I opet sam po sebi seres,a ni ne razumijes sta pises.Spominjes Ploce luku u Hr,opet ti sva roba napusti BiH na kamionima il vagonima pa kroz Hrvatske luke ide dalje.Kakva ste to pomorska zemlja,a opet po definiciji koju sam navodis,a 0 tona robe izvozis iz zemlje morskim putem.Onda ti je i Madarska pomorska zemlja i njezina industrija se bazira na izvozu morskim putem.Ja razumijem da si ti odlucio BiH napravit pomorsku zemlju al neide to tako.nosara wrote:Lupas gluposti... Ne misli se na tu vrstu transporta i "morske linije"... BiH je neophodna cista i neometana morska komunikacija sa svijetom jer se nasa industrija bazira na izvozu za koji je neophodan i jedino moguc morski transport...jiji wrote:Ajmo ovako.Imas problem u citanju s razumjevanjem.BiH nemoze koristit svoje more za rat ,jer da bi dosla do medunarodnih voda mora proc kroz Hr ,a ulazak vojske druge zemlje u teritorij druge zemlje bez dopustenja je cin agresije.Dalje ti pise da je to zemlja koja je ovisna o moru za svoj transport,komercijalne potrebe o rat,a BiH transport sigurno se ne bazira na pomorskim linijama.Ispod ti je pojasnjenje da se ova definicija nastala u srednjem vjeku i da se mislilo na republiku Veneciju,Genovu... A i po ovoj definiciji nije pomorska drzava.Zamisli pomorsku drzavu cija mornarica cim izade iz luke vrsi agresiju na drugu zemlju. Mozemo mi do sutra ovako,ja tebi necu nikad dokazat nista
Nismo ploce gradili zbog kurca graha...
Peljeski most zele graditi!
-
jiji
#601 Re: Peljeski most zele graditi!
- nosara
#602 Re: Peljeski most zele graditi!
Pa upravo tako... Danas kroz ploce, koje ste uzurpirali, po obicaju, sutra kroz Neum, kad se stvore uslovi... U cemu je tvoj problem...? Prosrao si da BiH ne interesuje morski transport, sad kazes sve ide preko ploca... Tvrdis da BiH ne moze bit pomorska zemlja, a svjestan si da sve izvozimo morem, preko otudjene luke ploce...jiji wrote:I opet sam po sebi seres,a ni ne razumijes sta pises.Spominjes Ploce luku u Hr,opet ti sva roba napusti BiH na kamionima il vagonima pa kroz Hrvatske luke ide dalje.Kakva ste to pomorska zemlja,a opet po definiciji koju sam navodis,a 0 tona robe izvozis iz zemlje morskim putem.Onda ti je i Madarska pomorska zemlja i njezina industrija se bazira na izvozu morskim putem.Ja razumijem da si ti odlucio BiH napravit pomorsku zemlju al neide to tako.nosara wrote:Lupas gluposti... Ne misli se na tu vrstu transporta i "morske linije"... BiH je neophodna cista i neometana morska komunikacija sa svijetom jer se nasa industrija bazira na izvozu za koji je neophodan i jedino moguc morski transport...jiji wrote:Ajmo ovako.Imas problem u citanju s razumjevanjem.BiH nemoze koristit svoje more za rat ,jer da bi dosla do medunarodnih voda mora proc kroz Hr ,a ulazak vojske druge zemlje u teritorij druge zemlje bez dopustenja je cin agresije.Dalje ti pise da je to zemlja koja je ovisna o moru za svoj transport,komercijalne potrebe o rat,a BiH transport sigurno se ne bazira na pomorskim linijama.Ispod ti je pojasnjenje da se ova definicija nastala u srednjem vjeku i da se mislilo na republiku Veneciju,Genovu... A i po ovoj definiciji nije pomorska drzava.Zamisli pomorsku drzavu cija mornarica cim izade iz luke vrsi agresiju na drugu zemlju. Mozemo mi do sutra ovako,ja tebi necu nikad dokazat nista
Nismo ploce gradili zbog kurca graha...
Saberi se...
-
jiji
#603 Re: Peljeski most zele graditi!
