Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
cyprus

#601 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Stvar je samo u tome što bi se lako moglo desiti da Čelik, Sloboda, pa i Velež otpadnu, a Travnik, Radnik ili Drina ostanu... Što je meni OK... Samo se bojim da će onda bit gromoglasne kuknjave u smislu da se liga džabe skraćivala...
jeza u ledja

#602 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:Stvar je samo u tome što bi se lako moglo desiti da Čelik, Sloboda, pa i Velež otpadnu, a Travnik, Radnik ili Drina ostanu... Što je meni OK... Samo se bojim da će onda bit gromoglasne kuknjave u smislu da se liga džabe skraćivala...
Pa nek otpadne ko nije sposoban. S tim sto...nijedan klub ne bi trebao moci igrati na neuslovnom stadionu i sa nesredjenim licencama.
cyprus

#603 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:
cyprus wrote:Stvar je samo u tome što bi se lako moglo desiti da Čelik, Sloboda, pa i Velež otpadnu, a Travnik, Radnik ili Drina ostanu... Što je meni OK... Samo se bojim da će onda bit gromoglasne kuknjave u smislu da se liga džabe skraćivala...
Pa nek otpadne ko nije sposoban. S tim sto...nijedan klub ne bi trebao moci igrati na neuslovnom stadionu i sa nesredjenim licencama.
Što se tiče stadiona - mi imamo dvije vrste stadiona: neuslovne stadione i vrlo neuslovne stadione... Mi pristojan stadion u državi haman pa nemamo...

Bilino Polje?

Image

Da ne idem dalje... Znam da ima razlike, ali ako ovi veći stadioni balansiraju na ivici UEFA-inih standarda, kako očekivati od Slavije ili Zvijezde da svoje stadione dovedu u red...

Što se tiče licenci, ako krenemo po dugovanjima klubova, bojim se da su tu veliki, urbani, fensi klubovi u goroj situaciji nego ovi seoski :roll:

Dakle, ja zaista ne vidim prostor za razvijanje nekog elitizma u domaćem klupskom fudbalu... Predispozicije za to se još ne naziru...
jeza u ledja

#604 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

Nije u pitanju velicina duga, vec nesposobnost vracanja istog.
I uostalom zasto bi neko danas vracao dug ili popravljao stadion kad moze igrati i bez toga?
Promjeniti zakon o sportu. Dozvoliti privatna ulaganja. Niko nece ulagati u Mladost Obarsku ali u Borac hoce.
Ako neko nece da se potrudi - noga.
palermo

#605 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:Nije u pitanju velicina duga, vec nesposobnost vracanja istog.
I uostalom zasto bi neko danas vracao dug ili popravljao stadion kad moze igrati i bez toga?
Promjeniti zakon o sportu. Dozvoliti privatna ulaganja. Niko nece ulagati u Mladost Obarsku ali u Borac hoce.
Prije će ulagati u Mladost, nego u Borac. Nema se pritiska navijača, radiš šta hoćeš, promjene lakše uvodiš, posluješ po principima biznisa.........mnogo je to lakše sa Obarskom nego sa Borcem....--
megaman4

#606 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by megaman4 »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:Nije u pitanju velicina duga, vec nesposobnost vracanja istog.
Prije će ulagati u Mladost, nego u Borac. Nema se pritiska navijača, radiš šta hoćeš, promjene lakše uvodiš, posluješ po principima biznisa.........mnogo je to lakše sa Obarskom nego sa Borcem....--
Drug ne znam šta se bezveze raspravljaš? Ko god misli da VELEŽ neće preživjeti skraćenje lige, vara se grdno. Odavno se u tišni radi na mnogim stvarima a uskoro ćeš i sam vidjeti o čemu se radi. Uprava sve mudro radi, a jedini nam je kiks bio kontra Zrinjskog. Uskoro će se znati i ime novog trenera, a s njim i budućih pojačanja.
Radio Sarajevo

#607 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Radio Sarajevo »

Svima je dato dovoljno vremena da konsoliduju svoje klubove, pa ćemo naredne sezone imati krkljanac u borbi za opstanak, ali zbog toga sigurno neće biti prodavanja utakmica (barem dok se može teoretski ostati, plašim se posljednjih nekoliko kola) i kalkulisanja.

