpostaviti da je to uvrijedljivo pitanje jer se podrazumijeva da se ne jede? Ne kontam?
Poenta čtiave priče jeste da svako ima različite interese i želje, i da to treba poštovati i gotova priča. Nekom se svinjetina gadi neko je voli, neko voli motore, nekom su notorna gluposti, neko trči maraton drugi će reći da je idiot. Jednostavno treba shvatiti da smo svi različiti i imamo različite interese i dok vama to DIREKTNO ne škodi nema nikakvog razloga za uzbuđivanjem. Nek svako radi šta hoće.
- MyTao
#612 Re: Jedete li svinjetinu?
Meni je sve oko svinjetine i vjere zanimljivo... Evo ja sam ateista a iz nekog cudnog razloga ne jedem svinjetinu i cak trazim da se ista ne stavlja u moje jelo kada jedem vani... Iako to nema nikakve veze sa religijom... mislim da je vise zbog nekog nacionalnog identiteta.
Poznajem ateiste jevreje i oni isto tako ne jedu svinjetinu iako skupa ismijavamo religiju... i kod njih nejedenje svinjetine je nesto sto ih cini onim sto jesu... A alcohol svi konzumiramo
Poznajem ateiste jevreje i oni isto tako ne jedu svinjetinu iako skupa ismijavamo religiju... i kod njih nejedenje svinjetine je nesto sto ih cini onim sto jesu... A alcohol svi konzumiramo
-
kakavdanakneiskustvu
#613 Re: Jedete li svinjetinu?
MyTao wrote:Meni je sve oko svinjetine i vjere zanimljivo... Evo ja sam ateista a iz nekog cudnog razloga ne jedem svinjetinu i cak trazim da se ista ne stavlja u moje jelo kada jedem vani... Iako to nema nikakve veze sa religijom... mislim da je vise zbog nekog nacionalnog identiteta.
i ja znam osobu koja za sebe kaze da nije vjernik ali ni u snu ne bi probla svinjsko meso,malo mi budalasto to,kaze to se ne jede nipošto
- Ajatolah_
#614 Re: Jedete li svinjetinu?
^^ Arzuhal je to odlično obrazložio. Baš zato što ne moraš jesti svinjetinu osim ako baš hoćeš, i što je ne jede 99% pripadnika tvoje etničke skupine, time taj čin ustvari ima veću težinu.
- uglavnomja
#615 Re: Jedete li svinjetinu?
Ajatolah_ wrote:^^ Arzuhal je to odlično obrazložio. Baš zato što ne moraš jesti svinjetinu osim ako baš hoćeš, i što je ne jede 99% pripadnika tvoje etničke skupine, time taj čin ustvari ima veću težinu.
ne bi se reklo po rezultatima ankete, a ni po upisima raje da je 99%
- Connaisseur Karlin
#616 Re: Jedete li svinjetinu?
a joj HAVANA, ti ozbiljno slabo kontas: fazon je da je hobotnica iz zamrzivaca, nije svjeza, nije uloveljna tokom sezoneHAVANA wrote:Oj matero.Connaisseur Karlin wrote:
ama nije to poenta, dzaba posnavljas istu pricu
istu hobotnicu si mogao pojesti ispod saca u SATi da si mi zena,na spavanju bi te udavio.
Mogo sam mudo od ovce pojest.Mogo sam i cevape na moru pojest.Mogo sam i hobotnicu u sarajevu.Al nije to to.Kaka ba hobotnica i sarajevo.Nit je tako naprave,dje mi je more,domace vino,zrak,osjecaj...
ne znam, kako je drugaciji nacin spremanja, no to nije ni bila poanta moje izjave
da li si sad malo bolje povezao infomracije
- Connaisseur Karlin
#617 Re: Jedete li svinjetinu?
HAVANA wrote:I moja je djeca jedu.Rijetko ali neku salamu ili nesta sta vole.Na ekskurziji,u skoli ne jedu.Em nema,em ne nose.Ok,ne mora je jesti i eto nek ne jede radi druge djece.To cu nekako i provariti mada je glupo.Ali odgoj druge djece i njihovo ponasanje i prica drugoj djeci,to neko omalovazavanje i ponizavanje nekoga ko jede,e od toga mi je zlo i jebo bi mater onom ko odgaja takve debilcice koji ne postuju tudji izbor i nacin zivota,obicaje,vjeru,nevjeru...Debili su roditelji,nisu djeca kriva.
- Connaisseur Karlin
#618 Re: Jedete li svinjetinu?
piupiu, sto je tvoj misljenje o gluten? sinoca sma gledala dokumantarac, osobe kojim organizma ne tolerise npr. laktozu su porijeklom sa specificnih geografskih porducja, tj. gen je postavljen na OFF; pretpostavljam, da je slicna situacija sa glutenom i genima koji ne tolerisu glutenpiupiu wrote:Je l' ovo neka tema o zdravoj prehrani? Jedete li gluten? Samo poneku kopnenu životinju? Preferirate li peskaterijanstvo? Da niste slučajno vegetarijanac? Ili možda frutarijanac? Ili je ovo opet neka hinjska naparoverazbrojs bedastoća?
- problemnatravunu
#620 Re: Jedete li svinjetinu?
Svinjetina je specificna, recimo , moja tetka (nema veze sa islamom, uzgred budi rečeno), ali nije ljubitelj svinjetine, ali ni jagnjetine, to je njoj jako , prejakog ukusa i mirisa, preradjevine i suvadija je drugo 
- zlo zlo
#621 Re: Jedete li svinjetinu?
jelenko je bez glutena 
- Connaisseur Karlin
#622 Re: Jedete li svinjetinu?
zasto j vazno kako osoba ede svienjetinuseln wrote:Ko kaze da je demonstrativno? Ja mislim da je au contraire, vecina onih koji je jedu ne radi to javno.ja71 wrote:
Mozda vise smisla ima pitanje: zasto demonstrativno jesti svinjetinu ako si Bosnjak ateista ?
- ljevoruki
#623 Re: Jedete li svinjetinu?
+1MyTao wrote:Meni je sve oko svinjetine i vjere zanimljivo... Evo ja sam ateista a iz nekog cudnog razloga ne jedem svinjetinu i cak trazim da se ista ne stavlja u moje jelo kada jedem vani... Iako to nema nikakve veze sa religijom... mislim da je vise zbog nekog nacionalnog identiteta.
- Queen_of_hearts
#624 Re: Jedete li svinjetinu?
Koga i zbog čega zanima sadržaj tuđih tanjira?! Nevjerovatno