Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
Hakiz

#601 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

animals wrote:
Hakiz wrote:
animals wrote:I na kraju, sta koga u Bosni briga sto u Francuskoj, ne daju Arapima,da rade stoim se svidi..
meni kao krscanu, boli briga, ako Englez, ne moze smisliti Poljaka..
A mene kao čovjeka smeta što jedan čovjek ne može smisliti drugog samo zbog porjekla, a ne zato što je dokazano da je ovaj drugi loš.
Ne kontas,poenta je bila, ako Poljak se ne drzi Engleski zakona,
sto bi se ja sekirao zbog toga..
To u citiranom postu nije pisalo.

Ovdje je veći problem to što zakon koji zabranjuje burkini nije proistekao iz dugogodišnje društvene norme, nego je donesen ad-hoc a da nema uporište u tradiciji.

U suprotnom bi zakon koji zabranjuje bilo koju odjeću osim kupaćih kostima na plaži postojao već decenijama.
animals

#602 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Hakiz wrote:

Ovdje je veći problem to što zakon koji zabranjuje burkini nije proistekao iz dugogodišnje društvene norme, nego je donesen ad-hoc a da nema uporište u tradiciji.

U suprotnom bi zakon koji zabranjuje bilo koju odjeću osim kupaćih kostima na plaži postojao već decenijama.
Vec je napisano..
donesen je poslije teroristicki napada, i oni su uzrok tome..
beautyfool

#603 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

Connaisseur Karlin wrote:
beautyfool wrote:
Pa unutar relgije muslimanke su dikriminirane od muslimana,a i od strane muslimanki,koje kazu da je to njihova slobodna volja,iako ,naravno,odluka nije bazirana na slobodnoj volji! Tacnije,religija je zloupotrebljena ,tj.neka od pravila obalcenja,a koja se odnnose za zene. To je isto uskracivanje ljudskih prava unutar muslimanske zjadenice. Kad budete rijesili doticni problem,isti problem nece biti vise prisutan van vasih zajednica!

Kad si vijedla muskarca muslimana da je diskriminiran kao muslimnka?
Muslimanka sam i ne smatram se uopste diskirminirano po nijednom faktor i zaista nebih da me brane oni koji hoce da diskriminiraju moje pravo na izbor.
Tvoje pravo na izbor! Hm! Prvo,tebi je izbor indirektno namtenut od strane religije,a to se podrazumjeva da nije "slobodan izbor".

Slobodan izbor se podrazumjeva da ne psotoji apsolutan pravilnik oblacenja zenama 24/7 ,a koji nema temelje u religijskim izvorima,vec u intrepretaciji istih izvora!