[/quote]
Pa upravo tako... Danas kroz ploce, koje ste uzurpirali, po obicaju, sutra kroz Neum, kad se stvore uslovi... U cemu je tvoj problem...? Prosrao si da BiH ne interesuje morski transport, sad kazes sve ide preko ploca... Tvrdis da BiH ne moze bit pomorska zemlja, a svjestan si da sve izvozimo morem, preko otudjene luke ploce...
Saberi se...[/quote]
1. Interesira i Madarsku morski transport pa nije pomorska zemlja
2. Jel sad tvrdiš da nije nego da može biti? Jer to si napisao.
3. Kad su Ploce bile u sastavu BiH pa da smo ih otudili?
4. Ako je i otudena opet niste pomorska zemlja i drago mi je da to konacno svacas.
Pa upravo tako... Danas kroz ploce, koje ste uzurpirali, po obicaju, sutra kroz Neum, kad se stvore uslovi... U cemu je tvoj problem...? Prosrao si da BiH ne interesuje morski transport, sad kazes sve ide preko ploca... Tvrdis da BiH ne moze bit pomorska zemlja, a svjestan si da sve izvozimo morem, preko otudjene luke ploce...
Saberi se...[/quote]
4. Ako je i otudena opet niste pomorska zemlja i drago mi je da to konacno svacas.
- hocu ja da dijelim
#604 Re: Peljeski most zele graditi!
Sličan problem su imali Slovenija i Hrvatska, ako se ne varam?
- BHCluster
#605 Re: Peljeski most zele graditi!
Neka se ovako nesto napravi i to je to...

Last edited by BHCluster on 10/05/2013 19:42, edited 1 time in total.
- nosara
#606 Re: Peljeski most zele graditi!
Madjarska ne izlazi na more... Prvi put cujes...?jiji wrote:
Luku ploce je za svoje potrebe sagradila SRBiH, sredstvima firmi koje su svoje proizvode kasnije izvozili preko te luke... Ploce kao prosjecna vukojebina nisu tema...
Jesmo pomorska zemlja iz razloga koje sam ti vec jednom nacrtao... Nadam se da ces do sutra nadoc...
-
Static-X
#607 Re: Peljeski most zele graditi!
A mi se ovdje mozemo prepucavati koliko hocemo, dali smo pomorska ili smo primorska
zemlja. Odite na google maps, slike haman iz 2013. Koliko se moze primjetiti ljudi laganice pocinju radove sa obje strane obale buduceg mosta. 
- JohnnyS
#608 Re: Peljeski most zele graditi!
Static-X wrote:A mi se ovdje mozemo prepucavati koliko hocemo, dali smo pomorska ili smo primorskazemlja. Odite na google maps, slike haman iz 2013. Koliko se moze primjetiti ljudi laganice pocinju radove sa obje strane obale buduceg mosta.
To je počelo prije 4-5 godina, ne sjećam se za koje su ih izbore otvorili
-
Static-X
#609 Re: Peljeski most zele graditi!
Ne lici na salu, al haj dobro. Cak i kran ima
-
kokise
#610 Re: Peljeski most zele graditi!
Da li neko moze reci:
Koridor VC ide medju ostalim na Neum? Sta je u planu?
Koridor VC ide medju ostalim na Neum? Sta je u planu?
-
kokise
#611 Re: Peljeski most zele graditi!
Uspijeli smo da uzmemo more u srednjem vijeku. Evo sta je Splicanski herceg pisao za vrijeme Tvrtkove vladavine kada je Bosanska vojska bila pred zidinama Splita; cisto radi impresije.Mister Yes wrote:
Naravno da smo željeli na more ali svi su željeli i tu je bio problem. Jer kad svi žele jači kači. Kada pogledaš karte prve Bosne vidiš da je planinsko područje između posavine i hercegovine. Praktično ono što velike sile nisu smatrale bitnim. Isto je i sa prvom Srbijom (Raškom). Planine i vukojebine. Tek će Turci naseliti i nas i Srbe u ravnice posavine, semberije, krajine i vojvodine. Ali to nije tema. Poenta je da nismo bili dovoljno jaki da uzmemo ono što je bilo atraktivno a toplo more (Jadran) je uvijek bilo atraktivno.
citat iz knjige Dubravka Lovrenovica "Sveta Kruna Bosanska i sveta kruna Ugarska" - Izvor Orbini. Pismo Splitskog pisca iz Splita pod opsadom Bosanske vojske - upuceno Sigismundu - Ugarskome kralju (prevedno na moderni Hrvatski jezik):
Zadnja nezavisna drzava koja je imala more u ovom dijelu svijeta je Bosna. Posto je Hrvatska od 1096. bila u sastavu Madjarske. Dakle mi smo imali mnogo mora. Za vrijeme Tvrtka skoro sve od Konavlja do Trogira i Crnogorske more.. Prije Tvrtka nekih 60 kilometara a posle Tvrtka nekih 70."Tvrtko nas pritisce 3 a Palizna cak 18 godina. Nekada su to radili odvojeno ali od 18. II udruzili su snage. Stalno smo pod oruzijem uz dvije do tri dnevne uzbune koje oglasavaju zvona. Noci nemozemo spavati. Da bismo samlijeli zito moramo ici daleko, a mnogi su pucani, izmoreni gladju, otisli u druge krajeve. Bosna i Klis puni su zarobljenika, mrtvaca, plijena i novca kojim su otkupljivani zasuznjeni. Do samih je zidina sve osteceno i unisteno. Zarobljenici su okruto muceni i ubijani, usjevi opljackani, zene obescascene, prihodi svedeni na kriticku tocku, a izdaci porasli.
Svakodnevno ocekujemo napad Tvrtkove flote iz Kotora.... "
Ostalo je to malo 30 kilometara. No kao sto vidimo ima ovdje mnogo Bosanaca sa kompleksom manje vrijednosti koji nista ne uzimaju za ozbiljno pa i ovako bitnu temu podjebavaju kolko mogu.
- Corto Maltese
#612 Re: Peljeski most zele graditi!
Jebo te... moram ponovo u školu!? Ja sve mislio da su Venecija, Dubrovačka Republika, Otomanska Imperija, Austrija, poslije znana i kao Austro-Ugarska, Kraljevina SHS, Prva i Druga Jugoslavija, bile nezavisne države, u doba dok su imale more u ovom dijelu svijeta.kokise wrote: Zadnja nezavisna drzava koja je imala more u ovom dijelu svijeta je Bosna. Posto je Hrvatska od 1096. bila u sastavu Madjarske. Dakle mi smo imali mnogo mora. Za vrijeme Tvrtka skoro sve od Konavlja do Trogira i Crnogorske more.. Prije Tvrtka nekih 60 kilometara a posle Tvrtka nekih 70.
-
kokise
#613 Re: Peljeski most zele graditi!
Ako bi se u Neumu za 15 godina nasla luka onda to poboljsava nasu situaciju za 200%. Znaci ne samo ekonomksu situaciju vec i geopoliticku situaciju; jer nebi bili ovisni od Hrvatske.jiji wrote:Ajmo ovako.Imas problem u citanju s razumjevanjem.BiH nemoze koristit svoje more za rat ,jer da bi dosla do medunarodnih voda mora proc kroz Hr ,a ulazak vojske druge zemlje u teritorij druge zemlje bez dopustenja je cin agresije.Dalje ti pise da je to zemlja koja je ovisna o moru za svoj transport,komercijalne potrebe o rat,a BiH transport sigurno se ne bazira na pomorskim linijama.Ispod ti je pojasnjenje da se ova definicija nastala u srednjem vjeku i da se mislilo na republiku Veneciju,Genovu... A i po ovoj definiciji nije pomorska drzava.Zamisli pomorsku drzavu cija mornarica cim izade iz luke vrsi agresiju na drugu zemlju. Mozemo mi do sutra ovako,ja tebi necu nikad dokazat nista
U najgorem slucaju se moze BiH nekada naci u situaciji da na vlast u RH dodju ljudi koji ce se poceti petljati u BiH; svijet je nestabilan uvijek bio i stabilnost danas nije garant za stabilnost za 30 ili 40 godina. Ako su danas procjene da je Bosnjaka oko 53,5% sa trendom rasta; samo je pitanje vremena kada ce Bosnjaci ciniti 60%. Povratak u Istocnu Bosnu je kamen temeljac za ojjacavanje Bosanske pozicije a kredit od 100 miliona kojeg je R Turska dala prosle godine je samo pocetak.
Dakle nekim ljudima se taj tok dogadjaja nece svidijeti to je sigurno. A da bi Bosna stala na svoje nego i prestala biti bantustan mora imati izlaz na more u Neumu plus mora imati povezanost sa Neumom ali i kontrolirati demografski zalaedje Neuma.
-
kokise
#614 Re: Peljeski most zele graditi!
Izvinjavam se. Mislio sam na dio sa ove strane Jadrana i na ove narode koje danas jos uvijek postoje. Venecija, Ragua itd. su bile republike a ne etnicke drzave. Tako recimo knezu KrvasU pise Ban Kulin:Corto Maltese wrote:Jebo te... moram ponovo u školu!? Ja sve mislio da su Venecija, Dubrovačka Republika, Otomanska Imperija, Austrija, poslije znana i kao Austro-Ugarska, Kraljevina SHS, Prva i Druga Jugoslavija, bile nezavisne države, u doba dok su imale more u ovom dijelu svijeta.kokise wrote: Zadnja nezavisna drzava koja je imala more u ovom dijelu svijeta je Bosna. Posto je Hrvatska od 1096. bila u sastavu Madjarske. Dakle mi smo imali mnogo mora. Za vrijeme Tvrtka skoro sve od Konavlja do Trogira i Crnogorske more.. Prije Tvrtka nekih 60 kilometara a posle Tvrtka nekih 70.
"Obecavam tebi i svim gradjanima dubrovcanima, prijatelj vam biti od sada i do vijeka"
dok bosanski banovi bosance oslovljavaju ne kao gradjanima vec kao "ljudim"= narod a pape ih oslovljavaju u tom 12 i 13. vijeku kao nacionen = narodom; kao sto je Papa Innocent II ili Papa Urban IV.
- Corto Maltese
#615 Re: Peljeski most zele graditi!
Koji narodi iz tog doba postoje, a koji ne postoje? Nedavno sam bio u Veneciji. Jest da tone i da je skupa u vražju mater, ali stoji. Dubrovnik stoji postojano, kano klisurine. Čak ljudi nose i slična imena onima od prije 600 godina. Kod nas u Bosni i Hercegovini to baš i nije slučaj. Ne znam da sam upoznao nijednog Radišu, Vukišu, na ponekog Tomaša možeš i naletiti, ali uglavnom ne vole da ih zoveš Bosancima. Poznajem, slovom i brojem, jednog (1) Tvrtka i nijednog Kulina. Nijedna Bogumilska crkva trenutno nije u funkciji na teritoriji moje domovine. Kraljevska loza je davno prekinuta udarcem sjekire po vratu posljednjeg Bosanskog kralja.kokise wrote:Izvinjavam se. Mislio sam na dio sa ove strane Jadrana i na ove narode koje danas jos uvijek postoje. Venecija, Ragua itd. su bile republike a ne etnicke drzave. Tako recimo knezu Krvas pise Ban Kulin:"Obecavam tebi i svim gradjanima dubrovcanima" dok bosanski banovi bosance oslovljavaju ne kao gradjanima vec kao "ljudim" a pape ih oslovljavaju u tom 12 i 13. vijeku kao nacionen = narodom; kao sto je Papa Innocent II ili Papa Urban IV.Corto Maltese wrote:Jebo te... moram ponovo u školu!? Ja sve mislio da su Venecija, Dubrovačka Republika, Otomanska Imperija, Austrija, poslije znana i kao Austro-Ugarska, Kraljevina SHS, Prva i Druga Jugoslavija, bile nezavisne države, u doba dok su imale more u ovom dijelu svijeta.kokise wrote: Zadnja nezavisna drzava koja je imala more u ovom dijelu svijeta je Bosna. Posto je Hrvatska od 1096. bila u sastavu Madjarske. Dakle mi smo imali mnogo mora. Za vrijeme Tvrtka skoro sve od Konavlja do Trogira i Crnogorske more.. Prije Tvrtka nekih 60 kilometara a posle Tvrtka nekih 70.
Da ponovim pitanje: Koji narodi iz tog doba postoje?
-
kokise
#616 Re: Peljeski most zele graditi!
Iz tog doba postoje Bosanci, Hrvati, Madjari. Venecijanci ili Ragusani nisu porstajali kao narod. To su bile republike. A Bosanci i Bosnjaci muslimanske vjere ce vremenom svojoj djeci opet poceti davati Bosnjacka imena. Tvrtko Kulenovic u SDA-u je jedan primjer. Covijek ima preko 65 godina a musliman je i Tvrtko. Svijest se mora povecati i to ce se naravno desavati sa jacanjem nase geopoliticke pozicije. Sa 65% Bosnjaka u Bosni ili 70% desit ce se i narodni preporod; bez ikakve sumnje. Istina sa zakasnjenjem ali ce se desiti.Corto Maltese wrote: Koji narodi iz tog doba postoje, a koji ne postoje? Nedavno sam bio u Veneciji. Jest da tone i da je skupa u vražju mater, ali stoji. Dubrovnik stoji postojano, kano klisurine. Čak ljudi nose i slična imena onima od prije 600 godina. Kod nas u Bosni i Hercegovini to baš i nije slučaj. Ne znam da sam upoznao nijednog Radišu, Vukišu, na ponekog Tomaša možeš i naletiti, ali uglavnom ne vole da ih zoveš Bosancima. Poznajem, slovom i brojem, jednog (1) Tvrtka i nijednog Kulina. Nijedna Bogumilska crkva trenutno nije u funkciji na teritoriji moje domovine. Kraljevska loza je davno prekinuta udarcem sjekire po vratu posljednjeg Bosanskog kralja.
Da ponovim pitanje: Koji narodi iz tog doba postoje?
Jedan dio Bosanaca je se asmilirao u Hrvatsku nacionalnu ideju. Kao sto je rekao Stiejpan Kljujic; vodja HDZ-a 1991. godine za tvsa:
Dakle Bosanci kao etnos postoje. Imaju muslimansku i katolicku vjeru. Veliki dio katolika je se poceo identificirati sa hrvatsvom i hrvatskom nacionalnom ideologijom. Ali to ne znaci da nema u zapadnoj hercegovini etnickih Bosnjaka."Mi smo uvijek bili etnicki Bosanci a nade hrvatstvo je vise plod jedne nacionalne ideologije."
Samo vidi koliko ima katolika sa imenom Bosnjak u hercegovini.
- Corto Maltese
#617 Re: Peljeski most zele graditi!
Nevezano za temu: Da li su Francuzi prestali biti narod tokom svoje Prve, Druge, Treće, Četvrte ili Pete Republike?kokise wrote: Iz tog doba postoje Bosanci, Hrvati, Madjari. Venecijanci ili Ragusani nisu porstajali kao narod. To su bile republike. A Bosanci i Bosnjaci muslimanske vjere ce vremenom svojoj djeci opet poceti davati Bosnjacka imena. Tvrtko Kulenovic u SDA-u je jedan primjer.
Last edited by Corto Maltese on 10/05/2013 22:58, edited 1 time in total.
-
kokise
#618 Re: Peljeski most zele graditi!
Pa eto imali su Hrvati more jesili sada zadovoljan? Tema nije historija. To je off topic.Corto Maltese wrote:kokise wrote: Iz tog doba postoje Bosanci, Hrvati, Madjari. Venecijanci ili Ragusani nisu porstajali kao narod. To su bile republike. A Bosanci i Bosnjaci muslimanske vjere ce vremenom svojoj djeci opet poceti davati Bosnjacka imena. Tvrtko Kulenovic u SDA-u je jedan primjer.
Nevezano za temu: Da li su Francuzi prestali biti narod tokom svoje Prve, Druge, Treće, Četvrte ili Pete Republike?
- Corto Maltese
#619 Re: Peljeski most zele graditi!
A šta je ovo? Futurizam?kokise wrote:Pa eto imali su Hrvati more jesili sada zadovoljan? Tema nije historija. To je off topic.
kokise wrote: Uspijeli smo da uzmemo more u srednjem vijeku. Evo sta je Splicanski herceg pisao za vrijeme Tvrtkove vladavine kada je Bosanska vojska bila pred zidinama Splita; cisto radi impresije.
citat iz knjige Dubravka Lovrenovica "Sveta Kruna Bosanska i sveta kruna Ugarska" - Izvor Orbini. Pismo Splitskog pisca iz Splita pod opsadom Bosanske vojske - upuceno Sigismundu - Ugarskome kralju (prevedno na moderni Hrvatski jezik):
Zadnja nezavisna drzava koja je imala more u ovom dijelu svijeta je Bosna. Posto je Hrvatska od 1096. bila u sastavu Madjarske. Dakle mi smo imali mnogo mora. Za vrijeme Tvrtka skoro sve od Konavlja do Trogira i Crnogorske more.. Prije Tvrtka nekih 60 kilometara a posle Tvrtka nekih 70."Tvrtko nas pritisce 3 a Palizna cak 18 godina. Nekada su to radili odvojeno ali od 18. II udruzili su snage. Stalno smo pod oruzijem uz dvije do tri dnevne uzbune koje oglasavaju zvona. Noci nemozemo spavati. Da bismo samlijeli zito moramo ici daleko, a mnogi su pucani, izmoreni gladju, otisli u druge krajeve. Bosna i Klis puni su zarobljenika, mrtvaca, plijena i novca kojim su otkupljivani zasuznjeni. Do samih je zidina sve osteceno i unisteno. Zarobljenici su okruto muceni i ubijani, usjevi opljackani, zene obescascene, prihodi svedeni na kriticku tocku, a izdaci porasli.
Svakodnevno ocekujemo napad Tvrtkove flote iz Kotora.... "
Ostalo je to malo 30 kilometara. No kao sto vidimo ima ovdje mnogo Bosanaca sa kompleksom manje vrijednosti koji nista ne uzimaju za ozbiljno pa i ovako bitnu temu podjebavaju kolko mogu.
-
Bodkin
#620 Re: Peljeski most zele graditi!
na ovoj temi je argument tvrtko i 1100 godina

- cyprus
#621 Re: Peljeski most zele graditi!
More čudnih likova u zadnje vrijeme na forumu
Treba i za njih utvrditi pomorsku granicu 
- Skijaš
#622 Re: Peljeski most zele graditi!

55 metara visine ispod sredine mosta (kako je i bilo planirano), vuk sit i ovce na broju.
- hevi metalac
#623 Re: Peljeski most zele graditi!
Ne smije im se dozvolit gradnja.Skijaš wrote: 55 metara visine ispod sredine mosta (kako je i bilo planirano), vuk sit i ovce na broju.
- Skijaš
#624 Re: Peljeski most zele graditi!
Ja da sam na njihovom mjestu i da mi se tako pocnes kocoperiti, napravio bih pontonski da ne mozes do otvorenog mora ni na traktorskoj gumi.hevi metalac wrote:Ne smije im se dozvolit gradnja.Skijaš wrote: 55 metara visine ispod sredine mosta (kako je i bilo planirano), vuk sit i ovce na broju.
- seln
#625 Re: Peljeski most zele graditi!
Dobro, da prvo razjasnimo: je li nama stalo do slobodnog pristupa moru ili do tjeranja inata?hevi metalac wrote:Ne smije im se dozvolit gradnja.Skijaš wrote: 55 metara visine ispod sredine mosta (kako je i bilo planirano), vuk sit i ovce na broju.
Ako je ono prvo, onda je dovoljno da most ima odredjene gabarite. Ako je ono drugo, cemu to?
I ja mislim da je gradnja tog mosta sviranje kurcu i da bi kopneni koridor bio bolje rjesenje.
Ali, ako oni postuju moje pravo pristupa moru, i ja postujem njihovo pravo bacanja para bezze.