Sto ste pusili pusili ste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Janjicar

#601 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Janjicar »

Majke mi na ovoj se temi vidi koliko smo mi glupi kao nacija!
S4mpion

#602 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by S4mpion »

28. Sigmund Freud (cigars)
d. 1939, age 83, suicide, after 30 operations for mouth cancer x 15 years. smoked til he died. wrote to his doctor during this period:

"I have not smoked for seven weeks since the day of your injunction. At first I felt, as expected, outrageously bad. Cardiac symptoms accompanied by mild depression, as well as the horrible misery of abstinence. These wore off but left me completely incapable of working, a beaten man. After seven weeks I began smoking again...Since the first few cigars, I was able to work and was the master of my mood; before that life was
Poražavajuće loš uticaj ovisnosti o cigaretama na ljudski život, na život jednog ovisnika.

Upravo zbog ovakvih (i još mnogih drugih) slučajeva, odluka o zabrani konzumacije cigareta na javnim mjestima, uz poskupljenje istih, je i više nego dobra, pogotovo za mlade ljude.
jefferson

#603 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jefferson »

Janjicar wrote:Majke mi na ovoj se temi vidi koliko smo mi glupi kao nacija!
Ponos ljudi u BiH se sveo na cigaru.
Mozes im uzeti radno mjesto, delozirati ih, kasniti sa penzijama, napraviti drugu najsromasniju drzavu u Evropi itd, ali im nemozes uzeti pravo da sami sebe i okolinu truju.
mirzaaa33

#604 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mirzaaa33 »

Možeš isto tako reći da im uzimaju radna mjesta, kradu ih, deložiraju, drže u mjestu 30 godina, kasne sa penzijama a oni brinu hoće li se neko možda trovati cigarom.
gvozderkov

#605 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

jefferson wrote:
gvozderkov wrote:
Mislim da je fazon u samo jednoj stvari-drzava mnogo vise gubi jer pusaci kostaju zdravstveni sistem jako mnogo..vise svakako nego sto zaradi na istim cigaretama.
Meni na kutiji pise da pusaci umiru mladi. Ako krenemo od te pretopstavke kao i od toga da umiru od raka pluca (najprogresivniji rak, čije su prognoze max 5 godina) i srcanog udara (u glavnom trenutna smrt, 1 od 13 je vjerovatnoca prezivljavanja) možemo zakljuciti totalno suprotno. Velika vecina pusaca ne dozivi 65 godina i umire od bolesti koje se brzo razvijaju tj. gotovo nikako ne opterecuju zdravstveni sistem i sto je jos vaznije ne opterecuju penzioni sistem koji su uplacivali citav svoj zivotni vijek.

Sa druge strane placaju bolesno visoke takse na cigarete koje najvise pogadjaju obicne radne ljude a njima je pusenje cigarete (na pauzi, uz kafu, poslije posla) jedno od rijetkih zadovoljstava u zivotu.
Sada im treba zabraniti pusenje u privatnim kaficima i restoranima što je udar na prava pusaca kao i vlasnika objekta koji bi sam trebao odluciti da li je pusenje dozvoljeno ili ne. Neki izbjegavaju mjesta gdje se pusta turbo-folk muzika, koju takodjer smatram stetnom ali za mozak, ipak, bilo bi idiotski traziti od drzave da zabranjuje tu vrstu muzike i namece vlasnicima kafica koju muziku trebaju pustati.
Da nepusacima stvarno smeta duhanski dim izbjegavali bi mjesta gdje se pusi i automatski bi se otvorio ogroman broj nepusackih objekata koji bi zadovoljili njihove potrebe, jer su nepusaci vecina.
Ipak, cak i agresivni nepusaci biraju mjesta na kojima je vlasnik dozvolio pusenje i sjede sa pusacima a zele da im nasilno zabrane pusenje sto je krajnje licemjerno i udar na ljudsku slobodu .

Indikativno je da je nacisticka Njemacka bila prva moderna drzava koja se agresivno suprostavila pusenju, link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-toba ... zi_Germany
Kako ignorantan post.
Moj otac je prebacio dobro preko 65 godina. Danas lezi u krevetu (manje/vise) jer su cigare totalno unistile krvne sudove. Ti si samo naveo rak pluca i infarkt (taj rak pluca ce drzavu kostati desetine hiljada maraka, nezavisno koliko osoba zivi). Cigarete uzrokuju stotine razlicitih bolesti direktno, a indirektno i vise od toga.
Takodje,tvoj psot ocitava krtkovidnost anroda u BiH koji samo gleda sta ce se danas desiti, a u detalja razglabaju sta je bilo zadnjih 30 godina, dok niko ne misli o tome sta sutra. Cigarete su kao i saobracajne nesrece i ostale stvari koje unistavaju ljudski kapital. Koliko ce BiH izgubiti u ekonomskoj aktivnosti zato sto smo top 10 u svijetu kada je u pitanju pusenje. Evo primjer. Nedavno je na auto putu poginuo ugledni zenicki advokat. Covjek je zaposljavao 2 osobe (koliko sam procitao) obavlja aktivnost koja svaku drzavu cini drzavom (pravo na odbranu). Ljudi koji se bave takvom statistikom vrlo lako mogu izracunati koliko ce njegova smrt kostati BiH. E tako svaki pusac koji umre od raka, srcanog udara, ili postane zavisan od komplikovanih ljekarskih procedura ne samo da ksota drzavu zbog togas to je nesposoban da radi, nego je breme poreskim obveznicima.
I kakve veze ima nacisticki rezim i pusenje? Nacisticki rezim su podrzavali VW, MB, BMW itd, pa se bosanci sjebase da ih kupe.
Kada neko napravi takvu usporedbu, to nije nista druge nego nedostatak argumenata.
Po tvojoj logici, kako se ne bi izgubio "ljudski kapital", covjek bi trebao biti pod staklenim zvonom i izbjegavati bilo kakvu interakciju sa zivotom jer bi se mozda moglo razboljeti ili umrijeti.

