Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Jebiga ti ne razumiješ elementarne stvari. Evropa ovakva kakva jeste barem do danas većinski bila je rezultat tekovina od 1945 godine i zemalja koje su izvojevale tu pobjedu. Niko ne tvrdi da je sve idealno ali je svakako bolje od desničarske alternative koju su nudili i koju podvaljuju koristeći stah ljudi od drugih i drugačijih. Mislim, ti isti licemjerni i beskrupulozni desničari plaše ljude Arapima, crncima, pakistancima, Balkancima, Poljacima ali im ne smeta da nose majice napravljene negdje u Aziji od strane ljudi koji rade cijeli mjesec za 10 doalra ili da ponosno nosaju svoj najnoviji iPhone napravljen za šaku riže.
Pa ko nama u BiH vlada. Djeca cvijeća ? Sjećam se kad su vezane šarene zastave u čvor pa onda referendum pa onda rat. U redu, recimo da je tako moralo biti.
Danas i sutra će nas naši političari plašiti komšijama koji isto izgledaju kao mi i isto govore kao mi samo što jedan dio praktikuje vjeru kroz tri velike i nešto malih religija. Ne smeta im što min. 30% ljudi nema posla i što živimo konstantnu krizu 20 godina.
A onda se pođemo sekirati zbog VB ili EU i nazivamo njihove političare licemjerima. Ma daj....
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Jebiga ti ne razumiješ elementarne stvari. Evropa ovakva kakva jeste barem do danas većinski bila je rezultat tekovina od 1945 godine i zemalja koje su izvojevale tu pobjedu. Niko ne tvrdi da je sve idealno ali je svakako bolje od desničarske alternative koju su nudili i koju podvaljuju koristeći stah ljudi od drugih i drugačijih. Mislim, ti isti licemjerni i beskrupulozni desničari plaše ljude Arapima, crncima, pakistancima, Balkancima, Poljacima ali im ne smeta da nose majice napravljene negdje u Aziji od strane ljudi koji rade cijeli mjesec za 10 doalra ili da ponosno nosaju svoj najnoviji iPhone napravljen za šaku riže.
Pa ko nama u BiH vlada. Djeca cvijeća ? Sjećam se kad su vezane šarene zastave u čvor pa onda referendum pa onda rat. U redu, recimo da je tako moralo biti.
Danas i sutra će nas naši političari plašiti komšijama koji isto izgledaju kao mi i isto govore kao mi samo što jedan dio praktikuje vjeru kroz tri velike i nešto malih religija. Ne smeta im što min. 30% ljudi nema posla i što živimo konstantnu krizu 20 godina.
A onda se pođemo sekirati zbog VB ili EU i nazivamo njihove političare licemjerima. Ma daj....
Pa to je isto...ako si me pratio na forumu ja ne štedim niti tepam našim mazlumima.
Citajuci tebe glasao bih za brexit.
Oni imaju pravo zabraniti SVAKOME ulazak u svoju zemlju. Ti izgleda mislis svi imaju bogom dato pravo da idu u zapadne evropske zemlje, a ovi da ne smiju progovoriti jer ce im nakaciti nekakav rasizam i ksenofobiju.
Ne, naravno da smiju...smiju opasati državu zidom...ali onda nemaju pravo prozivati nikoga za ljudska prava i prava manjina. Nemaju pravo onda da se pozivaju na tekovine demokratske evrope i miroljubivog kršćanstva.
Je l'? Misliš da je ljudsko pravo živjeti u Britaniji? Ima li neko iz Papue Nove Gvineje pravo doći s koferima, bez pasoša, i nastaniti se u BiH? Jedino Evropi se predbacuje da trebaju pustiti svakog ko zatraži.
Bivši prvi ministar Škotske Aleks Salmond je izjavio da je Škotska nacionalna stranka (SNP) u svom manifestu navela da ima pravo da pozove na drugi referendum o nezavisnosti, nakon što su sve regije u Škotskoj glasale za ostanak u EU.
