Fidel Castro RIP

Post Reply
sinuhe

#601 Re: Fidel Castro RIP

Post by sinuhe »

Ćemo da vidimo. Proglašena je devetodnevna žalost da bi se spriječili protesti a vidim u polibirou im sjede mladići od 70-80 godina.
Mogao bi Trump već na proljeće početi gradnju hotela u Havani.
Edin H.

#602 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

Fudo387 wrote: Sto bi ovi nasi proleteri rekli, Fidel nije mogao okreciti sta su mu mrski kapitalisti ostavili. :D
:D
uglavnomja

#603 Re: Fidel Castro RIP

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:
Fudo387 wrote:
uglavnomja wrote:vezano za njemacke i ostale gastarbajdere prije 30+ godina tamo su isli ljudi iz pasiivnih krajeva, bez ikakvog obrazovanja da rade najnize poslove
Sam sebi skaces u stomak.
Otkud pasivni krajevi i nepismeni slojevi drustva u kojem je SVIMA (ovo je vasa prica) kapalo i gdje su svi bili obrazovani, zaposleni, pricali
po dva strana jezika?
:D

Izgleda da ste zaboravili ovaj jezik :roll:

Rijec "vecina" znaci vise od pola, u najsirem znacenju
Rijec vecina ne znaci SVI ni u kojem zna cenju
MikroBelaj

#604 Re: Fidel Castro RIP

Post by MikroBelaj »

insomnia78 wrote:Ma nece se nista promjeniti. Kastro je vec godinama samo ikebana.
Ili neko vjeruje da ovaj starac odlucuje o necemu
Image

Ovog starca su jeli crvi a sad je i kremiran,tesko da o cemu odlucuje :D :D
Last edited by MikroBelaj on 27/11/2016 21:31, edited 1 time in total.
insomnia78

#605 Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Jok. Kremirace ga
¤ jelena ¤

#606 Re: Fidel Castro RIP

Post by ¤ jelena ¤ »

Fudo387 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Vid, Fudo, titati, šta sam još skupila....kasam popila...
:lol:

Znam,

Bila si pretplacena na Politikin Zabavnik i Male Novine, dopisivala se sa mladima sirom SFRJ.
Imam 14 godina, skupljam znacke i salavete, volim sve sto vole mladi, sifra Deer Hunt. :P
Salavete, ja, u životu vidjela nisam. :?

Toga, nečega, nije bilo u mraku mog djetinjstva, sve dok svjetlo kulture i emancipacije ne upališe nacionalno osviješteni... :|

A Zabavnik, u prošlosti zarobljena, čitam i dan-danas. :oops: :cry:
Edin H.

#607 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

Connaisseur Karlin wrote:
Edin H. wrote:
Toffee karamela wrote: Mit o šećernoj tabli mi se popeo na vrh glave, da imam viška para snimila bih jb dokumentarac o njoj, istražila joj porijeklo, koncept, namjenu, posljedice....pogotovo posljedice koje su vidim bile strašne po psihu omladine.

ŠEĆERNA TABLA SE POJAVILA ZA MILKINOG MANDATA, bila aktuelna 4-5 godina najviše, možda ni toliko.

Ja se sjećam svojih samoposluga (i to iz provincije, nisam živjela uz granicu s Trstom) prepunih tablerona, braca, seke, zvečeva,...tableroni i tad bili skupi ko vrag, bile još neke predobre duge s kokosom, one male cica maca (mačak Sylvester bio na njima)....a pošla u školu početkom 80-ih.

Nije mi jasno kako kod mene nije bilo te table, jel moguće da je u većim gradovima bila prisutnija zbog većeg broja stanovnika i veće potražnje, pa kad iscrpe ove dobre poturali nju? Ne znam, ja je u životu vidjela nisam :?
Halo ba, jesu li vas vodili u skoli da posjetite Zoru?

