ZVIZDIĆ U POSJETI BOŠNJACIMA U ALBANIJI: POKRETANJE PROCEDURE ZA STICANJE STATUSA MANJINE
Status Bošnjaka u Albaniji još uvijek nije riješen za razliku od ostalih nacionalnih manjina poput grčke, makedonske i crnogorske koji su riješili svoj status, istakao je počasni konzul BiH u Draču Fikret Klarić tokom posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zajednici Bošnjaka u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).
U Konzulatu BiH u Draču, na čijem je čelu Klarić, čiji su preci porijeklom iz Mostara, razgovarali su o statusu koji ima ova bošnjačka manjina.
Klarić je rekao da je posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od izuzetnog značaja za bošnjačku zajednicu u Albaniji.
"U Albaniji u opštinama Šijah, Sukht i Džavzotaj živi oko deset hiljada Bošnjaka čiji su preci prije 140 godina stigli u Albaniju iz Mostara, Počitelja, Čapljine, Blagaja i Domanovića. Tokom posljednjih dvadest godina bošnjačka manjina je načinila veliki napredak. Osnovali smo Udruženje Bošnjaka Zambak i imamo dvije domovine. To je naše bogatstvo i time se ponosimo", rekao je konzul Klarić.
Govorio je i o mogućnostima za dvojno državljanstvo i zamolio je predsjedavajućeg Zvizdića da se založi za otpočinjanje procedure rješavanja ovih problema.
Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo prilikom da se susretne sa Bošnjacima i rekao da su Bošnjaci u Albaniji vrlo vrijedan dio društva i da su se uspjeli integrirati u društvene tokove ove države. Pohvalio je stoljetno njegovanje bosanskog jezika i rekao da su rijetke zajednice koje na ovakav način njeguju svoj identitet.
Predsjedavajući Zvizdić je obećao da će inicirati pokretanje procedure kako bi ova velika zajednica dobila status manjine u Albaniji.
Bosansko-Bosnjacka Strategija
- nikad_vise
#601 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
-
Patriotska_Liga
#602 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Hajde nek smo jednom dočekali posjetu ovog karaktera. Sad nek svrati na Kosovo i traži opštinu Rečane, pa onda slijedi Sandžak i traženje autonomije.
- reis1
#603 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Jarane, kad se mi Bosnjaci pravimo tako pametni, onda ti Hrvatska i zatvori granice. Ti dozivis 11-ti genocid, i sa 60% teritorija sada BiH, padnes na 25% BiH. Pa onda kada dobijemo te samarcine, onda se mi malo urazumimo, pa napravimo federaciju i konfederaciju s Hrvatima, pa onda dobijes i nesta otvorene granice i dotoka, a i neku ispomoc u oslobadjanju BiH, sto je i tvoj i hrvatski interes.Patriotska_Liga wrote:Hrvatska zatvori granice i kao rezultat dobije Veliku Srbiju ispod nosa Zagrebu. Stvarno ovaj @reis1 vrti isključivo neke SF scenarije.
Dakle, nakon sto si izgubio svoju ideolosku bazu i gradove kao: Beograd, Valjevo, Uzice... Niksic, Pljevlju... Gacko, Focu, Bijeljinu, Banjaluku, Prijedor... kroz 11 genocida... glupa bosnjacka ovca
Kada si ti integriran u hrvatstvo ili sa hrvatstvom, onda kako to jedan drugi primjer iz povijesti pokazuje, ne dobijas samarcine ti, vec onaj ko hoce da te istrijebi, i koji to cini vec nekoliko puta.
Last edited by reis1 on 29/05/2015 19:32, edited 1 time in total.
-
Patriotska_Liga
#604 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Da, to je razlog za pomenute genocide.
Neozbiljan si sagovornik.
Neozbiljan si sagovornik.
- reis1
#605 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
No, nisu tu interesi integracije Hrvatske i BiH samo bezbjednosne prirode.
Mogu se tu sloziti i neki drugi strateski interesi, ekonomski, kulturni, prometni, obrazovni, itd. Hr i BiH je jedinstven prostor i u tom smislu, suplementi koji se nadopunjuju, pa ne postoji osnova za rivalitet vec suradnju.