Ti mi se cinis ignorantan i nadobudan ili je to samo prema nama "kratkovidnim" iz BiH? Vjerovatno zato sto si otisao u USA ( pretpostavljam po lokoaciji) i postao demokratski glasac sirokih vidika. Inace je u US trend pada cijene cigareta u nekim drzavama tako da npr. u Virginiji kutija malbora kosta oko 4.5$ (nekih 7,5 km, 3 km vise nego u BiH a standard visestruko veci) pa mozemo reci da su efektivno cigare jeftinije u "najprogresivnoj" zemlji na svijetu nego u BiH, znaci da se i pusaci nesto pitaju.

Ocito nisi shvatio poredjenje sa nacizmom pa cu ti to probati malo detaljnije objasniti, iako to mozda izlazi izvan domena ove teme. Nacizam sam spomenuo kao krajenje autoritaran i represivan rezim koji se mijesa u svaku poru ljudskog zivota. Taj sistem kroz zakonodavstvo, policiju i sudstvo kao i jaku propagandnu masineriju namece stroge norme ponasanja, razmisljanja i zivljenja. Izmedju ostalog je nametnuo i zabranu pusenja koju sam linkovao. Nadam se da ti je malo jasnije cemu to. Ali meni sada nije jasno kakve to veze ima sa kupovinom vw, mb, bmwa?

Zapadna politicka agenda (koja se brzo preslikava i u BiH) radi nesto slicno tome sto bih nazvao neoliberalni fasizam. Postavlja se neki novi set vrijednosti te se tezi autoritarnoj i velikoj drzavi uz medijsku propagandu koja to promovira.

Svaki covjek koji prebaci 70 godina isto kosta drzavu nezavisno bio on pusac ili ne, a drustvo to trpi. Drzavu i zdravstveni sistem takodjer kostaju ljudi koji se nezdravo hrane i koji nisu fizicki aktivni. Kostaju drustvo i bahati i neodgovorni vozaci koji pocesto pored svog zivota odnesu i tudji( trebali bi zabraniti automobilie ? )
Po toj logici ocekivan bi bio slijedeci slijed regulaciija: zabrana fast foodova, potom masne hrane, slatkisa, uvodjenje prisilnog fizickog rada kako bi se ostalo u formi, povecanje taksi na privatne automobile i goriva (jer to je luksuz, odnosi zivote, zagadjuje okolinu itd..) te u konacnici uvodjenje zabrane konzumiranja mesa jer, okrutno je jesti zivotinje a i generalno nezdravo.

Svaka zabrana i regulacija udara na slobodu covjeka i stvara sve veci revolt.

Alkohol je takodjer stetan, bar kao i cigareta na individualnom nivou a kada je u pitanju okolina steta je neusporediva. Pokusalo se sa prohibicijom 20tih u Americi, vidjeli smo kako se zavrsilo. Ocekujem nesto slicno sa duhanom.
Drzavu takodjer kostaju i ljudi sa teskim mentalnim i fizickim poteskocama , ljudi koji boluju od mnogih drugih vrsta bolesti a zahtijevaju cijelozivotno lijecenje (mnoge od njih izazvane "neregularnim" nacinom zivota ) koje nemaju apsolutno nikakve veze sa pusenjem. Nacisticki rezim je imao slican stav prema tome, analogan tvom prema pusenju:
Image
"60,000 Reichsmark is what this person suffering from a hereditary defect costs the People's community during his lifetime. Fellow citizen, that is your money too. Read '[A] New People', the monthly magazine of the Bureau for Race Politics of the NSDAP."

Sav taj "neoliberalni fasizam" me neodoljivo podsjecaja na Hitlerovu agendu samo sa nekim drugim setom vrijednosti i nekim drugim dezurnim krivcima, inace vegeterijanca, velikog pobornika prava zivotinja, zestokog protivnika pusenja i alkohola. Otuda i spominjanje nacistickog rezima kao sinonima za jednoumlje i represiju.
gvozderkov

#606 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

jefferson wrote:
Mozes im uzeti radno mjesto, delozirati ih, kasniti sa penzijama, napraviti drugu najsromasniju drzavu u Evropi itd, ali im nemozes uzeti pravo da sami sebe i okolinu truju.
Cartman: Wow. It's like, it's like, smoking brings a lot of people just a little bit of joy and, and you get to take that away from them. You are so awesome.
Nero Histrion

#607 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Nero Histrion »

S4mpion wrote:
28. Sigmund Freud (cigars)
d. 1939, age 83, suicide, after 30 operations for mouth cancer x 15 years. smoked til he died. wrote to his doctor during this period:

"I have not smoked for seven weeks since the day of your injunction. At first I felt, as expected, outrageously bad. Cardiac symptoms accompanied by mild depression, as well as the horrible misery of abstinence. These wore off but left me completely incapable of working, a beaten man. After seven weeks I began smoking again...Since the first few cigars, I was able to work and was the master of my mood; before that life was
Poražavajuće loš uticaj ovisnosti o cigaretama na ljudski život, na život jednog ovisnika. :izet:

Upravo zbog ovakvih (i još mnogih drugih) slučajeva, odluka o zabrani konzumacije cigareta na javnim mjestima, uz poskupljenje istih, je i više nego dobra, pogotovo za mlade ljude.

Kad vidim koliko se pusaci muce, uznervoze sto ne mogu zapalit samo pola sata, k'o na iglama su, nekima se i ruke tresu, ko biva cejf im to neki, smiruje ih, a radi se o jednoj vrsti ovisnosti i to tezeg oblika, s koje se vrlo tesko skinuti.

Udjoh prije nekoliko dana u trolejbus, :shock: frajer za volanom pusi, a ja jako stigo iz zemlje u kojoj je to nezamislivo. Jos odvrn'o covjek narodjnake.

A ima i ova situacija - ulazi tip u taj siti trolejbus, a prije nego ce uci po deset puta jos povuce iz one cigarcine, gledam ga i ne mogu vjerovati, a onaj zadnji dim ispusti u trolejbus, dok ulazi, i :twisted: zagadi zrak svima. Boli njega briga sto to mozda nekome smeta, najbitnija je njegova mala- velika potreba, tj. ovisnost. Ovo je cista narkomanija, a oni koji nece to da vide, ti su slijepi kod ociju i zdrave pameti.
Nero Histrion

#608 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Nero Histrion »

gvozderkov wrote:
jefferson wrote:
:thumbup: :bih: :thumbup:
Cartman: Wow. It's like, it's like, smoking brings a lot of people just a little bit of joy and, and you get to take that away from them. You are so awesome.

Upravo tako, prije ce crknut neg se odrec trovanja i sebe i drugih. Kad cujem ono -sve mi diraj, cigare mi ne diraj, to mi je sve u zivotu - stuzi mi namah :( .
jefferson

#609 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by jefferson »

Po tvojoj logici, kako se ne bi izgubio "ljudski kapital", covjek bi trebao biti pod staklenim zvonom i izbjegavati bilo kakvu interakciju sa zivotom jer bi se mozda moglo razboljeti ili umrijeti.

Ti mi se cinis ignorantan i nadobudan ili je to samo prema nama "kratkovidnim" iz BiH? Vjerovatno zato sto si otisao u USA ( pretpostavljam po lokoaciji) i postao demokratski glasac sirokih vidika. Inace je u US trend pada cijene cigareta u nekim drzavama tako da npr. u Virginiji kutija malbora kosta oko 4.5$ (nekih 7,5 km, 3 km vise nego u BiH a standard visestruko veci) pa mozemo reci da su efektivno cigare jeftinije u "najprogresivnoj" zemlji na svijetu nego u BiH, znaci da se i pusaci nesto pitaju.

Ocito nisi shvatio poredjenje sa nacizmom pa cu ti to probati malo detaljnije objasniti, iako to mozda izlazi izvan domena ove teme. Nacizam sam spomenuo kao krajenje autoritaran i represivan rezim koji se mijesa u svaku poru ljudskog zivota. Taj sistem kroz zakonodavstvo, policiju i sudstvo kao i jaku propagandnu masineriju namece stroge norme ponasanja, razmisljanja i zivljenja. Izmedju ostalog je nametnuo i zabranu pusenja koju sam linkovao. Nadam se da ti je malo jasnije cemu to. Ali meni sada nije jasno kakve to veze ima sa kupovinom vw, mb, bmwa?

Zapadna politicka agenda (koja se brzo preslikava i u BiH) radi nesto slicno tome sto bih nazvao neoliberalni fasizam. Postavlja se neki novi set vrijednosti te se tezi autoritarnoj i velikoj drzavi uz medijsku propagandu koja to promovira.

Svaki covjek koji prebaci 70 godina isto kosta drzavu nezavisno bio on pusac ili ne, a drustvo to trpi. Drzavu i zdravstveni sistem takodjer kostaju ljudi koji se nezdravo hrane i koji nisu fizicki aktivni. Kostaju drustvo i bahati i neodgovorni vozaci koji pocesto pored svog zivota odnesu i tudji( trebali bi zabraniti automobilie ? )
Po toj logici ocekivan bi bio slijedeci slijed regulaciija: zabrana fast foodova, potom masne hrane, slatkisa, uvodjenje prisilnog fizickog rada kako bi se ostalo u formi, povecanje taksi na privatne automobile i goriva (jer to je luksuz, odnosi zivote, zagadjuje okolinu itd..) te u konacnici uvodjenje zabrane konzumiranja mesa jer, okrutno je jesti zivotinje a i generalno nezdravo.

Svaka zabrana i regulacija udara na slobodu covjeka i stvara sve veci revolt.

