Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Locked
Herb

#601 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Herb »

SaraFina wrote:
Što ću gledati? Vidjela sam trasu koridora v.c koju je aminovao SDA. Fura jarane kroz većinska bošnjačka sela. Taman se ljudi skućili i imaju zemljište za posijati nešto. .. SDA odobrio. .... BUM i to čelni ljudi Mostara iz te stranke...
Čelni ljudi iz te stranke žive odlično na račun naroda i prodatih glasova u Vijeću.Hurda konta proći će to lako jer on misli da je sad šerif ovog grada.Ide mu zasad odlično jer nema izbora a gradonačelnik nam mili Ljubo evo već ima više od 10 godina.Nema ništa od koridora,strateški dogovoreno između HDZ i SDA,što bi značilo odvajanje Jablanice i Konjica od svijeta.Pucat će se al se neće graditi koridor,eto da znaš.
asker

#602 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by asker »

SaraFina wrote:
asker wrote:
Sta bi ti uradila na mjestu Bakira?
Postoji par tema o novom ratu, pa vecina kaze ne talasajte, nek ne puca. Kako cemo?
Dala ostavku i postavila Sebiju na svoj položaj. Lik je toliki hinjavac da prepušta reviziju tužbe protiv Srbije pravnom zastupniku.. za deset godina nisu nikakve dokaze prikupili. ... a on lično je čelni čovjek u SDA, koliko molim te??? Jedan od banalnih primjera.
Ok to, al kako cemo u Stolac i Siroki? Tenkovima il apelom za mir i Titovim slikama?
prog321

#603 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by prog321 »

12% nije manjina.
dobro. i ja nešto učim svaki dan. :-D

kakav sukob? čime ?
ukidanje konstitutivnosti Hrvatima bi se odvijalo zajedno sa ukidanjem druga dva naroda.
dovoljno prestavnika bi se moglo naći u domu naroda da to prodje uz malo lobiranja.
to je princip MZa. Na tome se baziraju principi multikulturalnosti.
ništa što ja pričam nije novo.
već je provedeno u drugim državama.
SaraFina

#604 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by SaraFina »

Herb wrote:
SaraFina wrote:
Što ću gledati? Vidjela sam trasu koridora v.c koju je aminovao SDA. Fura jarane kroz većinska bošnjačka sela. Taman se ljudi skućili i imaju zemljište za posijati nešto. .. SDA odobrio. .... BUM i to čelni ljudi Mostara iz te stranke...
Čelni ljudi iz te stranke žive odlično na račun naroda i prodatih glasova u Vijeću.Hurda konta proći će to lako jer on misli da je sad šerif ovog grada.Ide mu zasad odlično jer nema izbora a gradonačelnik nam mili Ljubo evo već ima više od 10 godina.Nema ništa od koridora,strateški dogovoreno između HDZ i SDA,što bi značilo odvajanje Jablanice i Konjica od svijeta.Pucat će se al se neće graditi koridor,eto da znaš.
Pred nama je. Kao i revizija tužbe Srbiji.
SaraFina

#605 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by SaraFina »

asker wrote:
SaraFina wrote:
asker wrote:
Sta bi ti uradila na mjestu Bakira?
Postoji par tema o novom ratu, pa vecina kaze ne talasajte, nek ne puca. Kako cemo?
Dala ostavku i postavila Sebiju na svoj položaj. Lik je toliki hinjavac da prepušta reviziju tužbe protiv Srbije pravnom zastupniku.. za deset godina nisu nikakve dokaze prikupili. ... a on lično je čelni čovjek u SDA, koliko molim te??? Jedan od banalnih primjera.
Ok to, al kako cemo u Stolac i Siroki? Tenkovima il apelom za mir i Titovim slikama?
Hajde u Stolac što bi. .. to i razumijem. .. ali Široki???
Stolac je vjerovatno prodan kao i Srebrenica. Ružno je reći no prvi u Bošnjaka veli " da je općina centar vrednija od desetak srebrenica i pet stolaca "
Bukvalno ja tako prevedoh njegovu radost. ...
Herb

