Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#601 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Vjerovatno tamo gdje je takva situacija niko ni ne pravi problem.
Niko ti nece nametati bilo koji od njih, a pogotovo izmisljati neko novo ime jezika.
Da, evo Bodkin rece, pisala su sva tri.
Nije to izmisljanje imena jezika nego nazivanje skolskog predmeta generickim nazivom.

Kod mene nisu pisala sva tri.
Bosnjacki jezik nije izmisljanje?!
A sto im onda u dnevniku pise bosanski?
Ono, hajd slazemo se, da se ne talasa, e kad dodje upis ocjene u knjizicu, pisacemo vam bosnjacki.
To je namjerno trljanje nosa. Ne dam ti da zoves jezik kako ti hoces, al smo svi ravnopravni. Malo sutra.

Ne znam sta je kod mene tacno pisalo, sad pise sva tri. Moguce da je bio samo bosanski.
Bodkin

#602 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:
Ucili smo jedan jezik, a pisalo je bosanski, srpski i hrvatski u knjizicama. Znam da su h dugoj gimnaziji dovodili zenu radi dvoje djece jer su se izjasnili da hoce da uce srpski
Ne znam koje si godiste, tj. kad si isao u skolu. U svim mojim đačkim knjizicama i diplomama pise iskucivo Bosanski jezik i knjizevnost.
Mislim da sam malo stariji od tebe, a i ovo je bilo u sarajevu. Ne znam kako je u drugim gradovima.

Mislim da sad moras odabrati i skola mora dovesti profesora srpskog/hrvatskog ako se odlucis. Kazem ti, znam da su u drugoj gimnaziji dovodili.

U principu dodik govnar kakav jeste uvodi u pricu bosnjacki jezik. Jedno je reci da hoce da svi uce srpski zbog ovoga ili onoga ali da on bira da ce se to zvati bosnjacki...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#603 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Ono, hajd slazemo se, da se ne talasa, e kad dodje upis ocjene u knjizicu, pisacemo vam bosnjacki.
To je namjerno trljanje nosa. Ne dam ti da zoves jezik kako ti hoces, al smo svi ravnopravni. Malo sutra.

Ne znam sta je kod mene tacno pisalo, sad pise sva tri. Moguce da je bio samo bosanski.
Mislio sam na naziv "Nas jezik".
¤ jelena ¤

#604 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

ABH017 wrote:
almir90 wrote:
Danguba wrote: :-)

Nema tu kompromisa. Bosnjaci zele svoj jezik zvati bosanskim a ne brane drugima da svoj nazivaju kako zele(iako privatno mislim da bi to sve trebao biti jedan te isti jezik-bosanski).
Čuj nema kompromisa, sad ćeš ti mene nazvat izdajnikom, il' šta već. Krivo ti što se našoj djeci brani, ali ti ne smeta da ti drugima nametneš da bude samo bosanski. Već sam gore naveo, neka se vrati da piše sva tri jezika i onda neka svako pojedinačno se izjašnjava s kojim jezikom priča. Bilo kako bilo, čiji je stariji, tu nema nikakve fajde da se ćeramo.

Dok se naš narod, a pogotovo mladi počinju sve više ponašati kao Srbi kada su rušili Jugoslaviju, znamo gdje je sve to dovelo ne samo Srbe, već sve nas. Gdje će to dovesti nas ako nastavimo ovako?
Pa nije @Danguba ništa nikome nametao. Čak je istakao da Bošnjaci ne brane nikom da svoj jezik zove kako hoće. To šta on privatno misli je nešto sasvim drugo, stavljeno u zagradu, suptilno, bez namjere da nešto nekom nameće.
A onda dođeš ti i napadaš ga zbog navodnog nametanja (a realno ga nema), a njemu bi zabranio i da misli.
Svi bi nešto da nameću, zabranjuju.... :-)
Kad već advokatišemo...ako si pažljivo čitao tok njihove rasprave i Almir je u nastavku rasprave napisao da je po njegovom mišljenju prihvatljivo rješenje da se u knjižice upisuju sva tri, a onaj jezik za koji se dijete/roditelj odluči da se piše prvi. Što znači: ako je djetetu maternji bosanski da se u knjižice upiše ''Bosanski, Hrvatski, Srpski jezik'', ako je maternji srpski da se upiše ''Srpski, Bosanski, Hrvatski jezik'' itd. - pa je na takvo mišljenje, koje je najravnopravnije i po nekakvoj logici zdravog razuma najprihvatljivije moguće u ovakvoj situaciji, dobio odgovor da njegovo laičko mišljenje ne pije vode i da ''naš jezik'' (koji u tom nastavku rasprave nije ni spomenut) nije ustavna kategorija.

