zippoo87 wrote:znate sta mene zanima
ima li ko kakve ideje kako dovesti neke od firmi sa zapada u BiH...recimo za pocetak neka manja proizvodnja i tako
jer je poznato da bosanci znaju raditi,kada hoce a i za finu platu
ja recimo imam neke nekretnine,zemljista na dobrim lokacijama i rado bih bio partner sa nekim zapadnim firmama
ovdje u Gracanici,uskoro nece biti mjesta u industrijskoj zoni,evo jos se prave dvije ili tri velike hale,postojece firme sire poslovanje a ima dosta i strano-domaceg kapitala,veliki broj
ima li neko od vas koji gore radite da ste na pozicijama da mozete usmjeriti neka razmisljanja za pokretanje biznisa u BiH,ulaganja neka i tako ?
konkretno ovdje u mojoj sredini odlicno funkcionisu partnerstva sa strancima ,u raznim bransama
Pokusano vise puta,.. i sa moje strane i od ostalih. Cijela moja Linkedin grupa gdje ima i nasih direktora je to pokusala ili se barem o tome informisala.
Glavna prepreka je EU clanstvo. Ogromna je razlika protok robe i novca unutar EU i izvan EU. Sila je papirologije, pecata, ovjera, cekanja, potpisa,.... na relaciji EU i izvan EU.
A vjerovao ili ne, istocna Evropa koja je u EU poput baltickih zemalja, Poljske, Rumunije, Bugarske, Madjarske,... je i dalje skoro na istom nivou kao BiH po pitanju plata, beneficija radne snage, iznajmljivanja ili kupovine prostora, akciza, ...
Sve su firme u vlasnistvu koncerna, investicionih fondova,.. gdje na vrhu glavnu rijec imaju face koje izvedu prostu racunicu. A to je da je lakse preseliti proizvodnju u Madjarsku nego u BiH. I ne mnogo skuplje.
Druga prepreka su domaci zakoni koji jos u nekim sferama nisu usaglaseni sa EU regulativama. Poput zakona o etiketiranju i transportu specijalnih materija koje imaju UN broj. Ili CE markiranje robe. Ili fakture stock isporuka(Invoice) koje kod nas nisu usaglasene ni na drzavnom nivou i naravno drugacije od EU pa zaglave danima na granici. Bizarno je da se uvoz nekih stvari u BiH poput dijagnostika i preparata za analize vrsi preko autorizovanih firmi u Srbiji koje su posrednici. A najgore je sto su kod nas za to zaduzene face koje nemaju ni pojma o tome, krkani koji sjede po stranackoj podobnosti i ocekuju mito za svaki moguc potpis.
Medjutim to bi se dalo srediti jer interesantno je da uvoz/izvos hrane nema toliko prepreka.
Glavni problem je sto nismo bas tolika zabit koliko mislimo i vezano za to toliko jeftini koliko mislimo. Jeftine radne snage i prostora imas u po EU a jos jeftinije od nas istocno od EU gdje je jos jeftinije preseliti proizvodnju ili regrutovati hamale u oblasti telekomukacija u Indiji, Indoneziji, Pakistanu, Kini, Kazahstanu,...
Ja sam uspio isposlovati tj preporuciti par kancelarija posrednickog tipa za par organizacija i vezano za kargo. Nije bitno gdje i sta. Medjutim i to je na tankim nogama jer se sutra to moze fino preseliti gdje je jos jeftinije. Kod nas moze proci i opstati samo nesto sitno i manjeg obima poput obrta u tvojoj Gracanici. Bilo sta krupnije, veci posao, veci obim,.. vec povlaci druge racunice i tu BiH ne moze konkurisati sa drugima.
EU je ipak osnovni i primarni problem. Ako ikada udjemo u tu uniju - to ce onda biti vec druga prica. Ne blagostanje preko noci - vec pozitivna nula gdje barem sa administrativne strane neces imati prepreka.