Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
dezurni_ucenik
#601 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ok. Nemojte onda kmecati kako se gusimo. 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#602 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ne zagađuju svi jednako.zizi505 wrote:Mogli su čim je krenulo veće zagađenje uvesti par-nepar, pa da barem svi jednako doprinesemo čistijem zraku
- Matzan
#603 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sad cijeli problem uzrokovala stara auta?
-
Zizi505
#604 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hajde da ne kmečimodezurni_ucenik wrote:Ok. Nemojte onda kmecati kako se gusimo.
Da li bi povezao na posao neke svoje sugrađane/ke, koji neće moći zbog ove zabrane voziti svoje aute?
-
Zizi505
#605 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Onda neka zabrane registraciju ovih koji zagađujuChmoljo wrote:ne zagađuju svi jednako.zizi505 wrote:Mogli su čim je krenulo veće zagađenje uvesti par-nepar, pa da barem svi jednako doprinesemo čistijem zraku
- Chmoljo
#606 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
to ono, "ako mi srušite kuću na klizištu koju sam napravio bez ikakve dozvole, samospaliću se"zizi505 wrote:Onda neka zabrane registraciju ovih koji zagađujuChmoljo wrote:ne zagađuju svi jednako.zizi505 wrote:Mogli su čim je krenulo veće zagađenje uvesti par-nepar, pa da barem svi jednako doprinesemo čistijem zraku
i nekontrolisano loženje svega i svačega.Matzan wrote:Sad cijeli problem uzrokovala stara auta?
ono što je najfascinantnije u cijeloj priči je to da oni koji se najviše bune oko ovih stvari, najviše i glasaju za one koji su odgovorni što se u ovoj zemlji sve dovelo u stanje anarhije, i da isti najviše pljuju po državi i "državnim službenicima i sekretaricama", koji su uništili GRAS pa je javni saobraćaj u haosu... ali i da će aBd opet glasati za iste.
isti mentalni sklop. šablon. ako ima izuzetaka, samo potvrđuju pravilo.
- hornet
#607 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne mora znaciti da mora biti krs. Jel onda sad sasvim legitimno i opravdano da neko kome je sutra onemoguceno da vozi auto, a recimo grije se na struju da trazi od vlade da zabrani domacinstvima da loze ugalj i ostali otpad. Ne samo domacinstvima, dimi i iz nekih razvikanih hotela. Ko vise zagađuje zrak? Mozda vozim oldtajmera, sta vas briga, moja stvar. Mozda nisam ni blizu bijede ili siromastva, mozda mi je to prvo auto, mozda se furam na stara auta, mozda sam ulozio mnogo vece pare u nesto drugo, moze biti na desetine razloga. Malograđani opet jašu.Better Man wrote:Kršu i ostalom otpadu nije mjesto na cesti, već pod presom. Ko nema mogučnost da vozi ispravno auto, onda ne treba ni da vozi.
- hornet
#608 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne zagađuju ni sva domaćinstva jednako. Što se tu ne primjeni isti princip.Chmoljo wrote:ne zagađuju svi jednako.zizi505 wrote:Mogli su čim je krenulo veće zagađenje uvesti par-nepar, pa da barem svi jednako doprinesemo čistijem zraku
- Better Man
#609 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zna se šta je krš. Auto u poluraspadnutom stanju, koje ima ne ispravan motor koji zagađuje okolinu. I nemoj izvrtati ono što pišem. Da treba zabraniti domačinstvima da lođe gume i sav ostali otpad, kao i ugalj koji ne zadovoljava ekološke standarde.hornet wrote:Ne mora znaciti da mora biti krs. Jel onda sad sasvim legitimno i opravdano da neko kome je sutra onemoguceno da vozi auto, a recimo grije se na struju da trazi od vlade da zabrani domacinstvima da loze ugalj i ostali otpad. Ne samo domacinstvima, dimi i iz nekih razvikanih hotela. Ko vise zagađuje zrak? Mozda vozim oldtajmera, sta vas briga, moja stvar. Mozda nisam ni blizu bijede ili siromastva, mozda mi je to prvo auto, mozda se furam na stara auta, mozda sam ulozio mnogo vece pare u nesto drugo, moze biti na desetine razloga. Malograđani opet jašu.Better Man wrote:Kršu i ostalom otpadu nije mjesto na cesti, već pod presom. Ko nema mogučnost da vozi ispravno auto, onda ne treba ni da vozi.
