Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Skijaš

#601 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:
Hafis wrote: Na tako malu populaciju ipak velik broj djela povezanih s terorizmom.
Koliko procentualno ? Da znamo koliko procenata određene grupe treba zavaliti po kaznenim institucijama zbog onog drugog, problematičnog procenta ?
A odgovor:
Drvo se savija dok je mlado.
Konkretan odgovor je puno bolji od poslovice koju se može tumačiti na različite načine. Uostalom, većina pripadnika vehabijskog pokreta nisu postali vehabije kao djeca. Ups !! Jesam li te pogrešno razumio ? Ako jesam, to je možda zato što se izbjegava konkretne odgovore a bježi u maglovitost i nejasnoće.
1. Kako ću ti reći koliko procentualno, kada ni sam ne znaš koliko ih ima.
Uzmi broj koji tebi odgovara, našteli sebi kalkulaciju kako ti odgovara, nije bitno, ali daj taj procenat.
2. A drugo pitanje ''kako bih sankcionirao bla bla bla''.
Može se sve kad se hoće. Recimo jedan Portugal, Češka, Grčka, Finska... nikada ne bi mogle dospjeti u ovakvu situaciju. A znaš zašto? Zato što nemaju u svojim institucijama vlasti određene elemente koji su se odnosili (i sad odnose) pokroviteljski i benevolentno prema tom pokretu. Tu je razlika.
Nemaš se šta odnositi benevolentno prema ovom ili onom, pitanje se tiče kršenja zakona. Je li vehabizam protiv zakona ? I ako nije, a ti tvrdiš da treba biti, na osnovu čega i kako to realizovati u praksi ?
Hafis

#602 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Stjui wrote:
i šta da radimo sa umirovljenim bobanovim četnicima koji su sravnili pola mostara?
Bobanovci ćetnici su mala djeca naspram narastajućeg islamskog radikalizma. Živimo u 2015.
Ako ne vjeruješ meni, eno ti svjetske štampe. Tko još zna za Bobana i njegove ćetnike.
Skijaš

#603 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Koliko ima vehabija u BiH ? Hiljadu ? Pet hiljada ? Deset hiljada ? Ja mislim da ih ima nekih 15 do 20 hiljada, ali evo ti naštimaj broj kako ti odgovara, pa onda odgovori na moje pitanje, kako bi sankcionisao tu većinu koja ne krši zakone. Isto pitanje važi i za ostale.
Selefija ima barem 50.000. Ali nije fol u tome kako njih sankcionisati. Ne traba sankcionisati nikoga ko ne krši zakon. Ali bošnjački politički vrh je mogao putem Islamske Zajednice sa jedne i obavještajnih službi sa druge strane do sada itekako suzbiti tu ideologiju da su htjeli. Ali kao što Dežulović reče, Alija je mudžahedine ovdje i doveo da Bošnjake vrate "pravoj vjeri" (a ne zbog borbe) i iluzorno je očekivati da SDA suzbija taj projekat. Tema ne treba da budu pojedinci. To nikada i nije tema. Tema treba da bude bošnjački politički vrh koji planski vrši islamizaciju bošnjačkog društva po uzoru na ideale Muslimanskog Bratstva. Kakve god da budu posljedice sami smo krivi (ili zaslužni vidjećemo) za njih.
Dakle, od 50.000, njih ogromna većina ne krši zakone i ljude ne treba sankcionisati samo zato što su vehabije, nego treba vidjeti kako ocrniti Aliju koji je odgovoran za postojanje 50.000 ljudi od kojih većina ne krši zakone i koje ne treba sankcionisati ? Jesam li te dobro shvatio ?
Hafis

#604 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Nemaš se šta odnositi benevolentno prema ovom ili onom, pitanje se tiče kršenja zakona. Je li vehabizam protiv zakona ? I ako nije, a ti tvrdiš da treba biti, na osnovu čega i kako to realizovati u praksi ?
Čovjek ti je napisao odgovor na prethodnoj stranici, pa da ga samo ponovim i ne širim temu:

