JNA (1941-1992)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PM72

#601 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

Woody,
legenda si.Tvoja arhiva je neprevaziđena.Ja ovo krivousto đubre nikad nisam vidio u uniformi JNA.Iskreno rečeno,bolje mu stoji uniforma JNA nego HV.
seln

#602 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

Woody wrote:Poznavao sam i ja jednog partizana i kasnije generala... Ali mu se ne mogu sjetiti imena. Možda vi imate bolje pamćenje od mene staroga:

Image
Od 1942-e pripadnik 10. korpusa (Zagrebačkog)

Image
Od 1959 general-major (sa 38 godina, najmlađi general JNA)

Joooj, na vrh mi jezika ;-)
A ja sam jope' poznavao jednog koji je u svakoj corbi bio Vegeta...
eto ga u ARBiH, eto ga u HVO, kasnije DodDickov telal.... ko mu plati, njega i hvali.
A izgledao je... da se covjeku smuci homo sapiens.
A lagao je koliko je bio tezak; a tezak je bio, mogla su se dva cetnika iz njega istesat'
trocadero

#603 Re: JNA (1941-1992)

Post by trocadero »

Fina najava za vecerasnjeg gosta dr.Nina. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#604 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:Ovo je svjedočanstvo rahmetli Adila Zulfikarpašića o vremenskom periodu početkom 1942. godine na području Foče. U Rudom je 21/22 decembra 1941 godine nastala JNA , je l' tako?
Pitah predhodno u vezi ratnog zločina ogromnih razmjera u Kulen Vakufu u septembru 1941, naveo primjer jednog od najodgovornijeg za taj zločin kako je kasnije u JNA bio general i narodni heroj :shock: .
Pero Kosoric?
slavonskilola

#605 Re: JNA (1941-1992)

Post by slavonskilola »

Tesla10 wrote:Hajde da otvorimo jednu temu o bivšoj nam armiji. Smatram da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti a jedno od tih pitanja je i u vezi generalne snage ove armije.

Dakle je li po vama bivša JNA ikada bila i blizu onog famoznog trećeg mjesta o kojem je bilo govora tokom njenog postojanja?

Da li je ta armija mogla da se odbrani od eventualnog napada SSSR-a bez pomoći zapada?

Kako je kotirala među svojim susjedima u to vrijeme?

Je li istina da je bivša država razvijala nuklearno oružje čije je razvijanje morala obustaviti zbog pritiska zapada?

Šta je bilo sa projektom "Novi avion"? Dokle je on bio došao?

Kako će JNA opstati ako je ta armija iznutra bila razijedinjena što se naravno na kraju i pokazalo?Mislim da nikada nije bila blizu tog ,,famoznog ,,trećeg mjesta što je meni i onda kada sam služio tu armiju i vidio kako funkcionira iznutra bila priča za naivne.Kojim susjedima kada je sa svih strana osim sa zapadne bila okružena istim ili sličnim ideološkim matricama.Danas nam je ostala sj. Koreja i svijest njenih građana da su praktički nepobijedivi,sasvim dobar primjerne za naivno podsjećanje onih yugoslovena koji u takvu indoktrinaciju vjeruju i danas.
Sokol31

#606 Re: JNA (1941-1992)

Post by Sokol31 »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Izvor: Davor Marijan SLOM TITOVE ARMIJE JNA i raspad Jugoslavije 1987.–1992., poglavlje 12. KRAJ: JNA i Bosna i Hercegovina
Last edited by Sokol31 on 15/06/2016 13:53, edited 3 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#607 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Knjiga djeluje jako zanimljivo. :thumbup:

Procitah ovo sve :)
agent_zero

#608 Re: JNA (1941-1992)

Post by agent_zero »

Interesatno je da je i u knjizi navedeno da su šuputovci krenuli u deblokadu doma jna, a ne u zauzimanje predsjedništva.
Sokol31

#609 Re: JNA (1941-1992)

Post by Sokol31 »

Sarajmen wrote:Strana 386 je dva puta objavljena, pa ako nije problem nek' je autor obriše. Vidjet' ću da dam doprinos temi srodnim materijalom.
Evo obrisana je strana koja se dva puta ponavljala :thumbup:
Sokol31

#610 Re: JNA (1941-1992)

Post by Sokol31 »

Knjiga je zanimljiva iz razloga što je napisana od strane autora koji spada među zvanične vojne historičare u Republici Hrvatskoj i predstavlja između ostalog viđenje rata u BiH i uloge JNA od strane zvanične hrvatske historiografije , zato ima pojedinih odstupanja od naših viđenja rata kao npr. ono na koje je ukazao agent_zero.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#611 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Obzirom da ne vladam bas najbolje materijom, moze li mi neko pojasniti povlacenje JNA, odnosno JA (od 28.aprila '92) iz BiH.

