Makedonija
-
chile987
#601 Re: Makedonija
Sad znam kako se Slo. osjecala 90-tih.
Nista, samo izvoziti oruzje za prodati njima i gledati sa strane.
Nista, samo izvoziti oruzje za prodati njima i gledati sa strane.
-
Duka Dizel
#602 Re: Makedonija
Znaju da su Lužički Srbi.155_mm wrote: ja vjerujem da oni znaju sta su. ali pitanje je da li oni znaju da su srbi.
To je zapadnoslovensko pleme, sličnije recimo Poljacima, nego južnoslovenskim Srbima.
Samo eto nose to cool ime...
-
Bodkin
#603 Re: Makedonija
Ko su ba luzicki srbi i kako su oni bitni?
-
155_mm
#604 Re: Makedonija
ako te preCednik cuje najebo si. a ti sad pricaj tako i dalje.cyprus wrote:
Ostavimo BiH i Srbe po strani... To o čemu pričaš, jel to ono isto pravo koje imaju Katalonci, Baski, Čečeni, tirolski Austrijanci, kiparski Turci, estonski Rusi i mnogi drugiDe poleti da im to kažeš, uhvati muštuluka
![]()
U ozbiljnoj konkurenciji provala na ovom forumu, ova je pri samom vrhu liste istih... Narodi sami po sebi ne posjeduju teritoriju tako da ne mogu izglasavati otcjepljenje teritorija... Npr. ne postoji albanski dio Makedonije, ne postoji čak ni autonomna teritorijalna jedinica u kojoj Albanci mogu uživati viša politička prava nego na ostatku makedonske teritorije... Postoje samo (uglavnom multietničke) opštine, među kojima neke imaju veću, a neke manju albansku populaciju... Dakle, Albanci bi trebali izglasati otcjepljenje čega i kako bi ta teritorija trebala izgledat?
I btw, kako albanska četvrtina odjednom postade polovina
- gospodja profiterka
#605 Re: Makedonija
Teoretski, građani su nosioci suvereniteta. Shodno tome, služeći se demokratskim instrumentima (referendumom) građani mogu djelomično raščiniti rečeni suverenitet i zasnovati svoju državu, kao što se i dešavalo. Građani, a ne etnije. Sasvim slučajno, u takvim situacijama su građani obično pripadnici iste etnije, ali to je, je li, puka podudarnost.Ostavimo BiH i Srbe po strani... To o čemu pričaš, jel to ono isto pravo koje imaju Katalonci, Baski, Čečeni, tirolski Austrijanci, kiparski Turci, estonski Rusi i mnogi drugiDe poleti da im to kažeš, uhvati muštuluka
![]()
U ozbiljnoj konkurenciji provala na ovom forumu, ova je pri samom vrhu liste istih... Narodi sami po sebi ne posjeduju teritoriju tako da ne mogu izglasavati otcjepljenje teritorija... Npr. ne postoji albanski dio Makedonije, ne postoji čak ni autonomna teritorijalna jedinica u kojoj Albanci mogu uživati viša politička prava nego na ostatku makedonske teritorije... Postoje samo (uglavnom multietničke) opštine, među kojima neke imaju veću, a neke manju albansku populaciju... Dakle, Albanci bi trebali izglasati otcjepljenje čega i kako bi ta teritorija trebala izgledat?
E sad, svi građani mogu pokušati, pa čak i uspjeti u sprovedbi referenduma, ali to ne znači da će ih većina drugih država priznati. Tu već nema nikakve obaveze i druge članice UN-a se ravnaju spram svojih interesa.
I to je to.
- cyprus
#606 Re: Makedonija
Što će reći - sama sebe pobijašgospodja profiterka wrote:Teoretski, građani su nosioci suvereniteta. Shodno tome, služeći se demokratskim instrumentima (referendumom) građani mogu djelomično raščiniti rečeni suverenitet i zasnovati svoju državu, kao što se i dešavalo. Građani, a ne etnije. Sasvim slučajno, u takvim situacijama su građani obično pripadnici iste etnije, ali to je, je li, puka podudarnost.Ostavimo BiH i Srbe po strani... To o čemu pričaš, jel to ono isto pravo koje imaju Katalonci, Baski, Čečeni, tirolski Austrijanci, kiparski Turci, estonski Rusi i mnogi drugiDe poleti da im to kažeš, uhvati muštuluka
![]()
E sad, svi građani mogu pokušati, pa čak i uspjeti u sprovedbi referenduma, ali to ne znači da će ih većina drugih država priznati. Tu već nema nikakve obaveze i druge članice UN-a se ravnaju spram svojih interesa.
I to je to.
@155, šta ja imam sa precednikom?
-
155_mm
#607 Re: Makedonija
hadj dobro. da zavrsimo ovaj off.mogli bi i poljaci na kraju ispasti srbi. a i da su sorbonu u parizu osnovali srbi.Duka Dizel wrote:Znaju da su Lužički Srbi.155_mm wrote: ja vjerujem da oni znaju sta su. ali pitanje je da li oni znaju da su srbi.
To je zapadnoslovensko pleme, sličnije recimo Poljacima, nego južnoslovenskim Srbima.
Samo eto nose to cool ime...
.
- gospodja profiterka
#608 Re: Makedonija
Ne pobijam bolan... Ne svi građani, već bilo koja grupa građana koja na području na kojem obitava može sprovesti uspješan referendum. Pa ljudi moji, čitajte s razumijevanjem...cyprus wrote:Što će reći - sama sebe pobijašgospodja profiterka wrote:Teoretski, građani su nosioci suvereniteta. Shodno tome, služeći se demokratskim instrumentima (referendumom) građani mogu djelomično raščiniti rečeni suverenitet i zasnovati svoju državu, kao što se i dešavalo. Građani, a ne etnije. Sasvim slučajno, u takvim situacijama su građani obično pripadnici iste etnije, ali to je, je li, puka podudarnost.Ostavimo BiH i Srbe po strani... To o čemu pričaš, jel to ono isto pravo koje imaju Katalonci, Baski, Čečeni, tirolski Austrijanci, kiparski Turci, estonski Rusi i mnogi drugiDe poleti da im to kažeš, uhvati muštuluka
![]()
I to je to.
Kako misliš da je Kosovo steklo nezavisnost pobogu.
-
155_mm
#609 Re: Makedonija
mozda ti ne sa njim ali bi on mogao imati sa tobom. ako nastavis da poturas te price kako se nema pravo na odCepljenje.cyprus wrote:Što će reći - sama sebe pobijašgospodja profiterka wrote:Teoretski, građani su nosioci suvereniteta. Shodno tome, služeći se demokratskim instrumentima (referendumom) građani mogu djelomično raščiniti rečeni suverenitet i zasnovati svoju državu, kao što se i dešavalo. Građani, a ne etnije. Sasvim slučajno, u takvim situacijama su građani obično pripadnici iste etnije, ali to je, je li, puka podudarnost.Ostavimo BiH i Srbe po strani... To o čemu pričaš, jel to ono isto pravo koje imaju Katalonci, Baski, Čečeni, tirolski Austrijanci, kiparski Turci, estonski Rusi i mnogi drugiDe poleti da im to kažeš, uhvati muštuluka
![]()
I to je to.
da ne bude poslije nisam znao. jos bi ti mogao i vehabija ispasti.
-
Duka Dizel
#610 Re: Makedonija
Da nije referendumom?gospodja profiterka wrote: Kako misliš da je Kosovo steklo nezavisnost pobogu.
- gospodja profiterka
#611 Re: Makedonija
Naravno, referendumom. A zatim priznanjem većine članica UN-a. I to je sve što je potrebno. Ali zvuči jednostavnije nego što jeste.Duka Dizel wrote:Da nije referendumom?gospodja profiterka wrote: Kako misliš da je Kosovo steklo nezavisnost pobogu.
-
Duka Dizel
#612 Re: Makedonija
Pa kad je života ti bio taj referendum?gospodja profiterka wrote:Naravno, referendumom. A zatim priznanjem većine članica UN-a. I to je sve što je potrebno. Ali zvuči jednostavnije nego što jeste.Duka Dizel wrote:Da nije referendumom?gospodja profiterka wrote: Kako misliš da je Kosovo steklo nezavisnost pobogu.
Biće da smo nešto propustili.
-
radostan dan
#613 Re: Makedonija
evo ti ku.ac, uzmi ga ti pa ga pripoji danskoj...Zviz wrote:rijesenje je da Kosovo bude u Srbiji, sjeverni dio Albanije Crnoj Gori...
pa se javi za jedno 20 godina.
- gospodja profiterka
#614 Re: Makedonija
Pa kad je života ti bio taj referendum?
Biće da smo nešto propustili.
An independence referendum was held in Kosovo, then known as the Autonomous Province of Kosovo and Metohija between 26 and 30 September 1991. The dissolved Provincial Assembly had declared the Republic of Kosova a sovereign and independent state on 22 September 1991. Over 99% of voters voted in favour of independence, with a turnout of 87%.[1] The referendum was boycotted by Serbs living in the region, who comprised around 10% of the population
- cyprus
#615 Re: Makedonija
gospodja profiterka wrote:Ne pobijam bolan... Ne svi građani, već bilo koja grupa građana koja na području na kojem obitava može sprovesti uspješan referendum. Pa ljudi moji, čitajte s razumijevanjem...![]()
Kako misliš da je Kosovo steklo nezavisnost pobogu.
A Kosovo je dobilo nezavisnost (IZMEĐU OSTALOG) i zato što je bilo definisano kao teritorija... Šta misliš zašto Preševska dolina nije sprovela referendum i dobila nezavisnost?
- gospodja profiterka
#616 Re: Makedonija
Gdje je bilo definisano kao teritorija moliću lijepo?cyprus wrote:gospodja profiterka wrote:Ne pobijam bolan... Ne svi građani, već bilo koja grupa građana koja na području na kojem obitava može sprovesti uspješan referendum. Pa ljudi moji, čitajte s razumijevanjem...![]()
Kako misliš da je Kosovo steklo nezavisnost pobogu.De mi reci samo: na kom području?
A Kosovo je dobilo nezavisnost (IZMEĐU OSTALOG) i zato što je bilo definisano kao teritorija... Šta misliš zašto Preševska dolina nije sprovela referendum i dobila nezavisnost?Ili još bolje pitanje: zašto makedonski Albanci nisu iskoristili to pravo koje ti tvrdiš da imaju i već davno napustili Makedoniju?
A Preševska dolina ne može sve dok su stvari, ahm, neizvjesne.
PS. na području na kojem obitava rekoh.
-
Duka Dizel
#617 Re: Makedonija
Mani se wikipedie.gospodja profiterka wrote:An independence referendum was held in Kosovo, then known as the Autonomous Province of Kosovo and Metohija between 26 and 30 September 1991. The dissolved Provincial Assembly had declared the Republic of Kosova a sovereign and independent state on 22 September 1991. Over 99% of voters voted in favour of independence, with a turnout of 87%.[1] The referendum was boycotted by Serbs living in the region, who comprised around 10% of the population
Taj referendum je u to vreme bio relevantan kao i onaj nedavni za nezavosnost Venecije.
- gospodja profiterka
#618 Re: Makedonija
Famozno...Duka Dizel wrote:Mani se wikipedie.gospodja profiterka wrote:An independence referendum was held in Kosovo, then known as the Autonomous Province of Kosovo and Metohija between 26 and 30 September 1991. The dissolved Provincial Assembly had declared the Republic of Kosova a sovereign and independent state on 22 September 1991. Over 99% of voters voted in favour of independence, with a turnout of 87%.[1] The referendum was boycotted by Serbs living in the region, who comprised around 10% of the population
Taj referendum je u to vreme bio relevantan kao i onaj nedavni za nezavosnost Venecije.
Irelevantan veliš?
- cyprus
#619 Re: Makedonija
gospodja profiterka wrote:Gdje je bilo definisano kao teritorija moliću lijepo?cyprus wrote:gospodja profiterka wrote:Ne pobijam bolan... Ne svi građani, već bilo koja grupa građana koja na području na kojem obitava može sprovesti uspješan referendum. Pa ljudi moji, čitajte s razumijevanjem...![]()
Kako misliš da je Kosovo steklo nezavisnost pobogu.De mi reci samo: na kom području?
A Kosovo je dobilo nezavisnost (IZMEĐU OSTALOG) i zato što je bilo definisano kao teritorija... Šta misliš zašto Preševska dolina nije sprovela referendum i dobila nezavisnost?Ili još bolje pitanje: zašto makedonski Albanci nisu iskoristili to pravo koje ti tvrdiš da imaju i već davno napustili Makedoniju?
![]()
A Preševska dolina ne može sve dok su stvari, ahm, neizvjesne.
PS. na području na kojem obitava rekoh.
Joj na šta ja trošim vrijeme
- cyprus
#620 Re: Makedonija
Pa to te pitam... De mi na primjeru makedonskih Albanaca reci koje je to područjecyprus wrote:PS. na području na kojem obitava rekoh.
- gospodja profiterka
#621 Re: Makedonija
A tek ja što trošim vrijeme...
Tebi je, valjda, poznato da je kosovska autonomija ukinuta 23. marta 1989. godine? Ne?
Tebi je, valjda, poznato da je kosovska autonomija ukinuta 23. marta 1989. godine? Ne?
- gospodja profiterka
#622 Re: Makedonija
Ne trolam čovječe! Pa zar je ovo tako teško za shvatiti? Na prostoru na kojem zainteresirani građani mogu sprovesti uspješan referendum naravno. Znaš šta je potrebno za održavanje referenduma? Znaš? Prikupljanje potpisa i te fore? Pa onda referendum, pa brojanje glasova. Pa onda, temeljem referendumskih rezultata nešto proglasiš. Sve po PS-u i u skladu s međunarodnim pravom. Eh, tu je vododjelnica. Fol je dobiti što više priznanja od članica UN-a. I oko toga makedonski Albanci sigurno neće imati mnogo problema, jer se većini zemalja ta nezavisnost ne kosi s nacionalnim interesima, naprotiv. I to je sve. Pa šta si ti mislio? Građani brate raspišu referendum, vrh demokratije.cyprus wrote:Pa to te pitam... De mi na primjeru makedonskih Albanaca reci koje je to područjecyprus wrote:PS. na području na kojem obitava rekoh.Il de makar reci da trolaš...
-
zijancer
#623 Re: Makedonija
jel ima ikakav konkretan snimak jucerasnje pucnjave, osim ovog dima preko krovova i transportera s gradanima po raskrsnicama ?
-
Martinez_
#624 Re: Makedonija
Teksas, Dagestan, Katalonija...šta je poenta sa ''definisanim teritorijama''?cyprus wrote:
- cyprus
#625 Re: Makedonija
Jesi li pročitao ono što sam stavio u zagradu i pod caps lock IZMEĐU OSTALOG... Teksas, Dagestan i Katalonija jesu teritorijalno definisani, ali nemaju to nešto ''ostalo'' što ima Kosovo...Martinez_ wrote:Teksas, Dagestan, Katalonija...šta je poenta sa ''definisanim teritorijama''?cyprus wrote: