Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dezurni_ucenik

#601 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dezurni_ucenik »

Ok. Nemojte onda kmecati kako se gusimo. :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#602 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

zizi505 wrote:Mogli su čim je krenulo veće zagađenje uvesti par-nepar, pa da barem svi jednako doprinesemo čistijem zraku
ne zagađuju svi jednako.
Matzan

#603 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matzan »

Sad cijeli problem uzrokovala stara auta?
Zizi505

#604 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Zizi505 »

dezurni_ucenik wrote:Ok. Nemojte onda kmecati kako se gusimo. :thumbup:
Hajde da ne kmečimo :)

Da li bi povezao na posao neke svoje sugrađane/ke, koji neće moći zbog ove zabrane voziti svoje aute? :mrgreen:
Zizi505

#605 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Zizi505 »

Chmoljo wrote:
zizi505 wrote:Mogli su čim je krenulo veće zagađenje uvesti par-nepar, pa da barem svi jednako doprinesemo čistijem zraku
ne zagađuju svi jednako.
Onda neka zabrane registraciju ovih koji zagađuju :)
Chmoljo

#606 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

zizi505 wrote:
Chmoljo wrote:
ne zagađuju svi jednako.
Onda neka zabrane registraciju ovih koji zagađuju :)
to ono, "ako mi srušite kuću na klizištu koju sam napravio bez ikakve dozvole, samospaliću se"
Matzan wrote:Sad cijeli problem uzrokovala stara auta?
i nekontrolisano loženje svega i svačega.

ono što je najfascinantnije u cijeloj priči je to da oni koji se najviše bune oko ovih stvari, najviše i glasaju za one koji su odgovorni što se u ovoj zemlji sve dovelo u stanje anarhije, i da isti najviše pljuju po državi i "državnim službenicima i sekretaricama", koji su uništili GRAS pa je javni saobraćaj u haosu... ali i da će aBd opet glasati za iste.

isti mentalni sklop. šablon. ako ima izuzetaka, samo potvrđuju pravilo.
hornet

#607 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

Better Man wrote:Kršu i ostalom otpadu nije mjesto na cesti, već pod presom. Ko nema mogučnost da vozi ispravno auto, onda ne treba ni da vozi.
Ne mora znaciti da mora biti krs. Jel onda sad sasvim legitimno i opravdano da neko kome je sutra onemoguceno da vozi auto, a recimo grije se na struju da trazi od vlade da zabrani domacinstvima da loze ugalj i ostali otpad. Ne samo domacinstvima, dimi i iz nekih razvikanih hotela. Ko vise zagađuje zrak? Mozda vozim oldtajmera, sta vas briga, moja stvar. Mozda nisam ni blizu bijede ili siromastva, mozda mi je to prvo auto, mozda se furam na stara auta, mozda sam ulozio mnogo vece pare u nesto drugo, moze biti na desetine razloga. Malograđani opet jašu.
hornet

#608 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

Chmoljo wrote:
ne zagađuju svi jednako.
Ne zagađuju ni sva domaćinstva jednako. Što se tu ne primjeni isti princip.
Better Man

#609 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Better Man »

hornet wrote:
Better Man wrote:Kršu i ostalom otpadu nije mjesto na cesti, već pod presom. Ko nema mogučnost da vozi ispravno auto, onda ne treba ni da vozi.
Ne mora znaciti da mora biti krs. Jel onda sad sasvim legitimno i opravdano da neko kome je sutra onemoguceno da vozi auto, a recimo grije se na struju da trazi od vlade da zabrani domacinstvima da loze ugalj i ostali otpad. Ne samo domacinstvima, dimi i iz nekih razvikanih hotela. Ko vise zagađuje zrak? Mozda vozim oldtajmera, sta vas briga, moja stvar. Mozda nisam ni blizu bijede ili siromastva, mozda mi je to prvo auto, mozda se furam na stara auta, mozda sam ulozio mnogo vece pare u nesto drugo, moze biti na desetine razloga. Malograđani opet jašu.
Zna se šta je krš. Auto u poluraspadnutom stanju, koje ima ne ispravan motor koji zagađuje okolinu. I nemoj izvrtati ono što pišem. Da treba zabraniti domačinstvima da lođe gume i sav ostali otpad, kao i ugalj koji ne zadovoljava ekološke standarde.
Chmoljo

#610 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

hornet wrote:
Ne zagađuju ni sva domaćinstva jednako. Što se tu ne primjeni isti princip.
slažem se.

međutim, bolje išta nego ništa.
saja_dj

#611 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by saja_dj »

cyprus wrote:Image

To je ta naša svijest... Buuu političari...
Sebični ološ pogotovu ovaj sto hoće inat da fura.
Last edited by saja_dj on 29/12/2015 21:32, edited 1 time in total.
hornet

