Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#601 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

madner wrote:
stakasa wrote:
madner wrote:Novinari i njihovi prilozi.

80ih je USA uradila isto sto i ovih dana, snizila je cijenu nafte da dohaka SSSRu. Zbog toga je doslo do globalne ekonomske krize, tj. ni zapadne zemlje nisu imale rast, no za njih je to bila ok cijena. Govoriti o zaduzenju kao uzroku problema je naivno, Jugoslavija je imala manje dugove nego zemlje nasljednice.

No bila je koleteralna steta. :D
Ma kakvo zaduzenje i Zeljave, Juga bi pukla svakako nakon pada berlinskog zida. Unjeo je Markovic ekonomsko osvjezenje pa ga je Slobo skrsio.
Bazirano na cemu?
Juga je pukla jer je najveci narod odlucio da je ne zeli vise.
No taj put nije bio preodredjen, to je skup vise faktora. Najvise nezadovoljstvo ustavom iz '74 i ekonomskom krizom 80ih.

Nije Slobin dolazak na vlast predprogramiran.
Pa upravo si odgovorio na osnovu cega je bazirano. Dodaj jos srpsku megalomaniju i iracionalnost sto ekonomsku krizu cini manje vaznom a trebalo bi da je najvaznija. Markoviceva era je ubjedljivo najbolji dio SFRJ ali ni to nije bilo dovoljno. Kad nije to nece nista. Nikad. Sa padom zida su se otvorile mogucnosti, tacnije uklonile pretpostavke postojanja.
Nosara, nije posteno ovo sve stavljati na dusu zapadnim republikama. To je samo bio logican odgovor na Miloseviceva divljanja. Jesmo li mi tad trebali gledat sebe - dasta smo. Ali to je druga tema
nosara

#602 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

SaraFina wrote: Za nas je bila dobitna kombinacija ostati dijelom velike Srbije koju su i braća Crnogorci napustili?
Da smo ostali dijelom velike Srboslavije naši ljudi ginuli bi i sluzili kao topovsko meso Hrvatima?

Srbi nemaju interes ni za Srbe van Srbije ( još da zakazu na jedinoj pirovoj pobjedi i odbace Rs ) kao što već jesu one jadne ljude na sjeveru Kosova i u Tkz RSK i ?
Mislim kako procjenjuješ ti kao vrli analitičar polozaj nas Bošnjaka/ Bosanaca?

Ajd što bi nam Tomo Grobar i Vucko bili politički lideri ali gdje smo to jos na dobitku da smo ostali u Krnjoj Srboslaviji?
Promasila si poentu...
nosara

#603 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote: Nosara, nije posteno ovo sve stavljati na dusu zapadnim republikama. To je samo bio logican odgovor na Miloseviceva divljanja. Jesmo li mi tad trebali gledat sebe - dasta smo. Ali to je druga tema
sloba bio u americi kad je pocelo...

kosovo (kao cackanje mecke), ljubljana, pa zagreb i sloba ruku pod ruku... To je top lista idiotizma...
stakasa

#604 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

nosara wrote:
stakasa wrote: Nosara, nije posteno ovo sve stavljati na dusu zapadnim republikama. To je samo bio logican odgovor na Miloseviceva divljanja. Jesmo li mi tad trebali gledat sebe - dasta smo. Ali to je druga tema
sloba bio u americi kad je pocelo...

kosovo (kao cackanje mecke), ljubljana, pa zagreb i sloba ruku pod ruku... To je top lista idiotizma...
Pa Suvar im nije bio prihvatljiv, po meni se Hrvati nisu mogli vise spustit od toga. Od Suvara do Mesica (91-e) nije bilo nista sto je moglo zadovoljiti srpske apetite
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#605 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Nosara, jedno hipoteticko pitanje- Sta mislis bil' nas ostanak u krnjoj Jugi kostao manje nego ovaj rat sa nedovrsenom drzavom kao rezultatom.

Moj stari, inace istinski komunista i covjek onog sistema, kaze da bi u tom scenariju bio mobilizovan i poslan u Okucane :evil:
SaraFina

#606 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

nosara wrote:
SaraFina wrote: Za nas je bila dobitna kombinacija ostati dijelom velike Srbije koju su i braća Crnogorci napustili?
Da smo ostali dijelom velike Srboslavije naši ljudi ginuli bi i sluzili kao topovsko meso Hrvatima?

Srbi nemaju interes ni za Srbe van Srbije ( još da zakazu na jedinoj pirovoj pobjedi i odbace Rs ) kao što već jesu one jadne ljude na sjeveru Kosova i u Tkz RSK i ?
Mislim kako procjenjuješ ti kao vrli analitičar polozaj nas Bošnjaka/ Bosanaca?

Ajd što bi nam Tomo Grobar i Vucko bili politički lideri ali gdje smo to jos na dobitku da smo ostali u Krnjoj Srboslaviji?
Promasila si poentu...

To su vrlo jednostavna pitanja. Vidim te kao najgovorljivijeg ovdje pa mi eto pojasni interes Bonjaka/Bosanaca da su ostali u krnjoj Srboslaviji?