E oni su furali secernu tablu. Ali to je skroz legitimno, jer u tom slucaju je cokolada jeftinija. I Cadbury u Engleskoj u principu pravi secernu tablu, jer nema dovolno u njoj kakaovca, ali dobro im ide, jer su jeftiniji.
secerna tabla!? prvi put cujem za TO :D

ako je procenat kakaoa ispod 50% to vise nije cokolada :lol:
Veze ti sa cokoladama nemas, mora da si mrsava :D

Bio je nedavno slucaj na Evropskom sudu gdje su htjeli Engleskoj zabraniti da Cadbury cokolodu zovu cokolada, jer je to u stvari secerna table.

E sad neka ga duvaju Evropejci, Englezi mogu svom narodu smece koje veze nema sa cokoladom, a zovu ga cokolada prodavati.

Capitalisam rules, j... Fidelovo besplatno obrazovanje, zdravstvo, nisku stopu smrtnosti novorodjencadi, duzi prosjecan zivot, te nisku stopu samoubistava, jer tako kaze dijaspora u Majamiju. :D
Connaisseur Karlin

#608 Re: Fidel Castro RIP

Post by Connaisseur Karlin »

Edin H. wrote: Veze ti sa cokoladama nemas, mora da si mrsava :D

Bio je nedavno slucaj na Evropskom sudu gdje su htjeli Engleskoj zabraniti da Cadbury cokolodu zovu cokolada, jer je to u stvari secerna table.

E sad neka ga duvaju Evropejci, Englezi mogu svom narodu smece koje veze nema sa cokoladom, a zovu ga cokolada prodavati.

Capitalisam rules, j... Fidelovo besplatno obrazovanje, zdravstvo, nisku stopu smrtnosti novorodjencadi, duzi prosjecan zivot, te nisku stopu samoubistava, jer tako kaze dijaspora u Majamiju. :D
mnogim jesam mrsava ,ali jedem cokoladu svaki dan :kiss:

ranije napisah ,na Kubi zele Kastra stare generacije,a nove generacije se raduju promjenama :)
Edin H.

#609 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

Edin H. wrote: Veze ti sa cokoladama nemas, mora da si mrsava :D

ranije napisah ,na Kubi zele Kastra stare generacije,a nove generacije se raduju promjenama :)
Ne vole dede iphone-e :D
Connaisseur Karlin

#610 Re: Fidel Castro RIP

Post by Connaisseur Karlin »

Edin H. wrote:

Ne vole dede iphone-e :D
pa oi svakako zive u proslosti,ali nemaju pravo maldim generacijama oduzimati pravo na buducnost :-D
insomnia78

#611 Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Nek ti nama iz monarhisticke Engleske drzis predavanja o blagodetima Kubanskog sistema. [emoji23][emoji23][emoji23]
Zajebo si ekipu koja iz cafirskih zemalja prica o blagodetima serijataImage
Edin H.

#612 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

¤ jelena ¤ wrote:
Fudo387 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Vid, Fudo, titati, šta sam još skupila....kasam popila...

Znam,

Bila si pretplacena na Politikin Zabavnik i Male Novine, dopisivala se sa mladima sirom SFRJ.
Imam 14 godina, skupljam znacke i salavete, volim sve sto vole mladi, sifra Deer Hunt. :P
Salavete, ja, u životu vidjela nisam. :?

Toga, nečega, nije bilo u mraku mog djetinjstva, sve dok svjetlo kulture i emancipacije ne upališe nacionalno osviješteni... :|

A Zabavnik, u prošlosti zarobljena, čitam i dan-danas. :oops: :cry:
Bio je onaj sjajan omladinski casopis u bivsoj Jugoslaviji, mislim da se zvao ITD, sto je imao rubriku "Dvojnici".

Posaljes sliku levata, i oni objave: "Sakupljam salvete, navijam za Crvenu Zvezdu i licim na Bob Rocka!" :lol: :lol: :lol:
Edin H.

