Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

kosava

#601 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

Ja_Ja wrote:
kosava wrote:Bice da si ti bolji primjer jer ne shvatas razliku.

Valjda znas Engleski dovoljno da si prevedes:

The United States Congress is the bicameral legislature of the federal government of the United States consisting of two houses: the Senate and the House of Representatives. The Congress meets in the Capitol in Washington, D.C. Both senators and representatives are chosen through direct election, though vacancies in the Senate may be filled by a gubernatorial appointment. Members are usually affiliated to the Republican Party or to the Democratic Party, and only rarely to a third-party or as independents. Congress has 535 voting members: 435 Representatives and 100 Senators.

Obrati paznju na podebljane djelove Dva Doma, 535 clanova koji glasaju 435 Predstavnici a 100 Senatori.

Article I of the Constitution states, "All legislative Powers herein granted shall be vested in a Congress of the United States, which shall consist of a Senate and House of Representatives." The House and Senate are equal partners in the legislative process—legislation cannot be enacted without the consent of both chambers.

Upravu si kad pricas o deregulaciji visokog obrazovanja. Ko da si diplomiro na Trump Universitetu.
Prenijeli ste ovu diskusiju na obe teme. Ne znam zasto se kosava toliko opires kada si jasno i cisto pogrijesio u jednom od postova na temi o Berniju. Fino si napravio razliku izmedju Senata i Kongresa, iako je senat sa predstavnickim domom dio kongresa. Covjek ti je pokusao objasniti a ti ko lud u plocu, upro u svoje i ne popustas. Jos samo dublje zalazis i filozofiras.
Jaro covjek objasni da sam ja u pravu sam sebe pobio, ja kazem dva doma on dva tjela a posto je on semanticar a voli smarat u ubjedjivati da sve zna zanjeo se i na kraju napisa dva doma kao sto sam ja i pisao od starta.

Ispada da sam samo ja svjestan koja je uloga Senata koja je uloga Kongresa.
jeza u ledja

#602 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

On izgleda jos nije skonto? :?
kosava

#603 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

Jeffe hajd malo bez ad hominem, de malo fakte.

Prvo si tvrdio dva tijela pa si se ispravio da su to dva doma ko sto sam ja i napisao.
Svaki senator je kongresmen ali nije svaki kongresmen senator.

Republikanci imaju historijsku vecinu u kongresu i sanse da izgube kongres su jednake sansama da SDS kandidat pobjedi na izborima za gradonacelnika Zenice.

Kongresmeni se biraju na 2 godine a Senatori na 6 i samo 1/3 senatora je za reizbor svake 2 godine, trenutno vecina senatora za reizbor su Demokrate znaci i da svi budu izabrani nece se nista promjeniti.

Ista situacija kao sto je imao Obama godinama.
jeza u ledja

#604 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

A de nam reci kako se biraju ti Kongresmeni, koliko ih ima i to? Mislim senatori su po 2 iz svake drzave, a kongresmeni? :-?

Bistro.
kosava

#605 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

Kongresmeni se biraju iz izbornog okruga, a Senator na drzavnom nivou

100 Senator po 2 iz svake drzave

A Kongresemeni po velicini okruga i maksimalno ih moze biti 435.
jeza u ledja

#606 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

A cekaj, ako je svaki senator kongresmen, da li se i oni biraju iz tog izbornog okruga, ili sta? :komi:
jefferson

#607 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:A cekaj, ako je svaki senator kongresmen, da li se i oni biraju iz tog izbornog okruga, ili sta? :komi:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dzaba jaro, nema tu pomoci.
jeza u ledja

#608 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Cekaj, pusti ga ba. :komi:
kosava

#609 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

jefferson wrote:
jeza u ledja wrote:A cekaj, ako je svaki senator kongresmen, da li se i oni biraju iz tog izbornog okruga, ili sta? :komi:
Oni moraju osvojiti popularni glas u cijelo drzavi.

Nego sta kazes Jeff rasizam a ti napisa u Bernijevom Vermont vise oruzija nego u RS, da budemo precizni u Vermontu i Maine oruzija nego igdje na planeti Zemlji a najniza stopa kriminala u Americi, Vermont i Maine imaju nizu stopu kriminal nego Kanada sa kojom granice i Skandinavske zemlje a ne da ima se oruzija nego i najliberalniji zakoni o oruziju maltene nema nikakvih zakona, Chicago najstriktnije zakone i 500 ubistava vatrenim oruzijem.

