1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post Reply

Genocid se desio:

DA
120
75%
NE
41
25%

Total votes: 161

jastuk1

#601 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

Cybernetic wrote:
Pa naravno da je u medjuvremenu bosanski identitet postao totalni promasaj, jer su se sve mracne i regresivne sile u BiH ujedinile da sprijece bilo kakvo stapanje stanovnistva. Sto su srpski i hrvatski nacionalisticki ideolozi zapoceli, to ce izgleda dovrsiti muslimanski. Sprovodi se politika islamsko-konzervativnog panbosnjastva dok se istovremeno kunu u BiH. Koja licemjernost. A sada evo uce nove narastaje negiranjem genocida zarad interesa jedne strane drzave, ali prije svega na svoju stetu. Takva politika ce zavrsiti getoizacijom.
Presmješno - prijetiš nečim što je odavno realnost! Odavno smo već tri geta. I da Srbi i Hrvati stoje bolje ekonomski davno bi se i formalno ocijepili od BiH. Nego je računica pokazala da je bolje u BiH nego minijatura državi.

Tako da "muslimanski" ideolozi neće ništa dovrštiti kao što isprazno prijetiš, nemaju šta dovršit - ovi drugi već davno sve i rekli i realizovali i opečatili.

Farbaj providnim izvrtanjima neke druge naivčine, neke druge koji nemaju dostojanstva i hraču po sebi. AKO TAKVE MOŽEŠ IGDJE NAĆI!!! ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#602 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by JoseMujica »

apoksiomen wrote:
JoseMujica wrote:
upravo je takvim prostupom ne samo prekrajaš nego otvaraš neverendless story da svak po svom ćeifu zove genocidom šta mu odgovara...samim time genocid, kao najteži oblik zločina, postaje relativan i običan poput pljačke kladionica
Ne, jer je definicija genocida sama po sebi jasna, tako da ako ju se slijedi, neće doći do nazivanja svega i svačega genocidom. Uostalom, već smo iskopali da je čovjek koji je izmislio pojam genocida to napravio u WW2, ali da je imao na pameti stradanje Armenaca 20-tak godina prije i da je napravio jasnu referencu na njih. Prema tome, iz još jednog razloga, nazvati armenski genocid genocidom NIJE anahrono.
taj čovjek nije morao tražiti uzor u Osmanskoj imperiji već ga je imao u praksi Deutsches Reicha s početka XX stoljeća u nečemu što se tada zvalo Njemačka jugozapadna Afrika
almir90

#603 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by almir90 »

apoksiomen wrote: Jok, nego su meni dedu Jovu i babu Spasojku eutanazirali da se ne muče pod stare dane.
Stidi se nemaš poštovanja prema tuđim žrtvama.
Ja poštujem žrtve bilo čije da su, a oni koji ne poštuju tuđe žrtve ne dobiju poštovanje ni za svoje žrtve. (eto vam ga na sad, pa vidite)
Ti i tvoja brača Turci, Arapi i ostali muslimani upravo to radite nemate poštovanja prema tuđim žrtvama.
Ja samo ne vjerujem da je bio genocid u Srebrenici i da je ubijeno 8372 ljudi. Što se tiče toga, zalažem se za ravnopravnu internacionalnu komisiju gdje će bošnjački i srpski eksperti iz BiH, RS i Srbije i Crne Gore zajedno i ravnopravno otvoriti popise, preispitati događaje 95. u kontekstu vremena, ispitati ime, godine, identitet, godinu stradanja itd. svake žrtve i da se konačno utvrdi istina, a ne da se okolo oko toga stalno po svijetu svađamo i da jedna strana stalno grakće "genocid", a ovu drugu što je u njemu učestvovala niko ništa ne pita osim da prizna. :izet:
Zločini su bili strašni i nad Bošnjacima i nad Srbima i nad Hrvatima i nad drugim kršćanima/muslimanima.
Rat krvav bosanski građanski i okupacioni/oslobodilački.
Tada je pobijeno 40 000 Srba i Hrvata a to se krije od javnosti i ne govori se o ubijenim Srbima i Hrvatima od strane Bošnjaka i braće njihove muslimanske.
Valjda znate da su čak poslije rata Bošnjaci ubijali Hrvate po srednjoj Bosni handžarima i mitraljezima na Božić i stavljali bombe u crkve.
Istinu ne prihvatate samo laži prihvatate i širite.

