Apsolutno ne tačno.red evil wrote:Sloboda govora prestaje ondje gdje se vrijeđa neko drugi, sviđalo se to kome ili ne. Direktna ili indirektna uvreda, nebitno, isto ga dođe. A plus Lejla nema pojma po islamu a govori nešto o tome. Prije nego što kreneš govorit o bilo ćemu ne bi bilo zgoreg da se inforimišeš ali da saznaš pravu informaciju a ne da misliš da znaš, tek onako reda radi.
Lejla je izvršila indirektnu uvredu prema ženama, muslimankama, jer hidžab nije simbol islama već propis dok nikad nije propis već kulturoški način oblačenja.
Lejla Colak uzvraca udarac!
-
PeppermintSA
#601 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
- red evil
#602 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Apsolutno tačno. Jer poređenje dilda i hidžaba to jest marame jeste uvreda za muslimanke. To je tako, samo što vi to ne vidite ili nećete da vidite. Već sam objasnio šta je hidžab, propis.PeppermintSA wrote:Apsolutno ne tačno.red evil wrote:Sloboda govora prestaje ondje gdje se vrijeđa neko drugi, sviđalo se to kome ili ne. Direktna ili indirektna uvreda, nebitno, isto ga dođe. A plus Lejla nema pojma po islamu a govori nešto o tome. Prije nego što kreneš govorit o bilo ćemu ne bi bilo zgoreg da se inforimišeš ali da saznaš pravu informaciju a ne da misliš da znaš, tek onako reda radi.
Lejla je izvršila indirektnu uvredu prema ženama, muslimankama, jer hidžab nije simbol islama već propis dok nikad nije propis već kulturoški način oblačenja.
Moramo kritiku i vrijeđanje odvojit. Mi imamo taj problem što mislimo da je sve kritika. Kritika je reći da Damir nije psihički 100% stabilan a uvreda je reći da je budala, glup, maloumnik i slično.
-
chupacabra
#603 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Ne, sloboda govora ne prestaje necijim osjecajem uvrijedjenosti zbog "vjerskih osjecanja". Vjera je ideja, a svaka ideja treba i mora biti izlozena kritici bez obzira kako onaj koji cvrsto vjeruje u tu ideju prihvata tu kritiku.red evil wrote:Sloboda govora prestaje ondje gdje se vrijeđa neko drugi, sviđalo se to kome ili ne. Direktna ili indirektna uvreda, nebitno, isto ga dođe. A plus Lejla nema pojma po islamu a govori nešto o tome. Prije nego što kreneš govorit o bilo ćemu ne bi bilo zgoreg da se inforimišeš ali da saznaš pravu informaciju a ne da misliš da znaš, tek onako reda radi.
Jos jednom: "Ti se osjecas uvrijedjen? Ja jos uvijek cekam da cujem tvoj argument."
Vrijedanje moze biti samo na osnovu karakteristika koje nismo izabrali kao naprimjer boja koze.
Sloboda govora moze biti ogranicena samo ako poziva na fizicku ugrozenost osobe, to jest nasilje.
- supercali
#604 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
I nekome su glupe skolske uniforme a i one su propis
Trebaju li se skolarke uvrijediti?
Trebaju li se skolarke uvrijediti?
- red evil
#605 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Jedno je kritika a drugo je uvreda. Uvreda je reći da marama isto kao kad staviš dildo na glavu. Kritika je reći da se s tim ne slažeš zbog toga i toga. Ogromna razlika. Mi i jesmo u vrlo društvu koje je otišlo sa pravog puta, pritom ne mislim na vjeru, već na način govora. Mislimo da možemo reći sve što nam padne na pamet, ne mislimo kako će se drugi neko osječat. Da li ćemo ga uvrijedit, poniziti, to nama nije bitno jer se hvatamo na glupu slobodu govora.chupacabra wrote:Ne, sloboda govora ne prestaje necijim osjecajem uvrijedjenosti zbog "vjerskih osjecanja". Vjera je ideja, a svaka ideja treba i mora biti izlozena kritici bez obzira kako onaj koji cvrsto vjeruje u tu ideju prihvata tu kritiku.red evil wrote:Sloboda govora prestaje ondje gdje se vrijeđa neko drugi, sviđalo se to kome ili ne. Direktna ili indirektna uvreda, nebitno, isto ga dođe. A plus Lejla nema pojma po islamu a govori nešto o tome. Prije nego što kreneš govorit o bilo ćemu ne bi bilo zgoreg da se inforimišeš ali da saznaš pravu informaciju a ne da misliš da znaš, tek onako reda radi.
Jos jednom: "Ti se osjecas uvrijedjen? Ja jos uvijek cekam da cujem tvoj argument."
Vrijedanje moze biti samo na osnovu karakteristika koje nismo izabrali kao naprimjer boja koze.
Sloboda govora moze biti ogranicena samo ako poziva na fizicku ugrozenost osobe, to jest nasilje.
Možeš kritikovat što ja klanjam, ali ne možeš to vrijeđat i porediti sa nekim pogrdnim nazivima. Kad se to skonta, razlika između uvrede i kritike, svima će biti bolje.
-
Korisničkoime
#606 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Alija je bio kurcev politicar slazem se s tobom, mozda bi bio dobar presjesnik u miru ali za rata i za pripreme za rata nije bio.da je alija bio kurcev politicar (pokiticka)
da smo u ratu igrali dosta puta na zrtvu i ulagali kosti sto civila sto vojnika za bolju pregovaracku opciju a da smo Boga mi i mi pravili zlocine (nacionalna)
Da islamska zajednica ima preveliki uticaj i da hidzab ne treba u institucijama pogitovo pravosudja.
Sve ove teme izgovorene i analizirane van okvira anonimnosti izazivaju ogroman bijes odredjenih skupina da ih skoro nikadaci rijetko ce se neko usuditi da ih analizira.
U istocnom dijelu BiH je i gore tamo ne smijes nista reci
A za bracu Hrvate ne znam stvarno...
Ta tema je drug moj u medijima i van njih prezvakana milion puta. Ne znam mozda si mladji pa se ne sjecas ili te u to vrijeme takve stvari nisu zanimale ali to se toliko puta kroz medije provlacilo i kroz javnost da je vise i Bogu i narodu ta tema dosadila, od nedovoljnih predratnih priprema, pogresno procjenjenog stanja, do izbora podobnih a ne sposobnih saradnika, islamizacije ARBiH, dopustenog sverca, ratnih profitera itd.itd. Mislim da nema medija koji rahmetli Aliju nisu oprale od Oslobodenja preko FTV do Avaza za vremena kada Fahro nije bio uz SDA nego neku drugu pol.opciju.
Karta zrtve je bila jedina karta na koju smo imali i mogli igrati a koja je ujedno bila i istinita i iskrena. Da smo uloziki dosta kostiju vojnika jesmo ali vise iz neznanja, nestrucnosti vojnog vodstva jer za vojnicima niko ne zali bas. To nije nikakva tabu tema to je cinjenica mi smo medijski maksimalno svaki zlocin iskoristavali. Ne kontam trebali smo sutit dok ubijaju civile da li bi to bio ispravan postupak.
IZ ima zaista veliki uticaj i to prije svega na glasacko tijelo kod Bosnjaka medjutim taj uticaj se dosta smanjio jer ljudi skontaju kada ga neko levati pa makar to bio i hodza. Najjasnije se to vidilo tokom unutar stranackih izbora SDA dok je jos rahmetli Tihic bio ziv, Bake je uzivao apsolutnu podrsku IZ cak i javnu ali ipak rahmetli Tihic ga poderao ko siroce napolitanku, to opet nije nikakav tabu to je cinjenica i to svako djete zna medjutin isto tako svako djete zna da se nasi politicari iskljucivo vode svojim interesima i ako je nesto protiv njihovih interesa nema te IZ, reisa, imama, hodze ili ne znam ti koga ko ce to progurati.