Ti podravas pravilnik oblacenja koji je doslovno nametnut zenama i na isit nacin podrzavas diskriminaciju muslimanki. Tebi nije namtenula pravilo obalacenja drzava ,a nije ni muz,a mnogim muslimnkama jeste. Ti si napravila izbor jer si vjernica,ali isti izbor nije baziran na slobodnoj volji,jer je nametnut religijskim pravilnikom oblacenja,a koji ne moras slijediti ako ne zelis. Mnoge muslimanke ipak slijede pravilnik iz licnih uvjerenja ,emocija,straha i slicno. Upravo o tome i pisem. Tajpravilnik je napisan od strane ljudi koji su interpetirali odredjene infomracije,i formlano su isti pravilnik zapecatili kao iskljucivo isrpavno pravilo oblacenj zena. To je jednsotavno nepravilan pristup,a koji definitvno diskirminira mnoge muslimanke. Ok,ti se ne osjecas diskriminiranom,ali ne mozes negirati da,ako slijedis doticno pravilo odijevanja,ne diskriminiras sebe i druge zene.Na isti nacin,podrzava muskarce muslimane sirom svijeta koji direktno disrkiiniraju svoje zene i zensku djecu.
Neki dan gledam neke recepte preko yt i izbaci mi kao prijedlog nekakvu zenu i pise velikim slovima why i dont want to have kids !
I hajde otvorim ti ja to iz radoznalosti, da vidim sta ce pametno reci.
I tako prica ona o svom djetinjstvu, o svom zivotu, kako je zadovoljna sa svojim zivotom, kako konacno ima sve materijalno i moze si priustiti sta god hoce i sad da ima dijete morala bi uskratiti neka sebi zadovoljstva, i kao ima neko istrazivanje da ako zelis da odgojis jedno dijete potrebno ti je milion dolara ili tako nesto a onda se ona upita a sta ako imas dvoje ili vise djece !?
.... i tako dodje do zakljucka da njoj ne pada napamet da ona nekom toliko placa kad na kraju ta djeca uopste nece biti zahvalna za to i na kraju se dotakne bas ovog dijela koji ti pominjes o indirektno nametnutom izboru i co. i veli, ko sam ja da radjam jos jedno dijete, mene niko nije pitao da biram, moje demokratsko pravo je da izaberem hocu li da zivim ili necu, i veli ja bih izabrala da se ne rodim, sta cu ja ovdje, da se mucim i slicno i meni je zivot nametnut i sad ona kao fina nece dietetu da indirektno nametne zivot.
Eto, na kraju krajeva, fina neka osoba, razmislja duboko o zivotu, sebi, ljudima, prirodi....poucan video, ja volim vako saslusati price iz raznih djelova svijeta, cisto da sam u toku gdje zivim.
ABH017

#604 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote: Pa, većina zemalja ti ne dozvoljava da rizikuješ svoj život, pa će te kazniti ako ne vežeš pojas u automobilu. Pa da moraš nositi zaštitnu opremu na poslu čak iako ti sam to ne želiš.

Tako da ti država može narediti nešto šta ti ne želiš uraditi ako je to u tvoju korist.

Pa ti tim slijedom može narediti da ne smiješ da se obučeš na određeni način, kao što ti može narediti da ne smiješ rizikovati svoj život na određeni način.

A to što Francuska diskriminiše žene tjerajući ih da skinu burkinije ne oslobađa islam od krivice da diskriminiše žene tjerajući ih da obuku burkinije.

Nisu se ta dva diskriminatora poništila time što naređuju oprečno ponašanje, nego oba jadnu ženu diskriminišu zajedno, dakle duplo je diskriminisana.
Uvod o zabranama brze vožnje, vožnje u alkoholiziranom stanju i ostalo, nema nikakve veze sa zabranom oblačenja burkinija. Znači baš niđe veze.
Poređenje dva diskriminatora od kojih u jednom slučaju žena, jedinka, sama za sebe izabrala da se tako obuče, a u drugom joj se zabranjuje pristup javnoj površini kroz kažnjavanje, nije baš adekvatna.
Hakiz

#605 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

animals wrote:
Hakiz wrote:

Vec je napisano..
donesen je poslije teroristicki napada, i oni su uzrok tome..
I to je problem. Zakon cilja na sve muslimanke koje nose burkini, ne na teroriste. A to je pogešno na mnogo načina.

Postoji u Frnacuskoj zakon koji zabranjuje sva vjerska obilježja u školama. I on mi je sasvim OK.

Ali, zamisli situaciju. Plaža u Francuskoj. Okolo žene i muškarci u kupaćim kostimima, toplessu. I tu je jedna žena u burkiniju koju policija tjera da skine burkini. Pored nje je druga žena u dugačkim lanenim hlačama ili suknji, lanenoj ili bez košulji dugh rukava i kapom ili šeširom na glavi. Nju policija ne dira, iako je pokrivena isto onoliko koliko i ova u burkiniju.

E ako to nije diskriminacija, ša jeste?
Hakiz

#606 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote: Pa, većina zemalja ti ne dozvoljava da rizikuješ svoj život, pa će te kazniti ako ne vežeš pojas u automobilu. Pa da moraš nositi zaštitnu opremu na poslu čak iako ti sam to ne želiš.

Tako da ti država može narediti nešto šta ti ne želiš uraditi ako je to u tvoju korist.