#606 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Herb »

prog321 wrote:12% nije manjina.

kakav sukob? čime ?
ukidanje konstitutivnosti Hrvatima bi se odvijalo zajedno sa ukidanjem druga dva naroda.
dovoljno prestavnika bi se moglo naći u domu naroda da to prodje uz malo lobiranja.
Hajmo i mi tražiti konstitutivnost u RH,ima nas 5-6% :izet:
SaraFina

#607 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by SaraFina »

Herb wrote:

kakav sukob? čime ?
Sa Srbima? Pokušajte :D
Herb

#608 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Herb »

SaraFina wrote:
Herb wrote:

kakav sukob? čime ?
Zahvaljujte Aliji što nismo ostali u Jugoslaviji :D
asker

#609 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by asker »

SaraFina wrote: Hajde u Stolac što bi. .. to i razumijem. .. ali Široki???
Stolac je vjerovatno prodan kao i Srebrenica. Ružno je reći no prvi u Bošnjaka veli " da je općina centar vrednija od desetak srebrenica i pet stolaca "
Pa da unesemo malo dasak drzave i dole po mogucnosti :-?
SaraFina

#610 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by SaraFina »

asker wrote:
Pa unesi ako ti djir : D
ja samo hoću reći da je tema nekako siledžijski i beskompromisno nastrojena i pojedini upisi. Ako se ne složiš sa naslovom a on je definitivno uvredljiv. ... oduzmu ti dežurni dušebrižnici certifikat pravovjerenog Bošnjaka /njinje. -Bosanca /ke.. A da se složim, ličila bi samoj sebi na stariju maloljetnicu koja podržava nasilje nad mladjom djecom od strane lokalnih školskih siledžija. ....
SaraFina

#611 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by SaraFina »

Herb wrote:
SaraFina wrote:
Herb wrote:
Zahvaljujte Aliji što nismo ostali u Jugoslaviji :D
Hvala mu što dade Republiku za federaciju!
asker

#612 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by asker »

SaraFina wrote:
asker wrote:
Pa unesi ako ti djir : D
ja samo hoću reći da je tema nekako siledžijski i beskompromisno nastrojena i pojedini upisi. Ako se ne složiš sa naslovom a on je definitivno uvredljiv. ... oduzmu ti dežurni dušebrižnici certifikat pravovjerenog Bošnjaka /njinje. -Bosanca /ke.. A da se složim, ličila bi samoj sebi na stariju maloljetnicu koja podržava nasilje nad mladjom djecom od strane lokalnih školskih siledžija. ....
Unesi i ti, nasa drzava jel' tako? Nek unese i Covic, i Ljubic, i onaj Karamatic sto ga guraju da serucka ovih dana. Vidis li ti hrvatsku politiku u BiH ovih zadnjih par godina?

A temu je otvorio iskusan forumas, i ovi koji ga podrzavaju su uglavnom iskusni zajebanti. Garantujem ti da su se odvalili od smijeha danas. Udica bacena, svi bojovnici progutali (osim Hafisa, on je heben igrac).

Kao onomad kad spomenusmo Kolindine grudi, svih 12% je doslo da brani cast predsjednice.
vješalica

#613 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by vješalica »

SaraFina wrote:
prog321 wrote:i druge multietničke države nemaju konstitutivnosti naroda.
de ba Sarafina.
daviš a bez osnovnog znanja :-)
To nije tema. Te druge multietničke države ...Poenta je na tome što VI nekim siledžijskim pristupom hoćete odrediti tudja prava i položaj suprotno od onog što je zagarantirano ustavom.

Pa time osim forumskih pravila kršite i ustavnopravne kategorije, moralne kodekse i ljudski pristup.