Razlika Vermont i Maine su 96-98% Bijele drzave a Chicago pa nije bas ista demografija. :wink:
jefferson

#610 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

kosava wrote:
jefferson wrote:

Nego sta kazes Jeff rasizam a ti napisa u Bernijevom Vermont vise oruzija nego u RS, da budemo precizni u Vermontu i Maine oruzija nego igdje na planeti Zemlji a najniza stopa kriminala u Americi, Vermont i Maine imaju nizu stopu kriminal nego Kanada sa kojom granice i Skandinavske zemlje a ne da ima se oruzija nego i najliberalniji zakoni o oruziju maltene nema nikakvih zakona, Chicago najstriktnije zakone i 500 ubistava vatrenim oruzijem.

Razlika Vermont i Maine su 96-98% Bijele drzave a Chicago pa nije bas ista demografija. :wink:
ZNaci zato sto moraju osvojiti popularni gals u cijeloj drzavi, nisu kongresmeni?
kosava

#611 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

Ja ti reko svaki Senator je Kongresmen ali nije svaki Kongresemen senator,

Svaka drzava daje 2 Senatora koji se biraju na drzavnom nivo, Kongresmeni se biraju iz distrikta ( predstavnici) nema svaka drzava isto distrikta /okruga pa tako Alaska, Vermont imaju po jednog Kongresemena a Kalifornija 45.

Nego je su li Senat i Kongres dva doma? :D
kosava

#612 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote:Opet danas Minnesota, California, Washington, Colorado imaju daleko manju enzaposlenost engo GA, AL, MS, NC itd.
Nije ba ovo tacno. Uostalom stavljas drzave u isti kos koje nemaju puno zajednickog, a i same drzave su drasticno razlicite unutar sebe, regije, gradovi, sto ekonomski, sto kulturno. Na kraju, nije toliko bitno koliki je unemployment rate u odnosu na to o kakvim se poslovima radi.

Jedino Alabama i Mississippi znas na cemu si jbg, mada sam i u MS bio nes vjerovat u hip neighborhoodu, sve sa duginim zastavama, farmers marketom i kofi šopovima.

California je drzava za sebe i ima toliko razlicitosti da je ne mozes u jedan kos. Washington s druge strane Rockies je kao da si u Utahu. Colorado Springs je proglasen najkonzervativnijim gradom u Americi svojevremeno, a recimo Ft Collins i Boulder. par sati sjeverno skroz druga prica. Twin Cities u MN je tipicni midwestern grad, a ostatak MN rural, doduse relativno liberalni luteranci. :D (u MN nisam nikad bio).

Isto GA je druga prica. Atlanta za sebe. Athens, Savannah za sebe. NC, Research Triangle i Charlotte miljama daleko od ostatka drzave, slicno vazi i za Virginiju, dio koji zovu NoVa oko Alexandrie i to, i ultra-konzervativni ostatak. Ove dvije zadnje drzave su ekonomski totalno propale sto se tice traditional industries (tobacco, textiles i coal mining), a onda su stvoreni preduslovi za ogroman ekonomski bum, tako da mozes primjetiti OGROMNE razlike u svemu vozeci se okolo, pricajuci s ljudima. Znaci u 30 milja mozes proci iz sume, redneci ko iz filmova, onda naidjes na office park, onda trci trci pa naidjes na indijski restoran, onda trci trci pa naidjes na nekakav hippy artsy-fartsy town, pa onda college-town, pa onda neki crnacki grad, itd.

Nazalost drzavne vlasti pod vodjstvom Republikanaca glasaju poput Borga svi kao jedan sto se tice nekih stvari, i uz pomoc redistricting malverzacija su stvorili privid vece zastupljenosti od stvarnog stanja (koje se npr moze vidjeti na predsjednickim izborima).

Strasno je koliko se zbog ideologije koce neke stvari. Strasno.

Nedavno sam slusao na NPR, vjerovatno si cuo, kao u vezi alternativne proizvodnje energeije, u Californiji imaju problem sa skladistenjem solarne energije i energije dobijene vjetrom. Naravno, nisu reliable u odredjena doba dana, godine, i onda moraju da se krpe stabilnim izvorima dobijenim malo vise "tradicionalnim" metodama (ugalj, hidro). Kad ima previse energije iz solarnih izvora, ne znaju sta da rade sa njom jer je skladistenje skupo. Uglavnom, odlicno rjesenje bi bila trgovina sa Oregonom, Utahom, Nevadom, Montanom, koji imaju visak energije proizveden uglavnom iz uglja. Kalifornija bi njima proslijedila svoju solarnu, ovi njima svoju karbonsku i svi bili sretni. Ali avaj, Cali nece da uvozi struju proizvedenu iz uglja jer bi to znacilo krsenje nekih odluka donesenih ranije, ovi nece da uvoze struju proizvedenu solarno jer nece da idu protiv interesa coal industry u svojim drzavama. I sad znaci zbog rigidnosti ideologije i jednih i drugih gradjani i jednih i drugih ispastaju.
Mojne ga on sve zna, jeli se prije mjesec upiro da ubjedi Fudu da startna plata zandara u San Francisku nije 100 hilljad dollar a to javni podatak.
jefferson