Alkohol je takodjer stetan, bar kao i cigareta na individualnom nivou a kada je u pitanju okolina steta je neusporediva. Pokusalo se sa prohibicijom 20tih u Americi, vidjeli smo kako se zavrsilo. Ocekujem nesto slicno sa duhanom.
Drzavu takodjer kostaju i ljudi sa teskim mentalnim i fizickim poteskocama , ljudi koji boluju od mnogih drugih vrsta bolesti a zahtijevaju cijelozivotno lijecenje (mnoge od njih izazvane "neregularnim" nacinom zivota ) koje nemaju apsolutno nikakve veze sa pusenjem. Nacisticki rezim je imao slican stav prema tome, analogan tvom prema pusenju:
Image
"60,000 Reichsmark is what this person suffering from a hereditary defect costs the People's community during his lifetime. Fellow citizen, that is your money too. Read '[A] New People', the monthly magazine of the Bureau for Race Politics of the NSDAP."

Sav taj "neoliberalni fasizam" me neodoljivo podsjecaja na Hitlerovu agendu samo sa nekim drugim setom vrijednosti i nekim drugim dezurnim krivcima, inace vegeterijanca, velikog pobornika prava zivotinja, zestokog protivnika pusenja i alkohola. Otuda i spominjanje nacistickog rezima kao sinonima za jednoumlje i represiju.
Neoliberalni fasizam, ignorantnost, amerika, Hitler, itd. Sve si to upakovao u problem sa cigarama.
Extra. Sreca pa je to najveci problem u BiH, to sto 34% ljudi u BiH nece moci zapaliti gdje bas oni hoce.
Ne znam onda sto npr. postoje parking mejsta? ogranicenja brzine? na kraju, sto uopste moramo vozacki polagati? Zar ne bi bilo bolje sa stanovista ljudskih sloboda da jednostavno damo svima da voze kad hoce, kako hoce? Jer na kraju, argument nekolicine ljudi ovdje je da ce zapaliti cigaretu gdje oni hoce i kako hoce, jer imaju pravo. Evo ja smatram da je polaganje vozackog ispita sasvim nepotrebna stvar, kao i zakonski minimum da osobe samo sa navrsenih 18 godina mogu voziti auto. Vjerovatno je i to jedna od neloberlanih zavjera potpomognuth vegetarijianskim lobijem.
Janjicar

#610 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Janjicar »

jefferson wrote:
A najbolji je ovaj sto kaze ako ti smeta sjedi u kuci :lol:

Demokratije je onda sve dok ne ugrozavas nekog drugog, a ovdje imate ocit primjer ugrozavanja zdravlja drugog. Hiljade i hiljade istrazivanja su pokazala da cigara steti i pasivnim pusacima. Odkud tebi pravo da trujes nekog ?
Pusi ti 5 cigara najednom to mene ne interesuje, i sam se borim da ih bacim, al nemoj ugrozavat drugog.
zubi

#611 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by zubi »

"Pušenje duvana nije samo rizični faktor i uzročnih plućnih i srčanih bolesti, već je on sam po sebi bolest. Duvanska zavisnost je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO (ICD-10) i Američkog psihijatriskog udruženja za dijagnostiku i statistiku (DSM-IV). Većina pušača su do izvesne granice zavisnici od duvana, mada jačina zavisnosti može da varira uveliko.

“Zavisnik” podrazumeva pušače kada im je potrebna cigareta bez obzira na situaciju i kada je njihovo ponašanje uslovljeno sadržajem cigarete i ne mogu da se odupru pušenju, čak kad znaju da ono može da nanese štetu. Nemoguće je za pušače da ostave pušenje, bez poteškoća, pa iako žele da to urade i znaju da je to vitalno za zaštitu njihovog zdravlja i zdravlja najbližih u okolini. Ovo se javlja zato što postoji duvanska zavisnost, a nikotin je supstanca koja je sadržana u duvanu i koja prouzokuje zavisnost. Zavisnost (koja isto tako može da bude prouzrokovana nikotinom kod u životinja u eksperimentalnim uslovima) nastaje zahvaljujući dejstvu nikotina na nikotinske receptore u centralnom nervnom sistemu.

Efekti nikotina na centralni nervni sistem se pojavljuju ili deluju na isti mehanizam kao droge, kao što su heroin ili kokain koji prouzrokuju modifikaciju nekih telesnih funkcija. Može da ubrza mentalne procese, uzrokuje pravu anksioznost, da poboljšaju fizičko funkcionisanje kao i stvaranje prijatnih osećanja. Svi ovi simptomi kod pušača prouzrokuju da on traži nikotin ponovo i ponovo, sve češće i češće.
Pušenjem duvana nikon brzo dospeva u mozak

Nikotinu iz dima je potrebno samo nekoliko sekundi da dođe do mozga.

Simptomi nikotinske zavisnosti postaju mnogo češći pošto se broj popušenih cigareta tokom dana povećava. Uzimanje nikotina dovodi do tolerancije većine ali ne i svih njegovih efekata. Ovi efekti uključuju “gornju regulaciju” takozvane nikotinske acetilholinergične receptore. Tako se broj nikotinskih receptora povećava pošto se izloženost drogi povećava. Ti efekti “zarobljavaju” pušača.
Apstinencijalna kriza

Zavisnost za nikotinom i sindrom (simptomi) koji se pojavljuje kada nedostaje nikotin (sindrom apstinencijalne krize) su prepreke za odvikavanje od pušenja. Kada pušači prestanu da puše oni izgube “pozitivne” efekte nikotina koje su osećali, a sada imaju “bolne” efekte njegovog nedostatka. To je razlog, zašto se pušenje duvana ne može da smatra kao dobrovoljna odluka konzumenata i zašto se duvansko tržište ne može smatrati slobodnim.

