Strasni pravnici, sve rupe u zakonu poznaju. Zato se ti i druzis s njima.Fudo387 wrote:Braca crnci su napredniji dio, takorekuc, motor razvoja ovog drustva.Gojeni H wrote:Vidi se ko se druzi s crncima.Fudo387 wrote:Nije to toliko strasno kako ljudi govore.
Ako je imao osiguranje, pa i ono losije, sve je ga kostalo par hiljada.
Vecina ne plati nista, ili se na kraju radi o simbolicnim sumama.
Ima mali milion nacina da se to pokrije.![]()
BIH -ZEMLJA ISELJENIKA
- Gojeni H
#601 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
- Gojeni H
#602 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne radi tako samo Statoil, vec i internacionalci. Samo sto Statoil zagrabi iz fonda, a BP ili neko treci iz banke.Bodkin wrote:Ja sam shvatio da drzavna naftna firma uzme lovu iz fonda da isplati dividende kad je losa godina. Ako je tacno direktno subvencioniraju firmu u sektoru gdje, ma kako los bio, moras zaraditi lovu. Lako je tako drzai cijenu dionicejeza u ledja wrote:ni ja nisam skonto ovo u vezi statoil
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bitno je isplatiti dividendu ... Kako? - Koga boli kufer ... do slijedeceg finansijskog kraha, revolucije, ili americkog uvodjenja demokratije.
- Gojeni H
#603 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
A sta ce Statoil kad cijena nafte i gasa padne pa je ekonomski neisplativo eksploatisati naftu u Sjevernom moru, a postrojenja moraju raditi barem na minimumu? Dakle, ne da ne generise profit vec ostvaruje gubitke.TRANCE wrote:Kao prvo, ne uzima Statoil iz fonda, nego fond uzima dobit iz Statoila u obliku dividende, jer je Statoil u 67 postotnom vlasništvu države. Kao drugo, kakve to veze ima s tvojom nebuloznom konstatacijom da Norveška nema ništa osim nafte? I kao treće, ja još veća budala što se raspravljam s likovima poput tebe koji misle da mogu biti ekonomisti nakon što površno pročitaju neki članak na internetu.stakasa wrote:Shvatas li ti da se u godinama krize uzima iz tog fonda da se djeli dividenda u Statoilu kojeg nisi spomenuo. A ne nesto drugo
Brato je u pravu. Statoil ima obaveze koje ne mora, ali osjeca da mora, ispuniti i to radi bez obzira da li mora zagrabiti sakom u fond ili ne.
Statoil je prosle godine otpustio bruku naroda.
Drzavna naftna kompanija je dio nacionalnog ponosa, ali i norveskog problema. Ne zovu Norvezane dzaba evropskim Arapima.
- Gojeni H
#604 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
stakasa wrote:Animals nemoj o brojevima
Brato, to je to prokletstvo zemlje prebogate resursima, koja moze svojim gradjanima omoguciti, manje ili vise, klasicnu guzovacu.stakasa wrote:
Nafta subvencira sve ostalo a rezultati izostaju. Ima losos, suma, Jordan... Tanko u odnosu na ulozeno, neodrziv nacin
Ima to nesto ruzno i lijeno u insanu koje se aktivira svaki put kad mu mozak kaze da nesto ne mora.
Iako su kilometrima ispred patuljastih arapskih drzavica, taj osjecaj, instinkt, ili koji vec kufer, koji ih je odrzavao da prezive bez obzira na hladne zime i mracne dane i noci ih je napustio.
Haman ona teorija o napretku izazvanom teskocama i ima nekog smisla.
- jeza u ledja
#605 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Prokletstvo, guzovaca, kakav mudroser jebote.
Emigranti iz BiH su sebicni, a Norvezani su ljenguze. Nije sve u parama, jel, fino kaze covjek, poslusajte ga.

Emigranti iz BiH su sebicni, a Norvezani su ljenguze. Nije sve u parama, jel, fino kaze covjek, poslusajte ga.
- stakasa
#606 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Da, to pokusavam reci. Ali kada sa druge strane imas nekoga ko pokusava logicko razmisljanje nadomjestiti guglom onda konverzacija lako zaglavi u corsokakuGojeni H wrote:stakasa wrote:Animals nemoj o brojevima![]()
A sta kaze: "ipak ostaje 7,6 miliona"
![]()
Niko ne stari haman u takvom drustvu.
Brato, to je to prokletstvo zemlje prebogate resursima, koja moze svojim gradjanima omoguciti, manje ili vise, klasicnu guzovacu.stakasa wrote:
Nafta subvencira sve ostalo a rezultati izostaju. Ima losos, suma, Jordan... Tanko u odnosu na ulozeno, neodrziv nacin
Ima to nesto ruzno i lijeno u insanu koje se aktivira svaki put kad mu mozak kaze da nesto ne mora.
