Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bronhy

#601 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

Pa nije covjek kriminalac da prihvata bitcoin, sta treba da mu policija dolazi na vrata zbog toga :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#602 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

bronhy wrote:Pa nije covjek kriminalac da prihvata bitcoin, sta treba da mu policija dolazi na vrata zbog toga :lol:
Dobro si, i ja sam čuo, to ako hoćeš drogu, kurve, ilegalno oružje :oops:
Nego, kome su došli? :?
Ima li neki slučaj?
victom

#603 Re: Bitcoins

Post by victom »

Tomahawk11 wrote:
bronhy wrote:Pa nije covjek kriminalac da prihvata bitcoin, sta treba da mu policija dolazi na vrata zbog toga :lol:
Dobro si, i ja sam čuo, to ako hoćeš drogu, kurve, ilegalno oružje :oops:
Nego, kome su došli? :?
Ima li neki slučaj?
ja mislim da nema.
Posjedovanje kriptovalute nije ilegalno.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:39, edited 2 times in total.
muhafuca

#604 Re: Bitcoins

Post by muhafuca »

meni neki dan policija na vrata - ja brze bolje telefon sakrijem - reko zbog ovo nesto sitno bitcoina (manje od pola) sto imam me traze garant - kad ono komsija se zalio na buku - PS soccer party bio malo se popilo pa se i muzika odvrnula a bilo i glasnijih kolega.

Reko sutra cu ja prodat i rjesit se muke - sto mene da znoj obljeva svaki put kad neko pokuca na vrata.

Ipak ne prodah - rizikovat cu jos malo 8)
DaShip

#605 Re: Bitcoins

Post by DaShip »

Tomahawk11 wrote:Ne pokazujem ti ja nikakvu superiornost, samo sam ti skrenuo pažnju da si izvalio glupost.
Ti nisi pitao, da jesi, to bi bila druga priča.
Evo problema, da li je bolje nešto nazvati glupošću ili objasniti zašto je to glupost (u svemu ovome mi nije jasno zašto se za ispravljanje nečijeg mišljenja mora postaviti pitanje)?Da li se sada razumijemo?
Šta je konkretno glupost od ovog?
Ovo (kao i ignorisanje jednog argumenta).
Kriptovalute nisu ilegalne. Koliko ti dokaza treba za to?
Izvalio si da se samo na crnom tržištu može raditi sa kriptovalutama.
Zašto da ti onda objašnjavam kad ti to ne prihvataš, a nemaš argumentaciju?
Papirne valute propadaju. Poenta je da ništa na finansijkom tržištu nije u potpunosti risk free.
Kada sam rekao da su one ilegalne?Kada sam rekao da se koriste SAMO na crnom tržištu (uglavnom != samo)?Da li je to neko haklov'o
moj nalog pa ispravlja moje postove ili vidiš stvari koje nisu tu?

Poslije svega ovoga niko nije rekao za šta se sve mogu koristiti kripto valute (valutE, ne valutA Bitcoin, a i ona), da li možeš otići u supermarket i kupovati stvari?Da li bi iko razuman pohranio sav svoj novac u to jer je to ipak budućnost?Ako ta bankarska elita kontroliše i države, zašto bi ijedna država dozvolila plaćanje radnika u kripto valutama?Shvatite da kad god negdje počne priča o kripto valutama spominje se ulaganje u njih i keširanje poslije dizanja vrijednosti, a niko ne želi da ih zapravo koristi za nešto.
phillie

#606 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Ja dobre emisije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#607 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ne možeš ići u supermarket, pogotovo ne kod nas.

Pitao si ovo
Gdje se to može koristiti za kupovinu nečega (osim na crnom tržištu)?
Dakle, znaš za crno tržište, čuo si da je pogodno za ilegalne radnje, ovaj gore čuo da policija kuca na vrata....ljudi, to su gluposti. To nije uvreda, nije nabusitost, nije oštrenje neke stvari na nekom.

Ne možeš ni u supermarket, niti očekivati da ćeš kao platu dobiti, recimo, 0,25 BTC, niti da ćeš platiti stan u Venetu....to (još uvijek) ne možeš.
Možeš kupovati na online prostoru, pa ljudi maksuzile moraju do protivvrijednosti u BTC da bi nešto platili, kupili online, jer pojedini prodavci naplaćuju isključivo u BTC.
Japan je priznao BTC kao potpuno legitimno sredstvo plaćanja. Ne znam, nisam bio u Japanu, možda kod njih može i u supermarketu.
Austrija je po tom pitanju daleko odmakla (između ostalog, moj kontakt je tamo, s njim sarađujem po ovom pitanju).

