Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#601 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

pa dok je sletio,postavio laboratoriju,izabro uzorke za poksue..treba brat bratu hefta... :D
VCorp

#602 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by VCorp »

sumirprimus wrote:e sta je sa nuklearnim pokusima u out of space? :D
Nuklearno oruzje je zabranjeno koristiti osim na Zemlji. Samo treba jos da Amerima i Rusima lete nuklearke iznad nasih glava pa da koja '' slucajno '' eksplodira daleko od njih :kiss:
VCorp

#603 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by VCorp »

sumirprimus wrote:pa dok je sletio,postavio laboratoriju,izabro uzorke za poksue..treba brat bratu hefta... :D
Garant je sletio u Bosnu pa kao stranac mu trebalo dugo da dobije građevinsku :D
sizifinho

#604 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

sumirprimus wrote:nevezano za vanzemaljce, koji su tu svkako..
dje se moze u bosni nabavit thc ulje?
nigdje, i ako nadjes na nekog da prodaje, kupit ces nepotentni otpadak. Ako ti bas treba bolje sacekaj studentsko putovanje u amstersam, jeftini su pravo, puno jeftiniji od regularne cijene.

vjerovanje u Boga i vanzemaljce i carobne zubic vile imaju isti broj dokaza
Tomahawk11
Globalni moderator

#605 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

VCorp wrote:
Tomahawk11 wrote:E cuj, 100 % nastali od vanzemaljaca :mrgreen:
Jel ko vidio tog vanzemaljca? Osim ako nisu nevidljivi....
Volim i ja gledati SCI FI, ali prica nekih ljudi je za samo :lol:
I onda bi ozbiljnu konverzaciju. Vjerovanje u vanzemaljce koje takodje jos niko nije vidio, a nevjerovanje u Boga....ironija je cudo.
I dalje je bolja teorija nego od toga da je bogu trebalo sedam dana da napravi svijet :lol: Svemoćan a trebalo mu sedam dana :lol: :lol:
Hm, ne znam, kako je bolja? Ono ateisti tvrde da ne vjeruju u ono sto se ne vidi? Dakle, suplja je i ta teorija o nekim Titanima ili kako se vec zovu koji su nas stvorili ili doprinijeli nasoj evoluciji.
Smijes se vjerskoj teoriji, ali vanzemaljska je ok :mrgreen:
sumirprimus

#606 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

VCorp wrote:
Nuklearno oruzje je zabranjeno koristiti osim na Zemlji. Samo treba jos da Amerima i Rusima lete nuklearke iznad nasih glava pa da koja '' slucajno '' eksplodira daleko od njih :kiss:
a ko je zabranio i sto?
:D
sumirprimus

#607 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sumirprimus »

sizifinho wrote:
nigdje, i ako nadjes na nekog da prodaje, kupit ces nepotentni otpadak. Ako ti bas treba bolje sacekaj studentsko putovanje u amstersam, jeftini su pravo, puno jeftiniji od regularne cijene.

vjerovanje u Boga i vanzemaljce i carobne zubic vile imaju isti broj dokaza
jes siguran?
pa mozda neko dovlaci i u bosnu da valja...hebemli ga ima naroda sto koristi.
VCorp

#608 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by VCorp »

Tomahawk11 wrote:
VCorp wrote:
I onda bi ozbiljnu konverzaciju. Vjerovanje u vanzemaljce koje takodje jos niko nije vidio, a nevjerovanje u Boga....ironija je cudo.
I dalje je bolja teorija nego od toga da je bogu trebalo sedam dana da napravi svijet :lol: Svemoćan a trebalo mu sedam dana :lol: :lol:
Hm, ne znam, kako je bolja? Ono ateisti tvrde da ne vjeruju u ono sto se ne vidi? Dakle, suplja je i ta teorija o nekim Titanima ili kako se vec zovu koji su nas stvorili ili doprinijeli nasoj evoluciji.
Smijes se vjerskoj teoriji, ali vanzemaljska je ok :mrgreen:
Ko kaze da ja vjerujem u tu teoriju ? :lol: Samo sam rekao da je bolja, ipak vanzemaljci nemaju svete knjige, planove za sudnji dan itd ... pa im to pomaze kredibilitetu da postoje prije nego allah, Isus i takvi. :mrgreen:
Dozer

