Jugoslovenstvo

Post Reply
Niemand

#601 Re: Jugoslovenstvo

Post by Niemand »

Connaisseur Karlin wrote: na popisu se trazi politiciki identitet :D
Moja drzava bar postoji, staE. :skoljka:

A i moremo se izjasnjavati prema emocijama i kulturnom identitetu. Ako more jugosloven, zasto ne i svabo?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#602 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Ono kad ti propadne fol za koji su ubjedjen da je super duhovit :D
Niemand

#603 Re: Jugoslovenstvo

Post by Niemand »

Ono kad ne mores pricati o jugoslaviji jer si tada ganjo tutu u rikverc, al mores biti jugosloven, iako vjerovatno nisi ni do levela tute doguro.

I uopste nije fol. Lijepo kazem, kulturni identitet. Imas nesto protiv, bata?
Connaisseur Karlin

#604 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

Niemand wrote:

A i moremo se izjasnjavati prema emocijama i kulturnom identitetu. Ako more jugosloven, zasto ne i svabo?
ma naravno da mozemo :kiss: ja te potpuno razumijem :) ni ja se ne izjasnjvam politicki :-D
Niemand

#605 Re: Jugoslovenstvo

Post by Niemand »

Connaisseur Karlin wrote:
ma naravno da mozemo :kiss: ja te potpuno razumijem :) ni ja se ne izjasnjvam politicki :-D
Fala. :thumbup:
detroit-mercy

#606 Re: Jugoslovenstvo

Post by detroit-mercy »

Maraschino wrote:
bh.tornjak wrote:
uglavnomja wrote:zato sto je torovski identitet mali, ogranicen ... navikli smo na vise, na 22 miliona stanovnika, ne 2+2 :roll: , na zivot bez granica i viza, zato sto su nasi bili i kosrakasi i vaterpolisti i fidbaleri, i krizaj i stekic i djurdjica ... i cerar i parlov i ...

da ne pricam o muzici :)

zato sto je to bio sistem u kojem si mogao ostvariti svoja prava, u kojem je sposobnost bila na pravom mjestu, a bakiraginca studirala 11 godina :roll:

90% smo isti, isti mentalitet, isti jezik, isti zivotni razvoj, od fice pa nadalje ...

zato sto necu moja raja iz doba jugoslavije koja jos uvijek zive na svojim starim adresama budu stranci meni, a i ja njima

zato sto je to dio naseg identitet, koji nas stvorio dobrim dijelom. (pricam o nama koji smo odrastali u doba juge)

i zato, a ti bi to trebala znati, cim se izadje preko sezane - svi smo istocni europljani, u najboljem slucaju jugovici ... boli nekog skokholmca ili oslica ko je bosanac, a ko srbin ... sve je to ex yu

takva vrsta bavljenja samim sobom je svojstvena samo jednom dijaspore (procitati pod haznadar, sveCka)
citao do uvecanog....i umalo me kap ne potrefi...
Popi malo vode. :D

Kakva strucnost i bakraci. Ovako su stvari stojale, odrede se(politicki) petnaest ljudi i oni su bili vjecni direktori samo u razlicitim firmama.
Sjecam se vremena dok sam ja radio kako su stvari funkcionisale. U Bihacu su uvijek bili jedni te isti ljudi na mjestima direktora. Dvije godine u banci pa ako ide, ostaje ako ne ide premjeste ga u Unatrans. Direktoru Sipada nesto ne ide odmah ga premjeste na mjesto direktora Krajine i to je tako funkcionisalo godinama kako u Bihacu tako svuda. O strucnoj spremi da ne pricam.

Sjecam se imena jednog direktora Makarskih rivijera. Covjek star k'o zombi ali ne pusta funkciju iako su vec uveliko stasale mlade i skolovane generacije...da ne tusim vise.