Pa ti tim slijedom može narediti da ne smiješ da se obučeš na određeni način, kao što ti može narediti da ne smiješ rizikovati svoj život na određeni način.

A to što Francuska diskriminiše žene tjerajući ih da skinu burkinije ne oslobađa islam od krivice da diskriminiše žene tjerajući ih da obuku burkinije.

Nisu se ta dva diskriminatora poništila time što naređuju oprečno ponašanje, nego oba jadnu ženu diskriminišu zajedno, dakle duplo je diskriminisana.
Uvod o zabranama brze vožnje, vožnje u alkoholiziranom stanju i ostalo, nema nikakve veze sa zabranom oblačenja burkinija. Znači baš niđe veze.
Poređenje dva diskriminatora od kojih u jednom slučaju žena, jedinka, sama za sebe izabrala da se tako obuče, a u drugom joj se zabranjuje pristup javnoj površini kroz kažnjavanje, nije baš adekvatna.
Ne, ne, ne. Ne zabrana brze vožnje ili u alkoholiziranom stanju. Time ugrožavaš i druge u saobraćaju i tu je sve jasno.

Ja sam namjerno naveo pojas kao nešto što štiti samo tvoj život, nikoga drugog i zakon ti ne dozvoljava da se odrekneš te zaštite, kazni te ako je se odrekneš. Naređuje ti nešto što utiče samo na tebe, za tvoje dobro, uprkos tvojoj volji da ne želiš da se štitiš.

Ali nema veze, drugačije razmišljamo.
animals

#607 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Hakiz wrote:

I to je problem. Zakon cilja na sve muslimanke koje nose burkini, ne na teroriste. A to je pogešno na mnogo načina.

Postoji u Frnacuskoj zakon koji zabranjuje sva vjerska obilježja u školama. I on mi je sasvim OK.

Ali, zamisli situaciju. Plaža u Francuskoj. Okolo žene i muškarci u kupaćim kostimima, toplessu. I tu je jedna žena u burkiniju koju policija tjera da skine burkini. Pored nje je druga žena u dugačkim lanenim hlačama ili suknji, lanenoj ili bez košulji dugh rukava i kapom ili šeširom na glavi. Nju policija ne dira, iako je pokrivena isto onoliko koliko i ova u burkiniju.

Poenta je da se prva zena oblaci u ime religije, a druga ne..
poenta je da u ime te religije se raznose ljudi u zadnje vrijeme,i otud i zabrane..
znaci, protestnu notu poslati ne Francuskoj drzavi, vec onima koji religijom, u ovom slucaju Islamom,manipulisu,
u borbi za svoje ciljeve..
beautyfool

#608 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

animals wrote:Zeno, ti ne mozes skontati jedno..
odjeca, koju kupis i oblacis po svom izboru..
znaci,nije je nametnuo niko..samo pokusaji reklamom, pa ako uspiju..
i odjeca koju namece religija.ne mozes porediti..
Pa isto ti je i sa odjecom koje nose muslimanke, hiljadu reklama, sirom interneta i tv za pokrivene, cak i najpoznatiji modni dizajneri kreiraju specijalne linije abaja za Emirate i middle east, drugo je sto se nasa lokalna moda razlikuje od njihovih ali i oni imaju svoju modu.
animals

#609 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

beautyfool wrote:
Pa isto ti je i sa odjecom koje nose muslimanke, hiljadu reklama, sirom interneta i tv za pokrivene, cak i najpoznatiji modni dizajneri kreiraju specijalne linije abaja za Emirate i middle east, drugo je sto se nasa lokalna moda razlikuje od njihovih ali i oni imaju svoju modu.
Tvoju modu je kreirala tvoja religija, kontas li..
religija je problem,kontas li..
ABH017

#610 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:

Ne, ne, ne. Ne zabrana brze vožnje ili u alkoholiziranom stanju. Time ugrožavaš i druge u saobraćaju i tu je sve jasno.

