Prvi korpus ARBiH
-
PM72
#601 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:25, edited 1 time in total.
- karanana
#602 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
o kakvom zauzimanju kasarne viktor bubanj on pise?
zauzimanje podrazumijeva predaju vojske i naoruzanja a fino imaju snimci gdje vojska sa svim i svacim laganini izlazi i ode prema grbavici masuci muratu sabanovicu. ni pokretnu kuhinju nisu ostavili.
zauzimanje podrazumijeva predaju vojske i naoruzanja a fino imaju snimci gdje vojska sa svim i svacim laganini izlazi i ode prema grbavici masuci muratu sabanovicu. ni pokretnu kuhinju nisu ostavili.
- zateznistub
#603 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Neko ti je to pogresno ispricao, nije pogodio obdaniste (nije mogao od nebodera) pogodio je hepok ali i kasarnu dva puta. Covjek kad vas cita niko ziv ne valja svi ili lopovi ili narkomani. Samo ste vi bili na svim linijama i svim mogucim i nemogucim bitkama.PM72 wrote:Os srca sam se nasmijao na tvoj post jer si 90% u pravu.Onih 10% ćemo ti "halaliti" jer sa ovih slika ne da je 30% nego 60% ratni profiter,klošar i kokošar.Ima i dosta časnih,poštenih i dobrih momaka,kakav je recimo bio pokojni Braco,njegov brat Miro ili Mance,Oljeg,Sirko itd.Htio sam se raniti kad sam pročitao nebuloze o nekim pojedincima.Nisam htio da pišem o Mambama jer ih znam,to je sve goli šljam,lopov i kokošar.Njih ne treba uopte pominjati u kontekstu borbe,niti su gdje ratovali niti su gdje išli.Vrtili su se po Alipašinom i Dobrinji po stanovima,kralo i pljačkalo šta je stiglo pa su se poslije "utopili" kod Juke a poslije po brigadama.Repetitor wrote:Nema na čemu![]()
Ako treba i bar 30% ovih sa slika koje si stavio,da ti poimenice nabrojim da su bili ratni profiteri,kriminalci i obični banditi koji si isli tamo gdje se moglo pokrasti sve ono sto se moglo evakuisati...
Ako treba,samo reci![]()
Čuj Edo Omerovic heroj?![]()
Pa taj kreten sa svojim pokrao sve moguce sto se moglo pokrasti iz skladista Feroelektra na Stupu. Pokrao sve sto se moglo pokrasti iz Sarabon/Zore na Stupu. Koji dio je odbranila njegova ekipa? Gdje su ucestvovali? Nek ograde slobodno sto su odbranili...
Cuj Senad Mehicevic?
Pa covjece kriminalac samo takav !!! Pola Dobrinje pokrao,pa kad je nestalo krasti po Dobrinji,osnovali jedinicu Bisere,koji su svercovali preko piste i kroz tunel i prodavali hranu napacenom narodu...
Pa da ne povjerujes
Grohotom sam se nasmijao kad pročitah da je jedan moj poznanik sa slika "teško ranjen u brobama za Dobrinju" a on ranjen tako što je pokušao ispaliti tromblon - bojevim metkom.Ili drugi da ima "zlatni ljiljan i da je na Stupu pucao iz tri rova".A on nije mak'o dalje od sjene jednog poznatog sarajevskog kriminalca a jedino na koga je pucao je naš vojnik koga je ubio i nikad nije odgovarao.Ili primjer jednog za koga pišu da je "inžinjerijskim radovima" dao ogroman doprinos odbrani Dobrinje.Eto kakav mu je bio dobrinos da ga je SIPA uhapsila pod sumnjom za ratne zločine.Sve mi se zgadilo kad pročitah o izvesnom "dobrovoljcu" koji je kao bio komandir i čiji je sin poginuo (šnjuhajući po srpskim kućama u Nedžarićima).Komad budale koga sam lično otjerao kad nam je jedne prilike tumačio iz prikrajka šta bi i kako trebalo a ubiše nas sa svih strana.Poslije je budalaš nosao motorolu glumeći bezbjednjaka a ja sam mu u lice govorio da ja jebem vojsku i jedinicu u kojoj je on - bezbjednjak.Itd.itd...O Edi Omeroviću ne treba trošiti riječi.