Sistem je funkcionisao tako sto su svi na rukovodecim mjestima bili iz iste partije :D pa su koristili razna poznanstva i veze i tako ugovarali posao...
Kod mene komisija, cist primjer, kaze stari komitet ga postavio za direktora. Ja u ta doba nisam plaho razabirao sta je komitet, ali konto sam da je vazno nesto. I tako godinama, sa jednog direktorskog mjesta na drugo, komitet ga postavio. Frajer, ne da je bio los, nego svaka firma u koju je dosao, zavrsila bi u minusu :mrgreen: . Kasnije kad sam vec bio pri kraju srednje, i ko vec poceo da promisljam o tim stvarima, kontam jebo mater kakvi dilovi sjede u tom komitetu kad onog mog komsiju samo premjestaju svako dvije-tri godine sa jednog na drugo direktorsko mjesto a on svaku firmu u crno zavi.
Ne znam zbog cega ljudi imaju potrebu da na ta vremena gledaju kroz neke ruzicaste naocari :skoljka: .
bh.tornjak

#607 Re: Jugoslovenstvo

Post by bh.tornjak »

Maraschino wrote:
bh.tornjak wrote:
uglavnomja wrote:zato sto je torovski identitet mali, ogranicen ... navikli smo na vise, na 22 miliona stanovnika, ne 2+2 :roll: , na zivot bez granica i viza, zato sto su nasi bili i kosrakasi i vaterpolisti i fidbaleri, i krizaj i stekic i djurdjica ... i cerar i parlov i ...

da ne pricam o muzici :)

zato sto je to bio sistem u kojem si mogao ostvariti svoja prava, u kojem je sposobnost bila na pravom mjestu, a bakiraginca studirala 11 godina :roll:

90% smo isti, isti mentalitet, isti jezik, isti zivotni razvoj, od fice pa nadalje ...

zato sto necu moja raja iz doba jugoslavije koja jos uvijek zive na svojim starim adresama budu stranci meni, a i ja njima

zato sto je to dio naseg identitet, koji nas stvorio dobrim dijelom. (pricam o nama koji smo odrastali u doba juge)

i zato, a ti bi to trebala znati, cim se izadje preko sezane - svi smo istocni europljani, u najboljem slucaju jugovici ... boli nekog skokholmca ili oslica ko je bosanac, a ko srbin ... sve je to ex yu

takva vrsta bavljenja samim sobom je svojstvena samo jednom dijaspore (procitati pod haznadar, sveCka)
citao do uvecanog....i umalo me kap ne potrefi...
Popi malo vode. :D

Kakva strucnost i bakraci. Ovako su stvari stojale, odrede se(politicki) petnaest ljudi i oni su bili vjecni direktori samo u razlicitim firmama.
Sjecam se vremena dok sam ja radio kako su stvari funkcionisale. U Bihacu su uvijek bili jedni te isti ljudi na mjestima direktora. Dvije godine u banci pa ako ide, ostaje ako ne ide premjeste ga u Unatrans. Direktoru Sipada nesto ne ide odmah ga premjeste na mjesto direktora Krajine i to je tako funkcionisalo godinama kako u Bihacu tako svuda. O strucnoj spremi da ne pricam.

Sjecam se imena jednog direktora Makarskih rivijera. Covjek star k'o zombi ali ne pusta funkciju iako su vec uveliko stasale mlade i skolovane generacije...da ne tusim vise.

Sistem je funkcionisao tako sto su svi na rukovodecim mjestima bili iz iste partije :D pa su koristili razna poznanstva i veze i tako ugovarali posao...
isto kao i sada...pokazes clansku knjizicu...i odmah si:
najljepsi ...najzgodniji...najpametniji....najsposobniji....naj..naj...naj..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#608 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Niemand wrote:Ono kad ne mores pricati o jugoslaviji jer si tada ganjo tutu u rikverc, al mores biti jugosloven, iako vjerovatno nisi ni do levela tute doguro.