Dakle, ako u ovih pola godine i narednoj cijeloj sezoni jedan Velež, Sloboda, ili bilo koji drugi klub ne mogu osigurati da budu među prvih 10, onda i ne treba da igraju Premijer ligu. Manje sredine takođe imaju šansu da im klubovi ostanu u ligi, niko nije ho-ruk istjeran, i sigurno će među 12 klubova biti ovih poput Mladosti DK ili Radnika iz BIjeljine (koji nije uopšte mali klub, ima mnogo gorih od njih), pa će i manje sredine imati šansu.
vryzas

#608 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by vryzas »

Radio Sarajevo wrote:Svima je dato dovoljno vremena da konsoliduju svoje klubove, pa ćemo naredne sezone imati krkljanac u borbi za opstanak, ali zbog toga sigurno neće biti prodavanja utakmica (barem dok se može teoretski ostati, plašim se posljednjih nekoliko kola) i kalkulisanja.

Dakle, ako u ovih pola godine i narednoj cijeloj sezoni jedan Velež, Sloboda, ili bilo koji drugi klub ne mogu osigurati da budu među prvih 10, onda i ne treba da igraju Premijer ligu. Manje sredine takođe imaju šansu da im klubovi ostanu u ligi, niko nije ho-ruk istjeran, i sigurno će među 12 klubova biti ovih poput Mladosti DK ili Radnika iz BIjeljine (koji nije uopšte mali klub, ima mnogo gorih od njih), pa će i manje sredine imati šansu.
:thumbup:

Ne kontam zasto neki drame...svi imaju istu startnu poziciju i kraj price. Ima dovoljno vremena da se svi "kvalitetno pripreme". :oops:
limeni

#609 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by limeni »

Svidja mi se ideja sa 12 klubova jer smo mi mala, siromasna i nerazvijena drzavica pa je 12 klubova sasvim dovoljno.
Smatram da ce ovi klubovi igrati ligu za prvaka nakon 22. kola i ti ce biti vjerovatno uvijek u prvoj ligi..

"FK SARAJEVO" SARAJEVO
"FK ZELJEZNICAR" SARAJEVO
"NK SIROKI" SIROKI BRIJEG
"HSK ZRINJSKI" MOSTAR
"FK BORAC" BANJA LUKA
"FK VELEZ" MOSTAR

Za opstanak ce se boriti

"NK CELIK" ZENICA
"FK RADNIK" BIJELJINA
"FK SLOBODA" TUZLA
"NK VITEZ" VITEZ
"FK OLIMPIC" SARAJEVO
"FK SLAVIJA" SARAJEVO

U nizem rangu ce biti renomirani timovi u rs-u

"FK LEOTAR" TREBINJE
"FK DRINA" ZVORNIK
"FK MLADOST" OBRASKA
"FK SLOGA" DOBOJ
"FK PODRINJE" JANJA

U F-BIH ce biti..

"NK TRAVNIK" TRAVNIK
"FK JEDINSTVO" BIHAC
"NK ZVIJEZDA" GRADACAC
"NK ORASJE" ORASJE
"FK VRBANJUSA" SARAJEVO

Mislim da ce se dici konkurencija i kvalitet fudbala u drzavi jer ce se svi boriti da makar jednom udju u prvi rang tako da ce se poboljsati infrastruktura i poslovanje klubova.
salle_eh1986

#610 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by salle_eh1986 »

studeni76 wrote:I šta se dobija sa ovim, osim ubijanja u pojam manjih sredina?! Stvara se neka zatvorena liga od 6 bivših YU ligaša plus hercegovci i Gracic. A ostali nek se rasformiraju jer nemaju šta tražit ovdje, na današnjem vaktu nije lako skupit milion ili dva da bi bio konkurentan Želji ili Sarajevu.
a šta treba
da svako selo ima premierligaša
da je dovoljno da mogu plaćati 10-ak igrača te ubace 10-ak juniora i eto ga, premier liga

aj vozdra
jeza u ledja

#611 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
To je mescini izlizana floskula. Zadnje pare sto su uletile u PL su u Sarajevo i u Slobodu, ne u Mladost ili Drinu.
Pravi povratak ulaganja je za sada i dalje uglavnom preko para od karata, a ne preko prodaje igraca. Za Evropu opet ti treba stadion, a u Obarskoj ne mozes igrati, vec u Zenici, BL, Sarajevu...
A i ti navijaci, tj. publika, sve ih je manje. I prije je bilo malo ali sad brojke pokazuju da ih je i jos manje. Ni dolazak Zeljeznicara ili Sarajeva u neko selo vise ne donosi veliku brojku na tribinama, osim ako ne dodje 500-1000 gostujucih navijaca. Mislim da je upravo to bila zadnja kap koja je prelila casu da se i ovi manji klubovi u ligi dohavizaju i daju glas za smanjenje iste. Jednostavno vise se ne isplati.
sumirprimus