#613 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

kosava wrote:Ja ti reko svaki Senator je Kongresmen ali nije svaki Kongresemen senator,

Svaka drzava daje 2 Senatora koji se biraju na drzavnom nivo, Kongresmeni se biraju iz distrikta ( predstavnici) nema svaka drzava isto distrikta /okruga pa tako Alaska, Vermont imaju po jednog Kongresemena a Kalifornija 45.

Nego sta je onda Kongres? De mi to objasni? Sta je Americki Kongres?
kosava

#614 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

jefferson wrote:
kosava wrote:Ja ti reko svaki Senator je Kongresmen ali nije svaki Kongresemen senator,

Prvo moramo utvrditi obradjeno gradivo, znas blok system obrazovanje i sl.

Tako ti prvo odgovori Senat i Kongres su ? :
a) dva tijela
b) dva doma

Plata zandara u San Fracisku je ?:
a) 50 hiljada dolara godisnje
b) 100 hiljada dolara godisnje

Cak sam ti dao multiple choice a kada utvrdimo gradivo mozemo se nastaviti da te obrazujemo.
jefferson

#615 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

kosava wrote:
jefferson wrote:

Prvo moramo utvrditi obradjeno gradivo, znas blok system obrazovanje i sl.

Tako ti prvo odgovori Senat i Kongres su ? :
a) dva tijela
b) dva doma

Plata zandara u San Fracisku je ?:
a) 50 hiljada dolara godisnje
b) 100 hiljada dolara godisnje

Cak sam ti dao multiple choice a kada utvrdimo gradivo mozemo se nastaviti da te obrazujemo.
Pa jbg, ne znam, prosvjetli nas (me). Sta ces kada smo glupi bosanci.
kosava

#616 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

Nisam ja reako da su Bosanci glupi to ti je individalno ko i u svakom narodu a to sto se ti tako osjecas jebi ga bice bolje,

Nego de ti odgovori na gore navedena pitanja pa cu da te educiram dalje.
jeza u ledja

#617 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Polako nadolazis. :komi:

Al da ti skratimo muke....jer meni mrsko dalje igrat se.

Americki Kongres (Congress) ima dva doma: Senat (Senate) i Predstavnicki Dom (House of Representatives). To je dio bikameralnog legislativnog sistema kojeg imaju sve vece drzave Zapada (Senat bi bio neki ekvivalent "gornjeg", a HoR "donjeg" doma). Znaci imas senatore i imas predstavnike. I jedni i drugi su "kongresmeni" sto je sustinski generican naziv za izabrane predstavnike legislative. Svaka drzava daje po 2 senatora koji su izglasani na nivou drzave i onda ima odredjeni broj predstavnika, koji se biraju iz svojih okruga, kojih pak ima shodno broju stanovnika u drzavi (sto se utvrdjuje, tj. mijenja svakih 10 godina censusom).
Kongresmen nije isto sto i predstavnik doma.
John McCain je senator iz Arizone, a Paul Ryan predstavnik predstavnickog doma nekog izbornog okruga iz Wisconsina. Obojica su kongresmeni.
jefferson

#618 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:

Americki Kongres (Congress) ima dva doma: Senat (Senate) i Predstavnicki Dom (House of Representatives). To je dio bikameralnog legislativnog sistema kojeg imaju sve vece drzave Zapada (Senat bi bio neki ekvivalent "gornjeg", a HoR "donjeg" doma). Znaci imas senatore i imas predstavnike. I jedni i drugi su "kongresmeni" sto je sustinski generican naziv za izabrane predstavnike legislative. Svaka drzava daje po 2 senatora koji su izglasani na nivou drzave i onda ima odredjeni broj predstavnika, koji se biraju iz svojih okruga, kojih pak ima shodno broju stanovnika u drzavi (sto se utvrdjuje, tj. mijenja svakih 10 godina censusom).
John McCain je senator iz Arizone, a Paul Ryan predstavnik predstavnickog doma nekog izbornog okruga iz Wisconsina. Obojica su kongresmeni.
Jel ti fakat mislis da ce se to primiti?
Hajd to, nego se hvata dom/tijelo, a oba naziva u ustavu SAD :lol: :lol: :lol: :lol:
kosava

#619 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

jeza u ledja wrote:

Znaci upravo sto sam ja i govori dva doma, svi senatori su kongresmeni nisu svi kongresmeni senatori.
kosava

#620 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

jefferson wrote:r
Hajd to, nego se hvata dom/tijelo, a oba naziva u ustavu SAD :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

A sad su oba naziva u ustavu mada nisu jer House se korist not body, a prije dvije stranice si se satro da objasnis da je to dva tijela a ne dva doma.

