Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Potočna pastrmka

#601 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Potočna pastrmka »

lavorpunvode wrote:
Potočna pastrmka wrote:Kad su sljedeće prijave za upis ? Ako znaš ?
upis na kurs engleskog je zavrsen prije 3 dana, novi termin je za otprilike 2 mjeseca.. za informatiku i ostalo ne znam..
Hvala. :thumbup:
topcam
Vozim: uzbrdo

#602 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by topcam »

Više od polovice bosanske omladine ne traži posao zbog lijenosti

Rezultati istraživanja agencije Populari iz Sarajeva pokazali su da značajan broj omladine u Bosni i Hercegovini ne traži posao zbog lijenosti, prenosi Anadolu Agency (AA). “Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi u BiH nisu nezaposleni samo zbog nedostatka posla nego i zbog toga što ne žele da traže posao i očekuju da će neke ustanove naći posao za njih”, navedeno je iz Popularija.

Naime, spomenuto istraživanje je pokazalo da oko 60 posto mladih ljudi u BiH su bez zaposlenja zbog toga što se nudi mali broj poslova na tržištu rada ali i zbog toga što mladi očekuju da neko drugi nađe posao umjesto njih.

Također, isto istraživanje je pokazalo da mnogi mladi ljudi u BiH imaju velika očekivanja o tome koliko oni zaslužuju nakon završenog školovanja dok vrlo malo razmišljaju o tome kakvo znanje se traži od njih na tržištu rada.

Iz Popularija poručuju da su mnogi mladi ljudi u BiH naslijedili razmišljanja o radu iz socijalističke Jugoslavije kada se podrazumijevalo da svako ko ima diplomu odmah dobije i zaposlenje.

Dodaje se da se godišnje oko 80 miliona eura podijeli institucijama za zapošljavanje koje se suočavaju sa više od pola miliona nezaposlenih osoba, od čega je njih 40.000 sa visokom stručnom spremom.

U istraživanju se naglašava da poseban problem predstavlja činjenica da je vrlo mali broj mladih ljudi u BiH koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa.

Nermana Ajanovic iz kompanije Posao.ba izjavila je da mladi ljudi u BiH obično imaju velika očekivanja nakon završenog školovanja ali i da postoji veliki broj diplomanata na tržištu rada.

Istraživanje Popularije je na kraju pokazalo da se BiH nalazi u “začaranom krugu” u vezi sa zapošljavanjem mladih osoba.

“U zemlji postoji vrlo teška ekonomska situacija, nizak kvalitet obrazovanja, velika očekivanja mladih ljudi i nedostatak praktičnog iskustva i relevantnih vještina za tržište rada”, navodi se u istraživanju.

Iz ove agencije poručuju da stjecanje fakultetske diplome u BiH danas skoro da ništa i ne znači kada većina mladih nemaju priliku da nađu zaposlenje.

“Činjenica je da univerzitetska diploma danas ne znači ništa posebno kada imamo 20.000 mladih ljudi koji svake godine završe fakultet u BiH”, zaključuje se u izvještaju Popularija.
Gojeni H

#603 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Gojeni H »

Da li je od vas sa VSS neko razmisljao o Graduate programima na Bliskom Istoku ... samo oni sa znanjem engleskog doduse?
Kratko vrijeme sam boravio u firmi u Dubaiju i vidio sam bruku ljudi 25-27 godina iz Gruzije, Libana, Indije, Kazahstana ... kazu svi na nekakvom Graduate programu koji firme dole promoviraju preko svojih web stranica.
Niko od onih koje sam sreo se nisu zalili. Izgleda da imaju prilicno dobre ugovore.

Uglavnom se radi o masincima, gradjevincima, ali i HR (ljudski resursi), nabavka, inzenjeri okolisne zastite, itd.
Nisrin

#604 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Gojeni H wrote:Da li je od vas sa VSS neko razmisljao o Graduate programima na Bliskom Istoku ... samo oni sa znanjem engleskog doduse?
Kratko vrijeme sam boravio u firmi u Dubaiju i vidio sam bruku ljudi 25-27 godina iz Gruzije, Libana, Indije, Kazahstana ... kazu svi na nekakvom Graduate programu koji firme dole promoviraju preko svojih web stranica.
Niko od onih koje sam sreo se nisu zalili. Izgleda da imaju prilicno dobre ugovore.

