1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saja_dj

#601 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by saja_dj »

Sta god da napisem u detalju, kako i gdje i sta, slijedi od nekoga pljuvacina, tako da...pass. Sorry :D

Samo cu reci da sam se pripremao preko 5 godina na odlazak, finansijski, jezik itd. Nisam isao nespreman, niti na gotovo.

Ne slazem se da je u startu sve bajno i sjajno i da se gleda ruzicastim naocalama. Ja sam imao suprotno iskustvo.

Prvih 6 mjeseci, svako malo mi se islo kuci. Pored svega dobrog (da dodjes na gotovo ili ne), nema raje, nema porodice, jebo me ovo, sta ce mi ovo...osjecas se kao vanzemaljac, nostalgija hvata...uzas. Mozda neko i moze to lakse da podnosi, ja nisam. Ali sam znao zasto to sve "podnosim".

Opet bi prosao sve to kad bi morao, kad se izgura, itekako vrijedi. Vise se brinem o roditeljima i prijateljima kad citam sta se zbiva po sarajevu, nego o sebi ovdje. Toliko mi je zivot postao "bezbrizan" po pitanju stvari koje drzava, kanton, opstina treba da rjesava, a ne da ja brinem o tome, da li ce i kad ce da rijesi.

A bajno nije, "normalno" je. Samo je mozda nama "normalno" postalo bajno.
Ljudi koji nisu proveli 5- do 10 godina u jednoj drzavi ne bi trebali imati pravo komentara.
I ova diskusija bi dobila puno vise smisla. :-D
Pa dobro, bio si vani 5 do 10 godina, ocito i u Americi i citavoj evropi po 5-10 godina jer o svakoj drzavi znas najbolje, nije ti se dopalo, nije za svakoga. (ako nisi, onda si prvi koji bi trebao da napusti ovu temu)
Last edited by saja_dj on 04/12/2015 19:56, edited 1 time in total.
prog321

#602 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Ne postoji mjesto na planeti gdje je sve lijepo, sigurno, plate velike a cijene male.
Posao koji se enormno cijeni i sef koji ne jebe u mozak.
To je fantazija i ko god tako pise on subtilno receno- laze. :-D

Sad, neki ljudi vole ovo, drugi vole ono. I super je sve to opisati i objasniti. Ne bi valjalo da smo svi isti.
Samo trebamo drzati diskusiju na granicama realnosti.
zippoo87

#603 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by zippoo87 »

znate sta mene zanima
ima li ko kakve ideje kako dovesti neke od firmi sa zapada u BiH...recimo za pocetak neka manja proizvodnja i tako
jer je poznato da bosanci znaju raditi,kada hoce a i za finu platu

ja recimo imam neke nekretnine,zemljista na dobrim lokacijama i rado bih bio partner sa nekim zapadnim firmama :D

ovdje u Gracanici,uskoro nece biti mjesta u industrijskoj zoni,evo jos se prave dvije ili tri velike hale,postojece firme sire poslovanje a ima dosta i strano-domaceg kapitala,veliki broj

ima li neko od vas koji gore radite da ste na pozicijama da mozete usmjeriti neka razmisljanja za pokretanje biznisa u BiH,ulaganja neka i tako ?
konkretno ovdje u mojoj sredini odlicno funkcionisu partnerstva sa strancima ,u raznim bransama
limeni

#604 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by limeni »

U-zap wrote:Prije jedno mjesec dana odem do ambasade BiH i dozivih jedan flashback sistema u BiH. Odmah je "lola" koji se krije iza stakla na salteru prostorije 2x2 pokusao da me uvjeri da mi treba milion pecata prije samog pojavljivanja kod njega. Nakon sto mu je objasnjeno da to nije tako kako je on zamislio u svojoj glavi, vrli "strucni" savjetnik je otisao do druge prostorije da bi mi donio ono sto sam trazio. Bilo je tu jos dosta neckanja sa njegove i strane njegovih kolega koji su mi pokusavali da objasne kako funkcionise sistem zemlje u kojoj zivim :lol: :-) nije mi samo jasno kako takvi dobijaju posao po ambasadama. Da li je preko stranke? Da su strucni, nisu. Da znaju posao, ne znaju. Na kraju sam samo trazio da mi da listu potrebne dokumentacije za odricanje drzavljanstva buduci da sam vidio da su smanjili cijene.
Jedan bitan razlog za odlazak iz BIH su ljudi, ima previse negativnih ljudi koji su zatvoreni i zlocudni kao i ovaj iznad mene. Koga ba briga sto si dao ispisnicu iz drzavljanstva daj ispisnicu sa ovog foruma i postedi nas. To je taj primjer koji misli da zna sve vazda nosom iznad svih a niko ga ne benda 3%.
Tek kada upoznate ljude iz drugih djelova svijeta vidite koliko su ovi nasi unakazeni zbog sistema bivse Jugoslavije koji nije dozvoljavao drugacija razmisljanja balkanci se samo hvale a najveci su kokuzi posebno srbi, sandzaklije i makedonci.
muha_sa

#605 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

ko god može nek fura iz ovog cumeza. samo nemojte mislit da vas tamo cekaju euri, franci, krune....na grani :-) treba muda dobro oznojit da se isti zarade.
ako i odlucite da odete cinite to na sigurno--cisti papiri i vozdra, ne nasjedajte na price---samo ti dodji lako cemo mi nac za tebe poso :-) mnogi su popušili i šup kartu dobili :-)
evo Njemacka vraca preko 100 000 raje s ovih prostora--šup kartu im dali---levati kontali azil dobit pa pušiona.
uglavnomja

#606 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by uglavnomja »

saja_dj wrote: Samo cu reci da sam se pripremao preko 5 godina na odlazak, finansijski, jezik itd. Nisam isao nespreman, niti na gotovo.

Ne slazem se da je u startu sve bajno i sjajno i da se gleda ruzicastim naocalama. Ja sam imao suprotno iskustvo.

Prvih 6 mjeseci, svako malo mi se islo kuci. Pored svega dobrog (da dodjes na gotovo ili ne), nema raje, nema porodice, jebo me ovo, sta ce mi ovo...osjecas se kao vanzemaljac, nostalgija hvata...uzas. Mozda neko i moze to lakse da podnosi, ja nisam. Ali sam znao zasto to sve "podnosim".

Opet bi prosao sve to kad bi morao, kad se izgura, itekako vrijedi. Vise se brinem o roditeljima i prijateljima kad citam sta se zbiva po sarajevu, nego o sebi ovdje. Toliko mi je zivot postao "bezbrizan" po pitanju stvari koje drzava, kanton, opstina treba da rjesava, a ne da ja brinem o tome, da li ce i kad ce da rijesi.

A bajno nije, "normalno" je. Samo je mozda nama "normalno" postalo bajno.

:thumbup:

to je to.

niko ne moze sad otici u neku zemlju i ocekivati da ce za godinu ili 3 biti tito ... pogotovo u zemljama ciji se jezik ne zna kao maternji, a jos ako se ne zna ni beknuti :roll:
U-zap

#607 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by U-zap »

limeni wrote:
U-zap wrote:Prije jedno mjesec dana odem do ambasade BiH i dozivih jedan flashback sistema u BiH. Odmah je "lola" koji se krije iza stakla na salteru prostorije 2x2 pokusao da me uvjeri da mi treba milion pecata prije samog pojavljivanja kod njega. Nakon sto mu je objasnjeno da to nije tako kako je on zamislio u svojoj glavi, vrli "strucni" savjetnik je otisao do druge prostorije da bi mi donio ono sto sam trazio. Bilo je tu jos dosta neckanja sa njegove i strane njegovih kolega koji su mi pokusavali da objasne kako funkcionise sistem zemlje u kojoj zivim :lol: :-) nije mi samo jasno kako takvi dobijaju posao po ambasadama. Da li je preko stranke? Da su strucni, nisu. Da znaju posao, ne znaju. Na kraju sam samo trazio da mi da listu potrebne dokumentacije za odricanje drzavljanstva buduci da sam vidio da su smanjili cijene.
Jedan bitan razlog za odlazak iz BIH su ljudi, ima previse negativnih ljudi koji su zatvoreni i zlocudni kao i ovaj iznad mene. Koga ba briga sto si dao ispisnicu iz drzavljanstva daj ispisnicu sa ovog foruma i postedi nas. To je taj primjer koji misli da zna sve vazda nosom iznad svih a niko ga ne benda 3%.
Tek kada upoznate ljude iz drugih djelova svijeta vidite koliko su ovi nasi unakazeni zbog sistema bivse Jugoslavije koji nije dozvoljavao drugacija razmisljanja balkanci se samo hvale a najveci su kokuzi posebno srbi, sandzaklije i makedonci.
:lol: ti nisi ni procitao sta sam napisao...daj ti ispisnicu iz zivota, lakse ce biti ljudima oko tebe
hAZNADAR

