Bossnian wrote:Ima li tih kolega medicinara koji su već u Dojčlandu da malo prenesu neka iskustva, kako im je, na koji način su otišli, najviše me zanima kako se snalaze oni koji su otišli sa certifikatom njemačkog jezika B1 stepen, je li se teško sporazumjeti?
Danke schön.
Imam 3 poznanika iz Tuzlanskog kantona svi cca + - 30ak godina
Jedan njihov zajednicki prijatelj koji zivi u Njemackoj im je nasao jedan staracki dom kome su potrebni njegovatelji i koji im je garantovao skolovanje . Taj dom - ustanova ce ih skolovati (vec ih skoluje od ljeta) jer su oni zavrsili za kuhara, bravara, i sl. i sada 3 godine moraju u skolu i praksu.
Dobijaju 600,- Eura mjesecno od toga placaju sebi sve troskove stan, hrana, put, i sl.sto je bas knap u danasnje vrijeme, skola je besplatna.
Kada zavrse te tri godine raditi ce u tom domu i primati netto cca 1400 - 1500,- Eura . Dvojica solidno znaju njemacki jezik jer su vec bili kao mali u Njemackoj za vrijeme rata.
Treci kolega nije bas najbolji sa njemackim ali se polako uklapa , kada se ima volje ima i nacina,
Jos jedan kolega 19 god. trebao je doci, ili treba da dodje , koji skroz lose stoji sa njemackim, zna samo minimum osnovnog. Ali i za njega je staracki dom zainteresovan, medjutim posto se radi o okrugu Rosenheim ( Bayern ) mala mjesta oko Rosenheima, mora se imati auto a ovaj najmladji nema ni vozacku. Pa kada i ako sredi vozacku u BiH ima sansu na proljece da dodje i zapocne skolovanje. Bio je na razgovoru sa sefovima i nema problema za vizu koja se odmah dobije na tri godine
I ja sam takodjer u blizini Rosenheima i imam dosta poznanika u toj bransi medicinari i njegovatelji
Eto toliko