Koji je dakle?
Neminovno je da bi bili nacionalna manjina i da bi prvo morali skupa sa Srbima ratovati protiv bosanskohercegovačkih Hrvata koji bi svakako bili obzirom na povoljan geografski polozaj potpomognuti HV. Onda bi se moralo ratovati i diljem tkz RSK?
Logično .. I nama su dolazili kojekakvi korpusi iz Crne gore ..
Na kraju RSK je propao projekt, Kosovo takodje, još RS da slijedi svijetle primjere srpske brige o Srbima van Srbije i gotovo.

I gdje smo na kraju mi tu?

Ajde izanaliziraj nas polozaj .. Što bi bilo da je bilo?
SaraFina

#607 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:Nosara, jedno hipoteticko pitanje- Sta mislis bil' nas ostanak u krnjoj Jugi kostao manje nego ovaj rat sa nedovrsenom drzavom kao rezultatom.

Moj stari, inace istinski komunista i covjek onog sistema, kaze da bi u tom scenariju bio mobilizovan i poslan u Okucane :evil:

A ti bi na Krimu branio pravoslavlje isto. Logično ..
madner

#608 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

nosara wrote:
madner wrote: Juga je pukla jer je najveci narod odlucio da je ne zeli vise.
Kako je pocelo...? Ti si krenuo od sredine...
Sve je pocelo 1919, no govorim o faktoru koji se nije mogao korigovati.
Isto kao sa Bosnom, mogu Hrvati i Srbi teziti odcepljenju koliko hoce, Bosna ce te prezivjeti. No da se sutra javi neki veliki Bosnjo, koji ce napraviti plan za 50-60% Bosne i dobije podrsku za tu politiku, to bi bio vjerovatno kraj.
stakasa

#609 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

madner wrote:
nosara wrote:
madner wrote: Juga je pukla jer je najveci narod odlucio da je ne zeli vise.
Isto kao sa Bosnom, mogu Hrvati i Srbi teziti odcepljenju koliko hoce, Bosna ce te prezivjeti. No da se sutra javi neki veliki Bosnjo, koji ce napraviti plan za 50-60% Bosne i dobije podrsku za tu politiku, to bi bio vjerovatno kraj.
Bravo madneru
nosara

#610 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:Nosara, jedno hipoteticko pitanje- Sta mislis bil' nas ostanak u krnjoj Jugi kostao manje nego ovaj rat sa nedovrsenom drzavom kao rezultatom.

sloba i sranja su se dogovorili ovako... Ne znam stvarno... Mozda bi se islo u vojsku, ali mislim da bi ostalo daleko vise zivih glava i citavih kuca i fabrika... Mislim da bi izasli "liso" u odnosu na ovo... Pa nije ni sandzak nestao s lica zemlje, cini mi se...

Ja sam glasao za nezavisnu, da se razumijemo... Isla mi je na kurac srpska retorika i izvedba ratnih ciljeva, sto je ujedno i njihov najveci grijeh... da su vodili zenevski rat i malo manje srali, niko im nista ne bi zamjerio...
stakasa

#611 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

nosara wrote:

sloba i sranja su se dogovorili ovako... Ne znam stvarno... Mozda bi se islo u vojsku, ali mislim da bi ostalo daleko vise zivih glava i citavih kuca i fabrika... Mislim da bi izasli "liso" u odnosu na ovo... Pa nije ni sandzak nestao s lica zemlje, cini mi se...

Ja sam glasao za nezavisnu, da se razumijemo... Isla mi je na kurac srpska retorika i izvedba ratnih ciljeva, sto je ujedno i njihov najveci grijeh... da su vodili zenevski rat i malo manje srali, niko im nista ne bi zamjerio...
Upravo tako, od pocetka do kraja. Nisam ocekivao da cu se nekad s tobom sloziti
nosara

#612 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote:
madner wrote:
nosara wrote:
Bravo madneru
Ode ti predaleko...

Konkretno kad je i zasto krenuo raspad SFRJ...? U cemu je problem...?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#613 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:

Cinjenica da u Sandzaku nije bilo problema, sto opovrgava (donekle naravno) tezu da je rat bio vjerski, mada su svestena lica dobrano upetljana u mnoge prljavstine. Dakle to implicira da se braca Crnogorci nisu mirno razlisli sa Srbima jer "nece krst na krst" :D

Inace onaj snimak sto se rahmetli Sulejmanu Tihicu stalno spocitavao, u kojem on kaze da nema toga sto je vrijedno ljudskih zrtava, je na fonu ove price.
SaraFina

#614 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Sandzak je poput BiH izmiješan sa hrvatskim zivljem koje bi bez sumnje pruzilo otpor Srbima zarad nacionalne HR drzave?
:D

Koje gluposti...

Plus Hrvatima BiH je došla kao odbrambena zona od Srbije. Ko to u HR zeli granicu sa Srbijom i danas prosirenu za dio BiH u kojoj bi mi Bošnjaci bili poput egzoticnih majmunčića :D
stakasa

#615 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

nosara wrote:
madner wrote:
nosara wrote:

Ode ti predaleko...