Ja sam namjerno naveo pojas kao nešto što štiti samo tvoj život, nikoga drugog i zakon ti ne dozvoljava da se odrekneš te zaštite, kazni te ako je se odrekneš. Naređuje ti nešto što utiče samo na tebe, za tvoje dobro, uprkos tvojoj volji da ne želiš da se štitiš.

Ali nema veze, drugačije razmišljamo.
Pa dobro. Po čemu je sigurnosni pojas u autu (koji dokazano koristi sigurnosti pojedinca) uporediv sa burkinijem? Kako to burkini šteti?
Prije bih rekao da koristi, jer štiti tijelo od UV zraka. Kakvu štetu nanosi pa da bi se zabranio?
Ili da preformulišem, kakvu korist ima žena koja nosi bikini, u odnosu na onu koja nosi burkini?
Hakiz

#611 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

animals wrote:
Hakiz wrote:

poenta je da u ime te religije se raznose ljudi u zadnje vrijeme,i otud i zabrane..
znaci, protestnu notu poslati ne Francuskoj drzavi, vec onima koji religijom, u ovom slucaju Islamom,manipulisu,
Znao sam da ćeš to reći.

A ako ova obučena u lan nosi krst na lančiću? Policija je ni tada ne bi dirala.
animals

#612 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Krscani su svoju religiju koja ih je sputavala jedva uspjeli staviti na marginu drustva..
i sad im dodju oni koji bi im nametnuli svoju..
nigdje veze..
animals

#613 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Hakiz wrote:
animals wrote:
Hakiz wrote:

Znao sam da ćeš to reći.

A ako ova obučena u lan nosi krst na lančiću? Policija je ni tada ne bi dirala.
Mislis kriz...nec ni tebe sa mjesecom i zvjezdom na lancicu..
ABH017

#614 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

animals wrote:Krscani su svoju religiju koja ih je sputavala jedva uspjeli staviti na marginu drustva..
nigdje veze..
Pa tako reci. Šta izmotavaš tu oko diskriminacije, religije, burkinija, čuda..
Reci, po tvom mišljenju, muslimanima i Islamu nije mjesto u evropi i tačka. Šta ga vintaš okolo?
Hakiz

#615 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote: Pa dobro. Po čemu je sigurnosni pojas u autu (koji dokazano koristi sigurnosti pojedinca) uporediv sa burkinijem? Kako to burkini šteti?
Prije bih rekao da koristi, jer štiti tijelo od UV zraka. Kakvu štetu nanosi pa da bi se zabranio?
Ili da preformulišem, kakvu korist ima žena koja nosi bikini, u odnosu na onu koja nosi burkini?
Poenta je bila u reakciji na to šta država ima pravo ili nema.

A ja sam već pisao, ne bih zabranio burkini, iako bih volio da žene same odluče da ga neće nositi.
beautyfool

#616 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

animals wrote:
beautyfool wrote:
Tvoju modu je kreirala tvoja religija, kontas li..
religija je problem,kontas li..
Ne kontam, meni religija nije nikakav problem a jeli ti kontas? :mrgreen:
animals

#617 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

ABH017 wrote:
animals wrote:Krscani su svoju religiju koja ih je sputavala jedva uspjeli staviti na marginu drustva..
nigdje veze..
Reci, po tvom mišljenju, muslimanima i Islamu nije mjesto u evropi i tačka. Šta ga vintaš okolo?
Svim ljudima je mjesto u Evropi..
a sto bi muslimani imali vece povlastice od ostali..
znaci, dobrodosli svi ljudi dobre volje..
a religiju stavite u svoje privatne dzepove..
animals

#618 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

beautyfool wrote: Ne kontam, meni religija nije nikakav problem a jeli ti kontas? :mrgreen:
Nije tebi,ali jeste Evropskim drustvima , izgleda..
Hakiz

#619 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:
nigdje veze..
Ne. Izgleda da muslimani ne žele da prihvate jedno. Nema problema da islama u Evropi bude koliko god hoćete, sve dok u svakodnevnom životu uticaj islama bude na nivou uticaja hrišćanstva.

