A gdje sto sam otisao? mislis sto sam se vratio??djevojka bez imena wrote:A sto si otisao.?Melbourne_Australia wrote:Vec 10 godina je proslo od kako sam se vratio iz Melbourne u svoje Sarajevodječak sa šibicama wrote:suma sumarum, ako je vjerovati dijasporcima sa teme, bolje se zivi u Bosni nego vani.
Jedino ne kontam sto se ne vrate u ovaj nas rahatluk i prosperitet.Nisam clan stranke i nisam na drzavnoj sisi
Drzavljanstvo Australsko imam ali meni je u BIH najbolje....A zivio sam i u Swedskoj i u Svici ......A u mom krugu prijatelja, ja znam barem 10 porodica koje su se vratil iz Australije u Sarajevo...
Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
-
Melbourne_Australia
#601 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
- mousstapha
#602 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Vratili se ljudi da rahat umru. 
- djevojka bez imena
#603 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Rahat i umrijeti u istoj recenici idu samo kod nas, eto kako nam je kad je smrt rahatlukmousstapha wrote:Vratili se ljudi da rahat umru.
@Melbourne
sto si isao u Australiju?
- supercali
#604 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Rekao sebi kad porastem bit cu kengur
-
Melbourne_Australia
#605 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Izasao iz Sarajeva ko klinjo u ratu i otisao u Australiju ( tetka poslala garantno)...13 godina sam imaodjevojka bez imena wrote:Rahat i umrijeti u istoj recenici idu samo kod nas, eto kako nam je kad je smrt rahatlukmousstapha wrote:Vratili se ljudi da rahat umru.![]()
@Melbourne
sto si isao u Australiju?
- Amazonka27
#606 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Pa australija je daleko...druga planeta...leglo najgorih domacih nacionalista. Valja platit 5000KM za avionsku kartu do Bosne. Imam ja rodbine tamo...dodju i pokupuju muslimanske simbole da provociraju one druge. Ova jedna se vratila prije nego je otisla...nerviraju je aboridzani.
Imam rodbine u kanadi...tetki penzionerki super, dolazi svake godine... Rodjaku super...nije dosao 10 god. Ne isplati mu se za 15 dana da krhne pare za troclanu porodicu.
Imam puno raje u americi...ne misle se ni u ludilu vracati...wdc, florida, atlanta...
Imam i skandinaviji...neki se snasli, neki nisu. Niko se ne misli vracati
Imam raje i familije u austriji....dr gradjevine i oni baustelci...niko se ne misli vracati.
U de imamo jednog jarana...al na drugom kraju je De. Vidjamo se vise sa njim nego sa komsinicom sa sprata. Samo ove godine smo bili na jahorini, insbrucku i minhenu skupa
. Naravno, ni u peti mu nije da se vrati.
Poenta svega: imati realna ocekivanja. Ne idem da se obogatim. Idem gdje cu ljepse da zivim.
Imam rodbine u kanadi...tetki penzionerki super, dolazi svake godine... Rodjaku super...nije dosao 10 god. Ne isplati mu se za 15 dana da krhne pare za troclanu porodicu.
Imam puno raje u americi...ne misle se ni u ludilu vracati...wdc, florida, atlanta...
Imam raje i familije u austriji....dr gradjevine i oni baustelci...niko se ne misli vracati.
U de imamo jednog jarana...al na drugom kraju je De. Vidjamo se vise sa njim nego sa komsinicom sa sprata. Samo ove godine smo bili na jahorini, insbrucku i minhenu skupa
Poenta svega: imati realna ocekivanja. Ne idem da se obogatim. Idem gdje cu ljepse da zivim.