Mogu se tu sloziti i neki drugi strateski interesi, ekonomski, kulturni, prometni, obrazovni, itd. Hr i BiH je jedinstven prostor i u tom smislu, suplementi koji se nadopunjuju, pa ne postoji osnova za rivalitet vec suradnju.
-
Patriotska_Liga
#606 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ne mogu identitetski. I tu je kraj priče.
- nikad_vise
#607 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mi Bosnjaci?reis1 wrote:Jarane, kad se mi Bosnjaci pravimo tako pametni, onda ti Hrvatska i zatvori granice. Ti dozivis 11-ti genocid, i sa 60% teritorija sada BiH, padnes na 25% BiH. Pa onda kada dobijemo te samarcine, onda se mi malo urazumim, pa napravimo federaciju i konfederaciju s Hrvatima, pa onda dobijes i nesta otvorene granice i dotoka, a i neku ispomoc u oslobadjanju BiH, sto je i tvoj i hrvatski interes.Patriotska_Liga wrote:Hrvatska zatvori granice i kao rezultat dobije Veliku Srbiju ispod nosa Zagrebu. Stvarno ovaj @reis1 vrti isključivo neke SF scenarije.
Dakle, nakon sto si izgubio svoju ideolosku bazu i gradove kao: Beograd, Valjevo, Uzice... Niksic, Pljevlju... Gacko, Focu, Bijeljinu, Banjaluku, Prijedor... kroz 11 genocida... glupa bosnjacka ovcanije bolan sebi u stanju okrenuti u glavi vec vrti isti scenario i po 12-ti put.
Kada si ti integriran u hrvatstvo ili sa hrvatstvom, onda kako to jedan drugi primjer iz povijesti pokazuje, ne dobijas samarcine ti, vec onaj ko hoce da te istrijebi, i koji to cini vec nekoliko puta.
Ljepotane moj,@hafizovo hrvatstvo je mala maca za tebe.On zagovara neku Hrvatsku dzemahiriju na prostoru BiH dok ti zagovaras ulazak cijele drzave u NDH.Nebi te se ni Tuđman postidio
-
Patriotska_Liga
#608 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Prometni interesi 
- reis1
#609 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ti si ovako ono malo dobar takticar, kuzisnikad_vise wrote:Mi Bosnjaci?reis1 wrote:Jarane, kad se mi Bosnjaci pravimo tako pametni, onda ti Hrvatska i zatvori granice. Ti dozivis 11-ti genocid, i sa 60% teritorija sada BiH, padnes na 25% BiH. Pa onda kada dobijemo te samarcine, onda se mi malo urazumim, pa napravimo federaciju i konfederaciju s Hrvatima, pa onda dobijes i nesta otvorene granice i dotoka, a i neku ispomoc u oslobadjanju BiH, sto je i tvoj i hrvatski interes.Patriotska_Liga wrote:Hrvatska zatvori granice i kao rezultat dobije Veliku Srbiju ispod nosa Zagrebu. Stvarno ovaj @reis1 vrti isključivo neke SF scenarije.
Dakle, nakon sto si izgubio svoju ideolosku bazu i gradove kao: Beograd, Valjevo, Uzice... Niksic, Pljevlju... Gacko, Focu, Bijeljinu, Banjaluku, Prijedor... kroz 11 genocida... glupa bosnjacka ovcanije bolan sebi u stanju okrenuti u glavi vec vrti isti scenario i po 12-ti put.
Kada si ti integriran u hrvatstvo ili sa hrvatstvom, onda kako to jedan drugi primjer iz povijesti pokazuje, ne dobijas samarcine ti, vec onaj ko hoce da te istrijebi, i koji to cini vec nekoliko puta.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ljepotane moj,@hafizovo hrvatstvo je mala maca za tebe.On zagovara neku Hrvatsku dzemahiriju na prostoru BiH dok ti zagovaras ulazak cijele drzave u NDH.Nebi te se ni Tuđman postidio
A ovo strategije, nisi dorastao tome, sto ne znaci da neces, ali sad-zasad ne isplati ti se tu pengat
-
palermo
#610 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
reis1 wrote:
Pisam se od smijeha majkemi...![]()
![]()
Sad ozbiljno, jel Hrvatska zatvoriti granice sama......može li ??? de bolan, ne bacaj šuplju......