Koliko se da iscitati iz ove knjige, povlacenje je vrseno ne u SRJ nego u podrucja pod kontrolom tzv RS.

A opet znamo da su vlasti SRJ nekad sredinon 1992 objavile da je JA napustila BiH.
sinuhe

#612 Re: JNA (1941-1992)

Post by sinuhe »

Vojnički ustrojen im je ostao samo 5. korpus JNA kasnije 1.K K. Perišić se povukao iz Hercegovine a Mladić ustrojavao vojsku u Sarajevu i istočnoj Bosni.
PM72

#614 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

_BataZiv_0809 wrote:Obzirom da ne vladam bas najbolje materijom, moze li mi neko pojasniti povlacenje JNA, odnosno JA (od 28.aprila '92) iz BiH.

Koliko se da iscitati iz ove knjige, povlacenje je vrseno ne u SRJ nego u podrucja pod kontrolom tzv RS.

A opet znamo da su vlasti SRJ nekad sredinon 1992 objavile da je JA napustila BiH.
Pokušaću ja da ti objasnim.
Svi vojni efektivi koji su povučeni iz Slovenije i Hrvatske razmješteni su u jesen/zimu 1991 po BiH.Oficiri porijeklom iz ovih krajeva prekomandovani su po BiH.
To što oni spominju "povlačenje" je šupljak.Pred sami belaj skoro svi oficiri iz Srbije su povučeni u Srbiju kao i masa "jugoslovena" čitaj oficira koji su bili u mješanom braku pa se zakleli ženi i Jugoslaviji.Oprema i oružje je ostalo po kasarnama i skladištima i to većinom u djelovima BiH koji su bili naseljeni većinskim srpskim stanovništvom.Ono malo bolje oružje,kao što su tenkovi M84,raketni sistemi i MIG-ovi 21 ranije su povučeni u Srbiju i CG.Računali su da je ono što je ostalo dovoljno za obračun pošto suprotna strana sem pušaka nije imala ništa.

A za Sarajevo znam konkretno,svi oni što su izašli iz kasarni pod kontrolom legitimnih vlasti RBiH odmah su razmješteni po Grbavici,Lukavici,Palama.Grbavica je definitivno okupirana tek kad je kasarna Maršal Tito iseljena.Kamioni sa MTS-om su prvo istovareni na Grbavici i Vracama pa su produžili u Lukavicu.Oficiri sa mjestom rođenja van BiH autobusima su otišli preko Drine a dosta njih je ostalo u jedinicama VRS iz "patriotskih" razloga s tim da je čitav rat u beogradu bio obračun plata..
krakatoa

#615 Re: JNA (1941-1992)

Post by krakatoa »

PM72 wrote:
madner wrote:Hm, JNA je imala neku svoju doktrinu koja je bila bliza SSSRu nego zapadu.

No nema razloga misliti da bi korpus WP prosao puno bolje na Vukovaru.
Sto se tice NATO doktrine, Italijani su bili jos gori. :D

Šta je "korpus WP"?
Svi mi koji štujemo i volimo rad MS-a i Win-a ;)
agent_zero

#616 Re: JNA (1941-1992)

Post by agent_zero »

Sarajmen wrote:
agent_zero wrote:Interesatno je da je i u knjizi navedeno da su šuputovci krenuli u deblokadu doma jna, a ne u zauzimanje predsjedništva.
Koliko ja pamtim hronologiju sukoba tog dana... od mosta na Skenderiji pa do Alipašine dzamije je tzv Koševski potok i upravo su na tom pravcu u neutralisani pripadnici JNA i par pincgauera ili kako li se već zovu ta vojna vozila. Ne treba zanemariti nipošto dominantni položaj bivše Vojne bolnice :wink:
U redu to sve, nego ovdje u knjizi se spominje motiv te akcije i kao takav je naveden deblokada doma jna, a ne zauzimanje predsjedništva.

A ti što su na skenderiji fasovali su krenuli iz vojne bolnice i maršalke (ako je vjerovati nekim izvorima).
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#617 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Pa jesu li imali dovoljno ljudstva i opreme da zauzmu Predsjednistvo?

Ne mislim, naravno, na komplet JNA, nego na jedinicu koja je zaustavljena na Skenderiji.
Dr. Kuca

#618 Re: JNA (1941-1992)

Post by Dr. Kuca »

Komunisticka ubleha da je bila medju 3 vojske evrope.
agent_zero

#619 Re: JNA (1941-1992)

Post by agent_zero »

_BataZiv_0809 wrote:Pa jesu li imali dovoljno ljudstva i opreme da zauzmu Predsjednistvo?

