Dzuma petkom
-
Ripicipi
#601 Re: Dzuma petkom
Jao, jao, pa je l' moguce da ima mozgova koji predlazu petak kao neradni dan?
To vise nije ni vjera, to je fanatizam, da ne kazem sta gore.
I cuj ti ovo "Ni doktori nemaju svaki petak u 13h nesto hitno i neodgodivo."
Da se covjek jednostavno najezi.
-
prog321
#602 Re: Dzuma petkom
Riješenje je da proglasimo Petak, Subotu i Nedjelju neradnim. 
- black
#603 Re: Dzuma petkom
dzumu jedni koriste samo kao izgovor za balahanje okolo, pobjegne sa posla, parkira auto na trotoar itd., tako da je pomalo diskutabilno koliko sve to ima smisla, dok neki drugi to rade iz bojazni da ce 'izaci iz dina' ako tri puta ne klanjaju dzumu, sto nije tacno ali ne bi ulazio u polemiku niti da tema krene drugim tokovima, na kraju krajeva islam nalaze da se postuju zakoni zemlje u kojoj zivis
-
Dr Baltazar
#605 Re: Dzuma petkom
Za razliku od mnogih ovdje, ja tačno znam gdje pripadam. Bošnjak, musliman, bosanski.Point. wrote:Nemozes biti svabo veci od Jürgena i voljeti njemacku reprezentaciju vise od bosanske a vamo glumiti vwlikog vjernika. Odluci se, jebogapatak.Dr Baltazar wrote:
Evo da krenem od trećeg. Jednostavno taj tvoj prijedlog nikad neće biti usvojen i ti to odlično znaš![]()
Prvo - naravno da praktikujemo. Govori u svoje ime.
U BiH nikad za nikad nece vladati serijatski zakon ni biti usvojene ove budalaste ideje o petkom kao neradnim danom. Zelis serijat, izvoli imas hejbet nazadnih drzava na arapskom poluostrvu pa biraj i uzivaj.
Ko spominje te ideje o petku kao neradnom danu ? I ne bih rekao da su te države nazadne. Do tebe je
Kad pomenu Jürgena, ja mislim da imam veći broj nekretnina nego 85% tih Jürgena. Samim tim doprinosim Njemačkoj više nego ti Jürgeni
- kritichar
#606 Re: Dzuma petkom
Ovo je sekularna drzava i muslimani ne mogu dobiti 1 sahat slobodno u sedmici.
Ovo je sekularna drzava i jevreji i krscani ce dobiti slobodne svoje svete dane, a i mi cemo s njima odmarati.
Ovo je sekularna drzava i jevreji i krscani ce dobiti slobodne svoje svete dane, a i mi cemo s njima odmarati.
-
Horcrux
#607 Re: Dzuma petkom
Najmajnje 14 godina skolovanja uzalud provedeno...kritichar wrote:Ovo je sekularna drzava i muslimani ne mogu dobiti 1 sahat slobodno u sedmici.
- Gojeni H
#608 Re: Dzuma petkom
Nisi u krivu. Radnici ako se ne samoorganizuju u efikasne a ne valtere od sindikata, niko im nece pomoci.mayab wrote: Da, pitaj one sto robuju u Konzumima i Bingima, i drugim našim preduzećima, koji imaju jedan slobodan dan u 15 dana, i to ga moraju naraditi kad im je kolega na tom slobodnom danu!
O ovome ,ljudi moji, ja govorim, ovo su bitne životne i egzinstencijalne stvari!
Ili sam u krivu, možda??!
Zakonski osnovi postoje.
- Gojeni H
#609 Re: Dzuma petkom
Mozes li molim te objasniti boldano?Ripicipi wrote:Jao, jao, pa je l' moguce da ima mozgova koji predlazu petak kao neradni dan?
Hvala
- kritichar
#610 Re: Dzuma petkom
Nikad nije kasno da naucisHorcrux wrote:Najmajnje 14 godina skolovanja uzalud provedeno...kritichar wrote:Ovo je sekularna drzava i muslimani ne mogu dobiti 1 sahat slobodno u sedmici.
