Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

MyTao

#601 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
Ali Kemal wrote:
MyTao wrote: ublazeni vjernik
1. ne prati sve sto je Muhamed pripovjedao
2. ne daje puno sadake, ali ne kolje puno one koji napuste vjeru
3 zakljucak, sto manje pratis muhameda, bolja si osoba.

Veliki vjernik
1. Prdrzava se svega sto Muhamed pripovjeda
2. Daje PUNO sadake, kolje one koji napuste islam
3. zakljucak, sto se vise pridrzavas Muhameda, gora si osoba.

Sta ti tu nije jasno?
Sve je jasno, ni ja ne bi mogao bolje :D :thumbup:
Da stavimo sve na papir pa usporedimo u duhu naziva teme da li je bolje biti sljedbenik Mojsija, Isusa ili Muhammeda a.s. nego sljedbenik Staljina, Čaušeskua, Mao Ce -tunga, Kaligule, Napoleona, Hitlera, Dawkinsa i drugih ljudskih autoriteta sa čijim nizanjem bih ovdje mogao odužiti? Ova lista se ne može tek tako zaobići u ovoj priči, ali ona je samo početak jer pričati kako neko nije ničiji sljedbenik zvuči nerealno ako su nas učili da "društveno biće određuje svijest čovjeka"....

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_w ... death_toll

Image
ponovo si svojom "logikom" zakljucio da ateista koji ne prati muhameda MORA pratiti Staljina itd. Ja nisam komunista, nisam nacionalista, nisam fasista... ne pratim te ljude.

Ja sam ateista I nemam vodje I nekog da me uci... sta me ko ima uciti kako nema dokaza za postojanje boga? pa to je jasno I pticama na glavi... zato se I zove vjera. Mnogi vjernici cak I priznaju da nema dokaza, ali vjeruju jer im to daje neku nadu itd...

Ti si jako ogranicen tom logikom.
skupljac_zeljeza

#602 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

MyTao wrote:
Ja sam ateista I nemam vodje I nekog da me uci...
Želiš nam reći da si još tabula rasa?
MyTao

#603 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
MyTao wrote:
ne, ja imam svoj izgradjen identitet... Jedna od stvari koja mene cine kao osobu je da odbacujem vjerovati u nadnaravno sve dok za to ne budu postojali dokazi. Ne citam ja o Staljinu I sanjam da budem kao on, cak sta vise odbacivam komunizam totalno. Ja nemam duhovnog vodju koji meni prica kako da zivim, kako da se ponasam, sta da vjerujem a sta ne...

BTW... mislim da ti je jasno da Staljin I slicni njemu nisu ubijali u ime nepostojanja dokaza za postojanje boga, vec iz potpuno drugih razloga, ali eto nek ti bude I to...
skupljac_zeljeza

#604 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
MyTao wrote:
ne, ja imam svoj izgradjen identitet... Jedna od stvari koja mene cine kao osobu je da odbacujem vjerovati u nadnaravno sve dok za to ne budu postojali dokazi. Ne citam ja o Staljinu I sanjam da budem kao on, cak sta vise odbacivam komunizam totalno. Ja nemam duhovnog vodju koji meni prica kako da zivim, kako da se ponasam, sta da vjerujem a sta ne...

BTW... mislim da ti je jasno da Staljin I slicni njemu nisu ubijali u ime nepostojanja dokaza za postojanje boga, vec iz potpuno drugih razloga, ali eto nek ti bude I to...
Poenta iz priče o Staljinu je jednostavna. Ne genaralizujte, ne gurajte nama vjernicima 'ateistički tefsir' pod nos kako vam i @ ABH017 često napiše.
Mohamad Sissoko

#605 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
MyTao wrote:
Nikada. logika ima smisla tek onda kada se otkrije nesto naucnom metodom... Logikom se bave filozofi NIKADA naucnici. Kada je to neko dobio nobelovu nagradu jer se bavio logikom :-) Sve revolucionarno u nauci nije bilo logicno u to vrijeme... ja ne znam gdje kupis te gluposti...

Kao sto sam naveo, upravo sam logikom srusio teoriju relativnosti... ako ima neka rupa u toj logici de mi pokazi, posto ja ne vidim...
:lol:
Druze, filozofija je temelj nauke, kad donosis naucne zakljucke ti se bavis filozofijom. :-)
Bez logike nema nauke.

Philosophy is the study of the general and fundamental nature of reality, existence, knowledge, values, reason, mind, and language.