Ovo je odličan primjer kako izgleda komunikacija među ljudima koji govore istim jezikom, a neće (čitaj: nisu sposobni) da se slože sa sagovornikom i u takvim slučajevima potpuno je irelevantno kojim se jezikom govori tj. kako se taj jezik zove jer se zbog animoziteta prema sagovorniku potpuno ignoriše sadržaj napisanog i svaki njegov prijedlog je neprihvatljiv.

To je suština ovog problema u cjelini, a ne formalni naziv jezika. Nemojmo se zavaravati.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 14/06/2016 13:08, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#605 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
Mislim da sam malo stariji od tebe, a i ovo je bilo u sarajevu. Ne znam kako je u drugim gradovima.

Mislim da sad moras odabrati i skola mora dovesti profesora srpskog/hrvatskog ako se odlucis. Kazem ti, znam da su u drugoj gimnaziji dovodili.

U principu dodik govnar kakav jeste uvodi u pricu bosnjacki jezik. Jedno je reci da hoce da svi uce srpski zbog ovoga ili onoga ali da on bira da ce se to zvati bosnjacki...
Aha aha, e ne znam fakat. Ovako odokativno u osnovnoj skoli od nas 30-tak u razredu, bilo je mozda 7-8 djece koja bi po ovoj logici trebala da uce srpski/hrvatski jezik. U gimnaziji, mozda da ih je bilo desetak. Svi smo zajedno pohadjali Bosanski jezik i knjizevnost, bez dijeljenja.

Dodik jeste govnar, ali sad je stvarno prevrsio svaku mjeru. Po djeci udariti je nesto najprizemnije i najprljavije :x
Tomahawk11
Globalni moderator

#606 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Mislio sam na naziv "Nas jezik".
Ok, ali prica je krenula od toga da je u Srebrenici problem sa zvanjem jezika imenom bosnjacki.
Za nas jezik ti nema ni volje ni zelje. Taman toliko ko i za regionalnom ligom u fudbalu.
Bodkin

#607 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:

Aha aha, e ne znam fakat. Ovako odokativno u osnovnoj skoli od nas 30-tak u razredu, bilo je mozda 7-8 djece koja bi po ovoj logici trebala da uce srpski/hrvatski jezik. U gimnaziji, mozda da ih je bilo desetak. Svi smo zajedno pohadjali Bosanski jezik i knjizevnost, bez dijeljenja.

Dodik jeste govnar, ali sad je stvarno prevrsio svaku mjeru. Po djeci udariti je nesto najprizemnije i najprljavije :x
Da ali onda mora biti da se moze birati. Jer ili ucimo bosanski ili druga dva gdje onda moraju dovesti profesore. Ne mozes uciti hrvatski i govoriti hiljada. Ima razlike i u gramatici itd itd.
Tomahawk11
Globalni moderator

#608 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
:thumbup: To je to. Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno, svi ovi kilometri teksta.
Postenije bi bilo da je tako rekao, nego sto podmece kukavicje jaje sa nazivom bosnjacki.
Ali, idu izbori, pa valja naloziti da se ne ugasi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#609 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Ok, ali prica je krenula od toga da je u Srebrenici problem sa zvanjem jezika imenom bosnjacki.
Za nas jezik ti nema ni volje ni zelje. Taman toliko ko i za regionalnom ligom u fudbalu.
Cekaj da loptu vratimo jos malo nazad, do stopera, moze i do golmana.

Diskusija je pocela nekontrolisanom reakcijom na generalno opazanje da bi najsretniji naziv skolskog predmeta, ali i jezika u globalu, bio "Naš" ili "Južnoslavenski".