- Chmoljo
#610 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
slažem se.hornet wrote:
Ne zagađuju ni sva domaćinstva jednako. Što se tu ne primjeni isti princip.
međutim, bolje išta nego ništa.
-
saja_dj
#611 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sebični ološ pogotovu ovaj sto hoće inat da fura.cyprus wrote:
To je ta naša svijest... Buuu političari...
Last edited by saja_dj on 29/12/2015 21:32, edited 1 time in total.
- hornet
#612 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne izvrcem. Ne mora biti krs uopste, al ne ispunjava EURO3 i ne moze se voziti. Ja govorim o principu. Analogno ovoj odluci bila bi odluka da se zabrani lozenje. Ne kazem da to treba, ali razumnije bi bilo uvesti 'par-nepar sistem'.Better Man wrote:Zna se šta je krš. Auto u poluraspadnutom stanju, koje ima ne ispravan motor koji zagađuje okolinu. I nemoj izvrtati ono što pišem. Da treba zabraniti domačinstvima da lođe gume i sav ostali otpad, kao i ugalj koji ne zadovoljava ekološke standarde.hornet wrote:Ne mora znaciti da mora biti krs. Jel onda sad sasvim legitimno i opravdano da neko kome je sutra onemoguceno da vozi auto, a recimo grije se na struju da trazi od vlade da zabrani domacinstvima da loze ugalj i ostali otpad. Ne samo domacinstvima, dimi i iz nekih razvikanih hotela. Ko vise zagađuje zrak? Mozda vozim oldtajmera, sta vas briga, moja stvar. Mozda nisam ni blizu bijede ili siromastva, mozda mi je to prvo auto, mozda se furam na stara auta, mozda sam ulozio mnogo vece pare u nesto drugo, moze biti na desetine razloga. Malograđani opet jašu.Better Man wrote:Kršu i ostalom otpadu nije mjesto na cesti, već pod presom. Ko nema mogučnost da vozi ispravno auto, onda ne treba ni da vozi.
- Chmoljo
#613 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
nađi zdravije furke.hornet wrote:
Ne mora znaciti da mora biti krs. Jel onda sad sasvim legitimno i opravdano da neko kome je sutra onemoguceno da vozi auto, a recimo grije se na struju da trazi od vlade da zabrani domacinstvima da loze ugalj i ostali otpad. Ne samo domacinstvima, dimi i iz nekih razvikanih hotela. Ko vise zagađuje zrak? Mozda vozim oldtajmera, sta vas briga, moja stvar. Mozda nisam ni blizu bijede ili siromastva, mozda mi je to prvo auto, mozda se furam na stara auta, mozda sam ulozio mnogo vece pare u nesto drugo, moze biti na desetine razloga. Malograđani opet jašu.
-
neki
#614 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ko hoće živjeti u gradu, treba prihvatiti osnovne društvene norme i ne ugrožavati ostale pripadnike zajednice svojim načinom života. Onaj kome je preče uložiti u dizanje sprata na kući umjesto u grijanje koje ne zagadjuje okolinu i noviji auto, mjesto mu je na livadi a ne u gradu...
- sinuhe
#615 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Za auta se zna koliko zagadjuju, ali ko izdaje dozvole za lozenje? Gdje se to registruje?
- hornet
#616 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne mora biti stvar furke. Ova odluka je drska i bezobrazna, moje misljenje. Krenulo se sa pricom ne treba bijeda da vozi ili slicno. Mislim, stvar licnih preferencija na sta ko trosi pare. Neko u kafani ostavi pola plate, dovoljno za pristojno auto, neko ulaze u nekretnine (vikendicu npr., dovoljno da se za par godina skupi i za vise od pristojnog auta), neko ne vozi nikako al trosi za putovanja npr. Nekorektno je sad nabijati osjecaj krivice vozacima ne EURO3 kao da sire neku najgoru zaraznu bolest.Chmoljo wrote:nađi zdravije furke.hornet wrote:
Ne mora znaciti da mora biti krs. Jel onda sad sasvim legitimno i opravdano da neko kome je sutra onemoguceno da vozi auto, a recimo grije se na struju da trazi od vlade da zabrani domacinstvima da loze ugalj i ostali otpad. Ne samo domacinstvima, dimi i iz nekih razvikanih hotela. Ko vise zagađuje zrak? Mozda vozim oldtajmera, sta vas briga, moja stvar. Mozda nisam ni blizu bijede ili siromastva, mozda mi je to prvo auto, mozda se furam na stara auta, mozda sam ulozio mnogo vece pare u nesto drugo, moze biti na desetine razloga. Malograđani opet jašu.
@neki
OK, al onda vlast ne treba ni da registruje takve automobile, niti da izdaje dozvole za takve objekte. Ja ti govorim i da se dimi i iz nekih razvikanih hotela, da ne spominjem 'sibicu'.
@sinuhe
Ne zna se. Poslije ove frke sa VW sve je upitno. Jel vise zagađuje SUV sa tristo konja i kolko vec KW ili neki autic iz devedesetih.
Da se razumijemo, ne vrijedi ni jedno auto u ovom gradu ni djelic zdravlja necijeg djeteta ili bilo koga i sto se onda odmah nije radikalnije djelovalo. Sto nisu odmah zabranili bar vikendom saobracaj osim u hitnim slucajevima, 'par nepar' isto bi iskljucio vise auta iz saobracaja. Ja ga bez prijeke potrebe uopste i ne palim od kad je pocelo zagađenje, ne bi ga palio ni da je EURO5, imam tu vrstu odgovornosti.
-
Naslovnica
#617 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Izgradnja spalionice opasnog otpada u Sarajevu ugrožava prirodnu sredinu i okoliš
http://www.oneworldsee.org/sh/content/S ... koli%C5%A1
http://www.oneworldsee.org/sh/content/S ... koli%C5%A1
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#618 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
saja_dj wrote: Sebični ološ pogotovu ovaj sto hoće inat da fura.
takva odluka se ne donosi preko noći i mora se donijeti na nivou države, a ne kantona
zabrana kompletnog saobraćaja je moguća, ali ovakva djelomična zabrana nema nikakvu zakonsku potporu...
kako će on nekoga sutra issključiti iz saobraćaja?
-
Enticer
#619 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
@hornet, svaka cast, potukao si argumentima ove neistomisljenike.
Najpravednije: par-nepar. Danas ti vozis, a ja na trolu, sutra obrnuto.
Najpravednije: par-nepar. Danas ti vozis, a ja na trolu, sutra obrnuto.
-
Zizi505
- Man of steel
#621 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Populistička odluka koja suštinski neće ništa promjeniti.Matzan wrote:Sad cijeli problem uzrokovala stara auta?
- madner
#622 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ako hoce da nesto promjene trebaju promjeniti logiku pri registraciji. No onda ce nam krahirati trziste golfova dvica.
- Chmoljo
#623 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa nije zato što se svi vode logikom "što mene, sirota".hornet wrote:Da se razumijemo, ne vrijedi ni jedno auto u ovom gradu ni djelic zdravlja necijeg djeteta ili bilo koga i sto se onda odmah nije radikalnije djelovalo. Sto nisu odmah zabranili bar vikendom saobracaj osim u hitnim slucajevima, 'par nepar' isto bi iskljucio vise auta iz saobracaja. Ja ga bez prijeke potrebe uopste i ne palim od kad je pocelo zagađenje, ne bi ga palio ni da je EURO5, imam tu vrstu odgovornosti.
a ne daj Bože da se zamjere svojim ovčicama...
- madner
#624 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mislim da je ipak poenta da vise zagade dva Euro 4 nego jedan Euro 5.
Samo sta cemo sa ugljem, on je Euro 1.
- Chmoljo
#625 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
tražiti građevinske?madner wrote:Mislim da je ipak poenta da vise zagade dva Euro 4 nego jedan Euro 5.