FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
- nosara
#601 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ma dodik je kriv, gdje bi se sda svojim ljudima posrala na glavu...
dodik, sve dodik... 
-
Drinski
#602 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Dodik nema veze sa ovim. Sa fasizmom da, ali sa ovim ne. Nema potreba da mijesamo dvije teme.
- cpu_fan
#603 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Sad će svi oni zbrisati u augustu na godišnji al' zato u septembru zauzeti VIP ložu ispred vlade sa rekvizitom

I da napokonom spomenem naše pičkaste studente koji će opet u novembru kačiti slike neuslovnih hala po forumima jer se samo to njih tiće. Jebem mu majku Tito nije bio ravnodušan kad studenti izađu na ulice a ovi naši papci idu logikom nemoj talasati može me neko vidjeti neko pa me neće pustiti ni sa zarebnicom da položim ispit.
I da još jednom spomenem sve koji su glasali za SDA. Iskali ste , eto vam ga .I.

I da napokonom spomenem naše pičkaste studente koji će opet u novembru kačiti slike neuslovnih hala po forumima jer se samo to njih tiće. Jebem mu majku Tito nije bio ravnodušan kad studenti izađu na ulice a ovi naši papci idu logikom nemoj talasati može me neko vidjeti neko pa me neće pustiti ni sa zarebnicom da položim ispit.
I da još jednom spomenem sve koji su glasali za SDA. Iskali ste , eto vam ga .I.
-
Drinski
#604 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Za sada su sve stranke iste, a iste su jer biraci oprastaju. Kada bi u dvije godine na legalan nacin palo pet vlada, drugacije bi se razmisljalo.
-
colt
#605 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Bilo je neki dan na klix-u. Ovo sam zapamtio. Ugalj ti je najjeftini u svijetu jer ga neće niko, samo su EP BiH primorani da kupuju po nekim astronomskim cijenama iz razloga sto rudnici ne mogu pokriti svoje troškove. A da ne kažem da je ugalj nekvalitetan i još skup. Oni nešto prijete da će obustaviti isporuku uglja. Hoće i napraviti neku štetu jer na svjetskom tržištu EP BIH može (sa prevozom) naći dosta jeftiniji i boljiKvaziExpert wrote:colt wrote:Rudnici, rupa bez dna. Svi ih žale a sa zahtjevima su bezobrazni samo tako. Fadil je najavio i kresanje 10 % plate svim radnicima EP koja će sredstva biti usmjerena na uplatu doprinosa rudarima. Malo je što im sav višak prihoda EP uplaćuje u rudnike (do sad oko 400 miliona) i još 200 miliona im je vlada uplatila . . .sad će još i struja poskupiti za 10 %. Ma ko u raju, a to ko je stvorio ove gubitaše sa nekotrolisanim zaposljavanjem u kojem se sudaraju guzicama, krađe uglja i prodaja na crnom tržištu . . .. to nikom ništa!!!!
Pogredajte za koliko prodaju svoj ugalj EP, a koliko ugalj vrijedi na svjetskom tržištu. Najskuplji ugalj na svijetu . .
Jel' ima neko link do ovih podataka, da ne guglam? Imam nekih rudara u porodici, i kad sam im ovo rekao, napravili su me budalom, kao, nije to tacno
-
daddy-kool
- MuaDib
#607 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Problem rudnika nisu stvorili rudari, nego uprave postavljene pod stranačkim patronatom i to mahom SDA i propale SBiH. I naravno Vlada koja je godinama tolerisala kršenje zakona i stvaranje enormnih dugova po raznoraznim osnovima, uključujući obaveze za PIO, poreze i druge namete.
I sada trenutna vlada, umjesto da ustanovi odgovornost, kazni odgovorne, pronađe ukradena sredstva, ona rudare stavlja nasuprot građana, te preko leđa građana nastoji krpiti dubioze u rudarskom sektoru. Dodatno ulje na vatru daju indicije da termoelektrane rade sa svega 30% kapaciteta. Dok iza takve politike stoje elektorenergetski profiteri ponikli u tom sektoru, koji planski ruše integraciju rudnika i elektroprivrede, kako bi opala proizvodnja struje, sa kojom njihove mini hidrocentrale dobivaju tržište. I ne samo što je riječ o planiranom kriminalu, nego se planski ruše izvori prihoda za rudnike, a smanjena potražnja uglja zapravo povećava mu cijenu zbog politikanatski prihvaćenih obaveza od strane vlade. I bez obzira što cijeli sektor trpi loše poteze vlade, ista samo mjenja redosljed problema koje zove prioritetima. Odnosno figurativno rečeno, požar gasi benzinom.