Zamjenik prvog ministra Sjeverne Irske Martin Mekginis pozvao je, nakon objave prvih rezultata, na ispitivanje javnog mnjenja o ujedinjenoj Irskoj.
BiH od velikih promjena u Evropi nema koristi pa bio to Brexit ili Perestrojka. Naravno njima tamo BiH nije ni na kraj pameti ali je zanimljivo na svoj nacin.
Opetja033 wrote:
A na twitteru sve popularniji hashtag #CanLondon u kojem se poziva na peticiju za raspisivanje referenduma o samostalnosti Londona
Skotska ce sasvim sigurno biti nezavisna drzava u skorije vrijeme. Nisam siguran da ce Sjeverna Irska krenuti tim putem. Vodeca unionisticka stranka je svo vrijeme podrzavala brexit. Tamo je mnogo veci strah od ujedinjavanja sa Irskom nego od posljedica izlaska iz EU.
Ali vrlo lahko moze doci do sranja i obnove sukoba. To ne sporim.
Uglavnom britanski nacionalisti, ultrakonzervativci i desnicari, sada vec izvjesno, sahranise Veliki Britaniju. Kakva ironija.
Sasvim sigurno, bez ikakve sumnje, dileme, sanse da bude drugacije!
Citajuci tebe glasao bih za brexit.
Oni imaju pravo zabraniti SVAKOME ulazak u svoju zemlju. Ti izgleda mislis svi imaju bogom dato pravo da idu u zapadne evropske zemlje, a ovi da ne smiju progovoriti jer ce im nakaciti nekakav rasizam i ksenofobiju.
Ne, naravno da smiju...smiju opasati državu zidom...ali onda nemaju pravo prozivati nikoga za ljudska prava i prava manjina. Nemaju pravo onda da se pozivaju na tekovine demokratske evrope i miroljubivog kršćanstva.
Je l'? Misliš da je ljudsko pravo živjeti u Britaniji? Ima li neko iz Papue Nove Gvineje pravo doći s koferima, bez pasoša, i nastaniti se u BiH? Jedino Evropi se predbacuje da trebaju pustiti svakog ko zatraži.
Ne čitaš šta pišem a mrsko mi se ponavljati za svakog padobranca.
mirzaaa33 wrote:
Izvini, imaš li ti pravo da ideš i nastaniš se u bilokoju zemlju svijeta. Može li u Arabiju, Brazil, Ameriku, Novi Zeland, Kinu.. Gdje se može tako kako si zamislio? Ima li svako pravo doći u BiH?
ST11 wrote:
OK, samo da razjasnim. Slovenija tekom WWII bila je podeljena izmedju Njemacke, Italije i Madzarske, a Hitler je prikljucio rajhu Gorenjsku, Stajersku I Korosku (u posjeti Mariboru izjavio je: Napravite mi ovu zemlju opet Njemacku). Celovec (Klagenfurt) bio je vecinom slovenacki grad do Koroskog plebiscita 1920 godine. https://en.wikipedia.org/wiki/Carinthia ... cite,_1920
Zar su i Mađari ćupnuli malo Slovenije, nisam to znao
Nijemci po običaju uzeli sebi bolji dio (npr. Trbovlje sa rudnikom i industrijom), Talijanima dali Ljubljanu, ali tako da im je njemačka granica praktično bila u sjevernim predgrađima.
kamberovica polje wrote:Glupi argumenti glupe slike. Ako kritikujem demokratiju kakva je danas ne znači da sam odmah za diktaturu jebem mu mater. NIsam rekao da su desničari manje obrazovani nego da su u prosjeku desni glasači manje obrazovani, ovi na vrhu su itekako obrazovani, iako kod nas to ni ne mora biti. Imaš religiju i patriJotizam da ti pokrije manjak obrazovanja pa njih koristiš da opiješ zatucane glave.
slika ti je iz kafkine priče
i najbolje opisuje onako kako se on osjećao a vjerujem i milijuni drugih ljudi
julisiz es grant wrote:Zar su i Mađari ćupnuli malo Slovenije, nisam to znao .
