Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post Reply
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#601 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by emillio estevez »

Cega se Rs plasi u nazivu bosanskog jezika?
hAZNADAR

#602 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

draganbl wrote:Koliko god zahtjevi Bošnjaka da im piše da im djeca uče bosanski jezik umjesto jezika bošnjačkog naroda bili opravdani, ne vidim kakvu korist od tih zahtjeva imaju djeca koja ne idu u školu.

Protiv nakaradne politike koju vodi zvanična Republika Srpska se treba i mora boriti, ali način kako to rade "branitelji Bosne i Hercegovine" je više nego ogavan.

Žao mi je Bosne, ne zato što vidim ko su joj neprijatelji, već zato što vidim ko je i kako je brani.
Govoris kao da je zabrana imena jezika sitnica. Treba mislis samo uputiti protestnu notu i pateticno kukati a istovremeno prihvatiti. Ocito mislis da su ponos, dostojanstvo, granica,.. pojmovi nepoznati Bosnjacima cim ocekujes da akademski prihvate ovo. U po Evrope u 21 vijeku se nekom narodu brani ime jezika,.. - pa to neces danas naci ni u africkim vukojebinama. I u takvoj situaciji da se fokusiramo na revolt ostecenih?
hAZNADAR

#603 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

emillio estevez wrote:Cega se Rs plasi u nazivu bosanskog jezika?
Nemaju se sta plasiti jezika koji cak nije priznat ni u nekim kantonima u Federaciji.
Tu i tamo spomenu lafo agesiju na srpski jezik, bojazan da se bosanski naturi ko biva Bosnjaci sila nebeska,..
ali cesce zlurado spomenu 20% BiH gdje se jedino Bosnjaci pitaju.

Korijen je dublji i u kontinuitetu vise od 20 god. Bosnjaci se jednostavno ne mogu prihvatiti kao narod istog ranga, da imaju svoju naciju, kulturu, historiju, jezik,.. Mitove o poturicama i srednjem vijeku cujes u svakoj prilici u bilo kojoj temi, bilo kojem komentaru koji se dotice nas, tekmi, koncertu,.. to je postalo alfa i omega srpskog poimanja Bosnjaka. Mitomanija i politicka zaostavstina proslog vijeka gdje nismo ni postojali kao politicki faktor,..
Nije vise u pitanju princip, svjesna namjera, cilj,... - ovo je vise stvar mentalnog sklopa i mogucnosti da se Bosnjaci prihvate sa svim atributima koje imaju ostali narodi.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#604 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by emillio estevez »

Ne mislis li mozda da se plase unitarizma da se stope sa ostalim narodima ?

http://www.camo.ch/dilema_jezika.htm
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#605 Re: Bosanski ili bošnjački jezik?

Post by _BataZiv_0809 »

desni wrote: Zanimljivi stavovi za nekog ko ima lik fasiste na avataru.Meni se recimo povraca svaki put kad vidim tog cetnika,on je za vrijeme rata glumio u onoj seriji na Djoginoj televiziji.
    Bosnjaci u Svedskoj,hajmo malo o tome,otkud oni tamo,aha to su im komsije tako omogucile bolji zivot jelde tako se po salonima prepricava.Draga nasa dijasporo samo vi pisite na ovu temu ,na to imate vise prava od recimo jedne SANU koja bi da odredjuje kako bi Bosnjaci trebali zvati svoj jezik.Ne shvataju haman da su prosle jugoslavije kad su Bosnjaci morali po beogradskom diktatu.
      Za tim vremenima i zali ovaj subaras lafo Jugonostalgicar ko biva neutralan a ustvari istomisljenik SANU i Dodika :run:
      Zanimljiva opaska za nekog sa likom psihopate Travisa Bakla na avataru ;-)
      _BataZiv_0809
      Nindža revizor

#606 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:Da se ne lazemo druze bato, da su ovo vlasti u Sarajevu uradile srpskoj ili hrvatskoj djeci ova tema bi vec imala 500 stranica, a ti bi na svakoj imao tri posta o zlim fundamentalistima, zlatnim kasikama, zelenim knjizicama itd...
      Tako da, lazes da si neutralan, ti si samo na jedan hinjav nacin na strani krmadi iz ausvica.