Logic is the study of the principles of correct reasoning. Arguments use either deductive reasoning or inductive reasoning.

MyTao wrote: Sve revolucionarno u nauci nije bilo logicno u to vrijeme... ja ne znam gdje kupis te gluposti...

Ovo cu morat uokvirit. :lol:
Vidi, naucne teorije se donose I dokazuju naucnom metodom, nikako logikom... Evo ja sam ti vec pokazao kako se "logikom" srusi teorija relativnosti, ti nadji gresku u toj logici ili priznaj da sa "deductive reseanonig" ne mozes doci do naucnog zakljucka. Ljudi koji se bave logikom su nekada sa pravom I sa logikom dolazili do zakljucka da je zemlja ravna, da se sve okrece oko zemlje, da tezi predmeti padaju brze od laksih itd itd...

Mozes ti lijepiti koliko hoces smajlija ali de mi pokazi sta je to logicno u teoriji relativnosti (posebno za ljude koji su je prvi put culi od Einstaina), Sta je logicno da electron moze proci kroz zid u jednom pravcu a pojaviti se negdje u pm gdje ga niko logicki ne ocekuje??

Nije prvi put da se suocavam sa vjernicima koji pripovjedaju neku svoju logiku :-) To je ono kao, kada nesto postoji logicno je da ga je neko morao stvoriti... a zasto je to logicno??

Znaci de mi pokazi gresku u mojoj logici o teoriji relativnosti ako ne onda brate budi covjek I priznaj sebi da samo naucnom metodom jedna naucna teorija moze biti dokazana kao istina, nikako nekim logickim zakljucima koji vode nigdje... To si dokazao sa onim o Muhamedu I kako je davanje sadake lose... sto se nikako nebi moglo zakljuciti iz onog sto sam ja rekao.
Zaista gubim strpljenje a vidim i vrijeme s tobom.
Filozofija a sa njom i logika su temelji nauke, moderna nauka je proizasla iz filozofije. Sve ti lijepo pise gore kao i same definicije.
Pokazao sam ti primjenom logike da ti postavke "sto si bolji vjernik bolesnija si osoba" te "veci si vjernik sto vise pratis Islam" vode do zakljucka da sto si milostiviji to si bolesniji.Osnovnu logiku svojeg pisanja ti ne mozes da shvatis.

Nije ovo nikakva moja logika nego normalno razumno zakljucivanje na osnovu tvoje dvije pocetne postavke.

Al cu ti postavke jos jednom ponovit.

1. Sto si veci vjernik bolesnija si osoba.(tvoja recenica)
2. Veci si vjernik sto vise pratis Muhamedova pripovjedanja (tvoja recenica)
3. Islam zagovara pomaganje siromasnim (moja postavka)
4. Sto vise pomazes siromasnim to si bolesniji.
Taj zakljucak obavezno slijedi ako uzmemo da su tvoje postavke tacne.
Sva bit je da tvoja prva postavka nije tacna jer vidis do kakvog zakljucka moze dovest.
Ti ovo ako ne kontas nemoj se svega ti upustat u neku dalju raspravu jer rekoh ti da si vec pisao self defeating recenice. Iz tog se vidi da ti logiku ne kontas.
Plavo-bijeli

#606 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Razlika između ateiste i vjernika u ovom kontekstu je ta što če ateista ostati podjednako dobar/loš ateista slijedio on, ili ne slijedio Staljina. Ne postoji ateista koji je uzor svima i kojeg sve ateiste trebaju slijediti. Što se tiče vjernika, u ovom slučaju muslimana, oni moraju slijediti Muhammeda, ako žele da budu što veći i što bolji vjernici.
21. ajet Sure Al-Ahzab: ”Vi u Allahovu Poslaniku imate najljepši uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje.”
Last edited by Plavo-bijeli on 12/01/2016 14:13, edited 1 time in total.
MyTao

#607 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
Poenta iz priče o Staljinu je jednostavna. Ne genaralizujte, ne gurajte nama vjernicima 'ateistički tefsir' pod nos kako vam i @ ABH017 često napiše.
Dali to znaci da ti od Islama I Muhameda biras samo stvari koje ti mislis da su pravilne, I da ga osudjujes za one lose?

Problem sa religijom je takav da nemas pravo da biras sta zelis uzeti a sta ne, mislim mozes ali nisi vise musliman/krscanin ili sta vec... Onog trenutka kada odbijes jednu stvar iz Kurana ti vise nisi musliman, jer se cijeli islam temelji na toj knjizi koja za sebe tvrdi da je 100% ispravna.