:lol:
kosava

#621 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

kosava wrote:
jefferson wrote:r
Hajd to, nego se hvata dom/tijelo, a oba naziva u ustavu SAD :lol: :lol: :lol: :lol:
A sad su oba naziva u ustavu mada nisu jer House se korist not body, a prije dvije stranice si se satro da objasnis da je to dva tijela a ne dva doma.

:lol:

Samo da te podsjetim sta si napisao :
Jbt, ne mogu vjerovat.
Congress:
Senat
House of Representatives

Znaci DVA TIJELA KOJA CINE KONGRES SU:
Senat (6g)
Hosue of Representatives (2g).
S kim mi diskutujemo o politici Tito dragi.
Slazem se sa kim ja diskutujem sa covjekom koji nemoze pratiti tok sopstevnih misli.
jefferson

#622 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

Uvijek jaro naucis nesto novo, sta ces.
Znaci da sumiram sta sam naucio juce i danas:
1. Senat nije dio Kongresa
2. Senat i House nisu zakonodavna tijela.

Jbg, covjek se uci dok je ziv.
jeza u ledja

#623 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

kosava wrote:
jefferson wrote:

Ne postoje pouzdane statistike oko posjedovanja oruzja, no nijedna ne stavlja ni VT ni ME medju prvih 10.

Image

Evo recimo ovdje VT rangiran 20i, a ME rangiran 24i.
http://demographicdata.org/facts-and-fi ... tatistics/

Ili ovdje, VT 14i, a Maine nije ni medju prvih pola:
http://qz.com/437015/mapped-the-us-stat ... un-deaths/

Dakle, to sto pises nije tacno.

Dalje, to sto su odredjeni gradovi napravili restrikcije je vise posljedica, a ne uzrok necega. Kad imas tako visoku stopu kriminala, a drzava i federalna vlada ne rade nista da te zastite, onda ti kao grad u kom ima toliko kriminala pokusavas sebe zastititi. No te restrikcije ne mogu uciniti puno da se stopa kriminala smanji. Odes u susjedni okrug ili drzavu i kupis oruzje ko s poslom. Chicago granici sa Indianom. Postoji jasna veza izmedju gun shows u Indiani i oruzja koristenih u ubistvima u Chicagu. Vecina oruzja uopste koristenih u tim ubistvima nije uopste kupljena u Illinoisu. Slicno vazi i za Washington, DC.

No vidim, tebi je boja koze problem. Sto me i ne cudi. Pokazao si da ne poznajes fakte. Pokazao si da ne poznajes americki parlamentarni sistem. Na kraju, pokazao si sokantno nepoznavanje osnovne geografije ("Kanada sa kojom granice i Skandinavske zemlje"). Stoga i ne treba da cudi sto imas rasisticke stavove.
Ti i milioni drugih Amerikanaca. Zato je Trump i tu gdje jeste, njegov rast je otkrio svu trulez ove zemlje.
jeza u ledja

#624 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

kosava wrote:
Znaci upravo sto sam ja i govori dva doma, svi senatori su kongresmeni nisu svi kongresmeni senatori.
Sve si to fino u pravu.

No nisi u pravu jer su ove dvije tvoje izjave u koliziji:
Senator i congresman se ne izabiru na isti nacin
Svaki Senator je Kongresmen a nije svaki Kongresmen Senator.
Ako je svaki senator kongresmen, kako se onda senator i kongresmen ne izabiru na isti nacin?

Pises nonsens, vrlo jednostavno, i samo nije jasno jesi li skonto u medjuvremenu pa se pravis lud, ili jos nisi skonto, sto je u stvari jos gore.
kosava

#625 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kosava »

Lapsus lingua mandat im nije istog trajanja Senator 6 godina i 1/3 je za reizbor svake 2 godine i mora osvojiti glasove u cijelo drzavi,
kongresme aka representaive se bira na 2 godine na osnovu glasova svog izbornog okruga.

Zato smo imali situaciju gdje Obama ima Senat kotrolisan od Demokrata a Kongres od Republikanaca, poslije 2014 oba doma su pod kontrolom Republikanaca.
Post Reply