Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post Reply
PM72

#601 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Bešlagić i ekipa su uradili fantastičan posao.naklon do poda. :thumbup: :bih:
oridjidji

#602 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

PM72 wrote:Alijina logistika je bila kao i ona čuvena ceduljica sa kojom je žena Gorana Bregovića zdušila van grada.Na njoj je pisalo "pusti ovu - Kruško". Glavni logističar mu bio zatvorski haver Čengić koji nije znao razliku između metka i tromblona.
Naprotiv, mediji su Cengu gurnuli u prvi plan, pogotovo sa aferom Bec, ali su puno vise lupali po Cengi, nego po drugim akterima koji su u toj prici dosta jebeniji igraci od njega.
Walther

#603 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Walther »

klavirdžija wrote:
Walther wrote:
klavirdžija wrote:Koristili ne koristili, Aljo se dosjetio da ih koristi al 92, i to saznadosmo zahvaljujući upravo "tvom" faksimilu. :D

Resto mi je, iskreno, mrsko i čitati jer poučen prethodnim (opetovanim, što bi onomad rekao Franjo) iskustvom, ne vjerujem da imaš išta relevantno za reći.
Ocigledno si funkcionalno nepismen.... U dopisu ti jasno pise sta i kako.
1) to nije radio Alija Izetbegovic vec Hasan Cengic
2) nije se to radilo po telefonu vec licno, emisari iz BIH i SLO su se vise puta vise licno sastali
3) to je "dobavnica" iz dopisa se vidi da je postoji "dogovor" od prije
4) Alija je bio samo garancija za placanje naoruzanja koje su drugi narucivali i preuzimali
5) Placanje (osim licnom garancijom Alije Izetbegovica) nije bilo moguce zbog Srba

Ako ti jos nesto nije jasno ti slobodno pitaj...
Opet moram samo prvih par redova, mrsko mi ostalo. :D Dokument potpisao Aljo ili Hasan? Kaže da Kučana nije mogao dobiti telefonom on (Aljo) ili Hasan? Ako već nešto postaš, makar pročitaj. Smiješno je da kao kontrargument mojoj tvrdnji o emisarima iz HR iz rane 91, ti posataš neke polupismene faksimile iz sredine 92, o razgovorima sa SLO. Ni ja nemadoh namjeru Alju baš toliko kritikovati, koliko ga ti "odbranom" uvali. :D
Aljo je dokument podpisao kao garant. Nikave on veze sa poslom nije imao. Doslovce. Emisara iz HR NIJE BILO. Emisar iz 91 su bili iz Slovenije (Peter Lovsin i kompanija). Sa tom ekipom se je poslije trgovalo. Onako usput. Sve kupovine je placao Alija Izetbegovic. Alije Izetbegovic je morao platiti cak i naoruzanje koje je narucio i preuzeo FIkret Abdic.
klavirdžija

#604 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by klavirdžija »

oridjidji wrote:
klavirdžija wrote:
oridjidji wrote: Logicka pragma ti pada u vodu sa sporazumima Milosevic-Tudzman i Karadzic-Boban. Logika je da rezultati pred Hagom ilustruju vjerno srpsku i hrvatsku politiku prema BiH, kao i to koliko su oni bili dobri doturaci oruzja. Sto bi Dudakovic reko za njihovu trgovinu sa Crvenim Beretkama, znali smo kad se sprema akcija Srba na Bihac, kad bi markom kupili 3 metka, tad nema akcije, a kad bi metak bio marka, tad se kuha ista u pozadini.

Na index.hr ima dobra knjiga od Mateja Šurca i Blaža Zgage "U ime države" o trgovini oružja koja se odvijala tokom rata, pa eto ima zanimljivih detalja o tome, objavljena je prije dvije godine koliko se sjecam.
Sve to došlo kasnije, kupi i ti sebi jedan kalendarčić. :D Uostalom, dobar dio "dogovora" iz Karađorđeva (bio je još jedan, mada manje poznat, iz Tikveša) je pao u vodu, nisu ga se ni Franjo ni Slobo držali kao pijan plota. I to je bio rezultat čistokrvne taktičke pragme, umjesto Aljinog minderisanja.