#609 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Nigdje. Javi mi se na PP, dacu ti detalje.
sizifinho wrote:u tom slučaju zakopajmo ratnu sjekiru, ti nam nastavi lijepiti zanimljive klipove a ja ću da ti kontroram :P
Sto se mene tice, nikakve ratne sjekire nije ni bilo jer sam odavno skontao da me ne razumijes, tj. da nisi upratio smisao onoga sto pricam. :-D
kerima1 wrote:VCorp, forumas Sizifinho nije ni govorio o zvanicnim religijama i religigijskom Bogu.
Klanje zivotinje koje spominjes kod salijevanja ploce.kuce je obicaj kod nasih bosanskih muslimana,ne dio vjerskih pravila.
Kerimice, ovdje malo grijesis. Klanje zivotinja, ali nerijetko i ljudi, potice iz religijskih ceremonija prinosenja zrtve bogu, kako bi se on "odobrovoljio" i prestao da "salje" oluje, vjetrove, da rodi ljetina, itd. itd. Ovo su istorijske cinjenice. E sad, to sto se prinosenje zrtve bogu danas malo promijenilo, ili recimo evoluiralo, pa se zivotinje vise ne kolju u svrhu prinosenja zrtve bogu, nego se kolju kao "obicaj" za nesto, ipak ne mijenja cinjenicu da se zivotinja kolje s nekim ciljem koji nije prezivljavanje radi gladi.
U konkretnom slucaju, ta zivotinja se kolje kako bi se posvetila kuca/ploca, ali to ipak potice od izvornog prinosenja zrtve bogu, samo sto se sada to radi da bi se kuca blagoslovila, ili sta vec....
Tako da je to klanje i danas, ipak, i dalje na neki nacin vezano za boga.
:-D Pazi nesto - ako ti ili ja nismo vidjeli vanzemaljce, postoje mnogi ljudi koji tvrde da jesu, kao i mnoga istrazivanja femonena UFO/NLO.
Ali, ne postoji ni jedan jedini covjek koji je rekao da je vidio boga, kao ni jedno jedino istrazivanje o njegovom "postojanju" ;)
Na YT ima na stotine, pa i hiljade klipova koje su snimili obicni ljudi. Na nekima se vide i nekakve kreature koje su okarakterisane kao vanzemaljske.
Onda, naravno, ti klipovi imaju na hiljade komentara u kojima se tvrdi da je sve fake, montaza, CGI, itd., pri cemu niko ne daje tacan opis nacina na koji je to uradjeno. Ali, isto tako ima i nekih oko kojih su se zadeverali i ozbiljni ljudi, naucnici, i koji te snimke uveliko proucavaju.

A sto se boga tice - tema je upravo i postavljena da bi se diskutovalo u tom pravcu, tj. da li su nasi bogovi oduvijek bili, zapravo, vanzemaljci, koji su bili daleko napredniji od nas (kao sto su i sada) i koji su nas svojim "mocima", a u stvari tehnologijom, uvijek fascinirali, ali i plasili, pa smo ih mi smatrali bogovima.
Last edited by Dozer on 31/08/2015 11:04, edited 1 time in total.
VCorp

#610 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by VCorp »

sumirprimus wrote:
VCorp wrote:
a ko je zabranio i sto?
:D
Upravo oni, pod pritiskom ostalih drzava. Ali zamisli scenu ono jebo te pogledas na nebo i vidis prsten od osam nuklearki kako kruzi iznad i samo cekas kad ce se jednom ili drugom šljamu dignuti a ko da gledam najebacemo mi haha