#613 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:Nek ti nama iz monarhisticke Engleske drzis predavanja o blagodetima Kubanskog sistema. [emoji23][emoji23][emoji23]
Vec sam napisao :oops:

Fidel Castro, who has died aged 90, was a "huge figure in our lives", Labour leader Jeremy Corbyn has said.

Mr Corbyn praised the former Cuban president's revolutionary "heroism", his presence on the world stage and Cuba's health and education systems.

Mr Castro's death was announced by his younger brother Raul Castro, his successor as president of Cuba.

Foreign Secretary Boris Johnson said Fidel Castro was an "historic, if controversial figure".

Former Labour London mayor Ken Livingstone called Castro an "absolute giant" of the 20th century.

Former Labour MP George Galloway tweeted a picture of himself with Castro, writing: "You were the greatest man I ever met Comandante Fidel. You were the man of the century."

http://www.bbc.co.uk/news/uk-38117068

Sta je Marie Le Pen, panika? :D
salik79

#614 Re: Fidel Castro RIP

Post by salik79 »

Hakiz wrote:
salik79 wrote:
Ommadawn wrote: Dovoljno da ne zivis ni u jednom sistemu od gore navedenih nego to gledas sa distance.
Kao sto i meni neki radni kolega nedavno rece "Jugoslavija je bila super drzava, bio sam tamo 1983-e na moru" - rekoh "Jesi li stajao u redu za neke osnovne namirnice i cekao kad ce doci struja?" "Nisam" "Eh pa njeno stanovnistvo tih godina jeste".
Naravno da nije. Nisam ni ja, a bio sam njen stanovnik tih godina. Jedino na sta sam, kao Tuzlak, cekao je voda, ali na tu vodu Sarajlije i danas cekaju...
Ja jesam. Bio dijete u vrijeme Milke Planinc i redova za brašno i ulje, ali bio dovoljno star da budem u redovima. I pored svega toga, ljudi sa nostalgijom gledaju na tu komunističku Jugoslaviju. Nešto se ne sjećam da su u privvatnim razgovorima, u porodicama, stari sa nostalgijm gledali na Kraljevinu SHS ili Jugostavije pa da čovjek kaže da je to nostalgija za mladosti i slično. A nostalgija za SFRJ evidentno postoji.

Što li? BIće da su ti prokleti komunisti iz SFRJ ipak bili bolji od feudalista i kapitalista iz raznoraznih Kraljevina.

P. S. I u to doba Sarajevo (Pa, u svakom slučaju najvažnija opština, opština Centar :mrgreen: ) nije čekalo na vodu. Ni u vrijeme Milke Planinc. Tuzla jeste :-D
Ja nisam, niti se toga sjecam. U mom periodu odrastanja nicega nije falilo, osim kada je bila opca nestasica goriva, ali to se ne racuna...A i snabdijevanje el. energijom je uredno bilo. Jedino vode nije bilo, ali je zato sada ima, kada je sarajevo nema :mrgreen:
salik79

#615 Re: Fidel Castro RIP

Post by salik79 »

Ommadawn wrote:
salik79 wrote:
Ommadawn wrote: Dobra drzava bila. Super. Riblja Corba, Dzoni Stulic, Bijelo Dugme. Stojadin, Fico, Jugo. Rudi Cajavec, Gorenje, Iskra, Riz. Sta ce ti vise? Ha ja...
Je l' ovo u stilu onih "redova za osnovne namirnice" i "nestasice struje"?! Daj nam, ba, reci - kad si se ti rodio i ko ti je ovo pricao?!

