emmir1 wrote:Čuj smiješno porediti Zaru i Belisimu.
Naravno da je smiješno porediti kao govorimo o velčini brenda i broju radnji u svijetu.
AL u kontekstu proizvoda koji u suštini lejdi treba da zanima jeste da tu nema nikakve razlike , čak bih rekao da Belisima ima možda i kvalitetnije proizovode , ali Zara ima marketing i jači je brend pa mi svi mislimo da je to bolje.
huh, ja sam za kupoinudomaćih proizvoda i vrlo se to lako moze prvjeriti po mojim postovima na temama o tome… no, ne po svaku cijenu.
Bellisimu je glupo upoređivati sa Inditex grupom… Bellisima je brend s kvalitetom matreijala poput Inditexovog Strativariusa s puno vecim cijenama- stoga, Strativariusu dobro došao!
Ako ćeš da porediš, puno približniji je Mitex sa svojom robnom markom Granoff recimo koju možeš usporediti sa Massimo Duty Inditexovim brandom. Eh, tu Grnoff u svakom pogledu prevazilizi Massima- izborom kvalitetnijih materijala, krojem, završnom obradom- a cijenom su tu negdje. Jedino je širina asortimna na Massimovoj strani.
Mnogo veći je problem gušenja naše poljoprivrede i prerađivačke industrije od strane Konzum grupacije.
Čak šta više, Konzum drži i veleprodaju u državi i vrlo lako je za provjeriti da su ulaskom i jačanjem te firme na bosanskom tržištu cijene proizvoda široke potrošnje skočile za trečinu nekadašnje vrijednosti.
Zato, jedva čekam da na bosansko tržište uđe jedan stvarno velik evropski trgovački lanac, koji će pomesti ove uvozničke lobije.
Za primjer, uđe ALDI na tržište… rukovodstvo će odmah pozvati generalne zastupnike (tepajuci naziv za uvozniče lobiste) Kraft food-a i ponuditi tipski i vec potpisani ugovor na krovnom nivou o naruđbi njihovih robnih marki po cijenama koje važe na evropskom tržištu; zbogom skupoj Milki.
Naravno, zastupnik koji odbije nece vise ni biti uvoznik
Kad već nećemo/ne umijemo sami da regulišemo tržište...