Pritisnuto agresivnim marketingom duvanske nikotinski-flasterindustrije, korišćenje duvana se proširilo u svim zapadnim zemljama i širi se ubrzano širom sveta.
Cigarete nemaju osobenosti, emocije ili pripadnost socijalnoj klasi. One predstavljaju štapić duvana, papir, lepak i otrovne hemikalije.

U njima nema ništa što je korisno za ljudski organizam.

Cigarete su samo lako dostupan proizvod kreiran da bi proizveo zavisnost i koji na kraju ubija polovinu svojih redovnih korisnika. "
gvozderkov

#612 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

Janjicar wrote:
jefferson wrote:

Demokratije je onda sve dok ne ugrozavas nekog drugog, a ovdje imate ocit primjer ugrozavanja zdravlja drugog. Hiljade i hiljade istrazivanja su pokazala da cigara steti i pasivnim pusacima. Odkud tebi pravo da trujes nekog ?
Pusi ti 5 cigara najednom to mene ne interesuje, i sam se borim da ih bacim, al nemoj ugrozavat drugog.
Otkud tebi pravo da u mojoj kuci, mojem autu, mojem kaficu, mojem privatnom posjedu nasilno nameces svoje norme ponasanja koristeci represivne instrumente drzave ? Ugrozavas privatno na privatno vlasnistvo a to je svetinja. Sutra ces mi reci da ne smijem kafu praviti jer dize pritisak, povecava rizik od srcanog udara?

Doslijedni muslimani (bar u BiH) izbjegavaju mjesta gdje se toci alkohol, produze i izaberu mjesto gdje nema alkohola a ne traze zabranu tocenja alkohola na "javnim" (ovo javno mi i dalje nije jasno sta kod nas znaci, jer ocito je kod nas i privatno javno...) mjestima. Nekima radikalnijim smetaju i mjesta gdje se pusta muzika i odu do "Benje" kod Fahdove, a ne traze zabranu muzike jer smatraju da im skodi. Eh to je demokratija, kapitalizam i pravo slobodan izbor.

Postoje javna ali prava javna mjesta gdje drzava ima pravo da odluci kodeks ponasanja kao sto su bolnice, opstine, JAVNE firme, fakulteti gdje je drzava (drustvo) zabranilo pusenje 2007. godine i to je sasvim opravdano jer je to JAVNA svojina.Moja kuca, moj kafic, moj restoran nije javna svojina i ja sam taj koji odredjuje pravila.

Kao sto rekoh nepusca u BiH je bar 60% sto znaci da su vecina, imaju apsolutno pravo da otvaraju mjesta gdje je zabranjeno pusenje koja ce imati veliki promet jer "second hand smoking" im skodi i brinu se za svoje zdravlje.

btw.
,iako nebitno za poentu moga posta, niti jedna relevantna studija nije pokazala bilo kakvu korelaciju izmedju "pasivnog pusenja" i bilo koje bolesti. Znaci stetno je kao i tudji parfem, miris, smrad, glas, tj iritira i smeta.
zubi

#613 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by zubi »

gvozderkov wrote: ,iako nebitno za poentu moga posta, niti jedna relevantna studija nije pokazala bilo kakvu korelaciju izmedju "pasivnog pusenja" i bilo koje bolesti. Znaci stetno je kao i tudji parfem, miris, smrad, glas, tj iritira i smeta.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Janjicar

#614 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Janjicar »

gvozderkov wrote:
Janjicar wrote:
jefferson wrote: Ponos ljudi u BiH se sveo na cigaru.

Otkud tebi pravo da u mojoj kuci, mojem autu, mojem kaficu, mojem privatnom posjedu nasilno nameces svoje norme ponasanja koristeci represivne instrumente drzave ? Ugrozavas privatno na privatno vlasnistvo a to je svetinja. Sutra ces mi reci da ne smijem kafu praviti jer dize pritisak, povecava rizik od srcanog udara?

Doslijedni muslimani (bar u BiH) izbjegavaju mjesta gdje se toci alkohol, produze i izaberu mjesto gdje nema alkohola a ne traze zabranu tocenja alkohola na "javnim" (ovo javno mi i dalje nije jasno sta kod nas znaci, jer ocito je kod nas i privatno javno...) mjestima. Nekima radikalnijim smetaju i mjesta gdje se pusta muzika i odu do "Benje" kod Fahdove, a ne traze zabranu muzike jer smatraju da im skodi. Eh to je demokratija, kapitalizam i pravo slobodan izbor.

Postoje javna ali prava javna mjesta gdje drzava ima pravo da odluci kodeks ponasanja kao sto su bolnice, opstine, JAVNE firme, fakulteti gdje je drzava (drustvo) zabranilo pusenje 2007. godine i to je sasvim opravdano jer je to JAVNA svojina.Moja kuca, moj kafic, moj restoran nije javna svojina i ja sam taj koji odredjuje pravila.