Eno jucer priznali iz Bijele Kuće kad su u septembru sami sebi raznijeli WTC da su imali na stolu plan da bace nuklearno oruzje na Irak ali kao Njemacka i jos neke drzave protestovale pa nisu. Luda je to stoka.
Tomahawk11
Globalni moderator

#611 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Pazi nesto - ako ti ili ja nismo vidjeli vanzemaljce, postoje mnogi ljudi koji tvrde da jesu.
Ali, ne postoji ni jedan jedini covjek koji je rekao da je vidio Boga
Tacno, tvrde. Nemaju nikakav konkretan dokaz, nista materijalno.
Zar se nije Bog pokazao Musa a.s. (Mojsije)? Da ne idemo dalje....
Na YT ima na stotine, pa i hiljade klipova koje su snimili obicni ljudi. Na nekima se vide i nekakve kreature koje su okarakterisane kao vanzemaljske.
Na sto bih ja rekao: dok god je to izgleda, zamagljeno, daj nesto jasno i konkretno, pa da kazemo, e to je to. Pa ni svemocna Amerika ne bi mogla sakriti sve te silne vanzemaljce koji se vrzmaju okolo.
da li su nasi bogovi oduvijek bili, zapravo, vanzemaljci
Cekaj malo, ako kazes da je Bog vanzemaljac, onda svakako imas pravo. Onaj ko je stvorio svjetove, ne moze biti zemljanin. Definitivno je vanzemaljac, ali kao duhovno, nikako materijalno bice.
BHCluster

#612 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by BHCluster »

Ako su uslovi pogodni zivot ce tu i poceti.
sizifinho

#613 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Tomahawk11 wrote: Cekaj malo, ako kazes da je Bog vanzemaljac, onda svakako imas pravo. Onaj ko je stvorio svjetove, ne moze biti zemljanin. Definitivno je vanzemaljac, ali kao duhovno, nikako materijalno bice.
a ko kaže da druga bića moraju biti materijalna?
Eto, uzmimo da postoje inteligentna bića s drugih planeta, ko kaže da moraju imati fizičku formu. Možda je, naše duhovno, njihovo kvantno?
Tomahawk11
Globalni moderator

#614 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

sizifinho wrote:
Tomahawk11 wrote: Cekaj malo, ako kazes da je Bog vanzemaljac, onda svakako imas pravo. Onaj ko je stvorio svjetove, ne moze biti zemljanin. Definitivno je vanzemaljac, ali kao duhovno, nikako materijalno bice.
a ko kaže da druga bića moraju biti materijalna?
Eto, uzmimo da postoje inteligentna bića s drugih planeta, ko kaže da moraju imati fizičku formu. Možda je, naše duhovno, njihovo kvantno?
Uglavnom se pretpostavlja da imaju neki fizicki oblik. Tu opet dodjemo do kljucne rijeci - pretpostavlja.
Nauka ulaze silne napore da dodje do nekog traga vanzemaljskog zivota, ali do sad je sve to teorija. Zato prica kako medju nama vrve vanzemaljci, ali to svjetske sile uspjesno sakrijavaju - ne pije vode. Sve je to domen teorije.
A sta ako uzmes da imamo vjersku osnovu o drugom svijetu. Dakle, to su u principu duhovna bica, je li? Naravno, ateisti ce se nasmijati i reci da ne postoji drugi svijet.
Dozer