#612 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

Better Man wrote:
hornet wrote:
Zna se šta je krš. Auto u poluraspadnutom stanju, koje ima ne ispravan motor koji zagađuje okolinu. I nemoj izvrtati ono što pišem. Da treba zabraniti domačinstvima da lođe gume i sav ostali otpad, kao i ugalj koji ne zadovoljava ekološke standarde.
Ne izvrcem. Ne mora biti krs uopste, al ne ispunjava EURO3 i ne moze se voziti. Ja govorim o principu. Analogno ovoj odluci bila bi odluka da se zabrani lozenje. Ne kazem da to treba, ali razumnije bi bilo uvesti 'par-nepar sistem'.
Chmoljo

#613 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

hornet wrote:
nađi zdravije furke.
neki

#614 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neki »

Ko hoće živjeti u gradu, treba prihvatiti osnovne društvene norme i ne ugrožavati ostale pripadnike zajednice svojim načinom života. Onaj kome je preče uložiti u dizanje sprata na kući umjesto u grijanje koje ne zagadjuje okolinu i noviji auto, mjesto mu je na livadi a ne u gradu...
sinuhe

#615 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

Za auta se zna koliko zagadjuju, ali ko izdaje dozvole za lozenje? Gdje se to registruje?
hornet

#616 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hornet »

Chmoljo wrote:
hornet wrote:
nađi zdravije furke.
Ne mora biti stvar furke. Ova odluka je drska i bezobrazna, moje misljenje. Krenulo se sa pricom ne treba bijeda da vozi ili slicno. Mislim, stvar licnih preferencija na sta ko trosi pare. Neko u kafani ostavi pola plate, dovoljno za pristojno auto, neko ulaze u nekretnine (vikendicu npr., dovoljno da se za par godina skupi i za vise od pristojnog auta), neko ne vozi nikako al trosi za putovanja npr. Nekorektno je sad nabijati osjecaj krivice vozacima ne EURO3 kao da sire neku najgoru zaraznu bolest.

@neki
OK, al onda vlast ne treba ni da registruje takve automobile, niti da izdaje dozvole za takve objekte. Ja ti govorim i da se dimi i iz nekih razvikanih hotela, da ne spominjem 'sibicu'.

@sinuhe
Ne zna se. Poslije ove frke sa VW sve je upitno. Jel vise zagađuje SUV sa tristo konja i kolko vec KW ili neki autic iz devedesetih.

Da se razumijemo, ne vrijedi ni jedno auto u ovom gradu ni djelic zdravlja necijeg djeteta ili bilo koga i sto se onda odmah nije radikalnije djelovalo. Sto nisu odmah zabranili bar vikendom saobracaj osim u hitnim slucajevima, 'par nepar' isto bi iskljucio vise auta iz saobracaja. Ja ga bez prijeke potrebe uopste i ne palim od kad je pocelo zagađenje, ne bi ga palio ni da je EURO5, imam tu vrstu odgovornosti.
Naslovnica

#617 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Izgradnja spalionice opasnog otpada u Sarajevu ugrožava prirodnu sredinu i okoliš

http://www.oneworldsee.org/sh/content/S ... koli%C5%A1
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#618 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

saja_dj wrote: Sebični ološ pogotovu ovaj sto hoće inat da fura.

takva odluka se ne donosi preko noći i mora se donijeti na nivou države, a ne kantona

zabrana kompletnog saobraćaja je moguća, ali ovakva djelomična zabrana nema nikakvu zakonsku potporu...

kako će on nekoga sutra issključiti iz saobraćaja?
Enticer

#619 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Enticer »

@hornet, svaka cast, potukao si argumentima ove neistomisljenike.

Najpravednije: par-nepar. Danas ti vozis, a ja na trolu, sutra obrnuto.
Man of steel

#621 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Man of steel »

Matzan wrote:Sad cijeli problem uzrokovala stara auta?
Populistička odluka koja suštinski neće ništa promjeniti.
madner

#622 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

Ako hoce da nesto promjene trebaju promjeniti logiku pri registraciji. No onda ce nam krahirati trziste golfova dvica.
Chmoljo

#623 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

hornet wrote:Da se razumijemo, ne vrijedi ni jedno auto u ovom gradu ni djelic zdravlja necijeg djeteta ili bilo koga i sto se onda odmah nije radikalnije djelovalo. Sto nisu odmah zabranili bar vikendom saobracaj osim u hitnim slucajevima, 'par nepar' isto bi iskljucio vise auta iz saobracaja. Ja ga bez prijeke potrebe uopste i ne palim od kad je pocelo zagađenje, ne bi ga palio ni da je EURO5, imam tu vrstu odgovornosti.
pa nije zato što se svi vode logikom "što mene, sirota".

a ne daj Bože da se zamjere svojim ovčicama...
madner

#624 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by madner »

Mislim da je ipak poenta da vise zagade dva Euro 4 nego jedan Euro 5.

Samo sta cemo sa ugljem, on je Euro 1. :D
Chmoljo

#625 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

madner wrote:Mislim da je ipak poenta da vise zagade dva Euro 4 nego jedan Euro 5.

Samo sta cemo sa ugljem, on je Euro 1. :D
tražiti građevinske? :D
Post Reply