Moja drzava bar postoji, staE.Connaisseur Karlin wrote: na popisu se trazi politiciki identitet
A i moremo se izjasnjavati prema emocijama i kulturnom identitetu. Ako more jugosloven, zasto ne i svabo?
Moja drzava bar postoji, staE.Connaisseur Karlin wrote: na popisu se trazi politiciki identitet
ma naravno da mozemoNiemand wrote:Moja drzava bar postoji, staE.Connaisseur Karlin wrote: na popisu se trazi politiciki identitet![]()
A i moremo se izjasnjavati prema emocijama i kulturnom identitetu. Ako more jugosloven, zasto ne i svabo?
Fala.Connaisseur Karlin wrote:
ma naravno da mozemoja te potpuno razumijem
ni ja se ne izjasnjvam politicki
Kod mene komisija, cist primjer, kaze stari komitet ga postavio za direktora. Ja u ta doba nisam plaho razabirao sta je komitet, ali konto sam da je vazno nesto. I tako godinama, sa jednog direktorskog mjesta na drugo, komitet ga postavio. Frajer, ne da je bio los, nego svaka firma u koju je dosao, zavrsila bi u minusuMaraschino wrote:Popi malo vode.bh.tornjak wrote:citao do uvecanog....i umalo me kap ne potrefi...uglavnomja wrote:zato sto je torovski identitet mali, ogranicen ... navikli smo na vise, na 22 miliona stanovnika, ne 2+2, na zivot bez granica i viza, zato sto su nasi bili i kosrakasi i vaterpolisti i fidbaleri, i krizaj i stekic i djurdjica ... i cerar i parlov i ...
da ne pricam o muzici![]()
zato sto je to bio sistem u kojem si mogao ostvariti svoja prava, u kojem je sposobnost bila na pravom mjestu, a bakiraginca studirala 11 godina![]()
90% smo isti, isti mentalitet, isti jezik, isti zivotni razvoj, od fice pa nadalje ...
zato sto necu moja raja iz doba jugoslavije koja jos uvijek zive na svojim starim adresama budu stranci meni, a i ja njima
zato sto je to dio naseg identitet, koji nas stvorio dobrim dijelom. (pricam o nama koji smo odrastali u doba juge)
i zato, a ti bi to trebala znati, cim se izadje preko sezane - svi smo istocni europljani, u najboljem slucaju jugovici ... boli nekog skokholmca ili oslica ko je bosanac, a ko srbin ... sve je to ex yu
takva vrsta bavljenja samim sobom je svojstvena samo jednom dijaspore (procitati pod haznadar, sveCka)![]()
Kakva strucnost i bakraci. Ovako su stvari stojale, odrede se(politicki) petnaest ljudi i oni su bili vjecni direktori samo u razlicitim firmama.
Sjecam se vremena dok sam ja radio kako su stvari funkcionisale. U Bihacu su uvijek bili jedni te isti ljudi na mjestima direktora. Dvije godine u banci pa ako ide, ostaje ako ne ide premjeste ga u Unatrans. Direktoru Sipada nesto ne ide odmah ga premjeste na mjesto direktora Krajine i to je tako funkcionisalo godinama kako u Bihacu tako svuda. O strucnoj spremi da ne pricam.
Sjecam se imena jednog direktora Makarskih rivijera. Covjek star k'o zombi ali ne pusta funkciju iako su vec uveliko stasale mlade i skolovane generacije...da ne tusim vise.
Sistem je funkcionisao tako sto su svi na rukovodecim mjestima bili iz iste partijepa su koristili razna poznanstva i veze i tako ugovarali posao...
isto kao i sada...pokazes clansku knjizicu...i odmah si:Maraschino wrote:Popi malo vode.bh.tornjak wrote:citao do uvecanog....i umalo me kap ne potrefi...uglavnomja wrote:zato sto je torovski identitet mali, ogranicen ... navikli smo na vise, na 22 miliona stanovnika, ne 2+2, na zivot bez granica i viza, zato sto su nasi bili i kosrakasi i vaterpolisti i fidbaleri, i krizaj i stekic i djurdjica ... i cerar i parlov i ...
da ne pricam o muzici![]()
zato sto je to bio sistem u kojem si mogao ostvariti svoja prava, u kojem je sposobnost bila na pravom mjestu, a bakiraginca studirala 11 godina![]()
90% smo isti, isti mentalitet, isti jezik, isti zivotni razvoj, od fice pa nadalje ...