Misljenje koje se ne moze izraziti bez diskvalifikacija na licnom nivou, nije vrijedno razmatranja ;-)
      _BataZiv_0809
      Nindža revizor

#607 Re: Bosanski ili bošnjački jezik?

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote: Vecinu tvojih postova potpisujem i politicki smo bliski. Ali po ovom pitanju se ne moze biti neutralan i racionalan. Ili je covjek protiv zabrane imena jezika ili ne. Stvar je kristalno jasna i tu nema sredine i razumijevanja za obje strane. Isto kao otvorena agresija ili otvoreni aparthejd, fasizam. Ne naturam ja da se izabere strana vec je jednostavno tako. Kada izborimo pravo na ime jezika, tek onda imamo privilegiju da se pozabavimo stvarima o kojim pricas.
      Ono sto mene licno boli je cinjenica da multikulturalizam i lijeva opcija sve manje pokazuju otpor prema otvorenim gazenjima prava i sve manje prepoznaju fasizam i kada skine masku. Zato pusti nas budale da se borimo protiv toga i iznosimo istinu. Jer ce inace minderasi, fatmirovci i islamisti preuzeti sa pravom barjak patriotizma i borbe za prava Bosnjaka. Nekada jednostavno nije vrijeme za samokritiku i nasilu objektivnost. Nekada su neke stvari prece od unutrasnjih razlika. Granate nisu pravile razliku medju nama. Izvini ako je ton bio pregrub.
      Prihvatam izvinjenje naravno. Svima se zna desiti malo grublji ton, ali nema potrebe za tim, stvarno.

Mislim i da se nismo razumjeli najbolje. Ne pada mi na pamet da opravdavam RS establismet (pored cinjenice da ta tvorevina ima balast strasnih sistemskih zlocina i presudjenog genocida u Srebrenici), jer ovo sto rade je sramno.

Ali da bih to osudio ne zelim se svrstati na stranu minderasa koji sjede ovdje u Sarajevu lijepo ustoliceni, guzica im na sigurnom, a u RS-u su pouhljebljavli familiju (Salkic), opljackali donacije, za rat da ne pricamo. U RS ni ne prenoce kako treba.

I siguran sam da je ovo precutni ili otvoreni dogovor medju njima.

Znaci slazemo se ti i ja u mnogo vecem procentu nego to djeluje. Ja samo hocu da kazem da sa minder efendijama nikad necu biti sa iste strane barikade.

Otkako su prodavali donacije, pokusali moju majku (da bude veca ironija, mobilisanog ljekara u ABiH) i mene 5-togodisnjaka tad istjerati iz stana naoruzani dugim cijevima, jer je lokalni komadant taj stan zamislio za svoju svalerku (jos jedna ironija-Srpkinju), isti su mi ko i cetnici. Vjeruj.
      mO k3

#608 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by mO k3 »

Fudo387 wrote:Da se ne lazemo druze bato, da su ovo vlasti u Sarajevu uradile srpskoj ili hrvatskoj djeci ova tema bi vec imala 500 stranica, a ti bi na svakoj imao tri posta o zlim fundamentalistima, zlatnim kasikama, zelenim knjizicama itd...
      Tako da, lazes da si neutralan, ti si samo na jedan hinjav nacin na strani krmadi iz ausvica
      .
      :thumbup:

Nisi jedini koji ga je skuzio...
      AkHolic

#609 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by AkHolic »

hAZNADAR wrote:
      Govoris kao da je zabrana imena jezika sitnica.
      Što je sankcija za prekršitelja ?
      stari grad Visegrad

#610 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by stari grad Visegrad »

Odgovornost institucija i minitsrtsava rs-a jeste da ne diskiminira druge narode.

To je njihoava odgovornost i posao. Ako nisu odgovorni da izvrsavaju svoje obaveze onda treba da idu sa tih fiunkcija. Zakoni su izmiljeni i trebaju se mjenajti da bi bili potaman svima.
      Sudbina svakog aparhejda jeste slom.