A ti si inače jednorečeničan i sveznajući. ..od ekonomije preko politike do lj/s... dominiraš.
Kako vi hrvati odredujete drugim prava tamo gdje ste vecina? da malo o tome razgovaramo pa da uporedimo
Connaisseur Karlin

#614 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Connaisseur Karlin »

Ustav ne spominje “Bosance i Hercegovce” eksplicitno niti implicitno kao jedinstven “narod” koji bi predstavljao izvor državnog suvereniteta. Prema tome, jasno je da BiH zapravo i nije nacionalna država u smislu modela koji je s kraja 19. stoljeća (p)ostao najrašireniji na tlu Europe pa i dominantan diljem svijeta. U najmanju ruku, nema eksplicitnog ustavnog osnova da se govori o bosanskohercegovačkoj[14] naciji, premda politički pojam države podrazumijeva ili u najmanju ruku implicira naciju kao opću normu u pravno-političkoj teoriji. Prethodno rečeno znači da se za BiH iz međunarodne pravno-političke perspektive, dakle izvana, a priori pretpostavlja da ima “naciju” koja se konstituirala i na društvenoj razini, kao što je to u većoj ili manjoj mjeri slučaj s većinom drugih zemalja koje imaju ustoličene jedinstvene nacionalne identitete. Dakle, pojam države kao takav unaprijed pretpostavlja postojanje jedinstvenog “demosa” ili “naciona”, koji se u određenom povijesnom trenutku konstituirao kao nositelj državnog suvereniteta ili je pak ojačan neposredno nakon njenog formiranja. Ipak, gledajući sve bh. ustave nakon II. svjetskog rata do danas, nigdje se ne govori o singularnom demosu – bh. narodu – već o narodima, čime izostaje jedinstvena normativna osnova za konstituciju nacije kako na političkoj tako i na društvenoj razini.
:D
Premda su u ustavno-pravnoj teoriji sva tri konstitutivna naroda jednakopravna i konstitutivna na cjelokupnom teritoriju BiH, u društveno-političkoj praksi Republika Srpska funkcionira kao srpski entitet, a Federacija BiH sve više kao bošnjačko-bosanski entitet. U takvoj konstelaciji jasno je da su Hrvati u nepovoljnijem[15] položaju od druga dva naroda, te da konstitutivnost naroda nije efektuirana tj. da kao ustavna kategorija nije prevedena u društveno-političku stvarnost. Takvo izrazito odstupanje de facto statusa Hrvata u odnosu na druga dva naroda određuje njihov neravnopravan položaj, što je protivno kako statusnim[16] tako i relacionim[17] implikacijama konstitutivnosti. S tim u vezi jasno je da ideje, prijedlozi i mjere koji imaju za cilj izjednačavanje položaja Hrvata s druga dva naroda zapravo doprinose provedbi konstitutivnosti kao opće ustavne kategorije, čime se dovode u međusobno suglasje ustav i društveno-politički realitet, što je ključ stabilizacije unutarnjih odnosa i političkog sustava BiH. U međuvremenu, aktualno ustrojstvo i njime proizvedeni odnosi političkih snaga i stanje na terenu, produbljuju nepovjerenje među narodima i građanima i dovode u pitanje funkcioniranje, pa i sami opstanak države Bosne i Hercegovine.
:D

http://www.idpi.ba/konstitutivnost-legitimitet/
Connaisseur Karlin

#615 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Connaisseur Karlin »

vješalica wrote:
Kako vi hrvati odredujete drugim prava tamo gdje ste vecina? da malo o tome razgovaramo pa da uporedimo
to rade svi u BiH , hrvati bosnjaci i srbi :D zato je tako divno i krasno stanje i zbivanje u jednoj drzavi ;-)
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#616 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by emillio estevez »

Connaisseur Karlin wrote:
vješalica wrote:
to rade svi u BiH , hrvati bosnjaci i srbi :D zato je tako divno i krasno stanje i zbivanje u jednoj drzavi ;-)
Znaci rjesenje je raseliti narode ili rastaliti drzavu?!
seln

#617 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

SaraFina wrote:
Maraschino wrote::lol: :lol:

@seln, naklon do poda...izdominirao si i ofirao sve dusmane ove jebene i napacene zemlje. :thumbup:

Ovdje se ne radi o drugacijem misljenju nego licemjerstvu pojedinih forumasa.