#608 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

zippoo87 wrote:znate sta mene zanima
ima li ko kakve ideje kako dovesti neke od firmi sa zapada u BiH...recimo za pocetak neka manja proizvodnja i tako

ja recimo imam neke nekretnine,zemljista na dobrim lokacijama i rado bih bio partner sa nekim zapadnim firmama :D

ovdje u Gracanici,uskoro nece biti mjesta u industrijskoj zoni,evo jos se prave dvije ili tri velike hale,postojece firme sire poslovanje a ima dosta i strano-domaceg kapitala,veliki broj

ima li neko od vas koji gore radite da ste na pozicijama da mozete usmjeriti neka razmisljanja za pokretanje biznisa u BiH,ulaganja neka i tako ?
konkretno ovdje u mojoj sredini odlicno funkcionisu partnerstva sa strancima ,u raznim bransama
Pokusano vise puta,.. i sa moje strane i od ostalih. Cijela moja Linkedin grupa gdje ima i nasih direktora je to pokusala ili se barem o tome informisala.

Glavna prepreka je EU clanstvo. Ogromna je razlika protok robe i novca unutar EU i izvan EU. Sila je papirologije, pecata, ovjera, cekanja, potpisa,.... na relaciji EU i izvan EU.
A vjerovao ili ne, istocna Evropa koja je u EU poput baltickih zemalja, Poljske, Rumunije, Bugarske, Madjarske,... je i dalje skoro na istom nivou kao BiH po pitanju plata, beneficija radne snage, iznajmljivanja ili kupovine prostora, akciza, ...
Sve su firme u vlasnistvu koncerna, investicionih fondova,.. gdje na vrhu glavnu rijec imaju face koje izvedu prostu racunicu. A to je da je lakse preseliti proizvodnju u Madjarsku nego u BiH. I ne mnogo skuplje.

Druga prepreka su domaci zakoni koji jos u nekim sferama nisu usaglaseni sa EU regulativama. Poput zakona o etiketiranju i transportu specijalnih materija koje imaju UN broj. Ili CE markiranje robe. Ili fakture stock isporuka(Invoice) koje kod nas nisu usaglasene ni na drzavnom nivou i naravno drugacije od EU pa zaglave danima na granici. Bizarno je da se uvoz nekih stvari u BiH poput dijagnostika i preparata za analize vrsi preko autorizovanih firmi u Srbiji koje su posrednici. A najgore je sto su kod nas za to zaduzene face koje nemaju ni pojma o tome, krkani koji sjede po stranackoj podobnosti i ocekuju mito za svaki moguc potpis.
Medjutim to bi se dalo srediti jer interesantno je da uvoz/izvos hrane nema toliko prepreka.

Glavni problem je sto nismo bas tolika zabit koliko mislimo i vezano za to toliko jeftini koliko mislimo. Jeftine radne snage i prostora imas u po EU a jos jeftinije od nas istocno od EU gdje je jos jeftinije preseliti proizvodnju ili regrutovati hamale u oblasti telekomukacija u Indiji, Indoneziji, Pakistanu, Kini, Kazahstanu,...

Ja sam uspio isposlovati tj preporuciti par kancelarija posrednickog tipa za par organizacija i vezano za kargo. Nije bitno gdje i sta. Medjutim i to je na tankim nogama jer se sutra to moze fino preseliti gdje je jos jeftinije. Kod nas moze proci i opstati samo nesto sitno i manjeg obima poput obrta u tvojoj Gracanici. Bilo sta krupnije, veci posao, veci obim,.. vec povlaci druge racunice i tu BiH ne moze konkurisati sa drugima.

EU je ipak osnovni i primarni problem. Ako ikada udjemo u tu uniju - to ce onda biti vec druga prica. Ne blagostanje preko noci - vec pozitivna nula gdje barem sa administrativne strane neces imati prepreka.
U-zap

#609 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by U-zap »

prog321 wrote:Ne postoji mjesto na planeti gdje je sve lijepo, sigurno, plate velike a cijene male.

