Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

vivaldi

#601 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by vivaldi »

pasha078 wrote:Btw, ovo sto se desava nije uzrokovano nekim revolucionarnim dogadjajem.
Ovo je kulminacija procesa koji se odvijaju bar 30 godina.
pa da, i ja nisam vidio da se desilo nesto veliko vec neko tiho dugotrajno nezadovoljstvo necim.

u evropi je npr apsolutno razumljivo ovo desnicarenje jer ovaj izbjeglicki stampedo je nezabiljezen u novijoj istoriji pa nije cudo da je to dovelo do neke kolektivne histerije i straha, ali kod amera toga nije ni bilo.

izvini sto te peglam, ali mozes li mi u 2 recenice izvuci esenciju kampanja hilari, bernija, cruza i sta obecavaju? pa cak i za trumpa jer osim zida sa mexicom ne znam sta obecava da amerika opet bude great again?

davno je bilo al se sjecam npr iz obaminih kampanja obamacare-a i tako tih nekih binih stvari, ali ova tura kandidata mi nekako slabo sta nude :D
vivaldi

#602 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by vivaldi »

pasha078 wrote:Za Trumpa sam ti dao kratki presjek njegove ekonomske politike. Glavne dvije stavke Bernije politike su besplatno visoko obrazovanje i zdravstvo. Cruz ti je tea party guy. Jako religiozan, ideolog, s averzijom prema bilo kakvom kompromisu sa liberalima. Zalaze se za ukidanje cijelog niza federalnih programa i ministarstava. Mnogi u gop ga smatraju cak i gorim od trumpa.
Hillary i rubio su jedini preostali kandidati centra i status quo. Znaci postepene promjene kao do sada, bilo na lijevo kao kod hillary ili desno kao kod rubia.
:thumbup:

hvala. puno je lakse kad to neko na nasem pojednostavi iz prve ruke
vivaldi

#603 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by vivaldi »

edit.

a vrlo je bitno, ipak je to najmocnija zemlja svijeta, i treba se znati u kojem pravcu naginje.

ali ovi su mi nesto tako boring da me vec sedmicama nista nije, pa cak ni senzacionalisticki naslov, privukao da kliknem na neku vijest.

ali praticu naravno puno vise kad dodje do "superbowla" trump vs hillary (najvjerovatnije)
Ja_Ja

#604 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

vivaldi wrote:aha.. :thumbup:

a da li je na ovim izborima doslo do nekih veilikih promjena u glavama amerikana/obicni glasaca i ako jeste zasto?

mislim, trump nije klasicni populisti jer ima hrpu rasistickih izjava pa dobar dio populacije vjerovatno ima alergiju na njega. medjutim, on popirlicno dere guzove cruzu, rubio i ostalima a podrzao ga je i onaj christie, carson...

predstavlja se da su njegovi glasaci white trash i sloabo obrazovani, ali mi po broju glasova nekako ima malo previse smeca i nepismenih..

a negdje sam procitao da imaju desetine hiljade ovih ditch and switch sto iz demokraat prelaze u republikanci samo da bi za njega glasali

a i ovaj bernie (bar ovo koliko sam upratio da se ogradim unaprijed) mi ne izgleda tipican kandidat sa tom ljevicarskom pricom, a eto kazes da i on lose ne kotira...
Ma ima svega ove godine. Ameri to zovu "clusterfuck" a mi to mozemo po nasem da kazem oda se ne zna ko pije a ko placa. Nije doslo do velikih promjena u glavama vec jednostavno su se zvijezde podudarile pa su kandidati od zla oca i gore matere pa to kreira tenzije.

Ovdje se radi o stranackim izborima tako da VELIKI broj Amerikanaca abstinira, pa do izrazaja dolaze oni najgori u oba tabora. I nemaju oni toliki broj ljudi koji prelaze iz jednog tabor u drugi, to su samo nagadjanja.

Sto se Bernija tice on ima solidnu podrsku koju dobija socijalno-populistickom platformom koja je u danasnjoj konstalaciji snaga u kongresu neizvodiva. No u svakom slucaju je veoma atraktivna velikom broju ljudi, pogotovo onih slabijeg materijalnog stanja jer promovira socijalne programe i davanja.