Evo, da ti ja velim - "rodjen" sam u Ford Taunusu, kod jednog djeda picio u PEUGEOTU 404, a kod drugog u GOLF 1, kod kuce buljio u LÖWE OPTU, kod jednog djeda u PHILIPS, a kod drugog u GRUNDIG. Pred rat buljio u onaj PANASONIC sto je bio sponzor OI, a telefonirao isto preko bezicnog PANASONICA, koji je imao i tel. sekretaricu. Treba li jos nesto?!!
Ti jesi i vjerujem ti. Ali 80% stanovnistva nije.
Zasto su uvedene mjere stednje od strane Milke Planinc? Nije je jedno jutro pojebo muz kako treba pa eto da ona jebe stanovnistvo?
Zasto je dostampavan dinar i bila inflacija?
Daj da te ponovo pitam, ako nije tajna, koje si godiste?
insomnia78

#616 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:
insomnia78 wrote:Nek ti nama iz monarhisticke Engleske drzis predavanja o blagodetima Kubanskog sistema. [emoji23][emoji23][emoji23]

Fidel Castro, who has died aged 90, was a "huge figure in our lives", Labour leader Jeremy Corbyn has said.

Mr Corbyn praised the former Cuban president's revolutionary "heroism", his presence on the world stage and Cuba's health and education systems.

Mr Castro's death was announced by his younger brother Raul Castro, his successor as president of Cuba.

Foreign Secretary Boris Johnson said Fidel Castro was an "historic, if controversial figure".

Former Labour London mayor Ken Livingstone called Castro an "absolute giant" of the 20th century.

Former Labour MP George Galloway tweeted a picture of himself with Castro, writing: "You were the greatest man I ever met Comandante Fidel. You were the man of the century."

Pa naravno da je obiljezio stoljece i da ima ucesce u istoriji. To niko ne porice ali je zanimljivo kako zagovornici kojekakvih Rusija, Irana, Kuba, Kina i Koreja, zagovornici komunizma, serijata i kojekakvih sekti nikad nosom nisu privirili u ta mjesta. E al' zato se studira, zivi i radi po Floridi, Njemackoj i Engleskama
Edin H.

#617 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote: Pa naravno da je obiljezio stoljece i da ima ucesce u istoriji. To niko ne porice ali je zanimljivo kako zagovornici kojekakvih Rusija, Irana, Kuba, Kina i Koreja, zagovornici komunizma, serijata i kojekakvih sekti nikad nosom nisu privirili u ta mjesta. E al' zato se studira, zivi i radi po Floridi, Njemackoj i Engleskama
Nece se valjda ideologija kreirati u Rogatici :D , od njihovih znanstvenika mozes jedino saznati da Srbe zovu djikani. :skoljka:
salik79

#618 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
Edin H. wrote:

Pa naravno da je obiljezio stoljece i da ima ucesce u istoriji. To niko ne porice ali je zanimljivo kako zagovornici kojekakvih Rusija, Irana, Kuba, Kina i Koreja, zagovornici komunizma, serijata i kojekakvih sekti nikad nosom nisu privirili u ta mjesta. E al' zato se studira, zivi i radi po Floridi, Njemackoj i Engleskama
Jedna preporuka za tebe:

Image
Image
Image
Image
Image
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#619 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

Fudo387 wrote:
KatarinaKosaca wrote:Pa, zivjela,sam u Yu, pa mi se opet osporava sto napisem. Uostalom svi nasi forumski Ameri su pod takvom brain washing sistemom godinama da FAKAT niste kompetentni

Eto ti si kompetentna, pogotovo nakon objektivnog dozivljaja Kube. Nisu ti trazili vizu za ulazak, Spancima jesu i super zemlja.
Rahatluk. Svi pricaju dva strana jezika, sve im je besplatno, samo glupi Ameri ne kontaju u kakvoj su zabludi.
otprilike..... :wink:
KatarinaKosaca

#620 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:Ljudi Kuba, Kastro nije tema Juga
Ma jos gore...doduse, i kod njih turisticke agencije rade k'o lude.
Napuse mu slauf i otisne ga na krstarenje do Floride.