#615 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Tomahawk11 wrote: Tacno, tvrde. Nemaju nikakav konkretan dokaz, nista materijalno.
Jel'? A...kako je izgledao? Dade li Musa ili Mojsije i jedan jedini opis tog boga koji mu se "pokazao"?
Na sto bih ja rekao: dok god je to izgleda, zamagljeno, daj nesto jasno i konkretno, pa da kazemo, e to je to. Pa ni svemocna Amerika ne bi mogla sakriti sve te silne vanzemaljce koji se vrzmaju okolo.
Zapravo - moze. I to i rade. Ne uspijevaju uvijek, pa ljudi vide NLO-e i snime ih, ali zato ovi uredno sve zataskaju, preokrenu, prikazu kao nekakve nebuloze tipa balona, pokusa ovoga i onoga, ili jednostavno sute i uopste se ne oglasavaju. Zasto je to sve tako - ostaje da nagadjamo, ali mislim da su upravo religije i skoro sigurna masovna svjetska histerija 2 osnovna razloga.
Cekaj malo, ako kazes da je Bog vanzemaljac, onda svakako imas pravo. Onaj ko je stvorio svjetove, ne moze biti zemljanin. Definitivno je vanzemaljac, ali kao duhovno, nikako materijalno bice.
Zapravo, ne mislim na to u tom smislu, nego kazem da su "mali zeleni" (a po svoj prilici nisu ni mali, a ni zeleni, nego malo veci i sivi, plus jos neki i nekakvi), koji su dolazili ovdje prije ko zna koliko, a sigurno dolaze i sada, u nasim, ljudskim mozgovima percipirani kao bogovi.

E sad... da li je neko, u nekom momentu, bio pametniji od ostatka ljudi pa skontao da to moze iskoristiti na neki nacin, pa smislio religiju, sebe proglasio nekakvim poslanikom ili prorokom, a za njim se povele mase...to ne znamo. Niti cemo, vjerovatno, ikada znati.
Ili, druga varijanta, da su ti poslanici bili, zapravo, vanzemaljci koji su nas, ljude, i s obzirom na nas mentalni nivo i znanje u vrijeme nastanka abrahamskih religija, na taj nacin pokusali okupiti i usmjeriti.

U svakom slucaju, postojece vjerske knjige su za nas danas krcate raznim nelogicnostima, bajkama i sl. Ali, u ono vrijeme to sigurno nisu bile. Za mene je onda logicno pitanje danas - da li su Tora, Biblija i Kur'an "izlapili", tj. da li je njihova inicijalna svrha i namjena postala danas suvisna?
Tomahawk11
Globalni moderator

#616 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:
Tomahawk11 wrote: Tacno, tvrde. Nemaju nikakav konkretan dokaz, nista materijalno.
Jel'? A...kako je izgledao? Dade li Musa ili Mojsije i jedan jedini opis tog boga koji mu se "pokazao"?
Zapravo - moze. I to i rade. Ne uspijevaju uvijek, pa ljudi vide NLO-e i snime ih, ali zato ovi uredno sve zataskaju, preokrenu, prikazu kao nekakve nebuloze tipa balona, pokusa ovoga i onoga, ili jednostavno sute i uopste se ne oglasavaju. Zasto je to sve tako - ostaje da nagadjamo, ali mislim da su urpavo religije i skoro sigurna masovna histerija 2 osnovna razloga.
Zapravo, ne mislim na to u tom smislu, nego kazem da su "mali zeleni" (a po svoj prilici nisu ni mali, a ni zeleni, nego malo veci i sivi, plus jos neki i nekakvi), koji su dolazili ovdje prije ko zna koliko, a sigurno dolaze i sada, u nasim, ljudskim mozgovima percipirani kao bogovi.

E sad... da li je neko, u nekom momentu, bio pametniji od ostatka ljudi pa skontao da to moze iskoristiti na neki nacin, pa smislio religiju, sebe proglasio nekakvim poslanikom ili prorokom, a za njim se povele mase...to ne znamo. Niti cemo, vjerovatno, ikada znati.
Ili, druga varijanta, da su ti poslanici bili, zapravo, vanzemaljci koji su nas, ljude, i s obzirom na nas mentalni nivo i znanje u vrijeme nastanka abrahamskih religija, na taj nacin pokusali okupiti i usmjeriti.