-
Svidrigajlov
#611 Re: Dzuma petkom
Hvala na info, studirao sam u Americi. Moj unverzitet su nekad davno prije vie od 150 godina osnovali protestanti, ali unutra mozes pricati da bog ne postoji da je religija masturbacija spolovila... jer tu vlada sloboda misljenja, a pare se daju na naucne eksperimente.Connaisseur Karlin wrote:Ma univerziteti u BiH ne funkcinoraju vjerovatno iz mase drugih razloga,a u unveziteti u SAD imaju forumlare za sutente vjernike,imaju prsotorije koje studenti posude za klanjanje,i imaju svoje osrganizacije.Istovremeno,rad univerziteta nije zaustavljen petkom,sve ide svojim tokom.Svidrigajlov wrote:Nauka i vjera ne idu skupa. Nije cudo da nam univerziteti lose kotiraju ako djecu "obrazuju" religiozni profesori.arzuhal wrote:
aroznja, MIT je uveo cak i lokacije za uzimanje abdesta,a par univerziteta imaju hozu koji dodje na unierzitet petkom i svi klanjaju u prostoriji za klanjanje ,a koje je u sklopu univerziteta/akademija ( znam d aje vise lokacija). Nema potrebe da studetni u BiH odlaze u dzamije,ako su predaleko,a to se sve moze uraditili u sklopu univerziteta. Privatni univerzitetiu SAD ne moraju postavlljati religijske prioritete ( postedjeni su Prvog Amandmana). Ponekad dogovro izmejdu studenta i profesora se ne moze postici,kao i mogucnostima univerziteta koji ne moze pruziti sve uslove. UNSA mora postovati ugovor IZ sa BiH,ali IZ mora postovati mogucnosti ili nemogucnosti promjena rada unutar akadmeskih prostorija. Ako sam dobro razumjela,ti ocekujes da akademske isnittucije promjene raspored rada petkom jer studetni moraju ici na dzumu. Za rasproed rada se moraju pitati i skole,a ne iskljucivo IZ.Treba postojati nekakv dogovor.Ako se desi nesporazum studenta i profesora u vezi vremena predavanja,ispita i sl. tad se ide na komisiju,a rezultat moze biti za ili protiv studenta ili profesora,ovisi od situacije. Zakon u SAD na univerzitetima i svim skolama i vrticima zabranjuje uciteljima,nastavnicma i profesorima komenatare ili price bazinrane na religiji,jer za takve price postoje zakonsmkim putem sati,casovi i osobe kojim je to posao.
U bih, na drzavnom univerzitetu, kad bi rekao da je religija masturbacija spolovila, rekli bi ti da si islamofob (ili ekvivalent istog), novine bi objavile da mrzis muslimane, prijetili bi ti fizickim nasiljem, otpustili zenu s posla, zapalili auto itd...
Kod nas postoji sloboda misljenja ali pod uslovom da je ne koristis. U takvim uslovima nema inovacija jer inovacije su po defoltu krsenje tradicije.
-
Svidrigajlov
#612 Re: Dzuma petkom
Smijesno, rodjeni sam Sarajlija odrastao na Ciglanama isao u OS Hasan KIkic, pa drugu gimnaziju...Bodkin wrote:Jarane..imam osjecaj da nikad nisi bio u npr sarajevu. Ako potegnes argument da bosna nije sarajevo, slozicu se. Ali to sto pricas nije tacno i vidi svako ko je 3 mjeseca u sarajevu zivioSvidrigajlov wrote:Za uvođenje šerijata u nekom drustvu nije potrebno da su svi vjerski fanatici. Ja sam jedno vrijeme radio u Saudijskoj Arabiji i znam da ni tamo nisu 24 sata dnevno fanatici.
Dovoljna je jedna, samo jedna stvar - postovanje prema obicajima.
Iz postovanja prema obicaja sve krece - konformizam, apologetstvo, linija manjeg otpora i postepeno uvodjenje novih pravila.
I u Saudijskoj Arabiji ima prostitucije, alkohola, pederluka i sl. Samo je napravljen kompromis sta je javno i sta se postuje a sta je tajno i za koga.
Totalno mogu da zamislim nase Bosnjacke apologete islama, toboze " ateiste", kako smrcu koks u podrumu neke ilegalne kafane a onda izlaze na svjetlo dana da im pokrivene zene uopste ne smetaju.
Tebe vjernikom cini ono sto postujes i cemu se prilagodjavas a ne sto nuzno praktikujes, to je osnovna struktura vjere.