Zasto hidzabz nije mjesto u institucijama pogotovo pravosudju i od kad je to tabu tema, to je mozda tvoje misljenje ali da se neko neusudjuje o tome govoriti mi zaista nije poznato, cak ima odluka VSTV-a po tom pitanju. Problem je sta cemo s krstovima ispod odjece jel i njima nije mjesto u institucijama i sta cu ja kao vjernik ako necu da mi npr.sudi ateista, kako cemo to da izvedemo da uci Fatihu ili sta vec. Nije to tabu tema drug.
- supercali
#607 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Samo ti zelis da ljudi skontaju da ti vise mozes vrijedjati nego drugi i da je to kritika a obrnuto kad ljudi kritikuju onda da je to za tebe uvredared evil wrote:Jedno je kritika a drugo je uvreda. Uvreda je reći da marama isto kao kad staviš dildo na glavu. Kritika je reći da se s tim ne slažeš zbog toga i toga. Ogromna razlika. Mi i jesmo u vrlo društvu koje je otišlo sa pravog puta, pritom ne mislim na vjeru, već na način govora. Mislimo da možemo reći sve što nam padne na pamet, ne mislimo kako će se drugi neko osječat. Da li ćemo ga uvrijedit, poniziti, to nama nije bitno jer se hvatamo na glupu slobodu govora.chupacabra wrote:Ne, sloboda govora ne prestaje necijim osjecajem uvrijedjenosti zbog "vjerskih osjecanja". Vjera je ideja, a svaka ideja treba i mora biti izlozena kritici bez obzira kako onaj koji cvrsto vjeruje u tu ideju prihvata tu kritiku.red evil wrote:Sloboda govora prestaje ondje gdje se vrijeđa neko drugi, sviđalo se to kome ili ne. Direktna ili indirektna uvreda, nebitno, isto ga dođe. A plus Lejla nema pojma po islamu a govori nešto o tome. Prije nego što kreneš govorit o bilo ćemu ne bi bilo zgoreg da se inforimišeš ali da saznaš pravu informaciju a ne da misliš da znaš, tek onako reda radi.
Možeš kritikovat što ja klanjam, ali ne možeš to vrijeđat i porediti sa nekim pogrdnim nazivima. Kad se to skonta, razlika između uvrede i kritike, svima će biti bolje.
-
chupacabra
#608 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
@ red evil
Razumijem sta zelis da kazes. Vjerovatno se moze naci i bolja analogija da se objasni argument kako vjera treba biti privatna stvar pojedinca.
Ona ima ipak pravo da to kaze bez ogranicenja jer fizicki ne ugrozava nikoga. Ono sto nikako nije u redu je da samoproklamovani muslimani pozivaju na fizicki linc te osobe zbog njenog misljenja. To vise govori o njihovom moralu nego o njenom. Oni nesvjesno prave vecu stetu Islamu nego neka Lejla koja pise statuse po FB-u, jer pozivaju na nasilje. Nesto slicno kao i one karikature Muhameda. Jesu li muslimanski vjernici toliko niskog samopouzdanja da ih neki status, karikatura ili sta vec moze toliko uvrijediti da su spremni na nasilje.
Ja se ne slazem sa Lejlinom analogijom i smatram da sva ta drama koju je ona napravila ima svrhu samopromocije i izigravanja zrtve da bi se ugrabio neki azil u zapadnim zemljama. Ipak, ja moram braniti njeno pravo slobode govora bez obzira sto to mozda mene vrijedja.
Jer, ako pocnemo ogranicavati govor na osnovu osjecaja uvrede, onda cenzuri nema kraja i idemo u totalitarizam, to jest serijat gdje se za javno ispoljavanje nevjerstva dobiva smrtna kazna.
Razumijem sta zelis da kazes. Vjerovatno se moze naci i bolja analogija da se objasni argument kako vjera treba biti privatna stvar pojedinca.
Ona ima ipak pravo da to kaze bez ogranicenja jer fizicki ne ugrozava nikoga. Ono sto nikako nije u redu je da samoproklamovani muslimani pozivaju na fizicki linc te osobe zbog njenog misljenja. To vise govori o njihovom moralu nego o njenom. Oni nesvjesno prave vecu stetu Islamu nego neka Lejla koja pise statuse po FB-u, jer pozivaju na nasilje. Nesto slicno kao i one karikature Muhameda. Jesu li muslimanski vjernici toliko niskog samopouzdanja da ih neki status, karikatura ili sta vec moze toliko uvrijediti da su spremni na nasilje.
Ja se ne slazem sa Lejlinom analogijom i smatram da sva ta drama koju je ona napravila ima svrhu samopromocije i izigravanja zrtve da bi se ugrabio neki azil u zapadnim zemljama. Ipak, ja moram braniti njeno pravo slobode govora bez obzira sto to mozda mene vrijedja.
Jer, ako pocnemo ogranicavati govor na osnovu osjecaja uvrede, onda cenzuri nema kraja i idemo u totalitarizam, to jest serijat gdje se za javno ispoljavanje nevjerstva dobiva smrtna kazna.
- agnostic_front
#609 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Ne može na Federalnu, ako hoće na privatnu televiziju, osim ako Maher nema svoj šou na PBS.PeppermintSA wrote:Znam da kritikuje sve religije, veliki sam poštivalac njegovog rada, međutim ja ovdje ciljam na nešto konkretno:Korisničkoime wrote:Bill Maher kritikuje sve religije njemu je Islam kao i Krscanstvo redovne mete.PeppermintSA wrote:Zamišljam da se kod nas pojavi neki voditelj tipa Bill Mahera koji bi istim žarom kritikovao islam kojim Bill kritikuje kršćanstvo.
Neko takav bi vjerovatno imao kad tad problema ali nadam se da ne usporedjujes Bill Mahera i nasu Lejlicu.
Da se pojavi Bošnjak u Sarajevu koji dobije emisiju na Federalnoj i u toj emisiji faktički ismijava islam, organizuje šprdanje sa džumom gdje se obuće kao hodža i psuje Allaha (ne znam ako si gledao njegov skeč sa mormonskim egzorcizmom?), organizuje burka fashion show itd. kako misliš da bi se reagovalo?
Naravno, ako bi koristio psovke i neprimjeren jezik u termina koji nisu predviđeni za to, dobio bi prijave, sve u skladu sa zakonom.
- klavirdžija
#610 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Apsolutna budalaština. Po toj "logici" se sloboda govora mora uklapati u okvire nečije proizvoljne političke korektnosti, što nije nikakva sloboda. Da parafraziram Orwella, sloboda je moći reći i ono što niko ne želi čuti.red evil wrote:Sloboda govora prestaje ondje gdje se vrijeđa neko drugi, sviđalo se to kome ili ne. Direktna ili indirektna uvreda, nebitno, isto ga dođe. A plus Lejla nema pojma po islamu a govori nešto o tome. Prije nego što kreneš govorit o bilo ćemu ne bi bilo zgoreg da se inforimišeš ali da saznaš pravu informaciju a ne da misliš da znaš, tek onako reda radi.
Sarme bez mozga koje bi i dalje da se umotavaju to slobodno mogu i dalje raditi, ali ne mogu postavljati norme ponašanja i slobode govora. Da je do njih, tih vajnih boraca za "slobodu oblačenja itd", živjeli bi u primitivnoj tiraniji.
-
prog321
#611 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Korisničkoime wrote:Bill Maher kritikuje sve religije njemu je Islam kao i Krscanstvo redovne mete.PeppermintSA wrote:Zamišljam da se kod nas pojavi neki voditelj tipa Bill Mahera koji bi istim žarom kritikovao islam kojim Bill kritikuje kršćanstvo.
Neko takav bi vjerovatno imao kad tad problema ali nadam se da ne usporedjujes Bill Mahera i nasu Lejlicu.
Bill Maher je izrazito islamofob.
Nisam primjetio da se toliko kriticno obracao prema krscanstvu. Zadivljen je novim papom i uvijek prica o njemu sa superlativima.
Zato ga vise i ne pratim.