Pa kada izađe karikatura u Charlie Hebdo kojoj je tema Muhammed da muslimani reaguju na isti način na koji reaguju hrišćani kada izađe karikatura kojoj je tema Isus.

Ili lakši primjer, kada smo već kod Francuske u katolicizmu je razvod nemogć bez posebnog odobrenja pape, pa evropske katoličke zemlje dozovoljavaju razvod. Pa katolicizam dozvoljava seks samo u braku i to samo misionarsku pozu, samo zbog razmnožavanja, a mislim da se malo ko toga striktno pridržava. itd. Dakle, hrišćanske zemlje su davno prestale uzimeti religiju kao nešto što određuje njihove svakodnevne živote, pogotovo zakone, pa čak rade i ono što bi se smatralo smrtnim grijehom, a vjernici hrišćani i vjerske vođe ne ubijaju, ne pale redakcije, ne aktiviraju bombe.

I od muslimana se traži to isto i sve OK.

Ali muslimani to ne žele da prihvate, pa reaguju na način koji onda navede te zemlje, te hrišćane, da odgovore na tu reakciju na svoj način.

I to je problem.
Last edited by Hakiz on 25/08/2016 03:30, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#620 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

beautyfool wrote:
beautyfool wrote:
Muslimanka sam i ne smatram se uopste diskirminirano po nijednom faktor i zaista nebih da me brane oni koji hoce da diskriminiraju moje pravo na izbor.
Tvoje pravo na izbor! Hm! Prvo,tebi je izbor indirektno namtenut od strane religije,a to se podrazumjeva da nije "slobodan izbor".

Slobodan izbor se podrazumjeva da ne psotoji apsolutan pravilnik oblacenja zenama 24/7 ,a koji nema temelje u religijskim izvorima,vec u intrepretaciji istih izvora!

Ti podravas pravilnik oblacenja koji je doslovno nametnut zenama i na isit nacin podrzavas diskriminaciju muslimanki. Tebi nije namtenula pravilo obalacenja drzava ,a nije ni muz,a mnogim muslimnkama jeste. Ti si napravila izbor jer si vjernica,ali isti izbor nije baziran na slobodnoj volji,jer je nametnut religijskim pravilnikom oblacenja,a koji ne moras slijediti ako ne zelis. Mnoge muslimanke ipak slijede pravilnik iz licnih uvjerenja ,emocija,straha i slicno. Upravo o tome i pisem. Tajpravilnik je napisan od strane ljudi koji su interpetirali odredjene infomracije,i formlano su isti pravilnik zapecatili kao iskljucivo isrpavno pravilo oblacenj zena. To je jednsotavno nepravilan pristup,a koji definitvno diskirminira mnoge muslimanke. Ok,ti se ne osjecas diskriminiranom,ali ne mozes negirati da,ako slijedis doticno pravilo odijevanja,ne diskriminiras sebe i druge zene.Na isti nacin,podrzava muskarce muslimane sirom svijeta koji direktno disrkiiniraju svoje zene i zensku djecu.
Neki dan gledam neke recepte preko yt i izbaci mi kao prijedlog nekakvu zenu i pise velikim slovima why i dont want to have kids !
I hajde otvorim ti ja to iz radoznalosti, da vidim sta ce pametno reci.
I tako prica ona o svom djetinjstvu, o svom zivotu, kako je zadovoljna sa svojim zivotom, kako konacno ima sve materijalno i moze si priustiti sta god hoce i sad da ima dijete morala bi uskratiti neka sebi zadovoljstva, i kao ima neko istrazivanje da ako zelis da odgojis jedno dijete potrebno ti je milion dolara ili tako nesto a onda se ona upita a sta ako imas dvoje ili vise djece !?
.... i tako dodje do zakljucka da njoj ne pada napamet da ona nekom toliko placa kad na kraju ta djeca uopste nece biti zahvalna za to i na kraju se dotakne bas ovog dijela koji ti pominjes o indirektno nametnutom izboru i co. i veli, ko sam ja da radjam jos jedno dijete, mene niko nije pitao da biram, moje demokratsko pravo je da izaberem hocu li da zivim ili necu, i veli ja bih izabrala da se ne rodim, sta cu ja ovdje, da se mucim i slicno i meni je zivot nametnut i sad ona kao fina nece dietetu da indirektno nametne zivot.
Eto, na kraju krajeva, fina neka osoba, razmislja duboko o zivotu, sebi, ljudima, prirodi....poucan video, ja volim vako saslusati price iz raznih djelova svijeta, cisto da sam u toku gdje zivim.
Pa bolje je da ona zna da nece djete,umjesto da glumi drugima da ga hoce :D Voli svoj komoditet i zna da je djete ne bi usrecilo. :)