Dakle ponavljam, generalno opazanje, bez predikcije o mogucnosti i bez pretenzije da je to jedino ispravno. Kao i vrlo vazna napomena da se zbog svoje identifikacije sa bosanskom drzavom, jezik kojim govorimo zove Bosanski jezik (uz prisutnu svijest da je isti skoro pa identican sa jos 3 jezika).

Onda se na to zakace forumski branitelji Bosnjaka i u poznatom maniru svim silama pokusavaju dovesti razmisljanje koje im se ne svidja u vezu sa srbocetnickim fasizmom.

Vec dvije ili tri stranice se istima objasnjava da niko ne negira sopstveni jezik, da ono generalno opazanje nije isto sto i negacija, i da svoje oruzje usmjere na drugu stranu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#610 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Diskusija je pocela nekontrolisanom reakcijom na generalno opazanje da bi najsretniji naziv skolskog predmeta, ali i jezika u globalu, bio "Naš" ili "Južnoslavenski".

Dakle ponavljam, generalno opazanje, bez predikcije o mogucnosti i bez pretenzije da je to jedino ispravno. Kao i vrlo vazna napomena da se zbog svoje identifikacije sa bosanskom drzavom, jezik kojim govorimo zove Bosanski jezik (uz prisutnu svijest da je isti skoro pa identican sa jos 3 jezika).

Onda se na to zakace forumski branitelji Bosnjaka i u poznatom maniru svim silama pokusavaju dovesti razmisljanje koje im se ne svidja u vezu sa srbocetnickim fasizmom.

Vec dvije ili tri stranice se istima objasnjava da niko ne negira sopstveni jezik, da ono generalno opazanje nije isto sto i negacija, i da svoje oruzje usmjere na drugu stranu.
Ok, a sto ti dopustas da bilo sta utice na tvoj stav? Bilo kakvi branitelji i bilo cega.
Sto se tice bosanskog, naseg, jugoslovenskog, za to treba pitati i Srbe i Hrvate. Mada, ni ne moras. Mogu ti ja dati odgovor. Hrvati se nece odreci hrvatskog, niti Srbi srpskog zarad nekog naseg jezika. Tako da je prica o nasem jeziku uzaludna, osim, naravno, kad se srecu ljudi s ovih prostora u stvarnom zivotu bilo gdje, pa pricaju nasim. Ali, pricamo o necem drugom, a to je da sluzbeno imas srpski, bosanski i hrvatski.
Patriotska_Liga

#611 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Patriotska_Liga »

Prije 10-ak dana gost (videolinkom) kod Senada bio je Krivokapić iz crnogorskog SDP-a. Osim standardne ljevičarske mantre, hvalisanja da je bio protiv Miloševića, hvalisanja kako se Bošnjaci i ostali postepeno asimiliraju u Crnogorce i slično, on je takođe rekao da je svojevremeno predlagao da se jezik u Crnoj Gori zove - južnoslavenski, pa nakon što su to Srbi odbili pristupilo se stvaranju crnogorskog jezika.

To čisto da se zna odakle ideja za tu priču na ovom forumu u zadnje vrijeme.
tandmand

#612 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by tandmand »

Nepriznavanje bosanskog jezika od strane velikosrba je samo nastavak iste one politike koja se pod petokrakom provodila u bivšoj državi. Naviklo se bilo da se drugim narodima određuje ko su i šta su, da se drže pod čizmom i palicom. Kako vidimo, stari običaji kod velikosrba zaborava nemaju i bez obzira na EU civilizacijska dostignuća, oni će uvijek biti istog mentalnog sklopa kao da je tek "ujediniteljska" 1918.godina. Svi koji negiranje bosanskog jezika u RSu razvodnjavaju, relativiziraju time kako je to sve u stvari jedan te isti jezik, sutra će kad Dodik Bošnjake U RSu proglasi "muslimanima" isto tako relativizirati teorijama kako smo svi mi u stvari jedan te isti narod. Bez obzira da li su B-H-S jezici, jedan te isti jezik sa varijacijama, Bošnjaci imaju pravo svoj jezik nazivati kako hoće sve dok ostala dva naroda svoje jezike nazivaju srpskim i hrvatskim. Ako se nekada u budućnosti desi da se u Republici Hrvatskoj i Srbiji, sadašnji službeni jezici zamjene sa nekim jedinstvenim "našim" ili "južnoslavenskim"; onda ni ja kao Bošnjak neću imati ništa protiv toga da taj jezik bude službeni za sve građane BiH. Kada god neko insistira da neki "zajednički identitet" implementira samo Bošnjacima, treba ga upozoriti da takav eksperiment prvo uradi sa najmnogobrojnija dva naroda u Ex-YU a za početak neka krenu u sredinama kao što je Vukovar.
Bodkin