U ovom slucaju diskriminiranja jednog narod kroz ponistavanja njegovog jezika ne vodi ni cemu. Jer bosanki jezik se nece unistiti. Ja tu vidim prosipanje fashizm i rasizma i laganja vlastodrzaca srpskom narodu. Oni lazu srbe da bosanki jezik ne postoji. Vidim glupost pisaca kojekavih ustava i zakona i neobrazovanih ministara, to sve ne vodi ni cemu.
      Lug

#611 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Lug »

the great eagle wrote:
      stari grad Visegrad wrote:RS nema pravo izmisljati druge nazive za svjetske jezike kao sto je BOSANSKI JEZIK.

Dosta je bilo ponizenja od strane ministra prosvjete i kulture Daneta Malešević, ponizenja od kadrova i politike SNSD i uticaja i lazi od srbijanskih tkz. intelektualaca.
      Ministre bre ide i uci koji su svjestki jezici, BOSANSKI JEZIK je jezik tvojih komsija i to trebas da postujes!!.
      Ti nemas nikakvo pravo ni moralno ni eduktivno ni politicko izmisljati ili skrivati naziv BOSANSKI JEZIK.
      Zasto su ministri u rs-u kao i ta vladajuca stranka, neobrazovani i glupi? Zar nemaju bolje kadrove??

Sva bosanska /bosnjacka djeca u rs-u imaju parvo na bosanki jezik, da ga izucavaju i da ga tako zovu. RASISTICKI naklonjeni mislioci trebaju izvaditi pasos i odputovati u svijet, npr. do Londoa, te sjesti na Piccadilly Circus, veliku raskrsnicu u centru Londona koja u sredini ima spomenik i nekoliko stepenica na koje s e moze sjesti, tu neka sjednu i gledaju masu ljudi svih rasa i svih jezika kako uzurbano prolaze preko pjesackog prelaza, ne obaziruci se jedni na druge, a svi gover svoim jezikom. Niti rs niti hrvtaska imaju pravo izmisljati nove nazive bosankog jezika - cisti RASIZAM

Dodatak:
      Ne prihvatam, ne odobravam niti podrzavam rasisticke namjere rs-a i hrvatske da izmisljaju nazive jezika drugih naroda.
      Nema se stu sta pregovarati. Ko ne zna ili se pravi rasista neka upise kurs bosankog jezika :D .
      Ofaj, puno ljudi ne poznaje def'niciju rasizma... Jbg, nis' ni ti izuzetak :skoljka: ...
      ja.. i to definitivno mjenja poentu posta.. :zzzz:
      Tomahawk11
      Globalni moderator

#612 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Tomahawk11 »

Rasizam ne, jedna vrsta aparthejda - svakako.
      stari grad Visegrad

#613 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by stari grad Visegrad »

@graet eagle
      @ lug
      ostali

Konvencija UN-a o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije definira rasnu diskriminaciju kao:

"... Svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva na temelju rase, boje kože, porijekla ili nacionalnog ili etničkog porijekla koji ima za cilj ili za rezultat da naruše ili kompromitiraju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uslovima, ljudskih prava i osnovnih sloboda na političkom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom ili bilo kojoj drugoj oblasti javnog života.

International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination
      https://en.wikipedia.org/wiki/Internati ... rimination
      Yug

#614 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Yug »

hAZNADAR wrote:
      Yug wrote:Zanimljivo sta o srpskom jeziku i knjizevnosti kazu sami bosanci islamske vjeroispovjesti krajem 19 vijeka i pocetkom 20 vijeka.Kakve pjesme pisu itd.

......
      I sta s'tim? Koliko ih ima, 5, 6,..10? Vec spomenuto i ranije ovdje a i opstepoznato da su neki muslimanskog imena izabrali srpski ili hrvatski jezik, kao sto su neki izabrali bosanski.
      Ofucana mitomanska prica gdje par izuzetaka kao potvrdjuju pravilo.
      Jos samo fali dodatak da to danas Bosnjaci kriju i da je to tabu tema,.. :D Kod bolesnika je sve moguce.

Slusaj momak, taktika ti je ofucana i ne pije vode. Mi ne raspravljamo ovdje ko je sve koristio ovaj ili onaj jezik - vec opcenito o opravdanosti i postojanju bosanskog. Taman da nadjes 100 Husa, Muja,.. koji su pisali srpskim - to neme veze sa bosanskim jer je uvijek bilo onih koji su pisali bosanskim jezikom i taj jezik je postojao i ima sve atribute da je priznat jezik.