Ono kad ne razlikujes Juzne Slavene i Jugoslaviju jel :D
bh.tornjak

#609 Re: Jugoslovenstvo

Post by bh.tornjak »

detroit-mercy wrote: Kod mene komisija, cist primjer, kaze stari komitet ga postavio za direktora. Ja u ta doba nisam plaho razabirao sta je komitet, ali konto sam da je vazno nesto. I tako godinama, sa jednog direktorskog mjesta na drugo, komitet ga postavio. Frajer, ne da je bio los, nego svaka firma u koju je dosao, zavrsila bi u minusu :mrgreen: . Kasnije kad sam vec bio pri kraju srednje, i ko vec poceo da promisljam o tim stvarima, kontam jebo mater kakvi dilovi sjede u tom komitetu kad onog mog komsiju samo premjestaju svako dvije-tri godine sa jednog na drugo direktorsko mjesto a on svaku firmu u crno zavi.
Ne znam zbog cega ljudi imaju potrebu da na ta vremena gledaju kroz neke ruzicaste naocari :skoljka: .
oni sto pisu zalopojke za tim sistemom su oni koji su zivjeli od zuljeva "proleterijata"...ciji su starci bili partijske face....i koji su "drmali" opcinama u kojima su zivjeli i "radili".
bar je tako u mom kraju....oni koje poznam a najgrlatiji su u zaljenju za tim vremenima su sve djeca tadasnjih partijskih i privrednih sluzbenika...koji su "vedrili i oblacili"
Maraschino

#610 Re: Jugoslovenstvo

Post by Maraschino »

bh.tornjak wrote: isto kao i sada...pokazes clansku knjizicu...i odmah si:
Nista nisam rekao.
Ne zna se ko je gori po tom pitanju ali mi smeta kada se neko dize u nebesa a drugi blati kada su to ista *ovna.
dezurni_ucenik

#611 Re: Jugoslovenstvo

Post by dezurni_ucenik »

Ima ona slika, zajebancija sa Johnny Deppom i djetetom sto sjede na klupi.

- Zasto places dijete od tri godine?
- Sjetio se kako je bilo u Titinom vaktu.

:lol:
Niemand

#612 Re: Jugoslovenstvo

Post by Niemand »

_BataZiv_0809 wrote:
Niemand wrote:Ono kad ne mores pricati o jugoslaviji jer si tada ganjo tutu u rikverc, al mores biti jugosloven, iako vjerovatno nisi ni do levela tute doguro.

Ono kad ne razlikujes Juzne Slavene i Jugoslaviju jel :D
Jugosloven il juzni slaven? Naziv teme? :D

Sta si se upalio, pricam o kulturnom identitetu, jel. Ako je on primarni za izjasnjavanje na popisu, kao sto sam vec i rekla, za par godina cemo svi biti mali ameri.
detroit-mercy

#613 Re: Jugoslovenstvo

Post by detroit-mercy »

Maraschino wrote:
bh.tornjak wrote: isto kao i sada...pokazes clansku knjizicu...i odmah si:
Nista nisam rekao.
Ne zna se ko je gori po tom pitanju ali mi smeta kada se neko dize u nebesa a drugi blati kada su to ista *ovna.
Ma ovi su sad taj sistem samo doveli do savrsenstva :mrgreen:, ali i meni ide na kurac kad mi pocnu prosipati suplju o jednakim uslovima za sve.
Moja sestra, student generacije, sa 21 godinu diplomirala, radi osmice :roll: ponistila ispit :-). Kada se je zaposljavala, bub u najgoru firmu, biro je rasporedio :mrgreen: . Bolje firme su bile rezervisane za rukovodecu djecu. Tukci koji su znali studirati po 7-8 godina, njih je posao cekao, i to se je znalo ali i da se pobunis isti kurac ko i danas :mrgreen: .
desni

#614 Re: Jugoslovenstvo

Post by desni »

