Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- insomnia78
#601 Re: Ateizam
Nisu nacisti bili nesto posebno religiozni nego su religije, mahom bile uz nacizam
- aurora313
#602 Re: Ateizam
Pa nije džabe šta piše u Bibliji: Svaka vlada je od Boga!insomnia78 wrote:Nisu nacisti bili nesto posebno religiozni nego su religije, mahom bile uz nacizam
Doduše, valjda i komunistička, ali oni jadni to nisu znali kada su je sklapali.
-
Dado34
#603 Re: Ateizam
Moze li normalan covjek biti ista drugo na ovakvom vaktu nego ateista? Svi nesto turpijaju, zagovaraju, svacija je zadnja. Svi kazu eh, to ti je to. Dje bolan? Kako? Sta? Islam, Hriscanstvo, Evandjelje, kurac i palac. Dje taj bog? Kazu jedan je ali svaki jezik nosi svoj naziv. Jebem ga na svakom jeziku. Vidjeti djete mrtvo, krvavo, bez ruke, noge. Pa sto ne kaze dosta ba halo. Nabijem na tukija i ove njegove vjernike svih vjeroispovjesti. Mrssss dzubrad neskolovana, zatucana, povodljiva, bez mozga.
- arzuhal
#606 Re: Ateizam
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”Dado34 wrote:Moze li normalan covjek biti ista drugo na ovakvom vaktu nego ateista? Svi nesto turpijaju, zagovaraju, svacija je zadnja. Svi kazu eh, to ti je to. Dje bolan? Kako? Sta? Islam, Hriscanstvo, Evandjelje, kurac i palac. Dje taj bog? Kazu jedan je ali svaki jezik nosi svoj naziv. Jebem ga na svakom jeziku. Vidjeti djete mrtvo, krvavo, bez ruke, noge. Pa sto ne kaze dosta ba halo. Nabijem na tukija i ove njegove vjernike svih vjeroispovjesti. Mrssss dzubrad neskolovana, zatucana, povodljiva, bez mozga.
» Dado34
2 hefte
- fatamorgana
#611 Re: Ateizam
Evo pošto me ovdje pojedini vjernici kojima ne idem niz dlaku i s kojima ne želim da dijelim istog boga prozvaše ateistom kao nečim što je po njima "di per se" uvredljivo da onda citiram prof. Kazaza:
"Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz kaže da bh. građane koji ne prakticiraju vjeru njihovi religiozni sugrađani posmatraju u okviru vlastitih stavova te ih često smatraju nemoralnima:
„Bosanskohercegovačko društvo prema ateistima se odnosi kao prema osobama koje su, a priori, manje moralne, i odnosi se tako da im uskraćuje svaku moguću priliku za društvenu afirmaciju. Ako je već religija do te mjere privilegirana, onda se postavlja s pravom pitanje: 'Je li religija ovdje, u ovim uvjetima neka vrsta politički diktiranog sistema vrijednosti, odnosno je li ona čista ideologija?
Licemjerje je i nagla preobrazba ovdašnjeg društva od ateističkog ka strogo religioznom, kaže Enver Kazaz. U samo nekoliko godina 90 posto nereligioznih pretvorilo se u više od 90 posto vjernika.
„Takav oblik licemjerstva je nezapamćen u svjetskoj praksi“, kaže Kazaz."
"Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz kaže da bh. građane koji ne prakticiraju vjeru njihovi religiozni sugrađani posmatraju u okviru vlastitih stavova te ih često smatraju nemoralnima:
„Bosanskohercegovačko društvo prema ateistima se odnosi kao prema osobama koje su, a priori, manje moralne, i odnosi se tako da im uskraćuje svaku moguću priliku za društvenu afirmaciju. Ako je već religija do te mjere privilegirana, onda se postavlja s pravom pitanje: 'Je li religija ovdje, u ovim uvjetima neka vrsta politički diktiranog sistema vrijednosti, odnosno je li ona čista ideologija?
Licemjerje je i nagla preobrazba ovdašnjeg društva od ateističkog ka strogo religioznom, kaže Enver Kazaz. U samo nekoliko godina 90 posto nereligioznih pretvorilo se u više od 90 posto vjernika.