-
Dr Baltazar
#613 Re: Dzuma petkom
Naravno, još jedan nemusliman se javlja na temi da priča o vjeri o kojoj pojma NEMAblack wrote:dzumu jedni koriste samo kao izgovor za balahanje okolo, pobjegne sa posla, parkira auto na trotoar itd., tako da je pomalo diskutabilno koliko sve to ima smisla, dok neki drugi to rade iz bojazni da ce 'izaci iz dina' ako tri puta ne klanjaju dzumu, sto nije tacno ali ne bi ulazio u polemiku niti da tema krene drugim tokovima, na kraju krajeva islam nalaze da se postuju zakoni zemlje u kojoj zivis
-
Svidrigajlov
#614 Re: Dzuma petkom
piupiu wrote:Upravo je o ovome govorio Havana. Kako misliš - hitno i neodgodivo? To je ljekar. Bolest nije 'odgodiva'. On po Hipokratovoj zakletvi ima da podredi svoj život pacijentima, a ne da mu nečija bolest bude 'odgodiva'. Na stranu džuma, pauza, itd ... ovo - 'tvoja je bolest odgodiva ako ja doktor imam privatne obaveze' je totalno naopako postavljena teza. O nekim se stvarima ne može razmišljati sa stanovišta pojedinca koji bi da prilagodi društvo svojim privatnim potrebama, već sa stanovišta društva koje ima odredjene kolektivne obaveze prema pojedincima, proizvodjačima ekonomske vrijednosti, poreskim obveznicima, ugroženim i ranjivim društvenim kategorijama - ilustracije radi, od propuštene ili pomjerene džume se ne umire, a od odsutnih doktora - da. Dakle, prioritete treba postaviti kako treba. Prvo treba da šljaka sistem, a onda mogu početi varijacije na temu.aewi wrote:Mozes naklanjati u nekim posebnim situacijama, kad bi stetu neku napravio pa ces radije sacekati malo, kad si odsutan, kada nisi prisutan spavas i sl. Jednostavno kad si primoran i nemas druge opcije. Ali ne mozes svaki dan imati ili praviti "posebne" situacije, to nije rjesenje. Ni doktori nemaju svaki petak u 13h nesto hitno i neodgodivo.
Kaže ispod - neka bude petak neradni dan. Čekaj - u kojoj si ti ekonomskoj regiji? Koji su radni dani poslovnih partnera, institucija, itd - van BiH? Znači, i ovako neproduktivna Bosna bi se efektivno isključila iz ekonomije još jedan dan u evropskoj radnoj sedmici? Man'te se priče o 'kršćanskoj nedjelji' i 'muslimanskom petku' --- mi smo u ekonomskoj regiji koja ne radi subotom i nedjeljom. Valjda se prvo napravi ekonomska analiza takve ideje, pa se vidi koliko bi taj petak ekonomski koštao BiH (možda ne bi koštao, ali zato se i rade analize - je l' ko pitao privrednike?) - prije nego što se počne fantazirat'. Živimo u svijetu globalizovane ekonomije. I ovako smo nekonkuretni, treba da postanemo još nekonkurentniji. Mi nemamo naftu da pare s neba padaju, već živimo od MMF-ovih kredita, nameta i šaka-jada privrede. Ovakvim 'aktivizmom' bi se trebao baviti ovaj mrsimudan 's inicijativom'. A, ne da drži nadobudne pridike o nemoralu mladih Bošnjaka, ruži Muhameda Filipovića (heeej, ono stane pred mikrofon i drži predavanje čovjeku od 90 godina!), lovi "pedere" po Kriterionu, uvodi raspored nastave i pauza za džumu, vazi, vedri i oblači, a mater mu još uvijek pere gaće dok on drži banak - bez završenog fakulteta, naravno. Jer on je bogomdan da palamudi. Paralelni BeHa univerzum.
Kako moze doktor da bude vjernik. To je oximoron, bar ako je skolovan doktor a ne neki koji saljeva stravu. Idiotizam.
-
Dr Baltazar
#615 Re: Dzuma petkom
Ovaj rođeni Sarajlija je puko
Ja sam doktor vjernik, javi mi se oko terapije. Meni nije bitno da li vjeruješ ili ne, te koje si nacionalnosti. Pomoći ću ti rado 
- Kejn
#616 Re: Dzuma petkom
Može petak biti neradan ako će nedelja biti radna...
-
Dr Baltazar
#617 Re: Dzuma petkom
Ma niko to ne traži. Ne znam kako ne prepoznajete sarkazam u tim postovimaKejn wrote:Može petak biti neradan ako će nedelja biti radna...
