Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post Reply
DeutscheAusweis

#601 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by DeutscheAusweis »

Hafis wrote:
prog321
Iskreno , i ja da sam Hrvat , sta bih pobogu tražio u nekoj vukojebini u Srednjoj Bosni ?
Split je veličanstven. A Zagreb ? Wow. Jedan od ljepših gradova u Evropi.
Koji bi Hrvat htio zivjeti u brdima Bosne a Zagreb tako blizu. ?
Iskreno , i ja da sam Bošnjak , sta bih pobogu tražio u nekoj vukojebini u RS-u ili Hercegovini ?
Zenica je veličanstvena. A Sarajevo? Wow. Jedan od ljepših i daleko najsigurnijih gradova u Europi.
Koji bi Bošnjak htio zivjeti u dolini Neretve a Sarajevo tako blizu. ?
Jesi tako i školu završio?
prog321

#602 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by prog321 »

Hafis wrote:
prog321
Iskreno , i ja da sam Hrvat , sta bih pobogu tražio u nekoj vukojebini u Srednjoj Bosni ?
Split je veličanstven. A Zagreb ? Wow. Jedan od ljepših gradova u Evropi.
Koji bi Hrvat htio zivjeti u brdima Bosne a Zagreb tako blizu. ?
Iskreno , i ja da sam Bošnjak , sta bih pobogu tražio u nekoj vukojebini u RS-u ili Hercegovini ?
Zenica je veličanstvena. A Sarajevo? Wow. Jedan od ljepših i daleko najsigurnijih gradova u Europi.
Koji bi Bošnjak htio zivjeti u dolini Neretve a Sarajevo tako blizu. ?
Svaka ovca svome stadu teži.
Dolina Neretve pripada stadu Bošnjaka.
Vukojebine u RS i jesu prazne bez Bošnjaka i Hrvata. Ne zbog toga sto ih Srbi opstruishu nego zbog toga jer se ljudi ne osjećaju kao dijelom svog identiteta.
Hafis

#603 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Hafis »

Jebat ga. Ti od tolike meraje u dolini Neretve odabrao socijalni olandski kruh.
Ne gradi se tako Bosna Olandez.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#604 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:Skijaš i lik sa četnikom u avataru. Dream team :lol:

Nema nikakvih razmjena teritorija. Ne znam o čemu pričate vas dva drugara? :? :-D Razmjene teritorija su bile početkom devedesetih. Sada je na djelu prirodni proces poznat pod nazivom "svaka ptica svome jatu leti". Ja jesam doduše predlagao da se ne čeka kraj tog procesa već da se njegovi rezultati predvide i odmah djeluje. Ali eto, kada se nema volje za predviđanje onda idemo čekati rezultate procesa. Dvadeset godina prođe ko dlanom o dlan. Samo polahko i opušteno :izet:
t
Nema razmjene teritorija, samo ti jesi doduse predlagao da se izvrsi razmjena teritorija :lol:

Samo ti te procese usmjeri na ono sto je tvoje privatno, na svoju babovinu, ocevinu, otadzbinu, kako ti volja, a sa tudjim ne licitiraj :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#605 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Za politiku i negativan trend iseljavanja Hrvata kriv je HDZ i Dragan Covic .. Isključivo ...

A ja se nedaj boze nicijem nestanku ne radujem pogotovo nestanku Hrvata.
Ne radujes se, a to se poklapa sa "vasim" dugorocnim ciljevima :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#606 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

bach wrote:
Hafis wrote:
Mister Yes wrote: A ako gledamo broj rođene djece jasno je da ćemo za 10-20 godina biti većina i u Žepču, Odžaku, Vitezu i Kiseljaku. Već sada smo 2/3 u SBK. Bio bi nevjerovatan idiotizam i mazohizam da sami sebe dovedemo u neugodnu situaciju a dovoljno je sačekati još 20 godina i sve će samo biti rješeno.
Ovo stotinu puta čujem. Što će to biti rješeno za 20 godina?

Onda će tom istom logikom biti ''rješeno'' i u Mostaru?
Mada je trend opadanja stanovništva prisutan u HB županiji (Livno-Tomislav), dugoročno će i tu biti ''rješeno'' jer nečiji broj ipak opada brže od općeg pada broja stanovnika.
Za 20 godina će i Stolac biti ''rješen'' po tvojoj logici....

Nego, da vratim na početak: što će to biti ''rješeno'' za 20 godina u Žepču, Odžaku, Vitezu i Kiseljaku, a nije se riješilo u 20 godina od Daytona?
Načelnik općine u Odžaku je Bošnjak.

Da nastavim niz...?
I u Vitezu je.
JohnnyS

#607 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by JohnnyS »

To je zbog glupog zakona u kojem se načelnik bira relativnom, a ne apsolutnom većinom. Treba uvesti drugi krug kao što je u Hrvatskoj.
Streptokok

#608 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:27, edited 2 times in total.
Streptokok

#609 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:27, edited 1 time in total.
JohnnyS

#610 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by JohnnyS »

Tim zalutalim ovčicama treba otvoriti oči i pokazati bolje...
Streptokok

#611 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:27, edited 1 time in total.
JohnnyS

#612 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by JohnnyS »

Kako sada stvari stoje, prije će se BiH raspasti nego Konzum.
prog321

#613 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by prog321 »

JohnnyS wrote:Kako sada stvari stoje, prije će se BiH raspasti nego Konzum.

Ima njih u Hagu koji su i koste ostavili,, sa slicnom spikom :-D
Sve prolazi, samo BiH ostaje.
DeutscheAusweis

#614 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by DeutscheAusweis »

Jeli to gledaš u kašike ili si prevrnuo šolju?
Mister Yes

#615 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

Streptokok wrote:
Skijaš wrote:
Ko god vidi rješenje u nestanku čitavog naroda nije drugačiji od manijaka iz haaških odaja.
interesantan osjećaj za pravdu
Fenomenalno zar ne? :lol:

Meni komšija Stjepan zagorčava život već godinama. Svako malo širi među prema meni, pušta glasnu muziku, drži svinjac i to smrdi ko đavo a i pogodno je za širenje bolesti, parkira auto na moj put pa često ne mogu izaći svojim autom itd. I sad komšija Stjepan odlučio da ode u drugo selo i ja se radujem takvom razvoju događaja. A u nekom drugom selu neki Radovan se raduje što je zaklao komšiju Mustafu. I sad kolega Skijaš tvrdi da sam ja isti kao Radovan :-)
Streptokok

#616 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:26, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#617 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Nego ima li kakvog deterdzenta na akciji?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#618 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:
Meni komšija Stjepan zagorčava život već godinama. Svako malo širi među prema meni, pušta glasnu muziku, drži svinjac i to smrdi ko đavo a i pogodno je za širenje bolesti, parkira auto na moj put pa često ne mogu izaći svojim autom itd. I sad komšija Stjepan odlučio da ode u drugo selo i ja se radujem takvom razvoju događaja. A u nekom drugom selu neki Radovan se raduje što je zaklao komšiju Mustafu. I sad kolega Skijaš tvrdi da sam ja isti kao Radovan :-)
Samo sto su se tvoje komsije Stjepani iselili 1995 prema istoku, a ti bi da odlucujes da li nekome drugome njegov komsija Stjepan smeta!
Hafis

#619 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Hafis »

Ljudi, dajte se malo razrahatelizirajte. pa 20 godina prođe što si rek'o klasov keks.
Evo ja Olandezu 2034. ostavljam na poklon svu nepokretnu imovinu u zapadnom Mostaru i okolici, da nije đaba ćamio ćekajući po bijelom svijetu :)
Streptokok

#620 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:26, edited 1 time in total.
Mister Yes

#621 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

Ljudi trebaju uvijek oprezno čitati šta ja pišem jer svaka moja riječ nije tu bez razloga. Nažalost drug sa četnikom u avataru je površan do bola pa nema tu mogućnost da čita sa neophodnim fokusom.

Recimo na prošloj stranici sam napisao:
"Zato imamo ratove gdje god se miješaju narodi sa različitim sistemima vrijednosti"

Ovdje je u stvari ključna stvar ovo "sa različitim sistemima vrijednosti" ali drug Bata Živojinović (i mnogi drugi slični njemu) će vidjeti samo ovo "gdje god se miješaju narodi" :roll:

U našem slučaju imamo tri glavna sistema vrijednosti koje bi mogli ukratko definisati kao:
-sistem A (navija za reprezentaciju BiH kada igra protiv reprezentacije Hrvatske ili reprezentacije Srbije)
-sistem B (navija za reprezentaciju Srbije kada igra protiv reprezentacije BiH)
-sistem C (navija za reprezentaciju Hrvatske kada igra protiv reprezentacije BiH)

Naravno, ovi sistemi ne mogu zajedno iz sasvim drugih razloga koji nemaju veze sa sportom ali ovaj način definisanja je najprecizniji da ne bude zabune. Razlozi zašto ne mogu zajedno su kao i svuda u svijetu strah od gubitka identiteta sa kojim veže svoj sistem vrijednosti. E sad, kada je neko izrazita manjina negdje onda se i taj strah gubi jer svakako dolazi do asimilacije. Ali ako imamo područja (u našem slučaju enklave) koje se još nadaju da mogu pružiti otpor onda će i mržnja trajati sve dok postoji ta nada.

Zato je bitno pažljivo čitati šta se piše. Nije problem da zajedno žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Jevreji, crnci, bijelci, muslimani, kršćani i bilo ko drugi ako imaju isti sistem vrijednosti. Dobar primjer je USA gdje ima svega i svačega ali svi su prihvatili američki sistem vrijednosti i nema problema. Problem je kada se sukobljavaju različiti sistemi vrijednosti koji se bore za dominaciju nad istom teritorijom. U takvim situacijama imamo sukobe svuda u svijetu.

I ovdje u BiH smo uvijek imali takve sukobe kad god nismo bili pod čizmom nekog iz vana. Samo kada je ovdje bio neki autoritet iznad naša tri identiteta onda je bio mir. Turski, Austrougarski, Jugoslovenski i evo sad ovaj protektorat sa Visokim Predstavnikom i PIK-om. Kad god bi taj autoritet bio sklonjen imali smo klanja jer čim domaći faktori skinu okove tog autoriteta počinje borba za teritoriju na kojoj bi se praktikovao i branio preferencijalni identitet i sistem vrijednosti. To je tako normalno i prirodno i dešavalo se svuda u svijetu.

Danas se dešava samo u onim područjima koja su dugo imala vladare iz vana pa nisu na vrijeme međusobno razgraničili. Na bliskom istoku, u Africi i evo na Balkanu. Stranci su stotinama godina sputavali domaće faktore da izgrade svoj identitet i zato to moramo raditi tek sada. Ponavljam, nikakav problem da u BiH žive i Srbi i Bošnjaci i Hrvati zajedno. Ali samo ako budu imali isti sistem vrijednosti to jest (evo opet taj banalni primjer) kada svi budu navijali za reprezentaciju BiH u susretima protiv susjednih zemalja. Srećom idemo upravo u tom smjeru jer smanjenjem broja Srba i Hrvata vremenom ćemo doći do toga da nihove ambicije da se nametne njihov sistem vrijednosti opadnu a tada će prirodno prihvatiti sistem vrijednosti Bošnjaka.
Hafis

#622 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:

U našem slučaju imamo tri glavna sistema vrijednosti koje bi mogli ukratko definisati kao:
-sistem A (navija za reprezentaciju BiH kada igra protiv reprezentacije Hrvatske ili reprezentacije Srbije)
-sistem C (navija za reprezentaciju Hrvatske kada igra protiv reprezentacije BiH)
U našem slučaju dominira i četvrti sistem vrijednosti koji je ovdje izostavljen.

-cistem D (navija za reprezentaciju Turske kada igra protiv reprezentacije Hrvatske ili reprezentacije Srbije)

Ne treba isključiti iz rasprave i ovaj sistem vrijednosti, koji je možda poslije sistema A uvjerljivo najzastupljeniji.
palermo

#623 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by palermo »

Mister Yes wrote:Ljudi trebaju uvijek oprezno čitati šta ja pišem jer svaka moja riječ nije tu bez razloga. Nažalost drug sa četnikom u avataru je površan do bola pa nema tu mogućnost da čita sa neophodnim fokusom.

"Zato imamo ratove gdje god se miješaju narodi sa različitim sistemima vrijednosti"

Ovdje je u stvari ključna stvar ovo "sa različitim sistemima vrijednosti" ali drug Bata Živojinović (i mnogi drugi slični njemu) će vidjeti samo ovo "gdje god se miješaju narodi" :roll:

Naravno, ovi sistemi ne mogu zajedno iz sasvim drugih razloga koji nemaju veze sa sportom ali ovaj način definisanja je najprecizniji da ne bude zabune. Razlozi zašto ne mogu zajedno su kao i svuda u svijetu strah od gubitka identiteta sa kojim veže svoj sistem vrijednosti. E sad, kada je neko izrazita manjina negdje onda se i taj strah gubi jer svakako dolazi do asimilacije. Ali ako imamo područja (u našem slučaju enklave) koje se još nadaju da mogu pružiti otpor onda će i mržnja trajati sve dok postoji ta nada.

Zato je bitno pažljivo čitati šta se piše. Nije problem da zajedno žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Jevreji, crnci, bijelci, muslimani, kršćani i bilo ko drugi ako imaju isti sistem vrijednosti. Dobar primjer je USA gdje ima svega i svačega ali svi su prihvatili američki sistem vrijednosti i nema problema. Problem je kada se sukobljavaju različiti sistemi vrijednosti koji se bore za dominaciju nad istom teritorijom. U takvim situacijama imamo sukobe svuda u svijetu.

I ovdje u BiH smo uvijek imali takve sukobe kad god nismo bili pod čizmom nekog iz vana. Samo kada je ovdje bio neki autoritet iznad naša tri identiteta onda je bio mir. Turski, Austrougarski, Jugoslovenski i evo sad ovaj protektorat sa Visokim Predstavnikom i PIK-om. Kad god bi taj autoritet bio sklonjen imali smo klanja jer čim domaći faktori skinu okove tog autoriteta počinje borba za teritoriju na kojoj bi se praktikovao i branio preferencijalni identitet i sistem vrijednosti. To je tako normalno i prirodno i dešavalo se svuda u svijetu.

Danas se dešava samo u onim područjima koja su dugo imala vladare iz vana pa nisu na vrijeme međusobno razgraničili. Na bliskom istoku, u Africi i evo na Balkanu. Stranci su stotinama godina sputavali domaće faktore da izgrade svoj identitet i zato to moramo raditi tek sada. Ponavljam, nikakav problem da u BiH žive i Srbi i Bošnjaci i Hrvati zajedno. Ali samo ako budu imali isti sistem vrijednosti to jest (evo opet taj banalni primjer) kada svi budu navijali za reprezentaciju BiH u susretima protiv susjednih zemalja. Srećom idemo upravo u tom smjeru jer smanjenjem broja Srba i Hrvata vremenom ćemo doći do toga da nihove ambicije da se nametne njihov sistem vrijednosti opadnu a tada će prirodno prihvatiti sistem vrijednosti Bošnjaka.
He, dočekah na ovom forumu da neko piše nešto što sam ja pisao još prije par godina :D . Jeste, različti sistem vrijednosti je ono što nas dijeli. I upravo fudbal je najslikovitija paradigma te priče. Obično ide priča, svejedno je ko za koga navija. Naravno, niko nikome ne može da zabrani, niti treba da zabrani da navija za Srbiju ili Hrvatsku, ali tek onda kada velika većina ljudi ove zemlje budu navijali prevashodno za Bosnu i Hercegovinu moći ćemo reći da smo na dobrom putu da riješimo naše probleme.

Ja bih naravno volio da taj proces ide tako da se multietničnost ugradi u osnove Bosne i Hercegovine, dakle da Srbi i Hrvati kao dio svog identiteta i sistema vrijednosti ptihvate Bosnu i Hercegovinu, ali više zaista nisam siguran koliko je to realno.
Streptokok

#624 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 18:25, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#625 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:Ljudi trebaju uvijek oprezno čitati šta ja pišem jer svaka moja riječ nije tu bez razloga. Nažalost drug sa četnikom u avataru je površan do bola pa nema tu mogućnost da čita sa neophodnim fokusom.

....
Da bi te ljudi pazljivo citali moras imate vjestine pisanja, siroku informisanost, smisao za humor i u krajnoj liniji pismenost. Druze izvini, ali daleko si od toga. Prva recenica ti je odmah sa gramaticko/semantickom greskom.

Ovo sto ti pises je latentni fasizam. Narod podijeljen u 3 grupe u kojoj svaka isto misli, zeli i radi. Ni Karadzic to nije drukcije zamisljao u mokrim snovima. Medjutim svoditi ljude na kolektiv, zanemarujuci licne preferencije i stanja, moze samo povrsan covjek. Koji drugog optuzuje za povrsnost. :D

Jer sta cemo sa:

D) Ljudima koji navijaju za BiH protiv susjednih zemalja, ali za susjedne zemlje kada igraju protiv trecih
E) Ljudima koji podjednako naginju svim reprezentacijama ove tri zemlje
F) Ljudima koje boli *urac za fudbalom jer gledaju od cega ce prezivjeti
G) Safetom Susicem koji jedini ima onerozni interes od ove reperezentacije :D

Dakle ljudi u Bosni i Hercegovini su puno vise od prostog zbira tri grupe homogenih i istovrsnih ljudi. Ocigledno je da ideja Bosne i Hercegovine kao jake drzave nije okupljajuca ideja i da je iluzorno na njoj insistirati.

Okupljajucih ideja ima sasvim dovoljno, samo one nisu na polju politickih, nego na polju radnih i socijalnih prava.

Ponavljam jos jednom, lako je iz Sarajeva pricati price o razmjeni teritorija, jer tvoja cijenjena guzica nije licno pogodjena. Sarajevo nije na mapi razmjene teritorija, sto ga iskljucuje od bilo kakvog prava da odlucuje o istima.

Hajde dodji u Ahmice kod mog prijatelja, pa mu objasni kako da razmijeni teritorije sa Hrvatima koji zive preko ceste. :izet:
Post Reply