Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
-
3i20
#601 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
samo pitam,nije ni žepče veće od vareša pa ima[/quote]
prema zadnjem popisu Vares ima 9556 stanovnika a Zepce 31582 znaci triput vece
- It_is_a_Leclerc
#602 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Apsolutno se slažem.VCorp wrote:Cazin se razvija brže nego ostale općine u USK, to je istina. Ali ni blizu onako kako bi mogao. Sve što vidiš je šminka, Cazin je leglo kriminala a da o političkim šupcima ne pričamo. Načelnik Cazina još nije svoju mater zaposlio samo u administraciji. ASDA u Cazinu djeluje kroz lokalne moćnike, najčešće ratne profitere, smradove koji prije rata ili prije desetak godina nisu bili niko i ništa. SIPA svako malo češlja, načelnik je pod istragom. Najbrojnija općina u kantonu a najviše ljudi procentualno nezaposleno. Pokrali su i rasprodali gdje god su šta mogli. Jedino zbog čega Cazin stoji koliko - toliko dobro za razliku od ostalih općina u Krajini ili BiH je mnogobrojna dijaspora, znam da su bile neke procjene da kada bi se vratili svi iz Cazina ili porijeklom on bi brojao nešto preko 100 hiljada stanovnika. Sve je to šminka, ja imam stan u samom centru i znam da nema turista a preko dana jedino mozes mnogobrojne lutalice vidjeti po cesti. A nije puno bolje ni ljeti.Ridjobrki wrote:
To je što se toga tiče a ne mogu vjerovati da niko nije spomenuo Cazin među ovim općinama koje se ubrzano razvijaju. Cazin se može porediti sa svim tim općinama tipa Srebrenika i Visokog u kojima ima dosta ljudskih i privrednih resursa koji omogućuju razvoj a politika im ide na ruku.
Tužba za centar grada je izbila preko 2,5 miliona KM od Cazinjana. Tuzba za duplu administraciju jer je novi nacelnik dao otkaze svima i zaposlio svoje iznosi 2,3 miliona KM. Trebao je kraj trznog centra biti novi trg, u projektu je sve to bilo tačno zamisljeno i vidi se a oni su napravili ogromni parking u samom centru jer su napravili lokalni mocnici tu gradjevinu. Naravno clanovi ASDA. Nece da obnove osnovnu školu koja je odmah do toga jer imaju plan da to zemljiste opet prodaju tim mocnicima i pokradu sta mogu.
E druze nabijem ja taj razvoj gdje rade profiteri i političari šta i kako hoće. Mozda mi vazimo za dobre ljude ali ima i kod nas govana na tone. Ne daj da te sminka zavađa, sve više ljudi napusta Cazin. Nema nijedne velike firme da vrijedi i da zaposljava ogroman broj radnika a ovi sto rade uvijek zajebavaju ljude za plate.
Moj je grad ali jebem mu temelje kad su ostavljeni ovim lopovima.
Nažalost, ljudi iz drugih dijelova BiH vide slike kružnog toka (koji je, dragi moji, koštao abnormalnih 6,5 miliona maraka za koje se općina na čelu sa A-SDA-ovcem zadužila kod komercijalne banke, zbog čega dospijevaju svemirske kamate) i misle kako je općina dobro razvijena.
Općina Cazin nema proizvodnju skoro nikakvu. Sve su to uslužne djelatnosti, kojima se nameću grozne takse i nameti zbog kojih se svakodnevno zatvaraju i trgovinske, i ugostiteljske, i sve druge radnje. Ostaju samo načelnikovi moćnici (Ibrahim Adilagić, Irfan Durić i slični) koji preko fiktivnih računa u bankama, razno-raznih marifetluka stiču milione.
Škole su u katastrofalnom stanju. Najveća osnovna škola u gradu se nalazi pod azbestnim krovom, a u one dolje kod "Ibrahim Perviz" školskog centra me strah i spominjati.
Uglavnom, Cazin je daleko od idealnog mjesta za život (dapače. odavde odlazi nenormalan broj ljudi), ali je i daleko od najjadnijih općina.
E sad..
Smatram da BDP ne može biti mjerilo ničeg, na ovoj temi. U općini sa 150 stanovnika, od čega 100 penzionera (npr. 50 od toga primaju penzije iz Njemačke ili Slovenije) , BDP će biti veći nego recimo u Mostaru, a uslovi za život i za razvoj općine u cjelosti su neuporedivi.