Pročitah ovlaš Kerimove nebuloze oko "osvajanja kasarne Viktor Bubanj" i njegove strateške "ideje".On i rahmetli Dedo ispaljivali osu za osom.Taj dedo je to jutro došao do nas u nekakvoj džeti kojoj je iz gepeka virila nekakav "rora".Jedino što je pogodio bilo je obdanište na Otoci a gađao kasarnu - ko fol podbacio.Inače,ta "akcija" je bila tolika fula i kolaps da je to za nevjerovati.Krenuli smo sa Alipašinog polja u 5 ujutro a narod nam sa prozora maše i govori "sretno momci" a ja sam po tome znao da smo nagrabusili.
Prije toga su nas postrojili i rečeno nam je ko nesmije neka istupi.Istupila su dvojca (jedan je na slici kao junak) a po trećeg je došao stari,ko fol,majka mu nije dobro.To je bio brat jednog ratnog pjevača.Helem,nas 15-tak je ostalo a kad su nam rekli gdje idemo došlo mi je da i ja odstupim ali neću kad bi poginuo.Onda smo krenuli put Švrakinoh i nekakvih garaža u kojima su bili Edini ljudi,napucani i opremljeni po zadnoj modi i još namazani crnim bojama po licu.Nismo došli ni do prvih baraka pala je 82-dvojka.Sve se raspršilo i nastao je haos.Od 40 ili 50 ljudi koliko je krenulo do prvih kuća preko puta kasarne nas je došlo 10-tak.U kućama oko kasarne je bilo nekakvih momaka i teritorjalaca ali niti ko izviruje niti gleda prema kasarni.Do podne nismo smjeli izviriti iz kuća,toliko su nas tukli 60-kama iz kasarne a kad su počele padati 82-ke i 120-tke-bio je spektakl.Jedan momak je iznad nas poginuo a pet-šest ranjeno a bar 20 ljudi ih je odnjelo do ambulante i naravno - nije se više vraćalo.Poslije podne smo se lagano izvukli i mi preostali,učinak nikakav,prestravljeni i blijedi kao kreč a oni iz kasarne samo da su preskočili ogradu,mogli su nas žive pofatati.I sad mi Kerim sere o genijalnosti napada na kasarne.
P.S.Rahmetli Nedžad - Pliško je poginuo preko puta Dobrinje V,gdje je sada ono stovarište a ima i ploča pred ulazom.Tijelo mu je ostalo nekoliko dana na onoj vrućini i nisu ga mogli izvući dok nisu dogovorili nekakvo primirje a izvukli su ga njegovi saborci obučeni u bijele mantile.Došli su bijelim kedijem.Neću pisati kakva je scena bila prilikom izvlačenja.Rahmetli Pliško je bio sjajan momak i drug.
- Gojeni H
#604 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Vidi Juke i generala...ruke u dzepove, trenerka, patike.Nekako s proljeća wrote:![]()
A što nagrdiste Mambe ...evo ih na Igmanu .
Uploaded with ImageShack.us
Da ne idu u akciju, roditelji ih iz stroja izveli...![]()
![]()
Ranjenike ne smijemo ostaviti...
Jest' neka nena u Sarajevu iskrene dove Bogu cinila. Svasta je i u Tuzli bilo, ali sto vas vise citam...pa fakat je "cudo otpora".
-
PM72
#605 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
-
Trebam te
#606 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Kerim Lucarevic prica gluposti i treba ga tuziti za ne istine koje podmece u knjizi

-
PM72
#607 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
- zateznistub
#608 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
halo genije, dva puta sam ranjen u proslom ratu i ne pametuj meni o ratu i akcijama u Sa. Ono sto sam ja prebacio preko leđa ti ni sanjati ne bi smio. i ne pricaj o DEDI jer blage veze nemas. Veni vedi vici ti ovoj balavurdiji koja nije prosla ona sranja meni nemoj, malo bolje slusaj sta ti pricaju pa onda penesi ovamo.PM72 wrote:Neko ti je to pogresno ispricao, nije pogodio obdaniste (nije mogao od nebodera) pogodio je hepok ali i kasarnu dva puta. Covjek kad vas cita niko ziv ne valja svi ili lopovi ili narkomani. Samo ste vi bili na svim linijama i svim mogucim i nemogucim bitkama.
