gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise
-
walkabout
Dvostruka negacija jeste zanimljiva pojava - da li se pojavila zbog (slabo kontrolisane?) potrebe da se sto jace izrazi znacenje neke (bilo koje) negacije te se nije pazilo (htjelo/znalo?) na to nije li mozda samo jedna negacija dovoljna umjesto 2-3-4? (Logika se bacila niz rijeku, naravno, nesvjesno). Ovo je samo moje razmisljanje, kao i ovo ispod, u vezi (opet) imenice lov i njene mnozine koja se ne upotrebljava.Jara wrote:Dostruka negacija nije naša specijalnost...postoji u još nekim slavenskim jezicima.
Mozda bi trebalo, pri posmatranju i tretiranju rijeci, obratiti paznju na njihovu starost i evoluciju (tj. sve promjene kroz koje su prosle od njihovog nastanka). Ako bih spekulisao u vezi imenice lov, pretpostavio bih da je ovo jedna od vrlo starih rijeci koja se ponajvise upotrebljavala kad je najvise trebala a to je vjerovatno bilo kada je gramatika jezika (usmena naravno, pismene tada nije bilo) bila na primitivnijem stepenu razvoja.
Da li se desilo da je sa razvojem jezika i njegove gramatike, rijec lov ostala relativno nepromijenjena, kao i njeno znacenje i nacin upotrebe (koji recimo nije zahtijevao da se stvori mnozina od iste imenice jer je jednina bila sasvim dovoljna da objasni sve)?
Mislim da ne treba smetnuti sa uma dinamicnost i evoluciju jezika te "sarenilu" rijeci (kako po starosti tako i po obliku, znacenju, upotrebi...) koje proistice iz ovih razloga.
- Jara
Ovo sve objašnjava. Jezik nije matematika.Mislim da ne treba smetnuti sa uma dinamicnost i evoluciju jezika te "sarenilu" rijeci (kako po starosti tako i po obliku, znacenju, upotrebi...) koje proistice iz ovih razloga.
Btw, ustanovili smo da se množina imenice "lov" ipak upotrebljava...iznanadilo me koliko se rezultata pojavi kad se na google ukuca riječ "lovovi".
-
elSaik
A dvostruku afirmaciju imamo u npr...?sulesavic wrote:Isto kao da pitaš zašto postoji dvostruka afirmacija...elSaik wrote:Evo jedno pitanje koje me već smara godinama. Zašto u našem jeziku postoji dvostruka negacija.
"Neko jeste jeste u kući", ili?
-
Shoshana
Jezik nije matematika... i nije logicanelSaik wrote:Evo jedno pitanje koje me već smara godinama. Zašto u našem jeziku postoji dvostruka negacija.
Na primjer:
P: Ko je u kući?
O: Nije niko u kući.
Zar ovaj odgovor ne bi trebao, logično, značiti da ako NIJE NIKO onda JESTE NEKO?
Na engleskom i njemačkom bi onda to zvučalo...
There is not nobody in the house.
Es ist nicht niemand im Haus.
Što je svakako pogrešno...
I zar nije
Niko te ne voli = Neko te voli
Nikako ti ne mogu pomoći = Svakako ti mogu pomoći
itd...
-
tajana0209
Slučajno vidjeh ovu, meni vrlo zanimljivu temu, pa sam odlučila napisati nešto o njoj. Možda baš i ne direktno, ali svakako vezanu za nju. Ja sam profesor bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti naroda BiH. Trenutno nezaposlena. Dajem instruktivne časove bosanskog jezika. Djeca s kojom radim su različitih uzrasta. Ali svi imaju jednu zajedničku - apsolutno prazne školaske teke i profesore koji ne znaju gramatiku ni sami za sebe, a kamoli da bi je objasnili učenicima. Njihove teke su ispunjene kojekakvim tezama, napola tačnim i napola objašnjenim. A tko je to još vidio objašnjavati gramatiku u tezama, a posebno ne gramatiku tešku i kompliciranu kao što je naša. Raznorazne profesorice sumnjivog znanja i diploma od kojekuda od Novog Pazara, Goražda, Gornjeg Vakufa, Širokog Brijega i profesori se i ne trude uzeti kredu u ruke i objasniri npr. tvorbu prezenta. Švrakopisi od potpisa i komentara tih tzv. profesora u tekama jadne djece govore sami za sebe. Pa neki od njih i ne znaju čestito pisati ili još natucaju svoju ekavicu ili ikavicu donijetu iz nekih mjesta s periferija periferija. Žalosno. Ja u Sarajevu ne mogu da dobijem posao od takvih. A djeca i gramatka zbog njih ispaštaju još više.