- Kejn
#618 Re: Dzuma petkom
Hebiga ne pratim temu od početka nisam ni skontao da se neko šali al čovjek se stvarno treba zapitati neke stvari. Bosna je Islamska zemlja po popisu iz 2013- te iako nema državnu religiju. Kako vrijeme bude odmicalo sve će biti više muslimana u odnosnu na druge vjerske grupe. Neki će se zakoni morati mjenjati ukoliko to većina građana islamske vjeroispovjesti bude zahtjevala. To je jednostavno demokratija vladavina većine. Prosto ko grah. Ako Slovačka može zabraniti gradnju džamije ili dolazak imigranata jer je većinsko stanovništvo kršćansko, zašto Bošnjaci muslimani ne bi imali pravo na makar neka minorna prava tipa odgode ispita ili čak nastave ili posla za vrijeme Džume?Dr Baltazar wrote:Ma niko to ne traži. Ne znam kako ne prepoznajete sarkazam u tim postovimaKejn wrote:Može petak biti neradan ako će nedelja biti radna...
- salik79
#619 Re: Dzuma petkom
Ne bi vjerovao, ali nas najbolji ortoped i hirurg je, pored svega, cak i hafiz Kur'anaSvidrigajlov wrote:piupiu wrote:Upravo je o ovome govorio Havana. Kako misliš - hitno i neodgodivo? To je ljekar. Bolest nije 'odgodiva'. On po Hipokratovoj zakletvi ima da podredi svoj život pacijentima, a ne da mu nečija bolest bude 'odgodiva'. Na stranu džuma, pauza, itd ... ovo - 'tvoja je bolest odgodiva ako ja doktor imam privatne obaveze' je totalno naopako postavljena teza. O nekim se stvarima ne može razmišljati sa stanovišta pojedinca koji bi da prilagodi društvo svojim privatnim potrebama, već sa stanovišta društva koje ima odredjene kolektivne obaveze prema pojedincima, proizvodjačima ekonomske vrijednosti, poreskim obveznicima, ugroženim i ranjivim društvenim kategorijama - ilustracije radi, od propuštene ili pomjerene džume se ne umire, a od odsutnih doktora - da. Dakle, prioritete treba postaviti kako treba. Prvo treba da šljaka sistem, a onda mogu početi varijacije na temu.aewi wrote:Mozes naklanjati u nekim posebnim situacijama, kad bi stetu neku napravio pa ces radije sacekati malo, kad si odsutan, kada nisi prisutan spavas i sl. Jednostavno kad si primoran i nemas druge opcije. Ali ne mozes svaki dan imati ili praviti "posebne" situacije, to nije rjesenje. Ni doktori nemaju svaki petak u 13h nesto hitno i neodgodivo.
Kaže ispod - neka bude petak neradni dan. Čekaj - u kojoj si ti ekonomskoj regiji? Koji su radni dani poslovnih partnera, institucija, itd - van BiH? Znači, i ovako neproduktivna Bosna bi se efektivno isključila iz ekonomije još jedan dan u evropskoj radnoj sedmici? Man'te se priče o 'kršćanskoj nedjelji' i 'muslimanskom petku' --- mi smo u ekonomskoj regiji koja ne radi subotom i nedjeljom. Valjda se prvo napravi ekonomska analiza takve ideje, pa se vidi koliko bi taj petak ekonomski koštao BiH (možda ne bi koštao, ali zato se i rade analize - je l' ko pitao privrednike?) - prije nego što se počne fantazirat'. Živimo u svijetu globalizovane ekonomije. I ovako smo nekonkuretni, treba da postanemo još nekonkurentniji. Mi nemamo naftu da pare s neba padaju, već živimo od MMF-ovih kredita, nameta i šaka-jada privrede. Ovakvim 'aktivizmom' bi se trebao baviti ovaj mrsimudan 's inicijativom'. A, ne da drži nadobudne pridike o nemoralu mladih Bošnjaka, ruži Muhameda Filipovića (heeej, ono stane pred mikrofon i drži predavanje čovjeku od 90 godina!), lovi "pedere" po Kriterionu, uvodi raspored nastave i pauza za džumu, vazi, vedri i oblači, a mater mu još uvijek pere gaće dok on drži banak - bez završenog fakulteta, naravno. Jer on je bogomdan da palamudi. Paralelni BeHa univerzum.
Kako moze doktor da bude vjernik. To je oximoron, bar ako je skolovan doktor a ne neki koji saljeva stravu. Idiotizam.
