Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The BEN10

#601 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Raspad sistema, kratko rečeno... :roll:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/iz-tuzl ... /180601075
To znači da su se proteklih pet godina iz Tuzlanskog kantona odselile minimalno 12.322 osobe radi zaposlenja u inozemstvu. Važno je istaći kako ovaj broj ne predstavlja odraz stvarnog stanja te da je broj stanovnika najmnogoljudnijeg kantona u BiH, a koji su napustili našu državu, mnogo veći s obzirom na to da brojni građani nisu uopće evidentirani u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.
Nadzorna_ploca

#602 Re: Demografija

Post by Nadzorna_ploca »

Sve nekako logicno. Najmnogoljudniji kanton a plate u privatnom sektoru ni blizu kao sto bi trebale biti. Ma nisu kad skontas ni u nekim drzavnim za izdvojiti. Blizina aerodroma isto vjerujem da dosta ubrzava i olaksava odlazak.
Hajvan

#603 Re: Demografija

Post by Hajvan »

realna do boli wrote:Odlaze ljudi jer :

///////
jer..i jer...i ma toga jos..

Pa hajd ti ne idi...

jesi otisla? :)
realna do boli

#604 Re: Demografija

Post by realna do boli »

Ja ..nisam, ali moja djeca jesu, djeca mojih prijatelja jesu, moji prijatelji odlaze..i ja bih da sam maldja, ovako, niko me nece :D
Sanjarko

#605 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Pa mladzi najvise i idu. Ovi od 18 do 30-tak godina. A osjeti se. Govorio sam o komsijama koji su otisli, njihovoj djeci itd. Iako je bilo i povratka ali to je slabo koliko je odlazaka bilo. Najgore mi koji smo ostali stagniramo ili propadamo polako godinama. Cak stavise propadanje je uzelo maha, sve gore. Svi su u nekim problemima, kukaju jos vise iako se uvijek kukalo, i nekako u crnjaku su.
otac_makarije

#606 Re: Demografija

Post by otac_makarije »

Bice interesantno uporediti rezultate popisa 2021 (ako se uopste i obavi) sa ovim friziranim rezulzatima iz 2013.
Najjace bi bilo da se ponovi jos jace organizacija i kampanja laziranja od prethodnog popisa i ispostavi da u stvari ne da niko nije otisao nego da se ljudi doseljavaju :-D
The BEN10

#607 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

otac_makarije wrote:Bice interesantno uporediti rezultate popisa 2021 (ako se uopste i obavi) sa ovim friziranim rezulzatima iz 2013.
Najjace bi bilo da se ponovi jos jace organizacija i kampanja laziranja od prethodnog popisa i ispostavi da u stvari ne da niko nije otisao nego da se ljudi doseljavaju :-D
:lol:
Ma mislim da se to neće dogoditi i da ćemo svjedočiti drastičnom padu. Hrvatima je npr jasno da nema šanse da ih je onoliko. Crkva svake godine izbacuje podatke i već sada se zna da ih je daleko ispod 400 hiljada, zapravo krajem ove godine će biti na nekih 360 hiljada (godišnje padaju po 15-tak hiljada). Do popisa 2021 bi lahko mogli pasti na 320-330 hiljada i nema teorije da ih se popiše više od 350 hiljada.
otac_makarije

#608 Re: Demografija

Post by otac_makarije »

Masis sustinu.
To o cemu ti pricas i jeste sustina problema, ali ti to ne kontas. Popis je tehnicko pitanje i njegovi rezultati su recimo osnov svih planskih dokumenata. Ako u osnov svih projekcija ubacis lazne ulazne podatke ne postoji formula koja ce ti dati tacan rezultat :-D, a posto je ova tematika vec ovoliko bolesno zamucena ja mislim da nema sanse da uopste dodje do novog popisa (bar ne na nacin kako je sproveden poslednji)
U toj nesretnoj zemlji je vaznije ima li manje Hrvata ili Srba nego ranije ili pak hoce li Bosnjaci prebaciti preko 50%, i to je predstavljeno kao pitanje zivota i smrti. Cak i da po nekom hipotetickom apokalipticnom scenariju ostane po 100K Srba i Hrvata to nece promjeniti status koji sad imaju
Streptokok

