Dozer wrote:
Eh.... Dosta si pitanja nabacao, i konstatacija, pa cu redom.
Prvo, vjerovao ili ne, a mislim da i ti to znas, i mene su ovdje prozivali i cetnikom, i ustasom, i balavcem, i gastarbajterom (pobjeglicom), itd., sto znaci da sam bio vise nego kritican prema bosnjackoj strani, sto sam i danas, i uvijek cu biti, tako da se ja vise na ove stvari ne obazirem, sto i tebi preporucujem.
Sto se tice moje gornje izjave da tih 8 nisu ni trebali imati status ratnih zarobljenika, pri tome i dalje stojim, ali to ni u kojem slucaju ne znaci da ih je trebalo pobiti. NE, i pri tome takodjer stojim, i uvijek cu to reci. A zasto nisu trebali imati status ratnih zarobkjenika, to je valjda jasno iz ostatka napisanoga, kao i iz one 4 tacke koje navedoh. Ali, pojasnicu dodatno - posto vec tada jeste bilo proglaseno ratno stanje, a proglasila ga je legalna vlast RBiH, istovremeno s druge strane nije postojala zvanicna vojna sila koja vrsi agresiju (iako smo svi znali koliko je sati), nego je postojala unutrasnja, in country sto bi rekli, organizacija koja se sastojala od POBUNJENIH BH gradjana, tj. Bosanskih Srba predvodjenih domacom politickom partijom, tj. SDS-om.
U skladu s ovim, tih 8 zarobljenih, kao i svi ostali koji su se priklonili toj oruzanoj pobuni protiv legalnih BH vlasti, nisu bili neprijateljski borci/vojnici u ratnom smislu, nego su bili antiustavni element, a oruzje ih je cinilo teroristima. Samim tim, SDS je u tom momentu prestala biti legalna politicka partija u RBiH i sama sebe je svrstala u teroristicku organizaciju, kakva je danas recimo ISIL.
A tih 8 je, kako i treba da bude, moralo biti proslijedjeno tuzilastvu i u zatvor, kako je Vikic i rekao da se uradi i sto se i radi s teroristima i kriminalcima.
Sto se tice Skorpioa, tu si sad vec krenuo u izjednacavanje stvari, a to ne valja. Ovamo se, ipak, radilo o vojnicima u uniformama, a Skorpioni su pobili civile, sto smo svi mogli vidjeti, medju kojima su neki imali i 16 godina, dakle bili maloljetni...djeca... I radi ovoga i treba da ospu po tebi.
Dedo i njegov zatvor.... Iskreno - ja licno ne znam za to. Ali, ako cemo se voditi srpskom propaganadnom masinerijom koja je i danas aktivna, i po kojoj je u Sarajevu bilo preko 500 logora za Srbe u kojima je pobijeno 5000 Srba (dakle, skoro pola poginulih/ubijenih u Sarajevu), pri cemu ne da nikada nisu dali cak ni imena tih silnih pobijenih Srba, a kamoli neke relevantne dokaze o svemu tome, onda.... Jbg... ne ide, a ti tu gubis svoju objektivnost.
Dozeru
raspravljao sam par puta sa tobom i mozda se nismo uvijek slagali ali postovao sam tvoje misljenje ako ni zbog cega onda sto se nismo vrijedjali
da ti odgovorim malo, kazes da su srbi bili teroristi, nigdje u svijetu ( mislim u normalnim drzavama ) se pobunjenici iliti terorist kako vi volite nazivat srbe neosudjuju na strijeljanje po kratkom postupku...nigdje, to nisu radili ni englezi sa ira, ni italijani sa svojim brigadama, ni spanci pa na kraju krajeva ni izraelci koji tretiraju palestince ko zadnju stoku rijetko idu na te radikalne postupke .
sa druge strane da se samo jedan dio srpskog zivlja pobunio (recimo istocna hercegovina) a da je su ostali djelovi ostali mimo toga ja bih mozda rekao da su bili pobinjenici ali ....opet kazem ali nema tog pravila gdje se zarobe i pobiju...mozda ti mislis da je to tako ispravno ali nije...
pored toga kao sto kazes legitimna vlada, iz koje su izasli svi srpski predstavnici, je razgovarala/pregovarala sa tim istim pobunjencima sto im je dalo legitimet koji je i ovjencan u priznaju postojanja rs
sto se tice skorpiona , rekao sam da nisam pogledao snimak, nisam imao ni zelje ni zivaca da gledam psihopate koje ubijaju nevine ljude, ja sam mislio da su zarobili vojnike u povlacenju zato sam ih naveo, u svakom slucaju streljali su zarobljenike sto ih u neki ruku svrstava zajedno sa ovim slucajem...htjeli to priznat ili ne...
i na kraju, za Dedu znam licno jer su mi prijatelja i radnog kolegu tu muci i tukli do besvjesti, znam i ko je naredio njegovo hapsenje, tip sto je bio zamjenik centralnog zatvora, prije rata bio pomocnik ministra za pravdu, nesjecam se imena ali lik je jos pred ocima, nako malecki zut sav zgoljav...e on je poslao tu ekipu da ga uhapsi na kosevskom i odveden je u rs gdje su ga tukli danima ( sam se hvalio da je poslao ekipu da uhapse cetnika)...nakraju je pusten na foru jer smo poslali druge prijatelje sto su bili u mupu i oni su trazili njegovo pustanje sto je nakraju i uradjeno...
govorim isto iz svog iskustva jer sam i ja hapsen i tucen po lokanim zatvorima za koje mnogi kazu da nisu postojali, govorim isto iz svog iskustva jer su meni clanovi familije ubijeni i nestali u sred grada...
zato sam i napisao u mom komentaru da se mnogim srbima koji pisu na ovom forumu spocitava da lazu i izmisljaju....nejebem ni ja sto pisu tamo neke karne iz lukavice ili pala ali ako vam neko ko je prezivio cijeli rat u sarajevu to napise...ja prvi kazem da nije poginulo /ubijeno 5000 srba ...li da su srbi ubijani...jesu
ps
jos samo jedna informacija , do tebe je dali ces mi vjerovat
tog kolegu su kad su ga izvukli na foru iz rs su odvezli na drugu lokaciju ( vjerovao ili ne na trg pere kosorica jer nisu mogli nazad na kosevo gdje bi ga ovaj opet povalio) i tu je bio sklonjen dok mu te iste kolege/poznanici iz mupa ( sve bosnjaci) nisu sredili /krivotvorili dokumente pa je izasao kao medicinska evakuacija.
srecom svi su prezivjeli i gledao sam slike prije godinu kad su se nasli prvi put poslije rata....uvijek je bilo ljudi na svim stranama samo sto mi previse posvecujemo paznje kukolju