#612 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sumirprimus »

ako ostane ovaj precjednik,prije ce sloboda ic u gornji dio tablice negoli donji.vidcemo...
zato je i trazio podrsku ostalih struktura da ostane ...nece covjek donji dio a ni sredinu,ko veli jebo ligu ako cemo se borit za deseto mjesto,sto je ispravno razmisljanje u ovoj kukuruz ligi,ako se ima finansijske osnove,slozi fina ekipa...
sloboda u zadnjim kolima nije nimalo naivan protivnik,nista zeljo nije bio bolji, u odnosu na jesenji dio prvenstva,kad je ruku na srce hladno dobio...
eto bumo vidli...
Registarska oznaka

#613 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Registarska oznaka »

sumirprimus wrote:ako ostane ovaj precjednik,prije ce sloboda ic u gornji dio tablice negoli donji.vidcemo...
zato je i trazio podrsku ostalih struktura da ostane ...nece covjek donji dio a ni sredinu,ko veli jebo ligu ako cemo se borit za deseto mjesto,sto je ispravno razmisljanje u ovoj kukuruz ligi,ako se ima finansijske osnove,slozi fina ekipa...
sloboda u zadnjim kolima nije nimalo naivan protivnik,nista zeljo nije bio bolji, u odnosu na jesenji dio prvenstva,kad je ruku na srce hladno dobio...
eto bumo vidli...
Vjeruj, sloboda i radnik ce biti u ligi 12..
Sloboda je napokon krenula da igra, poslozile se kockice, a isto mozemo reci i za Radnik.. Al eto, izgleda da su prodali tekmu Zvijezdi, il je Zvijezda fkt dobro odigrala :D
Grean

#614 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Grean »

Jesu li detalji ove lige 12 uopste definisani ili to tek dolazi.

Koliko kola ce se igrati, hoce li biti kao u Hrvatskoj dok su imali ligu 12, nakon 22 kola play off i podjela an one koji se bore za titulu/izlazak u Evropu i one koji se bore za opstanak. Po tom principu bude 32 kola. Mislim da je kod njih bio takav sistem.
Sarajevski-Seljak

#615 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Sarajevski-Seljak »

Grean wrote:Jesu li detalji ove lige 12 uopste definisani ili to tek dolazi.

Koliko kola ce se igrati, hoce li biti kao u Hrvatskoj dok su imali ligu 12, nakon 22 kola play off i podjela an one koji se bore za titulu/izlazak u Evropu i one koji se bore za opstanak. Po tom principu bude 32 kola. Mislim da je kod njih bio takav sistem.

Nije jos definisano kako ce se igrati, ali mislim da ce biti sistem sa "plej ofom", jer trokruzno bas nema smisla...
Grean

#616 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Grean »

Sarajevski-Seljak wrote:
Grean wrote:Jesu li detalji ove lige 12 uopste definisani ili to tek dolazi.

Nije jos definisano kako ce se igrati, ali mislim da ce biti sistem sa "plej ofom", jer trokruzno bas nema smisla...
I ja mislim da ce morati ici na to.

To je problem sa ligom 12 u odnosu na ligu 10, tesko je dobiti normalan broj kola i pravedan sistem bez play off-a. Ali bolje ista nego nista. Liga 10 ima i cetiri kola vise u cetverokruznom sistemu sto je isto tako prednost ako se zelimo pribliziti jacim ligama.
ado1230

#617 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

S obzirom na stanje terena kod nas mozda je i dovoljno 22 kola :P
Zastozato

#618 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Zastozato »

Meni se vise svidja liga sa 12 (32 kola) i play off-om nego liga sa 10 klubova. Previse je igrati 36 kola upravo zbog stanja terena, a malo je i monotono.
Tomahawk11
Globalni moderator

#619 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Tomahawk11 »

Ne moze nikako biti 12 klubova i 32 kola.
mirza_15

#620 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by mirza_15 »

Tomahawk11 wrote:Ne moze nikako biti 12 klubova i 32 kola.
2 x 11 = 22 prvi dio
2 x 5 = 10 play off i play out
Tomahawk11
Globalni moderator

#621 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Tomahawk11 »

mirza_15 wrote:
2 x 11 = 22 prvi dio
Mislio sam na regularni dio.
Sa PO moze, naravno.
ado1230

#622 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

Može i trokruzno bolji iz prethodna dva duela domaćin u trećem.
Zastozato

#623 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Zastozato »

mirza_15 wrote:
2 x 11 = 22 prvi dio
Upravo sam zbirajuci dva dijela dosao do 32 kola. Hvala na pojasnjenju.
Charuga
Globalni moderator

#624 Premijer liga BiH

Post by Charuga »

Nešto se desilo sa aktuelnom temom pa je nestala. Dok ne vidim može li se vratiti pišite ovdje, pa ćemo spojiti postove.
agnostic_front

#625 Re: Premijer liga BiH, 2015/16

Post by agnostic_front »

Željo šampion!
Locked