Eto, jel ti ovako ima više smisla? :D :D :D :D Bi li volio da neko nešto ovako napiše za Srebrenicu? Ne bi. E sad još uzmi u obzir da tamo nije ubijeno 8 000 ljudi nego milijun i po i uzmi to u srazmjer. Ako nije stradalo milijun i po ljudi, znaš i sam da nije ni troje. Čak i ako je prava brojka "samo" milijun ili 800 000 ili 500 000, mijenja li to išta? Ili to nije genocid (a u BiH se obilježava genocid nad Bošnjacima u Han-pijesku, genocid u Prijedoru, genocid u Kozarcu, genocid u Ustiprači, svako selo ima svoj genocid; a s druge strane masovni pokolj Armenaca koji ih je izbrisao s istoka Turske zauvijek nije genocid)?
Šta ima stručnjak? Za razliku od Turaka, presuda za počinjen Genocid u Srebrenici je donesena zahvaljujući ovim osobama (postavit ću linkove na dnu). I nema potrebe da mi nekakvim četnicima dozvolimo da oni rade "reviziju" Genocida u Srebrenici. Četalji su dovoljno uraditli, tako što su trošili ogromna sredstva svih poreznih obveznika BiH (da, to je na nicou BiH) plaćajući razne "akademike i stručnjake" da rade relativizaciju i umanjuju zločine počinjene u Srebrenici. Sad, kad kokuzi više nemaju para, i kad se to sve zna, eh de mi sad lijepo da nam Bošnjaci dozvole i plate da mi njih ismijavamo. Pa neće moći to tako!

GeeTnT

#604 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by GeeTnT »

JoseMujica wrote:
apoksiomen wrote:
JoseMujica wrote:
upravo je takvim prostupom ne samo prekrajaš nego otvaraš neverendless story da svak po svom ćeifu zove genocidom šta mu odgovara...samim time genocid, kao najteži oblik zločina, postaje relativan i običan poput pljačke kladionica
Ne, jer je definicija genocida sama po sebi jasna, tako da ako ju se slijedi, neće doći do nazivanja svega i svačega genocidom. Uostalom, već smo iskopali da je čovjek koji je izmislio pojam genocida to napravio u WW2, ali da je imao na pameti stradanje Armenaca 20-tak godina prije i da je napravio jasnu referencu na njih. Prema tome, iz još jednog razloga, nazvati armenski genocid genocidom NIJE anahrono.
taj čovjek nije morao tražiti uzor u Osmanskoj imperiji već ga je imao u praksi Deutsches Reicha s početka XX stoljeća u nečemu što se tada zvalo Njemačka jugozapadna Afrika
Znači gledao si političku emisiju u kojoj nijemac kritikuje turskog predstavnika za dogadjaje prije WW2....a ovaj ga blijedo gleda i ne može da vjeruje...

Tako nešto se danas dešava kada Srbi kritikuju Turke zbog Armenije...a usput ubace koju kritiku i Bošnjacima..tek toliko da se zna.. :lol:
Bodkin

#605 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Bodkin »

Opetja033 wrote:
Cybernetic wrote:
Opetja033 wrote: O tome i govorim. Ko si ti da negiras etnicku pripadnost bilo kome? Ili ja ili neko peti ili deseti. Zasto su Bosnjaci u Sandzaku, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu "privremeni" a Srbi i Hrvati u BiH "konstantni", "pravi".
Zasto sirenje srpstva ne gledati kroz prizmu sirenja interesne sfere tvoje (ideoloske) majcice Rusije?

Na stranu sve ostalo, tebi se mora priznati jedna stvar. Od svih salonaca na ovoj temi najmanje si ofiran u negiranju bosnjastva i neprijateljstvu prema BiH i Bosnjacima. Imas daleko najbolje svilene rukavice ispod kojih se krije ista, "Crna Ruka". Daleko si inteligentniji od sumara koji dolaze i prolaze ovim forumom, svoje forsiranje velikosrpske ideologije si vjesto sakrio iza ljevicarske ideologije. Medjutim to ne mijenja sustinu, jer si izbjegao odgovor na moje vrlo jednostavno pitanje: negiras bosnjastvo dok nemas problem sa srpstvom i hrvatstvom.
Opet ti ne razumijes sto sam zapravo napisao. Govorim o islamizaciji bosnjackog nacionalnog identiteta. Pljuje se po ljudima koji zagovaraju zajednicki bosanski identitet bez konfesionalne "obveze", ali ideolozi muslimanstva, pardon, bosnjastva zato pronalaze drevne Bosnjake na planinama Kosova. Bosnjastvo je samo privremena kategorija. Cilj je nekakvo otomansko muslimanstvo.
Razumijem ja savrseno sta ti govoris, cak sta vise ni sam nisam za pretjerano vezivanje bosnjastva uz islamski identitet ali sam itekako protiv tzv. "bosanstva" tj - novog jugoslovenstva.
Ovo ostalo je previse smijesno da bih uopce komentarisao. Teorija zavjere u najboljem David Icke stilu.
prvo, jel moguce da ti je svako ko se ne slaze sa tobom salonac?

