Blage veze mi nemamo. Pogledaj Lenarda Suskinda i njegov holografski svemir... Haman je sva ova nasa 3D "realnost" zapravo odigravanje vec ranije odigranih dogadjaja na 2D povrsini nekakve crne rupe...Bujrum majstore wrote: Takodjer nije istina da ne znamo nista.
Sufizam
- apsidejzi
#601 Re: Sufizam
- asurbanipal
#602 Re: Sufizam
VI-ti Imam, Džafer as-Sadik kaže: "Naša stvar je tajna (sirr) u tajni, tajna nečega što ostaje skriveno, tajna koju samo jedna druga tajna može poučavati; to je tajna nad tajnom kojoj je dostatna jedna tajna." Ili "Naša stvar je istina i istina istine (haqq al-haqq), to je zahirsko (egzoteričko) i batinsko (ezoteričko) egzoteričkog, i to je batinsko batinskog. To je tajna i tajna nečega što ostaje skriveno, tajna kojoj je dostatna jedna tajna."
Važnost tih izjava najavilo je nekoliko stihova pjesme IV-og Imama, Ali Zainil 'Abidina: "Od moje Spoznaje krijem dragulje - Od straha da nas neznalica, ugledavši istinu, ne zgazi...O Gospodaru ! Kada bih objavio jedan biser moje gnose - Rekli bi mi: ti si dakle obožavalac idola ? - I našlo bi se muslimana koji bi smatrali dozvoljenim da se lije moja krv ! - Oni nalaze da je ružno ono što im se kao najljepše predstavlja."
Važnost tih izjava najavilo je nekoliko stihova pjesme IV-og Imama, Ali Zainil 'Abidina: "Od moje Spoznaje krijem dragulje - Od straha da nas neznalica, ugledavši istinu, ne zgazi...O Gospodaru ! Kada bih objavio jedan biser moje gnose - Rekli bi mi: ti si dakle obožavalac idola ? - I našlo bi se muslimana koji bi smatrali dozvoljenim da se lije moja krv ! - Oni nalaze da je ružno ono što im se kao najljepše predstavlja."
-
Bujrum majstore
#603 Re: Sufizam
Ne razumijem.apsidejzi wrote:Blage veze mi nemamo. Pogledaj Lenarda Suskinda i njegov holografski svemir... Haman je sva ova nasa 3D "realnost" zapravo odigravanje vec ranije odigranih dogadjaja na 2D povrsini nekakve crne rupe...Bujrum majstore wrote: Takodjer nije istina da ne znamo nista.
Jel ismijavas Susskinda il mislis da ima mjesta za takvo nesto?
- apsidejzi
#604 Re: Sufizam
Ismijavam tebe.Bujrum majstore wrote:Ne razumijem.apsidejzi wrote:Blage veze mi nemamo. Pogledaj Lenarda Suskinda i njegov holografski svemir... Haman je sva ova nasa 3D "realnost" zapravo odigravanje vec ranije odigranih dogadjaja na 2D povrsini nekakve crne rupe...Bujrum majstore wrote: Takodjer nije istina da ne znamo nista.
Jel ismijavas Susskinda il mislis da ima mjesta za takvo nesto?
-
Bujrum majstore
#605 Re: Sufizam
Aferim, tako reci, sad se odoh sakriti u halu i plakati od stida.apsidejzi wrote:Ismijavam tebe.Bujrum majstore wrote: Jel ismijavas Susskinda il mislis da ima mjesta za takvo nesto?
Eeee, jadi moji...
- fatamorgana
#606 Re: Sufizam
Ova četiri citata od @nemampojma su baš duhovni plićak iako imaju formu visokoparne i navodne mudrosti.
-
Bujrum majstore
#607 Re: Sufizam
U tebi je sejtan i to treba iscerati vani.fatamorgana wrote:Ova četiri citata od @nemampojma su baš duhovni plićak iako imaju formu visokoparne i navodne mudrosti.
- fatamorgana
#608 Re: Sufizam
Zar i ti sine Brute ....Bujrum majstore wrote:U tebi je sejtan i to treba iscerati vani.fatamorgana wrote:Ova četiri citata od @nemampojma su baš duhovni plićak iako imaju formu visokoparne i navodne mudrosti.
Nego šta nam je sa @kerimom? Da nije u Neumu?
- fatamorgana
#609 Re: Sufizam
Radi ovakve spoznaje je i al Halajj platio glavom ....asurbanipal wrote:VI-ti Imam, Džafer as-Sadik kaže: "Naša stvar je tajna (sirr) u tajni, tajna nečega što ostaje skriveno, tajna koju samo jedna druga tajna može poučavati; to je tajna nad tajnom kojoj je dostatna jedna tajna." Ili "Naša stvar je istina i istina istine (haqq al-haqq), to je zahirsko (egzoteričko) i batinsko (ezoteričko) egzoteričkog, i to je batinsko batinskog. To je tajna i tajna nečega što ostaje skriveno, tajna kojoj je dostatna jedna tajna."