Pa kad se po tebi trebao spremiti otpor? Jel i ovo bilo kalendarski prije toga o cemu ti pricas :D

http://opsadasarajeva.blogspot.ba/2015/ ... a-bih.html
Bar koji mjesec prekasno, ali OK. Nažalost i relativno gledano jako loše organizovano, limitirano na par "vidljivih" mahala, bez pretjerane stvarne podrške vrha SDA itd.
oridjidji

#605 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

sinuhe wrote:Ne igra oruzje tu neku ulogu. Nisu Bosnjaci u Olovu bili nista bolje naoruzani od onih u Visegradu.
Vojska kad odredi pravac napada probija liniju kao u Posavini protiv kako Bosnjaci vole reci spremnih i naoruzanih Hrvata, za razliku od Bosnjaka koji su kao naivni.
Gore su bili naoruzani u svim pogledu Bosnjaci Olova, nego Srbi u Visegradu.
PM72

#606 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

oridjidji wrote:
PM72 wrote:Alijina logistika je bila kao i ona čuvena ceduljica sa kojom je žena Gorana Bregovića zdušila van grada.Na njoj je pisalo "pusti ovu - Kruško". Glavni logističar mu bio zatvorski haver Čengić koji nije znao razliku između metka i tromblona.
Naprotiv, mediji su Cengu gurnuli u prvi plan, pogotovo sa aferom Bec, ali su puno vise lupali po Cengi, nego po drugim akterima koji su u toj prici dosta jebeniji igraci od njega.
Kakvi bolan mediji,je li hadžija Čengić bio komadant GLOC- Armije BiH u Visokom? (Glavnbi logistički centar).Koliko je skrhao para za izgradnju aerodroma? Je li čenga dogovarao helikoptere u Sloveniji (pa ih uzeli) i u Turskoj (Mi-24) pa smo i bez njih ostali? Pitam se,da li su nam ih slučajno uzeli ili su otišli pravom kupcu a razlika u cijeni ostala kod čenge?
oridjidji

#607 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

klavirdžija wrote:
oridjidji wrote:
klavirdžija wrote:
Sve to došlo kasnije, kupi i ti sebi jedan kalendarčić. :D Uostalom, dobar dio "dogovora" iz Karađorđeva (bio je još jedan, mada manje poznat, iz Tikveša) je pao u vodu, nisu ga se ni Franjo ni Slobo držali kao pijan plota. I to je bio rezultat čistokrvne taktičke pragme, umjesto Aljinog minderisanja.

Pa kad se po tebi trebao spremiti otpor? Jel i ovo bilo kalendarski prije toga o cemu ti pricas :D

Bar koji mjesec prekasno, ali OK. Nažalost i relativno gledano jako loše organizovano, limitirano na par "vidljivih" mahala, bez pretjerane stvarne podrške vrha SDA itd.
To je tvoja tvrdnja. Uporedio bih je sa Seferovom pricom o deblokadi Sarajeva 92. i 93. , po njemu se moglo, ali njega su ljudi od rata, koji su jeli ikar konzerve sa saborcima nazivali kabinetskim generalom, govoreci mu da zelje nisu jednake nasim mogucnostima, na kraju manevarski prostor ti sire i suzavaju mogucnosti oni s kojima prijateljujes ili neprijateljujes, mi s Hrvatima nikada nismo bili nacisto, a ni sa Srbima, ali opet dosta se toga uradilo do rata i u ratu s njima, iako dva projekta kaznjena u Hagu HB i RS su tvrdnja da su oni igrali prljavije nego mi. S Hrvatima smo setali od satro prijateljstva do neprijateljstva, pa opet silom nekog napakovanog prijateljstva. Posljedice u BiH najbolje svjedoce o tome.