U svakom slucaju, postojece vjerske knjige su za nas danas krcate raznim nelogicnostima, bajkama i sl. Ali, u ono vrijeme to sigurno nisu bile. Za mene je onda logicno pitanje danas - da li su Tora, Biblija i Kur'an "izlapili", tj. da li je njihova inicijalna svrha i namjena postala danas suvisna?
Kur'an u svom izvornom obliku sigurno nije izlapio, to ti mogu sigurno reci. Naravno, danas svako prevodi na svoj jezik kako mu je cejf, ali ona verzija na arapskom je nepromijenjena. Za ostale vjerske knjige ne mogu reci, nisam kompetentan.

Vidis, pitas kako je izgledao Bog kojeg je Musa/Mojsije vidio....a nisi ni vanzemaljce vidio, ali tvrdis da postoje :D
Na osnovu cega? Tvrdnji, teorija, raznih spisa i prica koje nemaju podlogu za svoju tvrdnju. No, ti si odabrao da vjerujes u to i postujem. To bi trebalo da bude polazna tacka, da svako postuje izbor onog drugog. Ali ne, uglavnom se podsmijevamo jedni drugima, jer je onaj drugi odabrao da vjeruje u ono sto nema teorije da je ispravno.
Ako su mali zeleni ili kakvi vec mocniji od ljudi (trebali bi biti), kako je onda covjek uspio da ih sakrije cijelo vrijeme?! Za sve ove godine, negdje bi procurilo. Ako i postoje, previse su daleko od nas da bi mogli potvrditi da postoje.
sizifinho

#617 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

@tomahawk

druže, ja vjerujem da mi tek trebamo zakoračiti u drugi svijet... znašu kojem smo mi dobu. Mi smo sad, kao kad je jedan Neandretalac sjedio na kamenu, pa mi ispala palija i pala na pod. On stao, konta što li je palija pala na pod? U vodi je plutala... zašto ovdje ne pluta? Pa je digne, pa pušta. Na kraju zaključi da sve što se digne, mora pasti.

A onda hiljadama godina kasnije newtonu padne jabuka na glavu.

eh mi smo ti neandretalci. Čitav svijet zakona i pravila postoji za koji mi ne znamo. A ko zna ima li još šta izvan tog.
Nauka nikad ne pobija religiju, samo dokazuje da nema dokaza. Vjerovati je jedno, a dokazivati nešto što se ne može dokazati je drugo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#618 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

sizifinho wrote:@tomahawk

druže, ja vjerujem da mi tek trebamo zakoračiti u drugi svijet... znašu kojem smo mi dobu. Mi smo sad, kao kad je jedan Neandretalac sjedio na kamenu, pa mi ispala palija i pala na pod. On stao, konta što li je palija pala na pod? U vodi je plutala... zašto ovdje ne pluta? Pa je digne, pa pušta. Na kraju zaključi da sve što se digne, mora pasti.

A onda hiljadama godina kasnije newtonu padne jabuka na glavu.

eh mi smo ti neandretalci. Čitav svijet zakona i pravila postoji za koji mi ne znamo. A ko zna ima li još šta izvan tog.
Nauka nikad ne pobija religiju, samo dokazuje da nema dokaza. Vjerovati je jedno, a dokazivati nešto što se ne može dokazati je drugo.
Sto ja i ne sporim. Daleko smo mi od nekog saznanja svega oko nas.
Nema dokaza ni za vanzemaljski zivot. Sve je to samo teorija. Ako opet uzmemo da je i nauka na nekih 20-30 % od onog sto je jos potrebno i moguce istraziti, onda je licemjerno reci nema dokaza da ima Boga, ali zato postoje vanzemaljci (za koje takodje nema preciznog dokaza). Ovo govorim vise za stav forumasa ateista spram Boga, a koji opet zastupaju naucnu teoriju. Hajmo se dogovoriti - nema Boga. nema vanzemaljaca ili ima Boga, ima vanzemaljaca. Ostale opcije su, kako vec rekoh, licemjerne.
Dozer

#619 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Tomahawk11 wrote: Kur'an u svom izvornom obliku sigurno nije izlapio, to ti mogu sigurno reci. Naravno, danas svako prevodi na svoj jezik kako mu je cejf, ali ona verzija na arapskom je nepromijenjena. Za ostale vjerske knjige ne mogu reci, nisam kompetentan.

Vidis, pitas kako je izgledao Bog kojeg je Musa/Mojsije vidio....a nisi ni vanzemaljce vidio, ali tvrdis da postoje :D
Na osnovu cega? Tvrdnji, teorija, raznih spisa i prica koje nemaju podlogu za svoju tvrdnju. No, ti si odabrao da vjerujes u to i postujem. To bi trebalo da bude polazna tacka, da svako postuje izbor onog drugog. Ali ne, uglavnom se podsmijevamo jedni drugima, jer je onaj drugi odabrao da vjeruje u ono sto nema teorije da je ispravno.
Ako su mali zeleni ili kakvi vec mocniji od ljudi (trebali bi biti), kako je onda covjek uspio da ih sakrije cijelo vrijeme?! Za sve ove godine, negdje bi procurilo. Ako i postoje, previse su daleko od nas da bi mogli potvrditi da postoje.
Upravo i pricamo ovdje o tome.
Ali, za pocetak, mislim da nema potrebe da izvrces ono sto napisah. Fino rekoh - ako ih nismo vidjeli ti ili ja, postoje hiljade ljudi koji tvrde da jesu, kao i raznih snimaka. Sta je fake, sta nije - ne znam. Ali, cinjenica je da su neki od tih snimaka zaista frapantni, kao i da postoje vise nego detaljni opisi.
S druge strane, da li postoji i jedan jedini snimak boga, ili bilo kakav opipiljliv dokaz njegovog postojanja. Znamo da ne postoji. Nisa osim vjerskih knjiga koje je, navodno, bog diktirao svojim poslanicima.

Evo jedna od zadnjih kompilacija NLO-a iz ove godine. Ljudi kazu - a zasto su svi ovi snimci uvijek lose kvalitete? Ali, budimo svjesni da se vecina ovih snimaka napravi mobitelima, a svi znamo kako izgleda snimak tom kamerom, pa ma koje rezolucije da je, pogotovo kada se nesto zumira. Ali, pogledajte izvjestaj sa FOX-a i slucaj u Njemackoj (5:55), ili snimak odmah iza tog (6:15), ili 13:33, itd. Montaze...?

A ko hoce snimak pravom kamerom, evo i slucaja iz Turske, iz 2009.

A ovdje je taj cijeli slucaj detaljno obradjen - http://turkeyufocase.blogspot.com/
Tomahawk11
Globalni moderator

#620 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Cekaj malo,
ako ih nismo vidjeli ti ili ja, postoje hiljade ljudi koji tvrde da jesu
S druge strane, da li postoji i jedan jedini snimak boga, ili bilo kakav opipiljliv dokaz njegovog postojanja. Znamo da ne postoji.
Tebi ovo ok?
S jedne strane imas ljude koji tvrde da su vidjeli NLO, vanzemaljce, snimke u kojima vidimo letece tanjire (ako i postoje, prilicno sam siguran da im brodovi ne izgledaju poput tanjira).
S druge strane, imas ljude (Bozije poslanike) koji isto tako tvrde da su vidjeli Boga, da su ostvarili komunikaciju s njim, imas to dokumentovano u vidu zapisa (Svete knjige).
Sve je stvar koliko u nesto zelis vjerovati.
sizifinho

#621 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

@tomahawk

taj dio, što kažeš: hajmo se svi složiti nema Boga, nema vanzemaljaca ili ima Boga, ima vanzemaljaca...

Možemo to posmatrati kao kvantnu propoziciju u kojoj jedna čestica je u svim kvantnim stanjima u svim trenucima, a kad je pogledamo direktno, onda je u samo jednom kvantnom stanju. Kao kad gledaš video, pa pritisneš pauzu... frame koji gledaš je do trenutka "pauze" bio dio cijelog filma, ali ti si ga onda zaustavio i zarobio tačno u tom trenutku... ako pustiš dalje, pa opet zaustaviš, bit će drugi prikaz iako je dio jednog filma.
Na tome počiva i šrodingerova mačka, koja i jeste i nije sve dok se ne otvori kutjia.

