Filmovi (i knjige) Avde Huseinovića

Post Reply
Max Bunker

#601 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Max Bunker »

It_is_a_Leclerc wrote:
Max Bunker wrote:
racionalista wrote:Gornje Podrinje je u većini slučajeva bilo zaboravljeno od svih. Dobro ijedna Bošnjačka glava ima tamo šta se sve dešavalo zadnjih 100 godina.
Uz duzno postovanje prema svakoj zrtvi ali osim par primjera, mislim da su u velikoj mjeri oni sami krivi. Ne znam da postoji dio Bosne i Hercegovine, koji je toliko (kako da kazem a da ne budem shvacen kao nacionalista) Srbiji okrenut i prosrpski orijentisan. Evo, polazim od svoje sredine (komsije, prijatelji, poznanici itd.) osim par casnih izuzetaka skoro svi do jednog slusaju prekodrinski turbo-folk, Cece, Mece, onda prica:"Jao jeste Beograd mocan" i slicno. To se u nauci valjda zove Stokholmski sindrom.

Avdi svaka cast sto je snimio ovaj (kao i sve ostale filmove) ali ja zaista necu imati snage da ovo pogledam a nabavit cu ga za kolekcije...
Prvo, to su, po mom mišljenju, vrlo nezgodne kvalifikacije. Razumijem šta želiš reći, ali ja nikako ne vjerujem da neko može kriv što ga snađe genocid. I jevreji su bili odani Njemačkoj, pa šta ih snađe. Mislim da ta nema mjesta. Turbo folk muziku danas sluša svaki drugi mlađi stanovnik BiH, ali isti taj svaki drugi ili makar treći mladi stanovnik BIH ima vrlo izražen patriotski (a neki bogami i nacionalistički stav) prema BIH. To je samo zbunjenost i ponešto licemjerja. Nešto kao kad Srbi gledaju Sulejmana Veličanstvenog, a čim krene odjavne špica dođu ovdje nama psovati tursku majku itd..

Okrenutost Podrinja prema Srbiji je sasvim logična i datira iz vremena SFRJ, kad se iz Vlasenice, Višegrada, Bratunca uvijek lakše išlo preko Drine, i na posao, i u školu, i u brak, nego u Sarajevo. To je geografski uvjetovano.
To je kao da kažeš da su Krajišnici npr. prohrvatski orjentisani, jer i danas, kad treba u bolnicu, svi koji imaju više para idu u Zagreb, a ne u Sarajevo.

Ma turbo-folk muziku sam navao kao primjer, mada recimo nikada necu zaboraviti tik nakon rata (jos se islo onim makadamskim putem u Gorazde) kada sam na obali Drine u centru grada (kod onog "mosta ispod mosta" ako ste bili tamo pa razumijete o kojoj lokaciji govorim, u samom je centru) cuh kako u kaficu pustaju tu neku novokomponovanu muziku na ekavici. U tom vremenskom trenutku, to jeste bio sok.

Ovo za jevreje je istina ali je isto tako istina, da jevreji i dan danas uce svoju djecu o stradanjima, o genocidu, o tome ko mu je ubio dedu, oca, amidzu i sl., njeguju "kulturu pamcenja".

Da ne bi bilo zabune, ono sto hocu da kazem jeste da Bosnjaci vecinom imaju tu liniju merhametluka i zaborava ali da je kod ljudi iz Podrinja ta linija bas naglasena. Recimo, mom komsiji je mati tek nako pedesetak godina njegovog zivota rekla da je njen amidza ubijen u Drugom ratu od cetnika a lik sav zivot mislio da je ovaj umro prirodnom smrcu i sl.