zato sto necu moja raja iz doba jugoslavije koja jos uvijek zive na svojim starim adresama budu stranci meni, a i ja njima
zato sto je to dio naseg identitet, koji nas stvorio dobrim dijelom. (pricam o nama koji smo odrastali u doba juge)
i zato, a ti bi to trebala znati, cim se izadje preko sezane - svi smo istocni europljani, u najboljem slucaju jugovici ... boli nekog skokholmca ili oslica ko je bosanac, a ko srbin ... sve je to ex yu
takva vrsta bavljenja samim sobom je svojstvena samo jednom dijaspore (procitati pod haznadar, sveCka)![]()
Kakva strucnost i bakraci. Ovako su stvari stojale, odrede se(politicki) petnaest ljudi i oni su bili vjecni direktori samo u razlicitim firmama.
Sjecam se vremena dok sam ja radio kako su stvari funkcionisale. U Bihacu su uvijek bili jedni te isti ljudi na mjestima direktora. Dvije godine u banci pa ako ide, ostaje ako ne ide premjeste ga u Unatrans. Direktoru Sipada nesto ne ide odmah ga premjeste na mjesto direktora Krajine i to je tako funkcionisalo godinama kako u Bihacu tako svuda. O strucnoj spremi da ne pricam.
Sjecam se imena jednog direktora Makarskih rivijera. Covjek star k'o zombi ali ne pusta funkciju iako su vec uveliko stasale mlade i skolovane generacije...da ne tusim vise.
Sistem je funkcionisao tako sto su svi na rukovodecim mjestima bili iz iste partijepa su koristili razna poznanstva i veze i tako ugovarali posao...
Ono kad ne razlikujes Juzne Slavene i Jugoslaviju jelNiemand wrote:Ono kad ne mores pricati o jugoslaviji jer si tada ganjo tutu u rikverc, al mores biti jugosloven, iako vjerovatno nisi ni do levela tute doguro.
I uopste nije fol. Lijepo kazem, kulturni identitet. Imas nesto protiv, bata?
oni sto pisu zalopojke za tim sistemom su oni koji su zivjeli od zuljeva "proleterijata"...ciji su starci bili partijske face....i koji su "drmali" opcinama u kojima su zivjeli i "radili".detroit-mercy wrote: Kod mene komisija, cist primjer, kaze stari komitet ga postavio za direktora. Ja u ta doba nisam plaho razabirao sta je komitet, ali konto sam da je vazno nesto. I tako godinama, sa jednog direktorskog mjesta na drugo, komitet ga postavio. Frajer, ne da je bio los, nego svaka firma u koju je dosao, zavrsila bi u minusu. Kasnije kad sam vec bio pri kraju srednje, i ko vec poceo da promisljam o tim stvarima, kontam jebo mater kakvi dilovi sjede u tom komitetu kad onog mog komsiju samo premjestaju svako dvije-tri godine sa jednog na drugo direktorsko mjesto a on svaku firmu u crno zavi.
Ne znam zbog cega ljudi imaju potrebu da na ta vremena gledaju kroz neke ruzicaste naocari.
Nista nisam rekao.bh.tornjak wrote: isto kao i sada...pokazes clansku knjizicu...i odmah si:
najljepsi ...najzgodniji...najpametniji....najsposobniji....naj..naj...naj..
Jugosloven il juzni slaven? Naziv teme?_BataZiv_0809 wrote:Ono kad ne razlikujes Juzne Slavene i Jugoslaviju jelNiemand wrote:Ono kad ne mores pricati o jugoslaviji jer si tada ganjo tutu u rikverc, al mores biti jugosloven, iako vjerovatno nisi ni do levela tute doguro.
I uopste nije fol. Lijepo kazem, kulturni identitet. Imas nesto protiv, bata?
Ma ovi su sad taj sistem samo doveli do savrsenstvaMaraschino wrote:Nista nisam rekao.bh.tornjak wrote: isto kao i sada...pokazes clansku knjizicu...i odmah si:
najljepsi ...najzgodniji...najpametniji....najsposobniji....naj..naj...naj..
Ne zna se ko je gori po tom pitanju ali mi smeta kada se neko dize u nebesa a drugi blati kada su to ista *ovna.