@ daddy cool, nisi bogami u pravu glede identiteta forumaša sa kojim k'o biva trenutno diskutujem
-
daddy-kool
#611 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Koji je tu interes Hrvatske i da li ga pokazuju na neki način?reis1 wrote:Jarane, kad se mi Bosnjaci pravimo tako pametni, onda ti Hrvatska i zatvori granice. Ti dozivis 11-ti genocid, i sa 60% teritorija sada BiH, padnes na 25% BiH. Pa onda kada dobijemo te samarcine, onda se mi malo urazumimo, pa napravimo federaciju i konfederaciju s Hrvatima, pa onda dobijes i nesta otvorene granice i dotoka, a i neku ispomoc u oslobadjanju BiH, sto je i tvoj i hrvatski interes.Patriotska_Liga wrote:Hrvatska zatvori granice i kao rezultat dobije Veliku Srbiju ispod nosa Zagrebu. Stvarno ovaj @reis1 vrti isključivo neke SF scenarije.
-
Patriotska_Liga
#612 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Interes Hrvatske je da nam se osveti što nećemo u konfederaciju s njima 
-
daddy-kool
#613 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ma simpa su obojica (mislim da nisu ista osoba).palermo wrote:
@ daddy cool, nisi bogami u pravu glede identiteta forumaša sa kojim k'o biva trenutno diskutujem
Obojica su inteligentni i imaju provokativne i hrabre ideje, što ja cijenim jer kroz ovakvo istraživanje ideja i otvorenu diskusiju svi širimo svoje vidike.
-
palermo
#614 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ma mislim, u krajnjoj liniji je nebitno jesu li ista osoba (iako ja mislim da jesu), na forumu smo ne u realnom životu........pismen je, i zna napisati vrlo dobre stvari, ali na kraju, jer jednostavno ne zna (ili neće) stati, postane neozbiljno....te se i ono što je dobro napisano izgubi u toj neozbiljnosti....daddy-kool wrote:Ma simpa su obojica (mislim da nisu ista osoba).palermo wrote:
Obojica su inteligentni i imaju provokativne i hrabre ideje, što ja cijenim jer kroz ovakvo istraživanje ideja i otvorenu diskusiju svi širimo svoje vidike.
- nikad_vise
#615 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Akademik Ferid Muhić
https://www.youtube.com/watch?v=XW2NVv1aXi8
https://www.youtube.com/watch?v=XW2NVv1aXi8
- Gojeni H
#616 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Od presudnog znacaja za Bosnjake i Bosance je jako vezivanje uz Ameriku.
U ovome dakako treba biti oprezan. Bog neka je na pomoci onima kojima SAD dodje da uvode demokratiju.
Anglo-saksonski blok (SAD, UK, Australija, te povremeno Kanada) se pokazao do sada najjacim na svijetu, i uvijek spremnim da intervenise bilo gdje u svijetu, sa ili bez odobrenja UN-a.
Evropljani po pitanju geostrategije i odbrane nisu na istoj talasnoj duzini, vec se jedni priklanjaju Americi a drugi nastoje da je ne naljute.
Ovo ih generalno cini slabim i neefektivnim.
Jedan potencijalni vid "zapecacenog" saveza bi bio vezivanje nase namjenske industrije sa velikim korporacijama iste proizvodne djelatnosti u SAD.
Postoje naznake da ovo ne bi bila "nemoguca misija", a nama bi osim sigurnosne garancije dala i ekonomski podstrek.
U ovome dakako treba biti oprezan. Bog neka je na pomoci onima kojima SAD dodje da uvode demokratiju.
Anglo-saksonski blok (SAD, UK, Australija, te povremeno Kanada) se pokazao do sada najjacim na svijetu, i uvijek spremnim da intervenise bilo gdje u svijetu, sa ili bez odobrenja UN-a.
Evropljani po pitanju geostrategije i odbrane nisu na istoj talasnoj duzini, vec se jedni priklanjaju Americi a drugi nastoje da je ne naljute.
Jedan potencijalni vid "zapecacenog" saveza bi bio vezivanje nase namjenske industrije sa velikim korporacijama iste proizvodne djelatnosti u SAD.