Sve one koji na bilo koji nacin koketiraju sa terorizmom, sve one koji sire govor mrznje, propagiraju, organizuju i finansiraju odlazak na strana ratista, sve one koji paralelno sa drzavnom vlascu uvode neku svoju vlast, sve one koji krse zakone ove zemlje pohapsiti, procesuirati i skladno tezini KD ekspresno osuditi
Staviti ih pod pojacan nadzor kao potencijalnu prijetnju ustavnom poretku, "cesljati" internet i drustvene mreze, presjeci tokove novca
Istovremeno u svim dzamijama IZ-e dati instrukcije da se hodze na svim hutbama jasno, glasno i nedvosmisleno u ime IZ-e ograde od takvih djela kao neislamskih i ponavljati to svakodnevno
U skolama, na casovima vjeronauke, dzematima, zatvorima
Itd...
Skijaš

#605 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:
insomnia78 wrote:A cuj kako se boriti
Sve one koji na bilo koji nacin koketiraju sa terorizmom, sve one koji sire govor mrznje, propagiraju, organizuju i finansiraju odlazak na strana ratista, sve one koji paralelno sa drzavnom vlascu uvode neku svoju vlast, sve one koji krse zakone ove zemlje pohapsiti, procesuirati i skladno tezini KD ekspresno osuditi
Bravo, odlično. Znači ljudi sa imenom i prezimenom koji rade to i to, a ne sve vehabije, jer procenat vehabija koji su krivi za to što si ti nabrojao vjerovatno nije ni 1 %.
Otkud tebi sada taj postotak. Evo ja mislim da se radi o 20-30%.
OK, od 100 vehabija, njih, u najgorem slučaju, 30 krši zakon. Šta sa onih 70 ? Ne dirati ih i ostaviti na miru ?
Mister Yes

#606 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Dakle, od 50.000, njih ogromna većina ne krši zakone i ljude ne treba sankcionisati samo zato što su vehabije, nego treba vidjeti kako ocrniti Aliju koji je odgovoran za postojanje 50.000 ljudi od kojih većina ne krši zakone i koje ne treba sankcionisati ? Jesam li te dobro shvatio ?
Radi se o izrazito opasnoj ideologiji. Bez obzira kršili zakone ili ne. To nije trebalo ovoj zemlji jer i bez njih imamo dovoljno opasnih ideologija. Ili misliš da je pametno širiti tu ideologiju među Bošnjacima? :?
Hafis

#607 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:
Skijaš wrote:
Bravo, odlično. Znači ljudi sa imenom i prezimenom koji rade to i to, a ne sve vehabije, jer procenat vehabija koji su krivi za to što si ti nabrojao vjerovatno nije ni 1 %.
OK, od 100 vehabija, njih, u najgorem slučaju, 30 krši zakon. Šta sa onih 70 ? Ne dirati ih i ostaviti na miru ?
Ma jok. Stipendirati o državnom trošku i predstavljati svijetu kao BiH brend.
Skijaš

#608 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:
Čovjek ti je napisao odgovor na prethodnoj stranici, pa da ga samo ponovim i ne širim temu:

Staviti ih pod pojacan nadzor kao potencijalnu prijetnju ustavnom poretku, "cesljati" internet i drustvene mreze, presjeci tokove novca
Istovremeno u svim dzamijama IZ-e dati instrukcije da se hodze na svim hutbama jasno, glasno i nedvosmisleno u ime IZ-e ograde od takvih djela kao neislamskih i ponavljati to svakodnevno
Itd...
Da, što znači da treba sankcionisati ljude sa imenom i prezimenom koji rade to i to, a ne sve vehabije.
Skijaš

#609 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Dakle, od 50.000, njih ogromna većina ne krši zakone i ljude ne treba sankcionisati samo zato što su vehabije, nego treba vidjeti kako ocrniti Aliju koji je odgovoran za postojanje 50.000 ljudi od kojih većina ne krši zakone i koje ne treba sankcionisati ? Jesam li te dobro shvatio ?
Radi se o izrazito opasnoj ideologiji. Bez obzira kršili zakone ili ne.
Pa bi da mi to preventivno koljemo kume ? Čuj nije bitno krši li neko zakon, pa shvatate li vi šta pišete ljudi ?
Hafis

#610 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:
Skijaš wrote:

Itd...
Da, što znači da treba sankcionisati ljude sa imenom i prezimenom koji rade to i to, a ne sve vehabije.
To ti i govorim.
A zašto se to ne radi? to je GLAVNO pitanje oko čega i raspravljamo.
Skijaš