-
__Phoenix__
#603 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Kad pogledam anketu i pobrojana mjesta, stičem utisak da autor teme nije nikad kročio u republiku šumsku, jer je tamo barem 90% jada u ovoj zemlji po pitanju infrastrukture, ekonomije, prosperiteta i sl.
- Kyuss
#604 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Koja mjesta, možda bi ih neki forumaši i posjetili turistički?alacious wrote:A grad k'o grad,ne mjenja se puno,jedna nova zgrada nikla,neke se prepravljaju,one stare izgorjele su obnovljenje i tako.
A okolica Vareša,ima li išta ljepše na svijetu,iskreno.
Nedavno je obnovljen rad izviđača,pa je samim time 90 članova(djece) sklonjeno sa ulice i k tome ih još i uče da čuvaju svu tu ljepotu oko grada i da je redovno posjećuju
Ipak je to tek kratka vožnjica iz Sarajva do Vareša.
-
Nadzorna_ploca
#605 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Opet dupli.. 
Last edited by Nadzorna_ploca on 18/02/2014 08:54, edited 1 time in total.
-
Nadzorna_ploca
#606 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sto su rekli davno neki drevni narodi, misljenje je kao guzica ima ga svako.sledge wrote: Shvatit ću ovo kao sarkazam.
Očito ovdje ima par likova kojima su iz nekog razloga Živinice (i Zenica) trn u oku i ne samo na ovoj temi. Sad sam siguran da ste fasovali u Živinicama, ipak nije do punice![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#607 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
prema zadnjem popisu Vares ima 9556 stanovnika a Zepce 31582 znaci triput vece[/quote]3i20 wrote:
samo pitam,nije ni žepče veće od vareša pa ima
Mislio sam na grad, ne vjerujem da je urbani dio zepca tri puta veci od urbanog dijela varesa
- bach
#608 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
U anketu se nažalost može upisati samo deset polja, da je drugačije spisak jadnih mjesta bio bi bar pet puta duži...__Phoenix__ wrote:Kad pogledam anketu i pobrojana mjesta, stičem utisak da autor teme nije nikad kročio u republiku šumsku, jer je tamo barem 90% jada u ovoj zemlji po pitanju infrastrukture, ekonomije, prosperiteta i sl.
-
rekla-kazala
#609 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Bitno je da je na listi bilo mjesta za Zenicu.bach wrote:U anketu se nažalost može upisati samo deset polja, da je drugačije spisak jadnih mjesta bio bi bar pet puta duži...__Phoenix__ wrote:Kad pogledam anketu i pobrojana mjesta, stičem utisak da autor teme nije nikad kročio u republiku šumsku, jer je tamo barem 90% jada u ovoj zemlji po pitanju infrastrukture, ekonomije, prosperiteta i sl.
Bez obzira na to što Zenica nudi svu infrastrukturu potrebnu za normalan život.
Ako bi se mjerilo standardima neke razvijene zemlje grad ( općina) bi bili ocjenjeni na osnovu:
-snabdjevanje električnom energijom
-vodosnabdijevanje
-kanalizacija
-odvoz smeća
-parkovi
-uređeni trotoar
-ulična rasvjeta
-kino
-teatar
-otvoreni i zatvoreni bazeni
-sportski tereni
-sportski klubovi
-ugostiteljski objekti
-pijaca
-trgovine..
A ako bi išli na kriterijume ocjenjivanja visokorazvijenih zemalja onda bi se u obzir uzeli
- broj minuta potrebnih da se preveze bolesnik ili unesrećeni do prve bolnice, broj minuta potrebnih da se gradskim prevozom stigne od tačke A do tačke B, broj klupa u parku na broj stanovnika, broj kreveta u bolnicama i staračkim domovima u odnosu na broj stanovnika.,....
Ni u kom slučaju se ne bi ocjenjivalo to da li se fasade nekom sviđaju ili ne.
Last edited by rekla-kazala on 18/02/2014 10:45, edited 1 time in total.
-
oklas
#610 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Koliko je Prozor jadan, nigdje se i ne spominje.... 
-
agent_001
#611 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Spomenuo sam ja, na žalost je u top 5 u BIH, a ima potencijala za obrnuto.
-
CungaLunga
#612 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A u kakvom nam je stanju Hreša, najistočniji dio Starog Grada?
-
XOX100
#613 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Vjerovatno zato sto Zenica svojim ruznilom odaje utisak razocarenja na svakog ko jednom kroci u taj grad.rekla-kazala wrote: Bitno je da je na listi bilo mjesta za Zenicu.![]()
![]()
![]()
Ako bi se mjerilo standardima neke razvijene zemlje grad ( općina) bi bili ocjenjeni na osnovu:
-vodosnabdijevanje
-kanalizacija
-odvoz smeća
-parkovi
-uređeni trotoar
-ulična rasvjeta
-kino
-teatar
Bas u tome i lezi osjecaj negativnog iznenadjenja. Toliko veliki grad u BiH ,, a tako ruzan.