Ja mogu razumjeti da je neko skeptik, da ne vjeruje da je ovo nešto ili da će biti nešto, ali....nemojmo ljudi lupati. Bez uvrede, nije mi cilj da ikog vrijeđam niti to radim ni online ni u stvarnom životu.
DaShip

#608 Re: Bitcoins

Post by DaShip »

Tomahawk11 wrote:Ne možeš ići u supermarket, pogotovo ne kod nas.

Pitao si ovo
Gdje se to može koristiti za kupovinu nečega (osim na crnom tržištu)?
Dakle, znaš za crno tržište, čuo si da je pogodno za ilegalne radnje, ovaj gore čuo da policija kuca na vrata....ljudi, to su gluposti. To nije uvreda, nije nabusitost, nije oštrenje neke stvari na nekom.

Ne možeš ni u supermarket, niti očekivati da ćeš kao platu dobiti, recimo, 0,25 BTC, niti da ćeš platiti stan u Venetu....to (još uvijek) ne možeš.
Možeš kupovati na online prostoru, pa ljudi maksuzile moraju do protivvrijednosti u BTC da bi nešto platili, kupili online, jer pojedini prodavci naplaćuju isključivo u BTC.
Japan je priznao BTC kao potpuno legitimno sredstvo plaćanja. Ne znam, nisam bio u Japanu, možda kod njih može i u supermarketu.
Austrija je po tom pitanju daleko odmakla (između ostalog, moj kontakt je tamo, s njim sarađujem po ovom pitanju).

Ja mogu razumjeti da je neko skeptik, da ne vjeruje da je ovo nešto ili da će biti nešto, ali....nemojmo ljudi lupati. Bez uvrede, nije mi cilj da ikog vrijeđam niti to radim ni online ni u stvarnom životu.
Nisam niti pitao za nas :lol: Ok, za većinu stvari se ne mogu koristiti, za šta mogu?Nije li Steam odobrio plaćanje u Bitcoinima?Šta je sa svim velikim trgovačkim kompanijama?Amazon, Newegg, Walmart, ISP-ovi, stanarine, Uber itd?Usput, nisam pitao samo za Bitcoin već za sve veće kripto valute, Bitcoin se jedva koristi, šta je tek sa Etherom i ekipom?Previše im se cijena mijenja da bi prosječan čovjek imao pouzdanja u to.
Tomahawk11
Globalni moderator

#609 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

DaShip wrote: Nisam niti pitao za nas :lol: Ok, za većinu stvari se ne mogu koristiti, za šta mogu?Nije li Steam odobrio plaćanje u Bitcoinima?Šta je sa svim velikim trgovačkim kompanijama?Amazon, Newegg, Walmart, ISP-ovi, stanarine, Uber itd?Usput, nisam pitao samo za Bitcoin već za sve veće kripto valute, Bitcoin se jedva koristi, šta je tek sa Etherom i ekipom?Previše im se cijena mijenja da bi prosječan čovjek imao pouzdanja u to.
Amazon (online) može.
Za ostale ne znam.
Evo nešto na ovu temu
Maybe some people jumping ship out of Bitcoin before Wall Street starts selling Bitcoin futures on the 10th of December which only have cash settlement. It means that Wall Street can influence Bitcoin prices without ever having to have bought a single Bitcoin. Here is an article about it: http://www.zerohedge.com/news/2017-12-0 ... ater-month
Ne znam, nisam ih nešto puno pratio (ove tvoje pomenute), pratio sam, ovih dana popularan NEO, tačno, ima velike skokove i moguće da budu i veliki padovi. Zato je fokus na BTC (ne i na BTC Gold koji je sranje).
Cijena im se previše mijenja, tačno, ali u principu, u kontinuitetu je u usponu, a to je i razlog zašto je privlačno. Onaj ko želi da zaradi, njega ovo privlači. Poenta je da je ove godine veliki bump, a da se predviđa još veći. Dosadašnja predviđanja su se uglavnom ostvarila, ostaje da vidimo šta će se još desiti.
Novac s kojim ja radim ovo je novac koji mogu potrošiti i koji mi neće predstavljati problem niti ću se znojiti u slučaju eventualnog gubitka. Odlučio sam rizikovati (a svako ulaganje je rizik, realno), pa ćemo vidjeti.
victom

#610 Re: Bitcoins

Post by victom »

imal ko pozajmit 10 bitcoina do prvog ?
seoBIH

#611 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Ti mozes placati s dosta kripto valuta. Jednostavno je povezes sa nekom od kartica, npr AdvCash visa debitna kartica, na koju posaljes, eto, ne mora BTC, SIB coin i jednostavno provuces karticu u marketu, kao i onu koja ti je banka izdala. Zgodno, zar ne?
Muhamed Đakmić

#612 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Ja apsolutno neću dovoditi u pitanje mogućnost zarade na ovom, niti moralnost samog Bitcoina, jer je očito da je sve to moguće.