Evo recimo malo o mogucnostima u ratu recimo... Vidis SDB Srbije i Crvene Beretke su prodavale oruzje u Krajini tokom rata 5. korpusu, iako je ista jedinica 17. puta vodila akcije protiv 505. buzimske recimo koje je rhm. Nanic odbijao. Preko dana gruvaju jedni druge, navece se trguje oruzjem. Milovanovic tada jedan od vodja korpusa VRS, iscudjava se sto ne puca Armija BiH puskama, vec ih sopaju minobacacima.

Prati pricu od 1h i 1o min pa nadalje...
https://www.youtube.com/watch?v=x2nMQc-gWrI
Walther

#608 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Walther »

PM72 wrote:
oridjidji wrote:
Kakvi bolan mediji,je li hadžija Čengić bio komadant GLOC- Armije BiH u Visokom? (Glavnbi logistički centar).Koliko je skrhao para za izgradnju aerodroma? Je li čenga dogovarao helikoptere u Sloveniji (pa ih uzeli) i u Turskoj (Mi-24) pa smo i bez njih ostali? Pitam se,da li su nam ih slučajno uzeli ili su otišli pravom kupcu a razlika u cijeni ostala kod čenge?
Cengic u Sloveniji sigurno nije nista dogovarao u vezi kupovine vojnih helikoptera. Slovenije iste nije prodavala ili kupovala. Pogotovo ne Mi-24. Cengic jeste ostavio jednog Bella (412) jer nije mogao platiti naoruzanje u gotovini. BIH i danas potrazuje taj helikopter od Slovenije.
oridjidji

#609 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

PM72 wrote:
oridjidji wrote:
Pa nisam rekao da nije bio glavni logisticar. Koliko je skrhao za aerodrum? Morao je neko za njega prljavi posao odradjivati.
Dogovarao je on svasta nesto u Sloveniji, jahao se s TWRA, sto po Sloveniji, sto po Austriji, bilo zajeba tovar, ne zna se vise ko je koga radio u toj prici, propali posiljki, uspjesnih. Nije to fast food, pa da narucis i dobijes odmah. Pa Dani su pleli o beckoj aferi, prelezalo im nekoliko stotina miliona na racunima, koji su poslje razdjelili na razlicita imena, od kojih su neka dobro poznata, neki su bili i akteri te prve obavjestajne strukture kroz rat i nakon rata kod Bosnjaka, koje je poslje Muslimovic zetonirao za sitne pare Amerima. Mada ziv nebi to priznao. :D
PM72

#610 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Čitaš li ti ono što napišeš? Čengić nije ništa dogovarao u vezi kupovine pa onda napišeš kako ga je ostavio jer nije ima keša. :lol: Čenga nije imao keša? Pomenuti helikopter je bio nov novcat a bar Čengi keš nije bio problem,ode do Beča i uzme od TWRA šleper novčanica ako treba...nemoj samo reći da ne znaš ko je TWRA i njihove veze sa Alijom?

Helikopteri MI24 su kupljeni u Ukrajini koji i sada truhnu u nekom turskom hangaru.Moj babo ih nije mogao pazariti kao ni amidža ili rođaci.Možda ih je pazarila Alijina hanuma zlatom skupljenim u BiH?
PM72

#611 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Sarajmen wrote:Vrlo vrijedni tereti su isporučeni na tzv ''visočki aerodrom'' . A da je bilo zloupotrebe novca , tu nema dileme i do kijametskog dana treba prozivati odgovorne. Vakat je za to.
Sarajmen,
:thumbup:

Svjedoci pomrli a živi se prave englezi.Keš pretočen u kapitalne investicije tipa tržni centri širom BiH.Pojeo vuk magarca.
oridjidji