Ateisti koji tvrde da nemaju Boga, tvrde tako samo jer im nedostaje dokaza. Tj. ako su to pravi ateisti. Imaš ti one što tvrde da ga nema, samo jer su čuli da je kul bit ateista.
Pošto je Bog nešto što mi ne možemo dokazati da postoji, oni polaze s tačke da ga nema. Naravno, to je njihovo vjerovanje. A vjernici vjeruju da ga ima, jer imaju svoje "dokaze". To je njihovo vjerovanje. Atistički vjerovanje i teističko vjerovanje nisu kontradiktorni.
Jer u slučaju DA SE BOG dokaže... ateisti će priznat da nisu u pravu. A ako se dokaže da Bog ne postoji... teisti oopet neće priznati da nisu u pravu.
Zato je, u većini slučajeva, ateistički mindset više otvoren od religijskog.

@Dozeru, upravu je Tomahawk.
Ako ćeš ići po principu tog da imaju dokazi, tvrdnje, iskazi
Onda moraš prihvatiti i činjenicu da tvrdnje, dokazi i zapisi jednog proroka važe isto koliko i očevica vanzemaljaca.
Tomahawk11
Globalni moderator

#622 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

@sizifinho, vidi, nema problema, onaj ko nece da vjeruje u Boga, njegov izbor, isto tako, misli da nema istog - ok. Samo ne treba biti licemjer, treba uzeti u obzir i argumentaciju druge strane, pa bi onda i dijalog bio sadrzajniji i razumniji.
Da, otvoreniji je, jer imas vise prostora nego u vjerskom segmentu. Vjerski segment ima jasno odredjene smjernice.
sizifinho

#623 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Tomahawk11 wrote:@sizifinho, vidi, nema problema, onaj ko nece da vjeruje u Boga, njegov izbor, isto tako, misli da nema istog - ok. Samo ne treba biti licemjer, treba uzeti u obzir i argumentaciju druge strane, pa bi onda i dijalog bio sadrzajniji i razumniji.
Da, otvoreniji je, jer imas vise prostora nego u vjerskom segmentu. Vjerski segment ima jasno odredjene smjernice.
pa zato ja s Dozerom imam često rasprave, jer on uzima za argumentaciju labilne dokaze i često ih prezentuje kao što i vjernik prezentuje svoje dokaze, uz tvrdnju da je to to, da ne treba dalje i da su slijepi oni što ne prihvataju istinu.
Treba naći čvrst dokaz, pa ga razmotrit, tipa roewell slučaj, pa izjave CIA agenata i astronauta, ljudi koji bi možda mogli biti upravu. I opet i njihove izjave treba uzeti sa backupom. A ovako ove klipove lijepiti, nažalost, nije ni čudo što su ljudi skeptični, nakon žita i krugova za koje su tvrdili da su nastali od strane vanzemaljaca, a ljudi ih pravili, pa onda masovnog naleta tih fotomontaža, šta očekivati nego vjerovanje da je sve fotomontaža. Ali ne znači da jeste. Samo se ne može uzet kao dokaz
Maxxtro

#624 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Maxxtro »

