U potpunosti se slažem da je Djed Mraz ogromna prijetnja djeci. Samim tim što djeca apsolutno rezonuju politička i vjerska dešavanja. A i potpuno je opravdano da se odrasli ljudi upliću u pitanje Djeda Mraza, jer oni od istog ne dobivaju poklone.Havatar wrote: Normalno je da ce svaki musliman biti protiv toga da se maloj djeci namece djed bozicnjak/bozic bata i da se tjeraju da praznuju obicaje drugih vjera i time im se ugrozavaju vjerska prava.
Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
- lua
#601 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
- Havatar
#602 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Prisilno tjeranje pripadnika jedne religije da praktikuju vjerske obicaje druge nije nista bezopasno posto se time udara na osnovna ljudska prava i ne samo to nego se pokazuje da oni koji to namecu nisu u svojoj svijesti odmakli puno od inspekcija za sunku.lua wrote:U potpunosti se slažem da je Djed Mraz ogromna prijetnja djeci. Samim tim što djeca apsolutno rezonuju politička i vjerska dešavanja. A i potpuno je opravdano da se odrasli ljudi upliću u pitanje Djeda Mraza, jer oni od istog ne dobivaju poklone.Havatar wrote: Normalno je da ce svaki musliman biti protiv toga da se maloj djeci namece djed bozicnjak/bozic bata i da se tjeraju da praznuju obicaje drugih vjera i time im se ugrozavaju vjerska prava.
- lua
#603 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Havatar wrote: Prisilno tjeranje pripadnika jedne religije da praktikuju vjerske obicaje druge nije nista bezopasno posto se time udara na osnovna ljudska prava i ne samo to nego se pokazuje da oni koji to namecu nisu u svojoj svijesti odmakli puno od inspekcija za sunku.
(preuzeto sa: http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... lnosti-kat)Naravno, da islam kao religija ničim ne može opravdati niti jedan oblik „Sjedokosca". I naravno da vjerski autoriteti imaju vjersku obavezu upozoriti vjernike na tu činjenicu
I opet se u potpunosti s tobom slažem. Tzv. "Djed Mraz" ilitiga "Djed Božićnjak" je sjedokosi zlikovac, čiji je perfidni cilj da djecu potkupi poklonima i prevede na kršćanstvo. Time direktno krši pravo djeteta da ne dobije poklon.
- Havatar
#604 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Nije njegov cilj nego onih koji ga koriste da bi uz pomoc njega muslimane tjerali da slave Bozic i katolicku novu godinu i jos da to nazivaju sekularizmom iako tjerati pripadnike jedne vjere da krse ono sto je njihovom vjerom zabrenjeno se ne moze nazvati nikako drugacije do krsenje osnovnih ljudskih prava . Ljudi koji ustaju protiv krsenja ljudskih prava su ljudi od najveceg ugleda i integriteta i ne postoji niko bolji od njih da vodi jednu zemlju posto je onda sigurno da ce svacija prava i dostojanstvo biti sacuvano.lua wrote:Havatar wrote: Prisilno tjeranje pripadnika jedne religije da praktikuju vjerske obicaje druge nije nista bezopasno posto se time udara na osnovna ljudska prava i ne samo to nego se pokazuje da oni koji to namecu nisu u svojoj svijesti odmakli puno od inspekcija za sunku.(preuzeto sa: http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... lnosti-kat)Naravno, da islam kao religija ničim ne može opravdati niti jedan oblik „Sjedokosca". I naravno da vjerski autoriteti imaju vjersku obavezu upozoriti vjernike na tu činjenicu
I opet se u potpunosti s tobom slažem. Tzv. "Djed Mraz" ilitiga "Djed Božićnjak" je sjedokosi zlikovac, čiji je perfidni cilj da djecu potkupi poklonima i prevede na kršćanstvo. Time direktno krši pravo djeteta da ne dobije poklon.
- lua
#605 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Jeste.Havatar wrote: Nije njegov cilj nego onih koji ga koriste da bi uz pomoc njega muslimane tjerali da slave Bozic i katolicku novu godinu i jos da to nazivaju sekularizmom iako tjerati pripadnike jedne vjere da krse ono sto je njihovom vjerom zabrenjeno se ne moze nazvati nikako drugacije do krsenje osnovnih ljudskih prava . Ljudi koji ustaju protiv krsenja ljudskih prava su ljudi od najveceg ugleda i integriteta i ne postoji niko bolji od njih da vodi jednu zemlju posto je onda sigurno da ce svacija prava i dostojanstvo biti sacuvano.