Uglavnom se radi o masincima, gradjevincima, ali i HR (ljudski resursi), nabavka, inzenjeri okolisne zastite, itd.
S tim zanimanjima ljudi i ovdje imaju posla?!! Jedna moja kolegica je otisla na "savrsavanje/praksu" u Abu Dhabi i ostavili su je tamo, radi u oblasti marketinga...jedan kolega je otisao u Dubaiu, poceo raditi na bazenu, sad je asistent menadzera u Jumeriahu, drugi radi u teretani, jedna kolegica je otisla raditi kao stjuardesa u Arabiju :)
Ma kako se kome posreci...
Gojeni H

#605 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Gojeni H »

Nisrin wrote:
Gojeni H wrote:Da li je od vas sa VSS neko razmisljao o Graduate programima na Bliskom Istoku ... samo oni sa znanjem engleskog doduse?

S tim zanimanjima ljudi i ovdje imaju posla?!! Jedna moja kolegica je otisla na "savrsavanje/praksu" u Abu Dhabi i ostavili su je tamo, radi u oblasti marketinga...jedan kolega je otisao u Dubaiu, poceo raditi na bazenu, sad je asistent menadzera u Jumeriahu, drugi radi u teretani, jedna kolegica je otisla raditi kao stjuardesa u Arabiju :)
Ovo je bio samo prijedlog, nista vise. Dakle, naravoucenije ... studirajte masinstvo, gradjevinu, ljudske resurse, itd. i imacete posla u Bosni.
mali_balon

#606 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Gojeni H wrote:
Nisrin wrote:

Ovo je bio samo prijedlog, nista vise. Dakle, naravoucenije ... studirajte masinstvo, gradjevinu, ljudske resurse, itd. i imacete posla u Bosni.
Ma taaaace masinstvo sve to moze ekonomista radit, najvise oglasa za ekonomiste a njih na birou ko politologa i pravnika. Kod nas su jos uvijek pravnici ili ekonomisti sefovi npr. HR sluzbe ili PR sluzbe itd itd itd.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#607 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

topcam wrote:Više od polovice bosanske omladine ne traži posao zbog lijenosti

Rezultati istraživanja agencije Populari iz Sarajeva pokazali su da značajan broj omladine u Bosni i Hercegovini ne traži posao zbog lijenosti, prenosi Anadolu Agency (AA). “Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi u BiH nisu nezaposleni samo zbog nedostatka posla nego i zbog toga što ne žele da traže posao i očekuju da će neke ustanove naći posao za njih”, navedeno je iz Popularija.

Naime, spomenuto istraživanje je pokazalo da oko 60 posto mladih ljudi u BiH su bez zaposlenja zbog toga što se nudi mali broj poslova na tržištu rada ali i zbog toga što mladi očekuju da neko drugi nađe posao umjesto njih.

Također, isto istraživanje je pokazalo da mnogi mladi ljudi u BiH imaju velika očekivanja o tome koliko oni zaslužuju nakon završenog školovanja dok vrlo malo razmišljaju o tome kakvo znanje se traži od njih na tržištu rada.

Iz Popularija poručuju da su mnogi mladi ljudi u BiH naslijedili razmišljanja o radu iz socijalističke Jugoslavije kada se podrazumijevalo da svako ko ima diplomu odmah dobije i zaposlenje.

Dodaje se da se godišnje oko 80 miliona eura podijeli institucijama za zapošljavanje koje se suočavaju sa više od pola miliona nezaposlenih osoba, od čega je njih 40.000 sa visokom stručnom spremom.

U istraživanju se naglašava da poseban problem predstavlja činjenica da je vrlo mali broj mladih ljudi u BiH koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa.

Nermana Ajanovic iz kompanije Posao.ba izjavila je da mladi ljudi u BiH obično imaju velika očekivanja nakon završenog školovanja ali i da postoji veliki broj diplomanata na tržištu rada.

Istraživanje Popularije je na kraju pokazalo da se BiH nalazi u “začaranom krugu” u vezi sa zapošljavanjem mladih osoba.

“U zemlji postoji vrlo teška ekonomska situacija, nizak kvalitet obrazovanja, velika očekivanja mladih ljudi i nedostatak praktičnog iskustva i relevantnih vještina za tržište rada”, navodi se u istraživanju.

Iz ove agencije poručuju da stjecanje fakultetske diplome u BiH danas skoro da ništa i ne znači kada većina mladih nemaju priliku da nađu zaposlenje.