sizifinho wrote:
Maxxtro wrote:
Dozer wrote: Od naseg postanka, pa do najvece moguce brzine (za brzinu cu dodati smao jedan detalj - ona moze biti prakticno neogranicena u vakuumu. Npr. ako ispalimo puscano zrno s MIR-a u prazan svemir, i ako to zrno ne udari ni u sta i ne omete ga bilo koja gravitacija nekog objekta, sta ga sprecava da postogne brzinu vecu od 300.000.000 m/s?
Sprecava ga specijalna teorija relativnosti i citava fizika od pocetka 20.stoljeca naovamo, nema to nikakve veze sa preprekama ili da li je u vakuumu ili ne. Uostalom, i da nije teorije relativnosti, zasto bi to puscano zrno konstantno ubrzavalo u svemiru? Valjda ti je poznat 1.Njutnov zakon, tijelo bi ostalo u stanju ravnomjernog pravolinijskog kretanja bez prisustva sile?
sprečava ga masa
kada su u CERNU ubrzavali elektrone, postajali su brži i brži, sve dok nisu dosegnuli kritičku masu koju nisu mogli preći i nisu se mogli kretati brže. Ta masa je bila brzina svjetlosti.
Malo si se nespretno izrazio ovdje, ne mozes masu izjednacavati sa brzinom svjetlosti, niti se elektroni mogu ubrzati do brzine svjetlosti, ali razumijem sta si htio reci, i objasnjenje tome upravo lezi, kako sam rekao, u specijalnoj teoriji relativnosti. Moj odgovor je vise bio upucen Dozeru i njegovim proizvoljnim teorijama.
Dozer

#625 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Stanite malo, pauza, break - da se organizujemo :)

Hajde da stvari gledamo tacno onakvima kakve jesu, a ne da ih uporedjujemo na nacin na koji to nikako ne mogu biti.

Dakle, religije, tj. vjernici VJERUJU da bog postoji. To znaci da ne znaju, a ne znaju jer nemaju opipljivih dokaza. I upravo se zato i kaze da VJERUJU. Da li je ovo tacna i korektna postavka? E sad, osim postojanja vjerskih knjiga u kojima se kaze sta se kaze, da li postoji ista drugo za sta se mozemo uhvatiti i reci da je to sto u njima pise tacno i istina?

S druge strane, ako pricamo o vanzemaljcima, a pod tim se misli na druga ziva inteligentna bica, njihovom postojanju i posjetama nasoj planeti, ja mislim da je zaista potpuno bez veze i ignorantski zaobilaziti stvari koje su ocigledne i za koje postoje svima vidljivi dokazi. Naravno, sad je stvar licne volje i shvatanja da li ce se ti dokazi prihvatiti ili cemo ih gledati kao laz, montazu, podmetanje, i sl. Pri tome, ja mislim da je zaista dobro pitanje u ovome - zasto bi se to podmetalo?
Postoje i svjedocastva insidera, raznih vladinih ljudi koji su iz ko zna kojeg razloga odlucili progovoriti. Oni se, po pravilu, diskredituju na XY nacina, i to rade upravo vlade. A ima takvih i pobijenih. Zasto ako je ono sto govore - laz?

Evo, zadnja dva klipa. Da li zaista mozemo reci da su svi ti snimci fake? Bas svi?

@Siza
Opet spominjes krugove u zitu i da je potvrdjeno da su ih pravili ljudi, a to je netacno. Ima onih koje su pravili ljudi, tj. pokusali da ih prave, ali oni nisu ni izbliza bili kao "originali". Jednostavno, ljudi nisu uspjeli ni priblizno da naprave onako precizne crteze, pogotovo ne za jednu noc, a ni nacin savijanja biljaka nije bio ni priblizan originalima jer su kod originala biljke savijene velikom toplotom (naucnici potvrdili), dok su ljudi to radili kojekakvim letvama i sl. Takodjer, na originalima je cesto bilo tragova radijacije, a kod ljudskih ne.
Vec smo o ovome pricali, ali evo jos jednom, samo jedan klip na kojem se vide mnogi ti "krugovi u zitu". Zaista bih volio znati na koji nacin i koliko ljudi bi bilo potrebno da naprave ovakve stvari za jednu noc.... Ja sam, recimo, vrlo dobar s tehnickim crtanjem, ali vjeruj mi na rijec da nesto ovakvo ne bih mogao ni nacrtati za manje od 2h, u simetriji koja jeste...

Last edited by Dozer on 31/08/2015 14:12, edited 4 times in total.
Post Reply