-
Melbourne_Australia
#607 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Kakve ti gluposti napisa......Kao prvo karta je 2200 km povratna....Kao prvo Australija je ubjedljivo najbolja zemlja na svijetu za zivjeti..Od top 10 gradova koji su proglaseni za naj zivotu na svijetu 3 su iz Australije, a Melbourne 7 godina za redom je broj 1..Za Kanadu i USA a i Evropu je iskreno raj.....Kakvih crnih Aborigina , ja za 14 godina vidio 3 puta Aborigina u Melbourne...Normalno da se nece niko na vracati kad je za vecinu zivot bolji nego sto su ikad mogli sanjati...Nekome rat a nekome brat.....Ovo sto se vratilo je gradska raja, nece neko iz Sidneja a inace je iz Kalinovika se vratiti nazad.....Znaci da objasnim.....Ko ima fina primanja ovde bolje zivi od 80% posto nasih ljudi vani...Kratko i jasno....Ko ne misli tako taj nema pojma o zivotu....A ovo vam pise osoba koja i srednju i fakultet zavrsila vani..Znaci najbolje godine zivota sam proveo dole,od 14 do 28 godine sam zivio dole...Amazonka27 wrote:Pa australija je daleko...druga planeta...leglo najgorih domacih nacionalista. Valja platit 5000KM za avionsku kartu do Bosne. Imam ja rodbine tamo...dodju i pokupuju muslimanske simbole da provociraju one druge. Ova jedna se vratila prije nego je otisla...nerviraju je aboridzani.
U de imamo jednog jarana...al na drugom kraju je De. Vidjamo se vise sa njim nego sa komsinicom sa sprata. Samo ove godine smo bili na jahorini, insbrucku i minhenu skupa. Naravno, ni u peti mu nije da se vrati.
Last edited by Melbourne_Australia on 20/08/2017 19:06, edited 3 times in total.
-
dječak sa šibicama
#608 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nije da nema raje koja misli da ih na stanici u Minhenu ceka odbor za docek, cvijece, crveni tepih i upitnik "sta bi volio ne raditi i koliku socijalu zelim" koji trebaju ispuniti.
- Amazonka27
#609 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Pa cekaj...zar nije BiH najbolja zemlja za zivjeti? Kako sad australija najbolja?Melbourne_Australia wrote:[
Kakve ti gluposti napisa......Kao prvo karta je 2200 km povratna....Kao prvo Australija je ubjedljivo najbolja zemlja na svijetu za zivjeti..Od top 10 gradova koji su proglaseni za naj zivotu na svijetu 3 su iz Australije, a Melbourne 7 godina za redom je broj 1..Za Kanadu i USA a i Evropu je iskreno raj.....Kakvih crnih Aborigina , ja za 14 godina vidio 3 puta Aborigina u Melbourne...Normalno da se nece niko na vracati kad je za vecinu zivot bolji nego sto su ikad mogli sanjati...Nekome rat a nekome brat.....Ovo sto se vratilo je gradska raja, nece neko iz Sidneja a inace je iz Kalinovika se vratiti nazad.....Znaci da objasnim.....Ko ima fina primanja ovde bolje zivi od 80% posto nasih ljudi vani...Kratko i jasno....Ko ne misli tako taj nema pojma o zivotu....A ovo vam pise osoba koja i srednju i fakultet zavrsila vani..Znaci najbolje godine zivota sam proveo dole,od 14 do 28 godine sam zivio dole...
Nisam nigdje rekla da su ovi spomenuti iz Melbourna. Trebao si ovdje zavrsiti pa da vidis kako bi u Bosni prosao. Ovi nasi piskaju na te ino diplome. I znas sta jos...ti si se skolovao kvalitetno pa si malo opustrniji...lijepo je imati plan B. Pa kad ti dopizdi...ti laganini gdje god hoces. Ovdje ljudi bjeze i traze nacin da se izvuku.
I jos nesto nevezano za tvoj post....ovo oko pranja gizica. Svi koji to rade tamo -prali bi i ovdje da su imali sansu za zaposlenje.
- Amazonka27
#610 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ima, daj da se radi nesto malo...sjebati ledja sto prije i kakve invalidnine izganjat pa se vratiti u bosnu otvorit kafanu...dječak sa šibicama wrote:Nije da nema raje koja misli da ih na stanici u Minhenu ceka odbor za docek, cvijece, crveni tepih i upitnik "sta bi volio ne raditi i koliku socijalu zelim" koji trebaju ispuniti.
Ja sam rodicu jedva odvratila od ideje da placa tamo neke agencije za njegovatelje...uzmu i pasos i sve...vrate se siromasniji nego sto odu. Ne raspitaju se ni o bruto ni o netto. Jedva je ubjedih da nisam zavidna sto ide nego da ce najebat. Kad malo bolje razmislim... Mozda je i nisam uspjela odvratiti...