Sta je sljedece, Kusturica mozda ili poneki dubrovcanin?
      Jasno je da ovdje nije rasprava dvije ideologije i dvije politike vec logike i fakti protiv mitomanije. Pameti i gluposti. jer samo glupan moze zakljuciti da par spomena nekih izuzetaka neguraju neki drugi jezik.
      Pa slusaj zi "momak" :-D ,jel ti mislis da su to par nekih individulaca muslimana koji su napisali mozda i najljepse pjesme o svom narodu ikada.Ti su ljudi imali svoj zivot svoje porodice gradove i sredine gdje su odrastali i gdje su od djedova roditelja i sredine ucili ko su i sto su.
      I daj vec jednom shvati NIKO TI NE NEGIRA JEZIK ovde na forumu,pa danas imas i crnogorski jezik,po tim arsinima mozda nekad bude i austrijski jezik i braziliski,sve je moguce,ali se nemoj vrjedjati kada javnost osporava argumente koji se postavljaju za opravdanost tih ciljeva.Pa sta si mislio da ce to tek tako proci,pa ne zive na ovome samo automehanicari i drvosjece pa da niko ne reaguje i kaze svoje misljenje.

Lupao si ovde gluposti sa nekih forum misleci da ce to proci tek onako.Zanimljivo nisu ti smetale sve ostale gluposti na ovim temama sto ni djeca u od deset godina ne bi napisala.Spominjao si Jakova Mikalja ,Kasica i onda ocekujes neku ozbiljnu raspravu,misliiiim smijesno brate. :-D

jakov mikalj
      Il dialetto štokavo è parlato negli attuali stati di Serbia, Croazia, Bosnia-Erzegovina e Montenegro; assieme a čakavo e kajkavo costituisce un unico diasistema (insieme di dialetti simili e mutualmente comprensibili). Nel corso dell'800, sulla base di tale dialetto, sono state standardizzate sia la lingua croata che quella serba. Da un punto di vista prettamente glottologico, pertanto, la lingua studiata da Micaglia dovrebbe essere considerata come "serbo-croato". Tuttavia in Croazia il vocabolario è descritto universalmente come un'opera di linguistica croata[15] ed è considerato parte integrante dello sviluppo e della standardizzazione della lingua croata moderna. Questo punto di vista probabilmente, non è bastato su considerazioni esclusivamente glottologiche, ma è influenzato dal conflittuale rapporto fra croati e serbi, che porta i primi ad enfatizzare la loro specifica identità, anche sul piano linguistico. Micaglia inoltre era cattolico, e questo porta i croati a considerarlo parte della loro cultura (quando i cristiani ortodossi sono considerati serbi). Si ricorda infatti che, nel XIX secolo, quando si svilupparono le coscienze nazionali serbe e croate, il principale fattore discriminante fra le due fu la religione (ortodossa o cattolica). Tale fattore distintivo fu quindi retroproiettato nella storia precedente.

Štokavo dijalekt govori u sadašnjim državama Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore; uz čakavo i kajkavo predstavlja set sličnih i međusobno razumljivih narječja. Preko 800, na temelju tog dijalekta, oni su standardizirani OBJE HRVATSKE I SRPSKE. Sa stajališta glottologico, dakle, jezik treba promatrati kao "srpsko-hrvatski". Međutim, u Hrvatskom rječniku to je univerzalno opisao kao djelo hrvatskoga jezika i smatra se sastavnim dijelom razvoja i standardizacije hrvatskoga jezika . Ovaj prikaz vjerojatno nije dovoljno razmatran, ali je pod utjecajem sukobljenih odnosa između Hrvata i Srba, što dovodi najprije istaknuti svoj specifični identitet, čak i jezično. Mikalj je također bio katolik, a to dovodi da Hrvati smatraju dijelom njihove kulture (kad su pravoslavci smatraju Srbima) uzeti u obzir. To će se prisjetiti da je u devetnaestom stoljeću, kada je razvijena nacionalna svijest srpski i hrvatski, glavni diskriminacijsku faktor između dva je religija (pravoslavni i katolički). Razlikovni faktor zatim stražnji projicira u prethodnoj priči.

Osim znanstvene točnosti, ovaj pogled je rasprostranjen i izvan Hrvatske , iako postoje i izvori koji opisuju rječnikom kao "srpsko-hrvatski"

Aliverić Tuzlak, Amanet od đeda, objavljena u Bosanskoj vili, 1898:

''U dolafu moga đeda
      s desne strane u pretincu,
      kad još bijah grješno d'jete
      viđah malu ikonicu.

Prikradoh se da razgledam,
      Kakva li je na njoj slika,
      Bješe srebrom optočena
      Slika Đurđa mučenika.

Ja to onda nisam znao.
      Zazir'o sam od aždaje,
      Al' s aždajom ko se bori,
      Osjeć'o sam, junak da je.

Samo zato, samo zato,
      Ja poljubih tog čovjeka.
      Đed uniđe – ja sezbunih –
      A on reče: 'Neka, neka!

Istog Đurđa, ljubili su
      Naši preci ko svečari,
      Pa zar da jađunah ljubnut'
      Što ljubljahu naši stari.

Al' ti n'jesi poljubio
      Samo hader – ilijaza,
      I poljupce si poljubio
      Svojih rahmet praotaca'.

Tako đedo, al' on ode
      Već odavno s ovog sv'jeta,
      A ja čuvam ikonicu
      Pored drugih amaneta.

Al' ja zato, Alah-ikber,
      Čvrsto s držim svog mezheba,
      A mezheb mi ništ' ne smeta
      Da srbujem kako treba''.

(pjesme s kraja 19. i početka 20. stoljeća) Ovako veličanstvene stihove srpskom jeziku, vjerovatno, nije moguće pronaći u djelima drugih srpskih književnika

Omer Skopljaković: Ž E Lj A
      ... Dušmane mrzi, a Srpstvo ljubi,
      Tako mi sine ti bio živ,
      Pane li babo u borbi ljutoj,
      Osvet' ga sine, sokole siv...

Avdo Karabegović: OH, TA LjUBIM TE...
      ... Tako mi pravde
      Višnjega Boga
      Tako mi srpskog
      Imena moga...
      Protivu islama,
      To ništa nije,
      Sin Otadžbinu,
      Ljubiti smije.

Omer-beg Sulejmanpašić-Despotović: SRPSTVU
      Iz mog srca, iz plamenih grudi,
      Iz uzdaha, iz duše, iz snova,
      Tebi Srpstvo, moja srećo draga,
      Leti, evo, laka pjesma ova!...

Suza čista; suza duše moje,
      Suza, što me milom bratstvu veže,
      Suza vjernaljubavi i krvi,
      Tebi, Srpstvo, što me vječno steže!

Aliverić Tuzlak: ZNAM JE ŠTA SAM
      ... Evo pjesme, nije vješta
      Al' za svojim leti jatom.
      Nemojte me više vr'jeđat'
      Zovite me Srbom, bratom!

Nuridin Ibnul-Hadžer: PJESMI
      Uzdiži se, pjesmo moja,
      Iz plamenih, srpskih grudi,
      Smjelo leti kroz krajeve,
      Đe god sl'jepi guslar gudi!

Uz gusala glase mile,
      Đegod čuješ da se poje,
      Tu slobodno spusti krila,
      Tu ćeš naći braće moje...

Al' međ'njima ako vidiš,
      Ko te krivim okom gledi,
      Tog se kloni! Izrod to je,
      Tomu demon stope sl'jedi.

Uzdiži se pjemo moja,
      Iz plamenih, srpskih grudi,
      Smjelo leti kroz krajeve,
      Đe god sl'jepi guslar gudi...

Aliverić Tuzlak: SRPSKI JEZIK
      pesma protiv austrijske odluke da se srpski jezik zove ''zemaljski'' – kasnije i ''bošnjački''

Srpski jezik, rajski jezik –
      Ne što njime zbori raja,
      Već za to, što u sebi
      Sve miline zvuka spaja.

Znaš kako s' u duši hori,
      Kad nam majka, kad nam sestra,
      Kad nam ljuba njime zbori.