General War wrote:
desni wrote:
insomnia78 wrote:Pa evo pogledj samo uzorak sa ove teme. Nadji deset "jugoslovena" ako od njih 8 nadjes makar jedan afirmativan post o ARBiH "ovde me seci". Sto je najsmjesnije u Jugoslaviji bi za takave price prema partizanima i NoB-u dvadesetak godina poslije rata zavrsio na robiji

Ko god je vec neko vrijeme na forumu nije mor'o ni otvarati temu mog'o je da zna ko ce se izjasniti Jugoslovenom :lol: :lol:
    Ofirni su do bola.Mada ima i par ovakvih kao ovaj iz Živinica vjerovatno
      [url]htttp://www.ntv.ba/mevludin-selimovic-jugonosta ... formi-jna/[/url]
        Image
        Koje preseravanje i ponizavanje :roll:
        Kako napreduje bosnjacka borba za bosanki jezik malko dalje od sehera?
          Šta ćemo slika govori više od hiljadu riječi.
            Što se tiče borbe za bosanski jezik malko dalje od šehera ona i ne napreduje upravo zbog samih Bošnjaka.
              Jugonostalgičari i oni sa moj umete dominiraju.
                Nema bošnjačke nacionalne političke opcije.Koštalo nas skupo i koštaće opet.
                _BataZiv_0809
                Nindža revizor

#615 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Niemand wrote:

Sta si se upalio, pricam o kulturnom identitetu, jel. Ako je on primarni za izjasnjavanje na popisu, kao sto sam vec i rekla, za par godina cemo svi biti mali ameri.
                Ma kroz temu se provlaci neka nakaradna teza da se moras sjecat SFRJ da bi se osjecao Jugoslovenom. Sto je besmislica iz vise razloga. Nejse...Slozicemo se da osjecanja ne samo da ne trebaju racionalna objasnjenja, nego i da nisu nesto sto bi se trebalo preispitivati od strane drugih.

A za Amere se slazem. Kultura Mc Donaldsa i Coca Cole nas je sve zahvatila :D
                detroit-mercy

#616 Re: Jugoslovenstvo

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
                Niemand wrote:

Ma kroz temu se provlaci neka nakaradna teza da se moras sjecat SFRJ da bi se osjecao Jugoslovenom. Sto je besmislica iz vise razloga. Nejse...Slozicemo se da osjecanja ne samo da ne trebaju racionalna objasnjenja, nego i da nisu nesto sto bi se trebalo preispitivati od strane drugih.

Realno, kultura Coca Cole, Hollywooda I McDonaldsa je bila dominantna i u bivsoj Jugi. Pogledaj kako smo se oblacili, sta smo svirali, koju muziku i filmove slusali/gledali. Ne vidim da se je ista promijenilo od onda :mrgreen: al valjda ljudi koji Jugu ne pamte misle da su se tada pjevale panslavenske pjesmice, nosile bijele kosuljice i plave hlacice sa crvenim marama i da su kucice bile od cokolade a prozori od marmelade :mrgreen: .
                _BataZiv_0809
                Nindža revizor

#617 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro i sta hoces sad ti od mene?
                detroit-mercy

#618 Re: Jugoslovenstvo

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Dobro i sta hoces sad ti od mene?
                Od tebe mi ne treba nista, samo da ti neko ko je zivio u Jugi i pamti Jugu malo kaze da nije sve tako bilo kako si ti zamislio svojoj glavici :mrgreen: .
                Niemand

#619 Re: Jugoslovenstvo

Post by Niemand »

_BataZiv_0809 wrote:

I to je oke, meni smijesno, iskreno, al je oke. Vise bi razumijela kad vec spomenu juzne slavene, da se neko tako izjasnjava, i bugari su juzni slaveni a nisu bili jugosloveni, hocu reci, ako vec ne postoji jugoslavija, ima i tu opcija za identifikaciju, sto je po meni i smislenije jer ce se i tvoja djeca imati s cim identifikovati. Koje ce to dijete shvatati jugoslaviju npr? Meni je tesko jer svi odma krenu galamiti, realno.