#611 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:
Hafis wrote:
Ma jok. Stipendirati o državnom trošku i predstavljati svijetu kao BiH brend.
Opet eskiviraš, šta sa tih 70 ljudi od njih 100 ?
Skijaš

#612 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:
Hafis wrote:

Itd...
To ti i govorim.
OK, onda je nesporazum, ja sam mislio da ti tvrdiš kako sam vehabizam treba kažnjavati. Izvinjavam se.
Mister Yes

#613 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:
Pa bi da mi to preventivno koljemo kume ? Čuj nije bitno krši li neko zakon, pa shvatate li vi šta pišete ljudi ?
:roll: Govorimo o idologiji. Zamisli recimo da neko širi fašizam među Bošnjacima. I to je jedna opasna ideologija makar niko od fašista ne kršio zakon. Glupo je širiti opasne ideologije.
Hafis

#614 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:
Skijaš wrote:
To ti i govorim.
OK, onda je nesporazum, ja sam mislio da ti tvrdiš kako sam vehabizam treba kažnjavati. Izvinjavam se.
Ja tvrdim da je BiH svojevrsna oaza mira za takve likove i na to se sve više upozorava.
Pjanic15

#615 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Pjanic15 »

Skijaš wrote:
Pjanic15 wrote:
Skijaš wrote: Većina vehabija u BiH je ismijavala Barčića, lik je bio šizofreničar koji se skidao go i govorom zanosio kako bi mu maternji bosanski ličio na govor Arapa koji govori bosanski. Većina vehabija ne krši zakone ove zemlje, a i bolesni Barčić je realno bio prijetnja samo u saobraćaju.
Dotični je bio vođa vehabija u BiH
Ko ti je to slagao ?
a nimalo se ono što on nalaže i kako djeluje ne razlikuje od svih vehabija
Naravno da razlikuje, lik je pričao kako za njega semafori nisu pretjerano važni. I da, on više ne djeluje, što je djelovao, djelovao je.
vehabizam je u globalu kao što rekoh, fašizam u religijskom smislu
Saudijska Arabija je apsolutno vehabijska država a ipak je jedan od ključnih saveznika Zapada u obračunu sa teroristima. Vehabizam je jedno od tumačenja islama i ne možeš čitavu vehabijsku zajednicu sankcionisati jer to tumačenje tebi ne leži.
Ko je tebi slagao da nije bio jedan od vođa? http://www.slobodnaevropa.org/content/m ... 50070.html . Svi koji su otišli iz BiH na ratišta u Siriji su vehabije i to u redove IDIL-a, ima li ijedan da je otišao na stranu saveznika Zapada? Kao drugo Saudijska Arabija ima veze sa Islamom, koliko i vehabizam, znači nigdje žive veze ako se pogleda šta rade i kakve zakone sprovoda, tako da ti je referenca besmislena i dovodiš sam sebe u kontradikciju.
Skijaš

#616 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:

:roll: Govorimo o idologiji. Zamisli recimo da neko širi fašizam među Bošnjacima. I to je jedna opasna ideologija makar niko od fašista ne kršio zakon. Glupo je širiti opasne ideologije.
Jeste strano i nepoznato, ali ne vidim da je toliko opasno da treba biti kažnjivo. Glupo jeste, ali tu bi se priča trebala završiti umjesto što se stvar širi na prizivanje pogroma.
Mister Yes

#617 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: Ja tvrdim da je BiH svojevrsna oaza mira za takve likove i na to se sve više upozorava.
Jasno. Skijaš se malo pravi blesav. Niko ne govori o tome da treba kažnjavati ili maltretirati pojedince koji ne krše zakon. Rasprava je (ili bi barem trebala biti) o tome da li je pametno raditi na daljnjem širenju takve ideologije i da li je bilo pametno što se do sada radilo na širenju te ideologije.
Mister Yes

#618 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
Jeste strano i nepoznato, ali ne vidim da je toliko opasno da treba biti kažnjivo. Glupo jeste, ali tu bi se priča trebala završiti umjesto što se stvar širi na prizivanje pogroma.
Ko priziva pogrom Allah ti se smilovao? :roll:

Hajmo se složiti da nikoga ne treba dirati ko je već u tome ali isto tako da ne treba raditi na širenju te ideologije? Možel tako?
Skijaš