#612 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

PM72 wrote:
Sarajmen wrote:Vrlo vrijedni tereti su isporučeni na tzv ''visočki aerodrom'' . A da je bilo zloupotrebe novca , tu nema dileme i do kijametskog dana treba prozivati odgovorne. Vakat je za to.
Sarajmen,

Svjedoci pomrli a živi se prave englezi.Keš pretočen u kapitalne investicije tipa tržni centri širom BiH.Pojeo vuk magarca.
Makar kapital cirkulise u BiH, sto opet i nije toliko zlo. :D
klavirdžija

#613 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by klavirdžija »

oridjidji wrote:
klavirdžija wrote:
oridjidji wrote:

To je tvoja tvrdnja. Uporedio bih je sa Seferovom pricom o deblokadi Sarajeva 92. i 93. , po njemu se moglo, ali njega su ljudi od rata, koji su jeli ikar konzerve sa saborcima nazivali kabinetskim generalom, govoreci mu da zelje nisu jednake nasim mogucnostima, na kraju manevarski prostor ti sire i suzavaju mogucnosti oni s kojima prijateljujes ili neprijateljujes, mi s Hrvatima nikada nismo bili nacisto, a ni sa Srbima, ali opet dosta se toga uradilo do rata i u ratu s njima, iako dva projekta kaznjena u Hagu HB i RS su tvrdnja da su oni igrali prljavije nego mi. S Hrvatima smo setali od satro prijateljstva do neprijateljstva, pa opet silom nekog napakovanog prijateljstva. Posljedice u BiH najbolje svjedoce o tome.

Evo recimo malo o mogucnostima u ratu recimo... Vidis SDB Srbije i Crvene Beretke su prodavale oruzje u Krajini tokom rata 5. korpusu, iako je ista jedinica 17. puta vodila akcije protiv 505. buzimske recimo koje je rhm. Nanic odbijao. Preko dana gruvaju jedni druge, navece se trguje oruzjem. Milovanovic tada jedan od vodja korpusa VRS, iscudjava se sto ne puca Armija BiH puskama, vec ih sopaju minobacacima.

Naravno da je moja tvrdnja, ja ih ne poturam drugima. Ima još onih koji to tvrde, ali to je naravno njihova stvar.

Naravno da se nije moglo deblokirani te kasne 92 ili 93, posebno kada ti je procjena (postirano ranije) da je za to potrebna pokoja stotina granata, ili da makar legendarni Dajdža rokne dvije-tri ako more dobacit do Pala (otprilike nivo analitike upotrebljavane tada, nakon što se npr ona predložena taktika polijevanja ćetalja vrelim uljem s prozora itd pokazala donekle neefikasnom, garant samo zato što nam dušmani neplanirano ukinuše struju potrebnu za taj drugdje dokazani i time neupitni model otpora).

Mi s Hrvatima nismosmo, niti smo i mogli biti načisto. Međutim, Aljo je tu dobrano zakomplikovao i pogoršao posljedice toga, počevši sa glupavim izjavama nakon Ravnog septembra ili oktobra 91 ("Ovo nije naš rat") i totalnim nedostatkom sluha i za Bošnjake, a kamoli Hrvate i ine. Aljin odgovor na sve to je bio mentalni bijeg, zabijanje glave u pijesak, i mantrisanje napamet naučenih minderaških ubleha. Inače sve simptomi osobe u dubokom šoku i mentalnoj blokadi, nesposobne za bilo kakvo samostalno normalno funkcionisanje, a kamoli vođenje naroda u ratu, i to onakvom ratu.