drugo, postoje dva puta i samo dva u bosni. jedan je da je to skup srba, hrvata i bosnjaka. svako ima svoju historiju, kulturu, jezik i vjeru na kraju ce svako dobiti i svoj dio zemlje. da li ce ostati skupa ili ne nemam pojma.
drugi put je da postoji neko kome je na prvom mjestu zemlja bosna pa onda etnija pa onda vjera. ako nema ni jednog od ova tri naroda da to zeli, gradjanska bosna nikad vise nece doci u stvarnost, a ni ovakva bosna nema svrhe. onda sam i ja za to da svako dobije svoj entitet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#606 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by _BataZiv_0809 »

Cybernetic wrote:
Ako si iz Zenice, izvini, nije mi je namjera vrijedjati Zenicane, ali u njoj se jos od rata desavaju "bizarne" stvari. Druge zemlje su za bh. gradove ucinile mnogo vise pa ne vidim slicna okupljanja i mahanje njihovim zastavama. Kazem da ovo turcenje nije nikakva slucajna pojava nego dobro izradjen plan jednog ideoloskog kruga. Neki dan na Facebooku slucajno naletim na nekakvu stranicu "Bosnjaci" na kojoj admin veli sljedece o Jovanu Divjaku:

"Jovan Divjak je vratio generalske činove! Da li ga treba smatrati izdajnikom Armije R BiH i vrhovnog komadanata Alije Izetbegovića? Umjesto da dajete patetične odgovore, razmislite malo! On je tako izabrao, on je vratio činove i odrekao se časti da bude general naše armije. Taj čin vraćanja činova u vojnom rječniku predstavlja pokajanje za učešće u određenoj vojnoj formaciji i pravljenje distane u odnosu na nju. Umjesto djetinjaste logike, pogledajte stvari relano, ljudi se mijenjaju. Bio je heroj i general, a onda je sam sve to pogazio."

Na to reaguje bivsi borac Armije BiH (bosnjacke nacionalnosti):

"Ja sam bošnjak i šta ako kažem da mi je žao što sam proveo rato u armi BiH sa puškom u ruci i da sam tri puta ranjavan i da nebi nikad više stao u odbranu zemlje bosne."

Administrator stranice "Bosnjaci" mu odgovara:

"Pseto jedno odvratno! Dezerteru jedan, za takve postoji u ratu kratak postupak."

Ne radi se ni o Jovi, ni o ovom veteranu, ni o nekakvom Sandzakliji koji se krije iza stranice "Bosnjaci" nego o stvaranju jednog novog psiholoskog stanja medju Bosnjacima. To stanje podrazumijeva odustajanje od cjelovite BiH ili nekakvog "gradjanskog" koncepta (i naravno hajku protiv onih koji se izjasnjavaju kao Bosanci), vezanje za muslimane Srbije, CG, Kosova i Makedonije koji su privremeno skupljeni pod naziv Bosnjaci i konacno orijentacija ka Turskoj.
Sve to razumijem i slazem se.

Reagovao sam na ovu tvrdnju o Zenici. Tursi kontigent mirovnih snaga je tu stacioniran i ucinili su dosta za lokalnu zajednicu.

A u trzisnoj privredi, da sebi neko dozvoli da ne prodaje stanove kupcima zbog njihove nacionalnosti,priznat ces, jako stupidno zvuci.
apoksiomen

#607 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by apoksiomen »

York Light 100`s wrote:
Malo je patetično od strane drugih dovoditi genocid u Tursko-Bošnjačke prijateljske odnose, skoro svaka država ili narod je imala genocidašku politiku u svojoj historiji pa ne mora značiti ako neko gaji prijateljske odnose da automatski podržava genocid.
Pa naravno da ne znači. Ja govorim o onom dijelu populacije koji se bukvalno propeo na noge da dokaže da nad Armencima nije počinjen genocid. Kada bratimljenje dođe do te tačke, po meni nastaje problem.
apoksiomen

#608 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by apoksiomen »

almir90 wrote: Šta ima stručnjak? Za razliku od Turaka, presuda za počinjen Genocid u Srebrenici je donesena zahvaljujući ovim osobama (postavit ću linkove na dnu). I nema potrebe da mi nekakvim četnicima dozvolimo da oni rade "reviziju" Genocida u Srebrenici. Četalji su dovoljno uraditli, tako što su trošili ogromna sredstva svih poreznih obveznika BiH (da, to je na nicou BiH) plaćajući razne "akademike i stručnjake" da rade relativizaciju i umanjuju zločine počinjene u Srebrenici. Sad, kad kokuzi više nemaju para, i kad se to sve zna, eh de mi sad lijepo da nam Bošnjaci dozvole i plate da mi njih ismijavamo. Pa neće moći to tako! ]
Ništa, evo, u tebe?
Šta je po tebi bitnije, ono šta je presuđeno ili ono šta je bilo? Na Srebrenici ćemo inzistirati da je genocid jer je tako reko sud, a Armence ko šiša kad nisu imali "sreću" da tad postoji neki međunarodni sud koji će to ispitati i kazniti?
Da se istina arbitrarno utvrđuje između dvije strane za stolom bi svakako bilo besprizorno i uvredljivo za žrtve, to je ono što sam htio reći. I baš zato nema nikakva smisla da Armenci i Turci zajedno sjedaju za stol i odlučuju šta je bilo.
Drugi put me čitaj malo bolje u kontekstu onoga na što repliciram.
apoksiomen

#609 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by apoksiomen »

JoseMujica wrote:
Ti me ili ne kontaš ili se praviš. Čovjek koji je skovao izraz genocid (Poljak inače) je sam napravio referencu na Armence, nazvavši njihovo stradanje genocidom. Dakle, taj pojam nije "skrojen" za Jevreje da bi se nekome 50 godina kasnije šuhnulo da tako nazove i pokolj nad Armencima, nego je sam tvorac termina imao na umu stradanje Armenaca i to je jasno pokazao u svojim pisanjima.
Cybernetic

#610 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:03, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#611 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by _BataZiv_0809 »

Cybernetic wrote: Ja mislio ti znas o cemu govorim...

http://forum.klix.ba/zgrada-u-kojoj-sta ... 60163.html
Koja glupost Tito dragi :roll:

Ako si povjerovao u ovo, fakat si me razocarao :run:

O toj robovlasnickoj firmi u vlasnistvu new age hadzija imam najgore misljenje. Znam da se i pricalo da se nemuslimani ne mogu u njoj zaposliti, a eto moj prvi komsija Nenad radi kod njih 10 godina :zzzz:

Mislim fakat da ne povjeruje covjek kakve se sve gluposti pisu.
almir90

#612 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by almir90 »

apoksiomen wrote:
Ništa, evo, u tebe?
Šta je po tebi bitnije, ono šta je presuđeno ili ono šta je bilo? Na Srebrenici ćemo inzistirati da je genocid jer je tako reko sud, a Armence ko šiša kad nisu imali "sreću" da tad postoji neki međunarodni sud koji će to ispitati i kazniti?
Da se istina arbitrarno utvrđuje između dvije strane za stolom bi svakako bilo besprizorno i uvredljivo za žrtve, to je ono što sam htio reći. I baš zato nema nikakva smisla da Armenci i Turci zajedno sjedaju za stol i odlučuju šta je bilo.
Drugi put me čitaj malo bolje u kontekstu onoga na što repliciram.
Turci nek' odgovaraju za svoja (zlo)djela. Da, i ja ovo smatram genocidom, to je moje mišljenje, naravno da se to nigdje ne pika, a to mene i ne brine puno.

Što se relativizacije i negiranja tiče, znamo dobro ko je tu najbolji, i ko i dan danas krije zločince u svojim redovima. I još da Srbima dozvolimo da oni rade reviziju Genocida, oni koji su potrošili milione na razno krivotvorenje i negiranje presude za Genocid. Mi možda jesmo tolerantni na svakakve gluposti, ali imamo i mi svoju granicu.
apoksiomen

#613 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by apoksiomen »

almir90 wrote:
Turci nek' odgovaraju za svoja (zlo)djela. Da, i ja ovo smatram genocidom, to je moje mišljenje, naravno da se to nigdje ne pika, a to mene i ne brine puno.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
almir90 wrote: Što se relativizacije i negiranja tiče, znamo dobro ko je tu najbolji, i ko i dan danas krije zločince u svojim redovima. I još da Srbima dozvolimo da oni rade reviziju Genocida, oni koji su potrošili milione na razno krivotvorenje i negiranje presude za Genocid. Mi možda jesmo tolerantni na svakakve gluposti, ali imamo i mi svoju granicu.
Pa nisam ni ja rekao da treba, nego sam napravio poredbu onoga što Vizionar hoće od Armenaca, a to jest da sa Turcima pregovaraju o prirodi zločina. Ne mogu žrtva i počinitelj za isti stol i dogovarat zajedno kako da to nazovu.
Putnik ali stvarno

#614 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Putnik ali stvarno »

GeeTnT wrote:
Putnik ali stvarno wrote:@ Breuer

Cujem, cujem, nego ovde se pravo zaguzvalo...
kef Halak?
evo pomalo hvala, sta ima ?

Ubi galama juce oko Jermenije ko da je Novak uzeo RG :-)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#615 Re: 100 godina od genocida nad Jermenima u Turskoj

Post by Woody »

Hvala na "mapi", a činjenice i knjige kazuju:

- Otomanska carevina gubi Egipat, sjeverni Sudan, Siriju, Liban, Palestinu i Jordan nakon Egipatsko-Otomanskog rata 1831-1833;
- Pobunom (gruzijskih) Mameluka 1704 Otomanska carevina gubi (sunitski) dio Iraka;
- Otomanska carevina predaje Šahu Abbasu (Safavidi) šiitski dio Iraka 1629;

Nejse, nije to tema...

Evo jedan jači dokumentarac BBC-a o Jremenskom genocidu:

Ako bude interesenata, biće još. Ali nećemo raspravljati o geografiji ;-)
Sanjarko

#616 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Sanjarko »

apoksiomen wrote:
almir90 wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
almir90 wrote: Što se relativizacije i negiranja tiče, znamo dobro ko je tu najbolji, i ko i dan danas krije zločince u svojim redovima. I još da Srbima dozvolimo da oni rade reviziju Genocida, oni koji su potrošili milione na razno krivotvorenje i negiranje presude za Genocid. Mi možda jesmo tolerantni na svakakve gluposti, ali imamo i mi svoju granicu.
Pa nisam ni ja rekao da treba, nego sam napravio poredbu onoga što Vizionar hoće od Armenaca, a to jest da sa Turcima pregovaraju o prirodi zločina. Ne mogu žrtva i počinitelj za isti stol i dogovarat zajedno kako da to nazovu.
Što čovjek slaga da sa napisao da Armenci i Turci pregovaraju o prirodi zločina.
Nigdje to napisao nisam.
Napisao sam da idu na sud UN-ov porotnički sud ko u SAD-u.
Da sud utvrdi koliko je bilo žrtava na obje strane,je li bio genocid nad Armenima samo ili obostran genocid kao Hutu-Tutsi
Hutu uradili nad Tutsima genocid u Ruandi osuđeni a Tutsi isto vrsili zločine i genocid nad Hutima u drugoj državi i nisu osuđeni za to.
da se istina na sudu utvrdi i da svaki narod tuži države koje su vršile genocid.
Da se tuži Njemačka za genocid u Namibiji,Fancuska za genocide u Africi,Italija,Holandija,Britanija,Amerika,Kanada,Australija,Španija,Portugal,Japan, itd.
Da se sve na čistac izvede.
Kao da su Armenske i Jevrejske žrtve vrijednije od žrtava drugih naroda Poljaka,Roma,Bošnjaka,Srba,Hrvata,Crnogoraca,Albanaca,Turaka,Indijaca i Pakistanaca itd.
klikerusa

#617 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by klikerusa »

Vizionar 1985 wrote: Kao da su Armenske i Jevrejske žrtve vrijednije od žrtava drugih naroda Poljaka,Roma,Bošnjaka,Srba,Hrvata,Crnogoraca,Albanaca,Turaka,Indijaca i Pakistanaca itd.
Mogu misliti kako će se Armenci satrati po svojim forumima da diskutuju da li je u Srebrenici bio genocid prije 20 godina
JohnnyS

#618 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by JohnnyS »

klikerusa wrote:
Vizionar 1985 wrote: Kao da su Armenske i Jevrejske žrtve vrijednije od žrtava drugih naroda Poljaka,Roma,Bošnjaka,Srba,Hrvata,Crnogoraca,Albanaca,Turaka,Indijaca i Pakistanaca itd.
Mogu misliti kako će se Armenci satrati po svojim forumima da diskutuju da li je u Srebrenici bio genocid prije 20 godina

Vjerojatno neće. Ali sasvim sigurno se neće naći toliko Armenaca koji će gorljivo tvrditi da se nad Bošnjacima nije počini genocid koliko ima Bošnjaka koji tvrde da Turci nisu uradili genocid...
sinuhe

#619 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by sinuhe »

Na forumima Armenci ne priznaju genocid u Srebrenici ali njihove organizacije priznaju jer smatraju da im je lakse ostvariti svoje ciljeve. Inace jevreje ne vole.
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#620 Re: 100 godina od genocida nad Jermenima u Turskoj

Post by TouringBiker »

Nakon kraja I svjetskog rata, Britanci htjeli održati suđenje osmanskim političkim i vojnim vođama na Malti za ovaj navodni zločin, i odustali: iako su saveznici okupirali Istanbul i imali pristup svim osmanskim državnim arhivima, nisu mogli nači nikakav dokaz...

http://islamandthegreatwar.umwblogs.org ... -happened/

"The main reason that the Malta Trials did not take place in trying the the war crimes was because there was not enough evidence to condemn the guilty. "
TouringBiker

#621 Re: 100 godina od genocida nad Jermenima u Turskoj

Post by TouringBiker »

Profesor Justin McCarthy sa Univerziteta Louisville, Kentucky, USA, odavno dokazao da su dokumenti u "Plavoj knjizi" britanskog parlamenta o tzv. genocidu nad Armenima falsifikovani - nose pogrešne datume (Osmanska imperija je reformirala hidžretski kalendar tokom I svjetskog rata, a engleski falsifikatori o tom nisu vodili računa).

http://www.tallarmeniantale.com/toynbee-documents.htm

http://www.tallarmeniantale.com/blue-book.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide_denial
TouringBiker

#622 Re: 100 godina od genocida nad Jermenima u Turskoj

Post by TouringBiker »

piupiu

#623 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by piupiu »

Opetja033 wrote:
Razumijem ja savrseno sta ti govoris, cak sta vise ni sam nisam za pretjerano vezivanje bosnjastva uz islamski identitet ali sam itekako protiv tzv. "bosanstva" tj - novog jugoslovenstva.
A, šta ti - ili bilo ko - imaš 'biti' ili 'ne biti' protiv nečijeg identiteta, da oprostiš? Dok postoji iti jedan čovjek koji se osjeća Bosancem, to je validan identitet i nije do bilo koga da ga 'potrvdjuje' ili 'osporava'. Karakteristika je narcisoidnih, agresivnih i autoritarnih kolektiva da osporavaju identitete drugima, a najviše onima sličnim sebi (Frojd: narcisizam malih razlika); zanimljivo je kad to dolazi od Bošnjaka, koji istom golgotom koračaše zadnjih 100 godina. Da se čovjeku zavrti u glavi.

Usput, smanji malo doživljaj s proizvoljnim procjenama o nečijem karakteru ('od svih salonaca', itd) namjesto suvislih argumenata, na forumu s pravilima o civilizovanoj komunikaciji moderatori to znaju interpetirati kao vrijedjanje. :wink:
Haman

#624 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Haman »

Ne proglasava svaki pojedinac genocid nad nekim narodom. To cini sud. U nas je praksa da svaki ortodoks govori o genocidu nad Jermenima. Ortodoksi: Srbi, Bugari, Crnogorci i Grci su pocinili ztrasnje zlocine u balkanskim ratovima, koji bi se mogli svrstati u kategoriju genocida, ali ni jedan sud nije raspravljao o tome, pa zlocini nad muslimanima Balkana ostaju samo zlocini.
Martinez_

#625 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Martinez_ »

''Objektivna'' Al Jazeera o jermenskom genocidu:

http://balkans.aljazeera.net/tag/armeni
Post Reply