#619 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:
Hafis wrote: To ti i govorim.
Ja tvrdim da je BiH svojevrsna oaza mira za takve likove i na to se sve više upozorava.
BiH ima jednako ozbiljne probleme sa četnicima, pa ne znam zašto bi radikali među vehabijama bili veći prioritet.
spreca

#620 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by spreca »

Ja bih Vehabizam kao ideologiju zabranio u BiH.....bez obzira sto vecina iz njih sada mozda i nepravi neke probleme......kada ta ideologija bude imala kriticnu masu tad ce poceti problemi i tad ce stati jos masovnija......posle niko nemoze reci da nismo znali i da nismo bili upoznati sa time a tad ce vec biti kasno pogotovu za nas muslimane.
parangal_

#621 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by parangal_ »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:
Ko priziva pogrom Allah ti se smilovao? :roll:

Hajmo se složiti da nikoga ne treba dirati ko je već u tome ali isto tako da ne treba raditi na širenju te ideologije? Možel tako?
plasim se da ce sve vise ljudi biti u tome, sto se vise bave religijom. nesto sumnjam da arapi slabije kontaju vjerske knjige od 2 miliona bosnjaka.

jedini nacin da manje ljudi bude u tome jeste da manje postuju i bave se uopste religijom kao relevantnim konceptom za neciju zivotnu filozofiju.
Skijaš

#622 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Pjanic15 wrote:
Skijaš wrote:
Pjanic15 wrote:
Dotični je bio vođa vehabija u BiH
Ko ti je to slagao ?
a nimalo se ono što on nalaže i kako djeluje ne razlikuje od svih vehabija
Naravno da razlikuje, lik je pričao kako za njega semafori nisu pretjerano važni. I da, on više ne djeluje, što je djelovao, djelovao je.
vehabizam je u globalu kao što rekoh, fašizam u religijskom smislu
Saudijska Arabija je apsolutno vehabijska država a ipak je jedan od ključnih saveznika Zapada u obračunu sa teroristima. Vehabizam je jedno od tumačenja islama i ne možeš čitavu vehabijsku zajednicu sankcionisati jer to tumačenje tebi ne leži.
Ko je tebi slagao da nije bio jedan od vođa? http://www.slobodnaevropa.org/content/m ... 50070.html
Ta ekipa oko Barčića i Imamovića je minorna, mali, mali djelić ukupne vehabijske populacije u BiH.
Kao drugo Saudijska Arabija ima veze sa Islamom, koliko i vehabizam, znači nigdje žive veze ako se pogleda šta rade i kakve zakone sprovoda, tako da ti je referenca besmislena i dovodiš sam sebe u kontradikciju.
Jesu li vehabijske vlasti iz Saudijske Arabije i Amerikanci saveznici protiv te militantne ekipe koja i jedne i druge podjednako smatra nevjernicima ?
Mister Yes

#623 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: BiH ima jednako ozbiljne probleme sa četnicima, pa ne znam zašto bi radikali među vehabijama bili veći prioritet.
Četnici su problem samo u slučaju novog rata. Pa ni tada nisu neki veliki problem koji se ne može rješiti kao što se pokazalo početkom devedesetih.

Širenje vehabizma među Bošnjacima do nekog značajnog procenta bi bio kraj za Bošnjake. A dešava se u miru.
Hafis

#624 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
BiH ima jednako ozbiljne probleme sa četnicima, pa ne znam zašto bi radikali među vehabijama bili veći prioritet.
Znasm za probleme vezane za određene aktivnosti islamističkih skupina, njihovim paralelnim načinom financiranja, vezama koje sežu do alqaide, i koje su nerijetko spominane i u svjetskoj štampi.
Reci mi koji su to trenutni ozbiljni problemi koje BiH ima s četnicima?
Skijaš

#625 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote: Ja tvrdim da je BiH svojevrsna oaza mira za takve likove i na to se sve više upozorava.
Jasno. Skijaš se malo pravi blesav. Niko ne govori o tome da treba kažnjavati ili maltretirati pojedince koji ne krše zakon. Rasprava je (ili bi barem trebala biti) o tome da li je pametno raditi na daljnjem širenju takve ideologije
Ljude treba pustiti da žive i ako hoće da praktikuju vehabizam, to je njihova stvar.
Locked