Za boldano, iskljucivo zbog tog smatram jako bitnim da se promovise evropski identitet, ne identitet zanovan na EU, vec uopceno evropski. Ameri i njihov kulturni imperijalizam preCerase.
                General War

#620 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Image
                _BataZiv_0809
                Nindža revizor

#621 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Niemand wrote:
                I to je oke, meni smijesno, iskreno, al je oke. Vise bi razumijela kad vec spomenu juzne slavene, da se neko tako izjasnjava, i bugari su juzni slaveni a nisu bili jugosloveni, hocu reci, ako vec ne postoji jugoslavija, ima i tu opcija za identifikaciju, sto je po meni i smislenije jer ce se i tvoja djeca imati s cim identifikovati. Koje ce to dijete shvatati jugoslaviju npr? Meni je tesko jer svi odma krenu galamiti, realno.

Za boldano, iskljucivo zbog tog smatram jako bitnim da se promovise evropski identitet, ne identitet zanovan na EU, vec uopceno evropski. Ameri i njihov kulturni imperijalizam preCerase.
                Ma nije to uopste medjusobno iskljucivo.

Ali svaki dalji odgovor bi nuzno doveo do elaboracije mojih osjecanja. A to ne zelim iz principa jel :D

Nek se svako identifikuje sa cim zeli i nek ne namece svoju identifikaciju drugima kao jedinu ispravnu, niti propituje tudju sa omalovazavanjem i diskreditacijom.

@detroit, nismo uopste o tome pricali, al' nejse...
                Niemand

#622 Re: Jugoslovenstvo

Post by Niemand »

Amerikanci za sebe uvijek prvo kazu da su amerikanci i to im je primarni identitet, tek nakon toga teksasanin, itd. Toliko je rijetko uopce cuti tu neku regonalnu poveznicu da ja uopce ne znam koji je naziv za nekog iz mejna. Mejnijac?

U evropi medjutim neko za sebe kaze da je prvo svedjanin, tek onda evropljanin. Dzaba eu i dzaba pokusaj mini amerike, to nikad nije zazivjelo u nasim glavama.

Jedino su eto japanci uvijek prvo i samo japanci, nikad azijati pa japanci il japanci pa azijati, uvijek samo japanci.

Nesto kontam, jugoslavija je bila slicna unija kao i ove dvije, kada bi se danas rasparcala amerika na manje zemlje il eu, i kada bi se opcenito odustalo od globalizacije, sta bi bili svi oni ljudi sto su im npr roditelji mijesani, dedo i nana mijesani, itd. S cim da se oni identifikuju?

Mozda sa vecim identitetom, tipa kontinent. Problematicno je sto su i kontinenti izmijesani, i bas evo kontam, sta su ti ljudi?
                _BataZiv_0809
                Nindža revizor

#623 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Onda ti je valjda jasno sta motivise otvaraca teme i ljude koji se slomise pisuci na istoj :wink:
                aratet

#624 Re: Jugoslovenstvo

Post by aratet »

Niemand wrote:

Jedan si od rijetkih koji to smatra drzavom, i jos jedan od rijetkih koji taj korumpirani aparat smatra svojim, ljudi se uglavnom ogradjuju.
                Niemand

#625 Re: Jugoslovenstvo

Post by Niemand »

Jeste, ali ako je za ove ljude tesko odrediti sta su i uopceno stvoriti takvu vrstu identiteta jer ne postoji ono s cim se roditelji mogu identifikovati (ovo sad hipoteticki taj slucaj raspada jel), a za djecu jeste bitno da se identifikuju uopceno sa roditeljima i porijeklom, kakvog smisla ima identifikacija-jugosloven? Kako ce se potomci identifikovati sa necim sto je nestalo 30 godina prije njihovog rodjenja?

Pokusavam shvatiti, al Bgm ne kontam. Juzni slaveni, oke, idealna opcija kad malo skontam, al jugosloven je odrednica za jugoslaviju.

:-?
                Post Reply