Sto se tice logike :-) Pitao sam te da mi pokazes gdje sam pogresio sa svojim "deductive reasoning" kada sam "srusio" teoriju relativnosti. Ili to uradi ili prestani o tome kako se nauka temelji na logici kada to nije istina... logika je relativna. Sto je logicno jednoj osobi nije drugoj... ali 2+2 je svima 4.

Logika se moze koristiti dok se stvara jedna hipoteza I to je to... Samo naucna metoda (test) moze dokazati teoriju.

Koliko je nauka "misleading" dovoljno pokazuje tvoj primjer gdje si iz mog posta o Muhamedu izvukao da je lose davati sadaku ili to sto sam ja izvukao da je teorija relativnosti falicna...
ABH017

#608 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Dali to znaci da ti od Islama I Muhameda biras samo stvari koje ti mislis da su pravilne, I da ga osudjujes za one lose?

Problem sa religijom je takav da nemas pravo da biras sta zelis uzeti a sta ne, mislim mozes ali nisi vise musliman/krscanin ili sta vec... Onog trenutka kada odbijes jednu stvar iz Kurana ti vise nisi musliman, jer se cijeli islam temelji na toj knjizi koja za sebe tvrdi da je 100% ispravna.

Sto se tice logike :-) Pitao sam te da mi pokazes gdje sam pogresio sa svojim "deductive reasoning" kada sam "srusio" teoriju relativnosti. Ili to uradi ili prestani o tome kako se nauka temelji na logici kada to nije istina... logika je relativna. Sto je logicno jednoj osobi nije drugoj... ali 2+2 je svima 4.

Logika se moze koristiti dok se stvara jedna hipoteza I to je to... Samo naucna metoda (test) moze dokazati teoriju.

Koliko je nauka "misleading" dovoljno pokazuje tvoj primjer gdje si iz mog posta o Muhamedu izvukao da je lose davati sadaku ili to sto sam ja izvukao da je teorija relativnosti falicna...
Znači Bože.
Postalo je popularno određivati vjeru i vjernika. Ko je vjernik, a ko nije. Ljutilo me je kad su mi selefije i šiije govorile kako i šta trebam vjerovati, kako shvatati vjeru i propise. Ali, Bože, sad su to počeli i nevjernici da određuju.
Ali ono će uzeti propise sekti, plemena, država, koji njemu odgovaraju, da bi vjeru prikazao što gorom i nazadnijom. Ono će uzeti samo dijelove ajeta ili ajete, koji se mogu uklopiti u njegovu sliku o vjeri. Ostalo ga ne zanima, jer se ne uklapa.
Ono će na osnovu toga određivati ko je vjernik, a ko nije, i šta pravi vjernik treba da misli i da radi. Inače nije pravi vjernik.
Eto, ja mislim da je Isus imao oca, samo se pravim, glumim da sam vjernik.

Inače su ateisti, nevjernici, kjafiri, najbolji poznavaoci svih vjera. Znaju Kur'an, Bibliju, Toru i još neke vjerske knjige napamet, pa su dobili i certifikat, na osnovu kojeg dijele akreditacije ko je vjernik, a ko ne.
Mi samo mislimo da smo vjernici, moj Sissoko. A živimo u neznanju. Sad nas ljudi prosvjećuju.

Dakle, vi koji samo mislite da ste vjernici, stanite u red i sačekajte da vam ovi forumski ateisti, inače vrsni poznavaoci svega, a religija i vjera posebno, odrede ko ste, šta ste, gdje pripadate, šta mislite i šta vjerujete.

Toliko o logici i o tome šta je logično.
ABH017

#609 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:Razlika između ateiste i vjernika u ovom kontekstu je ta što če ateista ostati podjednako dobar/loš ateista slijedio on, ili ne slijedio Staljina. Ne postoji ateista koji je uzor svima i kojeg sve ateiste trebaju slijediti. Što se tiče vjernika, u ovom slučaju muslimana, oni moraju slijediti Muhammeda, ako žele da budu što veći i što bolji vjernici.
21. ajet Sure Al-Ahzab: ”Vi u Allahovu Poslaniku imate najljepši uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje.”
Reći ću ti jednu istinu.
PARE LJUDE KVARE. Pohlepa, egoizam, želja za vlašću se javlja kod ljudi, bez obzira na svjetonazor.
Ili ćeš nas, možda, pokušati ubijediti da su vjernici pali s Marsa, a nevjernici s Jupitera, pa su to dvije potpuno različite vrste. Ha?
MyTao

