Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
shibonja

#601 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

Last edited by shibonja on 15/05/2014 12:28, edited 1 time in total.
Op3r4t0r

#602 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Op3r4t0r »

Jel pada i dalje kisa po ovim najkriticnijim podrucjima?
Alfons Kauders

#603 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

a u kurac

samo dom zdravlja nije poplavljen :(
Drinski

#604 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

eluna wrote:033/492-778
Ne mogu dobiti brojeve, stalno zauzeto!!![/quote]

lokica - stranica foruma prije voe ...lot house brčko .....imaš broj [/quote]

Pored toga, tel 121, 122 i 123 ttrebaju da zovu oni, jer ak ti zoves telekom te preusmjerava na tebi najblizi centar, a tebi ne treba tvoj nego onaj u Bijeleini
VjecitiStudent

#605 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

volta dzontra wrote:
Mister Yes wrote:
rekla-kazala wrote:Razumijem da je nemoguće spriječiti plavljenja u ravničarskim zemljama ali u BiH bi bilo dovoljno kvalitetno urediti par desetina km korita.
Otkuda pare za to? Jedva se krpe budžeti da se nekako servisiraju policija, zdravstvo, školstvo itd. a i to enormnim zaduživanjima. Narod nekako opstaje zahvaljujući pomoći od dijaspore i socijalnim davanjima (opet na teret budžeta). Nefunkcionalna i nemoguća zemlja. Protektorat i karantin. Ova zemlja je ostavljena ovako da svi propadamo. Ako probaš nešto promjeniti BUM bomba. Ako ništa ne diraš lagano umireš. Kao Cera na kraju filma Ničija zemlja. :(
Proračun Federalne Uprave Civilne zaštite je 10tak milijuna KM. Da ima 10 čamaca s posadama bi jutros moglo u Maglaju osigurati dopremanje vode, odvoz teških pacijenata, prebacivanje najugroženijih ljudi i privremeni smještaj u visinskim dijelovima općine. Što je najbitnije stvorili bi osjećaj sigurnosti ljudima da se čini koliko se može učiniti....................

Bagra.......još kad vidim manijaka Jerku Lijanovića s kapom civilne zaštite na onoj telećoj glavi izrigat ću se.....

stanovnicima ugroženih područja nek Bog pomogne i nek se oslone jedni na druge...

Tek nekoliko hiljada košta jedan čamac sa motorom. Nije to helikopter ili kanader pa da mu trista čuda treba.
x_lecter

#606 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by x_lecter »

Sad neki na vijestima kaze da je u olovu puno bolje

Sent from my B1-710 using Tapatalk
cenecimoveocino

#607 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cenecimoveocino »

Vlašić zameten 30cm snijega
Image
Image
Image
eluna

#608 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

x_lecter wrote:Znate ovdje panicariti i naprdjivati na forumu kako vlast nista ne radi ... imam poznanike u cz i znam da nisu spavali ljudi i da su svi na terenu .... a sta vi radite osim sto dizete paniku po forumu?

lecter - kako ko, neko se zajebaje, neko širi paniku, a ja eevo ganjam telefone i dajem ko god da šta pita .....može se i iz fotelje i iza računara pomoći, ako neko hoće, a ako neće onda ti uzalud da mu daš ne znam šta

što se CZ tiče - svi ljudi koji ovdje pišu znaju i znamo da nisu krivi oni što prave nasipe i čamcima prebacuju ljude ..... riba smrdi od glave, a sigurno znam jer imam i ja prijatelje, da bi oni prvi spomenuti voljeli da imaju i pravu komunikaciju, i dobre čamce i svu opremu koju sa čežnjom gledaju po netu i maštaju šta bi sve mogli da spriječe da je imaju

samo su neki suviše nevozni od jutros - pa psuju i što treba i što ne treba ...ali oprosti im - gadno je osjećati se nemoćnim
shibonja

#609 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

StupskaBitanga

#610 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

x_lecter wrote:Sad neki na vijestima kaze da je u olovu puno bolje

nakon što su Memića doveli u Dnevnik da baljezgari ja njima ništa ne vjerujem
nema me tamo

#611 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nema me tamo »

Op3r4t0r wrote:Jel pada i dalje kisa po ovim najkriticnijim podrucjima?
Padace kiša do subote svuda..
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#612 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Slo Burner »

Op3r4t0r wrote:Jel pada i dalje kisa po ovim najkriticnijim podrucjima?