General War wrote:Koje preseravanje i ponizavanjedesni wrote:insomnia78 wrote:Pa evo pogledj samo uzorak sa ove teme. Nadji deset "jugoslovena" ako od njih 8 nadjes makar jedan afirmativan post o ARBiH "ovde me seci". Sto je najsmjesnije u Jugoslaviji bi za takave price prema partizanima i NoB-u dvadesetak godina poslije rata zavrsio na robiji
Ko god je vec neko vrijeme na forumu nije mor'o ni otvarati temu mog'o je da zna ko ce se izjasniti Jugoslovenom![]()
Ofirni su do bola.Mada ima i par ovakvih kao ovaj iz Živinica vjerovatno
[url]htttp://www.ntv.ba/mevludin-selimovic-jugonosta ... formi-jna/[/url]
![]()
Kako napreduje bosnjacka borba za bosanki jezik malko dalje od sehera?
Ma kroz temu se provlaci neka nakaradna teza da se moras sjecat SFRJ da bi se osjecao Jugoslovenom. Sto je besmislica iz vise razloga. Nejse...Slozicemo se da osjecanja ne samo da ne trebaju racionalna objasnjenja, nego i da nisu nesto sto bi se trebalo preispitivati od strane drugih.Niemand wrote:
Jugosloven il juzni slaven? Naziv teme?
Sta si se upalio, pricam o kulturnom identitetu, jel. Ako je on primarni za izjasnjavanje na popisu, kao sto sam vec i rekla, za par godina cemo svi biti mali ameri.
Realno, kultura Coca Cole, Hollywooda I McDonaldsa je bila dominantna i u bivsoj Jugi. Pogledaj kako smo se oblacili, sta smo svirali, koju muziku i filmove slusali/gledali. Ne vidim da se je ista promijenilo od onda_BataZiv_0809 wrote:Ma kroz temu se provlaci neka nakaradna teza da se moras sjecat SFRJ da bi se osjecao Jugoslovenom. Sto je besmislica iz vise razloga. Nejse...Slozicemo se da osjecanja ne samo da ne trebaju racionalna objasnjenja, nego i da nisu nesto sto bi se trebalo preispitivati od strane drugih.Niemand wrote:
Jugosloven il juzni slaven? Naziv teme?
Sta si se upalio, pricam o kulturnom identitetu, jel. Ako je on primarni za izjasnjavanje na popisu, kao sto sam vec i rekla, za par godina cemo svi biti mali ameri.
A za Amere se slazem. Kultura Mc Donaldsa i Coca Cole nas je sve zahvatila
Od tebe mi ne treba nista, samo da ti neko ko je zivio u Jugi i pamti Jugu malo kaze da nije sve tako bilo kako si ti zamislio svojoj glavici_BataZiv_0809 wrote:Dobro i sta hoces sad ti od mene?
I to je oke, meni smijesno, iskreno, al je oke. Vise bi razumijela kad vec spomenu juzne slavene, da se neko tako izjasnjava, i bugari su juzni slaveni a nisu bili jugosloveni, hocu reci, ako vec ne postoji jugoslavija, ima i tu opcija za identifikaciju, sto je po meni i smislenije jer ce se i tvoja djeca imati s cim identifikovati. Koje ce to dijete shvatati jugoslaviju npr? Meni je tesko jer svi odma krenu galamiti, realno._BataZiv_0809 wrote:
Ma kroz temu se provlaci neka nakaradna teza da se moras sjecat SFRJ da bi se osjecao Jugoslovenom. Sto je besmislica iz vise razloga. Nejse...Slozicemo se da osjecanja ne samo da ne trebaju racionalna objasnjenja, nego i da nisu nesto sto bi se trebalo preispitivati od strane drugih.
A za Amere se slazem. Kultura Mc Donaldsa i Coca Cole nas je sve zahvatila
Ma nije to uopste medjusobno iskljucivo.Niemand wrote:
I to je oke, meni smijesno, iskreno, al je oke. Vise bi razumijela kad vec spomenu juzne slavene, da se neko tako izjasnjava, i bugari su juzni slaveni a nisu bili jugosloveni, hocu reci, ako vec ne postoji jugoslavija, ima i tu opcija za identifikaciju, sto je po meni i smislenije jer ce se i tvoja djeca imati s cim identifikovati. Koje ce to dijete shvatati jugoslaviju npr? Meni je tesko jer svi odma krenu galamiti, realno.
Za boldano, iskljucivo zbog tog smatram jako bitnim da se promovise evropski identitet, ne identitet zanovan na EU, vec uopceno evropski. Ameri i njihov kulturni imperijalizam preCerase.
Jedan si od rijetkih koji to smatra drzavom, i jos jedan od rijetkih koji taj korumpirani aparat smatra svojim, ljudi se uglavnom ogradjuju.Niemand wrote:Moja drzava bar postoji, staE.Connaisseur Karlin wrote: na popisu se trazi politiciki identitet![]()