Jesu, uzeli su nam pola glave od "koke" .
Ako pitas Madjare oni smatraju da su njima svi cupnuli, priije svih Rumunija, Srbija, Slovacka, Ukrajina.
Madjari imaju jednu posalicu, da su jedina zemlja u svijetu koja je susjed sama sebi jer su im sve komsije uzele dio teritorije. Inace to je osnovna podloga za jaku desnicu i profasisticke ideje koje su dobro ukorijenjene u Madjarskoj.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Smatram da ovim Turska za ostatak EU dobiva na značaju. Turska je ovdje najveći dobitnik.
pogresno smatras. Upravo su Briti bili najveci zagovornici ulaska Turske. A kao sto rekoh, niko vise desnicarima nece zeljeti dati povod da se vade na jaftinu radnu snagu, migrante i sl., a ne da primaju zemlju kao sto je Turska. Nista od tog.
Upravo. EU ce se sada morati jos vise zatvoriti prema istoku i jugu, jer u suprotnom brod napustaju i ostali. Desnica kontinuirano jaca.
Evropa ce se sada nazalost zatvoriti i u narednim godinama pokusati jacati iznutra, ako se prije toga ne raspadnu, ako ih desnica ne pretekne. Ovdje smo popusili najvise mi na Balkanu. Turci se svakako nicemu nisu nadali i nista od ovoga nece dobiti. Oni su na nuli, mi ga pusimo.
Sarkozi prije par dana izjavio kako je ulazak Turske u EU nezamisliv
Svako otvaranje Njemacke prema bilo kome bi razvalilo EU. Francuzi, Holandjani i drugi bi odmah digli sidro.
upravo je ovom odlasku UK jezicac na vagi koji je prevagnuo bila puknuta Merkel i njena politka "Welcome" prema migrantima a onda ih je zeljela drugim uvaljivati. I evo posljedice. Vidilo se nezadovoljstvo diljem EU ovoj politici prema migrantima. Mislim da nisu ludi da prave vise takve greske. uz to Turska je zemlja i s drugim problemima od tek pukog broja stanovnika i jeftine radne snage koja bi dosla u Europu. Turska nema sanse. Ono sto bi se vise trebali pitati i brinuti kakve sanse sad i BiH ima. Sve ce biti teze i teze uci u EU a uz to znamo svi kako je BiH disfunkcionalna drzava.
I jos sto se Turske tice. Razlog sto su je Briti zeljeli je upravo sto su oni EU zeljeli samo kao otvoreno trziste gdje ce moci plasirati svoje proizvode, a Turska bi takvo trziste prosirila i uz to stopirala bilo kakvu nadu u neko tjesnje politicko povezivanje, sto Briti nikako ne zele te bi u Turskoj imali saveznika po tom pitanju. Zato, sretan im put. A tim se i odiseja Turske definitivno zavrsava (ali i mnogih drugih za dugo vremena).
Last edited by tututuuuu on 24/06/2016 13:47, edited 1 time in total.
tututuuuu wrote:
upravo je ovom odlasku UK jezicac na vagi koji je prevagnuo bila puknuta Merkel i njena politka "Welcome" prema migrantima a onda ih je zeljela drugim uvaljivati. I evo posljedice. Vidilo se nezadovoljstvo diljem EU ovoj politici prema migrantima. Mislim da nisu ludi da prave vise takve greske. uz to Turska je zemlja i s drugim problemima od tek pukog broja stanovnika i jeftine radne snage koja bi dosla u Europu. Turska nema sanse. Ono sto bi se vise trebali pitati i brinuti kakve sanse sad i BiH ima. Sve ce biti teze i teze uci u EU a uz to znamo svi kako je BiH disfunkcionalna drzava.
U Evropi je vidljiviji problem Poljaka nego imigranata. Brexit je vise posljedica toga a imigranti su samo dobar PR jer lakse je strasiti ljude sa "anamo onima tamo".