Znaš kako nas on potresa,
      Kad nam guslar njime pjeva,
      Te nas diže u nebesa.

Rane vida, l'ječi bole,
      Znaš kako nam duši prija
      Kad nas, starci njim sokole.

Za to velim, što da krijem:
      Svaki onaj Bogu gr'ješi,
      Ko ga zove zemaljskijem.

Omer-beg Sulejmanpašić – Despotović. Grijeh je, i pred Bogom i pred Alahom, ogriješiti se o nju. Pogledajmo:

USTAJTE BRAĆO![15]
      Teška je muka robovat, braćo,
      Na licu ropski nositi sram,
      Ustajmo, braćo, na borbu svetu
      Dušanov treba ponovit' hram...

... Oj, Srbe, brate, pruži mi ruku,
      Priznaj mi, dragi, da sam ti brat!
      Zajedno ko dva hajdemo lava
      Prot' crnog vraga voditi rat!

... Spasite djecu, spasite narod,
      Daće nam pomoć i dragi Bog!
      Jer Alah dragi uvijek čuva
      I štiti roba pravoga svog!

ŽELjA
      Kroz srpski svijet, kroz svijet cio
      Svakoga brata pozdravi mog,
      Ta svi smo sinci jednoga doma,
      Poštena srpskog svi doma svog.

Nek ista miso grije nam grudi,
      Kad ista bolja tare nam vrat,
      Poštena želja u Srpstvu milom
      Da smo svi svakom: ko bratu brat.

#615 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by BHCluster »

@Yug ti to tabletice zaboravio popiti?
      harisl

#616 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by harisl »

Yug wrote:
      Mogao si i izvor postaviti, ubi sa tim postovima: http://www.srpskapolitika.com/Izdvajamo ... a/008.html

Drugim rijecima, Hrvati, muslimani, Rumuni, Crnogorci... sve Srbi?
      BHCluster

#617 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by BHCluster »

harisl wrote:
      Yug wrote:
      Mogao si i izvor postaviti, ubi sa tim postovima: http://www.srpskapolitika.com/Izdvajamo ... a/008.html

Kolega @Yug znanje crpi iz istiH izvora kao i Jovan Deretić.
      BHCluster

#618 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by BHCluster »

Muhamed Hevaija Uskufija
      Bosanski da vam besidim, bratani, da slusaju dobrotelji, prijatelji znani...
      harisl

#619 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by harisl »

BHCluster wrote:
      harisl wrote:
      Yug wrote:

E gledaj ti te nauke i knjiga. I nekog nije sramota ovo citirati:

Хрватска језичка беспућа
      Народ српски а историја хрватска
      Бивши Срби
      Срби пре бискуповог Адама
      Градишћански Хрвати су Срби
      Брисање знакова српства
      И од Истре до Дрине Србија
      И богови су говорили српски
      Aлбанци лажни Илири
      Бивши Срби Македонци
      Бивши Срби Шиптари

... u sustini svi Srbi...
      hAZNADAR

#620 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

@yug
      Vec ti je receno da privatni spomeni naziva ovdje nista ne znace i da je of topic. Ja takodjer mogu tu dodati par Bosnjaka iz Sandzaka koje licno znam i koji svoj jezik nazivaju srpskim. Takodjer bi bio of topic kada bi ja navodio sve spomene bosanskog od nemuslimana pa da vazemo ko je tezi. :D Tema je postojanje i utemeljenost bosanskog imena jezika a ne ko je sve upotrebljavao Koji jezik. Jednostavno to ne kontas i primijetna je ogromna kolicina samopouzdanja i pobjednicke euforije kada postiras to. Pa kako covjek da ne spomene tvoje intelektualne granice.

U neku ruku mi i odgovara ovo sto postiras kao odgovor dustabanu i ostalima sto tvrde da su ovdasnji jezici rezervisani samo za odredjene grupe. Vjerovatno se zato i usutio.
      ABH017

#621 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by ABH017 »

harisl wrote:
      Yug wrote:

Zaboravio si stare Helene, Hune, Ilire i Gote. Oni su isto bili Srbi, samo nisu znali, nije imao ko da im kaže.
      :lol: :lol: :lol:
      hAZNADAR

#622 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

BHCluster wrote:
      harisl wrote:
      Yug wrote:

Ne bas. Poznajem dobro taj tip. Srpski mitomani uglavnom odbacuju Deretica pa prihvataju "blazu" verziju mitomanije i ekstremizma.