Iako su kilometrima ispred patuljastih arapskih drzavica, taj osjecaj, instinkt, ili koji vec kufer, koji ih je odrzavao da prezive bez obzira na hladne zime i mracne dane i noci ih je napustio.
Haman ona teorija o napretku izazvanom teskocama i ima nekog smisla.
- stakasa
#607 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Dobro si shvatio. Kao i obicno. I nije to samo drzavna firma, slicno se desava i sa privatnim mada ne tako flagrantno. Gdje naizgled privatni fondovi (a nisu, u osnovi svega je lova od nafte) prave intervencije na berzi ili stvarnom zivotu i tako ih drze iznad vode. Imaju taj neki iskrivljeni osjecaj patriotizma, klasican kompleks (ne treba zaboraviti da su oni do prije sto godina bili svedska kolonija, prije toga danska) pa su spremni dati visestruku cjenu da kupe norveski krompir i onda im ni to ne bude dosta nego sebe ubjede da imaju to sto imaju zbog norveskog krompira i cvekle. Postoje subvencije da se zivi iznad odredene paralele, fura ih odrzavanje poljoprivrede (i zivota uopste, sve sa skolama, vozom, kinima, autobuskim linijama...) u podrucjima gdje nema potrebe/prirodnih uslova da se zivi i koja bi bila pusta da nije subvencija, puno toga je na silu.Bodkin wrote:Ja sam shvatio da drzavna naftna firma uzme lovu iz fonda da isplati dividende kad je losa godina. Ako je tacno direktno subvencioniraju firmu u sektoru gdje, ma kako los bio, moras zaraditi lovu. Lako je tako drzai cijenu dionicejeza u ledja wrote:ni ja nisam skonto ovo u vezi statoil
TRANCE, haj' kontaktiraj Google pa da se osvrnem na te procente sto stavis
P.S.
Nisi odgovorio za Andoru i Lihtenstajn na prethodnim stranama
- stakasa
#608 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa razlika je. Opet oni na sebe preuzimaju rizik, u slucaju Statoila nema nikakvog rizikaGojeni H wrote:Ne radi tako samo Statoil, vec i internacionalci. Samo sto Statoil zagrabi iz fonda, a BP ili neko treci iz banke.Bodkin wrote:Ja sam shvatio da drzavna naftna firma uzme lovu iz fonda da isplati dividende kad je losa godina. Ako je tacno direktno subvencioniraju firmu u sektoru gdje, ma kako los bio, moras zaraditi lovu. Lako je tako drzai cijenu dionicejeza u ledja wrote:ni ja nisam skonto ovo u vezi statoil
Bitno je isplatiti dividendu ... Kako? - Koga boli kufer ... do slijedeceg finansijskog kraha, revolucije, ili americkog uvodjenja demokratije.
- stakasa
#609 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Odgovorio sam parcijalno u cetri pet postova iznadŠveđanin wrote:Razlozi?stakasa wrote:Norveska je seljacka drzava, nije problem samo u klimiŠveđanin wrote:Svicarska i Norveska zemlje sa najboljim standardom u Evropi. Kada se doda to da je u Svicarskoj radni tempo mnogo zesci, dodjes do toga da je Norveska najbolja zemlja za zivot u Evropi. Ali to samo na papiru. Vrijeme igra mnogo bitnu ulogu i ono je u Norveskoj uzasno.
Imao sam proputovanje DE, CH, AT, nesto kod rodbine, nesto kod prijatelja i njihovih prijatelja i za kratko vrijeme malo sam i pratio zivotne navike. Nije relevantno, samo moje malo zapazanje.
I kako izgleda?
Austrijanci izgledaju najdruzeljubiviji, Njemci u sredini, a Svicarci najotudjeniji.
Kaze mi mali rodjak da u Svicarskoj uopste ne postoji pojam prijateljstva kakav mi znamo dole, totalno otudjen narod i drzava. Ne znam jel tacno, ali to igra dosta bitnu ulogu.
Mogu pretpostaviti ali napisi ipak..