A ne treba vam puno.
Ugledajte se barem u Tuzlu, Bihac.,. pobogu i Bugojno je ljepsi..
Malo reda i discipline. Pokoja farba i fasada. Pomesti ulicu. I to bi bio sasvim drugi grad.
-
rekla-kazala
#614 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ti toj djevojci iz Zenice ne možeš oprostiti.XOX100 wrote:Vjerovatno zato sto Zenica svojim ruznilom odaje utisak razocarenja na svakog ko jednom kroci u taj grad.rekla-kazala wrote: Bitno je da je na listi bilo mjesta za Zenicu.![]()
![]()
![]()
-vodosnabdijevanje
-kanalizacija
-odvoz smeća
-parkovi
-uređeni trotoar
-ulična rasvjeta
-kino
-teatar
Bas u tome i lezi osjecaj negativnog iznenadjenja. Toliko veliki grad u BiH ,, a tako ruzan.![]()
A ne treba vam puno.
Ugledajte se barem u Tuzlu, Bihac.,. pobogu i Bugojno je ljepsi..
Malo reda i discipline. Pokoja farba i fasada. Pomesti ulicu. I to bi bio sasvim drugi grad.
Bio sam prije mjesec dana u Tuzli i fasade starog djela grada su deset puta gore od fasada u Zenici koje su sve i jedna od Carine do Bosanke obnovljene. Što se tiče metle, Alba je najbolje komunalno preduzeće u BiH i Zenica vjerovatno najčišći grad sa modernom gradskom deponijom. Tako da ti argumenti padaju svi do jednog.
Navedi gdje u Bugojnu možeš izići osim u kafić ?
Last edited by rekla-kazala on 18/02/2014 12:17, edited 1 time in total.
-
Sarajevica
#615 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zenici nije mjesto na ovoj listi, ali i ja sam se pitala kako nikom tamo na vlasti nije palo na pamet da renoviraju fasade i poplocavaju ulice u strogom centru grada. Ipak je to kao najreprezentativiji dio grada a izgleda kako ruzno i tuzno. Kao sto kaze ovaj gore, cak i Bugojno ima super sredjenu glavnu ulicu a Zenica nema...
-
rekla-kazala
#616 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
http://1.bp.blogspot.com/_UevM2zKrxn8/R ... cu_005.jpgSarajevica wrote:Zenici nije mjesto na ovoj listi, ali i ja sam se pitala kako nikom tamo na vlasti nije palo na pamet da renoviraju fasade i poplocavaju ulice u strogom centru grada. Ipak je to kao najreprezentativiji dio grada a izgleda kako ruzno i tuzno. Kao sto kaze ovaj gore, cak i Bugojno ima super sredjenu glavnu ulicu a Zenica nema...
-
rekla-kazala
#617 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Molim autora teme da taksativno navede šta jedan grad (općinu) čini jadnom !
Hvala !
Hvala !
-
Nadzorna_ploca
#618 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Od toliko vukojebina oni raspravljaju o Zenici..E jeste napaceni. 
-
Sarajevica
#619 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Marsala Tita je ok, vise sam mislila na ovu ulicu (ne znam kako se zove)

Da se poplocava ova ulica i da se renoviraju fasade ovih zgrada lijevo, Zenica bi dobila centar kakav zasluzuje.
Ovako su to Bugojanci sredili:

Da se poplocava ova ulica i da se renoviraju fasade ovih zgrada lijevo, Zenica bi dobila centar kakav zasluzuje.
Ovako su to Bugojanci sredili:

-
XOX100
#620 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Nusu samo Bugojanci. Od Banjaluke do Tuzle Bihaca Sanskog Mosta do Bijeljine i S Brijega.
Svi su nekako sredili svoje centre.
Jedino Zenica nije.
I kad im kazes,, 'hey, to je ruzno.
Oni napadnu kao da si im ukrao biciklo.
Svi su nekako sredili svoje centre.
Jedino Zenica nije.
I kad im kazes,, 'hey, to je ruzno.
Oni napadnu kao da si im ukrao biciklo.