Sad, neki ljudi vole ovo, drugi vole ono. I super je sve to opisati i objasniti. Ne bi valjalo da smo svi isti.
Postoji ako ti je plata dobra. Ako zaradjujes dobro onda su ti cijene niske. Isto tako i posao koji se cijeni i gdje te sef ne jebe u mozak.
zippoo87

#611 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by zippoo87 »

hAZNADAR wrote:
zippoo87 wrote:znate sta mene zanima

Pokusano vise puta,.. i sa moje strane i od ostalih. Cijela moja Linkedin grupa gdje ima i nasih direktora je to pokusala ili se barem o tome informisala.

Glavna prepreka je EU clanstvo. Ogromna je razlika protok robe i novca unutar EU i izvan EU. Sila je papirologije, pecata, ovjera, cekanja, potpisa,.... na relaciji EU i izvan EU.
A vjerovao ili ne, istocna Evropa koja je u EU poput baltickih zemalja, Poljske, Rumunije, Bugarske, Madjarske,... je i dalje skoro na istom nivou kao BiH po pitanju plata, beneficija radne snage, iznajmljivanja ili kupovine prostora, akciza, ...
Sve su firme u vlasnistvu koncerna, investicionih fondova,.. gdje na vrhu glavnu rijec imaju face koje izvedu prostu racunicu. A to je da je lakse preseliti proizvodnju u Madjarsku nego u BiH. I ne mnogo skuplje.

Druga prepreka su domaci zakoni koji jos u nekim sferama nisu usaglaseni sa EU regulativama. Poput zakona o etiketiranju i transportu specijalnih materija koje imaju UN broj. Ili CE markiranje robe. Ili fakture stock isporuka(Invoice) koje kod nas nisu usaglasene ni na drzavnom nivou i naravno drugacije od EU pa zaglave danima na granici. Bizarno je da se uvoz nekih stvari u BiH poput dijagnostika i preparata za analize vrsi preko autorizovanih firmi u Srbiji koje su posrednici. A najgore je sto su kod nas za to zaduzene face koje nemaju ni pojma o tome, krkani koji sjede po stranackoj podobnosti i ocekuju mito za svaki moguc potpis.
Medjutim to bi se dalo srediti jer interesantno je da uvoz/izvos hrane nema toliko prepreka.

Glavni problem je sto nismo bas tolika zabit koliko mislimo i vezano za to toliko jeftini koliko mislimo. Jeftine radne snage i prostora imas u po EU a jos jeftinije od nas istocno od EU gdje je jos jeftinije preseliti proizvodnju ili regrutovati hamale u oblasti telekomukacija u Indiji, Indoneziji, Pakistanu, Kini, Kazahstanu,...

Ja sam uspio isposlovati tj preporuciti par kancelarija posrednickog tipa za par organizacija i vezano za kargo. Nije bitno gdje i sta. Medjutim i to je na tankim nogama jer se sutra to moze fino preseliti gdje je jos jeftinije. Kod nas moze proci i opstati samo nesto sitno i manjeg obima poput obrta u tvojoj Gracanici. Bilo sta krupnije, veci posao, veci obim,.. vec povlaci druge racunice i tu BiH ne moze konkurisati sa drugima.

EU je ipak osnovni i primarni problem. Ako ikada udjemo u tu uniju - to ce onda biti vec druga prica. Ne blagostanje preko noci - vec pozitivna nula gdje barem sa administrativne strane neces imati prepreka.
sve napisano stoji ali

evo uzeti cu svoju sredinu kao primjer,Gračanicu...ovdje dosta firmi ima to neko partnerstvo a i velika vecina izvozi ,sto u Italiju,Njemacku,Austriju itd
dakle pobijedjene su sve te neke prepreke ,naravno drzava im otezava sve,inspeksije stalno,reketiranja itd ali ispostuju se iso certifikati i odredjene norme i onda se ostale prepreke rjesavaju u hodu

nedavno mi je drug pokrenuo obrt/firmu ,radi papuce za birkenstock papuce i sve je izvoz...naravno ni tu ne ide bas bajno ali probleme pravi posrednik ovdje,jer je on kooperant ali kada se radi,fino i uradi i zaradi

e to mene zanima...da li te neke vece firme imaju interesa da pokusaju nesto ovdje a da se onda postepeno siri,kao i svaki biznis

poznat je i primjer one firme iz tuzle,sto proizvode neke dijelove i motore za vozove i tako...bilo je po medijima...i tako
to su meni pozitivne price
hAZNADAR

#612 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

U-zap wrote:
prog321 wrote:Ne postoji mjesto na planeti gdje je sve lijepo, sigurno, plate velike a cijene male.