-
Dr Baltazar
#620 Re: Dzuma petkom
Kejn wrote:Hebiga ne pratim temu od početka nisam ni skontao da se neko šali al čovjek se stvarno treba zapitati neke stvari. Bosna je Islamska zemlja po popisu iz 2013- te iako nema državnu religiju. Kako vrijeme bude odmicalo sve će biti više muslimana u odnosnu na druge vjerske grupe. Neki će se zakoni morati mjenjati ukoliko to većina građana islamske vjeroispovjesti bude zahtjevala. To je jednostavno demokratija vladavina većine. Prosto ko grah. Ako Slovačka može zabraniti gradnju džamije ili dolazak imigranata jer je većinsko stanovništvo kršćansko, zašto Bošnjaci muslimani ne bi imali pravo na makar neka minorna prava tipa odgode ispita ili čak nastave ili posla za vrijeme Džume?Dr Baltazar wrote:Ma niko to ne traži. Ne znam kako ne prepoznajete sarkazam u tim postovimaKejn wrote:Može petak biti neradan ako će nedelja biti radna...
Ti si sad na tapeti za osudu
@salik
Najbolji hirurg je, možda, u svojoj oblasti. Ali svakako
Last edited by Dr Baltazar on 07/10/2016 22:44, edited 1 time in total.
-
prog321
#621 Re: Dzuma petkom
Zato što Bošnjaci muslimani koji rade za privatnika mogu dobiti kurac da se ljuljaji na njemu i jedan topli 'marš' da ponesu kući.Kejn wrote:zašto Bošnjaci muslimani ne bi imali pravo na makar neka minorna prava tipa odgode ispita ili čak nastave ili posla za vrijeme Džume?
Ovaj dzuma time je za državne ublehaše i njihove bezvezne babindol poslove .
-
Horcrux
#622 Re: Dzuma petkom
Nikad, ni meni, ni tebi. To sto je nesto nastalo prije 2000 godina i sto je tad imalo vjersku konotaciju, danas sigurno nema. Slicno je i sa novom godinom.kritichar wrote:Nikad nije kasno da naucisHorcrux wrote:Najmajnje 14 godina skolovanja uzalud provedeno...kritichar wrote:Ovo je sekularna drzava i muslimani ne mogu dobiti 1 sahat slobodno u sedmici.
- Connaisseur Karlin
#623 Re: Dzuma petkom
U Izraelu je Petak-polu-radni dan,jer drugu polovinu petka ,jevrejima je poecetak Sabataprog321 wrote:I u Izraelu je Petak neradni dan.Point. wrote: Nemozes biti svabo veci od Jürgena i voljeti njemacku reprezentaciju vise od bosanske a vamo glumiti vwlikog vjernika. Odluci se, jebogapatak.
U BiH nikad za nikad nece vladati serijatski zakon ni biti usvojene ove budalaste ideje o petkom kao neradnim danom. Zelis serijat, izvoli imas hejbet nazadnih drzava na arapskom poluostrvu pa biraj i uzivaj.
Ne mora značit ßerijat
- salik79
#624 Re: Dzuma petkom
Nije mozda, nego sigurno (hajde, bit cu korektan, medju najboljim). Namjerno sam i naveo oblast.Dr Baltazar wrote:Kejn wrote:Hebiga ne pratim temu od početka nisam ni skontao da se neko šali al čovjek se stvarno treba zapitati neke stvari. Bosna je Islamska zemlja po popisu iz 2013- te iako nema državnu religiju. Kako vrijeme bude odmicalo sve će biti više muslimana u odnosnu na druge vjerske grupe. Neki će se zakoni morati mjenjati ukoliko to većina građana islamske vjeroispovjesti bude zahtjevala. To je jednostavno demokratija vladavina većine. Prosto ko grah. Ako Slovačka može zabraniti gradnju džamije ili dolazak imigranata jer je većinsko stanovništvo kršćansko, zašto Bošnjaci muslimani ne bi imali pravo na makar neka minorna prava tipa odgode ispita ili čak nastave ili posla za vrijeme Džume?Dr Baltazar wrote: Ma niko to ne traži. Ne znam kako ne prepoznajete sarkazam u tim postovima![]()
![]()
Ti si sad na tapeti za osuduIako si sve potrefio. Ali eto kad muslimana ima 50+ % onda to nije većina (za forumske eksperte
)
@saliik
Najbolji hirurg je, možda, u svojoj oblasti. Ali svakako
Naumpade mi i Edib Korkut, onkolog koji je lijecio Klintonovu majku, dok je potonji bio predsjednik. Bes vakat i haman hafiz.
Last edited by salik79 on 08/10/2016 12:09, edited 1 time in total.
- Queen_of_hearts
#625 Re: Dzuma petkom
Bošnjaci, muslimani.....trebaju prvo da se izbore za piš-pauzu kod privatnika