Kao sto rekoh nepusca u BiH je bar 60% sto znaci da su vecina, imaju apsolutno pravo da otvaraju mjesta gdje je zabranjeno pusenje koja ce imati veliki promet jer "second hand smoking" im skodi i brinu se za svoje zdravlje.

btw.
,iako nebitno za poentu moga posta, niti jedna relevantna studija nije pokazala bilo kakvu korelaciju izmedju "pasivnog pusenja" i bilo koje bolesti. Znaci stetno je kao i tudji parfem, miris, smrad, glas, tj iritira i smeta.
Bravo sjedi kod kuce i pusi radi sta hoces to me ne zanima bas kao sto i ja zapalim kod kuce.

A ako posjedujes restoran, kafic ili sta vec normalno je da ce ti drzava dati izbora ili ce biti pusacko mjesto ili nepusacko, ili ce bit odvojeno pusacko i nepusacko. I sad sta je tu problem ? Drzava ti namece pravila bas kao sto ti namece poreze, zakone itd...

Ne mogu ja tebe ubjedjivat i druge da to nije zdravo il sta vec, punoljetan si i vjerovatno samim tim se smatras dovoljno zreo da odaberes dobro od loseg. Ti smatras da je dobro, to je tvoje pravo da pusis ali nije pravo na javnom mjestu ispred Bolnice, ispred Fakulteta, u parku ... Zasto ? Postoji milion razloga, a mozda meni i najbitniji je odgoj mladjih narastaja, zastiti djecu koja sutra s 15g ne bi pocinjala pusit a drzava je duzna da zastiti.

Samo da se razumijemo ja vec 2-3g aktivno pusim cigarete i definitivno sam za zabranu konzumiranja na javnom mjestu.

EDIT: a za ovaj drugi dio posta nemoj da se raspravljamo ziv bio jer i ja i ti znamo da nije istina, nego eto samo lazes sam sebe, jer ne mozes me ubijedit da ne znas sta je kontaminirani vazduh, i da vazduh moze biti zagadjen cesticama koje vise smetaju organizmu i da manje smetaju organizmu itd...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#615 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by -LIBERO- »

Banned user for reason “Uvrede.” -14 dana-
» edo_79
Nero Histrion

#616 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Nero Histrion »

gvozderkov wrote: Otkud tebi pravo da u mojoj kuci, mojem autu, mojem kaficu, mojem privatnom posjedu nasilno nameces svoje norme ponasanja koristeci represivne instrumente drzave ? Ugrozavas privatno na privatno vlasnistvo a to je svetinja. Sutra ces mi reci da ne smijem kafu praviti jer dize pritisak, povecava rizik od srcanog udara?

btw.
,iako nebitno za poentu moga posta, niti jedna relevantna studija nije pokazala bilo kakvu korelaciju izmedju "pasivnog pusenja" i bilo koje bolesti. Znaci stetno je kao i tudji parfem, miris, smrad, glas, tj iritira i smeta. :shock:
:? Ne znam odakle ti da niti jedna relevantna studija nije pokazala korelaciju ... evo ozbiljne studije, jedne od mnogih, o fatalnim posljedicama tzv. pasivnog pusenja - Health Risks of Secondhand Smoke

http://www.cancer.org/cancer/cancercaus ... hand-smoke

Lijepo navedeno da, izmedju ostalog, secondhand smoke causes cancer.

pa kazu: There is no safe level of exposure to secondhand smoke (SHS). Any exposure is harmful.

The only way to fully protect non-smokers from exposure to SHS indoors is to prohibit all smoking in that indoor space or building. Separating smokers from non-smokers, cleaning the air, and ventilating buildings cannot keep non-smokers from being exposed to SHS.

ili pogledaj ovaj link, nije bas neozbiljna studija :skoljka:

http://www.cancer.gov/about-cancer/caus ... fact-sheet

kazu u studiji, pord drugih vrlo bitnih stvari i ovo:

Does exposure to secondhand smoke cause cancer?

Yes. The U.S. Environmental Protection Agency, the U.S. National Toxicology Program, the U.S. Surgeon General, and the International Agency for Research on Cancer have all classified secondhand smoke as a known human carcinogen (a cancer-causing agent) (1, 3, 5, 7).

Inhaling secondhand smoke causes lung cancer in nonsmoking adults (4, 5). Approximately 3,000 lung cancer deaths occur each year among adult nonsmokers in the United States as a result of exposure to secondhand smoke (2). The U.S. Surgeon General estimates that living with a smoker increases a nonsmoker’s chances of developing lung cancer by 20 to 30 percent (4).

Some research also suggests that secondhand smoke may increase the risk of breast cancer, nasal sinus cavity cancer, and nasopharyngeal cancer in adults and the risk of leukemia, lymphoma, and brain tumors in children (4). Additional research is needed to learn whether a link exists between secondhand smoke exposure and these cancers.
Izlija

#617 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Izlija »

Na žalost svih nas izgubili smo pravo na kontrolu svojih života i biti će nam onako kako neko drugi kaže, sada je to duhan a sutra nešto drugo, bez obzira o čemu se radi mi nemamo kontrole nad tim. Neću ulaziti u dublje diskusije ali ovaj argument da smo mi pušači trošak za fond zdravstvenog osiguranja ne pije vode nikako. Uzeo sam svoju platnu listu i na moje zaprepaštenje izračunao koliko ću ja uplatiti u državni budžet po osnovu zdravstvenog osiguranja do ostvarivanja prava na punu penziju. Na moju platu koja nije puno veća od prosjeka u BiH ja ću uplatiti nešto malo preko 142.000 KM, hajde da mi neko objasni na šta ću ja kao pušač potrošiti te pare.
gvozderkov

#618 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

Janjicar wrote:
gvozderkov wrote:
Janjicar wrote: A najbolji je ovaj sto kaze ako ti smeta sjedi u kuci :lol:

btw.
Bravo sjedi kod kuce i pusi radi sta hoces to me ne zanima bas kao sto i ja zapalim kod kuce.

A ako posjedujes restoran, kafic ili sta vec normalno je da ce ti drzava dati izbora ili ce biti pusacko mjesto ili nepusacko, ili ce bit odvojeno pusacko i nepusacko. I sad sta je tu problem ? Drzava ti namece pravila bas kao sto ti namece poreze, zakone itd...

Ne mogu ja tebe ubjedjivat i druge da to nije zdravo il sta vec, punoljetan si i vjerovatno samim tim se smatras dovoljno zreo da odaberes dobro od loseg. Ti smatras da je dobro, to je tvoje pravo da pusis ali nije pravo na javnom mjestu ispred Bolnice, ispred Fakulteta, u parku ... Zasto ? Postoji milion razloga, a mozda meni i najbitniji je odgoj mladjih narastaja, zastiti djecu koja sutra s 15g ne bi pocinjala pusit a drzava je duzna da zastiti.

Samo da se razumijemo ja vec 2-3g aktivno pusim cigarete i definitivno sam za zabranu konzumiranja na javnom mjestu.

EDIT: a za ovaj drugi dio posta nemoj da se raspravljamo ziv bio jer i ja i ti znamo da nije istina, nego eto samo lazes sam sebe, jer ne mozes me ubijedit da ne znas sta je kontaminirani vazduh, i da vazduh moze biti zagadjen cesticama koje vise smetaju organizmu i da manje smetaju organizmu itd..
Ako posjedujem restoran, kafic i ljudima se ne svidja moj izbor muzike, to sto tocim alkohol, dozvoljavam pusenje postoje hiljadu drugih kafica koji ne rade to i ispunjavaju zelje 60% ljudi kojim smeta duhanski dim. Kapitalizam, otvoreni market... ponuda i potraznja!!!

A za to drugo, navedi mi tu relavantnu studiju sa naucno priznatom metodologijom dovoljnim statistickim uzorkom koje moze reci da postoji veza izmedju sekund hend pusenja i bilo koje bolesti.
gvozderkov

#619 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

Nero Histrion wrote:
gvozderkov wrote: Otkud tebi pravo da u mojoj kuci, mojem autu, mojem kaficu, mojem privatnom posjedu nasilno nameces svoje norme ponasanja koristeci represivne instrumente drzave ? Ugrozavas privatno na privatno vlasnistvo a to je svetinja. Sutra ces mi reci da ne smijem kafu praviti jer dize pritisak, povecava rizik od srcanog udara?

btw.
,iako nebitno za poentu moga posta, niti jedna relevantna studija nije pokazala bilo kakvu korelaciju izmedju "pasivnog pusenja" i bilo koje bolesti. Znaci stetno je kao i tudji parfem, miris, smrad, glas, tj iritira i smeta. :shock:
:? Ne znam odakle ti da niti jedna relevantna studija nije pokazala korelaciju ... evo ozbiljne studije, jedne od mnogih, o fatalnim posljedicama tzv. pasivnog pusenja - Health Risks of Secondhand Smoke

pa kazu: There is no safe level of exposure to secondhand smoke (SHS). Any exposure is harmful.

The only way to fully protect non-smokers from exposure to SHS indoors is to prohibit all smoking in that indoor space or building. Separating smokers from non-smokers, cleaning the air, and ventilating buildings cannot keep non-smokers from being exposed to SHS.

Yes. The U.S. Environmental Protection Agency, the U.S. National Toxicology Program, the U.S. Surgeon General, and the International Agency for Research on Cancer have all classified secondhand smoke as a known human carcinogen (a cancer-causing agent) (1, 3, 5, 7).

Inhaling secondhand smoke causes lung cancer in nonsmoking adults (4, 5). Approximately 3,000 lung cancer deaths occur each year among adult nonsmokers in the United States as a result of exposure to secondhand smoke (2). The U.S. Surgeon General estimates that living with a smoker increases a nonsmoker’s chances of developing lung cancer by 20 to 30 percent (4).

Some research also suggests that secondhand smoke may increase the risk of breast cancer, nasal sinus cavity cancer, and nasopharyngeal cancer in adults and the risk of leukemia, lymphoma, and brain tumors in children (4). Additional research is needed to learn whether a link exists between secondhand smoke exposure and these cancers.
Ja tu ne vidim nikakve podatke, studije i statisticke analize, niti naucno metodoloski pristup. Vidim samo jedan lako svarljivi clanak kao da citam klix , expres, gloriju....
gvozderkov

#620 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

zubi wrote:
gvozderkov wrote: ,iako nebitno za poentu moga posta, niti jedna relevantna studija nije pokazala bilo kakvu korelaciju izmedju "pasivnog pusenja" i bilo koje bolesti. Znaci stetno je kao i tudji parfem, miris, smrad, glas, tj iritira i smeta.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nakon 20 godina evolucije foruma i forumske kulture i dalje se postovi svode na par smajlica sto pokazuje deficit inteligencije i sposobnosti za bilo kakvu argumentovanu raspravu. Steta...
Janjicar

#621 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Janjicar »

gvozderkov wrote:
Janjicar wrote:

btw.

EDIT: a za ovaj drugi dio posta nemoj da se raspravljamo ziv bio jer i ja i ti znamo da nije istina, nego eto samo lazes sam sebe, jer ne mozes me ubijedit da ne znas sta je kontaminirani vazduh, i da vazduh moze biti zagadjen cesticama koje vise smetaju organizmu i da manje smetaju organizmu itd..
Ako posjedujem restoran, kafic i ljudima se ne svidja moj izbor muzike, to sto tocim alkohol, dozvoljavam pusenje postoje hiljadu drugih kafica koji ne rade to i ispunjavaju zelje 60% ljudi kojim smeta duhanski dim. Kapitalizam, otvoreni market... ponuda i potraznja!!!

A za to drugo, navedi mi tu relavantnu studiju sa naucno priznatom metodologijom dovoljnim statistickim uzorkom koje moze reci da postoji veza izmedju sekund hend pusenja i bilo koje bolesti.
Pa ja ti to i govorim, ti odaberes i onda ljudima kojim smeta nece dolaziti. Nego problem je sto bi vlasnici restorana bez ulaganja i ikakvih obaveza prema musterijama prije svega mislim na komfort htjeli da zarade sto vise.

Bit ce tebi to tesko objasnit jer ti poredis dim cigarete sa mirisom, glasom itd. :D
gvozderkov

#622 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by gvozderkov »

Janjicar wrote: Pa ja ti to i govorim, ti odaberes i onda ljudima kojim smeta nece dolaziti. Nego problem je sto bi vlasnici restorana bez ulaganja i ikakvih obaveza prema musterijama prije svega mislim na komfort htjeli da zarade sto vise.

Bit ce tebi to tesko objasnit jer ti poredis dim cigarete sa mirisom, glasom itd. :D
Jos jednom. Ljudi kojima smeta duhanski dim bi trebali da zaobilaze takva mjesta, uzrocno posljednicno bi se otvarali lokali gdje je zabranjeno pusenje zbog velike potraznje za tim. Znaci win-win situacija.

npr. Ja koji sam pusac izbjegavam mjesta gdje je zabranjeno pusenje i idem na mjesta gdje je dozvoljeno. Prirodno bi bilo ocekivati i obrnuto.

Iako sam pusac smetaju mi mjesta gdje se puse nargile ( koja su uzgred sve popularnija u Sa) jer mi je prezagusljivo i nepodnosljivo i sasvim LOGICNO ne idem na ta mjesta ali ne trazim da se ona zabrane. Zar je to tesko ? a ne nametati svoju volju ljudima i dekretom zabraniti nesto sto mislis "da tako treba" ?

Analogija fesjbuku... iritiraju te necije objave na fejsubuku imas opcije unfollow, unfriend sto je prirodnije ,nego traziti da fejsbuk izbrise ili zabrani objave koje tebi (ili nekim ljudima) ne odgovaraju.
Nero Histrion

#623 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Nero Histrion »

gvozderkov wrote:
Nero Histrion wrote:

btw.

Ja tu ne vidim nikakve podatke, studije i statisticke analize, niti naucno metodoloski pristup. Vidim samo jedan lako svarljivi clanak kao da citam klix , expres, gloriju....
Cuj na nivou klix-a. glorije ... :shock: ne mogu vjerovati. Tako strastveni pusac brani svoje pravo da pusi, ok, nema problema, niko ti ne moze zabraniti da pusis, naravno, to je tvoj izbor, tvoje poimanje slobode, ali i nepusaci imaju svoje pravo, zar ne? Djeca, bebe takodjer. Zar mislis da ce American Cancer Society tek tako zviznuti brojku od 3 000 umrlih godisnje od karcinoma pluca, pazljivije malo prostudiraj linkove, a mozes naci i podrobnija objasnjenja, statistike, naravno ako zelis. Nisu oni tek tako dosli do rezultata, nego nakon dugogodisnjeg istrazivanja oboljelih od karcinoma i drugih opasnih bolesti. Ovdje i ljekari odmahuju rukom kad pacijet kaze da pusi, a ima karcinom pluca npr. ne brane mu, ne kazu nista, stgrahota.
Nero Histrion

#624 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Nero Histrion »

gvozderkov wrote:
Nero Histrion wrote:

btw.

evo noovi link, pokusat cu jo sjednom ... ... klikni na sve sto je highlighted u prikazu. podugo je, znam, ali vrijedi, pa ces vidjeti da ovo nije bezzze piskaranje, radi se o naucnicima, vrhunskim istrazivacima, ne o trecerazrednim skrabalima

http://www.who.int/tobacco/framework/co ... n/ets2/en/

E ako ovo nisu ozbiljne studije, e onda stvarno nemam rijeci ... pa stranice i istranice istrazivanja na temu stetnosti duhana po fetus, npr. radi se World Health Organization, potkrijepljeno statistikom koju trazis :izet:
Last edited by Nero Histrion on 23/06/2016 03:18, edited 1 time in total.
nema me tamo

#625 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by nema me tamo »

Što ste ih pušili, pušili ste..
Post Reply