HA,HA,HA...ne ljutim se momče na tvoje opaske,vjerovatno nisi bio ni rođen kad se to dešavalo pa ti neke stvari ne ulaze u glavu.Fino iščitaj moje postove,dao ti Bog oči i razum pa sriči slova i sastavljaj rečenice.Nikad i nigdje nisam napisao da su svi lopovi ili narkomani a pogotovo da sam bio na svim linijama i svim "mogućim i nemogućim" bitkama.Period od skoro 45 mjeseci je jako dugo vremensko razdoblje pa se negdje moralo i ratovati a sarajevsko ratište nije veliko,nekih 10 sa 3 km tako da sam,htio ne htio,obišao dosta toga.A ta šuplja šta je pogodio rahmetli dedo...šta da ti pišem."Veni,vidi,ali nigdje vici".
-
PM72
#609 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:26, edited 2 times in total.
-
PM72
#610 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:26, edited 1 time in total.
-
PM72
#611 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:27, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#612 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
...
Last edited by Gojeni H on 11/06/2012 20:04, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#613 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Fakat si me pogresno razumio. Niti se takmicim ko jace pisha u dalj niti se shegacim o sarajlijicamaPM72 wrote:Jest vala,imaš pravo.Kod vas je kriza bila samo za brašno...upitaj Samira,komadanta specijalne jedinice MUP-a Tuzla koji je bio sa svojom jedinicom kod nas na ispomoći pri pokušaju deblokade,juna 1995,kakve su linije bile oko Sarajeva a kakve u Tuzli i okolini.Pa više je bilo bunkera i minskih polja na potezu Kromolj - Sjenička kosa (nekih 1 km linije) nego u pola Majevice.Kad su išli sa nama u izviđanje nisu mogli vjerovati.Četnička artiljerija načičkana na svim čukama,vide se samohodke na Poljinama,cijevi PAT-ova i PAM-ova vire na sve strane i ti sad došao da "podjebavaš".Jeste bilo čudo otpora a ti se i dalje šegači o sarajlijicama.Gojeni H wrote:Vidi Juke i generala...ruke u dzepove, trenerka, patike.Nekako s proljeća wrote:![]()
A što nagrdiste Mambe ...evo ih na Igmanu .
Da ne idu u akciju, roditelji ih iz stroja izveli...![]()
![]()
Ranjenike ne smijemo ostaviti...![]()
Jest' neka nena u Sarajevu iskrene dove Bogu cinila. Svasta je i u Tuzli bilo, ali sto vas vise citam...pa fakat je "cudo otpora".
A dijeliti se necu. Dosta je ovom narodu bilo podjela.
Sarajevo je imalo problem. Dozvolilo je da kriminalci preuzmu neka komandna mjesta. Nesto bi iz toga valjda trebali nauciti. Ne, radi nas... vec onih "sto dolaze za nama".
Specijalna iz Tuzle nisu bili Vikicevci. Dobro su odradjivali policijski posao i povremeno isli na linije gdje je trebalo zachepiti.
Kad vec pricamo vojnicke price...ni jedan vojnik iz izvidjacko-diverzantskih jedinica 2 korpusa nece dati pardona nikome osim Buzimljanima (ovi su van gabarita) i nekim sarajevskim jedinicama sto se tice gradske borbe.
Jednostavan razlog. Kad prezivis Brcko, Gradachac, Olovo, i ostala mjesta "gdje gori zemlja" onda gdje te god drugo posalju dodje ti k'o odmor.
Be cool. I dalje vas pratim, samo nastavite.