U svakom slucaju on kreira probleme Klintonovoj koje ova nije sigurno ocekivala. Nisam siguran da ce dovesti do toliko velikih problema tj. do upitnosti njene kandidature ali sigurno ima svoje negativne strane.
jeza u ledja

#605 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Uvijek postoji znacajan broj ljudi koji ne glasaju. Nisu to uvijek mozda isti, ali garant ih ima bar 30% koji rijetko kad, ako ikad glasaju. Za kandidata koji nije dio standardne price i establishmenta glavni cilj je umociti u tih 30% glasaca i izvuci sto veci broj njih. Ne mora to biti puno, posto se radi o predizborima, nek je petina od njih u pitanju, znaci 5-6%, i ti mozes znacajne rezultate napraviti u predizborima.
Eto to je sva prica.
Od tih sto ne glasaju je veliki broj mladih ljudi, a ostali su poprilicno politicki neobrazovani (sto je i logicno, jel) pa ih je stoga lako obrlatiti jeftinom populistickom pricom.

Dodas tome ovo sto je gore spomenuto o sve vecem broju alternativnih izvora informacija, koji ne mogu lako biti kontrolisani i gdje ustaljene rute politickog djelovanja ne dolaze do istog broja glasaca, dobijes sarolikost jbg.

I slazem se isto s ovim iznad da je pitanje vise samih kandidata i trenutne situacije, a ne nuzno do nekih "pokreta", mada bi ovi sto misle da su dio njih rekli drukcije. I prije 4 godine je Tea Party derao pa su izabrali Romneyja za svog kandidata.

Sto se tice Wyominga, nisam upratio to. Samo znam da je to najkonzervativnija drzava u Americi, i najruralnija, i sa najmanjim brojem stanovnika. Pretpostavljam da je Cruz tamo uzeo sve?
Nadam se da nije stvarno backlash. Cruz bi bio jos gora opcija od Trumpa, a i ima vise sansi da pobjedi na generalnim.
Gojeni H

#606 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

vivaldi wrote:aha.. :thumbup:

a da li je na ovim izborima doslo do nekih veilikih promjena u glavama amerikana/obicni glasaca i ako jeste zasto?

mislim, trump nije klasicni populisti jer ima hrpu rasistickih izjava pa dobar dio populacije vjerovatno ima alergiju na njega. medjutim, on popirlicno dere guzove cruzu, rubio i ostalima a podrzao ga je i onaj christie, carson...

predstavlja se da su njegovi glasaci white trash i sloabo obrazovani, ali mi po broju glasova nekako ima malo previse smeca i nepismenih..

a negdje sam procitao da imaju desetine hiljade ovih ditch and switch sto iz demokraat prelaze u republikanci samo da bi za njega glasali

a i ovaj bernie (bar ovo koliko sam upratio da se ogradim unaprijed) mi ne izgleda tipican kandidat sa tom ljevicarskom pricom, a eto kazes da i on lose ne kotira...
To moze predstavljati neko ko ne poznaje Amerikance i njihove navike prilikom glasanja.
Trump govori ono sto jedan veliki dio Amerikanaca misli, i to radi izuzetno dobro za americke prilike ... populizam, zabava, naizgled jaka licnost i neko ko obecava bolje. Traziti u svemu tome evropski ili bosanski smisao je kilav posao.

Trump uopste nije rasista, ali mu je neko napravio dobru analizu nezadovoljnih i neshvacenih glasaca ... i on se takvima i obraca.

Ipak, mislim da je za svijet bolje da predsjednik bude Cruz.
Bush je neke stvari pokrenuo, sada je vrijeme da Cruz zavrsi zapoceto.
prog321

#607 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Pojasni sta je Bush pokrenuo a da bi Cruz zavrsio ? :shock:
Gojeni H

#608 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:Pojasni sta je Bush pokrenuo a da bi Cruz zavrsio ? :shock:
Ukratko, Bush pokrenuo, a Cruz nadati je se ce da zavrsi proces u kojem ce se Amerikanci zabaviti o sebi.