Edit: Besplatno krstarenje.
neke 1999 i 2000 godine je tada trogodisnji djecak Elian stavljen bez xnanja i pitanja na takav slauf sa majkom i ocuhom. Jedini je prezivio i prihvacen od strane neke lude familije na Floridi kod kojih je majka i krenula. Otac ga je trazio. Floridski fasisti su oca predstavili kao crvenog vraga sa rogovima koji jede malu djecu. Svijetla tacka je bio SAD profesionalizam, gdje je djeciji psiholog zakljucila da Elijan ima dobar i zdrav odnos sa ocem. Otac sa Kube odlazi po dijete na Floridu. Odbija sve «nemoralne»ponude od fasista koji mu daju lovu i posao preko novinara i kladionica da da pricu o «Kubanskom paklu». Sve to odbija i vraca se na Kubu. Toliko o ju es end eji generalizaciji. Pitajte vase floridske fasiste brine li ih nepismenost u Brazilu, prostitucija u Kostariki, kriminal u Panami. Nedostatak zdravstvenog sistema u Dominikani itd. Vi niste svjesni da ljudi koji su cak antikomunisti vase sunarodnjake sa Kube na Floridi vide i dozivljavaju kao opasne ludake. Sto se viza tice, imala ih je i Kanada o USA pasosu da ne pricam....
LBVIEW

#621 Re: Fidel Castro RIP

Post by LBVIEW »

Toffee karamela wrote:
LBVIEW wrote: Sad si pocela i lagati,zar nisi ti drvila o nekakvim turistickim agencijama,pa kad ja fino podsjeti gdje je vecina ljetovala ti me optuzi da "izvoljevam".
I da,jebes tu zemlju-guzovacu i svojevrsnu "Farmu" sa 20 i kusur "ovaca" i par desetina hiljada "svinja",da je cemu valjala ne bi se srusila sama od sebe.A kmecati za istom jeste dozvoljeno,za razliku od maslanja. :-D
Haha pa niko nije spominjao Španiju, a šta, tebi Orebić i Trogir loše destinacije? Raja je putovala svuda, rudari možda nisu stizali do Santorinija ili Salcburga, stizali su do Jadrana, viša srednja klasa do Sredozemlja...a šta ti kmečiš, šta pjeniš, valjda što ne možeš svoje noćne more da nametneš kao istinu???
Ti si pricala o nekim turistickim agencijama kao standardu,dakle lagala si.Sto se te vise srednje klase tice,vjerovatno mislis na partijase,oni sigurno jesu. :D
Sto se tice kmecanja,ti si jedina koja to radis kad te ljudi uhvate u lazi. :mrgreen:
Fudo387

#622 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

KatarinaKosaca wrote:Pitajte vase floridske fasiste brine li ih nepismenost u Brazilu, prostitucija u Kostariki, kriminal u Panami. Nedostatak zdravstvenog sistema u Dominikani itd.
Ne znam za te neke fasiste sa Floride, cuj fasiste, da li ih brine sve to o cemu pricas, samo znam da sam ja i svi koje poznajem ovdje u ju es eju
plaho zabrinuti zbog tih zajebancija u tim zvrlj zemljama.
:roll:
Vjerujem da i tebi zbog toga nece san na oci.
Point.

#623 Re: Fidel Castro RIP

Post by Point. »

Ommadawn wrote:
Point. wrote:
Ommadawn wrote: Daj Boga ti, pa da ne znam bolje mislio bi da smo zivjeli u Somaliji. Cuj 80% nezaposlenih, gdje vadis te cifre kruha ti. Ja u BL ni sam znao ni jednog covjeka da nije radio, nisam bio zeljan icega. Cuj secerna tabla, pa imali smo cokolada sa boljim ukusom nego pola sadasnjih, ako su ti one bitne. Imali smo firme ciji su radnici bili trazeni po bijelom svijetu, ko zna sta bi bilo da je ostala Juga. Ne razumijem ovo kukanje da se lose zivjelo, taj mit da je sve lose bilo.
Jedno je radna snaga a drugo je proizvod.
Naravno da su bili trazeni jer:
- manje ce ih placati nego svoje
- radit ce u gorim uslovima i nece se buniti.