- manijak1
Ja sam učenik bosanskog
govora 
-
elSaik
Pa da manje pojma imaš bila bi zaposlena...tajana0209 wrote:Slučajno vidjeh ovu, meni vrlo zanimljivu temu, pa sam odlučila napisati nešto o njoj. Možda baš i ne direktno, ali svakako vezanu za nju. Ja sam profesor bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti naroda BiH. Trenutno nezaposlena. Dajem instruktivne časove bosanskog jezika. Djeca s kojom radim su različitih uzrasta. Ali svi imaju jednu zajedničku - apsolutno prazne školaske teke i profesore koji ne znaju gramatiku ni sami za sebe, a kamoli da bi je objasnili učenicima. Njihove teke su ispunjene kojekakvim tezama, napola tačnim i napola objašnjenim. A tko je to još vidio objašnjavati gramatiku u tezama, a posebno ne gramatiku tešku i kompliciranu kao što je naša. Raznorazne profesorice sumnjivog znanja i diploma od kojekuda od Novog Pazara, Goražda, Gornjeg Vakufa, Širokog Brijega i profesori se i ne trude uzeti kredu u ruke i objasniri npr. tvorbu prezenta. Švrakopisi od potpisa i komentara tih tzv. profesora u tekama jadne djece govore sami za sebe. Pa neki od njih i ne znaju čestito pisati ili još natucaju svoju ekavicu ili ikavicu donijetu iz nekih mjesta s periferija periferija. Žalosno. Ja u Sarajevu ne mogu da dobijem posao od takvih. A djeca i gramatka zbog njih ispaštaju još više.
Što se napisanog tiče - slažem se. Nije da sam neki stručnjak za naš jezik, ali učio sam mnogo nebuloznih stvari, objašnjenja itd. u mome školovanju. Pa evo i sada na fakultetu gdje profesori u 2 rečenice sa po desetak riječi naprave po nekoliko grešaka...
- Ahmmed
tajana0209 wrote:Slučajno vidjeh ovu, meni vrlo zanimljivu temu, pa sam odlučila napisati nešto o njoj. Možda baš i ne direktno, ali svakako vezanu za nju. Ja sam profesor bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti naroda BiH. Trenutno nezaposlena. Dajem instruktivne časove bosanskog jezika. Djeca s kojom radim su različitih uzrasta. Ali svi imaju jednu zajedničku - apsolutno prazne školaske teke i profesore koji ne znaju gramatiku ni sami za sebe, a kamoli da bi je objasnili učenicima. Njihove teke su ispunjene kojekakvim tezama, napola tačnim i napola objašnjenim. A tko je to još vidio objašnjavati gramatiku u tezama, a posebno ne gramatiku tešku i kompliciranu kao što je naša. Raznorazne profesorice sumnjivog znanja i diploma od kojekuda od Novog Pazara, Goražda, Gornjeg Vakufa, Širokog Brijega i profesori se i ne trude uzeti kredu u ruke i objasniri npr. tvorbu prezenta. Švrakopisi od potpisa i komentara tih tzv. profesora u tekama jadne djece govore sami za sebe. Pa neki od njih i ne znaju čestito pisati ili još natucaju svoju ekavicu ili ikavicu donijetu iz nekih mjesta s periferija periferija. Žalosno. Ja u Sarajevu ne mogu da dobijem posao od takvih. A djeca i gramatka zbog njih ispaštaju još više.
Nadam se da će neko od naših, forumskih poznavatelja jezika, ispraviti nemali broj grešaka u gornjem, profesoričinom tekstu
Glede boldiranog....Da li je problem što su pomenute profesorice vlasnice sumnjivih diploma ili što su iz navedenih gradova?
Last edited by Ahmmed on 27/12/2007 00:26, edited 1 time in total.
-
elSaik
Moguće.walkabout wrote:@ElSaik "Neko jeste jeste u kuci."
Ja ovdje vidim tri afirmacije a ne dvije - ispravite me ako grijesim...
---------------
Ipak, velika je razlika između dvostruke afirmacije i dvostruke negacije.