Malo sire ... Bush je pokrenuo ratove i izvrsio masovnu hipnozu gdje je barem 98% stanovnistva vjerovalo da su na nekom svetom krizarskom putu odbrane dobra i borbe protiv zla.
Rezultat je i danas haos na BI, i postepeno trijeznjenje nakon recesije 2008. god.
Milioni ljudi su gledali kako se firma vrijedna 600 milijardi dolara topi kao sladoeled na 50 stepeni, a niko ne ide u zatvor.
I sad imamo Cruza i Trumpa i odlicno je sto je tako. Zato bi za svijet bilo dobro da na vlast dodje Cruz.
prog321

#609 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Ahm,,, To ti zelis da Amerika skroz propadne ? Sad tek shvatih :-D
Ja ne bih htio da padnu,. Jer su bolji i od Rusa i Kineza zajedno.
Ipak,
Americka srednja klasa ima vec 20 godina lagano nestaje. Sve statistike govore da bogati postaju bogatiji a prosjecan radnik bukvalno sastavlja kraj sa krajem. Samo nigdje to na njihovim vijestima ne mozes cuti. Moras kopati po internetu da bi dobio stvarnu sliku :-D
Imam veliki broj rodbine nekih 20 clanova u Americi. Od Sjevera do Juga. Jedni imaju vlastite uspjesne biznise drugi su propali gore nego da su ostali u BiH.

Mozda si ti bio negdje na Jugu Amerike i zamisljas tipicnog Amera upravo po tome sablonu. To ne moze biti ni blizu istini. Redneci na Jugu i centru Amerike nemaju nikakve slicnosti sa Amerima na obe obale zemlje (LA-NYC). A manjine kao crnci i latinosi su posebna prica za sebe.
AleksoMKD

#610 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by AleksoMKD »

ljevoruki wrote:Zid koji ce Mexico da plati. :lol:
I on to kaze tako kao da cvrsto vjeruje u to. :-)
Mislim da moze.

Ako upotrebi 50 U.S. Code Chapter 35 - INTERNATIONAL EMERGENCY ECONOMIC POWERS https://www.law.cornell.edu/uscode/text/50/chapter-35

Proglasi ilegalnu imigraciju za opasnost po Americku sigurnost i ekonomiju i blokira transakcije i pocne da pleni meksicku imovinu u Americi. NE treba mu ni dozvola od kongresa.
Iskreno ne verujem da ce to uraditi ali sa budalama se nikad ne zna.

Cak je moguce i da zabrana dolaska Muslimana u USA bude podrzana od ustavnog suda. Na kraju krajev Karter je (privremeno) zabranio ulazak Iranaca u Ameriku.
Dali se to moze prosiriti na religiskoj osnovi? Ko zna?

Ako predje nominaciju i postane republikanski kandidat onda ce poceti da se udvara crncima i meksikancima (gradjanima naravno). Mislim da mu je ideja da se ukinu J-1 vize za strane studente koji dolaze na privremeni rad i ti poslovi preusmere prema siromasnim mladima.

Iskreno ne verujem da ce on biti precednik ali nisam verovao ni da ce stici do ovde sto se tice podrske tako da..........

Ako gresim molim kolege koji zive u Americi i koji bolje poznaju Americke prilike i zakone da me isprave.
Gojeni H

#611 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:Ahm,,, To ti zelis da Amerika skroz propadne ? Sad tek shvatih :-D
Ja ne bih htio da padnu,. Jer su bolji i od Rusa i Kineza zajedno.
Ipak,
Americka srednja klasa ima vec 20 godina lagano nestaje. Sve statistike govore da bogati postaju bogatiji a prosjecan radnik bukvalno sastavlja kraj sa krajem. Samo nigdje to na njihovim vijestima ne mozes cuti. Moras kopati po internetu da bi dobio stvarnu sliku :-D
Imam veliki broj rodbine nekih 20 clanova u Americi. Od Sjevera do Juga. Jedni imaju vlastite uspjesne biznise drugi su propali gore nego da su ostali u BiH.

Mozda si ti bio negdje na Jugu Amerike i zamisljas tipicnog Amera upravo po tome sablonu. To ne moze biti ni blizu istini. Redneci na Jugu i centru Amerike nemaju nikakve slicnosti sa Amerima na obe obale zemlje (LA-NYC). A manjine kao crnci i latinosi su posebna prica za sebe.
Ne, ali da bih volio da se o sebi zabave je tacno. Pa cemo onda vidjeti da li fenomenalni tehnoloski napredak moze omoguciti cijenu goriva od manje od 4 dolara po galonu ... mozda i moze. ;-)
Challenger__

#612 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

pasha078 wrote:Naravno, s druge strane ne smijemo ici u paranoju i traziti kozalitet gdje ga nema, te graditi teorije zavjere, poput chelija s nekih drugih tema.....
Slučajno vidjeh. Kakve "teorije zavjere"? Pa, jadan ne bio, pišem isto što i ti: erozija srednje klase, otuđenje establišmenta. Tačka. Na to dodajem ono što govori bivši predsjednik: posredna demokratija mutirala u oligarhiju (Carter). Ni manje ni više.