Za to oko 5. korpusa već znam, mada ću i taj klip pregledati, ali ne kontam kakve to veze ima s ovim o čem pričamo?
PM72

#614 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

U pravu si,nek ostane u familiji... :lol:

Gazda Robota prije rata bio poslovođa samoposluge a sad ima 30 tržnih centara...zna čovjek raditi. :-)
nosara

#615 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by nosara »

Ljubomorni ste na uspjesne ljude, to je sukus... :oops:

:D
oridjidji

#616 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

klavirdžija wrote:
oridjidji wrote:
klavirdžija wrote: Bar koji mjesec prekasno, ali OK. Nažalost i relativno gledano jako loše organizovano, limitirano na par "vidljivih" mahala, bez pretjerane stvarne podrške vrha SDA itd.

Naravno da je moja tvrdnja, ja ih ne poturam drugima. Ima još onih koji to tvrde, ali to je naravno njihova stvar.

Naravno da se nije moglo deblokirani te kasne 92 ili 93, posebno kada ti je procjena (postirano ranije) da je za to potrebna pokoja stotina granata, ili da makar legendarni Dajdža rokne dvije-tri ako more dobacit do Pala (otprilike nivo analitike upotrebljavane tada, nakon što se npr ona predložena taktika polijevanja ćetalja vrelim uljem s prozora itd pokazala donekle neefikasnom, garant samo zato što nam dušmani neplanirano ukinuše struju potrebnu za taj drugdje dokazani i time neupitni model otpora).

Mi s Hrvatima nismosmo, niti smo i mogli biti načisto. Međutim, Aljo je tu dobrano zakomplikovao i pogoršao posljedice toga, počevši sa glupavim izjavama nakon Ravnog septembra ili oktobra 91 ("Ovo nije naš rat") i totalnim nedostatkom sluha i za Bošnjake, a kamoli Hrvate i ine. Aljin odgovor na sve to je bio mentalni bijeg, zabijanje glave u pijesak, i mantrisanje napamet naučenih minderaških ubleha. Inače sve simptomi osobe u dubokom šoku i mentalnoj blokadi, nesposobne za bilo kakvo samostalno normalno funkcionisanje, a kamoli vođenje naroda u ratu, i to onakvom ratu.

Za to oko 5. korpusa već znam, mada ću i taj klip pregledati, ali ne kontam kakve to veze ima s ovim o čem pričamo?
Ma ima veze o prici sa trgovinom oruzja i mogucnostima.Kao sto rekoh, nije moglo biti po nasim pravilima, jedino pod tudjim.
Gojeni H

#617 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:
Gojeni,

Pođahkad se složim sa tvojim stavovima,što jest-jest,ali si ubo u sridu!

A ako pod tim "miroljubac" misliš na mene što sam pomenuo kretena Murata...ja sam ga pominjao radi incidenata i sranja koje je pravio pred rat,bacao biste u Drinu,tukao Srbe bez ikakvog razloga (ako ih je manje) itd. A što se tiče atomske,i ja bih je 1992 ispalio na Beograd iste sekunde- taman kad bi mi rekli da ću i ja riknut istog momenta.
:shock: Ni za zivu glavu! :kiss: ga brat. Ovo je neki bezvezan lik bio.
oridjidji

#618 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

nosara wrote:Ljubomorni ste na uspjesne ljude, to je sukus... :oops:

Ma treba i na tudjoj nesreci znati zaraditi. :D

Jbg, takve su elite, nema cistih.

Ko nam je kriv sto imamo malo vise smisla za etiku i estetiku.

Mogu misliti kako su tanke ove nase baje za recimo ove iz ovih top zemalja danasnjice kad su ovi ratni marifetluci i kriminal u pitanju. :D
nosara

#619 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by nosara »

oridjidji wrote:

Mogu misliti kako su tanke ove nase baje za recimo ove iz ovih top zemalja danasnjice kad su ovi ratni marifetluci i kriminal u pitanju. :D
Obicni sibicari... :D
oridjidji

#620 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by oridjidji »

nosara wrote:
oridjidji wrote:

Obicni sibicari... :D

Image

:lol:
Gojeni H

#621 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Gojeni H »

Sarajmen wrote: Nema baš puno naznaka da su se politike susjeda ka BiH puno promijenile u smislu aspiracija. Problem im predstavlja i dan danas politika naroda koji je opstao i postao faktor , i ne dopušta da se pravi račun bez krčmara. Mi možemo da se slažemo ili ne sa tom i takvom politikom, ali je činjenica da smo postali nezaobilazan faktor koji se mora uvažavati . Da potegnemo priču o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH ?

Nemoj se ljutiti sto sam citirao samo ovaj dio posta.

Upravo ovo je sto mnogi cesto zaboravljaju. Potrebno je se malo izmaknuti i pokusati sagledati nesto siru sliku.
Walther

#622 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Walther »

PM72 wrote:Čitaš li ti ono što napišeš? Čengić nije ništa dogovarao u vezi kupovine pa onda napišeš kako ga je ostavio jer nije ima keša. :lol: Čenga nije imao keša? Pomenuti helikopter je bio nov novcat a bar Čengi keš nije bio problem,ode do Beča i uzme od TWRA šleper novčanica ako treba...nemoj samo reći da ne znaš ko je TWRA i njihove veze sa Alijom?

Helikopteri MI24 su kupljeni u Ukrajini koji i sada truhnu u nekom turskom hangaru.Moj babo ih nije mogao pazariti kao ni amidža ili rođaci.Možda ih je pazarila Alijina hanuma zlatom skupljenim u BiH?
Procitaj jos par puta sta sam napisao... Cengic nije narucivao pomenuti helikopter ili generalno stagod u vezi helikoptera. Jedini helikopter u "igri" je bio taj oduzeti Bell. Nikakve veze nema sa "narucivanjem helikoptera" ili sa Mi-24. Bell je oduzet vladi BIH jer nije bilo kesa, do danas isti nije vracen.

Nikad nigdje nisam cuo za takvu kupovinu... Neki relevantan izvor?
PM72

#623 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bh ... koj/173759

Hoćeš li još koji "relevantan" izvor?

Veliš,slovenci nam mahnuli helikopter jer nije bilo keša? Čenga nije imao keša? Ili vlada RBiH ispred koje je sve nabavke vršio taj isti Čenga. A ti isti slovenci koriste taj "naš" helikopter za potrebe svojih specijalaca a kao vrhunac bezobrazluka,u nekoliko navrata su istim dolazili u Sarajevo.Da nismo sataraš od države kakav jesmo,odmah bi ga blokirali još na heliodromu.
Walther

#624 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Walther »

PM72 wrote:http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bh ... koj/173759

Hoćeš li još koji "relevantan" izvor?

Veliš,slovenci nam mahnuli helikopter jer nije bilo keša? Čenga nije imao keša? Ili vlada RBiH ispred koje je sve nabavke vršio taj isti Čenga. A ti isti slovenci koriste taj "naš" helikopter za potrebe svojih specijalaca a kao vrhunac bezobrazluka,u nekoliko navrata su istim dolazili u Sarajevo.Da nismo sataraš od države kakav jesmo,odmah bi ga blokirali još na heliodromu.
Da... Bell je ostao u Sloveniji jer nije bilo kesa. I danas je u Sloveniji. Sto je najgore naoruzanje nije naraucio ili preuzeo Cengic vec Abdic.

Nezavisne inace ni stapom ne taknem al ovaj put sam pogledao... Divota od clanka i kretenizam nevidjeni...

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane Turske zatražilo je od Ministarstva odbrane BiH i Vlade FBiH da u februaru bude održan sastanak na kojem bi se raspravljalo o sudbini pet vojnih helikoptera Mi-24, vrijednih oko 2,5 miliona KM.
Naime, ovi helikopteri, koje je Armija BiH kupila davne 1995. godine, već 17 godina nalaze se u hangarima u Ankari i najvjerovatnije će završiti u starom gvožđu jer vlasti BiH o ovom problemu uopšte ne žele da razgovaraju.

"Na tu tema nema sagovornika. Nekoliko puta smo mi iz RS pokušavali da pokrenemo to pitanje, ali nismo naišli na razumijevanje. Za popravku tih helikoptera potrebno je oko 1,5 miliona KM i mogli bi biti iskorišteni prilikom obuke ili gašenja požara u BiH, međutim niko o tome ne želi da vodi računa", kazala je Dušanka Majkić, predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

Trenutna cijena jednog Mi-24 je oko 35mio $. Bosna je ocigledno dobila 5 za 2.5mio miliona KM. Koje bi Dusanka popravila za 1.5mio KM (provjeri koliko je HR kostao servis za puno manji helikopter) da bi ga koristila za gasenje pozara....

Ovo je Mi24:
Image

Inace se vjerovatno radi o puno jeftnijem Mi8 koji je koristen u BIH i HR... Za ilustraciju gluposti... Samo obnova jednog Mi8 je HR kostala 6mio $. Mi24 je bar razred vise... :wink:
and

#625 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by and »

ima li ovih stvari u knjizi i da li su one mogle uticati na Alijinu ulogu a i ponašanje nekih strana u sukobu?
da li je moguće da je bilo ovakvih stvari?
Bivsi predsjednik hrvatske vlade Josip Manolic svjedocio je pred Tribunalom da je to pismo pokojni predsednik Hrvatske Franjo Tudjman procitao na sastanku drzavnog vrha RH 2. jula 1993, objasnjavajuci da hrvatske snage imaju podrsku u borbi protiv vojske Alije Izetbegovica. Mada je zvanicni London demantovao autenticnost pisma, odbrana optuzenih Hrvata uspjela je da ono kao zvanicni dokaz udje u postupak.
Pismo je nekadasnji britanski premijer Dzon Mejdzor 2. maja 1993. uputio tadasnjem ministru spoljnih poslova Daglasu Herdu.
„Dragi Daglase“, stoji u pismu, „Hvala Vam na iscrpnom izjvestaju o situaciji u BiH. Prvo, mi ne pristajemo, ni sad ni u buducnosti, da naoruzavamo ili obucavamo muslimane u BiH vojnom tehnikom. Drugo, nastavicemo da pomazemo nametanje i prisilno vrsenje embarga UN. U tu svrhu, i do konacnog rjesenja situacije na terenu, to jest do raspada BiH i njenog unistenja kao moguce islamske drzave unutar Evrope, koja se nece tolerisati, nastavicemo da slijedimo takvu politiku.
Trece, dok se situacija u bivsoj Jugoslaviji ne rijesi, moramo po svaku cijenu da osiguramo da se ne dopusti nijednoj muslimanskoj drzavi nikakav uticaj na politicke akcije Zapada u tom podrucju, posebno ne Turskoj. Zato je potrebno nastaviti sa sprovodjenjem Vens-Ovenovog plana, da bi se odlozila svaka takva moguca akcija dok BiH ne prestane da postoji kao drzava sposobna za zivot, i dok njeno muslimansko stanovnistvo ne bude potpuno uklonjeno sa tog podrucja!
Mada se to moze ciniti kao tvrda politika, moram insistirati kod Vas i onih koji stvaraju politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i vojnim snagama, da je to, u stvari, realna politika, koja je u najboljem interesu stabilne Evrope.
Ako Zapad ne spasi muslimane, oni muslimani na Zapadu potpuno su bespomocni da nam se odupru, jer mi kontrolisemo njihove vlade. Vazno je da svi imamo ujedinjen front prema onima u parlamentu i zemlji koji imaju drugacije glediste, narocito posle snaznog napada bivse premijerke na takvu politiku. Ocekujem da se svi koji sluze ovoj vladi pokore kabinetskoj odgovornosti. Iskreno Vas Dzon Mejdzor.“
Post Reply