Afirmacija, bez obzira da li bila dvostruka, trostruka, je u konačnici uvijek afirmativna. Međutim, negacija nije uvijek negativna.
Koristeći dvostruku negaciju mi zapravo koristimo afirmaciju.
Ali kao što već neko reče "jezik nije matematika", pa vjerovatno s toga u jeziku - i - daju -.
-
zrikavac48
Jara u pravu si. Vrlo nevjest (bolje reci neadekvatan) primjer.
- manijak1
Jebo te Nick
i rad 
-
Fox Mulder
Dvostruka negacija. Kod nas moze, a drugdje ne moze. To ti je k'o Bullova algebra.elSaik wrote:Evo jedno pitanje koje me već smara godinama. Zašto u našem jeziku postoji dvostruka negacija.
Na primjer:
P: Ko je u kući?
O: Nije niko u kući.
Zar ovaj odgovor ne bi trebao, logično, značiti da ako NIJE NIKO onda JESTE NEKO?
Na engleskom i njemačkom bi onda to zvučalo...
There is not nobody in the house.
Es ist nicht niemand im Haus.
Što je svakako pogrešno...
I zar nije
Niko te ne voli = Neko te voli
Nikako ti ne mogu pomoći = Svakako ti mogu pomoći
itd...
-
walkabout
Dvije zanimljivosti, vezane za raspon i razvoj jezika:
Pojedina plemena u Keniji uopste nemaju rijec snijeg u svom jeziku jer gdje zive snijeg nikada na pada i nikada ga nisu vidjeli.
Na drugoj strani, Eskimi imaju oko 20-ak rijeci za sve ono sto mi zovemo bijelom bojom.
Pojedina plemena u Keniji uopste nemaju rijec snijeg u svom jeziku jer gdje zive snijeg nikada na pada i nikada ga nisu vidjeli.
Na drugoj strani, Eskimi imaju oko 20-ak rijeci za sve ono sto mi zovemo bijelom bojom.
-
Fox Mulder
Znate li da Finci u svom jeziku nemaju rijec hvala? Zaista nemaju, nevjerovatno...walkabout wrote:Dvije zanimljivosti, vezane za raspon i razvoj jezika:
-
walkabout
Zanimljivo..., samo ne mogu to da povezem sa mojom predodzbom o Fincima kao kulturnom i mirnom narodu...Fox Mulder wrote:Znate li da Finci u svom jeziku nemaju rijec hvala? Zaista nemaju, nevjerovatno...walkabout wrote:Dvije zanimljivosti, vezane za raspon i razvoj jezika:
Sta je sa ostalim jezicima iz ugro-finske grupe - da li oni imaju rijec za zahvaliti? I, ako cemo ici dalje u proslost, kakva je situacija sa jezikom njihovih "rodjaka" iz Azije?
Znam da pitam puno al eto, radoznalost ...
- Jara
Na mađarskom je "hvala lijepo" nešto kao "kesenem sipen" ( ovo ja fonetskiwalkabout wrote:Zanimljivo..., samo ne mogu to da povezem sa mojom predodzbom o Fincima kao kulturnom i mirnom narodu...Fox Mulder wrote:Znate li da Finci u svom jeziku nemaju rijec hvala? Zaista nemaju, nevjerovatno...walkabout wrote:Dvije zanimljivosti, vezane za raspon i razvoj jezika:
Sta je sa ostalim jezicima iz ugro-finske grupe - da li oni imaju rijec za zahvaliti? I, ako cemo ici dalje u proslost, kakva je situacija sa jezikom njihovih "rodjaka" iz Azije?
-
Fox Mulder
Ko ce ga znat'walkabout wrote:Zanimljivo..., samo ne mogu to da povezem sa mojom predodzbom o Fincima kao kulturnom i mirnom narodu...Fox Mulder wrote:Znate li da Finci u svom jeziku nemaju rijec hvala? Zaista nemaju, nevjerovatno...walkabout wrote:Dvije zanimljivosti, vezane za raspon i razvoj jezika:
-
Shoshana
A sta mu ga onda dodje 'kiitos'Fox Mulder wrote:Ko ce ga znat'walkabout wrote:Zanimljivo..., samo ne mogu to da povezem sa mojom predodzbom o Fincima kao kulturnom i mirnom narodu...Fox Mulder wrote:Znate li da Finci u svom jeziku nemaju rijec hvala? Zaista nemaju, nevjerovatno...