Bloo wrote:Norman wrote:
Meni je vokal bitan, neodvojiv dio cijelog paketa. A što se tiče posmatranja kroz spolnu prizmu, meni je bio problem baš u tome što muziku ne doživljavam kao posmatrač, izvana, nego se uživim u pjesmu kao da sam ja izvođač. A to ne ide uz ženski vokal.
dao bi se tu napisati kakav rodni elaborat..kako ja uspijem da se uživim u npr. nekog Brela ili Brucea, da se saživim sa pjesmom, tekstom, emocijama, isto kao i kada neko žensko pjeva, dok npr. tebi to ne uspijeva. Da li je do rodnih kalupa, odgoja, itd.
Ne mislim uopšte da se o tome radi. Uživim se i ja u pjesmu dok slušam, evo da ostanemo na metalu: Epicu, Leaves' Eyes, Tarju, itd. I uživam u pjesmi (koju izvodi ženski vokal), osjećam emociju, sve super.
Ali dok sam ja bio u osnovnoj ili srednjoj školi, mogao sam kroz pjesmu maštati kako sam ja izvođač, Bruce Dickinson ili Adrian Smith. Biti pjevač, a ne slušatelj. Kad zatvorim oči, to je bio moj glas, moja solaža (moj Iron Maiden je imao gitaristu i pjevača u jednom, jer se nisam mogao odlučiti da li bih radije bio guitar hero ili frontman

). Ja sam tako sasvim realno

u dječijoj mašti mogao stajati na zamišljenoj bini dok Bruce pjeva iz skušalica i oduševljavati ljude njegovim/svojim glasom. Ali jbg, nisam mogao biti Tarja.
Kad sam malo odrastao i prestao da slušam (tj. pjevam

) muziku na taj način, nisam imao problema ni sa ženskim vokalima. Rekao sam već, imam solidnu kolekciju takvih u kućnoj mediateci.
Eto, to je moj mali elaborat na temu. Ja krivim dječačke maštarije, u kojima su dječaci nekad M. Jordan koji zabija koš u zadnjoj sekundi, nekad Doc Holiday koji najbrže poteže pištolj. Ja sam bio Adrian Dickinson.