-
Bodkin
#610 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ma nije tako. Prvo, i da jeste, nije isto. Banka je privatna institucija. Biznis. Ako i uznes iz banke, vracas sa kamatom. Ovdje ti lovu daje norveski narod bez kamata. Drugo, nije bitno isplatiti dividendu. Svakako ih placaju samo zrele firme. A takve plivaju u lovi i nemaju problema sa dividendomGojeni H wrote:Ne radi tako samo Statoil, vec i internacionalci. Samo sto Statoil zagrabi iz fonda, a BP ili neko treci iz banke.Bodkin wrote:Ja sam shvatio da drzavna naftna firma uzme lovu iz fonda da isplati dividende kad je losa godina. Ako je tacno direktno subvencioniraju firmu u sektoru gdje, ma kako los bio, moras zaraditi lovu. Lako je tako drzai cijenu dionicejeza u ledja wrote:ni ja nisam skonto ovo u vezi statoil
- Gojeni H
#611 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
jeza u ledja wrote:Prokletstvo, guzovaca, kakav mudroser jebote.![]()
![]()
Emigranti iz BiH su sebicni, a Norvezani su ljenguze. Nije sve u parama, jel, fino kaze covjek, poslusajte ga.![]()
Analiticar, ne vjerujem da sam se tebi uopste obracao. Pusti starije da razgovaraju.
Last edited by Gojeni H on 13/02/2017 09:40, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#612 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ja znam da su oni tebi narod sa seljackim mentalitetom i to, ali uvecani dio mi je super kod njih.stakasa wrote:
Dobro si shvatio. Kao i obicno. I nije to samo drzavna firma, slicno se desava i sa privatnim mada ne tako flagrantno. Gdje naizgled privatni fondovi (a nisu, u osnovi svega je lova od nafte) prave intervencije na berzi ili stvarnom zivotu i tako ih drze iznad vode. Imaju taj neki iskrivljeni osjecaj patriotizma, klasican kompleks (ne treba zaboraviti da su oni do prije sto godina bili svedska kolonija, prije toga danska) pa su spremni dati visestruku cjenu da kupe norveski krompir i onda im ni to ne bude dosta nego sebe ubjede da imaju to sto imaju zbog norveskog krompira i cvekle. Postoje subvencije da se zivi iznad odredene paralele, fura ih odrzavanje poljoprivrede (i zivota uopste, sve sa skolama, vozom, kinima, autobuskim linijama...) u podrucjima gdje nema potrebe/prirodnih uslova da se zivi i koja bi bila pusta da nije subvencija, puno toga je na silu.
P.S.
Rijetko koja zemlja se zakonom obavezala da izgradi prikladne pristupe i saobracajnice cak i najvecim vukojebinama.
Norvezani su ba BeO. Jest' da su vjerovatno najveci rasisti u Evropi, ali ja s njima radim bez ikakvih problema ... osim necasnih izuzetaka, relaksirani do bola.
- Gojeni H
#613 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Bodkin wrote: Ma nije tako. Prvo, i da jeste, nije isto. Banka je privatna institucija. Biznis. Ako i uznes iz banke, vracas sa kamatom. Ovdje ti lovu daje norveski narod bez kamata. Drugo, nije bitno isplatiti dividendu. Svakako ih placaju samo zrele firme. A takve plivaju u lovi i nemaju problema sa dividendom
Nisam ni rekao da je isto, vec da se uzimaju novci da bi se platile dividende.
U ovoj si struci doktor nauka za mene, ali ... veoma je bitno isplatiti dividendu. Barem je ovim neo-libero-chifutima bitno.
I ne tako zrele firme isplacuju dividende, vjeruj mi. Ako ne sljaka najbolje, a ti neces da dionice padnu zato sto dionicari pomisle da je drugdje zelenija trava, onda je jedan od nacina da ih zadrzis taj da isplacujes redovnu dividendu. I onda CEO odluci da se je vrijeme za zaduzivanje ...
Sta ce biti sutra je necija tudja briga.
- Gojeni H
#614 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Slazemo se, brato. To uopste nije upitno.stakasa wrote: Pa razlika je. Opet oni na sebe preuzimaju rizik, u slucaju Statoila nema nikakvog rizika
Statoil je krava muzara i nacionalni ponos. E, to sto zadnjih godinu-dvije ne ide bas najbolje ... bice bolje.