Sta bi bilo da je ostala Juga? Gdje bi ti bio zaposlen, ako ne u istim firmama gdje su ti roditelji radili?
Kad ja svojim starcima ova pitanja postavim - oni kazu "Nasli bi ti mi posao u nasim firmama". A ja nisam htio u TO "Bosna" - sjeti se onog njihovog strajka 1990-e i nisam htio u Unioninvest. Na sta ce moji starci u glas "A ti bi jos da biras gdje bi radio? Trebao bi biti zadovoljan sa tim mogucnostima koje si imao". Mogucnost zaposlenja u TO "Bosna", kod starog u njegovoj privatnoj firmi ili Unioninvest? What a dream, what a future...
Znam da bih kao i danas mnogi :run:
Ti sad pricas najgori scenario, koji se mogao desiti a i nije. Ja bi bio sretan da sam zavrsio u firmi od starog, koji je od plate kupio kucu, srusio, napravio novu, isli redovno na Jadran, ne u kampinge od firmi, nego onako gdje nam se cefne Pula, Trogir, Omis, Crkvenica itd, solidno auto, imalo se i za vikendice , stara radila, imalo se za skole, hoces trenirati karate, fudbal, boks, basket. I nikad nisu sastavljali kraj sa krajem, osim u ratu ali to je sasvim druga prica. Zasto nije moj stari zavrsio u firmu u kojoj je njegov stari radio, ili mama gdje je njena mama radila nego su se skolovali za ono sto su htjeli i sami nasli posao? Evo, konkretno, sta je tebi falilo u Jugoslaviji?
rajv0sa

#624 Re: Fidel Castro RIP

Post by rajv0sa »

Point. wrote: Ti sad pricas najgori scenario, koji se mogao desiti a i nije. Ja bi bio sretan da sam zavrsio u firmi od starog, koji je od plate kupio kucu, srusio, napravio novu, isli redovno na Jadran, ne u kampinge od firmi, nego onako gdje nam se cefne Pula, Trogir, Omis, Crkvenica itd, solidno auto, imalo se i za vikendice , stara radila, imalo se za skole, hoces trenirati karate, fudbal, boks, basket. I nikad nisu sastavljali kraj sa krajem, osim u ratu ali to je sasvim druga prica. Zasto nije moj stari zavrsio u firmu u kojoj je njegov stari radio, ili mama gdje je njena mama radila nego su se skolovali za ono sto su htjeli i sami nasli posao? Evo, konkretno, sta je tebi falilo u Jugoslaviji?
Nije mogo u džamiju.
:mrgreen:
KatarinaKosaca

#625 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

Toffee karamela wrote:
LBVIEW wrote: Sad si pocela i lagati,zar nisi ti drvila o nekakvim turistickim agencijama,pa kad ja fino podsjeti gdje je vecina ljetovala ti me optuzi da "izvoljevam".
I da,jebes tu zemlju-guzovacu i svojevrsnu "Farmu" sa 20 i kusur "ovaca" i par desetina hiljada "svinja",da je cemu valjala ne bi se srusila sama od sebe.A kmecati za istom jeste dozvoljeno,za razliku od maslanja. :-D
Haha pa niko nije spominjao Španiju, a šta, tebi Orebić i Trogir loše destinacije? Raja je putovala svuda, rudari možda nisu stizali do Santorinija ili Salcburga, stizali su do Jadrana, viša srednja klasa do Sredozemlja...a šta ti kmečiš, šta pjeniš, valjda što ne možeš svoje noćne more da nametneš kao istinu???
:zoka: Mene uciteljica naucila da to bijase «drustvo bez klasa» Gdje smo? Netko me lagao?
Post Reply