Ništa dobro neće iz ovoga izaći i nadam se da će rudari shvatiti o čemu je riječ i neće nasjesti na dogovor vlade i korumpiranih sindikalista. Najvažnija stvar jeste konsolidacija stanja, ali na ovakav način ne, da se rudarima nudi spas tako što se građanima uzima kora od usta. I to nije dovoljno, pa je Novalić hinjski između redova ubacio čekamo podršku Parlamenta, te odgovornost sa onoga što radi Vlada, već sada prebacuje na Parlament.
I sada trenutna vlada, umjesto da ustanovi odgovornost, kazni odgovorne, pronađe ukradena sredstva, ona rudare stavlja nasuprot građana, te preko leđa građana nastoji krpiti dubioze u rudarskom sektoru. Dodatno ulje na vatru daju indicije da termoelektrane rade sa svega 30% kapaciteta. Dok iza takve politike stoje elektorenergetski profiteri ponikli u tom sektoru, koji planski ruše integraciju rudnika i elektroprivrede, kako bi opala proizvodnja struje, sa kojom njihove mini hidrocentrale dobivaju tržište. I ne samo što je riječ o planiranom kriminalu, nego se planski ruše izvori prihoda za rudnike, a smanjena potražnja uglja zapravo povećava mu cijenu zbog politikanatski prihvaćenih obaveza od strane vlade. I bez obzira što cijeli sektor trpi loše poteze vlade, ista samo mjenja redosljed problema koje zove prioritetima. Odnosno figurativno rečeno, požar gasi benzinom.
Ništa dobro neće iz ovoga izaći i nadam se da će rudari shvatiti o čemu je riječ i neće nasjesti na dogovor vlade i korumpiranih sindikalista. Najvažnija stvar jeste konsolidacija stanja, ali na ovakav način ne, da se rudarima nudi spas tako što se građanima uzima kora od usta. I to nije dovoljno, pa je Novalić hinjski između redova ubacio čekamo podršku Parlamenta, te odgovornost sa onoga što radi Vlada, već sada prebacuje na Parlament.
- Sarajbeg
#608 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
ja sam zaista frapiran ovom odlukom ,cemu sve ovo vodi,ne znam ali ovdje njusi skoriji klani rat i to krvav upamtite. 
-
colt
#609 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Šta rudar zna, šta je tržišna cijena uglja. Ugalj iz Australije možeš nabaviti jetinije nego što su im oni prodaju pred nosom.KvaziExpert wrote:To sam čitao na forumu i ranije, i tako kažem njima, a oni meni ti si lud, to nije moguće,...colt wrote:Bilo je neki dan na klix-u. Ovo sam zapamtio. Ugalj ti je najjeftini u svijetu jer ga neće niko, samo su EP BiH primorani da kupuju po nekim astronomskim cijenama iz razloga sto rudnici ne mogu pokriti svoje troškove. A da ne kažem da je ugalj nekvalitetan i još skup. Oni nešto prijete da će obustaviti isporuku uglja. Hoće i napraviti neku štetu jer na svjetskom tržištu EP BIH može (sa prevozom) naći dosta jeftiniji i boljiKvaziExpert wrote:
Jel' ima neko link do ovih podataka, da ne guglam? Imam nekih rudara u porodici, i kad sam im ovo rekao, napravili su me budalom, kao, nije to tacno
Elem, živim u tuzlanskom bazenu, njihovi marifetluci se i ne kriju,...nekako se sve svodi na, to je nama naša borba dala
- sunceKOtepsija
#610 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
http://www.zenicablog.com/index.php/crn ... o-kanadanecolt wrote:Šta rudar zna, šta je tržišna cijena uglja. Ugalj iz Australije možeš nabaviti jetinije nego što su im oni prodaju pred nosom.KvaziExpert wrote:To sam čitao na forumu i ranije, i tako kažem njima, a oni meni ti si lud, to nije moguće,...colt wrote:
Bilo je neki dan na klix-u. Ovo sam zapamtio. Ugalj ti je najjeftini u svijetu jer ga neće niko, samo su EP BiH primorani da kupuju po nekim astronomskim cijenama iz razloga sto rudnici ne mogu pokriti svoje troškove. A da ne kažem da je ugalj nekvalitetan i još skup. Oni nešto prijete da će obustaviti isporuku uglja. Hoće i napraviti neku štetu jer na svjetskom tržištu EP BIH može (sa prevozom) naći dosta jeftiniji i bolji
Elem, živim u tuzlanskom bazenu, njihovi marifetluci se i ne kriju,...nekako se sve svodi na, to je nama naša borba dala
a i prije rata je par puta uziman ugalj iz kanade
Prava drama odvijala se polovicom novembra na Atlantskome okeanu, a konačan sretan završetak dogodio se u Pločama (Hrvatska). Naime, teretni brod AM Zenica, u vlasništvu Arcelor Mittala, koji je iz američke luke Norfolk prevozilo ugalj za Ploče, te dalje za Zenicu, zaprimilo je na poziciji 36 26.5 N /065 21.7 W S.O.S. poziv broda na VHF kanalu 16.
- GoldenSpoon
#611 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
ma ovdje se ispunjavaju volja i zelje Mirsada Kukica aka. Kuko, savrsen primjer pljacke koju ce na sasvim legalan nacin platiti stanovnici FBiH.
-
hizo ramidovic
#612 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
samo zlobnici i ne znalice koise nerazume u ekonomiu mogu rec daje ovo po skupljenje struje ne opravdano al svak kose bavi trzistem reknutce daje ovo odlican i pravi potez jer desetak posto tj od prilike 1 feling po kilo vatu neznaci ljudima nista a moze dobro pogurat ep da stane nanoge
-
gidra
#613 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Samo da te demantujem...GoldenSpoon wrote:ma ovdje se ispunjavaju volja i zelje Mirsada Kukica aka. Kuko, savrsen primjer pljacke koju ce na sasvim legalan nacin platiti stanovnici FBiH.
RMU Banovići iz kojeg dolazi Mirsad Kukić je jedan od rijetkih rudnika koji nije u koncernu Elektroprivrede i koji posluje u plusu uprkos svim aferimima koji se dešavaju u ovom rudniku.
Javna je tajna da su sindiklisti rudnika pod patronatom SDP-a.
- GoldenSpoon
#614 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Tako je, kao sto je istina da je Fadil Novalic zapravo clan republikanaca, a ne SDAgidra wrote:Samo da de demantujem...GoldenSpoon wrote:ma ovdje se ispunjavaju volja i zelje Mirsada Kukica aka. Kuko, savrsen primjer pljacke koju ce na sasvim legalan nacin platiti stanovnici FBiH.
RMU Banovići iz kojeg dolazi Mirsad Kukić je jedan od rijetkih rudnika koji nije u koncernu Elektroprivrede i koji posluje u plusu uprkos svim aferimima koji se dešavaju u ovom rudniku.
Gidra ovo si dobro objasnio, razlog vise da svi poguramo SDA na svim nivoima, jer samo SDA udara bijedu i fukaru po dzepu.
- KUZNETSOV
#615 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
đaba jarane, haj ti narodu objasni da ne glasa uvijek za zelenašegidra wrote:Samo da te demantujem...GoldenSpoon wrote:ma ovdje se ispunjavaju volja i zelje Mirsada Kukica aka. Kuko, savrsen primjer pljacke koju ce na sasvim legalan nacin platiti stanovnici FBiH.
-
gidra
#616 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
boli me k. za Novlića i SDA, ali vi stranački botovi DF-a ste najgora sorta koja postoji i koja svjesno potura laži.GoldenSpoon wrote:Tako je, kao sto je istina da je Fadil Novalic zapravo clan republikanaca, a ne SDAgidra wrote:Samo da de demantujem...GoldenSpoon wrote:ma ovdje se ispunjavaju volja i zelje Mirsada Kukica aka. Kuko, savrsen primjer pljacke koju ce na sasvim legalan nacin platiti stanovnici FBiH.
Javna je tajna da su sindiklisti rudnika pod patronatom SDP-a.![]()
Gidra ovo si dobro objasnio, razlog vise da svi poguramo SDA na svim nivoima, jer samo SDA udara bijedu i fukaru po dzepu.
Šta kažu Emir i Reuf, ka'će plata?
- KUZNETSOV
#617 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
@mistakegidra wrote:Samo da te demantujem...GoldenSpoon wrote:ma ovdje se ispunjavaju volja i zelje Mirsada Kukica aka. Kuko, savrsen primjer pljacke koju ce na sasvim legalan nacin platiti stanovnici FBiH.
-
Ci-Nick
#618 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
KvaziExpert wrote:colt wrote:Rudnici, rupa bez dna. Svi ih žale a sa zahtjevima su bezobrazni samo tako. Fadil je najavio i kresanje 10 % plate svim radnicima EP koja će sredstva biti usmjerena na uplatu doprinosa rudarima. Malo je što im sav višak prihoda EP uplaćuje u rudnike (do sad oko 400 miliona) i još 200 miliona im je vlada uplatila . . .sad će još i struja poskupiti za 10 %. Ma ko u raju, a to ko je stvorio ove gubitaše sa nekotrolisanim zaposljavanjem u kojem se sudaraju guzicama, krađe uglja i prodaja na crnom tržištu . . .. to nikom ništa!!!!
Pogredajte za koliko prodaju svoj ugalj EP, a koliko ugalj vrijedi na svjetskom tržištu. Najskuplji ugalj na svijetu . .
Tona 43 $
- GoldenSpoon
#619 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Hehehe Gidra, lako cemo za DF, sta cemo sa ovim poskupljenjima?
Btw. Kakve veze ima DF, ajfondzija i šamaraĆ sa ovom temom?
-
colt
#620 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Svjetka tržišna cijena energije iz ugljena je 1.4642857142857142 $ po gigadžulu. EP BiH kupuje od rudnika 5 KM ( 2,74 $) po gigadžulu.
Troškovi uglja čine 70 % cijene el. energije proizvedene u TE. Recimo u Srbiji je to 56 %
Troškovi uglja čine 70 % cijene el. energije proizvedene u TE. Recimo u Srbiji je to 56 %
-
colt
#621 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ako ćemo tako, onda je 1.5357142857142858 dolara po GJCi-Nick wrote:KvaziExpert wrote:colt wrote:Rudnici, rupa bez dna. Svi ih žale a sa zahtjevima su bezobrazni samo tako. Fadil je najavio i kresanje 10 % plate svim radnicima EP koja će sredstva biti usmjerena na uplatu doprinosa rudarima. Malo je što im sav višak prihoda EP uplaćuje u rudnike (do sad oko 400 miliona) i još 200 miliona im je vlada uplatila . . .sad će još i struja poskupiti za 10 %. Ma ko u raju, a to ko je stvorio ove gubitaše sa nekotrolisanim zaposljavanjem u kojem se sudaraju guzicama, krađe uglja i prodaja na crnom tržištu . . .. to nikom ništa!!!!
Tona 43 $
-
The BEN10
#622 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Skoro duplo skuplje EP plaća ugalj. Strašno. Otvorio sam temu o rudnicima pa možemo tamo nastaviti...colt wrote:Svjetka tržišna cijena energije iz ugljena je 1.4642857142857142 $ po gigadžulu. EP BiH kupuje od rudnika 5 KM ( 2,74 $) po gigadžulu.
http://forum.klix.ba/rudnici-rupe-bez-dna-t136950.html
-
Innovation
#623 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ne, nego je Grabovica clan SDP.GoldenSpoon wrote: Tako je, kao sto je istina da je Fadil Novalic zapravo clan republikanaca, a ne SDA![]()
Ta sredstva na godišnjem nivou će iznosti oko 70 miliona KM te će se sa svakog računa električne energije u tu svrhu izdvajati 0,1 fening po kilovatu. Samim tim mogla bi poskupjeti struja za potrošače i to u iznosu od oko 10 posto.
Kazao je ovo nakon današnjeg sastanka i sam Grabovica.
"Struja će vjerovatno poskupiti. Jedan dio izdvojenih sredstava će ići iza revitalizaciju rudnika, dio sredstava predviđen je i za pomoć socijalno ugroženim kategorijama dok će se jedan dio izdvajati i za jačanje kreditne sposobnosti rudnika", kazao je Grabovica.
-
jefferson
#624 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Opet kupovanje mira preko grbace stanovnistva, realne ekonomije itd.
Sav svijet konta kako da se rijesi uglja, smo mi kontamo kako da stvari pod tepih gurnemo.
Sav svijet konta kako da se rijesi uglja, smo mi kontamo kako da stvari pod tepih gurnemo.
-
Innovation
#625 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
GoldenSpoon wrote:Hehehe Gidra, lako cemo za DF, sta cemo sa ovim poskupljenjima?
To rece iZbog svega, kako je u Sarajevu nakon sastanka sa predstavnicima šest rudnika iz konzorcija, sindikatom, predstavnicima "Elektroprivrede BiH" i premijerom FBiH Fadilom Novaćem, resorni ministar Reuf Bajrović rekao, subvencioniranje koje rudari traže, može se riješiti na tri načina, i to poskupljenjem struje za 1,5 feninga po kilovat-satu u FBiH, smanjenjem administracije ili umanjenjem troškova rudnika i "Elektroprivrede BiH".