- vatrogasac
#606 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Što nije tražio što je sada? On je tražio nešto drugo. A de mi objasni zašto je nužno morala biti fakultativna kada to nije bila u drugim kantonima, a imala alternativu i bila uređena kao u Njemačkoj. Mogao samo prepisati i niko se ne bi bunio. Nije niko ba vesla siso da taj argument proguta.Lopov-eliminator wrote:Nije tacno, vjeronauka se htjela promijeniti u fakultativni predmet i to je sve. Tako djeca ne bi morala ici na vjeronauku da bi nabijala prosjek kao prije. Vjeronauka bi i dalje bila tu. Jel ti ono staro rjesenje bilo dobro prije svega ovoga?vatrogasac wrote:Ko je dirnuo u demokratiju? Pokušaj promjene statusa vjeronauke u fakultativnu je samo bila prva stepenica ka njenom ukidanju jer ta preporuka od strane federalnog ministra obrazovanja (sjeti se ko je bio) našla ubrzo i na stolovima ostalih kantonalnih ministara gdje je već postojala alternativa u smislu religijske kulture ili etike koje su takođe ulazile u prosjek ocjena. I da nije bilo Cerića nego da je onda bio sadašnji Kavazović da li bi dopustio da to prođe? A tek katolička i pravoslavna crkva da i ne pričamo. Oni su se tome samo nasmijali.Lopov-eliminator wrote: Ili kao sto je zavrsio Emir Suljagic. Adio demokratijo, welcome diktaturo.
- Stjui
#607 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
pa i jeste.pogledajte skandinavski film Rare Exports i sve će vam biti jasno.lua wrote:
I opet se u potpunosti s tobom slažem. Tzv. "Djed Mraz" ilitiga "Djed Božićnjak" je sjedokosi zlikovac,
-
Lopov-eliminator
#608 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Nevjerovatno, aj ti meni prvo reci je li radis u prosvjeti? Da znam na koji nacin da ti odgovorim.vatrogasac wrote:Što nije tražio što je sada? On je tražio nešto drugo. A de mi objasni zašto je nužno morala biti fakultativna kada to nije bila u drugim kantonima, a imala alternativu i bila uređena kao u Njemačkoj. Mogao samo prepisati i niko se ne bi bunio. Nije niko ba vesla siso da taj argument proguta.Lopov-eliminator wrote: Nije tacno, vjeronauka se htjela promijeniti u fakultativni predmet i to je sve. Tako djeca ne bi morala ici na vjeronauku da bi nabijala prosjek kao prije. Vjeronauka bi i dalje bila tu. Jel ti ono staro rjesenje bilo dobro prije svega ovoga?
- reis1
#609 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Nikad im ga ja vise u dzamiju uci necu!
Vala veci je musliman Djed Mraz nego milijardu njihovih balijskih verzija muslimana!
Vala veci je musliman Djed Mraz nego milijardu njihovih balijskih verzija muslimana!
- reis1
#610 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Pa da, istina, moze se i tako reci da svi oni koji dolaze u dzamiju, su zalutali.saxxovac wrote:hožeš naškoditi onima koji dolazereis1 wrote:Nikad im ga ja vise u dzamiju uci necu!
Vala veci je musliman Djed Mraz nego milijardu njihovih balijskih verzija muslimana!![]()
osim toga, oni koji dolaze ili ne dolaze u džamiju radi ljudi svakako znači da su onda u džamiju i zalutali i da ne treba džaba ni ad dolaze
No hvala Bogu, pa u islamu nije potreban posrednik izmedju Boga i covjeka. Za razliku od tri verzije krscanstva: katolickog, pravoslavnog, i ovog dzamijskog.
- vatrogasac
#611 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ne radim, ali imam poznanika koji rade i lijepo su mi to objasnili. Jedan od njih je direktor škole koji se zadesio kod kantonalne ministrice kada je stigao dopis od federalnog ministra (sve troje SDP), a u tom kantonu vjeronauka imala već alternativu koja se ocjenjivala kao i vjeronauka. Vrlo nespretan pokušaj.Lopov-eliminator wrote:
Nevjerovatno, aj ti meni prvo reci je li radis u prosvjeti? Da znam na koji nacin da ti odgovorim.
Kako klanjaš dženaze, džume, bajrame.....? Kod kuće?reis1 wrote: Pa da, istina, moze se i tako reci da svi oni koji dolaze u dzamiju, su zalutali.
No hvala Bogu, pa u islamu nije potreban posrednik izmedju Boga i covjeka. Za razliku od tri verzije krscanstva: katolickog, pravoslavnog, i ovog dzamijskog.