Jednostavno, imaju tu izrazenu kulturu (ne svi, ne generalizujem) zaborava, sjedi i suti pa sta Bog da.
PIMP-Meister-2000

#602 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by PIMP-Meister-2000 »

Krajišnici NIKADA nisu bili niti će biti 'bliski' s drugim narodom, a pogotovu ne sa srbima kao što su to bili Istočnjaci. Mi držimo do sebe i svoga naroda i to je usađeno u svakog od nas još od malih nogu, a etnička 'homogenost' čitavog tog kraja je dovoljan dokaz i poruka drugima - možemo se poštovati ali ne moramo nužno voljeti. 8-)
mali_balon

#603 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by mali_balon »

PIMP-Meister-2000 wrote:Krajišnici NIKADA nisu bili niti će biti 'bliski' s drugim narodom, a pogotovu ne sa srbima kao što su to bili Istočnjaci. Mi držimo do sebe i svoga naroda i to je usađeno u svakog od nas još od malih nogu, a etnička 'homogenost' čitavog tog kraja je dovoljan dokaz i poruka drugima - možemo se poštovati ali ne moramo nužno voljeti. 8-)
Samo sto se babo malo zbunio pa je slucajno zavolio cetnike vise od svog vlastitog naroda.
neretvanac

#604 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by neretvanac »

U isto sam se uvjerio i sam. Znam par ljudi iz Bijeljine, protjerani iz kuća ko psi, a jedva dočekaju da se uvuku Srbima u guzicu na svaki mogući način. Patološka pojava.
karanana

#605 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by karanana »

julisiz es grant wrote:
karanana wrote:a kad je ono falilo pola mosta? kad je bio razrusen? maloprije vidim na pocetku avdinog filma slike gdje fali jedan-dva luka i mjesto njega montazni neki ide.
Rušen je i u prvom (nije se čitala "Na Drini ćuprija"?) i u drugom svjetskom ratu.
U prvom ga srušili austrijanci kad su se prvi put povlačili pred srpskom vojskom u jesen 1914. Poslije rata je premošten željeznom konstrukcijom, koja mu je davala nakaradan izgled, a definitivno obnovljen 1939. ili 1940, da bi u drugom svjetskom ratu opet bio porušen od savezničkih aviona (1944.)
cito do pola. do dijela kad su dosli austrijanci.

tezak film, ali kao i svaki avdin. izdudin je tu da dobro i emocionalno radi narativni posao u filmu.
nisam ni ja znao da se sve do ljeta 93. borilo poprilicno blizu visegrada. u takvom okruženju biti vise od godinu....
T4h

#606 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by T4h »

Napisao sam na temi TVSA, napisat ću i ovdje...sva čast kantonalnoj televiziji što odmah nakon premijere u svoj program uvrsti Avdine filmove...o Avdi nemam riječi, ovo što on radi vrijedi puno više od svih studija, publikacija, članaka i slično...samo neka ovako nastavi, kao što neko reče za svaki grad Podrinja potreban je drugi film. Pročitah i odlomak rahmetli Adil bega Zulfikarpašića o Foči, jasno je da se historija Bošnjacima ponavlja, i jasno je da će, ako im se ponovo pruži prilika, četnički krvoloci ponovo raditi isto. Najradije bih psovao i nas i našu nakaradnu pamet, opsovao bih naše malošićarske duše jer u potpunosti zanemarujemo širu sliku gledajući pod lupom svoj interes. Još se bojimo da, ne dao Bog, nekoga ne uvrijedimo pa onda, "Šuti, šta ćeš o tome pričati...dosta nam je rata...", a ravnogorski pokret normalno se okuplja po gradovima u kojima je četnička kama klala i ubijala...sramno je da imamo mali milion nekakvih udruzenja proisteklih iz proteklog rata, a da ne znamo organizovati obilježavanja, seminare, panel diskusije o onome što se dešavalo...još uvijek je prisutan taj strah, nedostatak petlje da se kaže istina u lice...ne, ustvari mi se opravdavamo...tražimo nekakve razloge zašto su nas ubijali...još jednom Avdo svaka čast.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#607 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Woody »

Ka' će se ijedan Avdov film prikazati na PTPC-u?
LBVIEW

#608 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by LBVIEW »

Tito_i_Partija wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Meni je jednostavno nerazmuljivo kako tužilaštvo haškog tribunala nije dokazlo genocid, ako ništa u općinama Višegrad, Bratunac, Zvornik i Prijedor... To je školski primjer genocidne namjere, čina genocida i post-genocidnog "tretmana" počinioca, da ja teško mogu pronaći razliku između Kambodže, nacista, Ruande i tih općina.
Zato sto nasa patnja, barem u ovom zadnjem ratu, ne pocinje i ne zavrsava samo sa srbima. Mi smo takodjer zrtve svjetske (ali primarno evropske) politike, koja nam nazalost nikad nece dozvolit' da imamo drzavu onako kakvu normalni ljudi vide kao najosnovnije pravo za svakog covjeka.

Osudjivanje srbije u vezi genocida ocigledno evropi ne ide na ruku politicki, inace bi to bilo uradjeno bez ikakvih problema u hagu, sagledavsi ogromnu kolicinu dokaza koji bez ikakve sumnje ukazuju na to. A za bilo kakvu vrstu pravde i za nas, jedan relativno bezuticajan narod u pojmu svjetskog aspekta, ih sasvim boli kurac.
:thumbup:
Podigli su kriterije za dokazivanje genocida tako visoko da se fakticki trazila potpisana naredba o izvrsavanju zlocina, k'o da je neko lud da ostavlja iza sebe tako konkretne dokaze, a isti su mogli,da su htjeli, vrlo lako dokazati na osnovu masovnosti,sistematicnosti i zlocina i uklanjanja tragova istih. K'o sto su bili upetljani u sam rat i zlocin tako sto su samo jednima "svezali ruke" a istovremeno licemjerno organizirali "mirovne konferencije" te pozivali sve strane na susdrzavanje od upotrebe sile,tako su i nakon rata fakticki abolirali srpsku politiku od pocinjenog genocida. :evil:
Mustafapasa

#609 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Mustafapasa »

Neko to definise kao krizu identiteta: gledam sada, prvo nemamo sluzenje vojnog roka, i da krene opet nesto, ne znam koliko je mladih spremno sa vojim znanjem. Drugo, u RS-u svaka kuca lovacka kuca, svi karabine, lovacke puske itd. Trece, dok nama za Bajram pjevaju, sto neko rece gore u prethodnim postovima, prekodrinske pevaljke, a zapravo istina je sasvim drugacija. Imamo najljepsu muziku - sevdalinku, pa i narodnu, nismo nikad bili potlacen narod bez otpora, prkosili smo svima i svakome, ali nam treba svijesti. Danasnji mladi su zaboravili da su ocevi njihovih drugara mozda radili neko zlo 90tih. Da me neko ne shvati pogresno, mi svi treba da zivimo u slozi i hramojiji i da kao i sto je to uvijek bilo u duhu nase tradicije, postijemo komsije i njihove obicaje, samo da ne zaboravljamo sta se desilo i od koga i da budemo spremni preventivno djelovati ako bude za to potrebe.
Uvatio sam dio filma, putujem stalno po RS-u, saradjujem sa svima i imam prijatelje, ali postujem i volim prvo svoje da bih mogao tudje, poznajem svoje a i tudje.
Ako bude link, postavite.
p.s.
evo gledam izjacu Cire, prvo nasi glupi novinari ga oslovljavaju sa "legendarni", ali to nije, na foru euforije je nesto pokusao uraditi i postujem pokusaj ali motivacija mu je vila vjerovatno pare i buduci anganznam, i Sloboda umjesto da mu kazu RAUS kao ovi iz Sarajeva, oni nista...to je nas problem i zato bivamo tlaceni i ponizavani.
Dodik zna da moze samo pricom,ali RS je 2.5x siromasija od FBiH.
O tome sto ne znamo o vjeri svojoj i sto to ne praktikujemo, to da ne pricam...
arslanbey

#610 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by arslanbey »

Mustafapasa wrote:Neko to definise kao krizu identiteta: gledam sada, prvo nemamo sluzenje vojnog roka, i da krene opet nesto, ne znam koliko je mladih spremno sa vojim znanjem. Drugo, u RS-u svaka kuca lovacka kuca, svi karabine, lovacke puske itd. Trece, dok nama za Bajram pjevaju, sto neko rece gore u prethodnim postovima, prekodrinske pevaljke, a zapravo istina je sasvim drugacija. Imamo najljepsu muziku - sevdalinku, pa i narodnu, nismo nikad bili potlacen narod bez otpora, prkosili smo svima i svakome, ali nam treba svijesti. Danasnji mladi su zaboravili da su ocevi njihovih drugara mozda radili neko zlo 90tih. Da me neko ne shvati pogresno, mi svi treba da zivimo u slozi i hramojiji i da kao i sto je to uvijek bilo u duhu nase tradicije, postijemo komsije i njihove obicaje, samo da ne zaboravljamo sta se desilo i od koga i da budemo spremni preventivno djelovati ako bude za to potrebe.
Uvatio sam dio filma, putujem stalno po RS-u, saradjujem sa svima i imam prijatelje, ali postujem i volim prvo svoje da bih mogao tudje, poznajem svoje a i tudje.
Ako bude link, postavite.
p.s.
evo gledam izjacu Cire, prvo nasi glupi novinari ga oslovljavaju sa "legendarni", ali to nije, na foru euforije je nesto pokusao uraditi i postujem pokusaj ali motivacija mu je vila vjerovatno pare i buduci anganznam, i Sloboda umjesto da mu kazu RAUS kao ovi iz Sarajeva, oni nista...to je nas problem i zato bivamo tlaceni i ponizavani.
Dodik zna da moze samo pricom,ali RS je 2.5x siromasija od FBiH.
O tome sto ne znamo o vjeri svojoj i sto to ne praktikujemo, to da ne pricam...
:thumbup:
Sarajevkica

#611 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

Ne mogu ovo gledati jos, mozda jednog dana.

A u pravu su oni koji su na temi rekli da se naprosto osjeca ta atmosfera zla i depresije u Visegradu, bila jedna novinarka iz Njemacke koja je napisala knjigu o tome (po kojoj je kasnije snimljen film "Kao da me nema"). Jezivo.
m_l

#612 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by m_l »

StupskaBitanga wrote:Nesrba tamo nema, etnički je sve očišćeno i pitanje je sada pošto je ovo izgleda generacijski sistem na koga i gdje će u budućnosti za 50 ili koliko godina krenuti?
"Nasi preci su dosli do Drine i nisu mogli dalje. Mi smo, evo, presli Drinu, a na nasim buducim pokoljenjima je da dovrse posao." Momcilo Krajisnik, par mjeseci prije potpisivanja Dejtona

Avdo, svaka cast! :thumbup: Opominjes nas da ne zaboravljamo, jer nas merhametluk je, uvijek, granicio sa naivnoscu.
It_is_a_Leclerc

#613 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by It_is_a_Leclerc »

PIMP-Meister-2000 wrote:Krajišnici NIKADA nisu bili niti će biti 'bliski' s drugim narodom, a pogotovu ne sa srbima kao što su to bili Istočnjaci. Mi držimo do sebe i svoga naroda i to je usađeno u svakog od nas još od malih nogu, a etnička 'homogenost' čitavog tog kraja je dovoljan dokaz i poruka drugima - možemo se poštovati ali ne moramo nužno voljeti. 8-)
Ko govori o bliskosti ?! Ja govorim o geografskoj, ekonomskoj, a ne političkoj povezanosti... I dobro znam o čemu govorim jer sam Krajišnik. Od danas McDonaldsa u Karlovcu jednom sedmično, preko šopinga u Zagrebu, Plitvičkih jezera, ljetovanja po hrvatskoj obali, odlaska u zagrebačke klinike, na zagrebački velesajam, pa preko nekadašnjeg zapošljavanja u Viktoru Lencu i drugim brodogradilišta.. Prema tome, Krajina je vijekovima orjentisana zapadu, više nego istoku, opet kažem strogo ekonomski i geografski,a ta priča o hrabrim gorštacima koji žive u guduri, hrane se kozetinom, i ubijaju svakog ko im se približi je malo - to much.

A sa druge strane, ispada da "istočnjaci" (što je pežorativno i grozno generalno) ne drže do sebe i svog naroda, i da su genocid zaslužili jer su bili "bliski sa Srbima".
staradis

#614 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by staradis »

Nisam gledao film ali podrzavam ideju.
Max Bunker

#615 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Max Bunker »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ko govori o bliskosti ?! Ja govorim o geografskoj, ekonomskoj, a ne političkoj povezanosti... I dobro znam o čemu govorim jer sam Krajišnik. Od danas McDonaldsa u Karlovcu jednom sedmično, preko šopinga u Zagrebu, Plitvičkih jezera, ljetovanja po hrvatskoj obali, odlaska u zagrebačke klinike, na zagrebački velesajam, pa preko nekadašnjeg zapošljavanja u Viktoru Lencu i drugim brodogradilišta.. Prema tome, Krajina je vijekovima orjentisana zapadu, više nego istoku, opet kažem strogo ekonomski i geografski,a ta priča o hrabrim gorštacima koji žive u guduri, hrane se kozetinom, i ubijaju svakog ko im se približi je malo - to much.

A sa druge strane, ispada da "istočnjaci" (što je pežorativno i grozno generalno) ne drže do sebe i svog naroda, i da su genocid zaslužili jer su bili "bliski sa Srbima".

Ne, molim te! Daleko od toga, niti sam ja to rekao (a kamoli pomislio) da su oni zasluzili genocid (gadi mi se to napisati). Ja samo kazem da oni: 1) Olako zaboravljaju ili ne zele pricati pa cak ni svojim pokoljenjima o onome sto se desilo
2) Da opet i nakon svega sto su prezivjeli, opet se osjeca da bliskost prema Srbiji i Srbima
(ljudi koji danas zive u Sarajevu/Tuzli...koji su raseljeni).
Opet, sa druge strane kod koga sam vidio da su izuzetak jesu Srebrenicani i Zepljaci. Mozda i zbog obiljezavanja, price o onome sto im se desilo a cuo sam i price da inace (pogotovo Zepljaci) su poznati kao "kurceviti" i hrabri ljudi.

Evo, ja mogu uzeti samo dva primjera, Hercegovinu i Krajinu.
Hercegovci (ovo pricam jer su moji sa juga nase domovine) pamte, pricaju, prenose tu pricu sa koljena na koljeno, ne daju da te price padnu u zaborav. Pa imam osjecaj da od kako znam za sebe, znam ko mi je rodjak, da je dio familije bio u partizanima, da je ovaj rodjak poginuo u toj bitci, ovaj ranjen tamo i tamo itd. Drze do sebe i svog porijekla i ugleda. Recimo pogledaj samo rat u Hercegovini. Cetnici su uzeli onu teritoriju u kojoj su i bili dominantni (istocna Hercegovina), Mostar je vrlo brzo deblokiran, vrlo brzo (a mozda su to i prve oslobodilacke akcije bile u ratu) se iz ofanzive krenulo u kontraofanzivu. Kanije ono sto se desilo u ratu sa Hrvatima (a i tada si fakticki od "bosnjackih" sredina izgubio jedino Stolac i Capljinu) je stvar (pogledaj onaj film "Rat u Mostaru" sto igra na FTV-u a imas ga i na youtube-u) izdaje od vrha tadasnje vojno-politicke moci pa se i tad od tog nekog prvobitnog soka krenulo u ofanzivu u proboje. Danas kada pricam sa ljudima iz Hercegovine, nema tu puno zaborava.

Krajina opet (imam dosta raje iz Krajine) a i ti sam kazes da si iz tog kraja, isto tako drzi do sebe. Bili su u ratu sa tri vojske pa su dobili, nema zaborava na ono sto se desilo. Bas mi prijatelj prica (a po meni je to vec malo pretjerivanje) da recimo u Cazinu i dan-danas djecu kada krecu u skolu "pikiraju" na didine i babine.

Nadam se da si sada razumio sta zelim da kazem.

P.S.
Da moj post ne bude u drugom jednom pogledu pogresno protumacen, jos ovo zelim reci.
Rat je bio i zavrsio i mi moramo gledati u buducnost. Moramo skupa zivjeti. Puno putujem po Bosni i Hercegovini i mozda se to iz medija ne da naslutiti ali u medjuljudskim odnosima, dosta stvari ide naprijed. One neke stvari koje su bile nezamislive prije pet godina, danas se vec desavaju. Pitam jednog prijatelja iz RS-a o reprezentaciji BiH (a decko je jako korektan) on kaze da mu je drago "sto SMO otisli na SP" i da ima jos ljudi u RS-u kojima je isto tako drago ali da ne mozemo ocekivati da ce oni mahati zastavama, praviti pocasne ture po gradovima i sl. Safet Susic primi nagradu KAO SELEKTOR BOSNE I HERCEGOVINE u Banja Luci a da mi je to ko rekao prije par godina, mislio bih da je lud itd.
Znaci, moramo graditi odnose, miriti se jer nam nema druge ali NE SMIJEMO ZABORAVLJATI STA JE BILO, moramo pricati o zlocinima jer sutnja je odobrenje i dozvoljavanje novog zlocina u buducnosti, jednostavno, ne smijemo njegovati kluturu zaborava.
Last edited by Max Bunker on 17/04/2014 15:53, edited 1 time in total.
Sarajevkica

#616 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

Svakako da su Krajisnici ponosni ljudi (imam tamo porijeklo), ali glupo je spominjati srpski turbofolk u ovom kontekstu, jer ako cemo realno, tu su najgori upravo Bosnjaci iz Cazinske Krajine.
swanfilter

#617 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by swanfilter »

Ne mozete porediti Krajinu/Zapadnu Bosnu, koja je najuzi dio drzave, sa Istocnom, koja ima dugu granicu. I to prema Srbiji. I Krajina je na pocetku prozivljavala pricu iz I Bosne, Bos. Krupa prije svega. Al, Cetnici nas sabise u tor, na ne bas toliko malom prostoru kao sto su bile druge enklave po BiH. Trebalo je uci u taj osinjak i ocekivati da ces klati kako ti se cefne. Malo sutra ...
Sarajevkica

#618 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

swanfilter wrote:Ne mozete porediti Krajinu/Zapadnu Bosnu, koja je najuzi dio drzave, sa Istocnom, koja ima dugu granicu. I to prema Srbiji. I Krajina je na pocetku prozivljavala pricu iz I Bosne, Bos. Krupa prije svega. Al, Cetnici nas sabise u tor, na ne bas toliko malom prostoru kao sto su bile druge enklave po BiH. Trebalo je uci u taj osinjak i ocekivati da ces klati kako ti se cefne. Malo sutra ...
Naravno, ima logicnih objasnjenja zasto je Podrinje najvise stradalo, ali cinjenica jeste da se Krajisnici nekako vise drze do sebe i svog naroda nego ostali Bosnjaci.

Primjer: u bivsoj Jugoslaviji su Krajisnici bili jedini koji su se bunili protiv ucitelja koji su dosli iz Srbije da nasoj djecu uce "srpsku istoriju i cirilicu". Ispisali djecu iz skole, gradili svoje, zaposlili "nase" i cao.
arslanbey

#619 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by arslanbey »

edit
Last edited by arslanbey on 17/04/2014 16:23, edited 1 time in total.
arslanbey

#620 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by arslanbey »

Ja samo kazem da oni: 1) Olako zaboravljaju ili ne zele pricati pa cak ni svojim pokoljenjima o onome sto se desilo
Ehh ovo ti moram dati za pravo,sjetih se prije par godina gledamo uzivo dzenazu iz Srebrenice kaze tetka(koja je zakopala brata,oca,i muza) "ja bih ovo zabranila svake godine nas potresu dzaba" ..naravno ona nije mislila nista lose,nije mislila da treba zaboraviti,samo je mislila na ljude koji su ostali zivi.
neretvanac

#621 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by neretvanac »

Sarajevkica wrote:
swanfilter wrote:Ne mozete porediti Krajinu/Zapadnu Bosnu, koja je najuzi dio drzave, sa Istocnom, koja ima dugu granicu. I to prema Srbiji. I Krajina je na pocetku prozivljavala pricu iz I Bosne, Bos. Krupa prije svega. Al, Cetnici nas sabise u tor, na ne bas toliko malom prostoru kao sto su bile druge enklave po BiH. Trebalo je uci u taj osinjak i ocekivati da ces klati kako ti se cefne. Malo sutra ...
Naravno, ima logicnih objasnjenja zasto je Podrinje najvise stradalo, ali cinjenica jeste da se Krajisnici nekako vise drze do sebe i svog naroda nego ostali Bosnjaci.

Primjer: u bivsoj Jugoslaviji su Krajisnici bili jedini koji su se bunili protiv ucitelja koji su dosli iz Srbije da nasoj djecu uce "srpsku istoriju i cirilicu". Ispisali djecu iz skole, gradili svoje, zaposlili "nase" i cao.
Hercegovci i Krajisnici su 'najljuci' ljudi mentalitetom u BiH, pa u skladu tome ide i taj nacionalni naboj i osjecaj.
It_is_a_Leclerc

#622 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo, da ne idemo dalje u temu. Ja baš ne poštujem i ne priznajem stereotipe o određebnim ljudima iz određenih dijelova BiH, jer smatram da je to vrlo diskutabilno.

Da se vratim na temu zločina, BKZ "Preporod" Bijeljina, moli sve one koji prepoznaju ovog mladića što ga Arkanovci polijevaju rakijom prije nego što će ga ubiti, da se jave, jer oni ne mogu identificirat ovog čovjeka, a sve mu je pobijeno i nema nikog da ga se sjeti. Pa, ako slučajno ima neko iz prijeratne Bijeljine, neka se javi...Slika je na linku
http://preporodbn.com/poziv-bijeljincima/
swanfilter

#623 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by swanfilter »

Sarajevkica wrote:Naravno, ima logicnih objasnjenja zasto je Podrinje najvise stradalo, ali cinjenica jeste da se Krajisnici nekako vise drze do sebe i svog naroda nego ostali Bosnjaci.

Iskren da budem, nikada na istoku vlastite drzave nisam bio. Jeste, sramota ... Poznajem dvije osobe i na osnovu toga ne bih zakljucivao bilo sta.

Ne znam, mozda su razlog bili nekakvi koridori, putevi spasa iz ovih enklava do slobodnoh teritorija, Tuzle, Zenice i Sa. Mozda su zbog toga ljudi sa istoka konstantno u nes vjerovali, nes ocekivali. Mi u Krajini puteva spasa, izlaza iz ondasnje situacije nismo imali. Ili mi, ili oni ...
sarajvosa

#624 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by sarajvosa »

Živim u Sarajevu i gadi mi se kad sarajlice imaju prezir i predrasude o Bošnjacima iz istočne Bosne.Ti ljudi su u više navrata doživjeli strahote,genocid,ubistva i slično.Tragedija Bošnjaka istočne Bosne je i najveća tragedija koja je zadesila ovaj narod i nadam se nikad više.Budući da i moj otac i njegova familija dolaze iz istočne Bosne i sami su na svojoj koži osjetili genocid,ali u Drugom svjetskom ratu.Kad sam prije dvije godine prvi put posjetio to selo jedna nana je detaljno pričala o zločinima u tom selu u Drugom svjetskom ratu.Čak i dan danas ima kuća,ali srušena u kojoj je spaljeno živih 14 članova moje familije.Kad sam pitao neke ljude iz svoje familije kako to da nisu pružali otpor četnicima rekli su mi da su bili slabo organizovani i da su to bile njihove prve komšije Srbi uz par crnogorskih četnika.

Ne treba zaboravit i treba opominjat,a na žrtvama je hoće li oprostit...
pashasolidni

#625 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by pashasolidni »

sarajvosa wrote:Živim u Sarajevu i gadi mi se kad sarajlice imaju prezir i predrasude o Bošnjacima iz istočne Bosne.Ti ljudi su u više navrata doživjeli strahote,genocid,ubistva i slično.Tragedija Bošnjaka istočne Bosne je i najveća tragedija koja je zadesila ovaj narod i nadam se nikad više.Budući da i moj otac i njegova familija dolaze iz istočne Bosne i sami su na svojoj koži osjetili genocid,ali u Drugom svjetskom ratu.Kad sam prije dvije godine prvi put posjetio to selo jedna nana je detaljno pričala o zločinima u tom selu u Drugom svjetskom ratu.Čak i dan danas ima kuća,ali srušena u kojoj je spaljeno živih 14 članova moje familije.Kad sam pitao neke ljude iz svoje familije kako to da nisu pružali otpor četnicima rekli su mi da su bili slabo organizovani i da su to bile njihove prve komšije Srbi uz par crnogorskih četnika.

Ne treba zaboravit i treba opominjat,a na žrtvama je hoće li oprostit...
prijezir je izgleda obostran :roll:
Post Reply