Svako ima svoje zelje pa valjda trebaju i Bosanci/Bosnjaci imati svoje. Jedna od njih trebala bi biti i ova izmedju svih ostalih...pa dokle se stigne.
Svakim danom smo svjedoci nekih novih ''zahtjeva'' iz Mostara i B.Luke pa valjda i Sarajevo ima svoje. :D

Ili BiH sa ekonomskim regijama ili nista ne dirati pa dok se boje ne rastope.
Moja želja nije da Hrvati nestanu s lica zemlje, a ni iz BiH. To što tebe možda seln zastupa ovom temom, vaša je zajednička mokra želja.
Tema degradira cjelokupan hrvatski korpus u BiH i blago rečeno neprimjerena je.
Nije u pitanju Čović, Ljubić i HDZ nego svi Hrvati u BiH i poziv na harangu i iživljavanje.
Da se bumerang selnu ne obije o glavu u USA ili tebi. .. Možda meni. ...
Kako mozes toliko lagati? Je li te bar mrvu sram?
Nadji mi post gdje sam napisao da Hrvati trebaju nestati sa lica zemlj ili iz BiH.
Nema ga. Nula. Niente. Ali kolektivna dreka "objektivnih" forumasa je bas markantna. Jer, za boga miloga, kako smije Bosnjaci formulisati politicke zahtjeve.
Nikad me nije interesovala nacionalnost ljudi, ali u tvom slucaju sam zbilja radoznao. Ako nisi Bosnjakinja, onda ok, potpuno si na liniji onih drugih.
Ako jesi... onda si paradni primjer "kuhanja zabe", gdje su Bosnjaci medijskim i politickim terorom dovedeni u situaciju da se pravdaju jer postoje kao politicki korpus.
Svaki uhljup moze na ovom forumu kenjati o podjeli, o trecem, o referendumu... ali ova tema je strasna! uzasna! horor! da se najezis!
Ako nisi clan HDZ, uclani se, pred tobom je velika karijera.
seln

#618 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

Bodkin wrote:.
Drugi je da se iseli 30% stanovnistva. Ostali ce pomrijeti za 50-70 godina. Onda ovdje rezervat napraviti
Ono srba ima oko 30%, ili?
seln

#619 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

SaraFina wrote: Kao da je osmanlijsko doba i sad šokac mora doći poljubiti ruku begu za svoj opstanak i povlašten status. Dno. ...
Seca knezeva, bre...
Pilaw_Pavlaka

#620 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Pilaw_Pavlaka »

Hrvati su manjina. I veliki je apsurd to sto postoji za njih nesto kao konstutivnost. To nema veze sa demokratijom. Zato se to sto prije treba ukinuti. Pogotovo sada kada otvoreno koketiraju sa rusiteljima drzave.
seln

#621 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

SaraFina wrote:
Herb wrote:

kakav sukob? čime ?
Ah, Miss Liberty pokazuje pravo lice...
seln

#622 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote:
vješalica wrote:
Ti uranila na sabah? Otkud tebe u ta doba?
mO k3

#623 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by mO k3 »

seln wrote: Ah, Miss Liberty pokazuje pravo lice...
:thumbup: konto sam da joj neko nije hakno konto ......
Ja srbima i hrvatima sve isto zelim kao sto oni zele meni ni manje ni vise
seln

#624 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

mO k3 wrote:
Ma, mnogi su ovdje praaavo dobri dok pisu na LJ&S...
aliiii... upitaj ih malo o genocidu, UZP, jamama, Dretelju, trecem, otcepljenju... pa da vidis kako se europejac transformise u nacionalistu.
Mislim, ja bih vjerovatno i sa Lazanskim mogao fino caskati o vinu i literaturi.
mO k3

#625 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by mO k3 »

seln wrote:
mO k3 wrote:
Ma, mnogi su ovdje praaavo dobri dok pisu na LJ&S...
aliiii... upitaj ih malo o genocidu, UZP, jamama, Dretelju, trecem, otcepljenju... pa da vidis kako se europejac transformise u nacionalistu.
Mislim, ja bih vjerovatno i sa Lazanskim mogao fino caskati o vinu i literaturi.
kroz ovu temu si naveo pojedine da pokazu svoje pravo lice
Locked