Postoje naznake da ovo ne bi bila "nemoguca misija", a nama bi osim sigurnosne garancije dala i ekonomski podstrek.
-
Patriotska_Liga
#617 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
I uvijek spremnim da pobijedi u bilo kojem ratu. Zadnji put kad je neka od ovih država izgubila rat desilo se kada su SAD izborile nezavisnost od Britanije. Svrstaj se na ovu stranu i siguran si da ćeš na kraju bilo kakvog sukoba izaći kao pobjednik.Gojeni H wrote:Od presudnog znacaja za Bosnjake i Bosance je jako vezivanje uz Ameriku.
- reis1
#618 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
To je pravo pitanje jos jednom.daddy-kool wrote: Koji je tu interes Hrvatske i da li ga pokazuju na neki način?
Kada bih ja bio u kozi nekog Hrvata, recimo u Zadru, pa strateski razmisljao, to bilo ovako. Kako stoji na brazilskoj zastavi "ordem e progesso", sto je bit svakog nacionalnog/drzavnog/i sl. organiziranja, to je i nas hrvatski interes sto vise pojacati ta dva elementa u drustvu. Ako se orjentiramo i promatramo samo prvu stavku, bezbjedonosni dio, mi moramo strateski analizirati izmedju ostalog i nase okruzenje. Pa su nasi susjedi:
- Italijani, oni su svjetska sila, koji su u posljednjih stotinu godina dva puta napali moj grad; sa njima imamo nekoliko stotina km granice
- Madjari, oni su svojevremeno bili sila, koji su kontrolirali veci dio Hrvatske, od kojih se mi nismo mogli otpeljati nekih 800 godina; sa njima imamo nekoliko stotina km granice
- Srbi, oni imaju te fix ideje o pripajanju cijele Dalmacije Srbiji, i oni su u ovoj mojoj generaciji napali moj grad; sa njima imamo nekoliko stotina km granice
- Slovenci, sa njima nikada nismo bili u sukobu, ali nedavno su i oni htjeli prisvojiti dio nase teritorije, i blokirali su nam ulaz u EU 5 godina zbog toga
- Bosnjaci, s njima smo takodje najveci dio povijesti se gurali, ali oni su sada u sukobu najvise sa Srbima, pa ne pokazuju neke pretenzije prema nama
- Crnogorci, oni su mali, ali takodje svako malo zele nas teritorij, npr. na Prevlaci i u Dubrovniku
NATO jeste jedna bezbjedonosna organizacija koja je nama bitna, u kojoj se nalaze i ti nasi susjedi i koja ce u bliskoj projekciji progutati i ove ostale ex-yu susjede. NATO nije garant bezbjednosti, jer su jedini garant bezbjednosti tvoje vlastite snage. Npr. iako su Turska i Grcka dva veoma bitna clana NATO organizacije, oni su svoje medjusobne projekcije interesa vrsili cak i oruzanim sredstvima.
Naravno, NATO je tu moderator koji moze to sprijeciti, ali projekcije interesa uvijek nadju druge puteve kako se mogu vrsiti. Npr. Turska i Grcka nisu sada u oruzanom sukobu, vec u tzv. hladnom ratu - gdje Turska kao veca ulaze normalan napor u bezbjednosne resurse, dok Grcka mora ulagati znatno veci napor, pa dolazi do lomljenja ekonomije. Primjerice, grcka vojska kao bezbjedonosni resurs kosta vise nego sve vojske od Grcke do Finske zajedno - u istocnoj EU - i to Grci ne ulazu u taj resurs toliko zato sto im je ceif, vec pokusavaju odrzati svoju nezavisnost ili nepotpadanje pod tutora.
Pa tako i mi Hrvati, strateska analiza kaze da osim velikog saveznika kojeg moramo imati jer jedini granicimo sa velikim, mi moramo projicirati svoje interese i tako da mozemo eliminirati ove ostale potencijalne prijetnje: Madjare, Srbe, Slovence, Bosnjake. Prije je to bilo u nekim vrstama jugoslavenskih integracija sa Srbima, koje su Srbi razhebali, a sada stvari moramo projicirati sa ovima koji takodje imaju interese u integracijama s nama.
