Connaisseur Karlin wrote:beautyfool wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Pa unutar relgije muslimanke su dikriminirane od muslimana,a i od strane muslimanki,koje kazu da je to njihova slobodna volja,iako ,naravno,odluka nije bazirana na slobodnoj volji! Tacnije,religija je zloupotrebljena ,tj.neka od pravila obalcenja,a koja se odnnose za zene. To je isto uskracivanje ljudskih prava unutar muslimanske zjadenice. Kad budete rijesili doticni problem,isti problem nece biti vise prisutan van vasih zajednica!
Kad si vijedla muskarca muslimana da je diskriminiran kao muslimnka?
Muslimanka sam i ne smatram se uopste diskirminirano po nijednom faktor i zaista nebih da me brane oni koji hoce da diskriminiraju moje pravo na izbor.
Tvoje pravo na izbor! Hm! Prvo,tebi je izbor indirektno namtenut od strane religije,a to se podrazumjeva da nije "slobodan izbor".
Slobodan izbor se podrazumjeva da ne psotoji apsolutan pravilnik oblacenja zenama 24/7 ,a koji nema temelje u religijskim izvorima,vec u intrepretaciji istih izvora!
Ti podravas pravilnik oblacenja koji je doslovno nametnut zenama i na isit nacin podrzavas diskriminaciju muslimanki. Tebi nije namtenula pravilo obalacenja drzava ,a nije ni muz,a mnogim muslimnkama jeste. Ti si napravila izbor jer si vjernica,ali isti izbor nije baziran na slobodnoj volji,jer je nametnut religijskim pravilnikom oblacenja,a koji ne moras slijediti ako ne zelis. Mnoge muslimanke ipak slijede pravilnik iz licnih uvjerenja ,emocija,straha i slicno. Upravo o tome i pisem. Tajpravilnik je napisan od strane ljudi koji su interpetirali odredjene infomracije,i formlano su isti pravilnik zapecatili kao iskljucivo isrpavno pravilo oblacenj zena. To je jednsotavno nepravilan pristup,a koji definitvno diskirminira mnoge muslimanke. Ok,ti se ne osjecas diskriminiranom,ali ne mozes negirati da,ako slijedis doticno pravilo odijevanja,ne diskriminiras sebe i druge zene.Na isti nacin,podrzava muskarce muslimane sirom svijeta koji direktno disrkiiniraju svoje zene i zensku djecu.
Neki dan gledam neke recepte preko yt i izbaci mi kao prijedlog nekakvu zenu i pise velikim slovima why i dont want to have kids !
I hajde otvorim ti ja to iz radoznalosti, da vidim sta ce pametno reci.
I tako prica ona o svom djetinjstvu, o svom zivotu, kako je zadovoljna sa svojim zivotom, kako konacno ima sve materijalno i moze si priustiti sta god hoce i sad da ima dijete morala bi uskratiti neka sebi zadovoljstva, i kao ima neko istrazivanje da ako zelis da odgojis jedno dijete potrebno ti je milion dolara ili tako nesto a onda se ona upita a sta ako imas dvoje ili vise djece !?
.... i tako dodje do zakljucka da njoj ne pada napamet da ona nekom toliko placa kad na kraju ta djeca uopste nece biti zahvalna za to i na kraju se dotakne bas ovog dijela koji ti pominjes o indirektno nametnutom izboru i co. i veli, ko sam ja da radjam jos jedno dijete, mene niko nije pitao da biram, moje demokratsko pravo je da izaberem hocu li da zivim ili necu, i veli ja bih izabrala da se ne rodim, sta cu ja ovdje, da se mucim i slicno i meni je zivot nametnut i sad ona kao fina nece dietetu da indirektno nametne zivot.
Eto, na kraju krajeva, fina neka osoba, razmislja duboko o zivotu, sebi, ljudima, prirodi....poucan video, ja volim vako saslusati price iz raznih djelova svijeta, cisto da sam u toku gdje zivim.