“Činjenica je da univerzitetska diploma danas ne znači ništa posebno kada imamo 20.000 mladih ljudi koji svake godine završe fakultet u BiH”, zaključuje se u izvještaju Popularija.
Ala volim ove nevladine dušebrižnike pogotovo kad dođu iz druge države pa se prave pametni :evil: dođeš iz uređene stabilne države sa zakonom propisanim pravima radnika i socijalnim sistemom pa mi kažeš da sam lijen :twisted: Ajd malo nađi (ako možeš) posao kod našeg gazde da te jebe u glavu po 12-14 sati dnevno, slobodno dobiješ kad mu se ćefne, plata 400 KM neredovno i moli se Bogu da te prijavi.... :roll: Najlakše tuđim qurcem gloginje mlatiti :twisted:
Kosato

#608 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

Eto juce bio na razgovoru za Best travnik traze trgovce ja na mjesto razgovora kad nas ima xxxx ajd reko da oprobam i taj rad..i u toku razgovora prica kao primaju 9 cura / zena i jednog muskarca :roll: :roll: :roll: reko u sebi cool, ja sam uspio izbrojati nas 12 fina brojka c c c

zalosno je to na deset mjesta sigurno je za citav dan bilo preko 100 radnika... i kAZU JUCE MI LIJENI C C C ima raje koja hoce raditi samo treba dobra radna mjesta i fina platica ... danas i za konobara tesko naci a kamoli sta drugo...
VjecitiStudent

#609 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VjecitiStudent »

Lajavikrelac wrote:

...
Ala volim ove nevladine dušebrižnike pogotovo kad dođu iz druge države pa se prave pametni :evil: dođeš iz uređene stabilne države sa zakonom propisanim pravima radnika i socijalnim sistemom pa mi kažeš da sam lijen :twisted: Ajd malo nađi (ako možeš) posao kod našeg gazde da te jebe u glavu po 12-14 sati dnevno, slobodno dobiješ kad mu se ćefne, plata 400 KM neredovno i moli se Bogu da te prijavi.... :roll: Najlakše tuđim qurcem gloginje mlatiti :twisted:
Što je najgore i NVO i tuka koja ga vodi, su odavde.
jasko_ba

#610 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jasko_ba »

VjecitiStudent wrote:
Lajavikrelac wrote:

...
Što je najgore i NVO i tuka koja ga vodi, su odavde.
Da mi je samo naci ove ublehe, mamu im jbem, da im kazem nesto.
Odradio dvije godine pripravnicki - od 7 do pola 4 bez ikakve naknade, toplog, prevoza i sta vec.
Sad mi je jedan glupan nudi da radim za 150! maraka mjesecno - od 8 do 4
I onda ovo govno dodje i kaze mi smo lijeni? pa mislim kako vas nije stid :lol:
mali_balon

#611 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Kako vas nije stid, vidi se da necete da radite.
MAh vise ne obazirem na studije raznih jebivjetara, lako napravit studiju i jeset govna ako si za to masno i dobro placen,
Hajd nek napravi studiju za 150KM, mater mi jebem.
Djaba je sit gladnom ne vjeruje. Ne treba se nervirati.
Domaci izdajnik

#612 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ma trebao bi da budeš vrijedan, da radiš od zvijezde do zvijezde za gazdu, da mu kuvaš kafe, kupuješ burek, pereš auto, klofaš tepihe i čuj da tražiš još i platu :-) ....treba ti još njemu da platiš što radiš :roll:
Jebem li vas vrijedne i svjetske u NVO guzice :izet: :evil:
mario16

#613 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mario16 »

Vi bi radili i još plaću primali. Ne može to tako.

:izet:
Domaci izdajnik

#614 Re: Jadi nas nezaposlenih

Lajavikrelac wrote:Rezultati istraživanja agencije Populari iz Sarajeva pokazali su da značajan broj omladine u Bosni i Hercegovini ne traži posao zbog lijenosti, prenosi Anadolu Agency (AA). “Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi u BiH nisu nezaposleni samo zbog nedostatka posla nego i zbog toga što ne žele da traže posao i očekuju da će neke ustanove naći posao za njih”, navedeno je iz Popularija.
Ma na zapadu nema biroa i dokvalifikacije to samo kod nas :-)
Lajavikrelac wrote:Naime, spomenuto istraživanje je pokazalo da oko 60 posto mladih ljudi u BiH su bez zaposlenja zbog toga što se nudi mali broj poslova na tržištu rada ali i zbog toga što mladi očekuju da neko drugi nađe posao umjesto njih.
Ma ja, trče poslodavci za radnicima ovi se sakrivaju za drveće :skoljka: :run:
Lajavikrelac wrote:Iz Popularija poručuju da su mnogi mladi ljudi u BiH naslijedili razmišljanja o radu iz socijalističke Jugoslavije kada se podrazumijevalo da svako ko ima diplomu odmah dobije i zaposlenje.
Juge nema već 20 i kusur godina, a generacije dolaze koje je na pamte :roll: argument ni za q...koliko samo raje na forumu nema pojma o SFRJ, ni šta je bila ni gdje je bila :skoljka:
Lajavikrelac wrote:U istraživanju se naglašava da poseban problem predstavlja činjenica da je vrlo mali broj mladih ljudi u BiH koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa.
Što ga ne osnuješ al sama :mrgreen: ko diže kredu u BIH treba kamatom da namiri našeg bankara, njegovu ženu, ljubavnicu, stranog bankara, njegovu ženu, ljubavnicu...plus naša birokratija i raspali nakaradni sistem :-?
Lajavikrelac wrote:“U zemlji postoji vrlo teška ekonomska situacija, nizak kvalitet obrazovanja, velika očekivanja mladih ljudi i nedostatak praktičnog iskustva i relevantnih vještina za tržište rada”, navodi se u istraživanju.
Besplatno visoko školstvo + zastarjeli sistem = Alajbegova slama :-)
Lajavikrelac wrote:Iz ove agencije poručuju da stjecanje fakultetske diplome u BiH danas skoro da ništa i ne znači kada većina mladih nemaju priliku da nađu zaposlenje
Brus Vejn je Betmen :-)
_mufljuz_