Postoji ako ti je plata dobra. Ako zaradjujes dobro onda su ti cijene niske. Isto tako i posao koji se cijeni i gdje te sef ne jebe u mozak.
Dobra plata na osnovu uspjesne karijere i odricanja, znoja,.. je istovremeno i rizik. Kada direkcija odluci da skrese budzet i ustedi, pogotovo u vrijeme kriza - najprije lete oni sa dobrom platom. Znam to iz iskustva. Veca plata - veci porez placas, veci troskovi zivota sto ne mozes izbjeci. A sef te svakako hebe u mozak bilo gdje, razlika je samo ton i kultura. Rezultat krize prije nekoliko godina je samo da je isti obim posla a manje radnika. Sef moze biti najkulturnija faca na svijetu, prijazan, nasmijesen, raspolozen za salu, respektuje te,... ali kada vidis samo sta ocekuje od tebe - to je hebanje u mozak. Vise volim krkana sa zapovjednickim tonom a manje posla i odgovornosti negoli nasmijesenog i ljubaznog koji se fino odnosi a zbog njega ostanes i po 12 sati na poslu da bi stigao zavrsiti u kasne sate.
Prog je u pravu - ne postoji nesto idealno.

Idealno je samo onima koji vole svoj posao, kojima je to poziv, kojima je to dio licnosti. Poput umjetnika, doktora, naucnika, istrazivaca, humanista,... ali ti ne gledaju prvenstveno na platu.

Svi mi ostali hamali sa manjom ili vecom platom koji radimo samo za platu, gledamo na sat kad cemo kuci i brojimo sitno do godisnjeg cemo uvijek kukati na ovo ili ono.

Eh, da je zapadni standard, skandinavski socijalni sistem, zapadna sigurnost banaka i penzionih fondova, skandinavski zdravstveni sistem, sigurnosna situacija, americki zivotni prostor i vozni park,.. a nasa klima, nas socijalni i drustveni zivot, nase slobodno vrijeme i energija da se svaki dan druzis sa rodbinom i prijateljima, izadje, prosetas i sretnes bar 20 poznatih, rostiljas ili posjetis pozoriste, restoran bar jednom u sedmici i skandinavskih 6 sedmica godisnjeg, placeno bolovanje,... - to neces nigdje naci. Sve ima svoju cijenu.
hAZNADAR

#613 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

zippoo87 wrote:
sve napisano stoji ali

evo uzeti cu svoju sredinu kao primjer,Gračanicu...ovdje dosta firmi ima to neko partnerstvo a i velika vecina izvozi ,sto u Italiju,Njemacku,Austriju itd
dakle pobijedjene su sve te neke prepreke ,naravno drzava im otezava sve,inspeksije stalno,reketiranja itd ali ispostuju se iso certifikati i odredjene norme i onda se ostale prepreke rjesavaju u hodu

nedavno mi je drug pokrenuo obrt/firmu ,radi papuce za birkenstock papuce i sve je izvoz...naravno ni tu ne ide bas bajno ali probleme pravi posrednik ovdje,jer je on kooperant ali kada se radi,fino i uradi i zaradi

e to mene zanima...da li te neke vece firme imaju interesa da pokusaju nesto ovdje a da se onda postepeno siri,kao i svaki biznis

poznat je i primjer one firme iz tuzle,sto proizvode neke dijelove i motore za vozove i tako...bilo je po medijima...i tako
to su meni pozitivne price
Vec receno,... sve je to sitno. Manji obrt i moze proci kod nas. Nesto krupnije vec teze jer to su vec druge racunice ako je posao za nakoliko hiljada radnika u BiH - jeftinije je i lakse tih nekoliko hiljada zaposliti u Madjarskoj ili Indiji.