-
Bujrum majstore
#610 Re: Sufizam
Ne bih znao, bio sam u Neumu nedavno al je ne vidjoh.fatamorgana wrote:Zar i ti sine Brute ....Bujrum majstore wrote:U tebi je sejtan i to treba iscerati vani.fatamorgana wrote:Ova četiri citata od @nemampojma su baš duhovni plićak iako imaju formu visokoparne i navodne mudrosti.
- fatamorgana
#611 Re: Sufizam
Možda je bila u barci, pardon burki,Bujrum majstore wrote:Ne bih znao, bio sam u Neumu nedavno al je ne vidjoh.fatamorgana wrote:
-
Bujrum majstore
#612 Re: Sufizam
Tacno je bila jedna u burkiniu sa zenskim djetetom od 13-14 godina a djete regularno u kupacem kostiNu.fatamorgana wrote:Možda je bila u barci, pardon burki,Bujrum majstore wrote:Ne bih znao, bio sam u Neumu nedavno al je ne vidjoh.fatamorgana wrote:
Ne priupitah je za ime.
-
kerima1
#613 Re: Sufizam
Mal vam ne rekoh,a bi rado da vam je mati u barci i burci sjedi na slaufu sunca sake i oci.

-
Bujrum majstore
#614 Re: Sufizam
Halali, ponijelo nas.kerima1 wrote:Mal vam ne rekoh,a bi rado da vam je mati u barci i burci sjedi na slaufu sunca sake i oci.![]()
-
kerima1
#615 Re: Sufizam
Ja od vas necu trazit halala de vi se na racun matere svoje salite okBujrum majstore wrote:Halali, ponijelo nas.kerima1 wrote:Mal vam ne rekoh,a bi rado da vam je mati u barci i burci sjedi na slaufu sunca sake i oci.![]()
-
Bujrum majstore
#616 Re: Sufizam
kerima1 wrote:Ja od vas necu trazit halala de vi se na racun matere svoje salite okBujrum majstore wrote:Halali, ponijelo nas.kerima1 wrote:Mal vam ne rekoh,a bi rado da vam je mati u barci i burci sjedi na slaufu sunca sake i oci.![]()
- alanx
#618 Re: Sufizam
Lijep, Opijajuci, Naksibendi Otomanski Zikr:
- alanx
#620 Re: Sufizam
Lijepa nasa Sufijska Ilahija - Slavuja s ružom ne rastavi
- nemampojma0
#621 Re: Sufizam
Lutak,iako sam vec odgovorio na tu tvoju opasku,a ovi obrisali,ti haman pozelio da cujes jos jednom kako je to iz razloga da bi tebi bilo shvatljivo.fatamorgana wrote:Ova četiri citata od @nemampojma su baš duhovni plićak iako imaju formu visokoparne i navodne mudrosti.
BTW,hz Hasan Basri,osim tih navedenih izreka,ti jos porucuje i ovo:
"Čovječ!Koliko si samo slab i nemaran! Drugima pronalaziš grijehe, a svoje grijehe zanemaruješ i zaboravljaš. U oku svoga brata vidiš trunku, a u svome oku ne vidiš gredu. Koliko je malena tvoja pravednost, a velika tvoja nepravednost!"
I ovo dodaje,pa nek znas:
"Zavist razara srce brže od širenja svrabeža po tijelu."
- nemampojma0
#622 Re: Sufizam
Cini mi se da bi se @fatamorgana mogao naci i u ovome:
"U pametna čovjeka jezik je iza srca, pa kad hoće nešto reći, on najprije dobro razmisli. Ako će to korisno biti, onda kaže; u protivnom, šuti. A u neznalice je srce iza jezika. On govori kad god mu se prohtije uopće ne razmišljajući."
"U pametna čovjeka jezik je iza srca, pa kad hoće nešto reći, on najprije dobro razmisli. Ako će to korisno biti, onda kaže; u protivnom, šuti. A u neznalice je srce iza jezika. On govori kad god mu se prohtije uopće ne razmišljajući."
-
silm
#623 Re: Sufizam
alanx wrote:Lijepa nasa Sufijska Ilahija - Slavuja s ružom ne rastavi
- fatamorgana
#624 Re: Sufizam
Simptomatično a u isto vrijeme je i zanimljivo da naš vrli sufija @nemampojma lako uočava moj ego/nefs dok mu vlastiti lako izmiče ....
- IcedMFEarth
#625 Re: Sufizam
fatamorgana wrote:Simptomatično a u isto vrijeme je i zanimljivo da naš vrli sufija @nemampojma lako uočava moj ego/nefs dok mu vlastiti lako izmiče ....