Samo ću pitati Tomahawka, pošto znam da je završio ekonomiju, kako on kao ekonomista može tvrditi da ovo nije balon? :D
phillie

#613 Re: Bitcoins

Post by phillie »

victom wrote:imal ko pozajmit 10 bitcoina do prvog ?
Pravis orgije svalercino, haaa :D :D :D
victom

#614 Re: Bitcoins

Post by victom »

phillie wrote:
victom wrote:imal ko pozajmit 10 bitcoina do prvog ?
Pravis orgije svalercino, haaa :D :D :D
hahahahaaa
firebird

#615 Re: Bitcoins

Post by firebird »

https://www.forbes.com/sites/bernardmar ... ebced21ebe

Ovo je samo jedan od primjera koji pokazuje ogromne mogucnosti blokchaina.
Tomahawk11
Globalni moderator

#616 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Muhamed Đakmić wrote:Ja apsolutno neću dovoditi u pitanje mogućnost zarade na ovom, niti moralnost samog Bitcoina, jer je očito da je sve to moguće.

Samo ću pitati Tomahawka, pošto znam da je završio ekonomiju, kako on kao ekonomista može tvrditi da ovo nije balon? :D
Zar jesam? :D
Ne tvrdim ja da nije balon, samo kažem da nije u onom smislu kako se na ovoj temi predstavlja.
Ovdje od početka rasprave na ovoj temi imamo ''to je balon koji će rasti, rasti i na kraju pući''.

Ja vidim neki drugi trend. Možda griješim, vrijeme će pokazati da li je tako.
HAVANA

#617 Re: Bitcoins

Post by HAVANA »

Jebo te,ja se jedva naviko na banke i elektronsko placanje,sve mi banana u dzepu fali...Oni vec nake bitcoine uvode.Ma bjaaaziiii...
Tomahawk11
Globalni moderator

#618 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:Jebo te,ja se jedva naviko na banke i elektronsko placanje,sve mi banana u dzepu fali...Oni vec nake bitcoine uvode.Ma bjaaaziiii...
Ne sikiraj se, mi smo crna rupa kad je ovo u pitanju, prije će zaživjeti razmjena prirodnih dobara nego kriptovalutni sistem :mrgreen:
drastic

#619 Re: Bitcoins

Post by drastic »

Dozer wrote:Da li je iko ovdje probao one BTC mining software-e/aplikacije?
ovdje tip setapovo kompjuter u teslu i struja ga ne kosta nista
Muhamed Đakmić

#620 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Tomahawk11 wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Ja apsolutno neću dovoditi u pitanje mogućnost zarade na ovom, niti moralnost samog Bitcoina, jer je očito da je sve to moguće.

Zar jesam? :D
Ne tvrdim ja da nije balon, samo kažem da nije u onom smislu kako se na ovoj temi predstavlja.
Ovdje od početka rasprave na ovoj temi imamo ''to je balon koji će rasti, rasti i na kraju pući''.

Ja vidim neki drugi trend. Možda griješim, vrijeme će pokazati da li je tako.
Ali ti si ekonomista, zato me čudi :D Dakle, ponavljam da je očigledno da se pojedinac može obogatiti, ali kao kompletan sistem je potpuno neodrživo. Nema ni 1% onih koji žele bitcoin radi njegove navodne stvarne namjene, a to je zamjensko sredstvo plaćanja, već su svi špekulanti koji hoće zaradu. Prvi ti :D

Vaša investicija, ako se investicijom može nazvati, živi od toga da investira još puno ljudi poput vas. A jednom kad svi budete htjeli izaći, neminovan je krah.
Tomahawk11
Globalni moderator

#621 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Muhamed Đakmić wrote:
Ali ti si ekonomista, zato me čudi :D Dakle, ponavljam da je očigledno da se pojedinac može obogatiti, ali kao kompletan sistem je potpuno neodrživo. Nema ni 1% onih koji žele bitcoin radi njegove navodne stvarne namjene, a to je zamjensko sredstvo plaćanja, već su svi špekulanti koji hoće zaradu. Prvi ti :D