Za razliku od tebe,ona kaze sto ziasta misli :D
ABH017

#621 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
nigdje veze..
Svim ljudima je mjesto u Evropi..
a sto bi muslimani imali vece povlastice od ostali..
znaci, dobrodosli svi ljudi dobre volje..
a religiju stavite u svoje privatne dzepove..
Opet "mi, vi, oni argumentacija". Žalosno.
Dakle nije žena došla da propovijeda Islam, već da boravi na plaži, kao i svi drugi. Nije obavljala molitvu, već sjedila na peškiru. Po čemu ti zaključuješ da je ona ponijela svoju vjeru (ne religiju) sa sobom?
Šta bi onda, po tom rezonu, trebala da uradi policija sa časnim sestrama, na plaži ili sa nekim likom, koji na plažu ponese Bibliju ili Kur'an da čita?
Last edited by ABH017 on 25/08/2016 03:29, edited 1 time in total.
beautyfool

#622 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

animals wrote:
beautyfool wrote: Ne kontam, meni religija nije nikakav problem a jeli ti kontas? :mrgreen:
Pa da, ali im je problem sto ne zele ukinuti religiju kao religiju odnosno svoju vjeru vec samo islam tako da nemogu uvesti zakon o zabrani religije na sirim podrucjima, vec ovako samo muslimanke ukidaju, najlakse po zenama.
animals

#623 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

ABH017 wrote:
animals wrote: Opet "mi, vi, oni argumentacija". Žalosno.
Dakle nije žena došla da propovijeda Islam već da boravi na plaži, kao i svi drugi. Nije obavljala molitvu, već sjedila na peškiru. Po čemu ti zaključuješ da je ona ponijela svoju vjeru (ne religiju) sa sobom?
Šta bi onda po tom rezonu trebali da uradi polivija sa časnim sestrama na plaži ili sa nekim likom koji na plažu ponese Bibliju ili Kur'an da čita?
Sta ce casne na plazi,da su htjele plazu,ne bi bile casne..
knjige jos nisu zabranjene, mozda i njih zabrane..
posebo je bilo rijec o onima sto djele kuran na ulicama gradova..
beautyfool

#624 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

Connaisseur Karlin wrote: Pa bolje je da ona zna da nece djete,umjesto da glumi drugima da ga hoce :D Voli svoj komoditet i zna da je djete ne bi usrecilo. :)

Za razliku od tebe,ona kaze sto ziasta misli :D
Pa da, ona nece jer ipak dijete nemoze izabrati dali ce doci na ovaj svijet, vec ce ona indirektno nametnuti djetetu izbor da zivi :-)

Ja nemam tih problema da kazem sta mislim, naravno ako smatram da je vrijedno da komentarisem, komentarisem, za razliku od tebe :D
animals

#625 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

beautyfool wrote:
animals wrote:
Pa da, ali im je problem sto ne zele ukinuti religiju kao religiju odnosno svoju vjeru vec samo islam tako da nemogu uvesti zakon o zabrani religije na sirim podrucjima, vec ovako samo muslimanke ukidaju, najlakse po zenama.
Svoju religiju,kao sto sam vec rekao su sveli na marginu..
a druge isto tako,na marginu..
Post Reply