Interesuju me ISO certifikati koje spominjes u Gracanici. U nekoj drugoj prilici da ne bude of topic bi volio vise o tome cuti.

Najvaznija stvar u svemu ovome kada se spominju investicije u BiH i seljenje proizvodnje u BiH sto cesto cujem je ipak pogresna predstava nasih ljudi da smo najsiromasniji i najjeftiniji, najrmarljiviji,... itd. Nismo najjeftiniji ni u regionu, a kamoli u svijetu. A ni puno jeftiniji ni od dobrog dijela EU.
Keiko

#614 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Keiko »

Ti si baš smiješan. Pa ne pišemo i Disneylandu već o stvarnom svijetu. Naravno da svugdje ima kriminalaca, probisvjeta, prosjaka, budala ali i savršeno normalnih, kulturnih i ljubaznih ljudi. Globalizacija je učinila da mlijeko ili čokolada koštaju skoro podjednako u Sarajevu i u Minhenu ali su plate u Minhenu redovne i daleko veće.

Moraš objasnit' Šta je po tebi šef koji te jebe u mozak. Ako ti je to šef koji očekuje da na posao dođeš na vrijeme, vrijedno i marljivo radiš umjesto da čitaš novine i ispijas kafe, da imas dobar učinak, onda je to druga stvar. Na zapadu svaki šef očekuje upravo to ali ne traži da mu peres auto i nosiš odijela u hemijsku čistionicu. Dok sam imala šefove, svi su očekivali ovo iz prve rečenice a radnici su svi bez izuzetka odgovarajuće nagrađivani za dobre radne rezultate zato što zakon koji se čudna li čuda poštuje tako nalaze.
prog321

#615 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

U vecini firmi u BiH ne moras sefu pusiti niti mu ves nositi u praonu.
A mozda sam ja u krivu ?
Nisam bas bio u svakoj firmi. :lol:

Haznadar vam je vec u globalu objasnio.
Jebes cijenu mlijeka. Gledaj kolika je u Minhenu cijena stanovanja, poreza, cijena auto popravki itd,.
Kad ne mozes popiti kafu a da se ne uhvatis za glavu.
Velike zarade uvijek vuku sa sobom i velike cijene. Iznimke nema :-D
Keiko

#616 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Keiko »

prog321 wrote:U vecini firmi u BiH ne moras sefu pusiti niti mu ves nositi u praonu.
A mozda sam ja u krivu ?

Jebes cijenu mlijeka. Gledaj kolika je u Minhenu cijena stanovanja, poreza, cijena auto popravki itd,.
Kako majke ti cijena mlijeka nema veze? Ako hrana i kucne potrepstine za četveročlanu porodicu koštju €300 mjesečno i u Minhenu i u Zenici a Zenicanin zaradi €250, tu nema poredjenja. O ostalom da ne raspravljamo. A onaj koga zaboli glava za €3 (za kafu) a živi i radi u zapadnoj Europi, njemu je bolje da se odmah vrati u Bosnu.
prog321

#617 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

3 Eur za kafu? Mi popijemo 1l za te pare .
I boli nas koji dođemo u posjetu iz Bosne. Šta me briga za vas koji živite tamo ? :-D

Kad već o kvaliteti života, pogledaj koliko košta prosječna kuća u Bajernu?
200 eura za kruh i mlijeko je minorna razlika.
vade_mecum

#618 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by vade_mecum »

prog321 wrote:3 Eur za kafu? Mi popijemo 1l za te pare .
I boli nas koji dođemo u posjetu iz Bosne. Šta me briga za vas koji živite tamo ? :-D

Kad već o kvaliteti života, pogledaj koliko košta prosječna kuća u Bajernu?
200 eura za kruh i mlijeko je minorna razlika.
ti garant gledas stvari iz uske sarajevske vizure
HAVANA

#619 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by HAVANA »

Keiko wrote:
prog321 wrote:U vecini firmi u BiH ne moras sefu pusiti niti mu ves nositi u praonu.
A mozda sam ja u krivu ?