-
PM72
#614 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
- Klavikula
#615 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
svaka linija je zeznuta, na svakoj se gine i ne treba omalovazavati , al tacno je da je postojalo linija koje su bile teze za braniti od ostalih...
meni je stari prico da kad su cetnici 93 na Zuci izveli ofanzivu znalo je za jedan dan da pogine po 50-ak ljudi, al linije se nisu pomjerale, skoro 30 hiljada granata je palo za jedan dan tad...
bilo je jos linija koje su bile teske za braniti..
prema pricama koje sam cuo od boraca i od ovih ofiicra kroz razne dokumentarce, knjige i sl. dosta zeznuto je bilo u Gorazdu, Mostaru prije deblokade, Bihacu...
pozdrav
meni je stari prico da kad su cetnici 93 na Zuci izveli ofanzivu znalo je za jedan dan da pogine po 50-ak ljudi, al linije se nisu pomjerale, skoro 30 hiljada granata je palo za jedan dan tad...
bilo je jos linija koje su bile teske za braniti..
prema pricama koje sam cuo od boraca i od ovih ofiicra kroz razne dokumentarce, knjige i sl. dosta zeznuto je bilo u Gorazdu, Mostaru prije deblokade, Bihacu...
pozdrav
-
PM72
#616 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
- Nekako s proljeća
#617 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Borci sa Žuči, svaka vojska bi ih mogla samo poželjeti u svojim redovima.

Zadesih se jednom prilikom tamo ...
u neznanju.

Rahmetli Berin je bio krasan momak.

Zadesih se jednom prilikom tamo ...

Rahmetli Berin je bio krasan momak.
-
The 51st State
#618 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
ne znam koliko je to brojem ali znam da je otprilike svaki sekund odjekivala detonacija, nisam bio vojnik ali nama civilima je bilo psihicki nepodnosljivo samo slusati to u pozadini, a ni zamisliti ne mogu kako je gore bilo.PM72 wrote:Puno je kad ti blizu padne tri granate a kamoli 30 ili par hiljada.Sjećam se podatka da je najviše granata palo,čini mi se 27 jula 1993,na plato Žuči a radilo se o cifri 3770 granata.Kakvih 30 hiljada...To su pisali i naši i UN izvori tako da ja vjerujem tom podatku.Klavikula wrote:meni je stari prico da kad su cetnici 93 na Zuci izveli ofanzivu znalo je za jedan dan da pogine po 50-ak ljudi, al linije se nisu pomjerale, skoro 30 hiljada granata je palo za jedan dan tad...
- Nekako s proljeća
#619 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
E tog brojanja nije bilo gore na terenu, već vrlo napeto isčekivanje da tvoj položaj bude direktno pogođen nekim od tih raznoraznih projektila. I većina je tu mogućnost tako i gledala, nimalo ne sumnjajući hoće li ili neće pasti na tvoj položaj. A isčekivanje da se to i desi, je ostavljalo na psihičkom planu strašne posljedice.
Članak koji sam postavio iznad, fakat ima dosta istine u napisanom.
Četvrti je bio stari lisac
Šesti je imao nagon za obavljanjem velike nužde,
Ali hajde, mi smo tu bili kao ispomoć i bilo je kako je bilo. Ali oni borci koji su stalno bili gore...kapa do poda .
- Nekako s proljeća
#620 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Taj dan 27.07.1993 godine sam, prilazeći prvoj liniji odbrane na Žuči , ispred kuće udaljene od prve linije nekih 400-600 metara, posljednji put vidio živog ,ovog velikog partiotu i čovjeka.
Neka ti je laka zemlja bosanska Envere.

Neka ti je laka zemlja bosanska Envere.