Pada nesmanjenom zestinom
baxul

#613 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by baxul »

pratim RTV Slon razbacali su reportere po čitavom kantonu. Ovi državni mediji neka se upucaju u nogu.

Put Doboj-Tuzla (kod koksare u Lukavcu)

Image

Image
Last edited by baxul on 15/05/2014 12:35, edited 1 time in total.
cenecimoveocino

#614 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cenecimoveocino »

Sad mi otac reče,izgleda u Zenici je neka curica od 11 godina upala u Bosnu :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
StupskaBitanga

#615 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

baxul wrote:pratim RTV Slon razbacali su reportere po čitavom kantonu. Ovi državni mediji neka se upucaju u nogu.
:thumbup:
rekla-kazala

#616 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by rekla-kazala »

Mister Yes wrote:
rekla-kazala wrote:Razumijem da je nemoguće spriječiti plavljenja u ravničarskim zemljama ali u BiH bi bilo dovoljno kvalitetno urediti par desetina km korita.
Otkuda pare za to? Jedva se krpe budžeti da se nekako servisiraju policija, zdravstvo, školstvo itd. a i to enormnim zaduživanjima. Narod nekako opstaje zahvaljujući pomoći od dijaspore i socijalnim davanjima (opet na teret budžeta). Nefunkcionalna i nemoguća zemlja. Protektorat i karantin. Ova zemlja je ostavljena ovako da svi propadamo. Ako probaš nešto promjeniti BUM bomba. Ako ništa ne diraš lagano umireš. Kao Cera na kraju filma Ničija zemlja. :(
50 miliona pojedu agencije i civilna zaštita svake godine a nemaju ni čamca čestito. Za deset godina 500 miliona KM
Alfons Kauders

#617 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

U naselju Blatuša u Zenici danas oko 10.30 sati 48-godišnja ženska osoba inicijala S. Z. skočila je sa mosta u rijeku Bosnu, potvrdili su očevici.
Casual's

#618 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Casual's »

cenecimoveocino wrote:Sad mi otac reče,izgleda u Zenici je neka curica od 11 godina upala u Bosnu :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Sacekajte sa takvim informacijama medije ... jedina informacija koja tacna je da se zena 50ih godina bacila,dakle pocinila samoubistvo..
eluna

#619 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Stanovnike Maglaja polahko hvata panika, zovite slijedeće brojeve ukoliko trebate pomoć, 032242542; 032243128 -Kantonalni Štab CZ ZDK. 061 780- 520 Senka Alibajraktarevic pomoćnik načelnika; 061994947 - Faris Habibović. Zovite da probamo uvezati čamce i helikoptere za Maglaj.

ne zovite 122 ...izvini lady ....ovo malo hitno pa halali ako možeš
O'zone
Globalni moderator

#620 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

U Zenici proglašeno stanje prirodne nesreće, građani se mole za pomoć
Datum objave:
15. 05. 2014. 12:05

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović je na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Zenica danas, 15. 5. 2014. godine u jutarnjim satima proglasio stanje prirodne nesreće na području općine Zenica.

Ovom Naredbom za provođenje akcije zaštite i spašavanje ljudi i materijalnih dobara određuju se slijedeće službe i subjekti:
– Služba civilne zaštite i Službe za zaštitu i spašavanje
- Služba za komunalne poslove i ekologiju,
- Služba za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu,
- JP «Vodovod i kanalizacija» d.o.o. Zenica,
- JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica,
- Privredno društvo «Komgrad ZE» Zenica,
- Privredno društvo «Almy-transport» d.o.o. Zenica,
- Crveni križ općine Zenica,
- JP «RTV Zenica» d.o.o. Zenica,
- savjeti mjesnih zajednica.