- reis1
#612 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Dosada sam na dzume, bajrame, dzenaze isao u dzamiju. No sada sam poprilicno siguran da je dzamiju preuzeo shejtan, i u posljednje vrijeme maksimalno izbjegavam tu ustanovu. Hvala Bogu, islam je upravo predvidio takav razvoj dogadjaja, nesto istovjetno sto se desilo s krscanstvom, i striktno zabranio posredovanje izmedju Boga i covjeka. Tako da u islamu, institucija dzamije nije ni potrebna.vatrogasac wrote:
Kako klanjaš dženaze, džume, bajrame.....? Kod kuće?
Ne mogu vjerovati da to ne znate? Ili vas ovi novokomponirani muslimani i efendije iz 93. nisu tome naucili?
- vatrogasac
#613 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ne znam ko je tebe šta i kako učio, ali meni su rekli da se džuma, dženaza i bajram ne mogu klanjati izvan džemata i da je namaz 27 puta vrjedniji u džematu pa mi ta tvoja priča prilično 'krnjava'.reis1 wrote: Ne mogu vjerovati da to ne znate? Ili vas ovi novokomponirani muslimani i efendije iz 93. nisu tome naucili?
Ali ti samo svoj posao. Ne daj se pometati.
- reis1
#614 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Eto, jos jedan dokaz da su islam pretvorili u trecu verziju krscanstva. Ko god te ucio, pogresno te ucio, dal namjerno ili nenamjerno, ali u svakom slucaju zlonamjerno.vatrogasac wrote:Ne znam ko je tebe šta i kako učio, ali meni su rekli da se džuma, dženaza i bajram ne mogu klanjati izvan džemata i da je namaz 27 puta vrjedniji u džematu pa mi ta tvoja priča prilično 'krnjava'.reis1 wrote: Ne mogu vjerovati da to ne znate? Ili vas ovi novokomponirani muslimani i efendije iz 93. nisu tome naucili?
Ali ti samo svoj posao. Ne daj se pometati.
Islam, tj. islamska filozofija, striktno zabranjuje institucionalizaciju vjere, tj. stvaranje posrednika izmedju Boga i covjeka, u obliku dzamije, crkve, sinagoge, i sl. Prema islamskoj filozofiji, islam je i objavljen jer je doslo do zloupotrebe originalnog krscanstva, od strane crkve kao institucije, i zbog toga je strikno zabranjena institucionalizacija vjere po islamu.
Doduse, islama na prosturu BiH, originalne poruke islama, nikada nije ni bilo. Islam je ovdje kada je dosao, vec je bio iskrivljen, ali to raja ne zna. A i kako ce znat kad 99,9% tzv. muslimana u BiH u posljednjih 500 godina nema pojma kada izrecituje rabijesir sta je rekla, a da ne govorimo za nesto vise. To ti je ta islamska ulema, cuj ulema - za 500 godina nisu ljude mogli rabijesir naucit sta znaci... Oni nemaju veze s islamom.
-
haos1
#615 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
jao ljudi moji u kojem stoljecu vi zivite? ccc..
-
haos1
#616 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
krscanstvo je na zapadu propalo, pojavila se nova prijetnja. a to nije ni islam, ni budizam, ni scijentizam vec ateizam koji sve religije jednako iskljucuje, ali doslovno sve. i da, slazem se da kod nas nema vjernika, previse je zla vec dugo vremena.reis1 wrote:saxxovac wrote:reis1 wrote: No hvala Bogu, pa u islamu nije potreban posrednik izmedju Boga i covjeka. Za razliku od tri verzije krscanstva: katolickog, pravoslavnog, i ovog dzamijskog.
- reis1
#617 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Trenutno je 1435., znaci Dark Ages!haos1 wrote:jao ljudi moji u kojem stoljecu vi zivite? ccc..
Ono u srednjem vijeku u zapadnoj Europi sto je bilo, crkva je rekla da je zemlja ravna ploca i to tako mora bit. Ako kazes nesto protiv "uleme", i njihove dogme, izopce to iz krscanstva, proglase za jeres, i zapale na lomaci.
Kroz takovo nesto sada prolazi i islam. Bradice nekakve, pokrivanja, dogme... Djed Mraz... preseravanja, a ako nesto kazes kontra "uleme", odmah te optuze da si kontra islama. Izopce te iz dzamije, kaze nemoj dolazit. A glupi ko k*****, tablice mnozenja ne znaju!!!
Crni dani islama.
-
Lopov-eliminator
#618 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Vidim da te je pogodilo cim dajes ovakve opaske tipa "vrlo nespretan pokusaj". Bilo bi dobro kad bih znao cega je to pokusaj bio al ajde.vatrogasac wrote:Ne radim, ali imam poznanika koji rade i lijepo su mi to objasnili. Jedan od njih je direktor škole koji se zadesio kod kantonalne ministrice kada je stigao dopis od federalnog ministra (sve troje SDP), a u tom kantonu vjeronauka imala već alternativu koja se ocjenjivala kao i vjeronauka. Vrlo nespretan pokušaj.Lopov-eliminator wrote:
Nevjerovatno, aj ti meni prvo reci je li radis u prosvjeti? Da znam na koji nacin da ti odgovorim.
Da se mi vratimo na slucaj Suljagic. O tom slucaju znam iz prve ruke, dopisi i odluke vezane za taj slucaj su i meni prolazili kroz ruke, znaci nije rekao mi ovaj, rekao mi onaj, a pogotovo ne stvari koje su se provlacile po medijima, btw mediji su to razvlacili na milion strana.
O tom slucaju ima mnogo, da se napisu eseji a najvise ima stvari koji nisu za ovako javnu pricu pa cu njih ovdje zaobici. Sta se desavalo? Suljagic je donio odluku da vjeronauka ne ulazi u prosjek i to je bilo negdje pred kraj skolske godine u maju 2011. Ponavljam, ne da se ukida, nego da ne ulazi u prosjek ocjena. Znaci, vjeronauka bi tu i dalje bila. To je sve. Zatim je Ceric digao frku, pricao da hoce da napravi od Sarajeva Srebrenicu, da hoce time da ulazi u mektebe i dzamije, prijetnje sarajevskim ljetom i sl. zato sto zna da djeca masovno nece htjeti ici na vjeronauku posto ocjena iz nje nece ulaziti u prosjek nego ce se na vjeronauku ici iskljucivo radi zelje a ne radi ocjene. Takav ishod znacio bi drasticno smanjenje uticaja IZ BiH jer se zeljezo kuje dok je vruce. Da napomenem, nisu samo oni digli frku nego i sindikati, SDA (od cijih politicara je IZBiH velikom vecinom sastavljena) i druge interesne grupe. Nakon svih tih pritisaka, Suljagic je kad je vidio s kakvim ljudima ima posla pokusao cak i dati ostavku koju su mu odbili prihvatiti. Dalje, kao rezultat tih pritisaka i intervencija uveden je uz vjeronauku za odabir predmet drustvo kultura religija, i to malo poslije pocetka naredne skolske, mislim negdje u oktobru i to da oba predmeta ulaze u prosjek. To se zadrzalo do danas, i za ovu godinu sad sto ide, skolsku 2014/2015. godine, razmatra se uvodjenje cak i 3. predmeta koji bi trebao biti vezan za stilove zivota, tako nekako bi se i trebao zvati (osim ako ove iz Ministarstva nesto ne prenese). Ankete za to su u skolama vec provedene, i sad se skoro sve svodi na to koliko ce djece biti za taj predmet. Istina je i da je Suljagic neke stvari radio na svoju ruku a sto se njegovim kolegama iz stranke nije nimalo dopalo.
Ovo je najkrace (malo sam se zadrzao na Cericu i IZ jer je to tema), ako hoces vjeruj, ako neces ne moras.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#619 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
i dobro šta je problem sad
-
haos1
#620 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
nema problema necete nikad u EU, niti vas zeli iko, pa cak ni arapi ni rusi. dno dna, leglo korupcije i kriminala, i pitas u cemu je problem? pa eto, nije dzaba ona poslovica, svako ima vlast kakvu zasluzuje...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#621 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
dobro i šta sad
šta predlažeš
šta predlažeš
-
haos1
#622 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
bjez kolko te noge nose i ne osvrtat se!
- vatrogasac
#623 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ti poistovjećuješ instituciju džemata sa crkvama. Pogrešno. Zašto? Džemat može predvoditi bilo ko, ali da zna ispravno učiti Kur'an i tumačiti ga. Pošto živimo u sekularnom društvu, a ne u vaktu ashaba i tabiina prisiljeni smo na školovanje ljudi koji će nas što ispravnije voditi u vjeri ili da damo nekome da nas predvodi ko ne zna prevesti ni Rabbi jessir kako ti kažeš, a griješiš ako misliš da većina kod nas ne zna šta znači "jessiru we la tuassiru" samo što je to nedovoljno za mihrab i minber. Imamo desetak medresa i tri islamska fakulteta pa valjda se tamo šta nauči. To što ti zagovaraš moguće je samo u teokratskim društvima. Da uvedemo šeriat?reis1 wrote:
Eto, jos jedan dokaz da su islam pretvorili u trecu verziju krscanstva. Ko god te ucio, pogresno te ucio, dal namjerno ili nenamjerno, ali u svakom slucaju zlonamjerno.
Islam, tj. islamska filozofija, striktno zabranjuje institucionalizaciju vjere, tj. stvaranje posrednika izmedju Boga i covjeka, u obliku dzamije, crkve, sinagoge, i sl. Prema islamskoj filozofiji, islam je i objavljen jer je doslo do zloupotrebe originalnog krscanstva, od strane crkve kao institucije, i zbog toga je strikno zabranjena institucionalizacija vjere po islamu.
Ako poznaješ dobro razliku između fakultativne i izborno-obavezne nastave svaka dalja rasprava je suvišna. Pokušaj da tu vrstu nastave svede na niži nivo dovoljno govori. Mislim, da ne analiziramo medijska navijanja i eksploatisanja ovog pitanja jer je samo još veće zamućivanje. Što takva inicijativa nije upućena u SB Kanton, Posavski ili HNK? Čak je u SBK tada bio ministar prosvjete iz SDP-a, ali nije smio ni spomenuti bilo kakve izmjene.Lopov-eliminator wrote: Ovo je najkrace (malo sam se zadrzao na Cericu i IZ jer je to tema), ako hoces vjeruj, ako neces ne moras.
Ko? Zašto?haos1 wrote:bjez kolko te noge nose i ne osvrtat se!
- Havatar
#624 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Koga briga za tu fasisticku organizaciju.haos1 wrote:nema problema necete nikad u EU, niti vas zeli iko, pa cak ni arapi ni rusi. dno dna, leglo korupcije i kriminala, i pitas u cemu je problem? pa eto, nije dzaba ona poslovica, svako ima vlast kakvu zasluzuje...
- reis1
#625 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Covjece, prva rijec islama, znaci najprva rijec islama - "uci", obrazuj se, trazi znanje makar u Kini... Pola stoljeca iza toga, 50 godina, prije milenijum i pol, od nicega, ti dole Arapi su postali utemeljivaci moderne nauke: matematike, fizike, astronomije, medicine, filozofije, itd. itd.vatrogasac wrote:Ti poistovjećuješ instituciju džemata sa crkvama. Pogrešno. Zašto? Džemat može predvoditi bilo ko, ali da zna ispravno učiti Kur'an i tumačiti ga. Pošto živimo u sekularnom društvu, a ne u vaktu ashaba i tabiina prisiljeni smo na školovanje ljudi koji će nas što ispravnije voditi u vjeri ili da damo nekome da nas predvodi ko ne zna prevesti ni Rabbi jessir kako ti kažeš, a griješiš ako misliš da većina kod nas ne zna šta znači "jessiru we la tuassiru" samo što je to nedovoljno za mihrab i minber. Imamo desetak medresa i tri islamska fakulteta pa valjda se tamo šta nauči. To što ti zagovaraš moguće je samo u teokratskim društvima. Da uvedemo šeriat?reis1 wrote:
Eto, jos jedan dokaz da su islam pretvorili u trecu verziju krscanstva. Ko god te ucio, pogresno te ucio, dal namjerno ili nenamjerno, ali u svakom slucaju zlonamjerno.
Danas, ljudi po pola stoljeca, 50 godina dolaze u dzamiju, na dzumu, namaze i sl., a da ne nauce niti da ih iko nauci sta subhaneke znaci. Pola ih tablice mnozenja ne zna. I kada neko kaze zasto su danas muslimani najzatucaniji dio populacije planete Zemlje, medju kojima nema nikakvog naucnog dostignuca, progresa, da nesto doprinesu covjecanstvu - suprotno onomu kako je to nekada bilo.
Prije svega, to je van pameti, da neko ide i izgovara rijeci kojima uopce ne zna znacenje. To nije normalno, psihicki, zdravstveno nije normalno. A drugo, ovo gore boldano tvoje, to je jedan od najvecih sirkova u islamu - stvaranje posrednika izmedju vjernika i Boga. Institucionalizacija vjere, pretvaranje dzamija u kuce dogmi a ne znanja, prostituiziranje uleme gdje je hodza u dzamiji postalo radno mjesto i esnaf, umjesto ucitelj, ne samo vjeroucitelj.
To nije islam covjece, vec krscanstvo. Institucionalizirana dogma.