-
sumirprimus
#621 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
pm72 malo OT,carsijanerskom terminologijom,sarajlijica nije pogrdan naziv(nema tu ljutnje)...PM72 wrote:Tuzlak,
Familija mi je iz Tuzle a od njih sam čuo pojam sarajlijica i šegačenje na naš račun.Ko biva,jebo vas špicasta stijena-hoćete li da dođemo sa desetak momaka da to odradimo.Ovi momci su bili specijalna jedinica tuzlanskog MUP-a i bili su odlično opremljeni za naše uslove.Alfine uniforme,jurišni prsluci,kevlar šljemovi a kod njih sam prvi put uživo vidio M16.Bili su smješteni sa nama u jednoj zgradi a njihova logistika (a najprije će biti naša) je zakazala jer nije poslala dovoljan broj obroka i ljudi su ostali gladni.Njih 30-tak.Onda smo mi sve svoje obroke i hranu odnjeli njima jer su ljudi došli da se bore sa nama a ja prvi ne bih mogao biti sit a oni gladni.Nema teorije.U međuvremenu smo napravili frku logističarima MUP-a koji nisu ni znali da su oni s nama na kazanu.Organizacija - 0 bodova.Uglavnom,momci su sutra dan dobili pite i po porciju ćevapa-vjerovali ili ne.Meni su ostali u jako lijepom sjećanju,čak smo se dogovorili da ginemo jedni za druge ali ostavljati nikog nećemo.
Kakva su to vremena i drugarstvo bili.Ponekad poželim osjetiti onaj elan i jaranstvo.Sad smo svi u frci,žurbi,nemamo vremena ni za pišljive kafe a viđamo se samo po dženazama i sahranama dragih ljudi.
Samo ,trebao bi imati na umu da je Tuzla imala "sreću" pa je u njoj živjelo samo 20 000 Srba a u Sarajevu 157 000 i da smo mi imali 16 kasarni i skladišta JNA i skoro svu okolinu načičkanu pročetničkim srpskim življem.Da ste i vi imali 50-tak hiljada takvih i još koju kasarnu JNA ,sumnjam da bi se pametni puno pitali nego bi otpor organizovali tipovi sumnjive i kriminalne prošlosti.Ja kapu skidam Selimu Bešlagiću i Meši Bajriću i njihovoj hrabrosti a Selim me kupio za sva vremena kad je onom Praćeru skresao sve u brk.
i znam da mi je clan porodice dobrovoljno otiso na sarjevo u tu jebenu deblokadu tolko se ovde sarajevo mrzilo
citam sta pisete,i kroz vasu pricu cojvek dozivi kako je ustvari bilo,samo malo me bode koliko ste vi ustvari izmedju sebe nekako medjuljudski naruseni,koliko toga nije stimalo,za nepovjerovat...vjerovatno je to i ovom gore forumasu bilo cudno...elem,pisi kako jest, i to je ono najinteresantnije,znamo mi svi,da je ono sto cujes na medijima usminkana verzija a sve nas interesira kako je ustvari bilo...
-
PM72
#622 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
-
sumirprimus
#623 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
nismo se razumjeli ocigledno...nema veze...
gledam,koliko jedni za druge govorite da lazu,pretjeruju tipa,lazni borci,lazni komadanti,lazne akcije, i tako...
p.s drug moj,nisu ti na mjestu konstatacije vezane za ljubomoru,za provinciju,za poredjenje ap i tz,kao i za tz regiju a propos nesretnih granata i municije,jerbo vjerujem da je u pitanju neupucenost a ne malicioznist..u svakom slucaju pozdrav...
gledam,koliko jedni za druge govorite da lazu,pretjeruju tipa,lazni borci,lazni komadanti,lazne akcije, i tako...
p.s drug moj,nisu ti na mjestu konstatacije vezane za ljubomoru,za provinciju,za poredjenje ap i tz,kao i za tz regiju a propos nesretnih granata i municije,jerbo vjerujem da je u pitanju neupucenost a ne malicioznist..u svakom slucaju pozdrav...
-
PM72
#624 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:28, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#625 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
da ne svedemo na relaciju tz-sa raspravu,odosmo u dubljan onda,jer da je bogdom sarajevo imalo sudbinu tuzle...
al vezano za kerima i temu,pa zato ste vi tu direktni ucesnici da pojasnite svima nama,koji nismo bili tu,sta se desavalo a interesira nas... dakle pricaj,svjedok si vremena...
al vezano za kerima i temu,pa zato ste vi tu direktni ucesnici da pojasnite svima nama,koji nismo bili tu,sta se desavalo a interesira nas... dakle pricaj,svjedok si vremena...