-
kakavdanakneiskustvu
- arzuhal
#613 Re: Ateizam
To (o licemjerju) bi bilo možda i tačno ako bi bila skroz tačna i pretpostavka prof. Kazaza - koji na njoj temelji svoj stav i gradi daljnju priču - da je to društvo bilo istinski ateističko, odnosno (ako uzmemo za prihvatljivo činjenicu da je vladajući komunističko-ateistički svjetonazor jednopartijskog sistema bivše zajedničke države doista nastojao da, ne samo sekularizira državu, nego i društvo "ateizira" u što većoj mjeri i da je uspio) da su pojedinci koji čine to "ateističko društvo" doista bili istinski, "uvjereni" ateisti, ljudi koji su odbacili vjerske koncepcije i učenja, itd...Kao što su prije toga vjernici mogli to isto društvo, koje je dojučer bilo "vjerničko", odjednom postalo ateističko tokom SFRJ, i smatralo vjernike zaostalim i, najvažnije, poprilično nepodobnim za ikakve a pogotovo važnije državne službe, smatrati munafičkim par exellence...fatamorgana wrote:Evo pošto me ovdje pojedini vjernici kojima ne idem niz dlaku i s kojima ne želim da dijelim istog boga prozvaše ateistom kao nečim što je po njima "di per se" uvredljivo da onda citiram prof. Kazaza:
Ako bi i ova, slična Kazazovoj, pretpostavka bila prihvatljiva, onda bismo možda najprecizniji bili ako bismo rekli da je naše društvo, kroz povijest i preko smjena različitih političkih sistema, državnih uređenja i vrednosnih skala, bilo oportunističko, a ne licemjerno, da se samo povijalo i (da ne kažem darvinistički) prilagođavalo, da je većina prihvatala one vrijednosti s kojima bi im došla i nametnula ona revolucionarna/reakcionarna/sposobna/aktivna/poduzetna/bla-bla manjina...Spremni da i to sutra odbace ako im se pojavi neka druga manjina koja će nametnuti neke druge ideje, svjetonazore, vrijednosti, i sl.
A ako je ova moja pretpostavka tačna, onda bi izjava prof. Kazaza o "licemjerstvu koje je nezapamćeno u svjetskoj praksi" bila jedna od Greatest Shits Of The Year naše bajne i vajne intelektulane elite...Eki, elite...
- fatamorgana
#614 Re: Ateizam
Dijelom se slažem sa napisanim no ne i sa posljednjom konstatacijom da je izjava prof. Kazaza "Greatest shit of the year" jer iskreno ne vidim toliko drastičnu razliku između licemjerja i oportunizma, granica je vrlo tanka ukoliko je uopšte i ima jer je oportunista uvijek licemjer i obratno.arzuhal wrote:To (o licemjerju) bi bilo možda i tačno ako bi bila skroz tačna i pretpostavka prof. Kazaza - koji na njoj temelji svoj stav i gradi daljnju priču - da je to društvo bilo istinski ateističko, odnosno (ako uzmemo za prihvatljivo činjenicu da je vladajući komunističko-ateistički svjetonazor jednopartijskog sistema bivše zajedničke države doista nastojao da, ne samo sekularizira državu, nego i društvo "ateizira" u što većoj mjeri i da je uspio) da su pojedinci koji čine to "ateističko društvo" doista bili istinski, "uvjereni" ateisti, ljudi koji su odbacili vjerske koncepcije i učenja, itd...Kao što su prije toga vjernici mogli to isto društvo, koje je dojučer bilo "vjerničko", odjednom postalo ateističko tokom SFRJ, i smatralo vjernike zaostalim i, najvažnije, poprilično nepodobnim za ikakve a pogotovo važnije državne službe, smatrati munafičkim par exellence...fatamorgana wrote:Evo pošto me ovdje pojedini vjernici kojima ne idem niz dlaku i s kojima ne želim da dijelim istog boga prozvaše ateistom kao nečim što je po njima "di per se" uvredljivo da onda citiram prof. Kazaza:
Ako bi i ova, slična Kazazovoj, pretpostavka bila prihvatljiva, onda bismo možda najprecizniji bili ako bismo rekli da je naše društvo, kroz povijest i preko smjena različitih političkih sistema, državnih uređenja i vrednosnih skala, bilo oportunističko, a ne licemjerno, da se samo povijalo i (da ne kažem darvinistički) prilagođavalo, da je većina prihvatala one vrijednosti s kojima bi im došla i nametnula ona revolucionarna/reakcionarna/sposobna/aktivna/poduzetna/bla-bla manjina...Spremni da i to sutra odbace ako im se pojavi neka druga manjina koja će nametnuti neke druge ideje, svjetonazore, vrijednosti, i sl.
A ako je ova moja pretpostavka tačna, onda bi izjava prof. Kazaza o "licemjerstvu koje je nezapamćeno u svjetskoj praksi" bila jedna od Greatest Shits Of The Year naše bajne i vajne intelektulane elite...Eki, elite...
Ima puno većih shitova objektivno skoro pa 365 dana u godini od pomahnitalih domaćih klerofašista na sve tri strane da ih sad ne nabrajam jer su takvi "biseri" poznati svima, siguran sam da ih svako ima bar nekoliko na vlastitoj top listi shit - ova.
Istina je da je također da je veći dio sive građanske mase izgubivši socijalni socijalistički identitet u kojem se ta većina udobno osjećala jer je pružao određenu i psihološku sigurnost a ne samo društvenu i materijalnu poslije zadnjeg groznog rata bila primorana da potraži novu sigurnost, novi identitet te ga je našla uglavnom u nacionalizmu i religiji kao i u lošem tumačenju vlastite tradicije nerijetko izabravši lošije elemente iz iste.
Znači ima tu svega, i straha i konfuzije i oportunizma i darvinistiĆkog prilagođavanja i licemjerja no stoji činjenica da ovaj narod tako lako mijenja zastave, reklo bi se spremnije i od gaća i čarapa koje ipak malo teže mijenja od zastava.
Stoji u ovome svemu dobro kao primjer onaj koji si ti nedavno naveo o "dobrom bošnji ", onom koji je za vrijeme SFRJ sakriven bilježio ko ide u džamiju pa dostavljao spisak organima DB - a a sad je on prvi na molitvi i kako ti ono reče plaća po 13 hodža ne sjećam se više za šta.
Ja se tad uzdržah od komentara da ne ispadnem svakom loncu poklopac no mogao je biti otprilike ovakav:
Zamislih "dobrog bošnju" u hipotetičkom trećem scenariju da nas u budućnosti porobe neki vanzemaljci kako se obukao u neki kostim ala Teletubbies sa nekim klackajućim antenama na glavi da bi na svima način vidljiv izrazio svoj novi identitet iskrenog alienofila.
- fatamorgana
#615 Re: Ateizam
Thats it!kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.6yka.com/novost/117966/zasto ... ista-u-bih
- raoul duke
#616 Re: Ateizam
Gdje ti iskopas ovakve gluposti, komunisticko-ateisticki, teznja da se ateizira drustvo?arzuhal wrote:ako uzmemo za prihvatljivo činjenicu da je vladajući komunističko-ateistički svjetonazor jednopartijskog sistema bivše zajedničke države doista nastojao da, ne samo sekularizira državu, nego i društvo "ateizira" u što većoj mjeri i da je uspio...
- dustaban
#617 Re: Ateizam
Moram priznati da poznajem nekoliko vjernika koji su OK.

-
kerima1
#618 Re: Ateizam
Jel' tesko priznanje?dustaban wrote:Moram priznati da poznajem nekoliko vjernika koji su OK.
- fatamorgana
#619 Re: Ateizam
S ovom dvojicom što ih ja poznajem i s tim tvojim već smo na 4 - 5 komada!dustaban wrote:Moram priznati da poznajem nekoliko vjernika koji su OK.
- raoul duke
#620 Re: Ateizam
Sve je ok dok se ne dotakne ozbiljnija temafatamorgana wrote:S ovom dvojicom što ih ja poznajem i s tim tvojim već smo na 4 - 5 komada!dustaban wrote:Moram priznati da poznajem nekoliko vjernika koji su OK.
- fatamorgana
#621 Re: Ateizam
Pa nije neka novost da kod god nema čvrstih argumenata zaklanja se onda iza autoriteta navodne božje riječi.raoul duke wrote:Sve je ok dok se ne dotakne ozbiljnija temafatamorgana wrote:S ovom dvojicom što ih ja poznajem i s tim tvojim već smo na 4 - 5 komada!dustaban wrote:Moram priznati da poznajem nekoliko vjernika koji su OK.
Onda ide izgovor, "Bog iz knjige kaze"
- Raigor Stonehoof
#622 Re: Ateizam
kaže tako meni jedan vjernik iz familije..."meni je lakše nego tebi, ti moraš razmišljati. ja kad me nešto zanima uzmem kuran ili knjigu hadisa i svi odgovori su mi tu"
sto je najgore bio je ozbiljan
-
belfy
#623 Re: Ateizam
nemojte preseravati. ne postoje pametni i glupi vjernici ili ateisti. postoje samo pametni i glupi ljudi. niko zbog (ne)vjere nije postao ni pametniji niti gluplji. valjda je bitno je da se razvijamo nadalje. sve dok ima napretka nije bitno ko je u pravu. onda kada bude bitno samo ko je u pravu tu nece biti napretka. jedno mracno doba je, valjda, dovoljno...tada su mjerili samo "ko je u pravu"...
- dustaban
#624 Re: Ateizam
Odgovor na ovo tvoje relativiziranje je dat u prethodnom postu:belfy wrote:nemojte preseravati. ne postoje pametni i glupi vjernici ili ateisti. postoje samo pametni i glupi ljudi. niko zbog (ne)vjere nije postao ni pametniji niti gluplji. valjda je bitno je da se razvijamo nadalje. sve dok ima napretka nije bitno ko je u pravu. onda kada bude bitno samo ko je u pravu tu nece biti napretka. jedno mracno doba je, valjda, dovoljno...tada su mjerili samo "ko je u pravu"...
Dakle pametnih i budala ima svugdje, u svim religijama i van religija, ali priznati se mora - preduvjet za religiju je ogranicenost uma!Raigor Stonehoof wrote:kaže tako meni jedan vjernik iz familije..."meni je lakše nego tebi, ti moraš razmišljati. ja kad me nešto zanima uzmem kuran ili knjigu hadisa i svi odgovori su mi tu"![]()
Jebiga tako je.
-
broj dva
#625 Re: Ateizam
---dustaban wrote:Odgovor na ovo tvoje relativiziranje je dat u prethodnom postu:belfy wrote:nemojte preseravati. ne postoje pametni i glupi vjernici ili ateisti. postoje samo pametni i glupi ljudi. niko zbog (ne)vjere nije postao ni pametniji niti gluplji. valjda je bitno je da se razvijamo nadalje. sve dok ima napretka nije bitno ko je u pravu. onda kada bude bitno samo ko je u pravu tu nece biti napretka. jedno mracno doba je, valjda, dovoljno...tada su mjerili samo "ko je u pravu"...
Dakle pametnih i budala ima svugdje, u svim religijama i van religija, ali priznati se mora - preduvjet za religiju je ogranicenost uma!Raigor Stonehoof wrote:kaže tako meni jedan vjernik iz familije..."meni je lakše nego tebi, ti moraš razmišljati. ja kad me nešto zanima uzmem kuran ili knjigu hadisa i svi odgovori su mi tu"![]()
Jebiga tako je.
Kao antiteista koji stvarno nema sta pozitivno reci o religiji mogu cinjenicno tvrditi da ima izuzetno inteligentni osoba koje su religiozne. Malo ko od njih je fundamentalista ali ljudi vjeruju i uspjevaju bez problema svoju vjeru uklopiti u moderno drustvu, nauku, svjetonazor...