Ommadawn wrote:radostan dan wrote:a ja bih radije vozio stojadina, al na poslu da budem zaštićen kO meĐed kapitalac...

Kad bi to rekao mom ocu - on bi ti rekao: "Yebo te i stojadin i socijalisticka zastita na poslu"
Inace, stari je odvalio muda dvije godine u Iraku (gdje su mu po dolasku oduzeli pasos, pa dvije godine nije MOGAO vidjeti ni zenu ni djecu), zaradio je toliko para da su mu prvo iz savezne direkcije u BG oduzeli jedno 25%, pa u Sarajevu jos 25% pa onda je dobio neki ostatak (uz jos nesto oduzimanja) taman toliko da kupi novi namjestaj i da moze uplatiti u dolarima za novog Golfa iz TAS-a (bazicni model - to jest, onaj "najsiromasniji" na Zapadu). Pa smo jedno jutro krenuli iz BL za Sarajevo gdje je meni, klincu od 4 godine, tata usput pokazivao svakog Golfa kojeg vidi govoreci "Ovo ce sad auto tata da kupi". I dzaba poznanstva i sve ostalo - za Golfa je morao cekati jos dvije jebene godine. Iz Citroena su mu rekli da ima nova Visa ali i na nju se moralo toliko cekati, Yugu (koji je tad bio tek frisak) je probao od komsije i nije mu se nimalo svidio - preostalo mu je da se zadovolji 6 mjeseci starom Citroen Dyane. I bio je sretan... Jer cetiri godine kasnije je opet otisao u Irak i odvalio dvije godine (ovaj put je mogao bar da isplace odsustvo od dvije sedmice da vidi zenu i djecu) pa kad se vratio i vidio da mu je tadasnja inflacija gotovo pojela svu zaradu, od koje je uzgred budi receno uspio kupiti dvije pune kese hrane i pocastiti raju (njih 5) jednom turom pica - jebo je socijalistickom sistemu majku!
A kad vec pricamo sta smo mi tih godina vozili (ili bili prinudjeni da vozimo), dakle autima zastarjele tehnologije i jos sumnjivijeg kvaliteta - na zapadu su obicni radnici od svojih 6 plata mogli da kupe dobar polovan automobil koji je daleko bio moderniji, kvalitetniji i jaci od Stojadina (i to u kesu). Ako je neko htio novo - dizao je kredit bez problema kojeg otplati u roku od tri-cetiri godine bez problema i vozi se kao grof. Iskreno, ako nekome bas hoces da pozelis zlo - reci mu "dabogda ti ekonomija bila kao u bivsoj SFRJ".
Malo pretjerujes... Ili ces me ubijediti da ti je stari bio blentav, pa tesko zaradjene devize iz Iraka, pretvorio u dinare, pa mu ih inflacija pojela ? Ako jeste, onda moze snimati film "Balkanski spijun 2", umjesto Bate Stojkovica...
Nije istina da se Golf bilo kaa cekao 2 godine... Posebno ne za kupovinu devizama... Jeste trebalo imati vezu/vezicu za raniji nabavku, ali ja ne znam nikoga ko je na Golfa cekao "regularno"... To i jeste bila mana sistema, pravljenje vjestacke nestasice, da moras nekoga pripaziti da ga dobijes, ko je vidio zivjeti od plate... Sto se tice oduzimanja od "plate", bolje ti je da ni ti ni on ne znate koliko su mu % oduzimali u firmi u SFRJ od bruto-plate, dok ne dobije neto na ruke...
Po tvojoj prici, on je u Iraku bio zatvorenik koji je radio godinama besplatno, umjesto na Golom otoku ? Izvini, ko je onda isao u Irak, Libiju, Zair, Zambiju da radi, kad se to nije isplatilo ? Ako je bolje bilo biti kuci i raditi za XX dinara, zasto bi iko isao preko pola svijeta raditi za YY dinara ($ u stvari, ali pretvoreno u dinare, gdje je YY < XX ) ??? Nije da su puskom tjerani da idu raditi dole, nego su se stele trazile da se ide preko reda...