#609 Re: Demografija

Post by Streptokok »

otac_makarije wrote:Masis sustinu.
To o cemu ti pricas i jeste sustina problema, ali ti to ne kontas. Popis je tehnicko pitanje i njegovi rezultati su recimo osnov svih planskih dokumenata. Ako u osnov svih projekcija ubacis lazne ulazne podatke ne postoji formula koja ce ti dati tacan rezultat :-D, a posto je ova tematika vec ovoliko bolesno zamucena ja mislim da nema sanse da uopste dodje do novog popisa (bar ne na nacin kako je sproveden poslednji)
U toj nesretnoj zemlji je vaznije ima li manje Hrvata ili Srba nego ranije ili pak hoce li Bosnjaci prebaciti preko 50%, i to je predstavljeno kao pitanje zivota i smrti. Cak i da po nekom hipotetickom apokalipticnom scenariju ostane po 100K Srba i Hrvata to nece promjeniti status koji sad imaju
neće al u spolnom organu. pa kako će štititi genocidom priskrbljen status? možda novim genocidom?
otac_makarije

#610 Re: Demografija

Post by otac_makarije »

Jah, srecno sa prebrojavanjem i iscekivanjem :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#611 Re: Demografija

Post by Truba »

The BEN10 wrote:
otac_makarije wrote:Bice interesantno uporediti rezultate popisa 2021 (ako se uopste i obavi) sa ovim friziranim rezulzatima iz 2013.
Ma mislim da se to neće dogoditi i da ćemo svjedočiti drastičnom padu. Hrvatima je npr jasno da nema šanse da ih je onoliko. Crkva svake godine izbacuje podatke i već sada se zna da ih je daleko ispod 400 hiljada, zapravo krajem ove godine će biti na nekih 360 hiljada (godišnje padaju po 15-tak hiljada). Do popisa 2021 bi lahko mogli pasti na 320-330 hiljada i nema teorije da ih se popiše više od 350 hiljada.
nije to baš tako dosta ljudi se udaljava od crkve pa ih se ne popiše ali su tu i dalje
znam ove moje komšije dok su mislile da ima pomoći blagoslivljale su im se stanovi
kasnije su šurovali s jehovnim svjedocima i mormonima

a danas su ono što jesu i bili na početku... nereligiozna obitelj i to je ok

sada prema statistici broj hrvata se smanjuje... zapravo on je isti... ali ti nisu bili hrvati :D ni katolici

najbitnija su odseljavanja mladih obitelji
ništa drugo nije bitno ni crkveni popisi
stakasa

#612 Re: Demografija

Post by stakasa »

Proces odlaska Hrvata iz BiH je nezaustavljiv, sve preduslovi su tu i uopste ne vidim sta taj trend moze promjeniti i odlazak makar usoriti. Vjerovatnije je da ce proces eksalirati. Puno vjerovatnije. Hrvatima iz BiH ce se popunjavati rupe u Republici Hrvatskoj mimo redovnih odlazaka u Bajern/Irsku. Samo jedna odluka Brisela o nepriznavanju diploma po hrvatskom programu moze totalno promjeniti domografsku sliku
halo_ba

#613 Re: Demografija

Post by halo_ba »

Streptokok wrote:
neće al u spolnom organu. pa kako će štititi genocidom priskrbljen status? možda novim genocidom?
Gospodin hoce da kaze kako ce Srbi radije izumrijeti, nego prepustiti plodove genocida.
Streptokok

#614 Re: Demografija

Post by Streptokok »

Ma meni se cini da on konta da je ovo sto su jamili genocidom zavrsena stvar i da niko nikad nece to malo preispitati, bez obzira koliko srba bilo u bosni.
otac_makarije

#615 Re: Demografija

Post by otac_makarije »

halo_ba wrote:
Streptokok wrote:
Gospodin hoce da kaze kako ce Srbi radije izumrijeti, nego prepustiti plodove genocida.
Ti mu ga dodjes kao neki tumac za srpski :-D
Hajvan

#616 Re: Demografija

Post by Hajvan »

takozvani
Lopez1981

#617 Re: Demografija

Post by Lopez1981 »

Black swan wrote:
The BEN10 wrote:
nije to baš tako dosta ljudi se udaljava od crkve pa ih se ne popiše ali su tu i dalje
znam ove moje komšije dok su mislile da ima pomoći blagoslivljale su im se stanovi
kasnije su šurovali s jehovnim svjedocima i mormonima

a danas su ono što jesu i bili na početku... nereligiozna obitelj i to je ok

sada prema statistici broj hrvata se smanjuje... zapravo on je isti... ali ti nisu bili hrvati :D ni katolici

najbitnija su odseljavanja mladih obitelji
ništa drugo nije bitno ni crkveni popisi
Mogu se udaljavati koliko hoće od crkve, ali 99% Hrvata se izjasnilo kao katolici, i svi su obuhvaceni popisom crkve. Svake godine broj katolika u BiH se smanji za 10-15 hiljada. Ako se nastavi ovako za par godina katolika će biti ispod 300hiljada što je katastrofa za njih.
Streptokok

#618 Re: Demografija

Post by Streptokok »

Pa to i nije tako lose. :D

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#619 Re: Demografija

Post by Truba »

Lopez1981 wrote:Mogu se udaljavati koliko hoće od crkve, ali 99% Hrvata se izjasnilo kao katolici, i svi su obuhvaceni popisom crkve. Svake godine broj katolika u BiH se smanji za 10-15 hiljada. Ako se nastavi ovako za par godina katolika će biti ispod 300hiljada što je katastrofa za njih.
možeš ti misliti da jeste ali nije baš tako

dovoljno mi je usporediti npr kladanj

na popisu 35 hrvata
nijedan blagoslov kuća i nula katolika
zapravo ih ima 5-10 ak

tako svako mjesto

brinite se vi za svoju katastrofu kada dobijete dobre putovnice da u petak u 17.10 pošaljete mail u njemačku a u 18.00 vas zovu da dođete na razgovor za posao u ponedjeljak i odmah probni rad :bih:
The BEN10

#620 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

https://www.vecernji.hr/premium/ovo-je- ... li-1254284
'Ovo je velika seoba Hrvata. Bojim se da smo Hrvate u BiH izgubili'

Koliko se od tada iselilo u Njemačku? U samo pet godina stopa iseljavanja u Njemačku je skočila za 1000 posto! Na primjer, 2010. iselile su se 4863 osobe, 2011. njih 8089, da bi se već 2013. iselilo 18.633, zatim 2014. 37.060, onda 2015. čak 50.646 te 2016. 51.163 stanovnika Hrvatske. Od ulaska u EU do danas iselilo se oko 250.000 Hrvata u Njemačku, koja čini 78 posto svog novijeg iseljavanja. Iselilo se oko pet posto ukupnog stanovništva zemlje. Zadnje tri godine svake smo godine izgubili grad veličine Osijeka, što iseljavanjem, što depopulacijom. Tako smo došli do toga da je danas četvrti najveći hrvatski grad – München.

Koje su vaše prognoze? Kada će stati iseljavanje i kakve će biti posljedice? Znam da neće stati zbog predloženih demografskih mjera. One bi imale efekta da su poduzete prije deset godina. Danas su one kap na požar. Ovom su društvu potrebni daleko ozbiljniji zahvati. Pravo je pitanje koliko je zapravo ljudi uopće zainteresirano za promjene. Previše je interesnih skupina u ovom društvu kojima je država zapravo jamac privilegija i koji žive bolje nego što bi igdje svojim zaslugama mogli živjeti. Za daljnje informacije preporučujem posjetiti www.iseljavanje-hrvata.jimdo.com.
otac_makarije

#621 Re: Demografija

Post by otac_makarije »

U Gacku duplo više beba u odnosu na isti period prošle godine
http://radiogacko.com/2018/07/06/bebi-b ... ni-godine/
Streptokok

#622 Re: Demografija

Post by Streptokok »

otac_makarije wrote:U Gacku duplo više beba u odnosu na isti period prošle godine
Šumska do pacifika.
otac_makarije

#623 Re: Demografija

Post by otac_makarije »

Streptokok wrote:
otac_makarije wrote:U Gacku duplo više beba u odnosu na isti period prošle godine
Šumska do pacifika.
Hvala na ucescu u mom malom eksperimentu.
Testirao sam koliko vremena treba prosjecnom lokalnom filantropu da reaguje na pozitivnu vijest iz RS. Rezultat me malo razocarao, 13 min ??? Moze to i mora bolje! :lol:
Sanjarko

#624 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Zjb-je Strepta. Povecanje rodzenih slabo sta znaci ako je negativan natalitet i prirastaj bio godinama, a zavisi i koliko je to povecanje. Nemogu da vidim link jer sam na mobu a komp neradi.
Sanjarko

#625 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Gacko je ono na granici. Pa ako jeste mozda ljudi koriste ona dvojna drzavljanstva i prebivalista, pa na svoju djecu ostvaruju dupla primanja ovdje i u Srbiji. Znam da Hrvati to rade ako se nevaram.

Znaci nije se duplo rodilo beba nego se uduplali zahtjevi za opremu beba, sta god im to znacilo.

Koriste ljudi i iz inostranstva sve. Duplo gdje god mogu od penzija pa nadalje.

Pitanje je li se povecao duplo natalitet.
Post Reply