#615 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

kakav idiotski clanak cuj lijeni ljudi....

pa eto sto se kaze evo ja bih napustio zapad i radio na javnim radnim akcijama ko moj stari - nema beda.... za dzaba samo mi daj frtalj ljeba pavlaku i kakav komadic mesa eto da imam cisto sta izgorit dok irgetim...

al da ja budem vrijedan dok lola sverca robu bogati se na malo placenim radnicima, kriminalu poznanstvima - malo sutra - nek propadne sve...
mali_balon

#616 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Dobro hajd sad, poljuvali smo ovo sranje od studije ili sta je vec, ali takodje moramo priznati da ima i ovog sto oni govore. Masa omladine bi odma u kancelarije i za sefove/sefice ili da sto manje rade. Jebi ga ja sam poceo od 200DEM, jest da sam bio kod staraca na kazanu ali sam takodje znao da je to samo privremeno i da ce ubrzo doci da znacajnog skoka na platnoj listi :D .
Ne kazem da mladez treba da radi za 200KM ali mora se poceti sa dna, samo sto je platu od 400 ili 500KM lakse podnijeti kad si jos kod babe i matere na kazanu, a stice se to neophodno iskustvo, kasnije kad ostaris i budes imao porodicu nece se isplatiti raditi za ispod 500KM.
Mah kako god okrenes ne valja :D
isie

#617 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by isie »

Je li se moze prijaviti na informatiku u Kralj Fahd trenutno ili su zavrsili upisi ?
lavorpunvode

#618 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by lavorpunvode »

isie wrote:Je li se moze prijaviti na informatiku u Kralj Fahd trenutno ili su zavrsili upisi ?
pratite na njihovoj stranici www.kf-cc.ba
mali_balon

#619 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

U januaru prijave, tako mi rekose. Dres kod je potkracene hlace i brada, zene u feredzi. :D predrasude ce nas ubiti
jahh

#620 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jahh »

mali_balon wrote:U januaru prijave, tako mi rekose. Dres kod je potkracene hlace i brada, zene u feredzi. :D predrasude ce nas ubiti
Hajd ako ništa bar je naš dres kod. Nije neki strani sa kravatama i odijelima :d.
Domaci izdajnik

#621 Re: Jadi nas nezaposlenih

Image

:mrgreen:
Nisrin

#622 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Kako se postaviti kad skoro svaki poslodavac trazi od vas da kazete ocekivanu platu, ako kazete neki NORMALAN iznos od 600-700KM odmah vas otpisu, ako pristanete da radite za 300-400KM (sto njima i odgovara)plata vam stagnira godinama...
Mac sa dvije ostrice!
Kosato

#623 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

To mi je jedno od najgorih pitanja...rado bih rekao 5 hiljada maraka da se ne zafrkavamo :)
ali eto uvijek kazem od 500 do 650 sve zavisi od firme...ako je mala firma ili sta vec trazim minimalnu ako je malo jaca onda jace i pare sta znam mozda bih ja trebao probati obrznuti kombinaciju :D mozda gdje upali ...ali ovih dana ni posla ni snijega haos...
jahh

#624 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jahh »

Zavisi gdje se prijavljujes, poznajem ljude (konkretno dvije osobe) koje na takva pitanja odgovaraju sa petocifrenim iznosima i poslodavci pristanu :D.
Kosato

#625 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

jahh wrote:Zavisi gdje se prijavljujes, poznajem ljude (konkretno dvije osobe) koje na takva pitanja odgovaraju sa petocifrenim iznosima i poslodavci pristanu :D.

Gdje se nalaze ti poslodavci sto pristaju da pokucam sutra :D
Post Reply