MTS i oprema potrebna u provođenju akcije zaštite i spašavanja, angažovat će se od pravnih lica i službi zaštite i spašavanja iz Pregleda materijalno-tehničkih sredstava i opreme koji čini sastavni dio Procjene ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od prirodne i druge nesreće na području općine Zenica.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom zasijedanju. Na jutrošnjoj vanrednoj sjednici prezentiran je izvještaj o stanju na terenu i posljedicama djelovanja prirodne nesreće-poplave i klizišta i do sada poduzetim aktivnostima te utvrdio konktretne mjere koje je neophodno poduzeti s ciljem zaštite ljudi, objekata, putne insfrastrukture i drugih objekata.

Najugroženiji dijelovi grada su uz rijeku Bosnu, Babinu rijeku i Kočevu u gradskim i prigradskim područjima.Ekipe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju potrebne radnje. Najugroženiji dijelovi grada su ostali bez napajanja električnom energijom.Zbog stalnog povećanja vodostaja rijeke Bosne, izlivanja vode i plavljenja stambenih i drugih objekata u naseljima Blatuša i Bilimišće izvršene su pripreme za evakuaciju stanovništva.

Pripadnici Oružanih snaga BiH stacionirani u zeničkog garnizonu angažovani su na zaštiti i spašavanju.Provode akciju evakuacije i zbrinjavanja stanovništva i materijalnih dobara i vrše ispomoć na M17 kod benzinske pumpe Kalen, zaštiti putnih komunikacija u naselju Kanal i stambenih objekata u Blatuši.

Apelujemo na sve građane, privredne i druge subjekte da u skladu sa svojim mogućnostima uključe u aktivnosti kojima rukovode ovlaštena lica Opštinskog štaba civilne zaštite.

Takođe, upućujemo apel građanima da smanje kretanje vozilima na najmanju mjeru, te da se ne približavaju nabujalim rijekama.

Za eventualne potrebe građanima je na raspolaganju dežurni telefon Službe civilne zaštite Zenica 245-092.
guber90

#621 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

rekla-kazala wrote:
Mister Yes wrote:
50 miliona pojedu agencije i civilna zaštita svake godine a nemaju ni čamca čestito. Za deset godina 500 miliona KM
Ne znas ti kako je camac skup :D.
Pa sta imas od 1000 ljudi zaposlenih u u centru civilnih zastita ako nemaju opremu, bolje 100 zaposliti a dati im opremu kako treba (cifre su cisto figurativne, naravno).
VjecitiStudent

#622 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Nakon dvije decenije uhljebljivanja stranačkih šupaka od televizija preko civilnih zaštita do samih vrhova države, gdje su šupci dobivali te poslove isključivo zato što su stranački šupci, ne kontam više, čemu uopće iznenađenja?

Nema više državne institucije koja zna da radi svoj posao, sve su sjebali.
eluna

#623 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Last edited by eluna on 15/05/2014 12:41, edited 1 time in total.
eluna

#624 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

NAPOKON DOBRA VIJEST, HELIKOPTER KRUŽI IZNAD GRADA. POZIVAJU SE SVI DA STARE I IZNEMOGLE BAŠ KAO I DJECU IZVEDU NA KROVOVE TE DA PRIZIVAJU POMOĆ SPASILAČKE EKIPE I HELIKOPTERA.

konačno dobra vijest iz maglaja :thumbup: :bih: :bih:
svjezi_ustipak

#625 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by svjezi_ustipak »

Alfons Kauders wrote:
nisu s krovova... to je razlika...

a i ta na prenju je odradjena uz jeben rizik po posadu...

koliko ja znam jedan UH1 je osposobljen za takve stvari, vjerovatno jedna ili dvije posade... ne znam uopste koliko je helikoptera ispravno i sigurno, vecina je prizemljena... mislim da trenutno imamo 2-3 UH1 i isto toliko Mi-8, od kojih se jedan ne moze koristiti za spasilacke operacije
kakva je razlika izmedju krovova i izmedju Prenja? pa nece evakuisati u orkanskom vjetru izmedju neboda u Sangaju nego sa krovova nekoliko kuca u Maglaju
kakav jeben rizik? to je bio skolski primjer kako se radi i najbolja evakuacija u historiji ove drzave. mislim, svaka je evakuacija zracnim putem opasna ali zato se i vjezba i oprema da do toga ne dodje. imamo dovoljno ljudi i opreme da izvedemo evakuacije kad god i gdje god treba. do sada se za evakuacije uglavnom koristio Mi-8.
Post Reply