-
m_l
#612 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
E, ako je Ben Affleck onako srcano branio islam gostujuci kod Billa, onda mozes zamisliti kako bi to ovdje izgledalo.PeppermintSA wrote:Znam da kritikuje sve religije, veliki sam poštivalac njegovog rada, međutim ja ovdje ciljam na nešto konkretno:Korisničkoime wrote:Bill Maher kritikuje sve religije njemu je Islam kao i Krscanstvo redovne mete.PeppermintSA wrote:Zamišljam da se kod nas pojavi neki voditelj tipa Bill Mahera koji bi istim žarom kritikovao islam kojim Bill kritikuje kršćanstvo.
Da se pojavi Bošnjak u Sarajevu koji dobije emisiju na Federalnoj i u toj emisiji faktički ismijava islam, organizuje šprdanje sa džumom gdje se obuće kao hodža i psuje Allaha (ne znam ako si gledao njegov skeč sa mormonskim egzorcizmom?), organizuje burka fashion show itd. kako misliš da bi se reagovalo?
Hocu reci, svako mjesto i vrijeme ima svoga Ebu Dzehla, kao i one koji ce zivjeti i voljeti islam, tako je vec vijekovima i bice do kijametskog dana .
- Lakat Jebić
#613 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
sloboda govora je tu da ispuni određenu svrhu. nije data i garantovana tek tako. a kao i svaka sloboda, o ova mora biti ograničena. jer ne postoji apsolutna sloboda. apsolutna sloboda je anarhija. anarhija znaci vladavinu zakona jačeg. to znači prirodno stanje. ako pristajes na prirodno stanje, ponistavas sve ono sto drustveni ugovor jeste, jer on sklopljen da se ne bi zivjelo u priodnom stanju. to su osnovni postulati zapadne moderne liberalne ustavne drzave i vladavine prava. od hobsa preko monteskjea na ovamo.
edit: a upravo ovi nazor liberali unistavaju slobodu govora. jer jedno od najvecih dostignuca civilizacije, slobodu govora, za koju su ljudi prolili litre i litre krvi, derogiraju i omalovazavaju svodeci je na mogucnost nekog bosnjackog billa mahara da se na federalnoj obuce ko hodza i psuje boga.
edit: a upravo ovi nazor liberali unistavaju slobodu govora. jer jedno od najvecih dostignuca civilizacije, slobodu govora, za koju su ljudi prolili litre i litre krvi, derogiraju i omalovazavaju svodeci je na mogucnost nekog bosnjackog billa mahara da se na federalnoj obuce ko hodza i psuje boga.
Last edited by Lakat Jebić on 23/09/2016 18:26, edited 2 times in total.
- klavirdžija
#614 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Očito ga "pratiš" od 2012 i to preko MTV Igmana.prog321 wrote:Korisničkoime wrote:Bill Maher kritikuje sve religije njemu je Islam kao i Krscanstvo redovne mete.PeppermintSA wrote:Zamišljam da se kod nas pojavi neki voditelj tipa Bill Mahera koji bi istim žarom kritikovao islam kojim Bill kritikuje kršćanstvo.
Bill Maher je izrazito islamofob.
Nisam primjetio da se toliko kriticno obracao prema krscanstvu. Zadivljen je novim papom i uvijek prica o njemu sa superlativima.
Zato ga vise i ne pratim.
-
chupacabra
#615 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Cinjenica je takodje da oni koji se najvise pozivaju na slobodu vjere i ogranicavanje slobode govora koji "vrijedja" vjeru, nam daje indikaciju sta bi se desilo da je na vlasti sistem po njihovom svetonazoru. Sve te slobode na koje se pozivaju bi bile ekspresno ogranicene ili ukinute uz rigorozne kazne prema prestupnicima.
-
prog321
#616 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Shoo ?
Imamo mi HBO i u BiH ?
Imamo mi HBO i u BiH ?
- klavirdžija
#617 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
chupacabra wrote:Cinjenica je takodje da oni koji se najvise pozivaju na slobodu vjere i ogranicavanje slobode govora koji "vrijedja" vjeru, nam daje indikaciju sta bi se desilo da je na vlasti sistem po njihovom svetonazoru. Sve te slobode na koje se pozivaju bi bile ekspresno ogranicene ili ukinute uz rigorozne kazne prema prestupnicima.