Kakve "teorije zavjere"... :-)
sinuhe

#613 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sinuhe »

Vidim glumac James Woods podrzava Trumpa na twitteru. :P
jefferson

#614 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:
pasha078 wrote:Naravno, s druge strane ne smijemo ici u paranoju i traziti kozalitet gdje ga nema, te graditi teorije zavjere, poput chelija s nekih drugih tema.....
Slučajno vidjeh. Kakve "teorije zavjere"? Pa, jadan ne bio, pišem isto što i ti: erozija srednje klase, otuđenje establišmenta. Tačka. Na to dodajem ono što govori bivši predsjednik: posredna demokratija mutirala u oligarhiju (Carter). Ni manje ni više.

Kakve "teorije zavjere"... :-)
Zar nisi na plazama na Krimu? Eno ponuda 400 eura dvije sedmice.
Challenger__

#615 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Nisam Džafere, june te ubolo, očekujem još koju tvoju "ekspretizu" o ruskim avionima.
jefferson

#616 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:CBS anketa ( eto jedna od ovih lafo 'kredibilnih' i 'mainstream') pokazuje da su Hillary i Benie u Illinoisu izjednaceni.

http://www.cbsnews.com/news/election-20 ... s-florida/

S obzirom da je samo prije desetak dana Hillary imala dvocifrenu prednost, pitam se da li je incident u Chicagu, i asociranje demonstranata sa Bernijevim pristasama, poguralo njegov rejting kod crnaca.....
Ma nije, Chicago ima veliku crnacku populaciju, ali Chicago ima generalno raznoliku populaciju i uvijek je bio progresivan grad.
Moje misljenje je da je Trump namjerno zakazao miting na UIC. Ko je ikad bio na UIC zna da tu svega ima, bjelaca, crnaca, arapa, indijaca itd, itd.
Medjutim, mislim da se Trump sada malo zajebao. On je konstantno gura nasilje sve dok nije doslo do incidenta, i sada je sve moguce. On ne odustaje od svoje retorike, i kako kampanja ide iz zatucanih drzava u ove progresivne drzave, bit ce sve vise problema.
Challenger__

#617 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Dažfere ubleho, javi se na temu Sirija, iščekuju tvoje kinesko-poljske "eskpretize".

:lol:
jefferson

#618 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:Nisam Džafere, june te ubolo, očekujem još koju tvoju "ekspretizu" o ruskim avionima.
Cuje cekas? Sto? Na Krimu nema interneta pa nemozes upratiti klix?
Challenger__

#619 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Džafer, "eskpert", jedinica ublehe.

jefferson

#620 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:Džafer, "eskpert", jedinica ublehe.

To je najbolje sto mozes? Opet se javljas do sljedece rezolucije o Srebrenici i slicno.
Challenger__

#621 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Razumijem ja tebe Džafere. Papak bio, papak si ostao. Tu USA ne pomažu. Nije ti lako.

:wink:
jefferson

#622 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:Razumijem ja tebe Džafere. Papak bio, papak si ostao. Nije ti lako.

:wink:
Papk? Sto sto sam rekao da bi mater prodao da bi poljubio rusku guzicu?
Zivis u BiH a kada je bila rezolucija o Srebrenici i ruski veto pobjego si ko mali mis.
Pa se vratis poslije kada se sve miri i vazis o rusima.
Challenger__

#623 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Iz tebe kipti papanska zloba. Izmišljaš, lažeš, petljaš. Odron si po svakoj osnovi.

______
jefferson

#624 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:Iz tebe kipti papanska zloba. Izmišljaš, lažeš, petljaš. Odron si po svakoj osnovi.

______
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hajde razligu i posalji nam razglednicu sa Krima ako uspijes peskir spustiti medju onolikom rajom :D
Challenger__

#625 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Ti "PhD"?

:pisnuo:
Post Reply