Kako majke ti cijena mlijeka nema veze? Ako hrana i kucne potrepstine za četveročlanu porodicu koštju €300 mjesečno i u Minhenu i u Zenici a Zenicanin zaradi €250, tu nema poredjenja. O ostalom da ne raspravljamo. A onaj koga zaboli glava za €3 (za kafu) a živi i radi u zapadnoj Europi, njemu je bolje da se odmah vrati u Bosnu.
Nema se tu sta raspravljati,kome je problem cijena mlijeka a plata 250 eura,taj treba kopati i rukama i nogama da ode,radi vise poslova,bilo sta sto ce promijeniti trenutno stanje.
Thorgerson

#620 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Thorgerson »

A mozda sam ja u krivu ?

Joj tebe, ti uporno istu pricu furas.

Glavni problem je piva i kafa. To je skupo. :-) Kafa ovdje u Sarajevu je 2 KM. Na nekim zavucenijim mjestima mozes naci za 1,5. A u centru grada imas i po 3KM, 2,5 KM. Sad stavi tu u omjer sa nasom prosjecnom platom. Dakle prosjecan bosnjo moze popit 400 kafa mjesecno. Koliko prosjecan svabo moze popit sa svojom prosjecnom platom ako mu je kafa 3 EUR. Ja ove raje sto znam rade tamo poslove, prvi put dosli, imaju cca. 1500 EUR platu (kolika je prosjecna plata u njemackoj?). Dakle, sto se tice kupovne moci oni mogu popit 500 kafa. Tj. kafa u njemackoj je jeftinija...

Takodjer, ne znam kako je u Njemackoj, ali znam da je u mnogim zapadnim zemljama u kiriju ukljuceno dosta stvari, tipa grijanje, topla voda, odvoz smeca, odrzavanje. Da vecina placa samo dodatno struju, eventualno vodu i naravno internet i te stvari.

Koliko je cijena stanovanja? Stavi to onda u omjer nase plate i njihove. Ne mozes samo reci stan u Minhenu sta ja znam 1000 EUR rent? Onda kao ekvivalent tome uzmi odmah stan u Sarajevu koji je 500 KM. Dakle evo ako je ovdje plata 800+ KM, ti 60+% plate moras dati SAMO za kiriju. A gdje su rezije. Rezije za stan od 500 KM ti nisu ispod 150 KM da ga jebes. Dakle to je vec 650 KM ili 81% plate. Gdje hrana? Prevoz? Odjeca. :skoljka:

Naravno, zato neko ko ima 800 platu ne renta stan od 500 KM, nego nadje kakvu supu od 200 KM i udara se nogom u guzicu. E pa isto tako i ovaj u Minhenu. Ne mogu brate svi tu zivjeti, izvoli nadji nesta jeftinije i eto.

Jbmu ti hoces da izjednaci kupovnu moc svabe, sa bosnjom. :-) :roll: I hvatas se buranije koja se nije tamo snasla, pogledaj one koji su se snasli. A ja ih znam poprilican broj i niko se ne zali ni sekunde.
Thorgerson

#621 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Thorgerson »

kox wrote:
Thorgerson wrote:
insomnia78 wrote:Ma ima jasta, i vise nego u BiH
Plus jos kamaru goreg i opasnijeg kriminala
Smjesno vise kakve sve ljudi stvari pisu
ocam' ti ko da zivis u kakvoj brazilskoj faveli...

bas me zanima kakav li je kvart u parizu gdje stanujes...

jer po tvojoj prici, imam osjecaj da vam je ono policijski sat u 18h, u 19h ko izadje vani citulje mu se vec sastavljaju...

:-)
Nedavno sam boravio u malog gradu u Holandiji. Sa balkona stana u centru grada svake subote se može vidjeti kako omladina pokupi bicikle sa parkinga i njima razvaljuje tj. lupa ih u vrata pošte, parkirana auta itd. Ulica u kojoj se to dešava bi bio ekvivalent npr. naše Štrosmajerove. Ljudi koji tu žive par puta upozoravali a onda se ušutili da ne bi i njihovo auto ili nešto gore zaplatilo. A to je miran i bogat gradić od par desetina hiljada stanovnika sa malo imigranata za holandske pojmove, nije Amsterdam ili nešto slično.
Mislim da mnogi malo precjenjuju neke stvari na zapadu, uključujući sigurnost. Naravno, 'zapad' je širok pojam, sve to zavisi i od zemlje, grada i kamare drugih faktora.
Pa to se kod nas ne moze desiti.

Zasto?