#613 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Ok, a sto ti dopustas da bilo sta utice na tvoj stav? Bilo kakvi branitelji i bilo cega.
Sto se tice bosanskog, naseg, jugoslovenskog, za to treba pitati i Srbe i Hrvate. Mada, ni ne moras. Mogu ti ja dati odgovor. Hrvati se nece odreci hrvatskog, niti Srbi srpskog zarad nekog naseg jezika. Tako da je prica o nasem jeziku uzaludna, osim, naravno, kad se srecu ljudi s ovih prostora u stvarnom zivotu bilo gdje, pa pricaju nasim. Ali, pricamo o necem drugom, a to je da sluzbeno imas srpski, bosanski i hrvatski.
Bato indijance stavis na add foe i diskutujes sa normalnim ljudima kao sto je tomi :D jer ne odgovara im sirenje price ali kad padobranci krenu o zabrani bosanskog jezika u jugi, onda nece haznadar doci da prica kako je to off topic
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#614 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:Ok, a sto ti dopustas da bilo sta utice na tvoj stav? Bilo kakvi branitelji i bilo cega.
Ne utice na moj stav, nego na tumacenje istog. Pogledaj pitanje koje si mi postavio i sve ce ti biti jasno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#615 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:Ok, a sto ti dopustas da bilo sta utice na tvoj stav? Bilo kakvi branitelji i bilo cega.
Ne utice na moj stav, nego na tumacenje istog. Pogledaj pitanje koje si mi postavio i sve ce ti biti jasno.
Ne bi trebalo da utice ni na tumacenje.
Znas sta si mislio, sta si rekao.
Kome nije jasno, nek zaposli prevodioca ili tumaca.
hAZNADAR

#616 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

Ommadawn wrote:

Gdje sam ja to rekao i gdje to možeš u mojim postovima pročitati???

I ljudi se pitaju što im je život loš na Balkanu...
Zemo, ti li si sa Mejdana zar ne, komsija? Mejdan se danas drugacije zove. Znaci poznajes situaciju u Banjaluci i opcenito u RS.
Vise puta sam upitao i tebe i batu kako mislite da bi se vas prijedlog zajednickog imena sproveo u RS i niko nist.
Mislim da znate i sami da se srpski nece nikada izbaciti u RS ni iz knjizica, ni iz dnevnika,.. ma nigdje.

I onda na kome bi jedino primijenio svoj "juznoslavenski"?

Gdje i u samoj konstrukciji grijesis jer juzni Slaveni su i Makedonci, Slovenci i Bugari.

Pa radije to ispravi u jugoslovenski jer bolje pase tvojoj viziji i kriterijima.

A ja samo mogu u nedostatku odgovora za RS da zakljucim da se taj zajednicki naziv moze primijeniti samo kod jednih. Pa te ponovo pozivam da objasnis realan slijed u RS da se uvede drugi naziv osim srpskog. Bilo dobrovoljno ili natureno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#617 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:Ne bi trebalo da utice ni na tumacenje.
Pa znam ja, ali oni koji to zlonamjerno tumace naprave takvu zbrku da me i ti na pravdi boga pitas je li to mislim da "bosnjacki jezik" nije izmisljanje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#618 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:Ne bi trebalo da utice ni na tumacenje.
Pa znam ja, ali oni koji to zlonamjerno tumace naprave takvu zbrku da me i ti na pravdi boga pitas je li to mislim da "bosnjacki jezik" nije izmisljanje.
Tako je ispalo u onom kontekstu. Razjasnismo u jednom postu, je li tako?
hAZNADAR

#619 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:

Da spomenes bilo kome danas u Evropi da se negdje bas u Evropi nekome brani pravo na jezik, da se tako upise u drzavi gdje je jezik priznat - svako normalan bi se zacudio da se takvo sto uopce desava u ovom vijeku.
Ili jednostavno nebi povjerovao - sto sam se licno uvjerio.
Da se slucajno to desi napr u zajednicama poput Britanije, Swice, Belgije,.. u odbranu prava na svoj jezik bi stali svi bezrezervno, bezkompromisno,..