Kada im se srpske Atlantide, srpske Ilijade,... cine pretjeranim - onda im je lakse prihvatiti srpsku Bosnu i bivse Srbe ovdje. Eto malo su skromniji i realniji kada srpstvo ne sire na sve Slavene - vec samo na nase krajeve. :D

Pored jednog Deretica se SANU, Cosic,... cine realnijim. Isto kao u politici kada imas ekstremnu krajnju desnicu i onda ti se obicna desnica cini super tolerantna i realna.

Korijeni mitomanije su dublji a kod yuga i ostalih je samo rezultat medijskog i institucionalnog pumpanja kojeg sam svjedok od pocetka krajem osamdesetih pa do danas. To je uvijek pratilo politicke ciljeve - nekada su Hrvati bili samo ogranak srpskog plemena, hrvatski jezik ne postoji, pokatolioceni Srbi,.. u vrijeme kada su bili sila u Hrvatskoj. Danas se ta bolest ogranicila na nase krajeve i nas - posto smo jos aktualni. Za genocid je bilo potrebno naci masu ljudstva koji bi obavili prljav posao. Najbolji nacin je bio da obicne ljude ubijedis da su Bosnjaci niza vrsta i da je njihovo eliminisanje sveti cin.
      hAZNADAR

#623 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

harisl wrote:

E gledaj ti te nauke i knjiga. I nekog nije sramota ovo citirati:

Хрватска језичка беспућа
      Народ српски а историја хрватска
      Бивши Срби
      Срби пре бискуповог Адама
      Градишћански Хрвати су Срби
      Брисање знакова српства
      И од Истре до Дрине Србија
      И богови су говорили српски
      Aлбанци лажни Илири
      Бивши Срби Македонци
      Бивши Срби Шиптари

... u sustini svi Srbi...
      Zaboravio si najbitniji dio. Bosnjaci sve to znaju ali od muke nece da priznaju. :D Kladim se da kolega yug i ovog trenutka misli da mu se suprotstavljamo samo zbog kompleksa i sto bi prikrili bolnu istinu o porijeklu. :D no joke
      dustaban

#624 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Otisao sam sa ove rasprave ali samo da vas podsjetim...

Ovdje se vodi rasprava o IMENU JEZIKA, a ne o LINGVISTICI i argumentima koji mogu opravdati razdvajanje unutar istog jezika. Sto se tice naziva, kao sto vidimo svako "ima pravo da nazove svoj jezik kako hoce" ali bi bio red da se i to nekako opravda. Ali sto se tice RADA NA JEZIKU onda bi red bio kazati da onaj ko PRAVI jezik ima pravo da ga nazove kako hoce, taman i da je samo prepakovao tudja djela. Bosnjaci su se Bosanskim jezikom poceli baviti tek od devedesetih i to na nacin da se samo bore sa njegov naziv, ja tu ne vidim lingvistickih inovacija niti bavljenja sustinom.
      Mozda nije niti potrebno jer je "onaj" Bosanski jezik bio savrsen, ali ja uporno ukazujem na problem "onog" i "ovog" znacenja istih rijeci - "Bosna" & "Bosnjastvo".

I tako dalje, da ne duljim, onima koji slave Bajram Mubarek Olsun...
      LBVIEW

#625 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by LBVIEW »

Sto je najsmjesnije, srpstvo Bosnjacima "na nos" natura potomak(najvjerovatnije) vlaskih plemena koja su se
      kao pomocne trupe Osmanlija u pohodu na zapad naselili na prostoru Bosanske Krajine("Jugosloven" je inace iz Banja Luke).
      Ispade kako su Bosnjaci,ako se prihvati ta serpska teorija o juzni Slaveni=Srbi,veci Srbi od bosanskih. :D
      Nije tema, al' kad se haplogrupa-pacijent uhvatio etnickog porijekla trebalo bi podsjetiti na ovu ironiju historije. :izet:
      Post Reply