Pa zato sto ne postoji neko ko bi i pomislio da ostavi bicikl na parkingu. Jer bi isti nestao u roku od 30-40 min.

Dakle, svako ti ovdje moze garantovati zivotom, ostavi iole dobar bic na parking da prenoci, 99% ga ujutro neces naci...
prog321

#622 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Thorgerson wrote:
A mozda sam ja u krivu ?

Joj tebe, ti uporno istu pricu furas.

Glavni problem je piva i kafa. To je skupo. :-) Kafa ovdje u Sarajevu je 2 KM. Na nekim zavucenijim mjestima mozes naci za 1,5. A u centru grada imas i po 3KM, 2,5 KM. Sad stavi tu u omjer sa nasom prosjecnom platom. Dakle prosjecan bosnjo moze popit 400 kafa mjesecno. Koliko prosjecan svabo moze popit sa svojom prosjecnom platom ako mu je kafa 3 EUR. .
Ti bi trebao ispaliti sto brze mozes. Jer primjetim dozu naiviteta koji imaju samo neizivljeni ljudi. :-D
Na onim mjestima gdje je kafa 3 KM u Sarajevu, u Minhenu je 5 Eura.
Na onim mjestima gdje je stan 650 KM u Sarajevu, u Minhenu je 1200 Eura.
Sve je do lokacije.
saja_dj

#623 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by saja_dj »

Sve je ovo ofrlje, ima li neko podatak prosjecne neto plate za Sarajevo pa daj da kalkulisemo matematicki jednom za sva vremena koliko je skuplji ustvari Minhen od sarajeva?
prog321

#624 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Tesko je to procjeniti jer se cijene i zarade u Njemackoj mjenjaju od posla do posla i od mjesta prebivalista.
Recimo, prosjecne plate se u razlicitim dijelovima Minhena razlikuju. Alstadt-Lehel koji je u centru grada ima prosjek oko 2766 Eura, dok region Milbertshofena, sjeverni dio grada, ima prosjek 1856 Eura.
hAZNADAR

#625 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hAZNADAR »

saja_dj wrote:Sve je ovo ofrlje, ima li neko podatak prosjecne neto plate za Sarajevo pa daj da kalkulisemo matematicki jednom za sva vremena koliko je skuplji ustvari Minhen od sarajeva?
Mozemo mi kalkulisati i sabrajati dovijeka ali svaka usporedba na relaciji zapad-BiH je ovdje bespotrebna.
Dijaspora na zapadu iako kuka se ipak nece vratiti tj preseliti u BiH.
Gradjani u BiH koji kukaju bi itekako pokusali na zapadu.

I time je sve receno - na zapadu jeste bolje. Vecina onih koji koriste blagodeti zapada su vise od 20 god vani sto je dovoljno vremena da se snadju. Imali su pogodnost sto su prve godine boravka vani imali krov nad glavom u izbjeglickim centrima ili u stanovima sa statusom izbjeglice i u takvim uslovima je bilo lakse uciti jezik i prilagoditi se sistemu.

Danas toga vise nema i svako ko misli pokusati vani se mora sam snaci i za krov nad glavom, i jezik, i sam upoznati sistem i sam naci posao.
Da skratimo vise sve ove usporedbe gdje je bolje - na zapadu je bolje.

I kako se onda domoci toga? Kako, na koji fazon otici na zapad i tamo ostati, uspjeti,..?

Ja iskreno govoreci ne vidim nacin kako osim ako nije u pitanju visoka strucna sprema i savrseno poznavanje jezika plus godine iskustva u nekoj jakoj firmi u BiH koja je poznata u toj oblasti. Ali takav tip ljudi uglavnom ne srecem kada cujem pricu kako bi neko ispalio rado vani. Vecina koji bi otisli vani i ostali vani koje ja srecem nisu bas nesto ni strucni, ni sa poznavanjem jezika i iskreno govoreci nisu ni nesto marljivi jer je ocigledno da su vise vremena proveli po kladarama i kaficima negoli trazeci posao. I jako, jako naivni ljudi koji stvarno misle da bi mogli ostati vani iz humanitarnih razloga, zato sto su fini i kulturni pa ce to eto neko vani primijetiti i dozvoliti da ostanu.

Al eto, volio bih cuti ovdje konkretna misljenja, konkretne planove.
Post Reply