A ti i ekipa u temi koja se treba baviti osudom i nacinima kako se suprotstaviti tome dolazite sa kompsomisima koji bi Dodiku bili prihvatljivi. Bez ijednog objasnjenja kako neki novi naziv jezika sprovesti u RS.

I naravno da ces za to dobiti osudu. Bosanski jezik ne mora stajati u knjizicama u Argentini - ali mora u BiH gdje je priznat i gdje mnogi imaju pravo na to.
Nije to nikakav bosnjacki megalomanizam, nije to nikakvo bosnjacko nabusano dusebrisnistvo, nije to nikakav pateticni dijasporski patriotizam, nije to nikakav nabusani bosnjacki nacionalizam,...

To je jarane ravnopravnost. A zahtijevati ravnopravnost nije nikada bila samo svojina velikoBosnjaka. Jer da jeste - onda zahebi sve ovo - neka nam nature sta god hoce jer kao narod i ne zasluzujemo respekt.

Sav problem u ovoj temi i inace je u razlicitim arsinima. Ocito nemas iste arsine ako borbu za pravdu i ravnopravnost tumacis na taj nacin. A to se nije jednom potvrdilo na mnogim temama. Gdje upadnes sa pokusajem jugoslovenskih standarda i kada dobijes odgovore opalis fraze o fasizmu, nacionalizmu i svedske zastave. Uistinu, neznam gdje si pokupio tu pricu o prozorima od marmelade u bivsem raju kada je ocito da nisi bio punoljetan tada.

Imamo drugu temu "Svjetski jezik bosanski jezik" pa tamo iznosite reforme imena, druge zajednicke nazive, price haj ba ima drugih problema jezik nije bitan, sto je neko zapeo ko sivonja bas da mora bosanski, izmisljen u hotelu od SDA, nelogican naziv jer moze bit samo bosnjacki, zanimacija dezurnih velikoBosnjaka, ultranacionalista i fasista. Eno teme gdje mozete demokratski raditi od bosanskog sta hocete i sprdati se koliko hocete.

Na ovoj temi je osuda diskriminacije i zabrane. I sta se moze uraditi po tom pitanju. Ili ti je stalo ili nije. Ako nije - neznam sta trazite ovdje. Gdje se zna ko je minirao i cijelu stvar protumacio kao grozni bosnjacki nacionalizam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#620 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Joj kad krenes dokazivati tezu stvarima koje niko nije osporio :-)

Eto tacno ne znam sta da ti vise napisem na ovaj post a da nije sto puta vec napisano.

To je moj jezik i tvoja zloupotreba u svrhu licnog obracuna sa mnom, mi ga nece uciniti stranim. Dzabe krecis.

P.S. "svojina" je izraz na srpskom jeziku, hrvatska i bosanska varijanta je "vlasnistvo" :mrgreen:
Danguba

#621 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Danguba »

¤ jelena ¤ wrote:
Kad već advokatišemo...ako si pažljivo čitao tok njihove rasprave i Almir je u nastavku rasprave napisao da je po njegovom mišljenju prihvatljivo rješenje da se u knjižice upisuju sva tri, a onaj jezik za koji se dijete/roditelj odluči da se piše prvi. Što znači: ako je djetetu maternji bosanski da se u knjižice upiše ''Bosanski, Hrvatski, Srpski jezik'', ako je maternji srpski da se upiše ''Srpski, Bosanski, Hrvatski jezik'' itd. - pa je na takvo mišljenje, koje je najravnopravnije i po nekakvoj logici zdravog razuma najprihvatljivije moguće u ovakvoj situaciji, dobio odgovor da njegovo laičko mišljenje ne pije vode i da ''naš jezik'' (koji u tom nastavku rasprave nije ni spomenut) nije ustavna kategorija.