- stakasa
#615 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Da, relaksirani, zdravoseljacki mentalitet, bili bi bolji kada bi se oslobodili kompleksa. A za uvecano, ja sam izriciti protivnik takve politike. Mislim da to trziste najbolje izlevelise, na svim poljima. Isto kao sto se djeca ne trebaju tjerati da budu doktori tako je svima bolje kupit paradajz iz Spanije nego ga u silu Boga uzgajat iznad TrondhajmaGojeni H wrote:Ja znam da su oni tebi narod sa seljackim mentalitetom i to, ali uvecani dio mi je super kod njih.stakasa wrote:
Dobro si shvatio. Kao i obicno. I nije to samo drzavna firma, slicno se desava i sa privatnim mada ne tako flagrantno. Gdje naizgled privatni fondovi (a nisu, u osnovi svega je lova od nafte) prave intervencije na berzi ili stvarnom zivotu i tako ih drze iznad vode. Imaju taj neki iskrivljeni osjecaj patriotizma, klasican kompleks (ne treba zaboraviti da su oni do prije sto godina bili svedska kolonija, prije toga danska) pa su spremni dati visestruku cjenu da kupe norveski krompir i onda im ni to ne bude dosta nego sebe ubjede da imaju to sto imaju zbog norveskog krompira i cvekle. Postoje subvencije da se zivi iznad odredene paralele, fura ih odrzavanje poljoprivrede (i zivota uopste, sve sa skolama, vozom, kinima, autobuskim linijama...) u podrucjima gdje nema potrebe/prirodnih uslova da se zivi i koja bi bila pusta da nije subvencija, puno toga je na silu.
P.S.
Rijetko koja zemlja se zakonom obavezala da izgradi prikladne pristupe i saobracajnice cak i najvecim vukojebinama.
Norvezani su ba BeO. Jest' da su vjerovatno najveci rasisti u Evropi, ali ja s njima radim bez ikakvih problema ... osim necasnih izuzetaka, relaksirani do bola.
-
prog321
#616 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
u pravu si stoposto.Gojeni H wrote:
U ovoj si struci doktor nauka za mene, ali ... veoma je bitno isplatiti dividendu. Barem je ovim neo-libero-chifutima bitno.
I ne tako zrele firme isplacuju dividende, vjeruj mi. Ako ne sljaka najbolje, a ti neces da dionice padnu zato sto dionicari pomisle da je drugdje zelenija trava, onda je jedan od nacina da ih zadrzis taj da isplacujes redovnu dividendu. I onda CEO odluci da se je vrijeme za zaduzivanje ...
moraš biti analfabet i pomisliti da samo dobrostojece firme isplaćuju dividendu bez duga.
onda ih ne bi velika većina isplaćivala
- Gojeni H
#617 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Eto te k'o Milton Friedman.stakasa wrote: Da, relaksirani, zdravoseljacki mentalitet, bili bi bolji kada bi se oslobodili kompleksa. A za uvecano, ja sam izriciti protivnik takve politike. Mislim da to trziste najbolje izlevelise, na svim poljima. Isto kao sto se djeca ne trebaju tjerati da budu doktori tako je svima bolje kupit paradajz iz Spanije nego ga u silu Boga uzgajat iznad Trondhajma
- stakasa
#618 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Gojeni H wrote:Eto te k'o Milton Friedman.stakasa wrote: Da, relaksirani, zdravoseljacki mentalitet, bili bi bolji kada bi se oslobodili kompleksa. A za uvecano, ja sam izriciti protivnik takve politike. Mislim da to trziste najbolje izlevelise, na svim poljima. Isto kao sto se djeca ne trebaju tjerati da budu doktori tako je svima bolje kupit paradajz iz Spanije nego ga u silu Boga uzgajat iznad Trondhajma
Ne zajebaji
- Gojeni H
#619 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Bodkin bi da mu kazem i ime firme i kad je to bilo zadnji put. Jest' pa da me Britanci na ime "insajdera" gone do Mackatice kod Surdulice.prog321 wrote:u pravu si stoposto.Gojeni H wrote:
moraš biti analfabet i pomisliti da samo dobrostojece firme isplaćuju dividendu bez duga.
onda ih ne bi velika većina isplaćivala
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#620 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
ovi ljudi što su živjeli u švici kažu da tamo brat bratu ne ide u kuću
nego se nalaze negdje u kafiću i restoranu
za norvešku ne znam ali sama konfiguracija te zemlje
snijeg i led
te noć i dan
za norvešku ne znam ali sama konfiguracija te zemlje
-
prog321
#621 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
objasni onda Bodkinu da prouči osnovu.
http://wap.business-standard.com/articl ... 850_1.html
434 kompanije u 2013.
Prošle godine je još više.
http://wap.business-standard.com/articl ... 850_1.html
434 kompanije u 2013.
Prošle godine je još više.
Last edited by prog321 on 13/02/2017 10:22, edited 1 time in total.
- stakasa
#622 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Primjecujes li da ovo uzima maha i u BiH? Pogotovo u mladih parovaBlack swan wrote:ovi ljudi što su živjeli u švici kažu da tamo brat bratu ne ide u kuću
![]()
![]()
![]()
za norvešku ne znam ali sama konfiguracija te zemljesnijeg i led
te noć i dan
- uglavnomja
#623 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
i da dodam taj paradajz iz trondhajma je roza,svaki iste velicine, tvrd kao plastika i ukus kao plastika ... a kosta par puta vise od pravog paradajzastakasa wrote: Da, relaksirani, zdravoseljacki mentalitet, bili bi bolji kada bi se oslobodili kompleksa. A za uvecano, ja sam izriciti protivnik takve politike. Mislim da to trziste najbolje izlevelise, na svim poljima. Isto kao sto se djeca ne trebaju tjerati da budu doktori tako je svima bolje kupit paradajz iz Spanije nego ga u silu Boga uzgajat iznad Trondhajma
isto je sa svim vocem i povrcem sto moze narasti u norveskm staklenicima, a jabuke i jagode su im glavne
ali zato turski butici
masa norvezana bi prije krepala nego kupila jedan krastavac iz turske dok god ima norveskih zelenih cijevi duzine pola metra, u plastici, iste tezine i bez ukusa
ali zato redovno idu u svedsku i kupuju hranu koja je od 50% do par puta jeftinija, cak i lijekovi
najzatvorenije trziste u eu, samo po jedan prozivodjac mlijeka i ml proizvoda, brasna, cokolade, ...
sve samoosluge iste, isti asortiman, kao blizanci ...
par izuzetnih super marketa nudi malo vise, ali to je bas par, ai cijene su
a naftna industrija je krahirala prije 2 godine, stotine hiljada ljudi je otpusteno, vecinom inzinjeri, prvi su odletjeli stranci na ugovoru ...
puno naftnih firmi samo egzistira sa minimumom zaposlenih, ono opticka varka da nesto rade ... statoil radi
plus gradjanska vlada koja nesto balansira sa porezima, smanji porez bogatim, povecaj ostalim ... pa vrati na staro ...
a premijerka rece neki dan ocekuju se nova otpustanja, banke, administracija (posta je vec
o mentalitetu
- stakasa
#624 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pricekajmo TRANCE-a i podatke MMF-auglavnomja wrote:i da dodam taj paradajz iz trondhajma je roza,svaki iste velicine, tvrd kao plastika i ukus kao plastika ... a kosta par puta vise od pravog paradajzastakasa wrote: Da, relaksirani, zdravoseljacki mentalitet, bili bi bolji kada bi se oslobodili kompleksa. A za uvecano, ja sam izriciti protivnik takve politike. Mislim da to trziste najbolje izlevelise, na svim poljima. Isto kao sto se djeca ne trebaju tjerati da budu doktori tako je svima bolje kupit paradajz iz Spanije nego ga u silu Boga uzgajat iznad Trondhajma
isto je sa svim vocem i povrcem sto moze narasti u norveskm staklenicima, a jabuke i jagode su im glavne![]()
ali zato turski butici![]()
svega, cak i paprika iz makedonije, podravka, kras, pa turski kesten, dunje, krastavci i tikvice i patlidzani ... nesto sa ukusom
masa norvezana bi prije krepala nego kupila jedan krastavac iz turske dok god ima norveskih zelenih cijevi duzine pola metra, u plastici, iste tezine i bez ukusa
ali zato redovno idu u svedsku i kupuju hranu koja je od 50% do par puta jeftinija, cak i lijekovi
najzatvorenije trziste u eu, samo po jedan prozivodjac mlijeka i ml proizvoda, brasna, cokolade, ...
sve samoosluge iste, isti asortiman, kao blizanci ...
par izuzetnih super marketa nudi malo vise, ali to je bas par, ai cijene su![]()
a naftna industrija je krahirala prije 2 godine, stotine hiljada ljudi je otpusteno, vecinom inzinjeri, prvi su odletjeli stranci na ugovoru ...
puno naftnih firmi samo egzistira sa minimumom zaposlenih, ono opticka varka da nesto rade ... statoil radi![]()
plus gradjanska vlada koja nesto balansira sa porezima, smanji porez bogatim, povecaj ostalim ... pa vrati na staro ...![]()
a premijerka rece neki dan ocekuju se nova otpustanja, banke, administracija (posta je vecosim bozicnih cestitki i kupovine preko neta), trgovine .... jer je kompjuter-internet oteo poslove ljudima.
o mentalitetune bih, ima svega, divnih ljudi i napuhanih patriJota ... ali generalno su ubijedjeni da su nesto iznad ostatka planete
- uglavnomja
#625 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
a Saami (laponci) i odnos prema njima, jeziku, obrazovanju i ostalim pravima do prije par decenija
ali to se nece procitati ni u jednom propagandnom tekstu
ali to se nece procitati ni u jednom propagandnom tekstu