Memorandum SANU. Nije jedini, normalno ali eto ako ostavljas jednu alternativu
nosara

#616 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote:
nosara wrote:
madner wrote:

Ode ti predaleko...

Memorandum SANU. Nije jedini, normalno ali eto ako ostavljas jednu alternativu
Daj... :lol:

sta mislis, sloba se drzao memoranduma san-u...? Mozda marginalci koje je koristio (seselj, karadzic i slicni), ali sloba je bio skolovan politicar, a ne budala...

Taj pamflet je dosao kasnije... Nakon demonstracija na kosovu zbog tanke corbe u studentskim domovima (koji su "spontano" pretvoreni u zahtjev za ujedinjenjem s albanijom) i slovenackih podjebavanja... Samo cinjenice...
stakasa

#617 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

Kosovo se je moglo rijesiti, ostale jugoslavneske republike su mogle preci preko Kosova. Kosto su i prelazile. Ko sto su i davale pare i miliciju. Ali kad ti Milosevic skupi milion dva na Uscu, a to je posljedica Memoranduma, onda se zamislis i preispitas. Jugoslavija je mogla i bez Kosova i bez Slovenije
sumirprimus

#618 Re: Jugonostalgija...

Post by sumirprimus »

kako krenut od pocetka,kad je bilo vise pocetaka? :D
pa s kraja na kraj...
nosara

#619 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote:Kosovo se je moglo rijesiti, ostale jugoslavneske republike su mogle preci preko Kosova. Kosto su i prelazile. Ko sto su i davale pare i miliciju. Ali kad ti Milosevic skupi milion dva na Uscu, a to je posljedica Memoranduma, onda se zamislis i preispitas. Jugoslavija je mogla i bez Kosova i bez Slovenije
Kosovo se nije moglo rijesiti s obzirom na teznje albanaca i ustav iz 1974.... Pa pokusali su drugovi, ali se problem samo vracao na stol... Svako malo...

A kad su slovenci skontali da federacija ocigledno slabi, poceli su ceprkat... Sistematicno...

Jugoslavija nije mogla bez kosova i slovenije... To je Alija nesto uvrtio, ali nista od toga...

Jos jednom, srbi su na kraju uprskali do koske, ali nisu izazvali raspad... Samo su, NA KRAJU, uprli najzesce da do njega dodje...
stakasa

#620 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

sumirprimus wrote:kako krenut od pocetka,kad je bilo vise pocetaka? :D
pa s kraja na kraj...
Deleko mu bila 1919, trazio nesto iz osamdesetih pa sam zato rekao SANU
nosara

#621 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote: Inace onaj snimak sto se rahmetli Sulejmanu Tihicu stalno spocitavao, u kojem on kaze da nema toga sto je vrijedno ljudskih zrtava, je na fonu ove price.
Ima toga sto je vrijedno... To je sasvim druga prica, van konteksta...
madner

#622 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

Kosovo je razlog za Slovensko caprkanje.
Ako JNA moze drzati pod okupacijom circa 2 miliona etnicki gotovo homogenih ljudi bez da se previse cesu iza uha, onda je to znak za druge sredine.

Problem Kosova je jednostavan, fakti su takvi da je to sasvim sigurno trebala biti republika, no Srbi to nisu mogli prihvatiti. Ako je Crna Gora republika, nema razloga da Kosovo nije.
Banksy

#623 Re: Jugonostalgija...

Post by Banksy »

Da ne idealiziramo. Da smo mogli zajedno, ostali bi zajedno.
Da je Jugoslavija bila realan i svima prihvatljiv okvir, ostala bi jedinstvena. Svi su bili na gotovs, čekala se Titova smrt, a kad se i desila, onda smo je zajedničkim snagama razdragano gurnuli u jarak i krenuli za svojim stoljetnim snovima i ciljevima.
Problem je samo što su nečiji snovi i ciljevi uključivali i posezanje za tuđim teritorijama i fizičku eliminaciju jednog naroda.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#624 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:
Naravno da ima.

Nisam nikakav fan Suljketa, da budemo nacisto, ali to sto je rekao stoji. Mir nema alternative i nema te ideje, makar se zvala Bosna, koja je vrijedna da se ljudi ubijaju. Dakle u kontekstu 1992 prica pije vode. To sto je to avaz 2010 izvukao iz konteksta drugi je par cipela.

Elem kako god, Lisabonski sporazum iz ove vremenske distance djeluje kao najbolje rjesenje. Ali generala poslije bitke na pretek :izet:
stakasa

#625 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
nosara wrote:
Naravno da ima.

Nisam nikakav fan Suljketa, da budemo nacisto, ali to sto je rekao stoji. Mir nema alternative i nema te ideje, makar se zvala Bosna, koja je vrijedna da se ljudi ubijaju. Dakle u kontekstu 1992 prica pije vode. To sto je to avaz 2010 izvukao iz konteksta drugi je par cipela.

Elem kako god, Lisabonski sporazum iz ove vremenske distance djeluje kao najbolje rjesenje. Ali generala poslije bitke na pretek :izet:
I kakve veze ima Lisabonski sporazum sa temom Jugonostalgija?
Post Reply