Ovo je odličan primjer kako izgleda komunikacija među ljudima koji govore istim jezikom, a neće (čitaj: nisu sposobni) da se slože sa sagovornikom i u takvim slučajevima potpuno je irelevantno kojim se jezikom govori tj. kako se taj jezik zove jer se zbog animoziteta prema sagovorniku potpuno ignoriše sadržaj napisanog i svaki njegov prijedlog je neprihvatljiv.

To je suština ovog problema u cjelini, a ne formalni naziv jezika. Nemojmo se zavaravati.
Stiglo pojacanje a?
:mrgreen:

ne da mi se s'vama gOnjat... :run:
Yug

#622 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Yug »

Al si ti foler haznadar.A koji bi se to francuz ljutio da mu u nekom dokumentu pise "jezik francuskog naroda".Takva nacija sa takvom historijom,garantujem ti da se niko ne bi ljutio,pa u Ustavu pise i "jezik srpskog i hrvatskog" naroda,pa koji se to Hrvat buni u toj Republici..Jedino sto prosjecno inteligentnom covjeku moze biti cudno da proces formiranja nacija nije zavrsen u Evropi u drugoj polovini 19 vijeka,vec traje cak i danas,sto je naravno legitimno ali i jako zanimljivo mnogim historicarima.Nisu brazilci nista manje brazilci zato sto govore portugalskim niti su Bosnjaci manje Bosnjaci zato sto govore hrvatskosrpskim jezikom. Napravite onda svoj jezik,gramatiku,reformu itd pa ga zovite kako hocete,ovako ste samo cesto izlozeni podsmjehu a to ne treba nikome.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#623 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Dovoljno je da Bosnjak ne smatra da su izrazi "jezik bosnjackog naroda" i "bosanski" jedno te isto. Valjda narod zna kako mu se zove jezik i ima pravo da mu se to postuje. Cemu @Yug izmisljanje tople vode?
tandmand

#624 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by tandmand »

Yug wrote:Al si ti foler haznadar.A koji bi se to francuz ljutio da mu u nekom dokumentu pise "jezik francuskog naroda".Takva nacija sa takvom historijom,garantujem ti da se niko ne bi ljutio,pa u Ustavu pise i "jezik srpskog i hrvatskog" naroda,pa koji se to Hrvat buni u toj Republici..Jedino sto prosjecno inteligentnom covjeku moze biti cudno da proces formiranja nacija nije zavrsen u Evropi u drugoj polovini 19 vijeka,vec traje cak i danas,sto je naravno legitimno ali i jako zanimljivo mnogim historicarima.Nisu brazilci nista manje brazilci zato sto govore portugalskim niti su Bosnjaci manje Bosnjaci zato sto govore hrvatskosrpskim jezikom. Napravite onda svoj jezik,gramatiku,reformu itd pa ga zovite kako hocete,ovako ste samo cesto izlozeni podsmjehu a to ne treba nikome.
Hajde da se ne lažemo -hrvatskosrpski/srpskohrvatski- jezik prestao postojati sa nestankom Jugoslavije.
Drvosjeca iz Dejcica

#625 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Yug wrote:Al si ti foler haznadar.A koji bi se to francuz ljutio da mu u nekom dokumentu pise "jezik francuskog naroda".Takva nacija sa takvom historijom,garantujem ti da se niko ne bi ljutio,pa u Ustavu pise i "jezik srpskog i hrvatskog" naroda,pa koji se to Hrvat buni u toj Republici..Jedino sto prosjecno inteligentnom covjeku moze biti cudno da proces formiranja nacija nije zavrsen u Evropi u drugoj polovini 19 vijeka,vec traje cak i danas,sto je naravno legitimno ali i jako zanimljivo mnogim historicarima.Nisu brazilci nista manje brazilci zato sto govore portugalskim niti su Bosnjaci manje Bosnjaci zato sto govore hrvatskosrpskim jezikom. Napravite onda svoj jezik,gramatiku,reformu itd pa ga zovite kako hocete,ovako ste samo cesto izlozeni podsmjehu a to ne treba nikome.

Ali druže Yug mi to imamo odavno samo što su je tvoji prisvojili i falsificirali kao svoje pa Bošnjacima osporavaju njihov jezik. :cry:

Image
Image

Boli me tuki za francuzima a umjesto srpskog eto stavite vi "jezik srpskog naroda", niko od Bošnjaka vam neće osporavati. :oops:
Post Reply