-
Suzie Q
#621 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
kakavdanakneiskustvu wrote:
ima li u varešu kakav šoping centar?
ako se ne varam, Vareš je bio jedna od rijetkih općina u kojoj vlasti nisu dozvolile ni Konzumu da dođe kako ne bi uništio male trgovce. to je općina u kojoj mnogi ljudi žive od malih radnji i prema tome bi samo jedan veći shopping centar u dobroj mjeri narušio financijski status građana. tim više što su vlasnici malih radnji građani Vareša a vlasnici velikih centara ne.
po meni je to skroz ok.
- jasko_ba
#622 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Dovoljan je ovaj gore trolinjo XOX100 pa istu spomene 20 puta.Nadzorna_ploca wrote:Od toliko vukojebina oni raspravljaju o Zenici..E jeste napaceni.
-
rekla-kazala
#623 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Bravo !Kastanienallee wrote:Kako volim ovu Zenicu...dzaba i najruznije slike i najruznije fasade![]()
Mislim da bi bilo sjajno da sva mjesta neproporcionalno nabacuju sminku na fasade i popratne sadrzaje centara uz zapustanje infrastrukture ostalih dijelova grada, uz obaveznu instrukciju slucajnim i namjernim prolaznicima da ne koracaju dalje. Bolji su primjeri Pristine ili Tirane i njihovih cudesnih centara i mracnih sporednih ulicica sa stotinama isprepletnih kablova i kucicama poput stracara u nekom indijskom gradu. Makar se za malo para i vremena moze prebaciti iz jednog svijeta u drugi.
Jebo i to Kamberovica polje - ionako namjenskih livada i parkova na svakom koraku u svim opstinama. Imamo sadrzaja da setamo, trcimo, lezimo na travi, suncamo se, citamo knjige...Zenica je fakat ruzna, dovoljno je da je vidis na slici da dobijes gubu. Cuvajte se Zenice![]()
I ja dozvoljavam da me loži tip koji je u svakom svom komentaru kontrirao nekom.

i
- dječak sa šibicama
#624 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Tacno, jedan Konzum ili Bingo, unistio bi sve male trgovine u Varesu, koji je prepun istih i od cega mnogi ljudi tamo zive.Suzie Q wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:
ima li u varešu kakav šoping centar?
ako se ne varam, Vareš je bio jedna od rijetkih općina u kojoj vlasti nisu dozvolile ni Konzumu da dođe kako ne bi uništio male trgovce. to je općina u kojoj mnogi ljudi žive od malih radnji i prema tome bi samo jedan veći shopping centar u dobroj mjeri narušio financijski status građana. tim više što su vlasnici malih radnji građani Vareša a vlasnici velikih centara ne.
po meni je to skroz ok.
Treba istaci i pekaru Marosevic, snadbjevaju pecivom i Sarajevo, imaju ugovor sa nekoliko trgovackih lanaca.
I zene se udruzuju u male obrte, proizvodnja tradicionalnih kolaca, ljudi se trude da nekako prezive. Ali stravicno zvuci podatak da je od 22 hiljade stanovnika pred rat, u opcini danas ostalo jedva 9000.
-
Sarajevica
#625 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pa dobro, ocigledno vam sminkanje centra nije na vrhu liste prioriteta, to je sasvim u redu. Ali nemojte se ljutiti kad ljudi kazu da ne izgleda lijepo. I nemoj sada misliti da ja imam nesto protiv Zenice, ja volim taj grad. Zato i mislim da zasluzuje ljepsi i reprezentativniji centar.Kastanienallee wrote:Kako volim ovu Zenicu...dzaba i najruznije slike i najruznije fasade![]()
Mislim da bi bilo sjajno da sva mjesta neproporcionalno nabacuju sminku na fasade i popratne sadrzaje centara uz zapustanje infrastrukture ostalih dijelova grada, uz obaveznu instrukciju slucajnim i namjernim prolaznicima da ne koracaju dalje. Bolji su primjeri Pristine ili Tirane i njihovih cudesnih centara i mracnih sporednih ulicica sa stotinama isprepletnih kablova i kucicama poput stracara u nekom indijskom gradu. Makar se za malo para i vremena moze prebaciti iz jednog svijeta u drugi.
Jebo i to Kamberovica polje - ionako namjenskih livada i parkova na svakom koraku u svim opstinama. Imamo sadrzaja da setamo, trcimo, lezimo na travi, suncamo se, citamo knjige...Zenica je fakat ruzna, dovoljno je da je vidis na slici da dobijes gubu. Cuvajte se Zenice![]()
Zamislite - umjesto ovo na slici poplocanje, neka drveca, klupice, fontana i mozda spomenik Kulinu Banu...mislim da bi fenomenalno izgledalo: