Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
didzej1602

#601 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by didzej1602 »

sarajevo999999 wrote:Kakva je situacija sa poslom njegovateljice u Austriji, zasto raja ne ide tamo?
u Austriji to više nije moguće jer med radnici više nisu deficitarni, moglo se do unazad godinu, dvije.
http://www.migration.gv.at/de/formen-de ... rufen.html

tačka 8, samo oni koji su započeli ausbildung u toku 2015. godine
Rockefeller

#602 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Rockefeller »

didzej1602 wrote:
Rockefeller wrote: Drug ima nekih 900 eura neto. Dok plati stan od 275 ostane mu 625 eura. Školu prvih šest mjeseci reče mi da plaća 100 eura. ostane mu 500. Jebiga, snalazi se momak.

Meni će biti nekih 700 eura neto plata s tim da ću naći još jedan posao od 450 eura zarade mjesečno. Živjet' ću kod bliže rodbine i plaćat' ću nešto kirije i hrane. Sve se može kad se hoće. U pitanju je Ausbildung za njegovatelja.

Kako si nasao taj Ausbildung? preko neta, ili si licno u Njemackoj trazio?
Došao preko prepruke od jednog člana famalije :mrgreen: A moj drug je našao preko neta.
Bossnian

#603 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Ima li tih kolega medicinara koji su već u Dojčlandu da malo prenesu neka iskustva, kako im je, na koji način su otišli, najviše me zanima kako se snalaze oni koji su otišli sa certifikatom njemačkog jezika B1 stepen, je li se teško sporazumjeti?
Danke schön.
TDK-90

#604 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by TDK-90 »

Bossnian wrote:Ima li tih kolega medicinara koji su već u Dojčlandu da malo prenesu neka iskustva, kako im je, na koji način su otišli, najviše me zanima kako se snalaze oni koji su otišli sa certifikatom njemačkog jezika B1 stepen, je li se teško sporazumjeti?
Danke schön.
Imam 3 poznanika iz Tuzlanskog kantona svi cca + - 30ak godina

Jedan njihov zajednicki prijatelj koji zivi u Njemackoj im je nasao jedan staracki dom kome su potrebni njegovatelji i koji im je garantovao skolovanje . Taj dom - ustanova ce ih skolovati (vec ih skoluje od ljeta) jer su oni zavrsili za kuhara, bravara, i sl. i sada 3 godine moraju u skolu i praksu.
Dobijaju 600,- Eura mjesecno od toga placaju sebi sve troskove stan, hrana, put, i sl.sto je bas knap u danasnje vrijeme, skola je besplatna.
Kada zavrse te tri godine raditi ce u tom domu i primati netto cca 1400 - 1500,- Eura . Dvojica solidno znaju njemacki jezik jer su vec bili kao mali u Njemackoj za vrijeme rata.
Treci kolega nije bas najbolji sa njemackim ali se polako uklapa , kada se ima volje ima i nacina, :izet:

Jos jedan kolega 19 god. trebao je doci, ili treba da dodje , koji skroz lose stoji sa njemackim, zna samo minimum osnovnog. Ali i za njega je staracki dom zainteresovan, medjutim posto se radi o okrugu Rosenheim ( Bayern ) mala mjesta oko Rosenheima, mora se imati auto a ovaj najmladji nema ni vozacku. Pa kada i ako sredi vozacku u BiH ima sansu na proljece da dodje i zapocne skolovanje. Bio je na razgovoru sa sefovima i nema problema za vizu koja se odmah dobije na tri godine :wink:
I ja sam takodjer u blizini Rosenheima i imam dosta poznanika u toj bransi medicinari i njegovatelji

Eto toliko
Bossnian

#605 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

TDK-90 wrote:
Bossnian wrote:Ima li tih kolega medicinara koji su već u Dojčlandu da malo prenesu neka iskustva, kako im je, na koji način su otišli, najviše me zanima kako se snalaze oni koji su otišli sa certifikatom njemačkog jezika B1 stepen, je li se teško sporazumjeti?
Danke schön.

Jedan njihov zajednicki prijatelj koji zivi u Njemackoj im je nasao jedan staracki dom kome su potrebni njegovatelji i koji im je garantovao skolovanje . Taj dom - ustanova ce ih skolovati (vec ih skoluje od ljeta) jer su oni zavrsili za kuhara, bravara, i sl. i sada 3 godine moraju u skolu i praksu.
Dobijaju 600,- Eura mjesecno od toga placaju sebi sve troskove stan, hrana, put, i sl.sto je bas knap u danasnje vrijeme, skola je besplatna.
Kada zavrse te tri godine raditi ce u tom domu i primati netto cca 1400 - 1500,- Eura . Dvojica solidno znaju njemacki jezik jer su vec bili kao mali u Njemackoj za vrijeme rata.
Treci kolega nije bas najbolji sa njemackim ali se polako uklapa , kada se ima volje ima i nacina, :izet:

Jos jedan kolega 19 god. trebao je doci, ili treba da dodje , koji skroz lose stoji sa njemackim, zna samo minimum osnovnog. Ali i za njega je staracki dom zainteresovan, medjutim posto se radi o okrugu Rosenheim ( Bayern ) mala mjesta oko Rosenheima, mora se imati auto a ovaj najmladji nema ni vozacku. Pa kada i ako sredi vozacku u BiH ima sansu na proljece da dodje i zapocne skolovanje. Bio je na razgovoru sa sefovima i nema problema za vizu koja se odmah dobije na tri godine :wink:
I ja sam takodjer u blizini Rosenheima i imam dosta poznanika u toj bransi medicinari i njegovatelji

Eto toliko
Koliko sam razumio to je Ausbildung tj. školovanje za njegovatelja, imam poznanika koji planira ići na to školovanje u okolini Minhena kako sam čuo od njega treba mu A2 nivo njemačkog jezika.
Moja situacija je malo drugačija ja sam po struci medicinski tehničar i ubrzo se nadam da ću riješiti B1 pa me zanimalo ima li onih sa medicinskom školom koji su u njemačkoj sa tim stepenom dobili posao, kako se snalaze i imaju li problema prvenstveno sa daljim učenjem jezika jer sam negdje čitao da je jako teško doći do termina za pohađanje kursa B2.
Usput da pitam kakv je život u Rosenhaimu, tj. gdje si tačno može li se lako pronaći smještaj.
Svako dobro
ćiribiribela

#606 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ćiribiribela »

Bossnian wrote:
Koliko sam razumio to je Ausbildung tj. školovanje za njegovatelja, imam poznanika koji planira ići na to školovanje u okolini Minhena kako sam čuo od njega treba mu A2 nivo njemačkog jezika.
Moja situacija je malo drugačija ja sam po struci medicinski tehničar i ubrzo se nadam da ću riješiti B1 pa me zanimalo ima li onih sa medicinskom školom koji su u njemačkoj sa tim stepenom dobili posao, kako se snalaze i imaju li problema prvenstveno sa daljim učenjem jezika jer sam negdje čitao da je jako teško doći do termina za pohađanje kursa B2.
Usput da pitam kakv je život u Rosenhaimu, tj. gdje si tačno može li se lako pronaći smještaj.
Svako dobro
Evo ja radim vec 2 mjeseca sa b1 levelom. Da vidis kako se njemacki prica kad muka natjera :lol:

Dalje ucenje jezika mi krece u januaru i bit ce mi u sklopu posla i radnog vremena. :mrgreen:
Bossnian

#607 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

[/quote]Evo ja radim vec 2 mjeseca sa b1 levelom. Da vidis kako se njemacki prica kad muka natjera :lol:

Dalje ucenje jezika mi krece u januaru i bit ce mi u sklopu posla i radnog vremena. :mrgreen:[/quote]

Gdje si u De, radiš u domu ili, preko koga si otišla je li neki poznanik u pitanju ili agencija.Još da pitam gdje si dokumente prevodila?
Hvala i puno sreće :)
TDK-90

#608 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by TDK-90 »

Bossnian wrote:
TDK-90 wrote:
Danke schön.

Eto toliko
Svako dobro
Pa i tema je o njegovateljima, nije o med. tehnicarima :-D

Bitna je volja da se uci i volja da se zapne raditi, koliko ko poznaje trenutno njemacki nije od presudnog znacaja. Normalno bolje njemacki znati stepen vise ali moze i natucanje...vrlo brzo to nadodje kada ucis uz Njemce samo puno dobre volje da se napreduje :wink:

Termin za b2 u Njemackoj nije tesko dobiti jer ima na vise mjesta gdje se moze polagati :thumbup:

Sto se tice zivota u Bayernu tacnije Rosenheim, sta da ti kazem :-? ovdje je dosao i Kurta i Murta i jos uvijek dolaze. Prenapunjeno je Rumunima i Poljacima jer im je tu nekako najblize. Plate su nesto manje nego u ostatku Njemacke ( zapadne Njemacke ) Stan ? hajmo reci smjestaj je teze naci i vrlo skupo. Ja sam okolina Rosenheima seoska sredina i u mojoj okolini je soba za jednu osobu 200 - 300 Eura ako imas srece da je dobijes.
Kao sto rekoh zbog silnih istocnih Europejaca pa i Hrvata nastao je manjak stambenog prostora , a nesto sto se trazi raste mu i cijena.
Inace Rosenheim je i prva stanica gdje dolaze izbjegice azilanti i ostali nevoljnici.

Znam i za neke med. tehnicare koji su dosli prije godinu ili dvije i doveli obitelj ....svi su se fino snasli nije bilo problema sa diplomom, priznavanjem i njemackim jezikom. Plata med tehnicara je oko 1600,-Eur neto
VilldA

#609 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by VilldA »

Pozz svima novi sam na forumu I imam par pitanja u vezi njegovatelja-ica ja bih upisao taj Ausbildung u Minhenu imam tamo rodbinu pa bih stanovao kod njih zivio sam za vrjeme rata u Berlinu nez dali to pomaze ili odmaze moze li neko malo napisati nesto kako pronaci dom kako napisati onaj CW Lebenslauf daj te neki link nesto plata mi je ne bitna samo da se radi radio sam u Aus 7 dana bez prestanka 3 mjeseca bez dana odmora znaci rada se ne bojim to je sve ako neko moze da pomogne Hvala.
PS. Zaboravih pitat kad je zadnji rok za slanje CW domovima da ne zakasnim sa slanjem.
armminn

#610 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by armminn »

Da li olaksice od ove godine vrijede i za Austriju kao sto i za Njemacku ? Znaci moze bez deficitarnog zanimanja se zaposliti.
mousstapha

#611 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by mousstapha »

armminn

#612 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by armminn »

Treba mi neko da se raspitam detaljnije o Ausbuildingu ?? Ako ima nek mi se javi ovdje ili privatno.Hitno je.
armminn

#613 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by armminn »

Pozdrav.Prekvalifikacija u centru za obrazovanju u Sirokom?? Da li je to priznato kod nas j vani.Mislim na medicinsku skolu 4 godine.Ima li neko??
ćiribiribela

#614 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ćiribiribela »

Nazovi agenciju za rad i zaposljavanje, oni ce ti sve reci, imaju sajt btw.
ibizza

#615 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ibizza »

armminn wrote:Treba mi neko da se raspitam detaljnije o Ausbuildingu ?? Ako ima nek mi se javi ovdje ili privatno.Hitno je.
Gore mi je jaran, kaze od 1.3. mogu doci i ljudi koji ne poznaju jezikl jer ce im nasa raja biti kao prevodioci(jedan od njih je i moj jaran). Et, napadajte :D plata je 700 Eura.
Nuken

#616 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nuken »

puno bolja opcija onome ko ima vremena (2-3) godine da završi vanredno srednju medicinsku,staž i jezik do b2 i minimum 5 hiljada KM sa strane.Sestre i tehničari zarađuju više od njegovatelja.Doduše i kinderpflege zarađuje više od altpglefe.Naučite jezik za sebe pa makar i po papirima imali samo A2.Biće vam lakše puno zbog posla a i znaćete svoja prava pa vas niko neće vući za nos.Uostalom to je Njemačka pa si zaštićen a i plata je 1. a kod nas je dobro ako je dobiješ ikad a i to je minimalac.Ko god ima pameti a ovdje nije situiran pravac Njemačka.Pet godina rada i biraj šta ti volja.Napreduješ,učiš,plata raste..SRETNO SVIMA! :D
missko

#617 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by missko »

Nuken wrote:puno bolja opcija onome ko ima vremena (2-3) godine da završi vanredno srednju medicinsku,staž i jezik do b2 i minimum 5 hiljada KM sa strane.Sestre i tehničari zarađuju više od njegovatelja.Doduše i kinderpflege zarađuje više od altpglefe.Naučite jezik za sebe pa makar i po papirima imali samo A2.Biće vam lakše puno zbog posla a i znaćete svoja prava pa vas niko neće vući za nos.Uostalom to je Njemačka pa si zaštićen a i plata je 1. a kod nas je dobro ako je dobiješ ikad a i to je minimalac.Ko god ima pameti a ovdje nije situiran pravac Njemačka.Pet godina rada i biraj šta ti volja.Napreduješ,učiš,plata raste..SRETNO SVIMA! :D
Meni nije jasno sto samo Njemacka traze li ostale zemlje tu struku svugdje je plata bolja nego u svabiji i Svabe medicinari vecinom idu u Skandinaviju ili Swicu
Nuken

#618 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nuken »

missko wrote:
Nuken wrote:puno bolja opcija onome ko ima vremena (2-3) godine da završi vanredno srednju medicinsku,staž i jezik do b2 i minimum 5 hiljada KM sa strane.Sestre i tehničari zarađuju više od njegovatelja.Doduše i kinderpflege zarađuje više od altpglefe.Naučite jezik za sebe pa makar i po papirima imali samo A2.Biće vam lakše puno zbog posla a i znaćete svoja prava pa vas niko neće vući za nos.Uostalom to je Njemačka pa si zaštićen a i plata je 1. a kod nas je dobro ako je dobiješ ikad a i to je minimalac.Ko god ima pameti a ovdje nije situiran pravac Njemačka.Pet godina rada i biraj šta ti volja.Napreduješ,učiš,plata raste..SRETNO SVIMA! :D
Meni nije jasno sto samo Njemacka traze li ostale zemlje tu struku svugdje je plata bolja nego u svabiji i Svabe medicinari vecinom idu u Skandinaviju ili Swicu
Zato jer njihovi idu na Sjever a ovi iz ex-yu vole raditi,zadovoljni uslovima rada i platama pa Švabo skontao da može popuniti nedostatak kadra radnicima s Balkana. Od 1. januara je postalo puno lakše otici gore pa tek sad možemo očekivati rapidan odlazak građana koji će još više biti izražen u nekim regijama naše zemlje
All Apologies

#619 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by All Apologies »

Ja sam se malo raspitivala za odlazak u Englesku, google mi nije dao nikakve rezultate za odlazak onih koji su non eu, a ovako gdje god se spomene svi kazu ma kakvi, bolja je njemacka, lakse otici itd.
Ako neko zna o nacinu dobijanja posla u Engleskoj za med. sestre neka se javi :)
Inace, mislim da nasi rijetko misle o skandinavskim zemljama najvise zbog jezika, a zatim i klime.
forumskivojnik

#620 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

All Apologies wrote:Ja sam se malo raspitivala za odlazak u Englesku, google mi nije dao nikakve rezultate za odlazak onih koji su non eu, a ovako gdje god se spomene svi kazu ma kakvi, bolja je njemacka, lakse otici itd.
Ako neko zna o nacinu dobijanja posla u Engleskoj za med. sestre neka se javi :)
Inace, mislim da nasi rijetko misle o skandinavskim zemljama najvise zbog jezika, a zatim i klime.
Do 2014 se ni u Njemačku nije moglo otići sa Bosanskim pasošom, dok nije potpisan međudržavni ugovor između BiH i Njemačke o zapošljavanju medicinskih radnika tako da je legalan odlazak ,do tada, i u Njemačku bio nemoguć. Tako je i sa Engleskom i sa drugim zemljama EU. Bosna nema potpisan sporazum o zapošljavanju ni sa jednom drugom članicom EU osim sa Njemačkom , a i to je zbog tradicije iz bivše Ex-Jugoslavije koja je imala potpisan sporazum sa Njemačkom. Ti ako dobro vladaš Engleskim jezikom , izaberi mjesto gdje bi htjela otići , online pronađi bolnice / klinike u tom gradu i na njihovim web stranicama pregledaj konkurse za posao i prijavi se online i čekaj odgovor. Tako sam ja uradio za Njemačku (sve sam odradio iz maminog dnevnog boravka) i evo me u Njemačkoj skoro 3 godine. U Švicu sam se iz zeze prijavio u par klinika i iz svake dobio poziv da dođem na razgovor ali kada sam im "otkrio" da imam bosanski pasoš dobio sam odgovor da ne mogu dobiti papire jer Bosna nije članica EU , a oni sa njom nemaju međudržavni ugovor o zapošljavanju. Tako da ti ne ostaje ništa drugo do Deutschland . A to da Nijemci masovno odlaze u Švicu ili na sjever nije tačno.
missko

#621 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by missko »

forumskivojnik wrote:
All Apologies wrote:Ja sam se malo raspitivala za odlazak u Englesku, google mi nije dao nikakve rezultate za odlazak onih koji su non eu, a ovako gdje god se spomene svi kazu ma kakvi, bolja je njemacka, lakse otici itd.
Do 2014 se ni u Njemačku nije moglo otići sa Bosanskim pasošom, dok nije potpisan međudržavni ugovor između BiH i Njemačke o zapošljavanju medicinskih radnika tako da je legalan odlazak ,do tada, i u Njemačku bio nemoguć. Tako je i sa Engleskom i sa drugim zemljama EU. Bosna nema potpisan sporazum o zapošljavanju ni sa jednom drugom članicom EU osim sa Njemačkom , a i to je zbog tradicije iz bivše Ex-Jugoslavije koja je imala potpisan sporazum sa Njemačkom. Ti ako dobro vladaš Engleskim jezikom , izaberi mjesto gdje bi htjela otići , online pronađi bolnice / klinike u tom gradu i na njihovim web stranicama pregledaj konkurse za posao i prijavi se online i čekaj odgovor. Tako sam ja uradio za Njemačku (sve sam odradio iz maminog dnevnog boravka) i evo me u Njemačkoj skoro 3 godine. U Švicu sam se iz zeze prijavio u par klinika i iz svake dobio poziv da dođem na razgovor ali kada sam im "otkrio" da imam bosanski pasoš dobio sam odgovor da ne mogu dobiti papire jer Bosna nije članica EU , a oni sa njom nemaju međudržavni ugovor o zapošljavanju. Tako da ti ne ostaje ništa drugo do Deutschland . A to da Nijemci masovno odlaze u Švicu ili na sjever nije tačno.
Ne odlaze masovno ali ko hoce nesto da zaradi i ima mogucnost i volju za novi pocetak ide. Svi koji zive blizu granice sa Swicom idu radit tamo a oni dto su na sjeveru pice za Dansku i Norvesku. Poznajem dvoje raje dosta koji su otisli iz Njemacke u Swicu i preporodili se finansijski. Dobra je fora izganjat Hrvatski ili Njemacki pasos pa u Swicu selit
forumskivojnik

#622 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

missko wrote:
forumskivojnik wrote:
Ne odlaze masovno ali ko hoce nesto da zaradi i ima mogucnost i volju za novi pocetak ide. Svi koji zive blizu granice sa Swicom idu radit tamo a oni dto su na sjeveru pice za Dansku i Norvesku. Poznajem dvoje raje dosta koji su otisli iz Njemacke u Swicu i preporodili se finansijski. Dobra je fora izganjat Hrvatski ili Njemacki pasos pa u Swicu selit
missko wrote:

Njemačka je jeftinija od Švicarske i oni koji žive na granici sa Švicom nastoje da posao imaju u Švicarskoj a stanuju i kupuju u Njemačkoj i putuju tamo - vamo. Upoznao sam jednu koleginicu Njemicu koja živi u Njemačkoj ( u blizini granice) , a na posao svakodnevno odlazi u obližnju švicarsku kliniku i zadovoljna je. Plaća joj je veća nego u Njemačkoj ( zbog samodoprinosa koje mora sama uplaćivati) ali ,zato, zdravstveno i penziono mora sama sebi uplaćivati i na kraju joj ostane neznatno više nego u Njemačkoj ali je posao koji tamo radi lakši nego u Njemačkoj . Mada ni ja nisam nezadovoljan sa radnim mjestom koje imam , ako zanemarim prekovremene (sedmično 2-3 sata minimalno) koji nisu plaćeni nego ih dobiješ kao slobodan dan kada to pretpostavljenima iz klinike odgovara i kako im odgovara.
Nothing

#623 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nothing »

Eh ima li neko da radi ovaj posao u Njemackoj ili da bar zna kakvi su uslovi?
Interesuje me plata,radno vrijeme? :D
Nuken

#624 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nuken »

Nothing wrote:Eh ima li neko da radi ovaj posao u Njemackoj ili da bar zna kakvi su uslovi?
Plata-relativna.Zavisi da li već sestra/tehničar ili tek ides u školu za njegovatelja.Plata opet zavisi od broja radnih sati,mjesta..uglavnom može biti i par stotina eura razlike tako da je pitanje diskutabilno
Radno vrijeme je u tri smjene.Negdje smjene traju 8 a negdje 12h
Nothing

#625 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nothing »

Nuken wrote:
Nothing wrote:Eh ima li neko da radi ovaj posao u Njemackoj ili da bar zna kakvi su uslovi?
Plata-relativna.Zavisi da li već sestra/tehničar ili tek ides u školu za njegovatelja.Plata opet zavisi od broja radnih sati,mjesta..uglavnom može biti i par stotina eura razlike tako da je pitanje diskutabilno
Radno vrijeme je u tri smjene.Negdje smjene traju 8 a negdje 12h
hvala,sestra/tehnicar je smjer.
Zanima me da li znas koliko € moze ostati mjesecno,kada se plati sve sto je potrebno?
Post Reply