-
Melbourne_Australia
#611 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ja nigdje nisam rekao da je BIH naj zemlja na svijetu...Kao i svaka zemlja , ona ima svoje minuse i pluseve.....Ljudi ne kontaju da nije sve u novcu....Evo ti jedan primjer....Raju moju sam vidjao jednom mjesecno....Ljudi ni za sta nemaju vremena, zive daleko jedni od drugih....Nije poenta zivota samo novac, nije poenta zivota da nema spontanosti....Jebo ti zivot ako ja pisem u kalendar kad cu sa haverom na fuka...Kontas sad??? Sarajevo nije savrseno ali i tako je meni dobro...More blizu, skijanje 20 minuta.....Raju i starce i brata vidjam u roku 5 minuta......Kontas li poentu?? Kazem ti puno ljudi znam koji su se vratili iz Melbourne u Sarajevo...I pazi slucajnosti i dole smo se druzili ...Isti se nadjuAmazonka27 wrote:Pa cekaj...zar nije BiH najbolja zemlja za zivjeti? Kako sad australija najbolja?Melbourne_Australia wrote:[
Kakve ti gluposti napisa......Kao prvo karta je 2200 km povratna....Kao prvo Australija je ubjedljivo najbolja zemlja na svijetu za zivjeti..Od top 10 gradova koji su proglaseni za naj zivotu na svijetu 3 su iz Australije, a Melbourne 7 godina za redom je broj 1..Za Kanadu i USA a i Evropu je iskreno raj.....Kakvih crnih Aborigina , ja za 14 godina vidio 3 puta Aborigina u Melbourne...Normalno da se nece niko na vracati kad je za vecinu zivot bolji nego sto su ikad mogli sanjati...Nekome rat a nekome brat.....Ovo sto se vratilo je gradska raja, nece neko iz Sidneja a inace je iz Kalinovika se vratiti nazad.....Znaci da objasnim.....Ko ima fina primanja ovde bolje zivi od 80% posto nasih ljudi vani...Kratko i jasno....Ko ne misli tako taj nema pojma o zivotu....A ovo vam pise osoba koja i srednju i fakultet zavrsila vani..Znaci najbolje godine zivota sam proveo dole,od 14 do 28 godine sam zivio dole...
Nisam nigdje rekla da su ovi spomenuti iz Melbourna. Trebao si ovdje zavrsiti pa da vidis kako bi u Bosni prosao. Ovi nasi piskaju na te ino diplome. I znas sta jos...ti si se skolovao kvalitetno pa si malo opustrniji...lijepo je imati plan B. Pa kad ti dopizdi...ti laganini gdje god hoces. Ovdje ljudi bjeze i traze nacin da se izvuku.
I jos nesto nevezano za tvoj post....ovo oko pranja gizica. Svi koji to rade tamo -prali bi i ovdje da su imali sansu za zaposlenje.
- Amazonka27
#612 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Meni se i ovdje svelo na sve manja i manja druzenja...svako u svom toru. Pogotovo kad djecu dobiju.
-
dječak sa šibicama
#613 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Da ne govorimo koliko se ganja interes u svakom momentu, da bracni par sa kojim se druze ima nesto starije dijete, da imaju kakvu vikendicu,Amazonka27 wrote:Meni se i ovdje svelo na sve manja i manja druzenja...svako u svom toru. Pogotovo kad djecu dobiju.
vjencanja sa obaveznim kovertama (nedavno bilo jedno gdje su rekli da ne treba pare davati, ljudi trljali oci u nevjerici) po mogucstvu bar jedna prijateljica koja radi na KCUS veze radi zlu ne trebalo, sve velika i sjajna prijateljstva.
Ako nemas nista da ponudis, tesko ces "prijatelja" imati. Mozda je do ljudi, mozda je do "krasnog zivota" u nasoj domovini, ali je tako kako je.
- djevojka bez imena
#614 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Niko ne kaze da je nasima u dijaspori extra dobro, trebalo je stisnuti zube i uputiti se u tudjinu, ostaviti sve i svakoga svog, ali nemojte me ubjedjivati da je u BiH ok,
Da se moze zivjeti dobro od svog rada, da su uslovi ok i slicno.
- insomnia78
#615 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
dječak sa šibicama wrote:Da ne govorimo koliko se ganja interes u svakom momentu, da bracni par sa kojim se druze ima nesto starije dijete, da imaju kakvu vikendicu,Amazonka27 wrote:Meni se i ovdje svelo na sve manja i manja druzenja...svako u svom toru. Pogotovo kad djecu dobiju.
vjencanja sa obaveznim kovertama (nedavno bilo jedno gdje su rekli da ne treba pare davati, ljudi trljali oci u nevjerici) po mogucstvu bar jedna prijateljica koja radi na KCUS veze radi zlu ne trebalo, sve velika i sjajna prijateljstva.
Ako nemas nista da ponudis, tesko ces "prijatelja" imati. Mozda je do ljudi, mozda je do "krasnog zivota" u nasoj domovini, ali je tako kako je.
Sta mislite kakva prijateljstva cete izgraditi kad u tridesetima bahnete u zemlju ciji ni jezik ne znatedječak sa šibicama wrote:Da ne govorimo koliko se ganja interes u svakom momentu, da bracni par sa kojim se druze ima nesto starije dijete, da imaju kakvu vikendicu,Amazonka27 wrote:Meni se i ovdje svelo na sve manja i manja druzenja...svako u svom toru. Pogotovo kad djecu dobiju.
-
dječak sa šibicama
#616 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nikakva, ali meni to nije problem, ja odavno znam da u zivotu postoje tek dva tri prava prijatelja, ako i toliko.
Moja replika je na pricu kako u Sarajevu raja uziva, svi se druze, veseli razdragani, cvjeta bratstvo i jedinstvo. A zapravo (skoro) svi samo interes ganjaju, i to ne mislim kao nesto strasno lose, jednostavno je takvo stanje.
Moja replika je na pricu kako u Sarajevu raja uziva, svi se druze, veseli razdragani, cvjeta bratstvo i jedinstvo. A zapravo (skoro) svi samo interes ganjaju, i to ne mislim kao nesto strasno lose, jednostavno je takvo stanje.
- muha_sa
#617 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
pitao bih nešto ove što kukaju na život ovdje i maštaju da se ispale
šta cinite da dodjete do svog cilja--odlaska iz ove vukojebine
-
dječak sa šibicama
#618 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Sto, jel se to mora vaditi neka dozvola za napisati u kakvom je kurcu bih kao drzava, i njen glavni grad?
Ne mastaju svi da odu, btw.
Ne mastaju svi da odu, btw.
- 512MB
#619 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Blempro je 30.000 € za bazen i plus odrzavanjeBluemore wrote:bazen od 3,50 do 7 € ulaz512MB wrote:Ja mrzim programiranje a pogotovo kad nije u slobodnom vremenu. Al jebat ga treba financirat bazen, privatne skole i zenine hirove, a na lottu jos nisam dobio...mousstapha wrote:Njemci uglavnom ne rade taj posao zato sto je slabo placen. Nije da svi bjeze od tog posla. Merkelova je neki dan u intervjuu govorila kako pokusava da stimulise taj sektor sistemskim upumpavanjem novca.
A ovo za programiranje je smijesno. Nije sad da je to aman neka nauka koja je teska pa se ne moze savladati. Stvar je u tome da nisu svi ljudi za tog posla. Isto sto nisu svi za doktora, bravara, mehanicara i sl. Treba imati i neki afinitet prema poslu. Na kraju da vise ljudi krene u taj sektor, svima bi devalvirao vrijednost kao sto se desilo u Indiji. Onda radis za manje para, ali nekvalitetno.
a sta je tu blempro
- djevojka bez imena
#620 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
muha_sa wrote:pitao bih nešto ove što kukaju na život ovdje i maštaju da se ispale
Ucim, jos uvijek
- hrle1976
#621 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
dječak sa šibicama wrote:Nikakva, ali meni to nije problem, ja odavno znam da u zivotu postoje tek dva tri prava prijatelja, ako i toliko.
Interes je svugdje ne samo u BiH ili Sarajevu kao gradu. Ako nemas prijatelja nece ti na brak dugo preziviti. A opet ako nemas prijatelja a nemas braka neces ga nikada imati. Nego ce ishod biti, kroz neko vrijeme ces upoznati nekoga u istoj situaciji pa mozete skupa jaditi se na drustvo i vrijeme pa ce te poceti pricati kako se dole zivi a na zapadu u cetri zida zivotari. Bar to slusam pocesto od ovih koji su nedavno dosli.
- madner
#622 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Naravno da se moze. Samo ne moze vecina.djevojka bez imena wrote:Niko ne kaze da je nasima u dijaspori extra dobro, trebalo je stisnuti zube i uputiti se u tudjinu, ostaviti sve i svakoga svog, ali nemojte me ubjedjivati da je u BiH ok,
- Dosadno mii
#623 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ima nas koji smo se napili kafa za dva života u Sarajevu pa bi malo i da odemo vaniMelbourne_Australia wrote:Ja nigdje nisam rekao da je BIH naj zemlja na svijetu...Kao i svaka zemlja , ona ima svoje minuse i pluseve.....Ljudi ne kontaju da nije sve u novcu....Evo ti jedan primjer....Raju moju sam vidjao jednom mjesecno....Ljudi ni za sta nemaju vremena, zive daleko jedni od drugih....Nije poenta zivota samo novac, nije poenta zivota da nema spontanosti....Jebo ti zivot ako ja pisem u kalendar kad cu sa haverom na fuka...Kontas sad??? Sarajevo nije savrseno ali i tako je meni dobro...More blizu, skijanje 20 minuta.....Raju i starce i brata vidjam u roku 5 minuta......Kontas li poentu?? Kazem ti puno ljudi znam koji su se vratili iz Melbourne u Sarajevo...I pazi slucajnosti i dole smo se druzili ...Isti se nadjuAmazonka27 wrote:Pa cekaj...zar nije BiH najbolja zemlja za zivjeti? Kako sad australija najbolja?Melbourne_Australia wrote:[
-
VPSA
#624 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nije tacno da se kod nas bas nikako ne moze, u smislu da se nadje dobrih poslova bez ikakve stele i da se izgradi karijera i normalan zivot. Manje je takvih poslova nego u razvijenijim drzavama te je samim tim i utoliko teze do toga doci, ali se moze, postoji nemali broj takvih ljudi.
I ne vidim potrebu da bilo ko ikoga uvjerava da je negdje bolje ili lakse ili da nije, svako ima svoju specificnu zivotnu situaciju i sta nekome treba nekome ne treba i obrnuto. Ja cu uskoro vani, ali ne sto me nesto otjeralo odavde nego cisto da se i to proba u zivotu. Mozda se vratim za godinu dana, mozda se nikad ne vratim, vidjet cemo. I da sam se u Njemackoj rodio vjerovatno bih u nekoj fazi zivota trazio neku takvu promjenu.
I ne vidim potrebu da bilo ko ikoga uvjerava da je negdje bolje ili lakse ili da nije, svako ima svoju specificnu zivotnu situaciju i sta nekome treba nekome ne treba i obrnuto. Ja cu uskoro vani, ali ne sto me nesto otjeralo odavde nego cisto da se i to proba u zivotu. Mozda se vratim za godinu dana, mozda se nikad ne vratim, vidjet cemo. I da sam se u Njemackoj rodio vjerovatno bih u nekoj fazi zivota trazio neku takvu promjenu.
- BajramBarecula
#625 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Kakva sizofrenija, ne mogu da vjerujem.
Kao prvo, poredit Sarajevo sa ostatkom evrope je van svake pameti. Glavni grad drzave koji poslije 12h nema vode i gdje je realno sve u kurcu.
Koga ba lazete da je ovdje dobro? Jeste li ikad bili u manjim gradicima i selima u srednjoj i istocnoj BiH? Nije Sarajevo BiH. Ljudi jebeno jedva prezivljavaju, a vama je mjerilo kvaliteta zivota to sto se u Sarajevu u roku od 5 minuta mozete naci sa tetkom na kafi. Poserem vam se na tu mahalu, dok ljudi gladuju bitno je da se moze mahalat.
Dozovite se malo.
Kao prvo, poredit Sarajevo sa ostatkom evrope je van svake pameti. Glavni grad drzave koji poslije 12h nema vode i gdje je realno sve u kurcu.
Koga ba lazete da je ovdje dobro? Jeste li ikad bili u manjim gradicima i selima u srednjoj i istocnoj BiH? Nije Sarajevo BiH. Ljudi jebeno jedva prezivljavaju, a vama je mjerilo kvaliteta zivota to sto se u Sarajevu u roku od 5 minuta mozete naci sa tetkom na kafi. Poserem vam se na tu mahalu, dok ljudi gladuju bitno je da se moze mahalat.
Dozovite se malo.