Očita licemjerna šuplja priča, to je to. Da je po njihovom bilo bi nam kao u Saudiji, a oni bi prvi vitlali sabljama i odsijecali glave.
- red evil
#618 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Pa dobro, imaš pravo i ubiti osobu ali nije moralno, zakonski uredu.chupacabra wrote:@ red evil
Ni ovi što nju napadaju, pozivaju na silovanje, javni linč, nisu ništa bolji od nje, čak i gori su. Jer to nije islam, islam zabranjuje vrijeđanje, ubijanje, silovanje i sl. Argumentovano, sa dokazima i činjenicama objasnit apsolutno treba ali nikako ne onako kako oni rade.
Možeš se ne slagati sa bilo ćim, imati negativan stav o ćemu god hoćeš ali da ipak taj tvoj stav ne uvrijedi, ponizi drugog, mi o tome najmanje mislimo.
-
The 51st State
#619 Re: RE: Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Eto, da ne drvite vise ili pocnite kontati sta na fejsu napisati da iskopirate fol.Lakat Jebić wrote:sloboda govora je tu da ispuni određenu svrhu. nije data i garantovana tek tako. a kao i svaka sloboda, o ova mora biti ograničena. jer ne postoji apsolutna sloboda. apsolutna sloboda je anarhija. anarhija znaci vladavinu zakona jačeg. to znači prirodno stanje. ako pristajes na prirodno stanje, ponistavas sve ono sto drustveni ugovor jeste, jer on sklopljen da se ne bi zivjelo u priodnom stanju. to su osnovni postulati zapadne moderne liberalne ustavne drzave i vladavine prava. od hobsa preko monteskjea na ovamo.
edit: a upravo ovi nazor liberali unistavaju slobodu govora. jer jedno od najvecih dostignuca civilizacije, slobodu govora, za koju su ljudi prolili litre i litre krvi, derogirate i omalovazavate svodeci je na mogucnost nekog bosnjackog billa mahara da se na federalnoj obuce ko hodza i psuje boga.
- insomnia78
#620 Re: RE: Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Otajchupacabra wrote:Cinjenica je takodje da oni koji se najvise pozivaju na slobodu vjere i ogranicavanje slobode govora koji "vrijedja" vjeru, nam daje indikaciju sta bi se desilo da je na vlasti sistem po njihovom svetonazoru. Sve te slobode na koje se pozivaju bi bile ekspresno ogranicene ili ukinute uz rigorozne kazne prema prestupnicima.

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#621 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Lakat Jebić wrote:sloboda govora je tu da ispuni određenu svrhu. nije data i garantovana tek tako. a kao i svaka sloboda, o ova mora biti ograničena. jer ne postoji apsolutna sloboda. apsolutna sloboda je anarhija. anarhija znaci vladavinu zakona jačeg. to znači prirodno stanje. ako pristajes na prirodno stanje, ponistavas sve ono sto drustveni ugovor jeste, jer on sklopljen da se ne bi zivjelo u priodnom stanju. to su osnovni postulati zapadne moderne liberalne ustavne drzave i vladavine prava. od hobsa preko monteskjea na ovamo.

jednog dana!
- dječak sa šibicama
#622 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Sloboda govora je kad se rugas katolicima zbog Medjugorja, nataknes kipu Isusa kurton na ruku (konceptualna umjetnost) popisas se iza pravoslavne crkve u Pofalicima, ali kritika bilo cega u islamu je islamofobija i tu prestaje sloboda govora.
Ono, da se ne lazemo.
Ono, da se ne lazemo.
- agnostic_front
#624 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
Joj Velkoskog, još da nam ovdje počne Gerija Đonsona metati na forum 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#625 Re: Lejla Colak uzvraca udarac!
jes' tebi teško živjeti u Sarajevu, al' Lejla te zajeba, prije se sjetila kako pobjeći