#610 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Znači Bože.
Postalo je popularno određivati vjeru i vjernika. Ko je vjernik, a ko nije. Ljutilo me je kad su mi selefije i šiije govorile kako i šta trebam vjerovati, kako shvatati vjeru i propise. Ali, Bože, sad su to počeli i nevjernici da određuju.
Ali ono će uzeti propise sekti, plemena, država, koji njemu odgovaraju, da bi vjeru prikazao što gorom i nazadnijom. Ono će uzeti samo dijelove ajeta ili ajete, koji se mogu uklopiti u njegovu sliku o vjeri. Ostalo ga ne zanima, jer se ne uklapa.
Ono će na osnovu toga određivati ko je vjernik, a ko nije, i šta pravi vjernik treba da misli i da radi. Inače nije pravi vjernik.

Inače su ateisti, nevjernici, kjafiri, najbolji poznavaoci svih vjera. Znaju Kur'an, Bibliju, Toru i još neke vjerske knjige napamet, pa su dobili i certifikat, na osnovu kojeg dijele akreditacije ko je vjernik, a ko ne.
Mi samo mislimo da smo vjernici, moj Sissoko. A živimo u neznanju. Sad nas ljudi prosvjećuju.

Dakle, vi koji samo mislite da ste vjernici, stanite u red i sačekajte da vam ovi forumski ateisti, inače vrsni poznavaoci svega, a religija i vjera posebno, odrede ko ste, šta ste, gdje pripadate, šta mislite i šta vjerujete.

Prvo ja nisam nevjernik... vec ateista. te kjafire I slicne fraze koristi za nekog s kim ovce cuvas... Ako ne znas sta znaci biti atesta nauci, to nije moj problem.

Drugo, nisam ja taj koji odreduje koje vjernik I ko kojoj vjeri pripada. Mozes ti sebe nazivati kako ti volja, ali je jasno svima, I to ce ti potvrditi svi vjernici na ovom forumu da postoje stvari koje jednog muslimana iznose iz vjere. Ne mozes ti biti musliman a odbijati da svako slovo iz kurana uzmes kao apsolutnu istinu to ce ti svaki hodza reci.
Tabhana

#611 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

@MyTao

Dobro kažeš, eh sada nastaje problem što ti nešto znaš, a opet radiš protiv toga i to je okaraktezirano kao grijeg, gdje imaš malih, velikih i teških. Teški automatski izvode iz svjere, a širk je jedini grijeh koji Bog ne prašta, to je po tumačenju uleme.
Ali Kemal

#612 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

Tabhana wrote:@MyTao

Dobro kažeš, eh sada nastaje problem što ti nešto znaš, a opet radiš protiv toga i to je okaraktezirano kao grijeg, gdje imaš malih, velikih i teških. Teški automatski izvode iz svjere, a širk je jedini grijeh koji Bog ne prašta, to je po tumačenju uleme.
širk je zaista jedna besmislica i mozda najveci dokaz da Bog ne postoji.
Mislim Bogu svemogucem, vazno sta misli o njemu neki bijedni covjek u pustinji, kao Bog je sujetan :-)
Medjutim tragicno je da je zbog te besmislice ko zna koliko ljudi platilo glavom i ko zna koliko ce ih jos biti zbog toga pobijeno, necega sto ne utice ni na sta, ni na koga :roll:
Last edited by Ali Kemal on 12/01/2016 15:36, edited 1 time in total.
ABH017

#613 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote: Prvo ja nisam nevjernik... vec ateista. te kjafire I slicne fraze koristi za nekog s kim ovce cuvas... Ako ne znas sta znaci biti atesta nauci, to nije moj problem.

Drugo, nisam ja taj koji odreduje koje vjernik I ko kojoj vjeri pripada. Mozes ti sebe nazivati kako ti volja, ali je jasno svima, I to ce ti potvrditi svi vjernici na ovom forumu da postoje stvari koje jednog muslimana iznose iz vjere. Ne mozes ti biti musliman a odbijati da svako slovo iz kurana uzmes kao apsolutnu istinu to ce ti svaki hodza reci.
Eto vidiš, znači ti meni možeš reći ko sam i šta sam, čak i da sam ovce čuvao i s kim sam ih čuvao, dok ja za tebe ne mogu reći ništa. Jes, ali samo na tvojoj tastaturi.
Ne trebaš mi pričati, ja znam, kao što ti ne znaš. Onaj koji ne vjeruje u Boga je nevjernik, a ti se nazivaj kako hoćeš (možeš i vjernikom, kako si krenuo). Kjafir je, ako nisi znao, arapska riječ za nevjernika, ateistu. Zašto tebe te dvije riječi toliko vrijeđaju, da si morao spomenuti čak i moje ovce, na ovom forumu, ne znam zaista. U biti imaju istu konotaciju, pa kad se ti ne ustručavaš da pišeš o mojim ovčicama i da mene opisuješ kako ti padne na um, utoliko ni ja neću paziti koju, od ovih riječi ću koristiti.
De nam prevedi na bosanski jezik riječ ateista.

Što se tiče tvog pokušaja tumačenja i karakteriziranja muslimana, Islama i Kur'ana, reći ću ti da, kako god se ne smije zanemariti jedan harf, tako se isto ne može ni izdvajati od ostalih, a to je ono što vi radite, a ne mi.

I ne diraj mi ovčice.
ABH017

#614 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:

Mislim Bogu svemogucem, vazno sta misli o njemu neki bijedni covjek u pustinji, kao Bog je sujetan :-)
Medjutim tragicno je da je zbog te besmislice ko zna koliko ljudi platilo glavom i ko zna koliko ce ih jos biti zbog toga pobijeno, necega sto ne utice ni na sta, ni na koga :roll:
Kako nije. Evo svaki dan vjernici pucaju po Sarajevu, Beogradu, Zagrebu... Pobiše sve koji su izašli iz vjere.. I tako stoljećima...
ABH017

#615 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Znači Bože.

Prvo ja nisam nevjernik... vec ateista. te kjafire I slicne fraze koristi za nekog s kim ovce cuvas... Ako ne znas sta znaci biti atesta nauci, to nije moj problem.

I nije mi jasno zašto se ti nalaziš u ove dvije riječi (nevjernik i kjafir), kad sam lijepo naveo i treću, čisto da obuhvatim sve.
MyTao

#616 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote: Prvo ja nisam nevjernik... vec ateista. te kjafire I slicne fraze koristi za nekog s kim ovce cuvas... Ako ne znas sta znaci biti atesta nauci, to nije moj problem.

Eto vidiš, znači ti meni možeš reći ko sam i šta sam, čak i da sam ovce čuvao i s kim sam ih čuvao, dok ja za tebe ne mogu reći ništa. Jes, ali samo na tvojoj tastaturi.
Ne trebaš mi pričati, ja znam, kao što ti ne znaš. Onaj koji ne vjeruje u Boga je nevjernik, a ti se nazivaj kako hoćeš (možeš i vjernikom, kako si krenuo). Kjafir je, ako nisi znao, arapska riječ za nevjernika, ateistu. Zašto tebe te dvije riječi toliko vrijeđaju, da si morao spomenuti čak i moje ovce, na ovom forumu, ne znam zaista. U biti imaju istu konotaciju, pa kad se ti ne ustručavaš da pišeš o mojim ovčicama i da mene opisuješ kako ti padne na um, utoliko ni ja neću paziti koju, od ovih riječi ću koristiti.

Što se tiče tvog pokušaja tumačenja i karakteriziranja muslimana, Islama i Kur'ana, reći ću ti da, kako god se ne smije zanemariti jedan harf, tako se isto ne može ni izdvajati od ostalih, a to je ono što vi radite, a ne mi.

I ne diraj mi ovčice.
Pa kazem ti, biti ateista nije isto kao sto je I biti nevjernik. Vec sam te jednom pitao o ovom, ali si odbio pricati... Znas li ti sta je ateista? Ako mislis da je ateista osoba koja ne vjeruje u boga, onda se varas... Ako ne znas osnovnu stvar, onda nema potrebe da pricamo dalje.
Tabhana

#617 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

Ali Kemal wrote:

Vidi drug, za tebe je to besmislica, za mene nije.

Pobijeno ih je mnogo više van okvira vjere, Japan i atomska, Staljin, Napoleon, Musolini, Svjetski ratovi, stogodišnji rat itd.
skupljac_zeljeza

#618 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote: Dali to znaci da ti od Islama I Muhameda biras samo stvari koje ti mislis da su pravilne, I da ga osudjujes za one lose?
Rekao sam već, zavisi koga slušam kada priča o Muhammedu a.s. Ne moraju to uvijek biti kazivanja muslimana. Tvoje naspram njihovog mi prilično neubjedljivo.