Vaša investicija, ako se investicijom može nazvati, živi od toga da investira još puno ljudi poput vas. A jednom kad svi budete htjeli izaći, neminovan je krah.
To je tačno. Sad svi hoće zaradu. I prema projekcijama, to će nekoliko narednih godina biti trend.
Kao zamjensko sredstvo plaćanja....to će biti samo jedan mali dio ovog svega.
Ne kontam, zašto bi svi htjeli izaći?
Deset godina ovo raste, deset godina ulaze novi kolači u ovo. Zašto bi došlo do toga da svi hoće izaći?
Mislim, ne vidim na osnovu čega tako crne prognoze.
Tako možemo prognozirati i da će propasti berzanski sistem ili pak monetarni sistem.
Mislim, možemo mi sad vaziti o protuvrijednosti i osiguranju.....kriptovalute imaju negativnu konotaciju samo zbog online aspekta.
Gdje će to opstati, neko nešto tamo i sad ti ko dobar :mrgreen:
Daleko od toga da se ovim želim obogatiti. Zanimljivo je kao jedan novi aspekt u finansijskom svijetu, a rekoh već, u tome sam sa novcima koje i da izgubim, ne gubim puno, odnosno neću se nasikirati. A koliko god da dobijem, dobro je. Neću kupiti Lambo od toga, sigurno je.
Haris.ba

#622 Re: Bitcoins

Post by Haris.ba »

Zanimljivo mi je da postoji mišljenje da na bitcoin se ne primjenjuju ekonomska pravila koja vrijede stoljećima.

Isto ko što je prije nekoliko stotina godina se tvrdilo za tržište cvijeća u Holandiji, sada se tvrdi za bitcoin.

Slušao sam intervju direktora koji ima vlastitu inačicu bitcoina. I jasno kaže - investirajte onoliko koliko ste voljni izgubiti u cjelosti.
Ali da ljudi tako postupaju - mnogi ne bi ni zaradili. NIti bi nigerijski princ bio milijarder. :D

Ja sam propustio priliku prošle godine. Preće mi bile neke druge stvari. Ali, sada ću gledati. Pa kada se podignu referentne kamatne stope ću gledati. To neće dovesti do automatskog pada vrijednosti. Ali, će dovesti do maloga pada, pa će biti opet uzlet. Ali, kada se krene zaustavljati količina novca u opticaju, to će uticati na sve. Onda će biti prilika za uletiti, i to samo kao investicija na koju će se sjediti godinama, i čekati povoljan trenutak.
Muhamed Đakmić

#623 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Tomahawk11 wrote:
Muhamed Đakmić wrote:

To je tačno. Sad svi hoće zaradu. I prema projekcijama, to će nekoliko narednih godina biti trend.
Kao zamjensko sredstvo plaćanja....to će biti samo jedan mali dio ovog svega.
Ne kontam, zašto bi svi htjeli izaći?
Deset godina ovo raste, deset godina ulaze novi kolači u ovo. Zašto bi došlo do toga da svi hoće izaći?
Mislim, ne vidim na osnovu čega tako crne prognoze.

Tako možemo prognozirati i da će propasti berzanski sistem ili pak monetarni sistem.
Mislim, možemo mi sad vaziti o protuvrijednosti i osiguranju.....kriptovalute imaju negativnu konotaciju samo zbog online aspekta.
Gdje će to opstati, neko nešto tamo i sad ti ko dobar :mrgreen:
Daleko od toga da se ovim želim obogatiti. Zanimljivo je kao jedan novi aspekt u finansijskom svijetu, a rekoh već, u tome sam sa novcima koje i da izgubim, ne gubim puno, odnosno neću se nasikirati. A koliko god da dobijem, dobro je. Neću kupiti Lambo od toga, sigurno je.
Pa zašto si ti u ovom i 99% drugih ljudi? Zato što tražite brzu zaradu bez motike. Svi ste tu da bi prije ili kasnije izašli. Vaš izlazak omogućen je ulaskom nekih novih kolačića, odnosno da bi ti prodao svoj bitcoin, neko drugi mora htjeti da ga kupi.

Prije ili kasnije će cijena toliko narasti da neće biti nikom isplativo da ga kupuje. I onda kreće sunovrat.
imperator01

#624 Re: Bitcoins

Post by imperator01 »

Zasto monaliza vrijedi koliko vrijedi?
Dali i za DaVincieva djela vrijede ista ekonomska pravila kao i za Tulipe?
Muhamed Đakmić

#625 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Pogrešno pitanje, sve dok postoje ljudi koji će kupiti Da Vincijevu sliku da bi je držali u sefu.
Post Reply