Ne mislim, naravno, na komplet JNA, nego na jedinicu koja je zaustavljena na Skenderiji.
Radi se o tome da su bila 2 talasa napada... onaj prvi koji je fasovao na skenderiji, ne znam tačnu brojnost, bila su dva ili tri pincgauera i jedno ambulatno vozilo (opel rekord karavan). Ne znam, ali meni je to malo neozbiljno za akciju zauzimanja predsjedništva, ali opet, nikad se ne zna... Jer treba imati u vidu da je druga ekipa krenula iz komande druge vojne oblasti, i moguće da je plan bio da se sastave negdje i onda je to dovoljno snaga za zauzimanje. Ali kako je prva ekipa zaustavljena, onda je i ova bila osuđena na propast.

Kasnije su došla i tri transportera (dva na most), a jedan m60 transporter je bio u vrazovoj i tenk iz viktor bubnja na obilaznicu, zapravo mislim da su ti tenkovi već bili gore po obilaznici kad je počela ona frka oko škole mupa na vracama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#620 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

agent_zero wrote:
Radi se o tome da su bila 2 talasa napada... onaj prvi koji je fasovao na skenderiji, ne znam tačnu brojnost, bila su dva ili tri pincgauera i jedno ambulatno vozilo (opel rekord karavan). Ne znam, ali meni je to malo neozbiljno za akciju zauzimanja predsjedništva, ali opet, nikad se ne zna... Jer treba imati u vidu da je druga ekipa krenula iz komande druge vojne oblasti, i moguće da je plan bio da se sastave negdje i onda je to dovoljno snaga za zauzimanje. Ali kako je prva ekipa zaustavljena, onda je i ova bila osuđena na propast.

Kasnije su došla i tri transportera (dva na most), a jedan m60 transporter je bio u vrazovoj i tenk iz viktor bubnja na obilaznicu, zapravo mislim da su ti tenkovi već bili gore po obilaznici kad je počela ona frka oko škole mupa na vracama.
Da i kad gledas realno, to je kap u moru naspram onoga cime je JNA raspolagala, zar ne?
agent_zero

#621 Re: JNA (1941-1992)

Post by agent_zero »

_BataZiv_0809 wrote:
agent_zero wrote:

Da i kad gledas realno, to je kap u moru naspram onoga cime je JNA raspolagala, zar ne?
Pa ne ide se u neku brzu, diverzantsku gradsku urbanu akciju zauzimanja jedne zgrade sa 20 tenkova, transportera i 2000 ljudi? Nemaš tu mobilnost i pokretljivost.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#622 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

agent_zero wrote:
Pa ne ide se u neku brzu, diverzantsku gradsku urbanu akciju zauzimanja jedne zgrade sa 20 tenkova, transportera i 2000 ljudi? Nemaš tu mobilnost i pokretljivost.
Okej, ali nasa strana tvrdi da su pokusali drzavni udar.
madner

#623 Re: JNA (1941-1992)

Post by madner »

_BataZiv_0809 wrote:
agent_zero wrote:

Ne bas, JNA tada nije imala ljudstva za bilo sta ozbiljnije. SDS je imao komandu nad lokalnim Srbima, oni su imali ljudstvo. JNA je izvlacila opremu od pocetka godine sa malom ekipom koja je vozarila. Jedinice u Sarajevu su se popunjavale od Sarajlija, tako da ne cudi da su imali problema sa ljudstvom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#624 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

madner wrote:
Ne bas, JNA tada nije imala ljudstva za bilo sta ozbiljnije. SDS je imao komandu nad lokalnim Srbima, oni su imali ljudstvo. JNA je izvlacila opremu od pocetka godine sa malom ekipom koja je vozarila. Jedinice u Sarajevu su se popunjavale od Sarajlija, tako da ne cudi da su imali problema sa ljudstvom.
Aha, okej. To je i dio odgovora na pitanje sto su u ovu akciju krenuli vojnici "pod ugovorom". Ali i dalje ostaje moje pitanje: koliko su realne ocjene i tumacenja da se taj dan pokusao drzavni udar, uzimajuci u obzir sve navedeno?
Drvosjeca iz Dejcica

#625 Re: JNA (1941-1992)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:Pa jesu li imali dovoljno ljudstva i opreme da zauzmu Predsjednistvo?

I jesu i nisu. Mislim nisu imali dovoljno ljudstva spremnog za takvu borbu. Tadašnji TO bi se borio do zadnjeg čovjeka za zgradu Predsjedništva...nisam siguran da bi oni bili spremni žrtvovati stotinjak ljudi. Imaš njihovu akciju malo iza toga kada su pokušali zauzeti 11 Plavih. Imaš snimke radio veza gdje govore da su za tu akciju planirali 300 ljudi a odazvalo se 30-50 ljudi...dosta pobijeno k'o zečevi. Iz tog možeš vidjeti taj neki odnos snaga u ljudstvu i moralu. Kod nas opet nije bilo oružija a oni su nedostatak u ljudstvu koristili tehnikom.
Post Reply