Ali Kemal wrote: Mislim Bogu svemogucem, vazno sta misli o njemu neki bijedni covjek u pustinji, kao Bog je sujetan :-)
Zanimljivo dokle ova ignorancija ide, nije dovoljno što ne znamo tako dobro tumačiti Kur'an kao antiteisti (rekli ste da ateisti imaju neutralan stav) nego čak i ne poznajemo dobro Boga kao antiteisti. :mrgreen: Znači da je Paskal bio upravu jer ne možete bez i nakaradne vizije Boga.

"U srcu svakog čovjeka postoji vakum, koji jedino Bog moze ispuniti! " Blaise Pascal
ABH017

#619 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:

I ne diraj mi ovčice.
Pa kazem ti, biti ateista nije isto kao sto je I biti nevjernik. Vec sam te jednom pitao o ovom, ali si odbio pricati... Znas li ti sta je ateista? Ako mislis da je ateista osoba koja ne vjeruje u boga, onda se varas... Ako ne znas osnovnu stvar, onda nema potrebe da pricamo dalje.
Jednom sam napisao šta suštinski znači ateista. Pa imamo google, ako ne znamo, jel.
A šta? Znači ateista vjeruje u Boga?
Ali Kemal

#620 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

Tabhana wrote:
Ali Kemal wrote:

Vidi drug, za tebe je to besmislica, za mene nije.
Nije ti besmisleno nekoga ubiti zbog toga sto misli tako o Bogu :-)
Tabhana wrote:Pobijeno ih je mnogo više van okvira vjere, Japan i atomska, Staljin, Napoleon, Musolini, Svjetski ratovi, stogodišnji rat itd.
Nista od toga ne opravdava ubiti covjeka samo zato sto ne vjeruje u Boga na neki odredjen nacin :skoljka:
Tabhana

#621 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

Meni je besmisleno baciti atomsku bombu u Japanu, biti krivac za dva svjetska rata, za stogodišnji rat itd. U ime čega ono kažeš? Religije? :)
Ali Kemal

#622 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

Tabhana wrote:Meni je besmisleno baciti atomsku bombu u Japanu, biti krivac za dva svjetska rata, za stogodišnji rat itd. U ime čega ono kažeš? Religije? :)
I meni je to besmisleno, ali je besmisleno i ubiti covjeka koji ne vjeruje u Boga.
Tu je razlika izmedju nas, meni je besmisleno, a tebi nije ubiti nevjernika da bi se svemoguci Bog zadovoljio :-)
skupljac_zeljeza

#623 Re: Svijet bez religija

Ali Kemal wrote:
Tabhana wrote:Meni je besmisleno baciti atomsku bombu u Japanu, biti krivac za dva svjetska rata, za stogodišnji rat itd. U ime čega ono kažeš? Religije? :)
I meni je to besmisleno, ali je besmisleno i ubiti covjeka koji ne vjeruje u Boga.
Tu je razlika izmedju nas, meni je besmisleno, a tebi nije ubiti nevjernika da bi se svemoguci Bog zadovoljio :-)
Zavisi od momenta ili ugla gledanja čak i u situacijama koje nemaju veze sa vjerom. Uglavnom, nevjernici nam ne vise po banderama kako se to ovdje galami nego se još i hvale da je ateista bilo 5% na zadnjem popisu. ;-)
Naziv vojni bjegunac ili dezerter označava vojnika odsutnog bez odobrenja nadređenih za napuštanje svoje jedinice i izbjegavanje vojnih obveza u ratu ili miru. Riječ dezerter je posuđenica iz francuskog déserteur, a koje je izvedeno iz latinskog deserere, što znači "napustiti".[1]
Kazna za dezerterstvo u ratu je smaknuće.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Vojni_bjegunac
Last edited by skupljac_zeljeza on 12/01/2016 17:11, edited 1 time in total.
Tabhana

#624 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

Ali Kemal wrote:
Ja ne bi nikada ubio čovjeka, bio vjernik ili ne. Lijepo je rečeno, svi ćemo odgovarati pred Bogom, ko sam to ja da sudim nekom čovjeku za njegova djela? Niko i ništa, neću ni da kritiziram, mogu samo opomenut šta je rečeno, a sada nekome govoriti moraš, moraš i moraš ili ću te ili mi ćemo te itd, ne dolazi u obzir ni pod razno.
S4mpion

#625 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

Ali Kemal wrote:
Ti znaš šta kome jeste, šta kome nije, kakav ko jeste, kakav ko nije.

Sramota je da te nema u nauci.
Locked