To bi bila bezbjedonosna strateska analiza koja pokriva 80% sustine. A postoje naravno i ekonomski aspekti, ali da ne duzimo dalje ovaj post...
I da, Hrvati pokazuju te interese, npr. posljednjih 150 godina ideje stvaranja hrvatske nacije nisu bile fokusirane na integraciju samo Dalmatinaca, Slavonaca, Dubrovcana, Istrana, vec i Bosnjaka. Kroz razlicite periode se to pokazivalo i u KSHS gdje su postojali saveznicki odnosi, pa onda kroz tu nesretnu NDH, pa na posljetku pokazuje se i kroz federaciju (i nezazivjelu) konfederaciju Bosnjaka i Hrvata.
-
Lug
#619 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Nama je najpametnije se udruziti Madzarskom
pak nek i oni vide kako je u sendvicu..

ma to vam je Pasa i ekipa, uvik veseli..daddy-kool wrote:Ma simpa su obojica (mislim da nisu ista osoba).palermo wrote:
- reis1
#620 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Lug wrote:Nama je najpametnije se udruziti Madzarskompak nek i oni vide kako je u sendvicu..
To je i hafisaga preporucio, kaze hajte sa Madjarskom i Slovenijom... ali je namjerno ili nenamjerno zaboravio ono hajte sa Italijom...
-
zavrzlama
#621 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Kao prvo,otkud ti pomisao da Hrvatskoj treba bilo kakav savez sa BIH....reis1 wrote:No, nisu tu interesi integracije Hrvatske i BiH samo bezbjednosne prirode.
Drugo svako surovanje bosnjaka sa hrvatskom i hrvatima je najbolja usluga srbiji i BIH srbima da raspaecaju BIH...
Trece, sto ti neznas niti si dovoljno politicki dalekovidan je cinjenica da bosnjacima ne treba nikakav savez sa susjednim drzavama jer ih vodi u nestanak a drzavu BIH od gotova prave veresiju...
BIH ce biti drzava srba,bosnjaka ,hrvata i ostaih gradjana BIH ILI drzava bosnjaka i bosanaca.....znaci u svakoj opciji bosnjacima ide u korist...tema moze pod kljuc.
-
Lug
#622 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
reis1 wrote:Lug wrote:Nama je najpametnije se udruziti Madzarskompak nek i oni vide kako je u sendvicu..
To je i hafisaga preporucio, kaze hajte sa Madjarskom i Slovenijom... ali je namjerno ili nenamjerno zaboravio ono hajte sa Italijom...
ja i dotore na istim talasnim
Nama treba neprijatelj i Srba i Hrvata i Madjari su pravi izbor, hem vole more ko i mi. Mada mi nisu mrske i Talijanke
- reis1
#623 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ja samo znam, kao svjedok ovih dogadjaja koje je nasa generacija dozivjela, da kada su Hrvati i Bosnjaci poceli surovati, u Banjaluci je nestalo struje.zavrzlama wrote:Kao prvo,otkud ti pomisao da Hrvatskoj treba bilo kakav savez sa BIH....reis1 wrote:No, nisu tu interesi integracije Hrvatske i BiH samo bezbjednosne prirode.
Drugo svako surovanje bosnjaka sa hrvatskom i hrvatima je najbolja usluga srbiji i BIH srbima da raspaecaju BIH...
Trece, sto ti neznas niti si dovoljno politicki dalekovidan je cinjenica da bosnjacima ne treba nikakav savez sa susjednim drzavama jer ih vodi u nestanak a drzavu BIH od gotova prave veresiju...
BIH ce biti drzava srba,bosnjaka ,hrvata i ostaih gradjana BIH ILI drzava bosnjaka i bosanaca.....znaci u svakoj opciji bosnjacima ide u korist...tema moze pod kljuc.
-
stafi
#624 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
i onda je ubrzo došla, jer se hrvatima nije ratovalo za bosnu. čak su odbili i artiljerijsku podršku.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#625 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mi to zovemo primirjem.stafi wrote:i onda je ubrzo došla, jer se hrvatima nije ratovalo za bosnu. čak su odbili i artiljerijsku podršku.
Sto ste vi stali?